Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 14:06
mrk89: Sist i våres døde jo to friske tenåringer av influensa på samme skole.

Ja, influensa er potensielt mer dødelig og farligere for barn en covid-19. Barn som "bare" får vanlige symptomer blir også sykere av influensa enn av covid-19. Barn er dessuten en større smittekilde for influensa enn for covid-19. 

daskedusken

Innlegg: 5677
daskedusken
05.09.20 14:10

Hvor stor andel av de positive prøvene er falske tro? Noen som sitter på gode tall/estimater?

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 14:11
William_S3: Men det er jo ikke farligere i Töcksfors enn det er i Oslo som har langt høyere smittetall enn Värmland pr ce. Det er dette som skurrer noe enormt i logikken.

Det er logisk, men du må ikke bare se på et liten del av saken.


Det er to forskjellige strategier i Norge og Sverige- De planla opprinnelig en "naturlig flokkimmunitet på et par måneder mens man beskytter risikogruppen" strategi, der det viste deg at begge deler ikke gikk, så de har nå en "flate ut kurven" strategi som egentlig er en skadebregrensningsstrategi i påvente av flokkimmunitet som i hovedsak må løses med vaksine. Det de tenkte å spare av økonomi og menneskeliv, viste seg å være en utopi, og det de nå kan "berge" strategien sin på er at det går værre med andre (ironisk nok takket være smitte fra dem og andre som ikke har lykkes).


Vi har en "slå ned og hold nede" strategi og en viktig del av vår strategi er smittesporing og oppfølging av det som måtte slippe igjennom. Dette er inkompatible strategier, og vi får ikke til smittesporing og oppfølging over grensen.


Vi var så godt som smittefrie i Norge før ferien, men da vi tillot karantenefrie reiser til land eller regioner med "tilsvarende lav risiko" fikk vi ny smitte inn som ikke ble fanget opp i tide, slik at vi ikke oppdaget disse i en karantene, men etter at de hadde smittet andre. 


Folk etter min mening må gjerne reise om det er nødvendig, men vi må sikre at det ikke ender opp med smitteutbrudd internt i samfunnet, som det jo ser ut til å gjøre.


At "det ikke er farligere" andre steder er altså en logisk korstslutning, spesielt i lys av at vi egentlig var så godt som på null. At det øker i Norge til samme nivå som andre steder er ikke noe argument for å øke det ennå mer.

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
05.09.20 14:26
justanothername: At "det ikke er farligere" andre steder er altså en logisk korstslutning, spesielt i lys av at vi egentlig var så godt som på null. At det øker i Norge til samme nivå som andre steder er ikke noe argument for å øke det ennå mer.

Nei det er ikke nødvendigvis noe farligere fordi man krysser en symbolsk strek på et kart. 

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
05.09.20 14:31
arveka: Og da har både Norge og Danmark gått forbi Sverige i antall smittede målt over siste 7 dagers gjennomsnitt.

Då vet vi det.

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 14:31
daskedusken: Hvor stor andel av de positive prøvene er falske tro? Noen som sitter på gode tall/estimater?

Det er nok veldig få. Spesifiteten er sagt å være  som 99.9%, men er sannsynligvis høyere (99.999% sier noen leger).

Det som forvirret folk var vel utsagn om at hvis man tester "bredt", altså store grupper der man ikke mistenkte smitte, så ville man få noen falske positiver, og det ville det blir mye i prosent. (tenk f.eks. om man testet 100 personer som ikke var smittet og "tilfeldigvis" fikk en falsk positiv, da ville jo falske positiver utgjøre 100%). Når man tester folk  basert på mistanke så vil eventuelle falske positiver "drukne" i mengden av ekte.

Dessuten, så har vi det at i USA hadde de noen jævlig dårlige tester i begynnelsen fordi de skulle gjøre det på sin egen måte og ikke WHO sin, så konspirasjonsteoretikerene fikk jo vann på mølla, og det holder de ennå på med.

De vi har brukt skal hele tiden ha vært gode. Og hvis man bare har et svakt utslag så kjører man også test på ny, så falske positiver er i realiteten ikke et problem.

(Innlegget ble redigert 05.09.20 14:41)

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
05.09.20 14:36
Sandaas: Poenget er at du fremstår rimelig dum om du ikke vet slike ting og forventer et svar på det via vgd

Jag visste inte hur det var ställt med den saken där borta i Norge och trodde dumt nog att man kunde få ett svar på vgd, det fick jag trots allt så småningom även om en debattant blev skogstokig och börja yra repetitivt om allt annan än vad frågan bestod i.

Oslogg123

Innlegg: 1513
Oslogg123
05.09.20 14:40

Er det forbudt å mene at våre nye landsmenns kyss, klapp og klem bidrar til økt smitte?

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
05.09.20 14:40
Xavi7: Det er ca 50.000 voksne fotballspillere som ikke får trene eller spille kamper. Disse har blitt ofre for prestisjen hos Raja og Høie.

Då vet vi det.

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 14:53
William_S3: Nei det er ikke nødvendigvis noe farligere fordi man krysser en symbolsk strek på et kart.

Hva er "det" i dette tilfellet?


Farligere for en enkeltperson å bli smittet? Det kan du sikkert argumentere for, men jeg forholder meg til at dette er en epidemi, og epidemier er ikke en privatsak.

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 15:33
justanothername: Det som forvirret folk var vel utsagn om at hvis man tester "bredt",

Spørsmålet burde også være: Er det nødvendig å teste så bredt? Er det en ressursbruk som forsvarer trusselen dette viruset utgjør akkurat nå? En representant fra Legeforeningen mente, i Dagsnytt 18 i går, at måten det testes på er sløseri og unødvendig. Han brukte Stavanger som et eksempel, en by der det knapt er smitte nå. Hvorfor skal samfunnet bruke så store ressurser på testing i en by og en region uten smitte? Nakstad hadde svake argumenter å forsvare dette helt vanvittige tiltaket med ("de tester mer i Danmark"). Nok et politisk tiltak igangsatt fordi det er populært og fordi det framstår som handlingskraftig. Ikke fordi det er nyttig eller nødvendig. Og som vist tidligere i dag, slike tiltak fører til etterslep av andre og mer nødvendig oppgaver som helsevesenet har.  

(Innlegget ble redigert 05.09.20 15:35)

oknext

Innlegg: 4203
oknext
05.09.20 16:05
Sarella: de unngår forbud, de stoler på oss.

Det gjør de nok fordi de MÅ. Nordmenns rett til å reise inn og ut av landet er beskyttet av grunnloven.


Det er lite sannsynlig at de kunne pekt på smittevernsloven for å omgå dette da enkeltpersoner kan ta samme forbehold i utlandet som i Norge.


Det er derfor de har satt konsekvenser av å reise, som f.eks karantene.


Konsekvensene kan de gjøre noe med, men det er lite trolig at de kan/vil gjøre noe med selve inn og utreisingen. Da ville det nok vært de som hadde følt konsekvensene.

pfrog567

Innlegg: 18766
pfrog567
05.09.20 16:16
William_S3: Religionsfriheten er grunnlovsfesta

Og da er det helt greit å ikke følge påbudene ved religiøse festligheter mener du eller? Da kan jeg som såkalt kristen invitere til fest med flere hundre andre kristne og det skal være helt ok altså..

(Innlegget ble redigert 05.09.20 16:23)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 16:23
Herinacius: Dårlig ide å teste bredt:    (BBC)

Skriv heller motargumenter istedet for å legge ut link. Det er lurt å teste i land og regioner der det er mye smitte. I store deler av Norge er det sløsing av ressurser. 

pfrog567

Innlegg: 18766
pfrog567
05.09.20 16:26
arkles: Smitteeksplosjon i Sarpsborg/Fredrikstad. 170 personer i et bolighus som ble brukt som ulovlig lokale. De ansvarlige er overleger og tar smitte på fullt alvor. De lokale kommunene sitter musestille i båten. S

Og Høie & co er like tause.. Bare advarsel til de unge om hjemmefester i helga og bla bla..

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 16:29
HNilsen: Spørsmålet burde også være: Er det nødvendig å teste så bredt? Er det en ressursbruk som forsvarer trusselen dette viruset utgjør akkurat nå? En representant fra Legeforeningen mente, i Dagsnytt 18 i går, at måten det testes på er sløseri og unødvendig.

Spørsmålet er jo også om det er fornuftig å stille dette spørsmålet, akkurat nå når smitten øker og et firesifret antall personer er i karantene. Det koster det også.

Jeg tror man klarer seg uten  generell testing på landsnivå, men kan ta "bred testing" i form av stikkprøver rundt omkring, bare noenlunde målrettet (f.eks. blant folk som kommer hjem fra karantenefrie land, og i nærområdet). Men slik "bred" testing kan faktisk gjøres på andre måter også, f.eks. i kloakken! Da vet man hvor man trenger å teste "bredt" med tradisjonelle metoder.

Selvfølgelig er det et ressurspørsmål, men det er svindyrt å ikke vite, så argumentet fra denne representanten om å spare ressurser kan også vise seg å være dyrt, slik det å ikke teste og gjøre tiltak overfor skituristene viste seg å være tidligere i år.

Og selv om ting går for tregt; det er nå kommet resultater som viser at spyttprøvene som ble testet gir samme resultat, så det er snart klart for disse billige raske og enkle prøvene, så representanten for Legeforeningen er snart utdatert.

(Innlegget ble redigert 05.09.20 16:30)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 16:29
pfrog567: Og Høie & co er like tause.. Bare advarsel til de unge om hjemmefester i helga og bla bla..

Det er kun når det er alkohol innblandet (harryhandel, ungdomsfester og sydenturer) det er populært i befolkningen å moralisere. Høie og co skjønner vel at de ikke vil score politisk på å kritisere religiøse fester, det være seg kristne, muslimske eller andre religioner. 

(Innlegget ble redigert 05.09.20 16:33)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 16:32
justanothername: Spørsmålet er jo også om det er fornuftig å stille dette spørsmålet, akkurat nå når smitten øker og et firesifret antall personer er i karantene.

Smitten øker, marginalt, i noen få avgrensede geografiske områder. Selvsagt er det helt vanvittig å teste så bredt i Tromsø, som har fire (!) registrerte smittede på 14 dager! 

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 16:40
HNilsen: Smitten øker, marginalt, i noen få avgrensede geografiske områder. Selvsagt er det helt vanvittig å teste så bredt i Tromsø, som har fire (!) registrerte smittede på 14 dager!

Ja, det er mange steder det ikke er noen vits å teste bredt, og andre steder man kan gjøre det for å få kunnskap som kan være viktig. Vi kan sikkert holde på å finne kommuner for det ene eller det andre til VGD lukker for kvelden.

Det er altså ikke slik at enten er det 100% eller så er det 0%. "Bred" testing betyr ikke at alle i alle kommuner i hele landet skal testes. Det betyr at man tester også mennesker man ikke tror er smittet for å få kunnskap, en visshet, og om det man finner ut er at det faktisk ikke er noen smittede, så er det jo et utmerket resultat, som også kan brukes til å redusere på (interne) tiltak.

Et eventuelt opplevd problem med falske positiver løses enkelt ved å teste på flere ganger.

(Innlegget ble redigert 05.09.20 16:40)

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 16:43
HNilsen: Selvsagt er det helt vanvittig å teste så bredt i Tromsø, som har fire (!) registrerte smittede på 14 dager!

Jeg skjønner hva du mener, men det er litt svak argumentasjon ettersom hvis de ikke hadde testet i det hele tatt, så hadde de hatt 0 registrerte.

 

 

(Innlegget ble redigert 05.09.20 16:43)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
05.09.20 16:43
lusekoftan: Jag visste inte hur det var ställt med den saken där borta i Norge och trodde dumt nog att man kunde få ett svar på vgd, det fick jag trots allt så småningom även om en debattant blev skogstokig och börja yra repetitivt om allt annan än vad frågan bestod i.

Poenget at det fremstår rimelig dumt å sitte på et norsk forum og etterspør ting som du meget enkelt kan finne via et google-søk, eller bedre i artiklene til eierne av forumet (VG). Du har da brukt mer enn nok tid på dette forumet til å forstå at det blir ganske dumt å sitte å vente på svar fra debattanter og om de ikke kommer sitte og dikte opp ting. Skal jeg sitte og avkreve svar fra deg rundt tiltak for 70+ generasjonen i Sverige, og om du ikke kommer med svar på et par min sitte og dikte opp mine egne teorier? 


 

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 16:44
justanothername: Det er altså ikke slik at enten er det 100% eller så er det 0%.

Men det er politikken som føres nå. 100 prosent skal testes. Selv om det de fleste stedene i landet nesten ikke er smitte å spore. 

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 16:48
HNilsen: Men det er politikken som føres nå. 100 prosent skal testes. Selv om det de fleste stedene i landet nesten ikke er smitte å spore.

Åh? Jeg har ikke fått noen beskjed om at jeg skal testes, så da må de ha misset meg....


 

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 16:48
justanothername: Jeg skjønner hva du mener, men det er litt svak argumentasjon ettersom hvis de ikke hadde testet i det hele tatt, så hadde de hatt 0 registrerte.

Sier han som argumenterer, i innlegg etter innlegg, om at folk er for "binære". At det er for mye enten eller, det ene eller det andre. Eller som i innlegget over - at det ikke er enten 100 prosent eller 0 prosent. Det er jo ingen som mener man skal slutte å teste. Spørsmålet til representanten fra Legeforeningen var jo hvorvidt det var riktig bruk av ressurser å teste så bredt som det gjøres nå. 

(Innlegget ble redigert 05.09.20 16:50)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 16:51
justanothername: Åh? Jeg har ikke fått noen beskjed om at jeg skal testes, så da må de ha misset meg....

Du er så binær, alltid. 

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 16:55
HNilsen: Sier han som argumenterer, i innlegg etter innlegg, om at folk er for "binære". At det er for mye enten eller, det ene eller det andre. Eller som i innlegget over - at det ikke er enten 100 prosent eller 0 prosent. Det er jo ingen som mener man skal slutte å teste. Spørsmålet til representanten fra Legeforeningen var jo hvorvidt det var riktig bruk av ressurser å teste så bredt som det gjøres nå.

Du sa det da rett ut:


"Men det er politikken som føres nå. 100 prosent skal testes. Selv om det de fleste stedene i landet nesten ikke er smitte å spore. "


Du må forvente at jeg møter deg på det du sier.

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
05.09.20 16:57
arveka: Og da har både Norge og Danmark gått forbi Sverige i antall smittede målt over siste 7 dagers gjennomsnitt.

Litt usikker på hvor de henter sine tall fra, for hverken Norge eller Sverige offentliggjør noe tall i helgene og er dermed 0 på 4. september (som er inkludert i den 7-dagers gjennomsnittet du viser til). Ser vi på de syv siste registrerte tallene (3.9 og tilbake til 28.8) til de svenske og norske helsemyndighetene så er tallene 1 112 saker i Sverige (158,8 pr dag) og 501 i Norge  (71,57)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
05.09.20 16:57
justanothername: "Men det er politikken som føres nå. 100 prosent skal testes. Selv om det de fleste stedene i landet nesten ikke er smitte å spore. "

"100 prosent [av de som har symptomer på luftveisinfeksjon] skal testes." Går det an å lese innlegg med bittelitt velvilje?

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
05.09.20 17:10
HNilsen: "100 prosent [av de som har symptomer på luftveisinfeksjon] skal testes." Går det an å lese innlegg med bittelitt velvilje?

Bare du skriver det, så kan jeg lese det. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg