Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
09.09.20 13:26
Sarella: Sputnik V

Dette høres ut som en slager. En jeg skal ligge langt unna.

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
09.09.20 13:28
William_S3: Og at en stor andel av den nye smittede nå er unge, men det er som sagt ikke den eneste forklaringen.

I Norge er vel de yngste som faktisk har dødd i 40-årene (41?), mens de som blir smittet er i 20-årene. (De som er i første runde av oppblussingen. Får håpe de ikke har smittet for mange andre).

Men hvor alvorlig det er ser ut til å ha med mengden av virus man puster inn også. I tettpakkede land som f.eks. India observerer jeg at 58% av de som døde var i det de beskriver som "den mest produktive alderen", som var betegnet som 31-64 år. Statistikken kan sikkert være av variabel kvalitet, men det ser ikke ut som viruset kun er farlig for de gamle og syke, det er avhengig av flere ting. At vi har nesten bare gamle og syke er vel egentlig et resultat av at vi har så lite smittepress og så få døde?

I Mexico ser jeg at 1320 helsearbeidere er bekreftet dødd av Covid, mens tallet for USA har passert 1000. Det skal godt gjøres å argumentere for at disse var dødssyke og i siste livsfase som ville dødd uansett, men det var nok folk som ble utsatt for et stort smittepress.

(Innlegget ble redigert 09.09.20 13:29)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
09.09.20 13:28
mrk89: Vi har fortsatt lavgradig spredning, og det har alle andre vestlige land også. Selv de mest best kontroll. Vet ikke hvordan du definerer "slå ned", men kurven er ikke "nede på null" når 100 blir smittet daglig. Det er en flating av kurven. En veldig vellykket flating, det skal sies.

Nå ser du på situasjonen i de siste dagene. I store deler av sommeren hadde vi ytterst få saker og der stort sett alle kunne knyttes til importsmitte (rundt 10 pr dag eller lavere). Kurven har beviselig gått opp relativt kraftig den senere tid, men fortsatt i stor grad drevet av lokale utbrudd i Bergen og Sarpsborg/Fredrikstad og ikke et tegn på generelt økt smittetrykk i landet.

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
09.09.20 13:29
DYtech: Og de vet bedre hvordan pasienter skal behandles nå enn de gjorde i begynnelsen.

I Norge har dette ganske lite å si, siden nesten ingen blir behandlet i utgangspunktet. Globalt har det kanskje noe å si.

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
09.09.20 13:32
fotballidiot2: Er vi fortsatt avhengig av massevaksinering for å få samfunnet tilbake til normalen kommer jeg nok til å ta den.

Ja, jeg ser den. Vi kan komme til å få en ny mobbebevegelse, hvor de som ikke "bidrar i dugnaden" kan få høre det.


Jeg tror nok vaksinen først tilbys de som er i en slags faresone. For dem vil det vel være lurt å vaksinere seg.


Denne diskusjonen vil nok få større oppmerksomhet etter hvert.

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
09.09.20 13:32
Sandaas: Nå ser du på situasjonen i de siste dagene. I store deler av sommeren hadde vi ytterst få saker og der stort sett alle kunne knyttes til importsmitte (rundt 10 pr dag eller lavere). Kurven har beviselig gått opp relativt kraftig den senere tid, men fortsatt i stor grad drevet av lokale utbrudd i Bergen og Sarpsborg/Fredrikstad og ikke et tegn på generelt økt smittetrykk i landet.

Jeg er fullt enig i dette, og den lavgradige spredningen vi ser nå takler vi fint. Men det er jo nettopp dét som er beviset for at å "slå ned" ikke virkelig går ann. Viruset blusser opp igjen før eller senere, med mindre en låser folk inne i årevis. Noe jeg håper vi ikke forsøker oss på. 

Herinacius

Innlegg: 7301
Herinacius
09.09.20 13:34

Hva betyr '100 blir smittet' ? En positiv test betyr ikke at noen er syk, flere ting kan utløse det, bl.a en betydelig sjanse for falsk positiv.

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
09.09.20 13:38
DennisB: Dette høres ut som en slager. En jeg skal ligge langt unna.

Basert på et modifisert forkjølelsesvirus, ser jeg.


Ser ut som at i Norge/EU i hvert fall så er det 12 vaksinekandidater, så man kan kanskje velge den vaksineteknologien man synes virker sikrest?


De må jo uansett gå igjennom alle testfasene før de blir tilgjengelig her (hvis man da ikke melder seg frivillig til et testprogram).


 


https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/ny-vaksinekandidat-aktuell-for-eu-og-norge.i-osLD_Cx

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
09.09.20 13:40
DennisB: Jeg tror nok vaksinen først tilbys de som er i en slags faresone. For dem vil det vel være lurt å vaksinere seg.

Litt avhengig av hvem vaksinen fungerer for. Mener å ha lest at det ikke er gitt at alle vaksiner nødvendigvis har effekt for alle i risikogruppene. 


Men utgangspunktet er vel at de i risikogruppene og helsearbeidere blir prioritert først. Hvor lenge det da går før oss andre får tilbudet er vanskelig å vite. Vil jo også være avhengig av hvorvidt man må ha en eller 2 doser.

basillen

Innlegg: 1819
basillen
09.09.20 13:42
justanothername: India observerer jeg at 58% av de som døde var i det de beskriver som "den mest produktive alderen", som var betegnet som 31-64 år. Statistikken kan sikkert være av variabel kvalitet,

Det er kanskje tredje gang jeg kommenterer en påstand som dette, men la oss ta det en gang til:

Den prosentvise andelen personer som dør innen en aldersgruppe satt opp mot andre aldersgrupper er ikke et reelt mål på hvor farlig viruset er for aldersgruppen. Dette kan være et resultat av at et langt større antall personer har blitt smittet i denne aldersgruppen enn i andre aldersgrupper. Hvis hypotetisk kun personer under 50 år blir smittet i en befolkning, vil jo 100 % av alle eventuelle dødsfall tilhøre denne delen av befolkningen

Den tallet som man må bruke hvis man skal forsøke å kvantifisere hvor farlig viruset er for en aldersgruppe er derfor å se på den prosentvise andelen som blir alvorlig syke/døde innad i aldersgruppen.

(Innlegget ble redigert 09.09.20 13:47)

Solvgutt1

Innlegg: 18619
Solvgutt1
09.09.20 13:50
DennisB: Ja, jeg ser den. Vi kan komme til å få en ny mobbebevegelse, hvor de som ikke "bidrar i dugnaden" kan få høre det.

Det vil nok ta lang tid før man har så stor tilgang på en eventuell vaksine at man kan begynne å massevaksinere hele befolkningen. I første omgang vil nok vaksinen bli prioritert til grupper som er i risikosonen eller jobber i helsevesenet og så stadig utvides. Så for min del tipper jeg at dette ikke er en aktuell problemstilling for vaksinen er godt testet ut, for å si det sånn.

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
09.09.20 13:59
Ale-Jet: Hvorfor dør ingen av dette lenger her til lands?

1 nytt dødsfall i dag. 


Så ingen blir da til "nesten ingen"

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
09.09.20 14:01
Sarella: Skal vi vente til haugesvis blir smittet, og til at eldre og svake begynner å dø før vi gjør noe mener du? "Ja, der døde det 10 stk, ok, da må stenge litt ned kanskje", litt sånn?

Nyere tall viser at veldig mange har vært smittet.  Muligens har Norge hatt nærmere 70 000 smittede.   Og de som ble sjuke og døde utgjorde et ekstremt lite antall av totalen.    Nå har vi hatt over 1500 registrerte tilfeller den siste mnd , uten at det har gitt noe økning i innleggelser .   Over hele vesten ser man samme utvikling.   Man finner stadig flere smittede , men sjukehusene er omtrent tomme og færre dør.  


Hvor lenge skal man drive slik meningsløs nedstenging for et virus vi vet nå at bare noen få prosenter blir det man kan kalle sjuk av,.  og langt under en halv prosent dør av. 

Sarella

Innlegg: 17872
Sarella
09.09.20 14:02
fotballidiot2: 1 nytt dødsfall i dag.

Fra Bergen, smittet i forrige uke. Satan hvor fort det kan gå fra smitte til dødsfall.

(Innlegget ble redigert 09.09.20 14:03)

daniekr

Innlegg: 6233
daniekr
09.09.20 14:04

Noe som skurrer ja, men det generelle oppmerksomhetsnivået er jo også i ferd med å dale betraktelig. Så det er jo også en forståelig reaksjon på at mange nå ikke lenger oppfatter dette som den nære krisen som man la opp til, men mer en perifer greie som rammer noen ytterst få. Dette vil nok snart gi seg til kjenne politisk også.

daniekr

Innlegg: 6233
daniekr
09.09.20 14:05
Sarella: Satan hvor fort det kan gå fra smitte til dødsfall.

Det går vel omtrent like fort eller raskere om en svak eldre pasient blir rammet av f.eks. lungebetennelse. Har førstehånds erfaring med det. 

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
09.09.20 14:08
basillen: Den prosentvise andelen personer som dør innen en aldersgruppe satt opp mot andre aldersgrupper er ikke et reelt mål på hvor farlig viruset er for aldersgruppen. Dette kan være et resultat av at et langt større antall personer har blitt smittet i denne aldersgruppen enn i andre aldersgrupper. Hvis hypotetisk kun personer under 50 år blir smittet i en befolkning, vil jo 100 % av alle eventuelle dødsfall tilhøre denne delen av befolkningen Den tallet som man må bruke hvis man skal forsøke å kvantifisere hvor farlig viruset er for en aldersgruppe er derfor å se på den prosentvise andelen som blir alvorlig syke/døde innad i aldersgruppen.

Det ser ikke ut som myndighetene gir ut slik aldersbestemt statistikk. Fra skumlesing av aviser (feks her) ser det ut som det både er mange i produktiv alder som blir innlagt på sykehus, og mange av dem som dør, og det spekuleres i at det er fordi behandlingene er inadekvat, og at de bare blir pleiet mens man venter på at deres eget immunsystem tar seg av infeksjonen. (Så sykdommen er ubehandlet mere dødelig enn det vi tror her i Norge?)


Men har du noen grunn til å tro at de i India har lykkes der Sverige har feilet, å beskytte de gamle og syke fra å bli smittet?

justanothername

Innlegg: 15402
justanothername
09.09.20 14:12
daniekr: Det går vel omtrent like fort eller raskere om en svak eldre pasient blir rammet av f.eks. lungebetennelse. Har førstehånds erfaring med det.

Nå er det vel nettopp lungebetennelse som er det vanligste fatale resultatet av en Covid-19 infeksjon. De som dør gjør det typisk av akutt lungesvikt, som kommer av lungebetennelse, som kommer av en Covid-19 infeksjon.


Men lungebetennelse kan også forårsakes av andre infeksjoner, selvsagt. 

Solvgutt1

Innlegg: 18619
Solvgutt1
09.09.20 14:14
justanothername: Men har du noen grunn til å tro at de i India har lykkes der Sverige har feilet, å beskytte de gamle og syke fra å bli smittet?

Det er jo god grunn til å tro at India har store mørketall i antall døde. At de bare har 1/3 av dødstallet til USA syns jeg virker veldig lite troverdig. Og da er det nærliggende å tro at gamle og svake er de som overses og kanskje ikke testes i det hele tatt.

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
09.09.20 14:17
Ale-Jet: Hvorfor dør ingen av dette lenger her til lands?

Interessant om man går tilbake til januar.  Husker dere overskriftene : "Det er oppdaget er farlig virus i Kina, i WUHAN .   FOlk ligger døde i gatene .  Folk kollapser overalt.   .   Vi tror det kan være SÅ MANGE som 4000 smittede .  " også bygget man sjukehus til bare kritiske pasienter.    Altså av det slaget man nå i Norden har 17 av.   Og som ikke 10-millionersinnbyggerbyen Wuhan hadde kapasitet på . 


Og Kina fikk aldri mer enn 80 000 smittede.   Sier de..    Og dødstallene stoppet plutselig. Og mens de koser seg med friheten ser man et hysterisk Vesten som stenger ned sted etter sted .   Igjen og igjen,

scav0r

Innlegg: 781
scav0r
09.09.20 14:26

Median alderen for smittede er økt fra 27år uke 35 til 41 år uke36 - nå må vel sykehusene bli nedrent snart? For det var jo fordi "bare de unge" ble smittet det var så få innlagt?

(Innlegget ble redigert 09.09.20 14:26)

basillen

Innlegg: 1819
basillen
09.09.20 14:32
justanothername: Det ser ikke ut som myndighetene gir ut slik aldersbestemt statistikk. Fra skumlesing av aviser (feks her) ser det ut som det både er mange i produktiv alder som blir innlagt på sykehus, og mange av dem som dør, og det spekuleres i at det er fordi behandlingene er inadekvat, og at de bare blir pleiet mens man venter på at deres eget immunsystem tar seg av infeksjonen. (Så sykdommen er ubehandlet mere dødelig enn det vi tror her i Norge?)
Men har du noen grunn til å tro at de i India har lykkes der Sverige har feilet, å beskytte de gamle og syke fra å bli smittet?

Jeg tar egentlig alle data som kommer ut fra fattige og underutviklede land (og udemokratiske for den saks skyld - les: Kina) med en stor klype salt. Med en så enorm befolkning som India, tror du virkelig myndighetene klarer å ha en seriøs statistikk over alt som skjer rundt omkring i landsbyer? 


Da er det bedre å se på dataene som kommer fra land i Vest-Europa, Nord-Amerika, Australia, New Zelaland, etc. Og disse dataene viser entydig at for de fleste under 40 år er dette viruset ikke spesielt farlig.


 

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
09.09.20 14:37
Solvgutt1: Det vil nok ta lang tid før man har så stor tilgang på en eventuell vaksine at man kan begynne å massevaksinere hele befolkningen. I første omgang vil nok vaksinen bli prioritert til grupper som er i risikosonen eller jobber i helsevesenet og så stadig utvides. Så for min del tipper jeg at dette ikke er en aktuell problemstilling for vaksinen er godt testet ut, for å si det sånn.

Virker fornuftig ja. Det er kraftig mange doser som skal ut i verden før den er tilgjengelig for alle.

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
09.09.20 14:39
Sarella: Fra Bergen, smittet i forrige uke. Satan hvor fort det kan gå fra smitte til dødsfall.

Nja, vet man at han ble smittet i forrige uke? Han kan ha gått med smitten lenge, og fått påvist smitte i forrige uke.


Sjøl gikk jeg nok en god stund med symptomer før jeg tok testen.

Ale-Jet

Innlegg: 26603
Ale-Jet
09.09.20 14:43

Dødsfall i Bergen


265

Sarella

Innlegg: 17872
Sarella
09.09.20 14:47
DennisB: Nja, vet man at han ble smittet i forrige uke? Han kan ha gått med smitten lenge, og fått påvist smitte i forrige uke.

Det er såklart mulig, jeg refererte kun til det som sto. "En beboer ved Domkirkehjemmet som ble smittet av covid-19 forrige uke døde 9. september ved institusjonen, melder NRK.

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
09.09.20 15:28
Sarella: Det er såklart mulig, jeg refererte kun til det som sto. "En beboer ved Domkirkehjemmet som ble smittet av covid-19 forrige uke døde 9. september ved institusjonen, melder NRK.

Okey. Hvis det stemmer, så gikk det svært hurtig ja. Må ha angrepet et svært utsatt organ umiddelbart, som tydeligvis sviktet.

staaalisen

Innlegg: 10070
staaalisen
09.09.20 15:31

Sånn, da var vaksineprosjektet til det politisk korrekte Norge, Sverige og Europa - den såkalte Oxford-varianten - satt ut av spill.  Bare for å nevne det: Jeg hadde liten og ingen tiltro til dette tullet med Oxford. Særlig kritisk var jeg til det svenske innslaget som jeg omtalte som en surstrømmingsvaksine :-)))

Åpenbart var Oxford ingenting annet en en politisering av et område som bør preges av det medisinskfaglige, og som sådan et prosjektet som satte folks liv og helse på spill. Åpenbart ble navnet valgt fordi Oxford klinger godt som et kvalitetsstempel på vitenskapelig arbeid. Men nå nå kan flere forsøkskaniner være invalidisert for livet!

Ja, sånn kan det gå, når Europa vil være så politisk overkorrekt at de ikke kan samarbeide med topp medisinsk kompetanse. For eksempel det man finner i Russland, USA og Israel.  Russland, med deres Sputnik, er klar til å starte massevaksinering om en uke eller to! Sputnik har ingen påviselige bivirkninger som er skadelige. Og i USA - sannsynligvis er en eller flere amerikanskutviklet varianter klar om en måned eller to! 

Men samarbeide med dem, kjøpe hos dem, Russland og USA, til de syke, gamle og ledende i Steinrøysa?  Å nei - dere! For Erna Solberg og hennes underdanige er det tross alt noe som er mye viktigere enn spørsmål om liv eller død for norske borgere.  

Et samarbeid med et USA som ledes av Donald Trump - et samarbeid som kunne reddet mange norske liv -  er helt utelukket. Det aller viktigste for Solberg-regjeringen synes å være å få gjenopprettet Deep States makt over USA med Joe Biden som president. 

(Innlegget ble redigert 09.09.20 15:31)

LOB

Innlegg: 658
LOB
09.09.20 15:42
staaalisen: Sånn, da var vaksineprosjektet til det politisk korrekte Norge, Sverige og Europa - den såkalte Oxford-varianten - satt ut av spill.  Bare for å nevne det: Jeg hadde liten og ingen tiltro til dette tullet med Oxford. Særlig kritisk var jeg til det svenske innslaget som jeg omtalte som en surstrømmingsvaksine :-)))

Beklager usakligheten men du er nesten morsom, en parodi på den sjåvinistiske VGD-deltakeren... 

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
09.09.20 16:08

Dagbladet dæljer til med krigsoverskrifter nå. 

Klikk for å gå tilbake til toppen