Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Solvgutt1

Innlegg: 24836
Solvgutt1
10.04.21 12:08
Palimpsest: Man kan jo sammenligne det med dødsfall i trafikken. Norge har en nullvisjon, altså at ingen skal dø i trafikken hvert år. Og allikevel gjør det det. Hvert år. På tross av dette så stenger vi ikke ned veiene, eller bannlyser biler, men vi jobber kontinuerlig mot å gjøre trafikken tryggere, og med å avdekke hva som kan bidra til dette. Og i mellomtiden tar folk en kalkulert risiko hver gang de setter seg i bilen og kjører et sted, en risiko de er inneforstått med.

Man stenger veier hvis risikoen blir ansett som for høy i forhold til gevinsten. I tilfellet med AZ ville gevinsten av å ikke stoppe vaksineringen vært at vi ble ferdig med vaksineringen 1-2 uker raskere. Risikoen ville vært flere døde unge mennesker, sviktende tillit til hele vaksineringen og lavere vaksinasjonsdekning som følge av det.

Jeg syns ikke det høres ut som et vanskelig valg. Så får vi se med Janssen-vaksinen. Det virker som det er færre tilfeller der. 

Dette ville jo vært en skandale med skadevirkninger langt utover denne konkrete pandemien hvis man endte opp med flere dødsfall i en gitt gruppe som følge av vaksinen i en gitt gruppe, enn av sykdommen den skulle beskytte mot, etter at man fikk vite om de potensielle bivirkningene, kun for å spare litt tid midt på sommeren. 

(Innlegget ble redigert 10.04.21 12:10)

scav0r

Innlegg: 1687
scav0r
10.04.21 12:11
Solvgutt1: Man stenger veier hvis risikoen blir ansett som for høy i forhold til gevinsten. I tilfellet med AZ ville gevinsten av å ikke stoppe vaksineringen vært at vi ble ferdig med vaksineringen 1-2 uker raskere. Risikoen ville vært flere døde unge mennesker, sviktende tillit til hele vaksineringen og lavere vaksinasjonsdekning som følge av det. Jeg syns ikke det høres ut som et vanskelig valg. Så får vi se med Janssen-vaksinen. Det virker som det er færre tilfeller der.

Janssen er bare brukt i USA frem til nå? De har heller ikke begynt med AZ der borte, slik at de mangler erfaring med hendelsene rundt dette.


Jeg frykter mørketallene kan være høye, og at det vil komme endel rapporter i EU, når man begynner med J&J.

Det var vel ikke så mange kjente(om noen) tilfeller sjelden blodpropp med AZ som kom til overflaten før Danmark & Norge trakk i bremsen 

William_S3

Innlegg: 14162
William_S3
10.04.21 12:11

Ingen ble bøtelagt for parkdrikking i påska i Oslo, så politiet har nok vurdert det som unødvendig å håndheve det strengt. Og er fortsatt noe som er langt nede på prioriteringslista. 

(Innlegget ble redigert 10.04.21 12:16)

Palimpsest

Innlegg: 6802
Palimpsest
10.04.21 12:12
Solvgutt1: Jeg syns ikke det høres ut som et vanskelig valg. Så får vi se med Janssen-vaksinen. Det virker som det er færre tilfeller der.

J&J er vel 4 tilfeller meldt inn på over 4,5 millioner doser, uten at de heller har funnet noen sammenheng. Om dét står seg mener jeg den burde settes som planlagt.

monterosa

Innlegg: 811
monterosa
10.04.21 12:14
Xavi7: Ligger Norge an til å droppe både AZ og J&J? Du verden. Trodde man ønsket vaksiner velkommen men der tok jeg visst grundig feil.

Ja men hvorfor i alle dager skal man sjanse på en vaksine som åpenbart kan ta livet av friske yngre folk som ville ha overleve Covid med glans? Da foretrekker jeg heller å vente noen uker eller 2 måneder for vi vet jo at vi får de beste vaksinene uannsett med tiden. AZ er en dårlig vaksine. Billig og dårlig. I tilegg alså potensielt dødelig om man er riktig uheldig.

scav0r

Innlegg: 1687
scav0r
10.04.21 12:15
Solvgutt1: Dette ville jo vært en skandale med skadevirkninger langt utover denne konkrete pandemien hvis man endte opp med flere dødsfall i en gitt gruppe som følge av vaksinen i en gitt gruppe, enn av sykdommen den skulle beskytte mot, etter at man fikk vite om de potensielle bivirkningene, kun for å spare litt tid midt på sommeren.

Det har kanskje ikke kommet noen tall på dette enda, men jeg tror det er oveveiende sannsynlig at antall dødsfall som f.eks selvmord blandt unge har økt en god del pga tiltak, tall og rapporter om økt antall henvisninger til psykiatrien skulle iallefall tilsi dette.

 

Dette er en gruppe som ville klart COVID-19 helt greit

(Innlegget ble redigert 10.04.21 12:16)

Teddys

Innlegg: 1142
Teddys
10.04.21 12:17

Xavi7

Gjenåpning fremskyndes?

Det kommer garantert ikke til å skje.

 

Dessverre vil jeg vel si. Og hvis vaksineringen går som planlagt(det er jo ikke sikkert) så vil de fortsette med tiltak uansett,det er nesten så jeg begynner å tro på konspirasjonsteoriene til enkelte her inne.

Nei her i Norge skal vi så visst ikke bli syke.Vi skal jo *vinne denne konkurransen *

Deila

Innlegg: 53280
Deila
10.04.21 12:18
William_S3: Ingen ble bøtelagt for parkdrikking i påska i Oslo, så politiet har nok vurdert det som unødvendig å håndheve det strengt. Og er fortsatt noe som er langt nede på prioriteringslista.

Det var da enda godt, og politiet i Oslo har bedre ting å gjøre enn å bøtelegge folk som sitter stille i en park og tar seg en pils. 

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
10.04.21 12:18
monterosa: tilegg alså potensielt dødelig om man er riktig uheldig.

Alt er dødelig om man er uheldig. Det farligste man gjør er å bli født for da har man fått dødsdommen.

scav0r

Innlegg: 1687
scav0r
10.04.21 12:19
monterosa: Ja men hvorfor i alle dager skal man sjanse på en vaksine som åpenbart kan ta livet av friske yngre folk som ville ha overleve Covid med glans? Da foretrekker jeg heller å vente noen uker eller 2 måneder for vi vet jo at vi får de beste vaksinene uannsett med tiden. AZ er en dårlig vaksine. Billig og dårlig. I tilegg alså potensielt dødelig om man er riktig uheldig.

Det er vel ikke utelukket at disse som har fått disse fatale bivrkningene, ikke ville fått noe lignende eller ett alvorlig COVID-19 forløp.


Husk at vi har vaksinert flere med AZ, enn det antall som er påvisst smittet av COVID-19 i dette landet.

AZ er stort sett brukt på den yngre delen av befolkningen, mens COVID-19 infeksjoner er spredd over alle aldersgrupper

(Innlegget ble redigert 10.04.21 12:20)

Solvgutt1

Innlegg: 24836
Solvgutt1
10.04.21 12:22
scav0r: Det har kanskje ikke kommet noen tall på dette enda, men jeg tror det er oveveiende sannsynlig at antall dødsfall som f.eks selvmord blandt unge har økt en god del pga tiltak, tall og rapporter om økt antall henvisninger til psykiatrien skulle iallefall tilsi dette.

Det blir noe helt annet. Det er åpenbart at vi måtte sette inn tiltak mot de unge også, for å forhindre en helsekatastrofe. Men å fortsette med AZ-vaksinen er ikke nødvendig for å forhindre noen katastrofe. Man vaksinerer helt fint uten den. Det utgjør en særdeles uten forskjell.

Det siste jeg leste var at det var færre selvmord under pandemien.

(Innlegget ble redigert 10.04.21 12:22)

KingKongHalvor

Innlegg: 56812
KingKongHalvor
10.04.21 12:23
Deila: Det var da enda godt, og politiet i Oslo har bedre ting å gjøre enn å bøtelegge folk som sitter stille i en park og tar seg en pils.

Ja, de skal jo også på hjemmebesøk til alle de som har blitt tystet på av nidkjære naboer.

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
10.04.21 12:27

Skjønner ikke at folk slipper politiet inn i huset. De må ha ransakingsordre for å kunne ta seg inn i hus uten samtykke. Lykke til med å få det.

KingKongHalvor

Innlegg: 56812
KingKongHalvor
10.04.21 12:29
Pogba6: Skjønner ikke at folk slipper politiet inn i huset. De må ha ransakingsordre for å kunne ta seg inn i hus uten samtykke.

Det stemmer nok ikke helt. Klart politiet har myndighet til å ta seg inn i folks hjem ved mistanke om husbråk. Vil tro det gjelder ved mistanke om brudd på smittevernreglene også.

(Innlegget ble redigert 10.04.21 12:31)

scav0r

Innlegg: 1687
scav0r
10.04.21 12:30
Solvgutt1: Det blir noe helt annet. Det er åpenbart at vi måtte sette inn tiltak mot de unge også, for å forhindre en helsekatastrofe. Men å fortsette med AZ-vaksinen er ikke nødvendig for å forhindre noen katastrofe. Man vaksinerer helt fint uten den. Det utgjør en særdeles uten forskjell. Det siste jeg leste var at det var færre selvmord under pandemien.

AZ kan jeg være enig kan være fonuftig å la være sette da forsinkelsen blir så liten, men det er en annen sak med J&J, skulle det i verste fall vise seg at den har ca. samme prevalens med alvorlige bivirkninger som AZ, og det fører til at vi dropper den, vil jeg påstå at 2-3 måneder med forlengede tiltak vil skape mer samfunnsmessig skade enn om vi hadde vakinsert med J&J.

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
10.04.21 12:33
KingKongHalvor: Det stemmer nok ikke helt. Klart politiet har myndighet til å ta seg inn i folks hjem ved mistanke om husbråk.
Solvgutt1

Innlegg: 24836
Solvgutt1
10.04.21 12:33
KingKongHalvor: Det stemmer nok ikke helt. Klart politiet har myndighet til å ta seg inn i folks hjem ved mistanke om husbråk. Vil tro det gjelder ved mistanke om brudd på smittevernreglene også.

De har lov å ta seg inn i hus ved mistanke om pågående lovbrudd som kan medføre fengselsstraff(frihetsberøvelse). I utgangspunktet kan de ikke gjennomføre husransakelse ved mistanke om forseelser som gir bot. Dette vil de ikke få ransakelsesordre for en gang.

Men det beste tipset er jo å ikke samle masse folk til fest i leiligheten midt under i pandemi. Det er nok det smarteste.

Xavi7

Innlegg: 12933
Xavi7
10.04.21 12:34
monterosa: Ja men hvorfor i alle dager skal man sjanse på en vaksine som åpenbart kan ta livet av friske yngre folk som ville ha overleve Covid med glans?

Du sier noe. Så gi denne vaksinen til de eldre da? Det er alltid en blodproppsrisiko med vaksine. Det er en enda større blodproppsrisiko med p-piller.  Slutt å ta paracet også med det samme.

KingKongHalvor

Innlegg: 56812
KingKongHalvor
10.04.21 12:39
Solvgutt1: De har lov å ta seg inn i hus ved mistanke om pågående lovbrudd som kan medføre fengselsstraff(frihetsberøvelse). I utgangspunktet kan de ikke gjennomføre husransakelse ved mistanke om forseelser som gir bot. Dette vil de ikke få ransakelsesordre for en gang.

Takk for oppklaring!

ingliaskelnd

Innlegg: 1628
ingliaskelnd
10.04.21 12:43
Deila: Det var da enda godt, og politiet i Oslo har bedre ting å gjøre enn å bøtelegge folk som sitter stille i en park og tar seg en pils.

Heldigvis har de ikke brydd seg om å patruljere på samme måte som i fjor. Vurderer å ta meg en tur på "bar" i dag, ser at det er fint vær. Da er det sikkert livlig på pubene med uteservering. Også gøy at det av og til dumper innom øst-europeere som prøver å gå inn på baren for å kjøpe seg en øl, tror ikke de er spesielt oppdaterte på koronareglene.

BigWhale

Innlegg: 364
BigWhale
10.04.21 12:43
Solvgutt1: De har lov å ta seg inn i hus ved mistanke om pågående lovbrudd som kan medføre fengselsstraff(frihetsberøvelse). I utgangspunktet kan de ikke gjennomføre husransakelse ved mistanke om forseelser som gir bot. Dette vil de ikke få ransakelsesordre for en gang.

For kuriositetens skyld: Her på Malta ble det for en måned siden vedtatt en lov som gir politiet rett til å entre og ransake boligen din ved særlig grunn til mistake om brudd på smittevern-regler.

Et veldig ekstremt brudd på personvernet skulle en tro, men så lenge en er midt i en pandemi, så må jo alt være lov selvsagt (ironivarsel).

Solvgutt1

Innlegg: 24836
Solvgutt1
10.04.21 12:47
BigWhale: For kuriositetens skyld: Her på Malta ble det for en måned siden vedtatt en lov som gir politiet rett til å entre og ransake boligen din ved særlig grunn til mistake om brudd på smittevern-regler. Et veldig ekstremt brudd på personvernet skulle en tro, men så lenge en er midt i en pandemi, så må jo alt være lov selvsagt (ironivarsel).

I min hjemby er det en halvårlig tradisjon at politiet går til razzia mot de samme boligene hvor de vet det bor junkies. De beslaglegger noen brukerdoser, tar kanskje en og annen med litt mer enn til eget bruk og noterer et tosifret antall oppklarte saker i statistikken sin. Dette er ganske vanlig prosedyre i hele landet. 

Det provoserer med grenseløst mye mer enn at folk som bevisst bryter med smittevernsreglene får onkel politi på besøk, og en bot i hånden.

Men hva som er verst av å bevisst ignorere smittevernsreglene midt under en pandemi som har store konsekvenser på en haug av områder, eller å ruse seg i eget hjem, får hver enkelt vurdere selv. Jeg har ikke registrert noe stort engasjement hos folket på vegne av narkomane som blir trakassert av politiet.

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
10.04.21 12:55

 Verken narkomane eller andre som ikke kvalifiserer til fengselstraff skal selvsagt få være i fred fra Politi-ekstremistene.

Deila

Innlegg: 53280
Deila
10.04.21 12:56
Xavi7: Du sier noe. Så gi denne vaksinen til de eldre da? Det er alltid en blodproppsrisiko med vaksine. Det er en enda større blodproppsrisiko med p-piller.  Slutt å ta paracet også med det samme.

Det er for seint. Alternativet var i gi den til 65+ år, men innen neste uke har alle i den aldersgruppen fått første dose av pfizer eller moderna, og da må de også få andre dose fra samme vaksine. 

Xavi7

Innlegg: 12933
Xavi7
10.04.21 12:58
Deila: innen neste uke har alle i den aldersgruppen fått første dose av pfizer eller moderna, og da må de også få andre dose fra samme vaksine.

Ok, ligger det da an til at det er disse to vaksinene vi må holde oss til i Norge?

scav0r

Innlegg: 1687
scav0r
10.04.21 13:00
Deila: Det er for seint. Alternativet var i gi den til 65+ år, men innen neste uke har alle i den aldersgruppen fått første dose av pfizer eller moderna, og da må de også få andre dose fra samme vaksine.

Lurer på hva som skjer med som alt har fått AZ? Vil de få  siste dose selv om vi ikke skal sette flere nye? Eller får de en blanding? 

Vil isåfall denne vaksineblandingen resultere i ett "gyldig" internasjonalt vaksinepass for reising utenfor Norge, ettersom vi og kanskje Danmark blir de eneste landene som kan komme til å ty til denne løsningen.?


(Innlegget ble redigert 10.04.21 13:01)

ingliaskelnd

Innlegg: 1628
ingliaskelnd
10.04.21 13:06
scav0r: Det er vel ikke utelukket at disse som har fått disse fatale bivrkningene, ikke ville fått noe lignende eller ett alvorlig COVID-19 forløp.

Tviler litt på det. Delvis ungt helsepersonell uten underliggende sykdom. Selvfølgelig skjer det dødsfall av Covid i denne aldergruppen også, men vi kan ta telle de tilfellene på en hånd her i Norge. Ser ut som en autoimmun respons, så jeg håper de undersøker om disse har hatt korona før (De kan ha hatt det symptomløst eller ikke blitt fanget opp i 1.bølge). Siden tidligere koronainfiserte nå kun trenger en dose nå fordi de har oppdaget 3 x høyere antistoff-respons enn vanlig hos mange av disse, kan det kanskje være mulig at det er dette som har skjedd? Kanskje de også trengere lavere dose? Synes det er bra at de undersøker.

Deila

Innlegg: 53280
Deila
10.04.21 13:07
scav0r: Lurer på hva som skjer med som alt har fått AZ? Vil de få  siste dose selv om vi ikke skal sette flere nye? Eller får de en blanding?  Vil isåfall denne vaksineblandingen resultere i ett "gyldig" internasjonalt vaksinepass for reising utenfor Norge, ettersom vi og kanskje Danmark blir de eneste landene som kan komme til å ty til denne løsningen.?

Godt spørsmål, har folk i familien som er helsepersonell og har fått første dose AZ som venter på en avklaring. Men de får vel da en dose av en annen vaksine da. 

Deila

Innlegg: 53280
Deila
10.04.21 13:10
Xavi7: Ok, ligger det da an til at det er disse to vaksinene vi må holde oss til i Norge?

Bare spekulasjoner at J&J droppes pga mulig samme bivirkning som AZ. I tillegg så har vi jo Curevac, Novavax og Sputnik som kan bli godkjent i juni. Så det blir nok flere vaksiner som skal benyttes. 

Curevac er jo mRNA sånn som pfizer og moderna. 

(Innlegget ble redigert 10.04.21 13:13)

ingliaskelnd

Innlegg: 1628
ingliaskelnd
10.04.21 13:14

De pauset også AZ på helsearbeidere i mange land, deriblant Sverige, fordi de ble fryktelig dårlige av denne vaksinen og ble sykemeldt etterpå.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg