Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
07.09.20 11:45
lusekoftan: Men för privata tillställningar gäller max 20 personer i Norge ?

Bare vis man arrangerer dette i sitt eget hjem. Også private kan leie et lokale og arrangere en fest/bryllup m.m. for inntil 200 deltakere i Norge. Er mange av utbruddene i Østfold som nettopp omhandler slike private arrangement der man har leid lokale men ikke overholdt 200 grensen, og ikke hatt god oversikt over deltakere for å gjøre smittesporing langt enklere. 


Forøvrig vil jeg si at det er veldig enkelt å finne disse reglene og anbefalingene på FHI sine sider om du har andre spørsmål om hvordan dette fungerer i Norge. 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 11:46
pfrog567: Tja, de stengte ned de private skolene der visstnok og åpnet de igjen i juli. Men det var bra uansett at antall smittede og døde falt fort og fælt.

I følge Aftenposten ble ingen strenge tiltak innført og de forholdsregler som var på plass ble ignorert av folk.

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 11:47
oddvar_kjempebra: Interessant artikkel i dagens Aftenposten. Noen forskere mener at flokkimunniteten kan være så lav som 20% for covid-19. Argumentet er at det finnes noen super-spredere rundt oss og at det er disse som sørger for stor spredning. Men når disse blir friske igjen (eller dør) så vil spredningshastigheten falle drastisk fordi folk flest ikke er super-spredere. Super-spredere vil bli smittet tidlig fordi de er sosiale vesen. Smitter man mange er man også veldig eksponert for å bli smittet. Dermed vil super-smitterne ganske raskt bli nøytralisert. En case-studie av millionbyen Manaus i Brasil passer inn i en slik argumentasjon. Man trodde man sto på randen av totalt sammenbrudd da spredningen og dødstallene steg raskt. Men plutselig falt de drastisk og det uten at det var innført noen tilltak i byen. Folk levde mer eller mindre som før. Åpningen av europeiske land uten at det har ført til sterk økning i innleggelser og død er et annet tegn på at denne teorien kan ha noe for seg. Men det er selvfølgelig for tidlig å trekke noen konklusjoner.

Det er nettopp slike ting som er så "spennende" med dette viruset. Det er nytt (vel, en ny variant av coronaviruser), og har derfor selvfølgelig ikke vært forsket på før, og har derfor endel "overraskelser" på lur. Det blir nok mange publikasjoner framover, som forhåpentligvis fører vitenskapen videre.

Ironisk nok, å komme med en "vitenskapsbasert respons" på dette er jo da virkelig gambling, slik som Gieseckes ide om at det ville ta en til to måneder før man oppnådde flokkimmunitet, og å holde barneskolene åpne for å "drive smitten".

Men selvsagt bir det effekter, etterhvert.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 11:52)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 11:47
pfrog567: Ellers er det veldig bra at antall smittede og døde i Sverige synker

For en kontroversiell påstand. Den får du sikkert mye pepper for.

Teddys

Innlegg: 242
Teddys
07.09.20 11:48

Pfrog567


Joda jeg er ute hver dag og ser aldri noe til denne klemmingen.


Dog er jeg sjelden i sentrum eller på Tøyen så det kan hende det er helt annerledes der.

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
07.09.20 11:50

Bør det komme en felleseuropeisk  reisepolitikk? Det spriker så mye i l ulike retninger at reiselivnsæringa ligger brakk. Synes denne artikkelen fra den danske redaktøren  Finalcall.travel har noen gode poenger. Vi kan ikke holde på med disse gule, grønne,, rød, grå , hva faen land i evig tid.  Hvert land har jo sine regler 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 11:51
Sandaas: I tillegg så kan vi ikke komme bort fra at denne "strategien" med "ingen tiltak" har kommet med en fryktelig høy pris for Manaus. Man registrert mer enn 3000 ekstra dødsfall denne våren (i en by med ca 1,7 millioner innbyggere) og det tall ingen frivillig vil etterfølge og men er "akseptable tap".

Poenget er ikke at man bare skal la viruset få spre seg fritt og drepe mennesker. Poenget er at tilfellet Manaus styrker teorien om at flokkimmuniteten oppstår med langt lavere smittetall enn først antatt. 

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
07.09.20 11:52
lusekoftan: Det där du skriver om att umgås med sin familj utomhus med 1 meters avstånd känner jag inte igen.

Da anbefaler jeg deg å lese på anbefalingene og reglene som står beskrevet på folkhalsmyndigheten.se. Der har de f.eks. en grei spørsmål og svar side. En av spørsmålene er bl.a. "Jag är 70 år, kan jag träffa mine barnebarn och ända undvika att bli smittad?"

Svaret på spørsmålet er ganske så langt;"För att undvika att bli smittad rekommenderar vi dig som är 70 år eller äldre att begränsa ditt umgänge och hålla minst en armlängds avstånd till de du träffar. Samtidigt är det viktigt att träffa sina nära och kära för att må bra. Äldre personer kan träffa familj och vänner i första hand utomhus om alla håller avstånd till varandra. Risken att smittas är mycket mindre när du befinner dig utomhus.

Så en armlengdes avstand (somt tilsvarer da 1 meter), og primært treffes utendørs. Og dette er altså det de fortsatt gir som generelt råd til alle på 70+, og noe Tegnell mener vil gjelde i minst noen måneder til. Forhåpentligvis kan de svenske eldre nærmere jul få en litt mer normal omgang med familie og andre, og kanskje ikke være engstelig for å oppsøke butikker og kafeer siden myndighetene fortsatt fraråder dette. 

(Innlegget ble redigert 07.09.20 11:55)

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 11:57
oddvar_kjempebra: Poenget er ikke at man bare skal la viruset få spre seg fritt og drepe mennesker. Poenget er at tilfellet Manaus styrker teorien om at flokkimmuniteten oppstår med langt lavere smittetall enn først antatt.

Flokkimmunitetsideen og forskning på den  og beregning av prosentene har vel mest basert seg på hvor mange man trenger å vaksinere for å oppnå tilstrekkelig immunitet. Da har slipper man å ta hensyn til hvor mange som dør, ettersom det er null. 

Mår man så skal bruke denne ideen på virus "in the wild" der man ikke har vaksine, så er det vel lett å overse denne faktoren.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 11:59)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
07.09.20 11:58
oddvar_kjempebra: Poenget er ikke at man bare skal la viruset få spre seg fritt og drepe mennesker. Poenget er at tilfellet Manaus styrker teorien om at flokkimmuniteten oppstår med langt lavere smittetall enn først antatt.

Hvordan kan man egentlig si det når f.eks. munnbind nå er normalen? Selv uten at myndighetene innfører tiltak vil befolkningen gjøre mye av de viktigste grepene, spesielt når pandemien rammer de så hardt som det vi har sett i Manaus. Og igjen, det er ikke slik at det aldri har vært tiltak i Manaus, de har bare ikke hatt en lockdown slik mange andre land har hatt (men som heller ikke har vært tilfelle i noe nordisk land).

Denne teorien om flokkimmunitet skal ha merkbar effekt på selv få prosent smittede har jo fått såpass mange skudd for baugen. Ta f.eks. land som Bahrain. De har omtrent samme antall innbyggere som Manaus, har hatt svært mange smittede men ser nå en ganske kraftig oppsving i smitte igjen. Hvorfor skulle byen Manaus utvikle en flokkimmunitet ved en "tilfeldighet" men ikke Bahrain? 

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:03)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:05
Sandaas: Hvordan kan man egentlig si det når f.eks. munnbind nå er normalen? Selv uten at myndighetene innfører tiltak vil befolkningen gjøre mye av de viktigste grepene, spesielt når pandemien rammer de så hardt som det vi har sett i Manaus.

Nå referer jeg bare til artikkelen og der gjøres det et poeng ut av tiltak (som har vært få) ikke følges i denne byen og spesielt ikke blant de store mengder med fattige.

Faktum er at smitten og dødligheten har falt og at den har falt i det som omtales som en "naturlig syklus", ikke i rykk og napp som følge av tiltak. Det refereres også til New York og Guayaquil i Equador som steder hvor flokkimmunitet kan ha blitt oppnådd. Og det refereres til de mange europeiske landene som har åpnet opp og hvor innleggelser og dødstall stadig synker.  Her vil jeg også legge til Hviterussland hvor det jo nærmest ikke ble gjort noen tiltak i det hele tatt.

Hvis munnbind er løsningen på Manaus lave smittetall så er jo det i tilfelle en ekstremt god nyhet. Men det er ingen av ekspertene som peker på det i denne artikkelen.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:11)

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
07.09.20 12:05
Sandaas: Bare vis man arrangerer dette i sitt eget hjem.

Så det innebär att om man är fler än 20 personer på någon tillställning i sitt eget hem i Norge så är man lagbrytare och kan få böter ?

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:06)

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
07.09.20 12:06
justanothername: Flokkimmunitetsideen og forskning på den og beregning av prosentene har vel mest basert seg på hvor mange man trenger å vaksinere for å oppnå tilstrekkelig immunitet. Da har slipper man å ta hensyn til hvor mange som dør, ettersom det er null.

Mener du at 0 hadde dødd dersom vi hadde hatt vaksine? Det er nok en gang overmåtelig optimistisk. 500-1500 personer dør jo hvert år av en influensa vi har vaksine mot.

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 12:08
oddvar_kjempebra: I følge Aftenposten ble ingen strenge tiltak innført og de forholdsregler som var på plass ble ignorert av folk.

Egentlig ifølge Washington Posts korrespondenet.

 

Her er vel orginalartikkelen:

https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/brazil-coronavirus-manaus-herd-immunity/2020/08/23/0eccda40-d80e-11ea-930e-d88518c57dcc_story.html

Manaus never imposed a lockdown or other strict containment measures employed successfully in Asia and Europe. And what policies did exist, many people ignored.

Men artikkelen refererer vel til "da tiltakene ble opphevet" så det var tiltak, selv om det ikke var lockdown,  og jeg kan ikke tenke meg at befolkningen i helhet ignorerte en pågående epidemi.

Draconian restrictive measures reduce the disease sharply, Barbosa said. But in Manaus, the reduction has been gradual, with a steady progression of new cases still arriving every day. That curve suggests the disease followed a “natural dynamic,” Barbosa said.

Manaus, he said, “paid a very large price” to get there. During the spring, it suffered three times as many deaths as normal. In all, the city of 2 million along the Amazon River buried some 3,300 people more than usual.

“This was not a strategy,” Barbosa said. “It was a tragedy.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:11)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:11
mrk89: Mener du at 0 hadde dødd dersom vi hadde hatt vaksine? Det er nok en gang overmåtelig optimistisk. 500-1500 personer dør jo hvert år av en influensa vi har vaksine mot.

Det er sant, men så er det da heller ikke alle som tar den vaksinen.

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 12:14
mrk89: Mener du at 0 hadde dødd dersom vi hadde hatt vaksine? Det er nok en gang overmåtelig optimistisk. 500-1500 personer dør jo hvert år av en influensa vi har vaksine mot.

Nei, det mener jeg ikke.

Når man planlegger bruk av vaksine (hvor mange prosent av befolkningen som må vaksineres) så regner man ikke med at vaksinen tar livet av folk, da ville den ikke bli godkjent.

De som dør vil jo typisk være uvaksinerte.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:17)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:16
justanothername: Men artikkelen refererer vel til "da tiltakene ble opphevet"

Hvor gjør artikkelen det?

morsomte

Innlegg: 3758
morsomte
07.09.20 12:16
mrk89: 500-1500 personer dør jo hvert år av en influensa vi har vaksine mot.

Og 264 har dødd av covid på ca 6 mnd så det tyder om hvor mye media har hypet opp den sykdommen 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:20
justanothername: og jeg kan ikke tenke meg at befolkningen i helhet ignorerte en pågående epidemi.

Hva du kan tenke deg og ikke er vel ikke relevant her. I artikkelen står det:

-Manaus Mayor Arthur Virgílio Neto said he “fought for social isolation.” “The attempt failed,” he said. “There wasn’t real social isolation. People still went out, and it wasn’t understood why. In the most difficult hours, I’d go to the field hospital, get stuck in a traffic jam and think, ‘Why aren’t people home? What are they doing out?’ ”

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:21)

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 12:21
oddvar_kjempebra: Hvor gjør artikkelen det?

Jeg tolker det i hvert fall slik:

 

“That’s what we were saying at the time: ‘It’s premature to lift interventions. Cases will start going up.’ But they didn’t. And in most cases, they continued going down. It was quite unexpected.”

 

Street activity returned to pre-pandemic levels. People flocked to the river to swim and party. Appeals to wear masks: widely ignored. Private schools opened up. Then public. Cases continued to number in the hundreds every day, but far fewer were serious enough to warrant hospitalizations.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:24)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:24
justanothername: “That’s what we were saying at the time: ‘It’s premature to lift interventions. Cases will start going up.’ But they didn’t. And in most cases, they continued going down. It was quite unexpected.”

Hun refererer til Europa, ikke til Manaus. 

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 12:25
oddvar_kjempebra: Hva du kan tenke deg og ikke er vel ikke relevant her. I artikkelen står det: -Manaus Mayor Arthur Virgílio Neto said he “fought for social isolation.” “The attempt failed,” he said. “There wasn’t real social isolation. People still went out, and it wasn’t understood why. In the most difficult hours, I’d go to the field hospital, get stuck in a traffic jam and think, ‘Why aren’t people home? What are they doing out?’ ”

Matcher ikke helt dette fra samme artikkel:

Street activity returned to pre-pandemic levels. People flocked to the river to swim and party. Appeals to wear masks: widely ignored. Private schools opened up. Then public. Cases continued to number in the hundreds every day, but far fewer were serious enough to warrant hospitalizations.

Så det er vell det samme her som ellers, det er ikke enten helt åpent, eller fullstendig lockdown.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:26)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:27
justanothername: Street activity returned to pre-pandemic levels. People flocked to the river to swim and party. Appeals to wear masks: widely ignored. Private schools opened up. Then public. Cases continued to number in the hundreds every day, but far fewer were serious enough to warrant hospitalizations.

Dette er Manaus og vi ser altså at maskebruk er ignorert av flertallet. At gateaktiviteten har retunert til normalen behøver ikke bety at det var tiltak. Kun at folk kjenner seg tryggere.

Men vi ser altså at selv om man nå oppfører seg tilnærmet som før i Manaus så synker innleggelser og dødstall.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:27)

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 12:29
oddvar_kjempebra: Hun refererer til Europa, ikke til Manaus.

La til dette:

Street activity returned to pre-pandemic levels. People flocked to the river to swim and party. Appeals to wear masks: widely ignored. Private schools opened up. Then public. Cases continued to number in the hundreds every day, but far fewer were serious enough to warrant hospitalizations.

 

Så skolene hadde altså vært stengt, og aktiviteen resusert, og det er uklart om folk brukte masker men nå ignorerte det eller hva.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:30)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:30
justanothername: Matcher ikke helt dette fra samme artikkel: Street activity returned to pre-pandemic levels. People flocked to the river to swim and party. Appeals to wear masks: widely ignored. Private schools opened up. Then public. Cases continued to number in the hundreds every day, but far fewer were serious enough to warrant hospitalizations. Så det er vell det samme her som ellers, det er ikke enten helt åpent, eller fullstendig lockdown.

Nei. Du finner ikke et sted i den artikkelen dokumentasjon på at samfunnet ble delvis stengt ned. Det kom kun oppfordringer og de ble ignorert av mange tydeligvis. Det eneste jeg ser er at private skoler ble stengt ned en stund.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:30)

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 12:33
oddvar_kjempebra: Nei. Du finner ikke et sted i den artikkelen dokumentasjon på at samfunnet ble delvis stengt ned. Det kom kun oppfordringer og de ble ignorert av mange tydeligvis.

Skolene ble tydeligvis stengt i hvert fall, både private og offentlige. Og hva er "ignorert av mange" i dette tilfellet? 10%, 90%?  Hadde det vært over 50% kunne man vel sagt "ignorert av de fleste". Umulig å konkludere fra artikkelen.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:33)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:34
justanothername: La til dette: Street activity returned to pre-pandemic levels. People flocked to the river to swim and party. Appeals to wear masks: widely ignored. Private schools opened up. Then public. Cases continued to number in the hundreds every day, but far fewer were serious enough to warrant hospitalizations.

Ja, men det du først siterte var altså en kommentar om situasjonen i Europa og der vet vi at det var drastiske nedstegninger. Så hopper du lenger ned i artikkelen og finner eksempler på noen milde (og korte) tiltak i Manus. Skoler var stengt, men de åpnet opp igjen.

Og smitten synker stadig. Selv om de realativt få tiltak som ble satt i verk er fjernet.

Skjønner ikke helt hva du er ute etter her. Artikkelen har en tydelig vinkling om at Manaus ikke gjorde det europeiske byer gjorde.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:35)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
07.09.20 12:37
justanothername: Skolene ble tydeligvis stengt i hvert fall, både private og offentlige. Og hva er "ignorert av mange" i dette tilfellet? 10%, 90%?  Hadde det vært over 50% kunne man vel sagt "ignorert av de fleste". Umulig å konkludere fra artikkelen.

Likevel konkluderer du. Og det ved å feilaktig sitere en kommentar om Europa som om en var om Manaus.

Artikkelen er tydelig på at tiltakene i Manaus var få og lite effektive.

(Innlegget ble redigert 07.09.20 12:37)

LOB

Innlegg: 658
LOB
07.09.20 12:47

Det er vanskelig å forstå de lave tallene på nye smittede i Södermanland med noe annet en flokkimmunitet. Fylket var frem til sommeren det fylket i Sverige som var hardest rammet i Sverige og  nå er det minst råket med 4 tilfeller / 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.  


https://c19.se/Sweden/S%C3%B6rmland

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
07.09.20 13:06
oddvar_kjempebra: Likevel konkluderer du. Og det ved å feilaktig sitere en kommentar om Europa som om en var om Manaus.

Misset en copy-paste fra artikkelen, men fikk den inn.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg