Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
07.05.21 14:02
oddvar_kjempebra: Hvor stor sammenheng mellom mobilitet og smittetrykk er her i landet vet jeg ikke. Men jeg ser at det brukes som argument av myndighetene.

Det er mye som brukes som argumenter uten at det er bevist noen sammenheng. 

Redusert mobilitet hjelper nok, men forskjellen er ekstrem fra India til Trøndelag.

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
07.05.21 14:03
basillen: Det blir med andre ord synsing og antakelser heller enn

Blir for mye styr å legge frem sånt i følge Guldvog.

William_S3

Innlegg: 14162
William_S3
07.05.21 14:03
mrk89: Redusert mobilitet hjelper nok, men forskjellen er ekstrem fra India til Trøndelag.

Dessuten lever mange indere langt under det som er definert som FNs fattigdomsgrense. Hjemmekontor er ikke mulig man må rett og slett ut og jobbe for dagens ris. 

basillen

Innlegg: 5601
basillen
07.05.21 14:04
oddvar_kjempebra: Man har gjort mest, men samtidig er utfordringen mye større i Oslo så det sier jo egentlig ikke så mye. Kanskje har mobiliteten sunket i Oslo kontra hva den ville ha vært uten tiltak og smitten også sunket kontra hva den ville vært uten tiltak. Men ikke med nok.

Selvsagt har Oslo større utfordringer enn resten av landet. Det er jeg ikke uenig i. Men igjen så kommer man altså inn antagelsen om at man kanskje har oppnådd en effekt uten at det forblir noe mer enn antagelser og spekulasjoner. Har myndighetene f.eks. vurdert nettopp at når ulike arenaer stenges oppfordres folk mer til å treffes i private hjem, hvor smittevern gjerne ikke følges i like stor grad? 

Og det at man stenger ned Oslo, men ikke kommuner en times kjøring unna, vil vel faktisk bidra til økt mobilitet da folk da kjører på kryss og tvers av kommunegrenser for å gjøre diverse ærend. Har myndighetene tatt hensyn til dette i regnestykket sitt?

(Innlegget ble redigert 07.05.21 14:05)

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
07.05.21 14:05

Nå gjør visst India at den norske gjenåpningen er i fare. Og det kommer man opp med dagen etter nyheten om at vaksinene er nesten 100% effektive mot alvorlig sykdom og død. Nå må dette hysteriet fra norske myndigheter ta slutt. Vi har visst aldri tenkt å åpne opp. 

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
07.05.21 14:07
mrk89: Vi har visst aldri tenkt å åpne opp.

Har sagt det før og sier det igjen at Norge kommer til å bli et av de siste som åpner. Alt er farlig vet du, og alt kan skje.

arkles

Innlegg: 9790
arkles
07.05.21 14:08
William_S3: Sinnsykt -  i følge smittevernsoverlegen i Bergen er den like smittsom som den britiske men gir faktisk mindre alvorlig sykdom. Men er klart FHI og Hdir har vel bare sett skrekkbilder fra India. Dette tiltakssirkuset tar aldri slutt. Hvorfor i helvete driver man og sammenligner oss med et land som har over 200 ganger så mange innbyggere som Norge på at areal som kun er omtrent 10 ganger så stort som Norge?

Har vært et par ganger i India - og bare tanken at man sammenligner de to landene er helt absurd..

Våre kinesiske kollegaer på besøk lurte på om det hadde vært en ulykke eller om det var noe annet galt siden det ikke var noe folk i gatene her.. Det var en ganske travel hverdag med norske øyne..

basillen

Innlegg: 5601
basillen
07.05.21 14:08
Pogba6: og brukte begrunnelsen at Oslo har fått ned smittetallene pga munnbindpåbud.

Ja, det tok vel bare fem måneder før munnbindene begynte å virke! Virkelig et fantastisk effektivt tiltak! Kan kanskje det faktum at smitten endelig begynte å gå ned i Oslo ha en annen forklaring? Som at man for eksempel begynte å stenge visse skoler?

Åpenbart ikke.

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
07.05.21 14:09

Når alle voksne er vaksinert er vi fremdeles like tiltakskåte og Høie står å gnåler om India på PKene.

basillen

Innlegg: 5601
basillen
07.05.21 14:09
mrk89: Nå gjør visst India at den norske gjenåpningen er i fare. Og det kommer man opp med dagen etter nyheten om at vaksinene er nesten 100% effektive mot alvorlig sykdom og død. Nå må dette hysteriet fra norske myndigheter ta slutt. Vi har visst aldri tenkt å åpne opp.

Med en gang jeg så at smitten vokste ut av kontroll i India så påpekte jeg at det nå bare var et tidsspørsmål før norske myndigheter ville begynne å melke dette for alt det er verdt.

Det suger å ha rett.

William_S3

Innlegg: 14162
William_S3
07.05.21 14:11
basillen: Med en gang jeg så at smitten vokste ut av kontroll i India så påpekte jeg at det nå bare var et tidsspørsmål før norske myndigheter ville begynne å melke dette for alt det er verdt.

Dessverre hadde du rett. Men dette har jo vært en del av den norske kommunikasjonsstrategien lenge. Se på Belgia, se på Irland, se på Brasil, se på Italia, se på *insert et land som ikke kan sammenlignes med Norge*. Hva er det med geografikunnskapene til Guldvåg og co? 

Pogba6

Innlegg: 11983
Pogba6
07.05.21 14:11
basillen: Ja, det tok vel bare fem måneder før munnbindene begynte å virke! Virkelig et fantastisk effektivt tiltak! Kan kanskje det faktum at smitten endelig begynte å gå ned i Oslo ha en annen forklaring? Som at man for eksempel begynte å stenge visse skoler?

Nei, det hadde det ikke. Kommuneoverlegen ville stramme inn på arrangementer, det vil ikke hun fra Høyre, hun satt bare å gnålte om dette munnbindet, og ble sur når hun ikke fikk viljen sin i formannskapet.

Hetfield

Innlegg: 21124
Hetfield
07.05.21 14:17
William_S3: Sinnsykt - i følge smittevernsoverlegen i Bergen er den like smittsom som den britiske men gir faktisk mindre alvorlig sykdom. Men er klart FHI og Hdir har vel bare sett skrekkbilder fra India. Dette tiltakssirkuset tar aldri slutt. Hvorfor i helvete driver man og sammenligner oss med et land som har over 200 ganger så mange innbyggere som Norge på at areal som kun er omtrent 10 ganger så stort som Norge?

Fordi det er det samme viruset og viser det enorme skadepotensialet det har ifølge tiltaksrytterne.

De faktorene du nevner som gjør det til en ubrukelig sammenligning unnlater de glatt å nevne med et ord..

William_S3

Innlegg: 14162
William_S3
07.05.21 14:24
Hetfield: Fordi det er det samme viruset og viser det enorme skadepotensialet det har ifølge tiltaksrytterne. De faktorene du nevner som gjør det til en ubrukelig sammenligning unnlater de glatt å nevne med et ord..

Ja nei jeg er bare oppgitt på myndighetene  i mange ledd. I fjor kunne man i Oslo ta seg en øl på 17 mai på et utested. I år er ikke det tilfellet. Rajas plan for festivaler var bare komisk som festivalene selv så som ubrukelig og flere har avlyst allerede. Utenlandsreiser er langt unna, regjeringa ser ut til å ønske og tviholde på karantenehot eh interneringshotellet og for hver uke som går settes flere og flere vaksiner. I fjor virka regjeringen mer genuint interessert i å gå tilbake til normalen mtp at mange tiltak var lettet på før sommeren i fjor. Nå derimot er alt annet enn tiltaksnivå 5A en bonus. 

HNilsen

Innlegg: 13781
HNilsen
07.05.21 14:27
oddvar_kjempebra: Noe jeg altså var enig med deg i. Men jeg påpekte samtidig at det er redusert mobilitet som er det viktige og at strammer man inn deler av tjenestetilbudet (f.eks varm mat) så vil det påvirke mobiliteten.

Siden det var jeg som startet diskusjonen, så tar jeg meg den friheten å definere hva diskusjonen handlet om. Og den handlet altså ikke om mobilitet, men at eksperter ikke står bak iverksettelsen av tiltak ute i kommunene. Jeg svarte forøvrig på et utsagn fra Columbus_3. 

(Innlegget ble redigert 07.05.21 14:28)

Amnon

Innlegg: 20462
Amnon
07.05.21 14:27
mrk89: Nå gjør visst India at den norske gjenåpningen er i fare. Og det kommer man opp med dagen etter nyheten om at vaksinene er nesten 100% effektive mot alvorlig sykdom og død. Nå må dette hysteriet fra norske myndigheter ta slutt. Vi har visst aldri tenkt å åpne opp.

Nå er det på tide å puste med magen og stole på at beskyttelsen fra vaksinene gjør jobben. Det viktigste blir å godta at det vil bli smitte også blant vaksinerte pga. denne typen varianter men at de som nå er utsatt for alvorlig sykdom og død nesten utelukkende er svært syke og utsatte personer og neppe et stort antall som på noen måte kan true helsevesenet.

(Innlegget ble redigert 07.05.21 14:28)

basillen

Innlegg: 5601
basillen
07.05.21 14:29
Hetfield: Fordi det er det samme viruset og viser det enorme skadepotensialet det har ifølge tiltaksrytterne.

Ja, det var liksom ikke måte på hvor livredd vi skulle være for den britiske mutasjonen. Nå er det vel omtrent utelukkende denne som har herjet i f.eks. Bergen de siste månedene. Likevel står vi altså oppført med kun ett(!) Covid-19 relatert dødsfall i 2021 her i byen. Og det inntraff for cirka fire måneder siden.

Nylig var også smittevernoverlegen i Bergen ute i media og sa at den indiske varianten er omtrent like smittsom som den britiske, men angivelig mindre dødelig. Hvis dette er tilfelle står vi da egentlig ovenfor en lavere trussel enn vi har hatt de siste månedene. En trussel som altså har tatt ett liv her i byen i løpet av den tiden av året da gjerne flere titalls mennesker normalt stryker med av luftveisinfeksjoner.

Likevel skal dette altså true gjenåpningsplanen. Jeg får fnatt.

 

basillen

Innlegg: 5601
basillen
07.05.21 14:30
Amnon: Det viktigste blir å godta at det vil bli smitte også blant vaksinerte pga. denne typen varianter

Spørsmålet er om Høie, Nakstad og Guldvog kommer til å godta dette.

Xavi7

Innlegg: 12933
Xavi7
07.05.21 14:31

Nå må folk slutte å forsvare Høie, Guldvog &co. Begeret er ikke bare fullt, det renner over i strie strømmer. At den indiske varianten skal stoppe gjenåpning er så hinsides at det ikke finnes ord. Nå må de slutte med maktmisbruket! 

Paz

Innlegg: 1
Paz
07.05.21 14:31

God ettermiddag. 


Noen som har tenkt på følgende spørsmål:

Smittetallene har vært grunnlaget for alle restriksjonene frem til nå. Vil man på et tidspunkt slutte å telle smittede, og akseptere at det vil være smitte i samfunnet? Eller vil den logiske bristen det medfører gjøre at man fortsetter med det?

 

scav0r

Innlegg: 1686
scav0r
07.05.21 14:33

Norge risikerer å bli Europas svar på Australia

xavi-maestro

Innlegg: 7870
xavi-maestro
07.05.21 14:54
Paz: God ettermiddag. 
Noen som har tenkt på følgende spørsmål: Smittetallene har vært grunnlaget for alle restriksjonene frem til nå. Vil man på et tidspunkt slutte å telle smittede, og akseptere at det vil være smitte i samfunnet? Eller vil den logiske bristen det medfører gjøre at man fortsetter med det?

God ettermiddag til deg og! :)

Det spørsmålet du stiller her, er det store, STORE spørsmålet. Folk tror at den oversikten man har over smittesituasjonen kan styres, reguleres og fortelle oss alt som er verdt å vite om hva vi bør og ikke bør gjøre. Det er feil.

Dersom vi sluttet å publisere smittetall og sykehusinnleggelser - ville de aller færreste merket at det var noe spesielt med dagens situasjon.

Enhanced

Innlegg: 284
Enhanced
07.05.21 14:57
daniekr: Nødrespiratorer er jo et eksempel, men enda mer relevant er Smittestopp. Selv når de utviklet en ny versjon av appen som var mye bedre så har jo oppmerksomheten rundt dette vært helt fraværende, det var et en løsning som ikke svarte til behovet og heller ikke til hype'n.

Det er egentlig både og. Med nok nedlastninger hadde Smittestopp versjon 2 vært en veldig bra løsning, da den ivaretar personvernet på en helt annen måte enn første versjon.

Men dens eksistens, og at den er mye bedre nå, har blitt underkommunisert, så mange vet nok ikke at de kunne ha lastet den ned.

På FHI sin Nøkkeltall fra Smittestopp så ser vi at antall nedlastinger har stoppet på litt over 1 million nedlastinger.

Det skal dog også sies at med de mange restriksjonene vi har fått etter hvert så vil jo Smittestopp oppdage færre tilfeller av at man var i nærheten av en smittet person. Som et ledd i raskere gjenåpning kunne den ha vært nyttig, og langt mindre inngripende enn et vaksinesertifikat.

Tranquillo

Innlegg: 9362
Tranquillo
07.05.21 15:13

Da var vi igang igjen.

Indisk variant påvist, noe høyere smittetall de neste dagene nå, så vil landet stenges igjen. 

lbeb

Innlegg: 2235
lbeb
07.05.21 15:14

Er du klar med tallene, William?

Columbus_3

Innlegg: 15301
Columbus_3
07.05.21 15:15
basillen: Ja, og her er vi egentlig ved kjernen. Dette brukes som et argument av myndighetene, men myndighetene legger heller ikke på bordet noen som helst data som indikerer hva mobilitet her til lands faktisk har å si for smittetallene. Det blir med andre ord synsing og antakelser heller enn konkrete data.

I Finnmark er vi nå nesten koronafri. Derfor har man også god oversikt over de få tilfellene som dukker opp.

Vet du hva som er felles for de få tilfellene som dukker opp?
Jo, de kommer fra folk som kommer reisende. 

Altså mobilitet.

Enhanced

Innlegg: 284
Enhanced
07.05.21 15:15

218 er dagens tall kl. 15.

xavi-maestro

Innlegg: 7870
xavi-maestro
07.05.21 15:16
Columbus_3: Vet du hva som er felles for de få tilfellene som dukker opp?
Jo, de kommer fra folk som kommer reisende.  Altså mobilitet.

En annen ting som er felles for de tilfellene som dukker opp, er at de er helt naturlige og i den store sammenhengen helt ufarlige.

LiverpoolOdd94

Innlegg: 25712
LiverpoolOdd94
07.05.21 15:16
Enhanced: 218 er dagens tall kl. 15.

42 i Oslo. Satser på under 100 idag!

ermathi

Innlegg: 10554
ermathi
07.05.21 15:19
LiverpoolOdd94: 42 i Oslo. Satser på under 100 idag!

Krysser fingrene for det!!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg