Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
fazz

Innlegg: 29097
fazz
09.05.21 11:13
HNilsen: Kan du f.eks. forklare hvorfor landet skal ha omfattende tiltak, selv nå hele den voksne delen av befolkningen har fått minst en vaksinedose, og risikogrupper er fullvaksinert? Hva er de gode argumentene for tiltak da?

>>> Så lenge folk som er vaksinerte og folk som ikke er vaksinerte fortsetter å bli syke, og å spre sykdommen rundt omkring i samfunnet så må det fortsatt være noen tiltak. Hvilke tiltak vil jo avgjøres av i hvor stor grad dette skjer. Dersom det samme skjer her som i Danmark at folk driter i tiltakene så fort de tror at folk er vaksinerte og beskyttet så smitten igjen går opp så er det egentlig ganske poengløst. 

HNilsen

Innlegg: 13745
HNilsen
09.05.21 11:19
fazz: Så lenge folk som er vaksinerte og folk som ikke er vaksinerte fortsetter å bli syke, og å spre sykdommen rundt omkring i samfunnet så må det fortsatt være noen tiltak.

Den logiske konsekvensen av det du her skriver er at det ALLTID må være tiltak. For det vil alltid være noen som blir syke av denne sykdommen. Det vil alltid være koronasmitte i samfunnet. Sykdommene vil komme tilbake hvert eneste år, som et sesongvirus. 

basillen

Innlegg: 5473
basillen
09.05.21 11:21
fazz: >>> Så lenge folk som er vaksinerte og folk som ikke er vaksinerte fortsetter å bli syke, og å spre sykdommen rundt omkring i samfunnet så må det fortsatt være noen tiltak.

Med et slikt synspunkt må vi vel ha tiltak til evig tid dersom Covid-19 blir endemisk. Så er det dette du mener? Vi skal for alltid ha tiltak mot Covid-19? Selv hvis vaksineringen bidrar til at færre dør av dette viruset enn av f.eks. influensa?

Solvgutt1

Innlegg: 24708
Solvgutt1
09.05.21 11:22
Mrsa2: Alle som har jobba med ein plan nokon gang i livet veit nokre ting.  Ein plan er ein plan, ikkje ein fasit.  Ingen plan ovelevere det første møtet med realitetane.  Ein plan er eit levande verktøy som alltid må justerast etter kvart.

Men det får da være grenser til lemfeldig forhold til en plan. Når man sier at hvis smitten ikke har økt etter tre uker, så kan man øke mer, for så å utsette åpningen med tre uker etter at smitten har stupt, uten at noe uforutsett har skjedd, så bør det stilles noen kritiske spørsmål. Hvorfor viker man fra gjenåpningsplanen allerede?

Istedenfor skal folk kverulere på at man har veket fra den og media framstiller det som en gladsak at regjeringen i det hele tatt har tenkt å gå til trinn 2 før sommeren.

Pressen har sviktet sitt samfunnsmandat. Det har knapt vært noen kritiske spørsmål rundt regjeringens håndtering. Da Helsedirektoratet skrev en skandalerapport til HOD, der de påstod at 10.000 mennesker ville dø i høst hvis tiltakene ble fjernet i juli måtte et så og si ingen kritikk for utenom et par artikler i Aftenposten. Hvor mange artikler har du sett som retter et kritisk blikk mot konsekvensene og effekten av tiltakene? Som balanse til de daglige artiklene i alle medier om hvor skummel korona er?

Lurer forresten på om folk har lest gjenåpningsplanen, for den innebærer ikke noe trinn med full gjenåpning og tilbake til normalen. Regjeringen har faktisk sagt at vi kommer til å ha inngripende tiltak resten av året. Likevel virker det som at folk ser for seg at "tilbake til normalen" er rett rundt hjørnet.

(Innlegget ble redigert 09.05.21 11:24)

basillen

Innlegg: 5473
basillen
09.05.21 11:23
HNilsen: Den logiske konsekvensen av det du her skriver er at det ALLTID må være tiltak. For det vil alltid være noen som blir syke av denne sykdommen. Det vil alltid være koronasmitte i samfunnet. Sykdommene vil komme tilbake hvert eneste år, som et sesongvirus.

Ser nå at du i dette innlegget kom med akkurat samme poeng som gjorde. Ikke meningen å plagiere deg - innlegget mitt ble skrevet parallelt :).

Solvgutt1

Innlegg: 24708
Solvgutt1
09.05.21 11:25
fazz: >>> Så lenge folk som er vaksinerte og folk som ikke er vaksinerte fortsetter å bli syke, og å spre sykdommen rundt omkring i samfunnet så må det fortsatt være noen tiltak. Hvilke tiltak vil jo avgjøres av i hvor stor grad dette skjer. Dersom det samme skjer her som i Danmark at folk driter i tiltakene så fort de tror at folk er vaksinerte og beskyttet så smitten igjen går opp så er det egentlig ganske poengløst.

Er situasjonen i Danmark så ille? De har nesten like mange innlagte som oss, og en synkende trend. På intensiven har  de faktisk færre innlagte enn Norge.

Husk at Danmark tester veldig mye mer enn Norge.

(Innlegget ble redigert 09.05.21 11:29)

basillen

Innlegg: 5473
basillen
09.05.21 11:27
Solvgutt1: Når man sier at hvis smitten ikke har økt etter tre uker, så kan man øke mer, for så å utsette åpningen med tre uker etter at smitten har stupt, uten at noe uforutsett har skjedd, så bør det stilles noen kritiske spørsmål

Her er vi ved kjernen.

Det kan godt være regjeringen har gode grunner til å fortsette med tiltakene noe lengre, men hvorfor er det ingen i pressen som har bedt om begrunnelse for dette? Eller hvorfor har ikke regjeringen selv informert befolkningen om årsaken til at man avviker fra planen? Det hadde da ikke vært verre enn at regjeringen hadde gitt en liten pressekonferanse ala "Vi vet at vi for tre uker siden informerte om at vi kunne gjenåpne mer i dag dersom noen kriterier hadde blitt oppfylt. Nå viser det seg at dette har skjedd, men grunnet bla bla bla er vi dessverre nødt til å forlenge tiltakene noe ytterligere."

Det faktum at ingen tilsynelatende holder regjeringen til ansvar for kommunikasjonen sin er derimot særdeles dårlig.

(Innlegget ble redigert 09.05.21 11:27)

HNilsen

Innlegg: 13745
HNilsen
09.05.21 11:29
basillen: Ser nå at du i dette innlegget kom med akkurat samme poeng som gjorde. Ikke meningen å plagiere deg - innlegget mitt ble skrevet parallelt :).

Et godt poeng kan ikke gjentas for ofte. :)

kval

Innlegg: 17545
kval
09.05.21 11:51
Vahlley: Ja, hva er egentlig begrunnelsen for at også fullvaksinerte må i innreisekarantene? Finner ingen begrunnelse på regjeringen.no.

Her er et par oppslag om dette i VG:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/zgBG75/gladnyhet-fullvaksinerte-slipper-smittekarantene

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/kR7Kxk/er-vaksinert-men-maa-paa-karantenehotell-det-er-haaploest

Departementet uttaler:

"Fra Helsedepartementet får VG opplyst at selv om man denne uken har sagt at fullvaksinerte kan slippe karantene så gjelder ikke det for innreisekarantene. Hverken for vaksinerte nordmenn, eller vaksinerte utlendinger som kommer til Norge.

– Selv om personer i smittekarantene i utgangspunktet har en høyere risiko for å utvikle sykdom enn personer i innreisekarantene, er det ved innreise større risiko for introduksjon av nye virusvarianter som kan ha betydning for effekten av vaksiner og utviklingen av epidemien, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) til VG, og legger til:

– For å redusere risikoen for importsmitte og at nye virusvarianter får fotfeste i Norge, er det derfor viktig å redusere mobiliteten over grensen og gi fortsatt sterke føringer på at alle unødvendige utenlandsreiser bør unngås.

Korkunc forteller også at de finnes eksempler på at enkelte benytter seg av falske attester, eller attester som er nær umulig å sjekke om er ekte eller ikke.

– Vi mener derfor at lemping av krav om innreisekarantene i dag innebærer en for høy risiko for importsmitte." (min uthev)

"

 

 

MP62

Innlegg: 1399
MP62
09.05.21 12:45

Dobbelpost

(Innlegget ble redigert 09.05.21 12:46)

MP62

Innlegg: 1399
MP62
09.05.21 12:46
fazz: >>> Men de har ikke spurt de 27.000 RIKTIGE nordmennene må vite. De som kan den EGENTLIGE sannheten.

Hadde blitt morsom lesning dersom man hadde spurt 27.000 med foliehatt. 
Noen som vet hvorfor så liten andel somaliere velger å vaksinere seg? 34%.

(Innlegget ble redigert 09.05.21 12:48)

Pogba6

Innlegg: 11928
Pogba6
09.05.21 13:08
basillen: men hvorfor er det ingen i pressen som har bedt om begrunnelse for dette? Eller hvorfor har ikke regjeringen selv informert befolkningen om årsaken til at man avviker fra planen?

Media er kun kritisk når man slipper opp, da kommer spørsmålene om det ikke er for tidlig, se på andre land etc. media er latterlige og mangler fullstendig integritet.

Enhanced

Innlegg: 268
Enhanced
09.05.21 13:08
kval: – For å redusere risikoen for importsmitte og at nye virusvarianter får fotfeste i Norge, er det derfor viktig å redusere mobiliteten over grensen og gi fortsatt sterke føringer på at alle unødvendige utenlandsreiser bør unngås. Korkunc forteller også at de finnes eksempler på at enkelte benytter seg av falske attester, eller attester som er nær umulig å sjekke om er ekte eller ikke. – Vi mener derfor at lemping av krav om innreisekarantene i dag innebærer en for høy risiko for importsmitte."

Når FHI modellerte forskjellige gjenåpningsscenarier fant de i samtlige modellering ut at innreisetiltak hadde "en relativt liten effekt på gjenåpningen av samfunnet" og at utviklingen "vil i stor grad bestemmes av forholdene i Norge".

Så, som man også kan lese av statssekretæren sitt svar om å "gi fortsatt sterke føringer på at alle unødvendige utenlandsreiser bør unngås", så er dette i stor grad politisk motivert i et ønske om å kontrollere reisemønsteret til folk. Litt vanskelig å si hvorfor de har dette ønsket, men det virker nå en gang å være sånn.

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:14
Sandaas: Det er jo helt greit å si at man ikke kan sammenlike seg med noen andre. Det betyr samtidig at det må bli fullstendig slutt på å trekke inn alle andre forhold som tross alt er direkte sammenlikninger. Folk trekker jo inn Danmark, Florida, Texas osv for å kritisere norske tiltak og tempo på gjenåpningen. Vi kan godt ta utgangspunkt i tallene utelukkende i Norge, men det er jo bare en ytterligere underbygning at man har gjort det meste rett her i landet og at myndighetene i praksis ikke kan kritiseres for tiltak og planer.

At man tar utgangspunkt i tallene i Norge når man skal vurdere hvilke tiltak vi har her, bør da være helt åpenbart? Det er ikke noe motsetning mellom det og det å diskutere andre land sine strategier sett opp mot tallene og forutsetningene de har. Ser du ikke forskjellen på det?

Nei, hvilke koronatall Norge har er ikke alene en fasit på hvor godt Norge har håndtert pandemien. At du mener at myndighetene ikke kan kritiseres for tiltak, sier bare veldig mye om hvilket snevert fokus du har!

fazz

Innlegg: 29097
fazz
09.05.21 13:15
basillen: Med et slikt synspunkt må vi vel ha tiltak til evig tid dersom Covid-19 blir endemisk.

>>> Du tenker på slik som vi allerede har for en rekke sykdommer allerede, som også er grunnen til at vi har utslettet en hel haug med sykdommer de siste 100 årene.

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:15
Columbus_3: Helt enig. Det greieste er å skikke eget bo.
Men det er ikke dumt å skjele til hva som skjer ellers i verden heller.
Uten korreksjoner kan man bli vel sneversynt.

Jeg er ikke helt uenig i det. Men det er kanskje ikke India vi skal skjele mest til.

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:20
Sandaas: Og igjen, din fiksjon om at du har bevisst at regjeringen brøt sin gjenåpningsplan med dine "bevis" rundt sitat fra Høie viser jo bare hvor langt inni tåka også du har kravlet nå i denne debatten. Ta litt frisk luft og faktisk les de innleggene som har vært i denne debatten om nettopp disse sitatene dine og du kommer kanskje på bedre tanker, og i det minste slutter å påstå noe du har 0 reell dekning å påstå.

Hva mener du Høie mente med uttalelesen? Det hadde vært veldig interessant å høre din tolkning av den?

Dessuten - hvis du mener at man ikke har brutt noe gjenåpningsplan - hvordan kan folk i regjering/helsemyndigheter da snakke om at vi kanskje kan være ferdig med pandemien i juli? Tenker du at vi skal hoppe over et trinn?

basillen

Innlegg: 5473
basillen
09.05.21 13:20
fazz: >>> Du tenker på slik som vi allerede har for en rekke sykdommer allerede, som også er grunnen til at vi har utslettet en hel haug med sykdommer de siste 100 årene.

Du bør i hvert fall utdype konkret hvilke tiltak du mener skal vedvare så lenge folk kan bli smittet av viruset. Tenker du her på at vi skal ha akkurat de samme tiltakene som vi har f.eks. mot influensa? Altså primært vaksiner, og oppfordring om å holde seg hjemme når man er syk? Eller er det ytterligere tiltak du mener bør vedvare så lenge viruset er blant oss?

(Innlegget ble redigert 09.05.21 13:21)

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:27
kval: Hun sier at tallene i år ikke er særlig ulik åpningsfasen i mai i fjor, men denne gang har vi utrulling av vaksiner. Men i likhet med i fjor tror seks av ti (60 %) at åpningen av samfunnet vil føre til økt koronasmitte i Norge."

Nettopp. Og hvorfor tror folk det? De har jo blitt bombardert av skremselspropaganda et helt år nå, og alle vet jo at det er noen livsfarlige mutanter der ute. Så folk flest tror nok at vaksinene er en mindre gode enn mutantene er et onde. Og det sier jo en del. Hvor mange av de som ble spurt har en klar forståelse av hvor mange som faktisk blir alvorlige syke og dør av viruset nå? Jeg tipper det omtrent ikke er en kjeft i Bergen som vet at det ikke er noen koronarelaterte dødsfall der på over 100 dager. Dette e rheller ikke noe mediene skriver om.

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:30
Mrsa2: Alle som har jobba med ein plan nokon gang i livet veit nokre ting. Ein plan er ein plan, ikkje ein fasit. Ingen plan ovelevere det første møtet med realitetane. Ein plan er eit levande verktøy som alltid må justerast etter kvart.

Har du sett én eneste gang det siste året hvor en plan har blitt justert den andre veien - altså at mer lettelser har skjedd tidligere enn planen skulle tilsi?

Du kan godt komme med disse generelle greiene dine, men hva er egentlig vitsen med å presentere en plan MED FORUTSETNINGER, uten at planene skal følges når disse forutsetningene oppnås? Ikke bare oppnås, men oppnås i større grad enn det som skulle til for å åpne t.o.m.

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:34
kval: Det som er absurd er å underkjenne holdningene til mer enn 80% av det norske folket. Det er greit nok å være i et lite mindretall. Men det betyr ikke at man får rett til å idioterklære alle andre.

Nei, men det viser aller mest hvor irrasjonelt bekymrede befolkningen har blitt pga retorikken som føres og mediene sin dekning. Folk svarer ut fra det de kan og vet, det har jeg absolutt tiltro til. Og det i seg selv sier en god del...

MagneR

Innlegg: 1715
MagneR
09.05.21 13:37
kval: For å redusere risikoen for importsmitte og at nye virusvarianter får fotfeste i Norge, er det derfor viktig å redusere mobiliteten over grensen og gi fortsatt sterke føringer på at alle unødvendige utenlandsreiser bør unngås.
Korkunc forteller også at de finnes eksempler på at enkelte benytter seg av falske attester, eller attester som er nær umulig å sjekke om er ekte eller ikke.
– Vi mener derfor at lemping av krav om innreisekarantene i dag innebærer en for høy risiko for importsmitte." (min uthev)
"

Ok. 

Det er vel et greit argument. Sånn inntil videre...

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:38
KongOlav2: En klart flertall av befolkningen klarer ikke å forstå mer enn de aller mest banale statistiske data, de gjør logiske feilslutninger over en lav sko og klarer ikke å henge med på mer enn de enkleste argumentasjonsrekker. Det er ikke slik at flertallet av befolkningen altiid har rett.

Altså, dette er veldig enkelt. De fleste stoler ganske blindt på myndighetene. Hadde vi lagt opp til en gjenåpningsplan som var mye raskere, så hadde det da også vært 80% som hadde sagt "Ja, vi synes gjenåpningen går i passe tempo". Underforstått "Vi stoler på at myndighetene gjør det rette"

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:39
Columbus_3: Men en liten gjeng med konspirasjonsteoretikere

Hehe, for å mene dette kan man ikke være annet enn en konspirasjonsteoretiker :) Så dette forklarer jo en god del.

BigWhale

Innlegg: 340
BigWhale
09.05.21 13:42
MagneR: Det er vel et greit argument. Sånn inntil videre

All den tid argumentet er basert på symbolpolitikk, så nei. Karantenehotellet brukes bare for å skremme folk til å ikke reise utenlands, ikke fordi det faktisk har noen effekt i å redusere smitte (som vel var også nevnt i et tidligere innlegg).

Men det gjelder jo minst 50% eller mer av alle tiltak som har blitt innført det siste året; beslutningstagerne føler seg ansvarlige og flinke, men noen reell effekt på smittetallene har de ikke.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27841
oddvar_kjempebra
09.05.21 13:42
basillen: Her er vi ved kjernen. Det kan godt være regjeringen har gode grunner til å fortsette med tiltakene noe lengre, men hvorfor er det ingen i pressen som har bedt om begrunnelse for dette? Eller hvorfor har ikke regjeringen selv informert befolkningen om årsaken til at man avviker fra planen? Det hadde da ikke vært verre enn at regjeringen hadde gitt en liten pressekonferanse ala "Vi vet at vi for tre uker siden informerte om at vi kunne gjenåpne mer i dag dersom noen kriterier hadde blitt oppfylt. Nå viser det seg at dette har skjedd, men grunnet bla bla bla er vi dessverre nødt til å forlenge tiltakene noe ytterligere." Det faktum at ingen tilsynelatende holder regjeringen til ansvar for kommunikasjonen sin er derimot særdeles dårlig.

Ja, det er litt skremmende å se hvor lite kritiske spørsmål som blir stilt. Og jeg sliter med å forstå grunnen. Pressen har jo ellers ingen problemer med å stille kritiske spørsmål til denne regjeringen.

Er det manglende kritikk fra opinionen som får pressen til å bli så tafatte? Eller er det det at pressen selv er fornøyd med regjeringens koronapolitikk og gjenåpningsfart?

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:43
kval: Vi kan ikke vikle oss inn i trumpistiske dumheter som går ut på at mediene alltid driver med fake news når de er uenig med meg.

Hehe, det er veldig morsomt at du skriver akkurat dette :)

Mrsa2

Innlegg: 9879
Mrsa2
09.05.21 13:52
Champis: Har du sett én eneste gang det siste året hvor en plan har blitt justert den andre veien - altså at mer lettelser har skjedd tidligere enn planen skulle tilsi? Du kan godt komme med disse generelle greiene dine, men hva er egentlig vitsen med å presentere en plan MED FORUTSETNINGER, uten at planene skal følges når disse forutsetningene oppnås? Ikke bare oppnås, men oppnås i større grad enn det som skulle til for å åpne t.o.m.

Alle planar må justerast når planen treff verkelegheita, enten den eine eller den andre vegen. 

Når så det er sagt så er det smart å informere kvifor ein justerer ein plan

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:54
kval: Den andre halvdelen av jobben er å informere folket slik at folket kan gjøre seg sine egne meninger og handle klokt. I en krise er dette ekstra viktig.

Dette er vi helt enige om.

Mediene har gjort en ekstremt forskjellig jobb med å informere folket om dette i forskjellige land. Mener du da at det er de norske mediene som har fasiten på hvordan dette skal dekkes? Når Dagbladet bruker ordet "sjokk" i overskrifter i over 150 dager på rad, når mediene ikke greier å stille ett spørsmål til regjeringen om hvorfor de ikke holder seg til det som ble sagt ang. gjenåpningen - synes du det er en informativ og redelig dekning?

Champis

Innlegg: 4952
Champis
09.05.21 13:58
fazz: >>> He he he... Standardargumentet fra William som, fra låven, klager på alle andre som ikke har oppdaget den virkelige sannheten og den gedigne konspirasjonen som Erna, Høie og alltid bekymret Nakstad er en del av. Det eneste som mangler er vel at alt styres av 5G utrullingene til Telia.

Jeg ser at du også har blitt en konspirasjonsteoretiker.

Klikk for å gå tilbake til toppen