Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
kval

Innlegg: 17411
kval
19.04.21 11:03
basillen: Samt at tiltaket primært innføres på en arena hvor smitte så og si aldri forekommer (butikker).

Jeg ser det er flere som påstår dette. Virker underlig på meg. Jeg visste ikke at viruset skyr butikker. Jeg trodde at viruset kunne bæres med  over alt og hopper fra person til person når avstanden blir for liten. 

Jeg ser også at smittesporere forteller om hvilke butikker smittede har vært i for at folk skal være oppmerksomme på symptomer. 

Når noen blir smittet har de alltid vært flere steder inkludert butikker. Ingen kan se på hvor/når viruset hopper.

Finnes det noe vitenskapelig som belyser dette?

kval

Innlegg: 17411
kval
19.04.21 11:06
Enhanced: Dette er i tillegg publisert fra FHI for få dager siden. Jeg skal ikke snakke for FHI, men det virker som om dette er den studien de mener har mest relevanse for effekten av munnbind, også relatert til covid-19, selv med de forbehold som nevnes i starten.

Studien er fra april-20. Da ville ikke FHI anbefale munnbind; noe de senere endret mening om. 

kval

Innlegg: 17411
kval
19.04.21 11:09
basillen: Om ikke du tror på denne forskningen, så kan du jo bare ta en titt rundt omkring i Europa, eller verden for øvrig, og se om de landene som har hatt strenge munnbindregler har gjort det så mye bedre enn de andre. Jeg kan egentlig spare deg bryet: Svaret er 'nei'.

Er pandemiens utvikling kun avhengig av regler eller bruk av munnbind? Svaret er nei. Det er selvsagt mange faktorer som påvirker.

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 11:10
kval: Finnes det noe vitenskapelig som belyser dette?

Det er vel de som insisterer på dette tiltaket som sitter på bevisbyrden her. Så jeg vender spørsmålet tilbake til deg - kan du vise til kilder som dokumenterer at munnbindbruk i butikker, i områder med lav smitte, har noen effekt?

(Innlegget ble redigert 19.04.21 11:11)

Enhanced

Innlegg: 184
Enhanced
19.04.21 11:13
kval: Studien er fra april-20. Da ville ikke FHI anbefale munnbind; noe de senere endret mening om.

Tror du må lese gjennom alle dokumentene / studiene og komme tilbake når du har gjort det, nå griper du bare etter stråmenn.

(Innlegget ble redigert 19.04.21 11:13)

basillen

Innlegg: 4960
basillen
19.04.21 11:14
kval: Finnes det noe vitenskapelig som belyser dette?

(Innlegget ble redigert 19.04.21 11:16)

basillen

Innlegg: 4960
basillen
19.04.21 11:15
kval: Studien er fra april-20. Da ville ikke FHI anbefale munnbind; noe de senere endret mening om.

Leste du nederst på siste side?

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 11:24
kval: Da ville ikke FHI anbefale munnbind; noe de senere endret mening om.

FHIs anbefaling er så måteholden at det knapt er noen sammenhenger i Norge der man kan ta den til inntekt for dette tiltaket. Det skal være høyt smittetrykk, og bare i situasjoner der det er mange mennesker samlet og man ikke kan holde en meters avstand. Det er i så få situasjoner der dette er aktuelt, at man ikke kan kalle munnbindbruken vi ser i Norge i dag for faglig forankret. Det er rett og slett uvitenskapelig å bruke munnbind i butikk, utendørs og på de aller, aller fleste kollektivreiser. Først og fremst fordi det ikke er mange kommuner som har et smittetrykk som er i den størrelsesorden som FHI sier at det må være for at munnbindbruk kan ha en effekt. Dernest fordi det er i svært få situasjoner der man ikke klarer å holde en meters avstand i dagliglivet. Det må i så fall være hvis det er trengsel på t-banen - at du ikke får sitteplass. Hvis hver passasjer sitter på hvert sitt sete, så holder man den avstanden som kreves. Vi snakker derfor om unntakene. De svært få unntakene. 

RazorBoy

Innlegg: 3528
RazorBoy
19.04.21 11:29
HNilsen: Det er rett og slett uvitenskapelig å bruke munnbind i butikk, utendørs og på de aller, aller fleste kollektivreiser.

Med det så motsier du meningen til de aller fleste vitenskapsfolk i verden. Dersom du begrenser rådet ditt til utendørs og til steder som Utsira og Namsskogan så får du nok medhold fra flere.

Solvgutt1

Innlegg: 23870
Solvgutt1
19.04.21 11:59
RazorBoy: Med det så motsier du meningen til de aller fleste vitenskapsfolk i verden

Han er enig med min kommuneoverlege, og FHI.

Champis

Innlegg: 4490
Champis
19.04.21 12:16
Columbus_3: Det er det som er problemet med grensekontroll. Den kan aldri bli hundre prosent effektiv.
Og dess flere unntak, dess mindre effektiv. Og det er vel en effektiv grensekontroll vi ønsker?

Jepp, alt for å forhindre korona.....

RazorBoy

Innlegg: 3528
RazorBoy
19.04.21 12:19
Solvgutt1: Han er enig med min kommuneoverlege, og FHI.

Det er fortsatt et overveldende flertall smittevernseksperter og forskere i verden som sier noe annet. Hva jeg har fått med meg så sier heller ikke FHI offentlig at munnbind på kollektivreiser er uvitenskaplig. Om du har hørt noe annet så greit det.

Champis

Innlegg: 4490
Champis
19.04.21 12:21
Ljot: Jepp. Og da synes apparatsjikene åpenbart at det er heeeelt greit å spille Tommyball med en stakkars EØS-borger som oppfyller alle hittil kjente regler om opphold og bare reiste hjem for å begrave sin mor. Vi er i ferd med å skaffe oss et utyske av en statsforvaltning. Pandemien bringer frem det verste i dem og vi bør være skremt.

Ja, det er helt kokos. At folk sitter her inne og forsvarer dette, og viser til reglene, sier en del. Det er jo reglene det er noe galt med!

Som sagt; alt for å hindre koronasmitte. Det er det eneste som betyr noe om dagen, og det trumfer alle normer og sunn fornuft i samfunnet.

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 12:47
RazorBoy: Hva jeg har fått med meg så sier heller ikke FHI offentlig at munnbind på kollektivreiser er uvitenskaplig. Om du har hørt noe annet så greit det.

FHI har laget en kunnskapsoppdatering om munnbind. I denne konkluderer de med at munnbind bare kan anbefales ut fra de nevnte kriteriene i mitt tidligere innlegg. FHI er Norges ypperste faginstans innen området. Mange av de andre instansene som anbefaler munnbind gjør det ut fra et ikke-vitenskapelig perspektiv. Vi snakker da om byråkrater, rikspolitikere og ikke minst lokalpolitikere. Dette er instanser som har fortolket budskapet fra FHI, og - for sikkerhets skyld - lagt litt til, slik at de skal framstå som flinke og framoverlente innen smittevern. Det er intet som tilser munnbindbruk i butikker ut fra FHIs kunnskapsoppsummering. 

MacanT

Innlegg: 15738
MacanT
19.04.21 12:49
kval: Jeg ser det er flere som påstår dette. Virker underlig på meg. Jeg visste ikke at viruset skyr butikker. Jeg trodde at viruset kunne bæres med  over alt og hopper fra person til person når avstanden blir for liten.

Viruset skyr ikke bare butikker, ifølge expertisen her på VGD så skyr det også puber og treningssentre :)

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 12:51
MacanT: Viruset skyr ikke bare butikker, ifølge expertisen her på VGD så skyr det også puber og treningssentre :)

Nei, ikke ekspertisen på VGD, men ekspertisen i FHI sier at det er unødvendig med munnbind i butikk, treningssenter og pub.

(Innlegget ble redigert 19.04.21 12:53)

RazorBoy

Innlegg: 3528
RazorBoy
19.04.21 13:04
HNilsen: FHI har laget en kunnskapsoppdatering om munnbind.

Jeg ser FHI har en veileder om munnbind. Den er fra juni 2020, og tar forbehold om gjeldende epidemiologiske situasjon. Den situasjonen kan vi trygt si har endret seg siden den gangen, ihvertfall her i Oslo og kommunene rundt. Smittsomheten (R-tallet) til viruset har også vist seg å være høyere enn FHI trodde da, noe som må endre på regnestykket som ligger bak. Tilgangen på munnbind har også blitt bedre enn den var da.

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 13:12
RazorBoy: Den er fra juni 2020

Denne er fra 19. november, 2020. Den heter: Bør personer i samfunnet bruke munnbind for å redusere spredningen av Covid-19?

FHI gir det de kaller en betinget anbefaling:

"I situasjoner med lav insidens og kontroll på spredningen anbefaler vi ikke bruk av munnbind for personer i samfunnet som ikke har symptomer på luftveisinfeksjon. I situasjoner med høy eller økende insidens og ukontrollert spredning i samfunnet, enten lokalt, regionalt eller nasjonalt, bør bruk av munnbind vurderes. Anbefalingen om bruk bør gis på grunnlag av en risikovurdering, og anbefalingen bør være rettet mot situasjoner der det ikke er mulig å holde avstand, særlig innendørs, og situasjoner der smittesporing ikke er mulig. Andre tiltak bør være prøvd før munnbind anbefales."

Det er denne "anbefalingen" jeg forholder meg til, gjort av landets ypperst faginstans innen området. Min påstand: Munnbindbruk i Norge er i all hovedsak ikke faglig forankret. 

(Innlegget ble redigert 19.04.21 13:13)

William_S3

Innlegg: 13528
William_S3
19.04.21 13:22
HNilsen: Nei, ikke ekspertisen på VGD, men ekspertisen i FHI sier at det er unødvendig med munnbind i butikk, treningssenter og pub.

Hehe mange her inne bare jatter med myndighetene, men gidder ikke selv å se hva de faglige rådene for dette her er. 

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 13:23
William_S3: Hehe mange her inne bare jatter med myndighetene, men gidder ikke selv å se hva de faglige rådene for dette her er.

Det er spot on! I mange tilfeller er det som oppfattes som faglige råd fortolket av vanlige folk (les: lokalpolitikere, butikkeiere, byråkrater) og derfor noe helt annet enn utgangspunktet fra FHI. 

(Innlegget ble redigert 19.04.21 13:25)

RazorBoy

Innlegg: 3528
RazorBoy
19.04.21 13:36
HNilsen: Det er denne "anbefalingen" jeg forholder meg til, gjort av landets ypperst faginstans innen området. Min påstand: Munnbindbruk i Norge er i all hovedsak ikke faglig forankret.

Jeg ser uthevingene du har laget ikke er en del av notatet :)

Når forfatterne av notatet skriver situasjoner der smittesporing ikke er mulig så stemmer det ganske godt med butikk og kollektivreiser. Det samme med perioder med høy eller økende insidens. Men igjen så kan kan situasjonen være en annen i ytre Namdal eller Hattfjelldal.

Vahlley

Innlegg: 68229
Vahlley
19.04.21 13:36

Kiwi har i praksis pålagt alle sine ansatte å bruke munnbind – også her oppe i Troms og Finnmark fylke, hvor smitteraten (siste 14 dager) er 7 av 100 000.

Alle ansatte på de to Kiwi-butikkene her i Sør-Varanger kommune (0 smitte siden 23. mars), går nå med munnbind, også bak pleksiglass. De ansatte på Rema og Coop går ikke med munnbind.

Foreløpig er det svært få kunder som bruker munnbind på dagligvarebutikkene i kommunen. Egentlig kun soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger pluss noen lokale lettskremte.

Jeg skjønner Kiwi ganske godt, jeg. Man må jo være føre var.

(Innlegget ble redigert 19.04.21 13:46)

MacanT

Innlegg: 15738
MacanT
19.04.21 13:44
HNilsen: Nei, ikke ekspertisen på VGD, men ekspertisen i FHI sier at det er unødvendig med munnbind i butikk, treningssenter og pub.

Klart det er unødvendig med munnbind i butikk, treningssenter og pub hvis viruset skyr disse stedene :)

maxus4

Innlegg: 6702
maxus4
19.04.21 13:46

Håper alle har hatt en fin helg. Landet har badet i finevær.  Og folk har koset seg . Det har vært flott og interessant.

For få dager siden gikk 90 % med munnbind. På butikkene fikk du olme blikk om du viste ansikt.  Selv utendørs gikk folk med munnbind. Og sa du høyt at du hadde vært på butikken uten munnbind fikk du høre det .  "Bruker du ikke munnbind? DU KAN VÆRE SMITTE UTEN  Å VITE DET ---- OG FOLK KAN DØØØØ ! "

Så går det noen dager , og fineværet kommer og plutselig er det kanskje 4-5 % som bruker munnbind. Folk fylte uterestaurantene, klemmet, håndhilste, drakk og fliret.  Og sinnataggene fra forrige helg som sa du var en egoistisk grusom potensiell morder fordi du gikk uten munnbind gikk nå med hevet hode rundt uten munnbind på gaten.     

Det dreier seg altså bare om å skåre moralpoeng og ikke om smittevern.   Plutselig var alle munnbind borte og det eneste sporet man ser er all forsøplingen i parker og turstier etter elendigheten.      Sol inne, sol ute, sol i kinnet , sol på munnbindet -  ha en flott dag.

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 13:46
RazorBoy: Men igjen så kan kan situasjonen være en annen i ytre Namdal eller Hattfjelldal.

Poenget er at anbefalingen kommer med mange forbehold. Skal alle disse forbeholdene oppfylles, så er det ikke mange tilfeller denne "anbefalingen" kan tas til inntekt for munnbindbruk. Om noen? Kanskje i Oslo, på kollektiv transport i rushtiden. Når det ikke er sete til alle passasjerene. Da smittetrykket var på det høyeste i hovedstaden. 

Munnbindbruk i butikker og kollektiv transport på en generell, nasjonal basis er langt utenfor det rådet FHI her gir. 

(Innlegget ble redigert 19.04.21 13:49)

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 13:49
MacanT: Klart det er unødvendig med munnbind i butikk, treningssenter og pub hvis viruset skyr disse stedene :)

I følge ekspertene i FHI, så er det ikke nødvendig med munnbind i butikk, treningssenter og pub. I følge eksperter på VGD, så er det livsnødvendig med munnbind bare man stikker skotuppen utenfor stuedøra. 

Champis

Innlegg: 4490
Champis
19.04.21 14:01
Columbus_3: Ja har du sett.
Vi har tatt i så hardt at det har blitt for få dødsfall.
Slikt skal vi ikke ha noe av.

Nei, det betyr faktisk at vi ofrer altfor mye.

Hvis du tenker at vi bør ha færrest mulig dødsfall i Norge, så kan vi ta i mye hardere når det gjelder veldig mange ting. Og vi kan ikke minst fortsette med de tiltakene vi har nå i all framtid.

basillen

Innlegg: 4960
basillen
19.04.21 14:01
Vahlley: Alle ansatte på de to Kiwi-butikkene her i Sør-Varanger kommune (0 smitte siden 23. mars), går nå med munnbind, også bak pleksiglass.

Stakkars folk. Og helt unødvendig. Ikke en eneste Kiwi-ansatt ble smittet på butikken under første bølge for vel et år siden da ikke en kjeft gikk med munnbind (Kilde).

Dette dreier seg om akkurat det George Gooding tar opp: Man konkurrerer om å være "flinkest i klassen" for å skåre billige symbolikk-poeng blant befolkningen. Selv om man beveger seg langt vekk fra det som er faglig forankret.

basillen

Innlegg: 4960
basillen
19.04.21 14:04
RazorBoy: Jeg ser uthevingene du har laget ikke er en del av notatet :) Når forfatterne av notatet skriver situasjoner der smittesporing ikke er mulig så stemmer det ganske godt med butikk og kollektivreiser. Det samme med perioder med høy eller økende insidens. Men igjen så kan kan situasjonen være en annen i ytre Namdal eller Hattfjelldal.

Hvor ofte i livet ditt har du opplevd at fremmede folk på butikken har nyst eller hostet deg i ansiktet?

Litt perspektiv er viktig her. Jeg har faktisk en bekjent som jobber som ambulansesjåfør. Vedkommende har sågar fraktet importsmittetilfeller fra flyplassen til karantenehotell. Denne personen påpekte for meg at omtrent samtlige nye smittetilfeller, i hvert fall her i Bergen, enten er nærkontakter av andre smittede og som derfor allerede er i karantene, eller importsmittetilfeller som fraktes rett til karantene. Vedkommende sa til meg at sannsynligheten for å bli smittet når man beveger seg rundt i samfunnet på vanlige arenaer er omtrent lik sannsynligheten for å vinne i lotto.

Denne personen bruker munnbind hele arbeidsdagen på jobb, men poengterte til meg at det å gå med munnbind på butikken er totalt meningsløst.

(Innlegget ble redigert 19.04.21 14:08)

HNilsen

Innlegg: 13459
HNilsen
19.04.21 14:05
basillen: Hvor ofte i livet ditt har du opplevd at fremmede folk på butikken har nyst eller hostet deg i ansiktet?

I følge eksperter på VGD, så skjer dette ofte. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg