Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Columbus_3

Innlegg: 15281
Columbus_3
07.05.21 15:21
xavi-maestro: En annen ting som er felles for de tilfellene som dukker opp, er at de er helt naturlige og i den store sammenhengen helt ufarlige.

Det er jeg enig i.

Vedkommende jeg svarte var skeptisk til om mobilitet hadde noen betydning for smittetallene.

Trolig er mobilitet den viktigste faktor når det gjelder smittespredning.

(Innlegget ble redigert 07.05.21 15:25)

scav0r

Innlegg: 1652
scav0r
07.05.21 15:23

britiske viruseksperter sier at det foreløpig ikke er noe som tyder på at varianten vil true koronavaksinens effekt på pandemien. 

Bra for britene, her i Norge trenger vi vel x antall forskningsrapporter og studier for å si  det samme, så da er det bare forberede seg på at stolpene flyttes igjen

Deila

Innlegg: 53162
Deila
07.05.21 15:30
scav0r: Bra for britene, her i Norge trenger vi vel x antall forskningsrapporter og studier for å si  det samme, så da er det bare forberede seg på at stolpene flyttes igjen

Nei, det er dere som tar sorgene på forskudd gang på gang. For en latterlig tråd dette har blitt med bare masse syting. Hvorfor er det ikke noe fokus på at Preben A fra FHI tror pandemien er over i Norge i juli etter nyhetene fra Israel om hvor effektiv Pfizer er. 

Ta dere sammen og slutt med sytingen :) 

Pogba6

Innlegg: 11958
Pogba6
07.05.21 15:33
scav0r: britene, her i Norge trenger vi vel x antall forskningsrapporter og studier for å si  det samme, så da er det bare forberede seg på at stolpene flyttes igjen

Guldvog og Høie har hørt om en 80 åring i langtvekkistan som etter vaksinering ble smittet med den indiske varianten så da må man ha skjenkestopp, påbud med munnbind, stenge treningssentre og maks 2 på besøk. Det KAN jo skje i Norge og vet du.

Pogba6

Innlegg: 11958
Pogba6
07.05.21 15:34
Deila: Preben A

Fordi det ikke er han som tar beslutningene vel. 

Teddys

Innlegg: 1138
Teddys
07.05.21 15:35

Butikkene åpnet på senteret, men ikke spesielt mye folk idag.

Ved tolvtiden. Er blitt så vant til at det er stengt så ble bare mat og pol.

Får se til uka.  Blir vel rush til 17.mai kanskje. 

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
07.05.21 15:35
basillen: Med en gang jeg så at smitten vokste ut av kontroll i India så påpekte jeg at det nå bare var et tidsspørsmål før norske myndigheter ville begynne å melke dette for alt det er verdt.

Vi hadde fått det travelt om vi skulle innrette det norske samfunnet etter alle sykdommer som forekommer i India.

William_S3

Innlegg: 14132
William_S3
07.05.21 15:36
lbeb: Er du klar med tallene, William?

Satt opptatt med noe annet, så fløy klokka gitt. Urutt av meg. Beklager! 

Columbus_3

Innlegg: 15281
Columbus_3
07.05.21 15:36
Deila: Hvorfor er det ikke noe fokus på at Preben A fra FHI tror pandemien er over i Norge i juli etter nyhetene fra Israel om hvor effektiv Pfizer er.

Gode nyheter fra kompetent hold er ikke noe for konspirasjonsfolka.

basillen

Innlegg: 5544
basillen
07.05.21 15:39
Columbus_3: I Finnmark er vi nå nesten koronafri. Derfor har man også god oversikt over de få tilfellene som dukker opp. Vet du hva som er felles for de få tilfellene som dukker opp?
Jo, de kommer fra folk som kommer reisende.  Altså mobilitet.

Det vi snakker om her er om tiltak direkte myntet på å dempe mobilitet har en netto effekt.

Uavhengig av hvorvidt man stenger virksomheter eller ikke vil mobilitet på tvers av fylkesgrenser, slik du beskriver, forekomme. Så de smittetilfellene dere får i Finnmark vil sannsynligvis oppstå uavhengig av disse tiltakene. Det er da ikke noe påbud mot at folk kan reise rundt i landet.

Poenget mitt er at enkelte tiltak myntet på å dempe mobilitet, primært det å stenge virksomheter, kan ha motsatt effekt ettersom man da oppfordrer folk til å heller møte hverandre i private sammenkomster enn på offentlige arenaer hvor smittevern tas mye mer hensyn til.

I tillegg har man også det faktum at hvis man f.eks. stenger virksomheter i Oslo, for å liksom få ned mobilitet, men samtidig holder dem åpne i nabokommuner, så får man faktisk økt mobilitet da folk da i større grad reiser på tvers av kommunegrensene for å gjøre sine ærend. Så går vinningen opp i spinningen her?

Videre er det faktisk ikke slik at mobilitet i seg selv nødvendigvis er problemet. Dersom vi alle hadde oppholdt oss i biler og kjørt rundt på kryss og tvers av landet, men ikke tilbragt tid med noen andre enn de som er i bilen i utgangspunktet, så ville ikke man fått noen smitte av betydning selv om man hadde hatt stor mobilitet.

Problemet er derimot at folk oppsøker arenaer hvor smitte faktisk kan oppstå (som f.eks. private fester), og slik sprer smitten videre. Om dette skjer lokalt innenfor Oslos grenser, eller på tvers av grensene, er egentlig uvesentlig i henhold til smittetall på landsbasis. At en smittet person reiser til Finnmark og sprer smitte på en privat fest betyr ikke nødvendigvis at man får flere smittetilfeller på nasjonalt nivå enn hvis vedkommende hadde spredd smitte på en privat fest i Oslo.

Det har jo gått sport i å f.eks hente frem Ulvik som et "skrekkeksempel" når faktum er at man i Oslo i lengre perioder på daglig basis har hatt smittetall høyere enn det Ulvik fikk totalt sett gjennom hele smittebølgen. Så når du hevder at "smitten i Finnmark kommer på grunn av mobilitet" så betyr ikke dette nødvendigvis at smitten på landsbasis hadde vært lavere dersom denne personen ikke hadde reist til Finnmark.

(Innlegget ble redigert 07.05.21 15:42)

KongOlav2

Innlegg: 45589
KongOlav2
07.05.21 15:40
Columbus_3: Gode nyheter fra kompetent hold er ikke noe for konspirasjonsfolka.

De fleste her inne som er kritiske er vel heller positive til det han kommer med. Man er imidlertid negative til HDs og Høies håndtering, deres pessimisme og manglende vilje til å gå videre med planen for gjenåpning.

Pogba6

Innlegg: 11958
Pogba6
07.05.21 15:43
Columbus_3: Gode nyheter fra kompetent hold er ikke noe for konspirasjonsfolka.

Så det er Preben Aavitsland som bestemmer i Norge?

Columbus_3

Innlegg: 15281
Columbus_3
07.05.21 15:46
basillen: Det vi snakker om her er om tiltak direkte myntet på å dempe mobilitet har en netto effekt. Uavhengig av hvorvidt man stenger virksomheter eller ikke vil mobilitet på tvers av fylkesgrenser, slik du beskriver, forekomme. Så de smittetilfellene dere får i Finnmark vil sannsynligvis oppstå uavhengig av disse tiltakene. Det er da ikke noe påbud mot at folk kan reise rundt i landet. Poenget mitt er at enkelte tiltak myntet på å dempe mobilitet, primært det å stenge virksomheter, kan ha motsatt effekt ettersom man da oppfordrer folk til å heller møte hverandre i private sammenkomster enn på offentlige arenaer hvor smittevern tas mye mer hensyn til. I tillegg har man også det faktum at hvis man f.eks. stenger virksomheter i Oslo, for å liksom få ned mobilitet, men samtidig holder dem åpne i nabokommuner, så får man faktisk økt mobilitet da folk da i større grad reiser på tvers av kommunegrensene for å gjøre sine ærend. Så går vinningen opp i spinningen her? Videre er det faktisk ikke slik at mobilitet i seg selv nødvendigvis er problemet. Dersom vi alle hadde oppholdt oss i biler og kjørt rundt på kryss og tvers av landet, men ikke tilbragt tid med noen andre enn de som er i bilen i utgangspunktet, så ville ikke man fått noen smitte av betydning selv om man hadde hatt stor mobilitet. Problemet er derimot at folk oppsøker arenaer hvor smitte faktisk kan oppstå (som f.eks. private fester), og slik sprer smitten videre. Om dette skjer lokalt innenfor Oslos grenser, eller på tvers av grensene, er egentlig uvesentlig i henhold til smittetall på landsbasis. At en smittet person reiser til Finnmark og sprer smitte på en privat fest betyr ikke nødvendigvis at man får flere smittetilfeller på nasjonalt nivå enn hvis vedkommende hadde spredd smitte på en privat fest i Oslo. Det har jo gått sport i å f.eks hente frem Ulvik som et "skrekkeksempel" når faktum er at man i Oslo i lengre perioder på daglig basis har hatt smittetall høyere enn det Ulvik fikk totalt sett gjennom hele smittebølgen. Så når du hevder at "smitten i Finnmark" kommer på grunn av mobilitet så betyr ikke dette nødvendigvis at smitten hadde vært lavere dersom denne personen ikke hadde reist til Finnmark.

Du beskriver en del menneskelig dårskap, men ikke stort annet.

(Innlegget ble redigert 07.05.21 15:50)

Solvgutt1

Innlegg: 24810
Solvgutt1
07.05.21 15:47
Columbus_3: Vet du hva som er felles for de få tilfellene som dukker opp?
Jo, de kommer fra folk som kommer reisende.

Selvfølgelig. Det gjelder alle steder hvor smitte dukker opp. Hva ellers?

BigWhale

Innlegg: 356
BigWhale
07.05.21 15:48
basillen: Kan kanskje det faktum at smitten endelig begynte å gå ned i Oslo ha en annen forklaring? Som at man for eksempel begynte å stenge visse skoler?

Akkurat dette skjedde her på Malta.

- Bruke munnbind utendørs i 6 måneder, null effekt.

- Stengte skoler fra midten av Mars, umiddelbar nedgang i smitte.

Solvgutt1

Innlegg: 24810
Solvgutt1
07.05.21 15:48
Deila: Nei, det er dere som tar sorgene på forskudd gang på gang. For en latterlig tråd dette har blitt med bare masse syting. Hvorfor er det ikke noe fokus på at Preben A fra FHI tror pandemien er over i Norge i juli etter nyhetene fra Israel om hvor effektiv Pfizer er.

Det skumle er at FHI har blitt overkjørt en del ganger der Hdir og regjeringen heller har valgt å støtte seg til teorier om alt som kan gå galt. 

Pogba6

Innlegg: 11958
Pogba6
07.05.21 15:52

Hadde det vært Guldvog, Erna eller Høie som hadde sagt det samme som Aavitsland så hadde det vært noe annet.

basillen

Innlegg: 5544
basillen
07.05.21 15:53
Columbus_3: Du beskriver en del menneskelig dårskap, men ikke stort annet.

Det kan så være. Poenget mitt er i så fall at menneskelig dårskap oppstår uavhengig av mobilitet. Og visse tiltak rettet mot å få ned mobiliteten kan faktisk oppfordre til mer slik dårskap. Som f.eks. hjemmefester.

(Innlegget ble redigert 07.05.21 15:53)

Columbus_3

Innlegg: 15281
Columbus_3
07.05.21 15:53
Solvgutt1: Selvfølgelig. Det gjelder alle steder hvor smitte dukker opp. Hva ellers?

Jeg svarte en som var skeptisk til betydningen mobilitet har for smittespredning.
Derfor sånne selvfølgeligheter som alle bør skjønne.

MacanT

Innlegg: 15937
MacanT
07.05.21 15:53
Deila: Nei, det er dere som tar sorgene på forskudd gang på gang. For en latterlig tråd dette har blitt med bare masse syting. Hvorfor er det ikke noe fokus på at Preben A fra FHI tror pandemien er over i Norge i juli etter nyhetene fra Israel om hvor effektiv Pfizer er.  Ta dere sammen og slutt med sytingen :)

Spot on!

basillen

Innlegg: 5544
basillen
07.05.21 15:55
Columbus_3: Jeg svarte en som var skeptisk til betydningen mobilitet har for smittespredning.
Derfor sånne selvfølgeligheter som alle bør skjønne.

For meg virker det derimot som at du ikke evner å se at en sak faktisk har mange sider, og at verden er mer komplisert enn du innser.

Man kan ikke bare sette tiltak mot mobilitet i en svart/hvitt bås. Det er svært mange gråsoner her.

Columbus_3

Innlegg: 15281
Columbus_3
07.05.21 15:57
basillen: Man kan ikke bare sette tiltak mot mobilitet i en svart/hvitt bås. Det er svært mange gråsoner her.

Og derfor kommer også noen av disse gråsonene dine rekende med ujevne mellomrom.

basillen

Innlegg: 5544
basillen
07.05.21 15:59
Columbus_3: Og derfor kommer også noen av disse gråsonene dine rekende med ujevne mellomrom.

Hva med å da heller ta stilling til dette heller enn å komme med dårlig formulerte spydigheter?

Jeg tar dette som et tegn på at du innrømmer nederlag i denne diskusjonen da du åpenbart ikke har noen fornuftige motargumenter å komme med.

Machine_Head

Innlegg: 14155
Machine_Head
07.05.21 16:46
Deila: For en latterlig tråd dette har blitt med bare masse syting.

Helt enig! Pleide å følge veldig med her og holde meg oppdatert, men det gav jeg opp for en stund siden. Hundrevis av sider nesten daglig med masse klaging og negativitet, selv om det sakte men sikkert går mot bedre tider. 

Hetfield

Innlegg: 21121
Hetfield
07.05.21 16:47
Xavi7: Nå må folk slutte å forsvare Høie, Guldvog &co. Begeret er ikke bare fullt, det renner over i strie strømmer. At den indiske varianten skal stoppe gjenåpning er så hinsides at det ikke finnes ord. Nå må de slutte med maktmisbruket!

De bør slutte å komme med billige hersketeknikker, og argumentere saklig med påviste fakta (Om de finnes) som støtter Guldvog og co sine avgjørelser.

Er slik man debatterer i den virkelige verdenen..

(Innlegget ble redigert 07.05.21 16:48)

Rexwiller

Innlegg: 12531
Rexwiller
07.05.21 16:52
Deila: Hvorfor er det ikke noe fokus på at Preben A fra FHI tror pandemien er over i Norge i juli etter nyhetene fra Israel om hvor effektiv Pfizer er.

Var dette samme fyren som trodde vi kunne reise til utlandet i mai? Jeg spår en langt mer traurig sommer enn i fjor. I fjor kunne man i alle fall gå på en vanlig pub (uten å kjøpe mat). Faktisk kunne man gå på puben allerede i mai, og det over hele landet.

(Innlegget ble redigert 07.05.21 16:54)

Deila

Innlegg: 53162
Deila
07.05.21 16:55
Rexwiller: Var dette samme fyren som trodde vi kunne reise til utlandet i mai?

Nei. 

Rexwiller

Innlegg: 12531
Rexwiller
07.05.21 16:58
Deila: Nei

Var visst en Bukholm i FHI.

TheBaseline

Innlegg: 1481
TheBaseline
07.05.21 17:02

Her i Grenland har det de siste dagene vært nye smitterekorder. Nesten all smitte er i gruppen barn og ungdom. Spesielt blant russen har det vært mye smitte. Det gjør at smittesporingen er vanskelig fordi de har hatt sosial omgang med flere enn anbefalt og selvfølgelig ikke forholdt seg til reglene om avstand. Nå er det snakk om enda en mulig nedstenging. Hvorfor må alle lide fordi russen ikke klarer å forholde seg til reglene? Skal ikke russen også være med på dugnaden? Blir ekstremt provosert av hvordan russen holder på. De driter i regler og blir smittet og sprer smitten videre. Hele samfunnet lider på grunn av disse egoistene. Nå må noe skje. 

William_S3

Innlegg: 14132
William_S3
07.05.21 17:04
Rexwiller: eg spår en langt mer traurig sommer enn i fjor. I fjor kunne man i alle fall gå på en vanlig pub (uten å kjøpe mat). Faktisk kunne man gå på puben allerede i mai, og det over hele landet.

Jeg håper du tar feil ja. :) Men ja man kunne gå på puben overalt i landet i mai i fjor. Oslo opphevet sin skjenkestopp 6 mai etter at de innførte den 20 mars eller noe. Sommeren var jo tilnærma normal kanskje med unntak av at større arrangementer var forbudt. QR koden fikk sin renessanse igjen. Og absolutt ingen var vaksinerte da. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg