Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Romlingane

Innlegg: 18534
Romlingane
09.05.21 23:46
SlimWhitman: Vinteren kommer etter høstningen. Hvert eneste år. Kommer vinteren på grunn av høstningen av den grunn?

Politkerne forårsaket ikke nedstengning; den ble bestemt av politikerne etter at russen forårsaket smittespredning. Flisespikking, som sagt, men det er en viktig forskjell. Årstidene følger hverandre uansett og kan overhodet ikke sammenlignes. Du kan bedre, Slim.

 

Champis

Innlegg: 4960
Champis
09.05.21 23:51
Romlingane: Politkerne forårsaket ikke nedstengning; den ble bestemt av politikerne etter at russen forårsaket smittespredning. Flisespikking, som sagt, men det er en viktig forskjell. Årstidene følger hverandre uansett og kan overhodet ikke sammenlignes. Du kan bedre, Slim.

Politikerne forårsaket nedstenging. Det er ikke noe automatikk at noe skal stenges ned fordi det har vært et smitteutbrudd.

William_S3

Innlegg: 14096
William_S3
10.05.21 07:26

309 nye tilfeller hvorav 63 i Oslo

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
10.05.21 07:26
Hetfield: Ergo følger ikke myndighetene sin egen gjenåpnings-plan, til tross for at omstendighetene er i tråd for å gå videre til Trinn 2. Om ikke utsettelsen var bevisst løgn, så er det ihvertfall ganske klønete lagt frem kommunikasjonsmessig..

De gjør akkurat som de vil, ingenting trenger tydeligvis å underbygges. Ingen bryr seg jo uansett - opposisjonen er taus og folk flest er enten apatiske eller livredde.

Det er trist at vi har havnet her vi er nå.  

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
10.05.21 07:28
Fago: Du "glemte" biten med tre uker. Hvorfor nevner de da i praksis to tidspunkt? Hvorfor ikke åpne opp nå? Vi har synkende smittetrend, synkende antall på sykehus, synkende antall på intensiv, og ingen døde.

Man skal vel snart "redde sommeren" ved å holde lockdown litt lenger. Så kommer høsten og en skal "redde jula" med litt lockdown først. Og sånn går det på rundgang. 

KongOlav2

Innlegg: 45546
KongOlav2
10.05.21 07:39
mrk89: De gjør akkurat som de vil, ingenting trenger tydeligvis å underbygges. Ingen bryr seg jo uansett - opposisjonen er taus og folk flest er enten apatiske eller livredde. Det er trist at vi har havnet her vi er nå.

23 % prosent av befolkningen mener altså gjenåpningen går for fort! Det sier litt om hvor konforme og bekymrede vi er blitt. Tipper det også er en tilsvarende andel som glatt ville godtatt strengere tiltak enn det som har vært, og villighet til å gå langt utover normale demokratiske spilleregler.

SlimWhitman

Innlegg: 7481
SlimWhitman
10.05.21 07:48
Romlingane: Politkerne forårsaket ikke nedstengning; den ble bestemt av politikerne etter at russen forårsaket smittespredning. Flisespikking, som sagt, men det er en viktig forskjell.

Du fortsetter å gjenta at dette er flisespikking, men det er da ikke uvesentlig å kunne avgjøre hvem som har ansvaret for "nedstengninger"? Jeg mener det er politikerne som har det ansvaret, du mener det er russen. Greit nok.

Men da kan du ikke få i både pose og sekk. Forstår du ikke at dersom du fratar politikerne alt ansvaret for den avgjørelsen de tar, så kan du heller ikke gi dem ros for de eventuelle gode effektene det angivelig skal ha? 

kval

Innlegg: 17545
kval
10.05.21 07:57
KongOlav2: 23 % prosent av befolkningen mener altså gjenåpningen går for fort! Det sier litt om hvor konforme og bekymrede vi er blitt.

Nei, det sier bare at disse har en annen vurdering og mening enn det du har.

isvotten

Innlegg: 3366
isvotten
10.05.21 08:02

Det begynner nå endelig så smått å gå opp for enkelte kommuner at tallene de har blitt presentert angående vaksinedoser som skal mottas ikke stemmer. 

Nyhet fra Lindesnes kommune angående svikt i vaksineleveranser:
____

 

Vi fikk tidligere signaler om at vi ville få en dobling i antall doser fra uke 18. Vi planla derfor å drive førstegangsvaksinering parallelt med annengangsvaksinering i tiden fremover. Dessverre får vi betydelig færre doser enn forespeilet av staten. Konsekvensen er at vaksineringen i kommunen blir forsinket.

Konsekvensen av det er at det vil gå noen uker før vi kan sette første dose på personer i moderat risikogruppe under 65 år (som skal vaksineres av fastlegen) og de over 65 år som foreløpig ikke er vaksinert.

315 personer over 65 år har ennå ikke fått time til vaksinering. De er ikke glemt, men blir kalt inn antakelig om 2-3 uker til, så snart vi får flere vaksinedoser igjen. Vaksineringen av de under 65 år med moderat risiko på grunn av underliggende sykdom vil også stoppe opp. Vi kaller inn denne gruppen antakelig om 2-3 uker til, så snart vi får flere vaksinedoser igjen.

Svikt i leveransene gjør også at vaksineringen av friske folk under 65 år ikke kan gå i gang i gang med det første, men settes litt på vent. Tidspunkt for vaksinering av denne gruppen, avhenger av antall vaksinedoser kommunen får i tiden fremover.

Kommunen har både ressurser og personell til å vaksinere en stor andel av befolkningen i løpet av kort tid, men vi er helt avhengige av å få tildelt flere vaksinedoser for å kunne vaksinere flere.

Et par uker før vi starter vaksineringen av de under 65 år, vil vi lansere en ny måte å bestille time til vaksinering på. Det vil da være mulig for denne gruppen å bestille time til vaksinering via kommunens nettside, 

KongOlav2

Innlegg: 45546
KongOlav2
10.05.21 08:03
kval: Nei, det sier bare at disse har en annen vurdering og mening enn det du har.

Jo, det sier ganske eksplisitt at disse er bekymrede.

kval

Innlegg: 17545
kval
10.05.21 08:05
SlimWhitman: Du fortsetter å gjenta at dette er flisespikking, men det er da ikke uvesentlig å kunne avgjøre hvem som har ansvaret for "nedstengninger"? Jeg mener det er politikerne som har det ansvaret, du mener det er russen. Greit nok.

Kanskje det er begge deler?

Når jeg bryter reglene får det konsekvenser, f.eks. en bot. Men jeg kan selvsagt si at det var politikerne som forårsaket boten siden det er de som har vedtatt alle lover og regler. Da blir ikke årsaken til boten at jeg kjørte altfor fort men at politikerne har vedtatt dumme regler.

Hva med litt sunt bondevett her?

 

kval

Innlegg: 17545
kval
10.05.21 08:12
KongOlav2: Jo, det sier ganske eksplisitt at disse er bekymrede.

Det ligger implisitt i ditt innlegg at du mener at de 23% er bekymret uten grunn. Videre hevder du at dette er et utslag av konformitet og udemokratiske holdninger. Du er uenig med disse og det er greit nok. Men det betyr ikke at du må tillegge disse usympatiske holdninger slik du prøver på.

SlimWhitman

Innlegg: 7481
SlimWhitman
10.05.21 08:12
kval: Kanskje det er begge deler? Når jeg bryter reglene får det konsekvenser, f.eks. en bot. Men jeg kan selvsagt si at det var politikerne som forårsaket boten siden det er de som har vedtatt alle lover og regler. Da blir ikke årsaken til boten at jeg kjørte altfor fort men at politikerne har vedtatt dumme regler. Hva med litt sunt bondevett her?

Ja, så lenge det kun er du som får bot så må det da være greit. Dersom alle i bygden din for bot så er det ikke lenger greit. Jeg har da aldri vært i mot at de som får påvist positive tilfeller skal gå i karantene. Det jeg er i mot er kollektiv avstraffelse som går ut over langt flere enn dem det gjelder.

Det er for øvrig ikke selvsagt at de har brutt noen regler. Som du vet (eller som jeg vet), er det fullt mulig å bli smittet selv om man har opptrått ansvarlig og forebyggende.

Columbus_3

Innlegg: 15243
Columbus_3
10.05.21 08:13
mrk89: De gjør akkurat som de vil, ingenting trenger tydeligvis å underbygges. Ingen bryr seg jo uansett - opposisjonen er taus og folk flest er enten apatiske eller livredde. Det er trist at vi har havnet her vi er nå.

Er det ikke trist at mor Norge stort sett består sånne livredde, apatiske innbyggere?
Det er enda godt vi har en bitte, bitte liten klikk av mennesker som ennå er oppegående og har full oversikt.

Eller kan det være slik at noen trenger en aldri så liten realitetsorientering?

KongOlav2

Innlegg: 45546
KongOlav2
10.05.21 08:19
kval: Det ligger implisitt i ditt innlegg at du mener at de 23% er bekymret uten grunn. Videre hevder du at dette er et utslag av konformitet og udemokratiske holdninger. Du er uenig med disse og det er greit nok. Men det betyr ikke at du må tillegge disse usympatiske holdninger slik du prøver på.

Nei, å være bekymret er ikke udemokratisk i seg selv. Men om de vil pålegge andre mennesker betydelige innskrenkninger i friheten som følge av sine bekymringer, blir det udemokratisk. Og basert på det jeg har sett blitt skrevet i diverse kommentatorfelt det siste året, er det en  skremmende høy andel som forfekter slike holdninger. Det er langt, langt flere som tenderer i denne retning enn de som er stikk motsatt; dvs konspiskrullinger med utstrakt vaksinemotstand.

kval

Innlegg: 17545
kval
10.05.21 08:26
Columbus_3: Er det ikke trist at mor Norge stort sett består sånne livredde, apatiske innbyggere?
Det er enda godt vi har en bitte, bitte liten klikk av mennesker som ennå er oppegående og har full oversikt. Eller kan det være slik at noen trenger en aldri så liten realitetsorientering?

Jeg synes det er en ubrukelig debatteknikk dette at man i stedet for å diskutere sak tillegger motparten noen holdninger for så å diskutere disse i stedet for saken. 

Gudene må vite hvor de har lært dette at man ikke kan være uenig uten at den andre parten skal idioterklæres. I et demokrati som vårt er det avgjørende med en god offentlig samtale om sakene. Da hjelper det ikke uten grunnlag å tillegge meningsmotstandere negative motiver og egenskaper.

Columbus_3

Innlegg: 15243
Columbus_3
10.05.21 08:33
kval: Gudene må vite hvor de har lært dette at man ikke kan være uenig uten at den andre parten skal idioterklæres. I et demokrati som vårt er det avgjørende med en god offentlig samtale om sakene. Da hjelper det ikke uten grunnlag å tillegge meningsmotstandere negative motiver og egenskaper.

Det blir gjerne sånn når det langsomt siger inn at de er på total kollisjonskurs med praktisk talt alle.

Å snu og innrømme eget feilvurdering blir for vanskelig, da prøver man heller å idiotforklare "resten av verden".

Som om det hjelper på noe som helst.

(Innlegget ble redigert 10.05.21 08:34)

kval

Innlegg: 17545
kval
10.05.21 08:43
KongOlav2: Men om de vil pålegge andre mennesker betydelige innskrenkninger i friheten som følge av sine bekymringer, blir det udemokratisk.

Vi lever heldigvis i et brukbart demokrati. Alle tiltak mot covid-19 er et resultat av demokratiske prosesser og er under demokratisk kontroll. Meningsmålingene viser med all mulig klarhet at et overveldende flertall i folket støtter koronapolitikken. Mer demokratisk blir det neppe. Man kan selvsagt være uenig med flertallet og det hører til i demokratiet. Men det blir meningsløst når mindretallet hevder at alt er udemokratisk fordi deres vilje ikke styrer.

KongOlav2

Innlegg: 45546
KongOlav2
10.05.21 08:47
kval: Vi lever heldigvis i et brukbart demokrati. Alle tiltak mot covid-19 er et resultat av demokratiske prosesser og er under demokratisk kontroll. Meningsmålingene viser med all mulig klarhet at et overveldende flertall i folket støtter koronapolitikken. Mer demokratisk blir det neppe. Man kan selvsagt være uenig med flertallet og det hører til i demokratiet. Men det blir meningsløst når mindretallet hevder at alt er udemokratisk fordi deres vilje ikke styrer.

Dette har jeg forklart tidligere. Det er ikke nødvendigvis demokrati bare fordi flertallet bestemmer. Det er noe som heter et flertallsdiktatur.

kval

Innlegg: 17545
kval
10.05.21 08:50
KongOlav2: Det er noe som heter et flertallsdiktatur.

Er det? I samfunnsvitenskapen?

Er dette noe vi etter din mening har i Norge?

kval

Innlegg: 17545
kval
10.05.21 08:52
KongOlav2: Det er ikke nødvendigvis demokrati bare fordi flertallet bestemmer

Kanskje ikke "nødvendigvis". Men realiteten er at koronapolitikken er under demokratisk kontroll av våre folkevalgte og støttes av folket. Mer demokratisk kan det ikke bli.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
10.05.21 08:53
KongOlav2: Dette har jeg forklart tidligere. Det er ikke nødvendigvis demokrati bare fordi flertallet bestemmer. Det er noe som heter et flertallsdiktatur.

Alle demokratiske avgjørelser er jo i pr def flertallsdiktatur. Så dette skiller seg ikke ut fra andre demokratiske tiltak som har blitt gjort siden demokrati ble innført i Norge.

Diskusjonen bør jo heller gå på hva som skal kunne bestemmes av flertallet. Hvor går grensen? Hvem setter grensen?

 

KongOlav2

Innlegg: 45546
KongOlav2
10.05.21 08:53
kval: Er det? I samfunnsvitenskapen? Er dette noe vi etter din mening har i Norge?

https://naob.no/ordbok/flertallsdiktatur

https://no.wikipedia.org/wiki/Flertallets_tyranni

Nei, men vi har beveget oss nærmere dette enn på noe annet tidspunkt i moderne tid. Og en skremmende høy andel ser ut til å ville gå enda lengre enn det som er blitt gjort. Som et eksempel ville definitivt et portforbud vært et eksempel på dette, selv om et flertall av befolkningen ville støttet det.

KongOlav2

Innlegg: 45546
KongOlav2
10.05.21 08:54
oddvar_kjempebra: Alle demokratiske avgjørelser er jo i pr def flertallsdiktatur. Så dette skiller seg ikke ut fra andre demokratiske tiltak som har blitt gjort siden demokrati ble innført i Norge. Diskusjonen bør jo heller gå på hva som skal kunne bestemmes av flertallet. Hvor går grensen? Hvem setter grensen?

Grensen går når flertallets standpunkt går utover helt fundamentale rettigheter for enkeltmennesket. F.eks ville masseovervåkning ville vært et eksempel på dette, selv om flertallet hadde støttet det. Det samme er portforbud.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
10.05.21 09:00
KongOlav2: Grensen går når flertallets standpunkt går utover helt fundamentale rettigheter for enkeltmennesket. F.eks ville masseovervåkning ville vært et eksempel på dette, selv om flertallet hadde støttet det. Det samme er portforbud.

Og hvem bestemmer hva som er fundamentale rettigheter?

Flertallet?

Du mener tydeligvis at grensen går ved portforbud. Men mange demokratiske land har jo innført portforbud det siste året.

Andre mener at hytteforbud er et brudd på fundamentale rettigheter. Eller det at skolen stenger. Eller å bli stoppet fra å kunne spille fotball med vennene sine ute.

Det er like mange definisjoner på "fundamentale rettigheter" som det er mennesker på jorden.

(Innlegget ble redigert 10.05.21 09:02)

Pogba6

Innlegg: 11936
Pogba6
10.05.21 09:01
oddvar_kjempebra: Og hvem bestemmer hva som er fundamentale rettigheter?

Aldri hørt om menneskerettigheter?

KongOlav2

Innlegg: 45546
KongOlav2
10.05.21 09:03
oddvar_kjempebra: Og hvem bestemmer hva som er fundamentale rettigheter? Flertallet? Du mener tydeligvis at grensen går ved portforbud. Men mange demokratiske land har jo innført portforbud det siste året. Andre mener at hytteforbud er et brudd på fundamentale rettigheter. Eller det at skolen stenger. Eller å kunne spille fotball med vennene sine ute. Det er like mange definisjoner på "fundamentale rettigheter" som det er mennesker på jorden.

Du mener å ikke få gå ut døren i 11-tida på kvelden for å lufta bikkje er ikke er en fundamental rettighet? Det er mange ting som er diskutable. Men på det tidspunktet er vi definitivt over grensa. Det er enkelte grenser man ikke bør overskride.

(Innlegget ble redigert 10.05.21 09:05)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
10.05.21 09:04
Pogba6: Aldri hørt om menneskerettigheter?

Og hvem bestemmer disse? FN? Sikkert en organisasjon du er kjempefan av...

Er portforbud et brudd på menneskrettighetene synes du?

(Innlegget ble redigert 10.05.21 09:04)

Pogba6

Innlegg: 11936
Pogba6
10.05.21 09:05

Og nei, land som setter sin befolkning i fengsel uten dom er ikke demokratiske nei. Dette er nesten uten unntak land som har en sterk diktaturarv. Da er veien kortere til å undertrykke egen befolkning igjen.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
10.05.21 09:06
KongOlav2: Du mener å ikke få gå ut døren i 11-tida på kvelden for å lufta bikkje er ikke er en fundamental rettighet? Det er mange ting som er diskutable. Men på det tidspunktet er vi definitivt over grensa.

Jo, jeg mener det er en fundamental rettighet. Ikke har jeg sagt noe annet heller.

Poenget mitt var bare at folk har forskjellige meninger om hva fundamentale rettigheter er.

Og hvem skal da bestemme hvor grensen går? Flertallet? FN? USA? kval?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg