Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
return_of_drakkar

Innlegg: 27796
return_of_drakkar
03.09.20 11:18
DennisB: men vintrene og været tar knekken på meg.

https://www.albatros.no/reisemaal/asia/thailand/klima


Hva vil du si at 30 grader i Thailand tilsvarer i Norge?
Sånn antallsmessig virker det veldig varmt.

Korona-situasjonen gjør selvsagt inngrep for mange her i Norge også. Mange har arbeidet hjemmefra siden midten av mars og vil sikkert gjøre det ut året - av de som kan det da selvsagt.
Det kommer jo også da mye an på risikofaktorer for en del da. 

justanothername

Innlegg: 15406
justanothername
03.09.20 11:25
fotballidiot2: Jo mer av skatteletten som gis til de som har minst jo mer vil sannsynligvis gå til forbruk. Så her har du selvsagt et poeng.

Bortsett fra at de som faktisk har minst etaler vel ikke engang skatt, så skattelette hjelper ikke dem.

ermathi

Innlegg: 9970
ermathi
03.09.20 11:26
KongOlav2: Munnbind er dog en enkel og i mine øyne ikke veldig inngripende tiltak om du bare må bruke det av og til, f.eks på flyreiser. Hytteboere og utenlandsreisenede er vel de som har fått gjennomgå mest siden mars. Og endel studenter nå i august.

Det er jeg enig i, men samtidig ser jeg på t-banen og andre steder i Oslo at det jo brukes helt feil. Folk drar kirurgiske munnbind ned på haka, mens de snakker i mobiltelefon etc. De drar opp og ned hele tiden og tar seg mye til munnen. Jeg er ikke lege men kan ikke skjønne annet enn at det må øke smitterisikoen, selv om det kanskje fortsatt beskytter noe med tanke å ikke spre smitte fra den som har det på.


Men beskytte mot smitte tviler jeg sterkt på, jeg tror den øker. Når du drar det opp til munnen med møkkete hender. Så flere slike eksempler på Jernbanetorget T-banestasjon i Oslo i går. 

justanothername

Innlegg: 15406
justanothername
03.09.20 11:35
William_S3: Joa men det jævelige maset som begynte å oppstå om det er dratt helt ut av proposjoner. Her har regjeringen heldigvis lagt seg på en relativ mild linje.

Tror vel problemet var at mange mennesker reagerte som om fikk en slags ide om at "nå må vi  bruke munnbind, alltid, uansett, for evig".


I tillegg har vel diverse helsemyndigheter skapt usikkerhet om hvor virksomt det er, og om folk er intelligente nok til å bruke det riktig, som om hele befolkningen er evneveike, og mange fikk denne merkelige ideen at om at er det ikke 100% effektivt, så er det farligere enn å ikke bruke det.  Visstnok fordi folk da vil få "en falsk trygghet" og begynne å klenge på hverandre, eller noe sånt.


Det er et godt "verktøy" å bruke, til sin tid og sted, og det har vært kjent i over et århundre, så ingen grunn til å skrive om lærebøkene her.


Og om det ikke er 100% effektivt for en person, så er det jo kjekt å få et mildere sykdomsforløp, og er det f.eks. 50% effektivt på befolkningsnivå, så har man halvert problemet. Det teller jo det også.


 

pfrog567

Innlegg: 18780
pfrog567
03.09.20 11:54
ermathi: Folk drar kirurgiske munnbind ned på haka, mens de snakker i mobiltelefon etc. De drar opp og ned hele tiden og tar seg mye til munnen. Jeg er ikke lege men kan ikke skjønne annet enn at det må øke smitterisikoen, selv om det kanskje fortsatt beskytter noe med tanke å ikke spre smitte fra den som har det på.
Men beskytte mot smitte tviler jeg sterkt på, jeg tror den øker. Når du drar det opp til munnen med møkkete hender. Så flere slike eksempler på Jernbanetorget T-banestasjon i Oslo i går.

Det er nok årsaken til at smitten stiger i f.eks. Spania, som har hatt noen av de strengeste tiltakene i Europa. Likedan i de andre landene som hadde munnbind-påbud med en gang de stengte ned, bl.a. flere land i Øst-Europa. 

pfrog567

Innlegg: 18780
pfrog567
03.09.20 11:55
mrk89: Vel, kommentarer som "for en drittsekk du er om du ....." er vel ingenting annet enn moralisme. Det er selvsagt utenlandsreisende, studenter og hyttefolk som sprer smitte, nærmest med vilje, mens en selv er perfekt. Har du tenkt på at du neppe kommer til å klare å få studenter til å slutte å feste i 2-3 år fram i tid? Eller å stoppe at folk reiser?  Forsiktighet og smittevern = hygiene, avstand og testing/isolering. Symbolpolitikk og populisme = stengte grenser mot land med minimal smitte, alkoholforbud, hytteforbud, stengte universiteter.

Bra innlegg. Fri for tomler :)

justanothername

Innlegg: 15406
justanothername
03.09.20 12:03
ermathi: Folk drar kirurgiske munnbind ned på haka, mens de snakker i mobiltelefon etc.

Hvorfor det egentlig? Hva skal være vitsen? De demper jo ikke akkurat lyden i merkbar grad.

justanothername

Innlegg: 15406
justanothername
03.09.20 12:09
mrk89: Har du tenkt på at du neppe kommer til å klare å få studenter til å slutte å feste i 2-3 år fram i tid? Eller å stoppe at folk reiser?

Hvorfor skulle studentene slitte i 2-3 år? Det er jo allerede vaksiner (med midlertidig tillatelse) i bruk i enkelte land, så mye burde jo egentlig kunne bli gjort i løpet av det nermeste året. Jeg er i hvert fall optimistisk når jeg ser hvilken enorm utvikling det har vært på dette fagfeltet i det siste.

 

Og om folk må reise, så greit nok det. Bare ikke dra ny smitte inn i et land som i praksis var fritt for egen smitte. Det har en enkel løsning, sitt i karantene lenge nok til at man er sikker på at det ikke er noen smitte. Minimal belastning på samfunnet, og et lite offer for den enkelte.

(Innlegget ble redigert 03.09.20 12:09)

daniekr

Innlegg: 6233
daniekr
03.09.20 12:38

Karantene er ok sålenge det blir en naturlig del av samfunnet og at ikke reiser forblir et stigma og forfølges i media som skal slå opp REISE FRA RØDE LAND hver gang noen blir litt sjuke av corona.

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
03.09.20 13:03
return_of_drakkar: Hva vil du si at 30 grader i Thailand tilsvarer i Norge?
Sånn antallsmessig virker det veldig varmt.

Som alle andre ting i verden, så venner man seg til temperaturen og fuktigheten. En førstegangsreisende, eller en ferieturist rekker nok ikke å akklimatisere seg, slik at 30 grader, eller opp mot 35 grader, kan virke fryktelig varmt.

 

Jeg har bodd i Asia i så mange år at for meg er det en helt vanlig temperatur. Jeg svetter ikke engang, kroppen har tilvennet seg, slik asiater har gjort. Asiater svetter ikke fordi dette er hva man lever med daglig. Derimot tror mange at de hadde fryst i hjel om de hadde bodd i Norge.

 

Man tilpasser seg slik at jeg f.eks. ikke kan huske sist jeg hadde på meg sokker, annet enn når jeg løper en tur, eller spiller tennis. Ellers er man utelukkende lettkledd, nesten aldri mer enn t-skjorte, shorts og slippers.

 

Denne temperaturen har gjort underverker for meg. Å kjenne på kropp og ledd når været forandret seg i Norge, har vært slitsomt. Jeg har ingen slike leddproblemer her.

 

Beklager off topic, carry on.

(Innlegget ble redigert 03.09.20 13:22)

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 15:50

Nå skriver media  at en utlending ble utvist pga karantenebrudd 

 

For en overreaksjon spesielt mtp at han vedtok forelegget

https://www.nrk.no/mr/utviste-utenlandsk-statsborger-i-to-ar-for-brudd-pa-karanteneregler-1.15146240

(Innlegget ble redigert 03.09.20 15:51)

pfrog567

Innlegg: 18780
pfrog567
03.09.20 16:13
SlimWhitman: WHO-ekspert mener verden må lære av Sveriges koronastrategi

Nytter ikke å høre på WHO, for den ene dagen mener de Sverige er dårlige og den neste så blir de skrytt opp i skyene. 

fotballidiot2

Innlegg: 24357
fotballidiot2
03.09.20 16:25
pfrog567: for den ene dagen mener de Sverige er dårlige og den neste så blir de skrytt opp i skyene.

Denne uken ender vel Sverige fort opp med færre smittetilfeller enn Norge ?

Når en ser utviklingen i de store landene i Europa virker det helt klart som Sverige har gjort mer riktig. Problemet er vel at for mange land har vært fullstendig avhengig av turismen og har åpnet opp for mye. 

Litt mer usikker på om Sverige har truffet bedre enn de andre nordiske land. Ikke veldig stor forskjell på tiltakene de senere måneder. Forskjellen er vel i alle hovedsak hvordan en agerte i starten og her er det også forskjellen på antall døde og innlagte ligger. 

De andre nordiske landene la seg vel på en mellomting mellom de hardest rammede og Sverige i starten. Ikke umulig at det var rett strategi, selvom noen tiltak sikkert var unødvendige.  Sverige strammet vel noe inn etterhvert og burde antagelig vært litt tidligere ute med sine tiltak?

Men uansett begynner å blir klart at Sverige ikke har håndtert dette så dårlig som det så ut som i april/mai.

 

 

 

 

(Innlegget ble redigert 03.09.20 16:26)

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 16:29

En må huske på at Sverige aldri har hatt innreiserrstriksjoner eller karanteneregler på den indre Eu/Eøs grensa. Kun folk med pass utenfor Eu/Eøs har det vært restriksjoner til Sverige 

arveka

Innlegg: 12135
arveka
03.09.20 17:02
fotballidiot2: Denne uken ender vel Sverige fort opp med færre smittetilfeller enn Norge ?

Ikke en umulig tanke. De passerte Danmark i går, så nå er DK verst i Norden. Og hoppet opp i Norge de siste dagene tegner ikke særlig bra.


Vi må håpe på at utbruddene lar seg kontrollere lokalt, men almenlegene tar nå til orde for å begrense testingen i de kommunene med minst smitte. De er redd for å bli overarbeidet og det før influensasesongen begynner.

justanothername

Innlegg: 15406
justanothername
03.09.20 17:03
fotballidiot2: Men uansett begynner å blir klart at Sverige ikke har håndtert dette så dårlig som det så ut som i april/mai.

Vel, vel...


Planen deres var egentlig flokkimunitet i løpet av april/mai, mens de gamle og skrøpelige ble isolert.  Det de håper på er jo egentlig nå bare at det skal gå dårligere for alle andre enn for dem selv.


 

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 17:05
fotballidiot2: Litt mer usikker på om Sverige har truffet bedre enn de andre nordiske land. Ikke veldig stor forskjell på tiltakene de senere måneder. Forskjellen er vel i alle hovedsak hvordan en agerte i starten og her er det også forskjellen på antall døde og innlagte ligger.

Sverige agerte for sent på en del områder  men har hele tiden hatt åpne barne og ungdomsskoler, kun videregående og universiteter har vært stengt. Nå åpner de for arrangementer opp til 500 også. Også barer og restauranter har i stor grad vært åpne i Sverige. Det Sverige uansett slipper unna er vinglingen frem og tilbake i tiltak. En ser jo feks i New Zealand at de stenger ned en hel millionby kun fordi de har funnet noen få nye smittede. Det er greit nok det med eksponentiell  vekst, men er klart om smittede holder seg i isolasjon så vil det neppe gå ut av kontroll. Et godt eksempel på at myndighetene i landet overdriver. Men slike matematiske variabler som inneholder menneskelige faktorer er uansett ganske verdiløse.   Tror det beste er å leve som normalt som mulig med dette viruset. Risken for at man treffer en smittet her i Norge er selv etter smittevekst forbanna lav. 

(Innlegget ble redigert 03.09.20 17:07)

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 17:10
arveka: Vi må håpe på at utbruddene lar seg kontrollere lokalt, men almenlegene tar nå til orde for å begrense testingen i de kommunene med minst smitte. De er redd for å bli overarbeidet og det før influensasesongen begynner

Der mener jeg man oppriktig kan sette andre folk til testing med litt opplæring. Det å utføre testing er ikke akkurat en oppgave som krever at man er utdanna lege. Helsefagarbeidere feks kan brukes, Røde Kors, Folkehjelpa osv - alle som har litt helsefaglig opplæring bør kunne brukes. En kunne tom satt deler av saniteten i Forsvaret til å bedrive testing (så har jo de selvsagt andre viktige oppgaver internt i Forsvarte de må prioritere) . Det er vel heller labene det skorter på hva gjelder kapasitet vil jeg tro. 

(Innlegget ble redigert 03.09.20 17:12)

arveka

Innlegg: 12135
arveka
03.09.20 17:12
William_S3: Sverige agerte for sent på en del områder  men har hele tiden hatt åpne barne og ungdomsskoler, kun videregående og universiteter har vært stengt. Nå åpner de for arrangementer opp til 500 også. Også barer og restauranter har i stor grad vært åpne i Sverige. Det Sverige uansett slipper unna er vinglingen frem og tilbake i tiltak.

Skal bli interessant å følge utviklingen videre. Men vi kan vel allerede slå fast at den borgerlige regjeringens skakkkjøring av pleiehjemmene er en hovedårsak til at Sverige kom så galt ut i starten.

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
03.09.20 17:13
William_S3: Sverige agerte for sent på en del områder  men har hele tiden hatt åpne barne og ungdomsskoler, kun videregående og universiteter har vært stengt. Nå åpner de for arrangementer opp til 500 også.

Det får vi se egentlig først se fra oktober. Politiet var i hvert fall kritisk til forslaget fra helsemyndighetene som la opp til fortsatt begrensing på f.eks. 50 deltakere på ting som demonstrasjoner, noe politiet mener vil være umulig å håndheve. Hva myndighetene faktisk ender opp med får vi se an, vet at fotballklubbene f.eks. heller ønsker ordning lik den de har i Danmark med prosentvis antall ut fra stadions størrelse (500 på en stadion med kapasitet på 24 000 er lite). Det er også litt spesielt at de fortsatt har en rekke særregler for 70+ generasjon, der anbefalingen er fortsatt at disse skal unngå nærkontakt med andre - et langt mer inngripende tiltak enn noe vi har sett i Norge.

(Innlegget ble redigert 03.09.20 17:13)

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 17:13
arveka: Skal bli interessant å følge utviklingen videre. Men vi kan vel allerede slå fast at den borgerlige regjeringens skakkkjøring av pleiehjemmene er en hovedårsak til at Sverige kom så galt ut i starten.

Ja det er en del problemer med eldreomsorgen i Sverige - utilstrekkelig opplæring osv og i større grad privatisering enn her. 

arveka

Innlegg: 12135
arveka
03.09.20 17:15
William_S3: Der mener jeg man oppriktig kan sette andre folk til testing med litt opplæring.

Langt på vei enig i det. Men legene må fortsatt analysere resultatene. Spørsmålet er om vi har tid nok til å omstille før høstsesongen er over oss.

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 17:17
arveka: Langt på vei enig i det. Men legene må fortsatt analysere resultatene. Spørsmålet er om vi har tid nok til å omstille før høstsesongen er over oss.

Tja nei er vel ikke leger som analyserer - er stort sett bioingeniører på labbene som gjør det , men at legen har final say hva gjelder tolkningen og tiltak ut fra resultatet er sant. 

(Innlegget ble redigert 03.09.20 17:20)

arveka

Innlegg: 12135
arveka
03.09.20 17:22
William_S3: Tja nei er vel ikke leger som analyser - er stort sett bioingeniører, men at legen har final say hva gjelder tolkningen er sant.

Selve analysen går faktisk helautomatisk, også for de negative testene. Det er tolkningen av det positive resultatet i kontekst av den smittedes kliniske tilstand som krever legens tolkning.

justanothername

Innlegg: 15406
justanothername
03.09.20 17:25
William_S3: Det er vel heller labene det skorter på hva gjelder kapasitet vil jeg tro.

Labbene har bygd opp kapasitete, så det har typisk vært på tidligere trinn i prosessen det har flaskehalser. Helt i fra aller tidligst, telefonkapasitet for å få avtale.

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 17:26
arveka: Selve analysen går faktisk helautomatisk, også for de negative testene. Det er tolkningen av det positive resultatet i kontekst av den smittedes kliniske tilstand som krever legens tolkning.

ja nei man gjør vel heldigvis nokså sjeldent manuelle analyser i medisinske labber den dag i dag. 

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
03.09.20 17:27
justanothername: Labbene har bygd opp kapasitete, så det har typisk vært på tidligere trinn i prosessen det har flaskehalser. Helt i fra aller tidligst, telefonkapasitet for å få avtale.

Så FHI lyver altså når det har vært   litt problemer med labber i det siste?  Så har det omtrent aldri vært så mange testede pr uke i Norge før forrige uke. 

pfrog567

Innlegg: 18780
pfrog567
03.09.20 17:28
fotballidiot2: Litt mer usikker på om Sverige har truffet bedre enn de andre nordiske land. Ikke veldig stor forskjell på tiltakene de senere måneder. Forskjellen er vel i alle hovedsak hvordan en agerte i starten og her er det også forskjellen på antall døde og innlagte ligger.  De andre nordiske landene la seg vel på en mellomting mellom de hardest rammede og Sverige i starten. Ikke umulig at det var rett strategi, selvom noen tiltak sikkert var unødvendige.  Sverige strammet vel noe inn etterhvert og burde antagelig vært litt tidligere ute med sine tiltak? Men uansett begynner å blir klart at Sverige ikke har håndtert dette så dårlig som det så ut som i april/mai.

Ja, jeg håper det går rette veien med Sverige nå, for de har mange, mange flere døde enn de andre nordiske landene. Men det skyldes nok dårlig smittevern for de eldre i begynnelsen av pandemien. 

Ellers er vel forskjellen på Sverige og de andre nordiske landene, at svenskene blir ikke så hysteriske selv om de har mange flere smittede. Her i landet har vi litt over 11 000 smittede og knapt noen innlagte, og likevel så er det enkelte "eksperter" som i media hyler om at vi må ha munnbind-påbud, stenge grensa osv. Hu Bjørg i fremste rekke.

(Innlegget ble redigert 03.09.20 17:28)

arveka

Innlegg: 12135
arveka
03.09.20 17:39
William_S3: ja nei man gjør vel heldigvis nokså sjeldent manuelle analyser i medisinske labber den dag i dag.

Man gjør bare manuelle analyser på laben dersom den prediktive verdi av testen (enten det nå er sensitivitet eller spesifisitet som gir utslaget). Det varsles lablegen om når svaret av den automatiske analysen foreligger. Ellers er det den rekvirerende lege som gjør en klinisk tolkning, ikke lablegen. Av og til etter en diskusjon mellom lablege og rekvirerende lege.

Klikk for å gå tilbake til toppen