Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Solvgutt1

Innlegg: 23870
Solvgutt1
20.04.21 12:34
HNilsen: Poenget med pandemiplanen er jo at den er fleksibel og kan justeres ut fra utviklingen og kunnskapen man opparbeider seg. Tiltakene tilpasses etter alvorlighetsgraden. Det er uttrykt i planen. Det er lite sannsynlig at myndighetene ville sittet med hendene i fanget og sett på at utviklingen hadde gått over styr. De hadde tiltak, og gradering av tiltak, også i disse planene. Men en nasjonal nedstenging av skoler, serveringssteder og treningssentre tror jeg ikke vi hadde sett med en slik pandemihåndtering. Og det er jo nettopp denne kontekstuavhengige og lite treffsikre nasjonale tiltaksiveren som er mest kontroversiell og som oppleves som mest inngripende. Jeg tror heller ikke vi hadde sett lokale bestemmelser om antall besøkende i private hjem, fordi dette, i sin grunnleggende natur, er en unorsk tilnærming. Det er et tiltak adoptert fra deler av verden der befolkningstettheten er atskillig høyere enn i Norge, og der populasjonen er mindre homogen enn i Norge. Selvsagt kunne man tatt mer hensyn til lokale forhold, og dermed holdt landet ellers mer åpent. Selvsagt kunne myndighetene utelatt noen av de mest inngripende (og dustete) tiltakene og tålt noe mer smitte uten at smittetallene gikk over styr. Selvsagt kunne pandemien blitt håndtert uten at man hadde en nullvisjon.

Men planen er dimensjonert for en mindre smittsom, og mindre alvorlig sykdom enn Covid-19. Da er det ikke så rart at man går vekk fra den. Selv nøkterne estimater for Covid-19 overgår "verste fall" i scenarioet denne pandemiplanen legger til grunn.

Det viser seg jo at det er litt lettere å være veldig presis og fleksibel når en beskriver hypotetiske scenarioer enn når man står midt i en pandemi. Det er vel ingen land som har lyktes i noe forsøk på å finstyre tiltakene etter smittesituasjonen. De som har lyktes best er de som har holdt smitten ute av landet, de som har lyktes nest best er de som har satt inn smittevernstiltak tidlig(som Norge). De som satte inn tiltak for sent, eller ikke i det hele tatt, har ikke klart seg spesielt bra.

(Innlegget ble redigert 20.04.21 12:36)

Teddys

Innlegg: 1026
Teddys
20.04.21 13:02

Maxus4

Kronikk orjas.no  hvordan dør leger

Bra denne!

IIHJ

Innlegg: 5157
IIHJ
20.04.21 13:10
basillen: Fordi det er dette, som du selv påpeker, svært usannsynlige scenarioet som ukritisk kjøres ut i media med full fanfare.

Nå er vel artikkelen bak betalingsmur som svært få kan se og uansett så spiller det jo liten rolle om worst case situasjonen ikke inntreffer. Som sagt så synes jeg at det er bedre at man er inneforstått også med worst case scenarioer så de ikke kommer helt som julekvelden på kjerringa,

ermathi

Innlegg: 10498
ermathi
20.04.21 13:23

Beklager men jeg må trekke inn Finland igjen, som viser at det er mulig å få smitten kraftig ned på kort tid uten flere vaksinerte enn Norge. I går var det 156 nye tilfeller i Finland, i dag er det 214. Insidensen i Helsingfors er nede i 149 per 100 000 siste 14 dager. 

Dette har Finland gjort med færre og lang mer kortvarige tiltak enn Norge. 

Institutet för hälsa och välfärd: 214 nya smittfall (hbl.fi)

pfrog567

Innlegg: 21354
pfrog567
20.04.21 13:28
ermathi: Beklager men jeg må trekke inn Finland igjen, som viser at det er mulig å få smitten kraftig ned på kort tid uten flere vaksinerte enn Norge. I går var det 156 nye tilfeller i Finland, i dag er det 214. Insidensen i Helsingfors er nede i 149 per 100 000 siste 14 dager.  Dette har Finland gjort med færre og lang mer kortvarige tiltak enn Norge.  Institutet för hälsa och välfärd: 214 nya smittfall (hbl.fi)

Men likevel så har de flere døde enn Norge.. Og uansett så "hjelper" det vel ikke Norge om Finland har færre smittede?

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 13:30
pfrog567: Ikke enig med deg her. Mye søppel blir det uansett, korona eller ei. Det er ikke noen bombe akkurat..

Hvis det samles dobbelt så mange i parkene som til vanlig, så vil det sannsynligvis bli dobbelt så mye forsøpling. Enkel logikk.

ermathi

Innlegg: 10498
ermathi
20.04.21 13:37

På danske serveringssteder som åpner i dag, inne som ute, med eller uten mat, er et vel slik at man må ha "vaksinepass" for å sitte inne mens alle kan sitte ute.

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 13:37
HNilsen: Vi har tidligere diskutert Terje Tvedts kronikk her i tråden. Og blant annet har vi diskutert det paradigmeskiftet som har skjedd når det gjelder toleranse for sykdom og død i tidligere pandemiplaner vs. toleranse for sykdom og død i den faktiske pandemistrategien som myndighetene styrer koronapolitikken etter. Fra å ha en plan som tilsa at man skulle holde samfunnet mest mulig åpent og tåle inntil 13 000 dødsfall i året, har myndighetene gått for nulltoleranse for dødsfall og nedstenging av samfunnet. Erna Solberg sier at denne radikale endringen har skjedd fordi de tidligere planene ikke tok høyde for en så alvorlig pandemi som det koronapandemien representerer. Men er denne forklaringen god nok? 13 000 døde er et svært høyt tall. Det er vel et tall som er atskillig høyere enn Sveriges tall over døde, et land man anser for å ha enn mer åpen og liberal strategi enn Norges.

Ja, det henger rett og slett ikke på greip i det hele tatt!

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 13:40
kval: Det er hva smitteverneksperter og myndigheter over hele verden uttaler. Kall det hva du vil. Kall det gjerne fraser som erstatter argumenter. Man må selvsagt se på hele menyen. Kritikk og debatt som fragmenterer alt har jeg liten sans for. Det er helheten som teller etter mitt syn. En hver kan finne enkeltpunkter som man isolerer for så å kritisere.

Så hvis vi bruker 20 tiltak som er uforholdsmessige, så går det fint, siden det uansett er helheten som teller?

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 13:41
kval: Nei, men jeg ser at du sporer av fra det konkrete temaet som var spørsmålet om bruk av munnbind kan stå alene som effektivt smitteverntiltak. Det kan det selvsagt ikke, det er et supplement. Du svarer med å kalle dette et ikke-argument og en frase.

Hvor mange tiltak dynes du det er greit å bare hive på med på toppen av andre tiltak som "et supplement"?

Pogba6

Innlegg: 11593
Pogba6
20.04.21 13:53

Og folk tror fremdeles dette bare handler om viruset. På tide å våkne opp.

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 13:55
IIHJ: Nå er vel dette en trend vi har sett i samfunnet generelt de siste tiårene. I dag kan vi bruke millioner på å behandle en kreftsyk 75 åring som vi for noen år siden gav opp. Selv jobber jeg i en risikofylt næring og fra jeg startet til i dag har det vært en rivende utvikling på HMS fronten. Fra tut og kjør til at HMS er på toppen av agendaen i alle sammenhenger med null visjon for arbeidsulykker.

Vi er dårligst i Europa på å bruke penger på nødvendig kreftmedisin, bare ås det er sagt....

Hvor mye kroner tror du er brukt pr. liv reddet i pandemien?

Og ikke minst: Om man velger å bruke penger eller ikke på å redde folk ellers, påvirker ikke andre mennesker. Men under pandemien har vi lagt noe mye mer dyrebart i potten enn alle milliardene vi har brukt på å redde liv - nemlig livskvalitet! 

Så hva det egentlige regnestykket ender på for hva vi har lagt i potten pr. liv vi har reddet, tør jeg ikke tenke tanken på engang!!

Eller, forresten, jeg skal tenke én tanke rundt det her: si at vi har reddet 5000 mennesker, bare for å ta et tall. Da vil det si at for hvert menneskeliv vi har reddet i Norge, så har 1000 mennesker måttet leve med restriksjoner i 1,5 - 2 år! Og det er altså i tillegg til alle de økonomiske kostnadene, pluss langtidskonsekvensene!

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 13:58
Solvgutt1: Ja, det er en god forklaring. Pandemiplanen er basert på et scenario der 25% blir syke og sykehusene må kunne ta i mot totalt 16 5000 pasienter, hvorav maks 2800 av disse får intensivbehandling. Med en innleggelsesrate(nøktern) på 2% ville man med 25% smittede av Covid-19 sett 27 000 innlagte og 5200 intensivinnlagte(gitt samme forhold mellom innlagte og intensivtrengende). Men dette er altså nøkterne tall. Med UK-varianten snakkes det om en innleggelesesarate på opp mot 6%, og sjansen er svært høy for at langt flere enn 25% hadde blitt smittet dersom man håndterte Covid19 etter influensaplanen. Det er rett og slett et virus som er mer smittsomt og har en høyere innleggelsesrate enn det mest alvorlige man hadde planlagt for. Sverige har heller ikke fulgt sin plan for pandemisk influensa. De prøvde en stund, men så vel at det ikke var en særlig fornuftig vei å gå.

Nei, det er ingen god forklsring på hvorfor vi er så ekstremt lite villige til å ta noe som helst risiko, sammenlignet med tidligere tanker rundt dette.

Sverige klarte seg helt fint så lenge de kjørte på det som var deres utgangspunkt.

William_S3

Innlegg: 13528
William_S3
20.04.21 14:03
Pogba6: Og folk tror fremdeles dette bare handler om viruset. På tide å våkne opp.

Ja jeg synes det er helt merkelig når FHI sier at vi kanskje må ha tiltak til høsten/vinteren. 

Solvgutt1

Innlegg: 23870
Solvgutt1
20.04.21 14:07
Champis: Sverige klarte seg helt fint så lenge de kjørte på det som var deres utgangspunkt.

De er nok ikke enige i at de klarte seg fint. Derfor la de om.

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 14:08
basillen: Dette er så absurd at jeg ikke har ord. Vi snakker her om et de facto helsetyranni der lover og retter mennesker skal ha i et fritt land forsvinner i et regelrett diktatur der det eneste som betyr noe er smitte. Og dette er ikke en overdrivelse. Vi snakker tross alt her om en situasjon der den man altså har tilbudt vaksine til alle over 16 år. For de under 16 år utgjør ikke Covid-19 noen større trussel enn influensa. Hvis dette skjer så bør folket for alvor gjøre opprør. Dette kan ikke vedvare etter en fullskala vaksinasjon. Her må FHI fullstendig ha mistet perspektivet i henhold til hvordan vi omgås risiko i samfunnet ellers. Jeg har tidligere uttrykt bekymring for den presedensen som har blitt satt det siste året og at dette er noe som vil være vanskelig for makthaverne å gi slipp på. Mange har da bare avfeid denne bekymringen min som paranoia, men når FHI altså nå sier det de sier så bekrefter det i stor grad at dette i høyeste grad er en reell bekymring. Det eneste håpet nå er at andre land åpner opp for fullt etter hvert. Da vil presset mot myndighetene til å gi slipp på tiltakene øke betraktelig, og hvis det er noe denne pandemien har vist oss så er det at Norge bestandig dilter etter hva andre land gjør.

Det er så klin kokos gale som det kan bli!

Men, én ting: Jeg har oppfattet det sånn hele veien at FHI ikke er for altfor strenge tiltak, og en mer edruelig holdning til pandemien. Jeg kan ikke tenke meg at dette er deres standpunkt for det neste året. Det eneste jeg ser for meg er at FHI går ut med dette for å få litt fyr i befolkningen, og at dette mest er basert på signalene HD har gitt. FHI vet jo også at HD blir lyttet mest til. Jeg føler at dette like godt kan være et utspill som en del av en maktkamp.

Pogba6

Innlegg: 11593
Pogba6
20.04.21 14:12
William_S3: Ja jeg synes det er helt merkelig når FHI sier at vi kanskje må ha tiltak til høsten/vinteren.

Om det kun dreide seg om viruset er det veldig merkelig ja. Men dessverre ligger det nok mer bak dette.

BigWhale

Innlegg: 215
BigWhale
20.04.21 14:13

Denne saken om smitte i Brønnøysund oppsummerer veldig godt hysteriet som media har fått skape, og ikke minst hvordan kommuner får kjøre på med 'litt ekstra strenge tiltak' uten at noen reagerer. Tvert imot hylles det, bare se på disse uttalelsene fra Rådmannen:

"Vi har fått henvendelser både muntlig og via sosiale medier der folk gir uttrykk for at de er redd for å gå på jobb og gå på skole. Fordi vi hadde åpnet litt fra og med mandag på gult, var det litt usikkerhet rundt det - og når det da kom en melding om 13 nye smittede sent mandag kveld, virket det veldig mye", sier Nilssen til VG.

Samtidig viser han i pressemeldingen til at Brønnøy egentlig har hatt strengere tiltak enn smittesituasjonen skulle tilsi, og at dette har hatt bred støtte i befolkningen.

– "Mange føler at det nå åpnes opp for mye for tidlig. Dette er signaler som har kommet inn fra innbyggere i løpet av det siste døgnet. Den engstelsen som er der, og konkrete tilbakemeldingen, vil bli vektlagt i videre vurderinger.", skriver rådmannen videre.

Med andre ord en fryktkultur uten like, hvor folk virker å tro at de seriøst er i livsfare om de går ut døra. Dessverre er dette en holdning som har fått forplante seg rundt hele landet (og i andre land også, kan jeg bekrefte).

I tillegg fører dette til at folks liv i Brønnøy kommune (og andre plasser) blir satt på vent, da dette gir kommunen akkurat det påfyllet de trenger for å holde på tiltakene noen uker lengre 'for sikkerhets skyld'.

(Innlegget ble redigert 20.04.21 14:18)

Pogba6

Innlegg: 11593
Pogba6
20.04.21 14:17
BigWhale: Dessverre er dette en holdning som har fått forplante seg rundt hele landet (og i andre land også, kan jeg bekrefte).

Er ikke spesielt utbredt syn i Sverige. De er mye hardere rammet enn oss, likevel er folk mye mer avslappet og mye mindre hysteriske enn vi er.

Solvgutt1

Innlegg: 23870
Solvgutt1
20.04.21 14:19
BigWhale: Denne saken om smitte i Brønnøysund oppsummerer veldig godt hysteriet som media har fått skape, og ikke minst hvordan kommuner får kjøre på med 'litt ekstra strenge tiltak' uten at noen reagerer. Tvert imot hylles det, bare se på disse uttalelsene fra Rådmannen: "Vi har fått henvendelser både muntlig og via sosiale medier der folk gir uttrykk for at de er redd for å gå på jobb og gå på skole. Fordi vi hadde åpnet litt fra og med mandag på gult, var det litt usikkerhet rundt det - og når det da kom en melding om 13 nye smittede sent mandag kveld, virket det veldig mye", sier Nilssen til VG. Samtidig viser han i pressemeldingen til at Brønnøy egentlig har hatt strengere tiltak enn smittesituasjonen skulle tilsi, og at dette har hatt bred støtte i befolkningen. – "Mange føler at det nå åpnes opp for mye for tidlig. Dette er signaler som har kommet inn fra innbyggere i løpet av det siste døgnet. Den engstelsen som er der, og konkrete tilbakemeldingen, vil bli vektlagt i videre vurderinger.", skriver rådmannen videre. Med andre ord en fryktkultur uten like, hvor folk virker å tro at de seriøst er i livsfare om de går ut døra. Dessverre er dette en holdning som har fått forplante seg rundt hele landet (og i andre land også, kan jeg bekrefte).

Med seksti smittede og seks sykehusinnlagte på en uke, så er det ikke så rart at folk blir litt bekymret i en liten kommune.

Pogba6

Innlegg: 11593
Pogba6
20.04.21 14:20
BigWhale: tillegg fører dette til at folks liv i Brønnøy kommune (og andre plasser) blir satt på vent, da dette gir kommunen akkurat det påfyllet de trenger for å holde på tiltakene noen uker lengre 'for sikkerhets skyld'.

Her bør statsforvalteren gripe inn. De vettskremte får selv holde seg hjemme.

(Innlegget ble redigert 20.04.21 14:21)

HNilsen

Innlegg: 13460
HNilsen
20.04.21 14:20
Solvgutt1: De som har lyktes best er de som har holdt smitten ute av landet, de som har lyktes nest best er de som har satt inn smittevernstiltak tidlig(som Norge). De som satte inn tiltak for sent, eller ikke i det hele tatt, har ikke klart seg spesielt bra.

Men nå handler ikke dette om å sette inn tiltak sent, eller å ikke sette inn tiltak i det hele tatt. Pandemiplanen har som premiss at det skal settes inn tiltak – i tide. Det nye er at pandemiplanens ideologi, over natten, er blitt transformert. Det har skjedd en revolusjon, rett og slett. Og det er skjedd i det stille, uten at det har blitt kommunisert ut til befolkningen. 

Hvis man skulle sammenligne med et politisk parti, så kunne man si at partiprogrammer er til for å endres, i takt med samfunnsutviklingen. Men man endrer aldri ideologi. 

Jeg kjøper derfor ikke Erna Solbergs forklaring. Jeg tror det ligger noe annet bak den, og jeg synes Terje Tvedt og Aftenposten m.fl. har klart å anskueliggjøre at det var andre drivkrefter som førte til at nullvisjonen ble enerådende.  

(Innlegget ble redigert 20.04.21 14:20)

KongOlav2

Innlegg: 45171
KongOlav2
20.04.21 14:21
BigWhale: "Vi har fått henvendelser både muntlig og via sosiale medier der folk gir uttrykk for at de er redd for å gå på jobb og gå på skole. Fordi vi hadde åpnet litt fra og med mandag på gult, var det litt usikkerhet rundt det - og når det da kom en melding om 13 nye smittede sent mandag kveld, virket det veldig mye", sier Nilssen til VG. Samtidig viser han i pressemeldingen til at Brønnøy egentlig har hatt strengere tiltak enn smittesituasjonen skulle tilsi, og at dette har hatt bred støtte i befolkningen. – "Mange føler at det nå åpnes opp for mye for tidlig. Dette er signaler som har kommet inn fra innbyggere i løpet av det siste døgnet. Den engstelsen som er der, og konkrete tilbakemeldingen, vil bli vektlagt i videre vurderinger.", skriver rådmannen videre. Med andre ord en fryktkultur uten like, hvor folk virker å tro at de seriøst er i livsfare om de går ut døra. Dessverre er dette en holdning som har fått forplante seg rundt hele landet (og i andre land også, kan jeg bekrefte). I tillegg fører dette til at folks liv i Brønnøy kommune (og andre plasser) blir satt på vent, da dette gir kommunen akkurat det påfyllet de trenger for å holde på tiltakene noen uker lengre 'for sikkerhets skyld'.

Typisk egentlig. Det er hele tiden den mer bekymrede delen av befolkningen som får sette dagsorden.....

BigWhale

Innlegg: 215
BigWhale
20.04.21 14:21
Pogba6: Er ikke spesielt utbredt syn i Sverige. De er mye hardere rammet enn oss, likevel er folk mye mer avslappet og mye mindre hysteriske enn vi er.

Neida, Norge står nok i en liten særstilling når det gjelder dette fenomenet.

Men også her på Malta, hvor Covid ikke dominerer nyhetsbildet, så ser jeg en del frykt-kommentarer så fort smittetallene stiger litt. Da er det med en gang utsagn om 'we are opening too fast', 'people are not using their mask properly' og andre argumenter uten basis i fakta.

(smittetallet her sank btw fra 60 i går til kun 13 nye i dag - da var alle glade og fornøyde igjen, så det med perspektiv er ikke så viktig).

(Innlegget ble redigert 20.04.21 14:22)

William_S3

Innlegg: 13528
William_S3
20.04.21 14:22
BigWhale: Med andre ord en fryktkultur uten like, hvor folk virker å tro at de seriøst er i livsfare om de går ut døra. Dessverre er dette en holdning som har fått forplante seg rundt hele landet (og i andre land også, kan jeg bekrefte).

Mye som kan skje om man går ut døra - man kan tom bli kjørt over av en bil. 

Pogba6

Innlegg: 11593
Pogba6
20.04.21 14:25
William_S3: Mye som kan skje om man går ut døra - man kan tom bli kjørt over av en bil.

Sjansen for det er nok og vesentlig større.

KongOlav2

Innlegg: 45171
KongOlav2
20.04.21 14:25
Pogba6: Er ikke spesielt utbredt syn i Sverige. De er mye hardere rammet enn oss, likevel er folk mye mer avslappet og mye mindre hysteriske enn vi er.

Lurer på om dette er "arven" fra Hans Rosling. Forfekte et mer balansert syn i stedet for en enten-/eller politikk hvor det enten ikke er fare i det hele tatt, eller så er det bekmørkt.

(Innlegget ble redigert 20.04.21 14:27)

Solvgutt1

Innlegg: 23870
Solvgutt1
20.04.21 14:29
KongOlav2: Lurer på om dette er "arven" fra Hans Rosling. Forfekte et mer balansert syn i stedet for en enten-/eller politikk hvor det enten ikke er fare i det hele tatt, eller så er det bekmørkt.

Var vel en journalist i Sverige som uttrykte at hun gledet seg til Danmark skulle få en like hard bølge som Sverige hadde hatt, så de selvgode danskene fikk seg en på trynet.

Så det kan jo være at man rett og slett er veldig sta på at de har hatt rett og alle andre har tatt feil, heller enn at de er så balanserte? Har ikke telling på hvor mange ganger Giesecke og Tegnell var ute og slo fast at deres naboland ville ha like høye dødstall til slutt.

Champis

Innlegg: 4490
Champis
20.04.21 14:30
HNilsen: Selvsagt kunne man tatt mer hensyn til lokale forhold, og dermed holdt landet ellers mer åpent. Selvsagt kunne myndighetene utelatt noen av de mest inngripende (og dustete) tiltakene og tålt noe mer smitte uten at smittetallene gikk over styr. Selvsagt kunne pandemien blitt håndtert uten at man hadde en nullvisjon.

Dette er et klokkeklart poeng! Det er altfor mange som tydeligvis mener at ting er svart eller hvitt. Det virker som de eneste alternativene er underdødelighet eller fullstendig kollaps.

zetta

Innlegg: 14828
zetta
20.04.21 14:31
Pogba6: Man skal ligge vettskremt under senga med munnbind på. Det eneste som ikke blir uglesett.

Nå har de strammet skrustikka ytterligere i Oslo. Det er ikke lenger lov til å stå i kjøpesenter! Du skal handle og komme deg ut litt brennkvikt.

 Ellers så kommer de og jager deg, de jager også ut eldre folk som sitter på rullatorene sine.

 Dette er sånt som jeg plutselig opplevde og så i går

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg