Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
return_of_drakkar

Innlegg: 27796
return_of_drakkar
06.09.20 11:24

Ifølge https://www.worldometers.info/coronavirus/ her og nå er den fatale raten på cirka 3,25%.

Men vi vet ikke hvor mange som er eller har vært smittet.
Vi vet nok heller ikke hvor mange som har dødd verden over uten at det er oppfattet som trigget av viruset.

Det er jo slettes ikke sikkert at en studie (som det heter seg) utført her heller passer der...

KongOlav2

Innlegg: 42781
KongOlav2
06.09.20 11:26
InternalExile: Der du ser en spurv, ser andre et jagerfly. Om du får et "plipp" på radaren, skyter du da mot det med en hagle eller en kryssmissil.

Jepp, typiske hysterikere. Livredd for alt mulig, og vil også påtvinge alle andre strenge restriksjoner pga sin egen frykt. Og det er også denne gjengen som opptrer som moralistiske overdommere og kaller alle som ikke er like hysteriske som dem for egoister; for en gjeng hyklere!

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
06.09.20 11:27
KongOlav2: Det var ikke det på New Zealand. Der stengte de ned hovedstaden igjen pga et lite fåtall tilfeller. Portforbud er et ekstremt strengt tiltak, og jeg kan på ingen måte se at de står i samsvar med alvoret i situasjonen. Som sagt; som å skyte spurv med kryssermissil!

Nå var vel dette Auckland og ikke Wellington som er den faktiske hovedstaden på New Zealand. Auckland er riktignok største byen 

KongOlav2

Innlegg: 42781
KongOlav2
06.09.20 11:29
William_S3: Nå var vel dette Auckland og ikke Wellington som er den faktiske hovedstaden på New Zealand. Auckland er riktignok største byen

Right you are! Det vet jeg jo egentlig meget godt!

InternalExile

Innlegg: 21329
InternalExile
06.09.20 11:31
KongOlav2: Jepp, typiske hysterikere.

Siste kapittel i COVID-19 er ikke skrevet ennå. Vi får se hvordan det går.

DYtech

Innlegg: 758
DYtech
06.09.20 11:45

Hvilke tiltak de gjør på andre siden av kloden er lite relevant for oss i Norge. Her har vi ganske moderate tiltak sammenlignet med svært mange andre land.

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
06.09.20 11:52
HNilsen: At covid-19 er ufarlig for barn er svært godt dokumentert. I FHIs informasjon om barn så heter det allerede i overskriften at barn i liten grad blir smittet eller syke. Det betyr ikke at covid-19 ikke kan medføre komplikasjoner for noen få barn, men det understrekes at dette skjer i veldig, veldig få tilfeller:  "Med dagens kunnskap ser det ut til at risikoen for alvorlig forløp av covid-19 er svært lav, både hos barn generelt men også hos barn med kroniske sykdommer og/eller redusert immunforsvar." Alle virussykdommer kan, i ytterste konsekvens, medføre komplikasjoner. Covid-19 er i så måte en virusinfeksjon som er atskillig mindre farlig for barn enn andre mer kjente virusinfeksjoner. Influensa er f.eks. atskillig farligere virussykdom for barn. Dette uten at man går rundt

Nei, nå sitter du og dikter opp ting, og det gjør deg særdeles lite interessant som debattant. Om  du ikke ser forskjell på utsagn som "ufarlig for barn"  og barn i liten grad blir smittet eller syk" så er du faktisk enda dummere enn du utgir deg for å være...

Igjen, at dagens kunnskap tilsier at en risiko er svært lav er slett ikke det samme som at sykdommen er ufarlig. I USA er det f.eks. registrert rundt 800 saker med "barn som har utviklet mis-c pga covid19 og der 16 har død. Ingen sykdom kan betegnes som ufarlig og harmløs når vi allerede har flere registrerte dødsfall...

(Innlegget ble redigert 06.09.20 11:52)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
06.09.20 12:00
DYtech: En gjentagende feil er påstanden om at det ikke er så farlig fordi det er så få som dør/blir syke. Men det er jo nettopp pga tiltakene. Vi har sett hvordan det ble uten tiltak mange steder i begynnelsen.

Ja, det er logisk kortslutning som jeg ikke helt skjønner hvorfor er så utbredt. Det blir på nivå med "små barn kan fint leke med gifte kjemikalier, er jo nesten ingen som dør av dette i disse dager" og dermed ignorerer ting som at det er strenge krav til hva leketøy m.m. kan inneholde, strenge krav til hvilken emballasje slike stoffer kan selges i osv. At tiltakene er effektive og dermed holder antall syke/døde nede er selvsagt ikke en negativ ting eller et bevis på at tiltakene er unødvendig, man må ha en alvorlig feilkobling i hodet om man oppriktig går rundt å tenker slikt...

Hadde man derimot ikke sett noe endring så kunne man si at et tiltak var unødvendig. F.eks. dette med stengte skoler. De nyeste tallene til FHI viser jo  at smitten er mindre utbredt i de yngste aldersgruppene (og blant de eldste) enn det antallet i disse gruppene  skulle tilsi. Det forteller oss at tiltak  som stengte skoler i en periode og økt fokus på smittevern når de åpnet opp har hatt en merkbar effekt med å ta ned antall smittede i befolkningen. Det er jo også medvirkende årsak til at Norge har langt færre smittede enn i Sverige, og færre smittede betyr igjen at færre i risikogruppene har blitt utsatt for smitte og vi får færre alvorlig syke og færre dødsfall. 

(Innlegget ble redigert 06.09.20 12:04)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
06.09.20 12:04
Sandaas: Ingen sykdom kan betegnes som ufarlig og harmløs når vi allerede har flere registrerte dødsfall...

Her oppsummerer du egentlig det som er poenget. Ingen sykdommer er helt ufarlige. Alle sykdommer kan i ytterste konsekvens medføre komplikasjoner og død. Sykdommer kommer ikke med garantier. Imidlertid blir barn i liten grad smittet eller syke av koronaviruset, og risikoen for bli alvorlig syk er ikke bare lav, men SVÆRT lav. Det er ikke noe jeg dikter opp. Det er direkte sitater fra informasjonen fra FHI.


Som jeg skriver - influensa er farligere for barn. Flere barn blir alvorlig syke og dør av denne virussykdommen enn av covid-19. Likevel går ikke folk flest rundt og er engstelige for at barnet skal bli alvorlig sykt av influensa. 

pfrog567

Innlegg: 18767
pfrog567
06.09.20 12:12
DYtech: Dette bekrefter bare at folk ikke skjønner alvoret i situasjonen. Som helsedirektøren sier: Er redd vi glemmer alvoret

"Selv om jeg tror mange i Norge opplever at de har det ganske bra nå, så må vi opprettholde at dette er en veldig alvorlig sykdom som har potensial til å ta livet av mennesker. Hundretusener av mennesker i Norge kan bli alvorlig syke." Sier helsedirektør Guldvog.

Vel, slike usannsynlige skrekkscenarioer er det helt unødvendig å komme med. Minner meg om svineinfluensaen i 2009 da daværende helsedirektør sa at opp til 1,2 millioner nordmenn kunne bli smittet og 13 000 ekstra dødsfall. Beregninger basert på Spanskesyken.. 

(Innlegget ble redigert 06.09.20 12:12)

return_of_drakkar

Innlegg: 27796
return_of_drakkar
06.09.20 12:16
HNilsen: Her oppsummerer du egentlig det som er poenget. Ingen sykdommer er helt ufarlige.

Men ikke alle sykdommer er smittsomme mennesker imellom slik som dette her.

FHI-dokument sier at opp til 650 000 før hvert år som følge av influensa.
Nå er man vel allerede opp i 800 000 av korona - med spesielle tiltak.

Så kan man regne opp og ned, ut og inn og så videre.
Et poeng er jo at influensa har man per definisjon mye erfaring med, dette covid-19 slo jo ned som en stor overraskelse.

Derfor er man bare uerfarne ennå. 
Det har vart siden cirka nyttår og vi vet ikke nok om det ennå rett og slett. Akkurat det siste her er en hovedsak.

Vi må også huske at det tas tiltak mot influensa, altså vaksine, noe som ikke finnes mot koronaen. Det er et poeng vi ikke må glemme.

https://www.fhi.no/globalassets/bilder/vaksine/vaksinedagene-2019---presentasjoner/15.15-tonnessen-influensa-hos-ung-og-gammel260919-.pdf

(Innlegget ble redigert 06.09.20 12:18)

SlimWhitman

Innlegg: 6261
SlimWhitman
06.09.20 12:24

Siden jeg ikke er en konspirasjonsteoretiker, vil jeg anta at Dette har en naturlig forklaring. Noen som kan hjelpe?

dd12

Innlegg: 5196
dd12
06.09.20 12:24
InternalExile: På grunn av tiltak. Hva det hadde vært uten tør jeg ikke tenke på.

Tør ikke tenke på? FHI tror rundt 50 000 nordmenn har vært smittet.

264 døde. Omtrent like mange nordmenn har begått selvmord i samme periode. 

Det er altså en halv prosent av de smittede. 

Altså om alle nordmenn blir smitta kan vi regne med rundt 25K døde.

 

20K av dem er sikkert allerede i sine siste leveår.

 

 

(Innlegget ble redigert 06.09.20 12:26)

pfrog567

Innlegg: 18767
pfrog567
06.09.20 12:28
InternalExile: Ekstreme"-tiltak som i Melbourne kommer jo nettopp fordi folk ikke klarer å forholde seg enkle tiltak. Trist men sant.

Tja, de stengte ned i juli da det var registrert bare 191 nye smittetilfeller på ett døgn i en by som har over 5 millioner innbyggere.. Så hele Norge skulle vel gått i lockdown for flere uker siden..

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
06.09.20 12:30
return_of_drakkar: Men ikke alle sykdommer er smittsomme mennesker imellom slik som dette her. FHI-dokument sier at opp til 650 000 før hvert år som følge av influensa.
Nå er man vel allerede opp i 800 000 av korona - med spesielle tiltak. Så kan man regne opp og ned, ut og inn og så videre.
Et poeng er jo at influensa har man per definisjon mye erfaring med, dette covid-19 slo jo ned som en stor overraskelse. Derfor er man bare uerfarne ennå. 
Det har vart siden cirka nyttår og vi vet ikke nok om det ennå rett og slett. Akkurat det siste her er en hovedsak. Vi må også huske at det tas tiltak mot influensa, altså vaksine, noe som ikke finnes mot koronaen. Det er et poeng vi ikke må glemme. https://www.fhi.no/globalassets/bilder/vaksine/vaksinedagene-2019---presentasjoner/15.15-tonnessen-influensa-hos-ung-og-gammel260919-.pdf

Det er veldig få som betviler de potensielt alvorlige konsekvensene av koronaviruset. Jeg kan garantere deg at jeg ikke er en av dem. Men her tror jeg du misforstår diskusjonen jeg hadde med Sandaas. Den handlet om barn og koronaviruset. Og for barn, isolert sett, er influensa farligere enn covid-19, selv om det selvsagt også er ytterst sjelden at influensa gir barn alvorlige komplikasjoner. 

(Innlegget ble redigert 06.09.20 12:31)

return_of_drakkar

Innlegg: 27796
return_of_drakkar
06.09.20 12:44
HNilsen: Det er veldig få som betviler de potensielt alvorlige konsekvensene av koronaviruset. Jeg kan garantere deg at jeg ikke er en av dem. Men her tror jeg du misforstår diskusjonen jeg hadde med Sandaas. Den handlet om barn og koronaviruset. Og for barn, isolert sett, er influensa farligere enn covid-19, selv om det selvsagt også er ytterst sjelden at influensa gir barn alvorlige komplikasjoner.

Poenget er det samme.
Vi vet ikke hvor mye det ville rammet barn uten tiltak.

Det er få barn som dør av influensa i Norge.
En kommunelege sa
"– Hvert år dør i overkant av 900 personer av influensa. Men det er i all hovedsak eldre mennesker og de dør av komplikasjoner av infeksjonen. Barn dør sjelden av influensa i Norge, men jeg har ikke eksakt tall på dette, sier Hauge."

 

https://www.vg.no/nyheter/i/Jo4OK6/to-ungdomsskoleelever-doede-etter-influensa

Men barn kan jo også smitte andre.
Det er mye,som sagt, fordi man ikke vet nok at man er - føre var.

ps: jeg sier ikke noe om noen når det gjelder å ta dette på alvor eller ikke :).
Det har jeg ikke kapasitet til, eller ønske om.

(Innlegget ble redigert 06.09.20 12:47)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
06.09.20 12:53
return_of_drakkar: Vi vet ikke hvor mye det ville rammet barn uten tiltak.

Det foreligger statistikk på at barn i liten grad blir syke, i liten grad får alvorlige komplikasjoner og i liten grad dør. Det er denne statistikken som er grunnlaget for at FHI skriver at barn i liten grad blir smittet og syke av koronaviruset. Det er denne statistikken som som er grunnlaget for at FHI skriver at risikoen for alvorlig forløp av covid-19 hos barn er svært lav. Det foreligger også statistikk for barn og influensa. Det er denne statistikken som gjør at det kan konstateres at influensa er alvorligere for barn enn covid-19. 

Framsynt

Innlegg: 13883
Framsynt
06.09.20 13:19
LOB: Per innbyggere er det nå flere smittsomme i Norge enn i Sverige. At Sverige har hatt flere smittede er ikke veldig relevant i den sammenhengen. Den importsmitte som kom var smitte fra folk som hadde i vært i nærkontakt med lokalbefolkningen i ett land med utbredd smitte. Ikke at noen dro til hytta eller butikken i Sverige. For øvrig så ble det vel ikke konkludert at det hovedsaklig var import som økte smitten igjen. Så lenge smitten ikke var utryddet i Norge så kunne den hele tiden blomstre opp.

Du må være svenske som fantaserer så mye.

For å forenkle dette til det banale så selv en svenske har muligheter til å henge med. (u-land utfører mindre tester)

Den sikretste indikasjonen på utbredning av smitte er antall coronarelaterte dødsfall. Det er nesten 15 ganger så mange svensker som har dødd av corona enn nordmenn.

SlimWhitman

Innlegg: 6261
SlimWhitman
06.09.20 13:40

Prøver igjen. Kan noen tilby en god forklaring på dette?


 


https://mobile.twitter.com/Existential2020/status/1302448441495183365

arveka

Innlegg: 12135
arveka
06.09.20 13:50
HNilsen: Det er denne statistikken som gjør at det kan konstateres at influensa er alvorligere for barn enn covid-19.

Du ser som vanlig helt bort fra det viktige spørsmålet her. I hvor stor grad kan barn smitte andre. Flere og flere observasjoner slår fast at det kan de, selv om de ikke blir syke selv.

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
06.09.20 13:57
arveka: Du ser som vanlig helt bort fra det viktige spørsmålet her. I hvor stor grad kan barn smitte andre.

Jeg ser ikke bort fra det i det hele tatt, men poenget var at det ikke var diskusjonstemaet denne gangen. Men når du først trekker dette temaet inn i diskusjonen, så vil jeg henvise til hva FHI skriver om barn og smitte:

"Det er framfor alt personer med symptomer som er smittsomme, og barn får lite symptomer. Derfor er sannsynligvis barn mindre smittsomme enn voksne. I oppfølgingen av personer med covid-19 i Norge, ser det ut til at barn i liten grad smitter andre."

(Innlegget ble redigert 06.09.20 13:57)

MacanT

Innlegg: 14149
MacanT
06.09.20 14:07
KongOlav2: Du skjønner det er en gylden mellomting mellom ingen tiltak og portforbud?

Det er jo nettopp "en gylden mellomting" man har gått for i Norge. Det har fungert utmerket fint, ihvertfall så lenge folk brukte vettet.

(Innlegget ble redigert 06.09.20 14:09)

KongOlav2

Innlegg: 42781
KongOlav2
06.09.20 14:15
MacanT: Det er jo nettopp "en gylden mellomting" man har gått for i Norge. Det har fungert utmerket fint, ihvertfall så lenge folk brukte vettet.

Stort sett har det vært greit, men enkelte ting var unødvendig. Spesielt hytteforbudet. Og denne voldsomme motstanden mot å åpne for breddeidrett. Men det har jo vært mange som har ment at det har vært for få tiltak, og som har skreket opp over alle de ikke mener oppfyller deres moralske høyverdige standarder det siste halvåret. Alt fra joggere og hyttefolket til utenlandsreisende.

arveka

Innlegg: 12135
arveka
06.09.20 14:26
HNilsen: "Det er framfor alt personer med symptomer som er smittsomme, og barn får lite symptomer. Derfor er sannsynligvis barn mindre smittsomme enn voksne. I oppfølgingen av personer med covid-19 i Norge, ser det ut til at barn i liten grad smitter andre."

Det kan man ikke vite, så det må betraktes som en påstand, ikke en evidensbasert konklusjon.

 

Etterhvert er det kommet solid dokumentasjon på at smitte forekommer fra asymptomatiske smittebærere. Men fordi man hele tiden har vært opphengt i erfaringer fra influensa har man ikke gode data enda på i hvilken grad de smitter. Men de er på vei.

 

Det ville rent biologisk være ganske oppsiktsvekkende dersom virusets evne til å smitte andre fra asymptomatiske smittebærere baseres på alderen til den asymptomatiske.

(Innlegget ble redigert 06.09.20 14:29)

pfrog567

Innlegg: 18767
pfrog567
06.09.20 14:30
SlimWhitman: Prøver igjen. Kan noen tilby en god forklaring på dette?
 
https://mobile.twitter.com/Existential2020/status/1302448441495183365

Viruset var nok planlagt til "å hoppe ut av sekken i år" :)

Amnon

Innlegg: 18451
Amnon
06.09.20 14:33

Prøver igjen. Kan noen tilby en god forklaring på dette?

https://mobile.twitter.com/Existential2020/status/1302448441495183365

Hva tror du selv er mest logisk? En konspirasjon for å spre et virus på globalt nivå hvor millioner(!!) av mennesker må være involvert (og ingen! plaprer) hvor de så begår en tabbe av denne skalaen, eller bare en feil/noe med systemet som knytter Covid-19 test kits til år 2018? 

Jeg søkte opp koden (382200), virker som det er noe generisk rundt lab-diagnose/test (pcr tester kanskje). Det kan f.eks ha blitt re-lablet for covid-19 test kits. En hypotese hvertfall.

(Innlegget ble redigert 06.09.20 14:41)

HNilsen

Innlegg: 12233
HNilsen
06.09.20 14:35
arveka: Det kan man ikke vite, så det må betraktes som en påstand, ikke en evidensbasert konklusjon.

Det skulle tatt seg ut at FHIs påstander var tuftet på forskning, liksom. Ellers er det verdt å merke seg den siste setningen i sitatet, fordi denne kanskje er den mest interessante:

"I oppfølgingen [min utheving] av personer med covid-19 i Norge, ser det ut til at barn i liten grad smitter andre."

Forøvrig er det interessant at en del debattanter insisterer på å tviholde på de verst tenkelige spådommene rundt korona, selv der det ikke er forskningsmessig belegg for det. Gjerne "dokumentert" med en tabloid artikkel fra Dagbladet eller Wuhan daily star eller noe de har sett på Youtube. Det er vel dette som er selve definisjonen på kos med misnøye

(Innlegget ble redigert 06.09.20 14:42)

pfrog567

Innlegg: 18767
pfrog567
06.09.20 14:39
KongOlav2: Stort sett har det vært greit,

Det går da stort greit her i landet, men så får man plutselig slik oppblomstring som med studentene i Bergen og den religiøse feiringen i Indre Østfold. Og man kan da tydeligvis ikke bare skylde på ungdommens fester med alkohol. 

arveka

Innlegg: 12135
arveka
06.09.20 14:41
HNilsen: "I oppfølgingen [min utheving] av personer med covid-19 i Norge, ser det ut til at barn i liten grad smitter andre."

I motsetning til deg sier FHI at de ikke har gode nok data til å vite.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg