Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
11.09.20 08:25

Tok ikke lang tid før noen skrek opp om mer påbud , ser at Samskipnaden i Tromsø er nevnt, men i følge jurister med ekspertise på husleie er det ulovlig å kaste ut folk fra boligen på det grunnlaget så tror ikke det er veien å gå. "Olsvik viser blant annet til at studentsamskipnaden i Tromsø har innført regler med konsekvenser for boretten om antall som kan være samtidig i fellesarealene brytes på sine studentboliger." 

 

Og han der Dag Svanæs hva faen gjør han i media? Er han ekspert på smittevern? Virker som han støtt og stadig kommer med utspill og  har nærmest åpent talerør til media. 

(Innlegget ble redigert 11.09.20 08:27)

Columbus_3

Innlegg: 13350
Columbus_3
11.09.20 08:30
William_S3: For økonomien til en del steder. Leste tidlig om Haparanda og Torneå som jo egentlig er sett på som en og samme by hvor folk jobber på den andre siden av grensa, folk trente tom ishockey på den andre sia av grensa osv.

Den er ok dersom du er mer opptatt av utlendinger enn nordmenn.

Hvem i Norge er det stort sett som ivrer for grenser?  

Det er "fattige" Harry-handlere og folk som har kjøpt seg billige feriehus i Sverige.
Og folk som absolutt må på Gran Canaria.
Egoistiske grunner styrer mye av dette, ikke rasjonelle grunner.
Vet at jeg setter det på spissen nå, men tenk etter.

 

 

(Innlegget ble redigert 11.09.20 08:31)

Xavi7

Innlegg: 10276
Xavi7
11.09.20 08:31

Smittekurvene i avisene gir ikke mening. Ser ut som smitten beveger seg opp mot gamle nivåer, men det testes tusenvis av flere hver dag nå. Snart må vi nesten avlyse denne pandemien nå som alle får en milde forkjølelsessymptomer i tillegg.

Xavi7

Innlegg: 10276
Xavi7
11.09.20 08:31

b

(Innlegget ble redigert 11.09.20 08:31)

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
11.09.20 08:36
Columbus_3: Hvem i Norge er det stort sett som ivrer for grenser?   Det er "fattige" Harry-handlere og folk som har kjøpt seg billige feriehus i Sverige.
Og folk som absolutt må på Gran Canaria.
Egoistiske grunner styrer mye av dette, ikke rasjonelle grunner.
Vet at jeg setter det på spissen nå, men tenk etter.

Og folk som har familie og venner over grensa. Folk driver også kanskje bedrifter over grensa. Tenk etter du  at ting er ikke så enkelt som i din verden. Feriehus er også kanskje noe man har lagt uttalig tid og penger i, det er ikke sikkert dette er så billig over grensa som du tror. 

Men ja jeg er også opptatt at dette har gått utover lokalsamfunn i utlandet også. Man må kunne løfte blikket litt ut av Norge. 

(Innlegget ble redigert 11.09.20 08:37)

scav0r

Innlegg: 781
scav0r
11.09.20 08:42

Tyskland åpner mer opp, også for reiser til "trygge" land utenfor EU https://www.ispo.com/en/markets/germany-ends-general-travel-warning-1-october

(Innlegget ble redigert 11.09.20 08:42)

William_S3

Innlegg: 9220
William_S3
11.09.20 08:44
scav0r: Tyskland åpner mer opp, også for reiser til "trygge" land utenfor EU https://www.ispo.com/en/markets/germany-ends-general-travel-warning-1-october

Bra. Gjør Høie og co det samme? Neppe. 

scav0r

Innlegg: 781
scav0r
11.09.20 08:50
William_S3: Bra. Gjør Høie og co det samme? Neppe.

Høie har vel bekreftet at de er i samtaler med EU ang dette, vil tro det er ett press derifra.

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
11.09.20 09:14
fotballidiot2: Glad jeg bor i et område hvor folk er litt mer intelligente. Ser veldig lite av det du beskriver her, men så har vi også lite smitte. Hadde alle bare forholdt seg til de enkle lite inngripende tiltak så kunne vi vært i en situasjon hvor en åpnet mer. Istedenfor en situasjon hvor en truer med mer inngripende tiltak.

Ganske lite her jeg bor også.    Og folk flest spriter seg og forholder seg til den biten.  Men jeg ser stadig flere håndhilser og klemmer. Spesielt fester og blandt ungdommer.      Vi kunne lett åpnet mer.  Det er ikke en naturlov å stenge pga noen hundre tilfeller av smitte.   Noen snakker om nedstenging som omtrent å varme en gryte vann til 100 grader.  Da må den koke da, ingen vei utenom .


Vi har nesten ikke sykdom, sjukehusene er omtrent folketomme. Vi skulle stenge ned for å hindre overbelasting . Det vi gjør nå er meningsløst-   FHI estimerer at så mange som 70 000 nordmenn kan ha hatt viruset iår, og samtidig står regjeringen på skjermen med desperadoblikk og truer med mer nedstenging pga 700 tilfeller på en uke.  Når vi samtidig tester mer enn noen gang..   


Og folk følger lydig med og krever strengere straffer og mer kontroll.  What can possible go wrong.. 

Columbus_3

Innlegg: 13350
Columbus_3
11.09.20 09:20
maxus4: Vi har nesten ikke sykdom, sjukehusene er omtrent folketomme. Vi skulle stenge ned for å hindre overbelasting . Det vi gjør nå er meningsløst-   FHI estimerer at så mange som 70 000 nordmenn kan ha hatt viruset iår, og samtidig står regjeringen på skjermen med desperadoblikk og truer med mer nedstenging pga 700 tilfeller på en uke.  Når vi samtidig tester mer enn noen gang..

Har det falt deg inn at det er disse tiltakene som har gjort at vi ikke har flere døde og syke?
Ville du heller gjort som svenskene?

daniekr

Innlegg: 6233
daniekr
11.09.20 09:21

Spot on @ maxus4

(Innlegget ble redigert 11.09.20 09:21)

Rexwiller

Innlegg: 11509
Rexwiller
11.09.20 09:22
HNilsen: Spørsmålet er - gjør det noe om det er litt smitte, så lenge folk ikke dør eller blir syke?

Nei. Vet ikke helt hva som har skjedd, men viruset virker å være svært lite farlig for tiden. Er vel flere tusen smittede de siste par månedene og hvor mange har dødd? En?

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
11.09.20 09:23
Sulfat: Vi liker å fortelle utlendingene om fenomenet dugnad. Men rikdommen har gjort nordmenn til en gjeng egoister.

Du syns det ja? De samme nordmennene som tilpasset seg på dagen når smitten kom, som stengte ned sine arbeidsplasser, sine livsverk uten å klage , som aksepterte grunnlovstridende tiltak som nektet å reise i eget land, nektet å bruke sin egen eiendom fordi den låg i en annen kommune, som holdt avstand til venner, nær familie, selv egne foreldre og barn .  Det var minimalt med klaging  -    Og folk har gjort enormt for å redusere smitten.


Men heldigvis er nordmenn også utstyrt med hjerne, som kan se og vurdere en situasjon annerledes når man vet mer og har mer erfaring.  Det man vet nå er at smitten er ikke så farlig som vi trodde .  Det var  ikke bare de sjuke som ble smittet, det var langt flere.   Og sykdommen var omtrent ufarlig for folk under 80 uten underliggende sjukdommer.    99,7 % overlever i de siste tallene jeg får. Mest sannsynlig enda flere.   


Og folk har et liv å leve .   Man er ikke barn for alltid, ikke ungdom heller, ei heller student, eller nygift eller noe annet.    Etter 6 mnd så har folk faktisk ofret mye tid og det er helt naturlig å bli utolmodig og spesielt siden regjeringen nå ikke viser noen tegn til at dette skal bli over på mange år.  Folk flest skjønner at det kommer ikke noen mirakelmedisin sånn plutselig også er alt over noen uker etterpå..  

Basert på alt dette, pluss folk vet at sjukehusene er omtrent tomme. både her og i utlandet. Selv rammede land som USA permiterer sjukepleiere  og har god ledig kapasitet.       Men nedstenging skal man ha..   Fordi nedstenging!


Og her i Norge har vi 11 innlagte og vil neppe passere 20 uansett hva vi finner på de neste ukene. Mest sannsynlig er vi under 10 innen kort tid. Og folk legger da av seg frykten de hadde.  Av god grunn


Mulig du ser på dette som egoisme . Jeg ser på det en helt naturlig og sunn måte å leve på. 

fotballidiot2

Innlegg: 24356
fotballidiot2
11.09.20 09:25
maxus4: Vi kunne lett åpnet mer.

Det ønsker vel alle inklusiv regjeringen, men da må folk være med å bidra slik at smitten ikke kommer ut av kontroll. 


Selv om det er lite smitte nå og heldigvis får alvorlig syke er det lite som skal til for å endre dette. Det er også lite som skal til for å opprettholde kontroll eller få smitten ytterligere ned.


Graden av tiltak vil nok henge sammen med hvor god kontroll vi har og hvilken reell fare det er for at den relativt kontrollerte situasjon vi har nå endrer seg til noe helt annet. Man trenger ikke være et mattematisk geni for å klare å regne seg fram til hvordan en situasjon med lite smitte kan "eksplodere" om vi ikke gjør ting riktig. "Ingen" ønsker strengere tiltak, men liv og helse vil nok alltid være førsteprioritet. Og det dør fortsatt rundt 6000 av/med dette viruset hver dag i verden.


Og om sykehusene er folketomme er det jo helt fantastisk. Da har virkelig tiltakene hjulpet mot mange sykdommer. For virkeligheten er jo at vi normalt sett har sykehuskøer uten Covid19. Jeg var ikke klar over at tiltakene hadde en så positiv effekt for folkehelsen at man ikke blir syke av andre ting heller lengre.

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
11.09.20 09:25
Columbus_3: Har det falt deg inn at det er disse tiltakene som har gjort at vi ikke har flere døde og syke?
Ville du heller gjort som svenskene?

Sverige hadde langt flere smittede under utbruddet pga det store antallet svensker som var i utlandet da.  Fra vinterferien og utover. Mest sannsynlgi har Sverige hatt over en milllion smittede.    


De har likevel klart seg godt og har redusert antall innlagte med 90 % siste 3mnd uten nye inngripende tiltak.  Sverige har få nye smittede, stadig færre på sjukehus og sjeldne dødsfall-  Innen få uker vil Sverige være på nivå med resten av norden når det gjelder antall sjuke/innlagte.   Mens vi står klar for å stenge ned og pålegge folk nye ting uke for uke.

fotballidiot2

Innlegg: 24356
fotballidiot2
11.09.20 09:27
maxus4: Men heldigvis er nordmenn også utstyrt med hjerne, som kan se og vurdere en situasjon annerledes når man vet mer og har mer erfaring

I disse tider med Covid19 og en amerikansk valgkamp har jeg blitt mer og mer usikker hvor mange det første her ikke stemmer for.

Columbus_3

Innlegg: 13350
Columbus_3
11.09.20 09:27
maxus4: Sverige hadde langt flere smittede under utbruddet pga det store antallet svensker som var i utlandet da.  Fra vinterferien og utover. Mest sannsynlgi har Sverige hatt over en milllion smittede.    
De har likevel klart seg godt og har redusert antall innlagte med 90 % siste 3mnd uten nye inngripende tiltak.  Sverige har få nye smittede, stadig færre på sjukehus og sjeldne dødsfall-  Innen få uker vil Sverige være på nivå med resten av norden når det gjelder antall sjuke/innlagte.   Mens vi står klar for å stenge ned og pålegge folk nye ting uke for uke.

Mener du med dette at Sveriges strategi har vært bedre enn vår?

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
11.09.20 09:30
fotballidiot2: Det ønsker vel alle inklusiv regjeringen, men da må folk være med å bidra slik at smitten ikke kommer ut av kontroll. Selv om det er lite smitte nå og heldigvis får alvorlig syke er det lite som skal til for å endre dette. Det er også lite som skal til for å opprettholde kontroll eller få smitten ytterligere ned.

Teoretisk sett: Dersom vi hadde åpnet alt og bare glemt koronaen. Si noe ble puttet i drikkevannet slik alle glemte den.  Hva hadde skjedd tror du ?   Ville plutselig folk ligge sjuke overalt, sjukehusene fylt opp og kaos ? 


Eller ville det mest sannsynlig ikke skjedd noen ting.   Noen hadde fått litt snufs og feber. slik folk får i vanlige år.  


Jeg tror mer på det siste. 

  Regjeringen prøver å innbilde oss at vi er så nært en mars-situasjon selv om det er intenting som tyder på det. 


Behold spritingen og håndhygienen og det aller meste er gjort.    Disse innstramningene er meningsløse

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
11.09.20 09:35
Columbus_3: Mener du med dette at Sveriges strategi har vært bedre enn vår?

Det er noe som heter å tape slaget ,men vinne krigen . Sverige fikk langt flere døde. Det er derimot mye som tyder på at Sverige registrerer flere som døde enn Norge .      Men de har holdt økonomien åpen, skolene åpne, samfunnet åpent.  Spørsmålet er hva totalregningen blir når dette en gang er over.    

fotballidiot2

Innlegg: 24356
fotballidiot2
11.09.20 09:36
maxus4: Sverige har få nye smittede,

Vi hadde 122 onsdag og Sverige 314. På de daglige tallene som VG har (hvor vel tilfellene er lagt til dag for prøvetaking) har Norge 205 nye tilfeller fra mandag til i nå, mens Sverige har 636

Sverige har 125 innlagt vi har 12

Sverige har 15 på intensiven vi har 1

Sverige har vel fortsatt daglige dødsfall, mens vi har knapt ukentlig.

Likevel er det en etablert sannhet hvor mye bedre det går i Sverige nå :-)

 

Men ja det mest gledelige ift Pandemien den senere tid har vært utviklingen i Sverige. Den så jeg ikke i Mai. Synes likevel det blir feil å vise til hvor riktig Sverige har gjort det og hvor mye bedre det går enn her. Det går omtrent like bra med omtrent samme tiltak.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 09:38)

LOB

Innlegg: 658
LOB
11.09.20 09:39
Columbus_3: Mener du med dette at Sveriges strategi har vært bedre enn vår?

Det er ikke en selvfølgelighet at den beste sammenligningen er mellom nordiske land men mellom land med lignende befolkningsstruktur, andel innvandrere, trangboddhet  etc. Kanskje det er mer naturlig å sammenligne Sverige med Nederland enn med Norge. Dessuten må man ta høyde for hvor utbredd  smitten var før det ble innført noen tiltak.  Det er mye som indikerer at Sverige allerede hadde en samfunnsspredning i slutten av februar imens det ikke var situasjonen i Norge.  1. april er omtrent 2 uker etter Norge og Sverige innførte tiltak og på to uker vil disse ikke påvirke dødsfall og innlagte på intensiven (gitt inkubasjonstid og tid til sykdommen blir alvorlig). 1. april hadde Sverige 560% flere døde i covid-19 enn Norge (0,8 resp. 4,5/100K innbyggere) og 62% flere på intensiven sammenlignet med Norge. Hvis Norge hadde hatt like stor utbredelse av Covid-19 i mars som Sverige så hadde neppe alle norske tiltak hatt så stor betydning som de tilskrives nå i ettertid. Se bare på alle andre land som innførte svært repressive tiltak slik som Belgia etc.    

(Innlegget ble redigert 11.09.20 09:46)

Solvgutt1

Innlegg: 18619
Solvgutt1
11.09.20 09:41
LOB: Kanskje det er mer naturlig å sammenligne Sverige med Nederland enn med Norge.

Ja, eller San Marino kanskje? Da kommer de iallefall godt ut!

fotballidiot2

Innlegg: 24356
fotballidiot2
11.09.20 09:43
maxus4: Hva hadde skjedd tror du ? Ville plutselig folk ligge sjuke overalt, sjukehusene fylt opp og kaos ?

Nå har jeg selvsagt ikke samme medisinske kompetanse som deg. Men jeg registrerer at nesten alle medisinske "eksperter" mener det er nødvendig med tiltak. Jeg registrerer at de som burde ha mest kompetanse på området i Norge og det meste av verden har en annen oppfatning enn deg. 


Det er knapt et land som ikke har tiltak. De aller fleste mer inngripende enn våre, mens alle våre naboland vel ligger på omtrent samme nivå som oss. 


Om de nær deg til anklene ift medisinsk kompetanse vet jeg dog ikke. 


Hva som ville skjedd vet jeg ikke. Da jeg ikke er i nærheten av å være noen spåmann eller pandemi ekspert. Men jeg antar det ville vært et sted midt imellom ditt første og 2 avsnitt.

Solvgutt1

Innlegg: 18619
Solvgutt1
11.09.20 09:43
LOB: Det er mye som indikerer at Sverige allerede hadde en samfunnsspredning i slutten av februar imens det ikke var situasjonen i Norge.  1. april er omtrent 2 uker etter Norge og Sverige innførte tiltak og på to uker vil disse ikke påvirke dødsfall og innlagte på intensiven (gitt inkubasjonstid og tid til sykdommen blir alvorlig). 1. april hadde Sverige 560% flere døde i covid-19 enn Norge (0,8 resp. 4,5/100K innbyggere) og 62% flere på intensiven sammenlignet med Norge. Hvis Norge hadde hatt like stor utbredelse av Covid-19 i mars som i Norge så hadde neppe alle norske tiltak hatt så stor betydning som de tilskrives nå i ettertid. Se bare på alle andre land som innførte svært repressive tiltak slik som Belgia etc.

Men her er jo poenget at Norge faktisk fulgte godt med og hadde en viss oversikt sånn at de kunne innføre tiltak på gode tidspunkt, mens Sverige svirret rundt i blinde med en statsepidemiolog som snakket om at toppen snart var nådd allerede i februar.

LOB

Innlegg: 658
LOB
11.09.20 09:44
fotballidiot2: Likevel er det en etablert sannhet hvor mye bedre det går i Sverige nå :-)   Men ja det mest gledelige ift Pandemien den senere tid har vært utviklingen i Sverige. Den så jeg ikke i Mai. Synes likevel det blir feil å vise til hvor riktig Sverige har gjort det og hvor mye bedre det går enn her. Det går omtrent like bra med omtrent samme tiltak.

Mitt inntrykk er at den psykiske belastningen grunnet korona i samfunnet er lavere i Sverige. Litt mindre passiv aggressiv stemning blant befolkningen, litt mindre "blame game" litt mindre skremsel i media. 

fotballidiot2

Innlegg: 24356
fotballidiot2
11.09.20 09:47
maxus4: Spørsmålet er hva totalregningen blir når dette en gang er over.

Er vel mye som tyder på at det går bedre i Norge enn en fryktet og iallefall ikke dårligere enn i Sverige. SSB sin nyeste rapport er vel langt mer optimistisk enn sist.


Den største økonomiske smell for Norge skyldes ikke nedstengningen i mars, men makroøkonomiske forhold. 


Registrerte også at vår statsminister i går mente det ville gå langt verre utover økonomien om vi mister kontrollen over pandemien.

maxus4

Innlegg: 5949
maxus4
11.09.20 09:48
fotballidiot2: Sverige har 125 innlagt vi har 12 Sverige har 15 på intensiven vi har 1 Sverige har vel fortsatt daglige dødsfall, mens vi har knapt ukentlig. Likevel er det en etablert sannhet hvor mye bedre det går i Sverige nå :-)

Se statistikken for 1-2 mnd siden vs idag og du ser hvor enorm nedgang Sverige har hatt. Som fortsetter.   Sverige har 38 % av innbyggerne i Norden og hadde på det meste 92 % av de innlagte på sjukehus. Nå er de på 57 % eller noe sånt og synker.  Det jeg sier er at de er nok ikke mange uker unna å være på sin naturlige andel av befolkningen

fotballidiot2

Innlegg: 24356
fotballidiot2
11.09.20 09:50
LOB: Mitt inntrykk er at den psykiske belastningen grunnet korona i samfunnet er lavere i Sverige. Litt mindre passiv aggressiv stemning blant befolkningen, litt mindre "blame game" litt mindre skremsel i media.

Det er mulig, men det første må en vel ha mer data for å fastslå.


Merker forøvrig ikke mye til hverken psykisk belastning eller passiv agressiv stemning i mitt miljø. Kun på sosiale media et fåtall viser tegn til det.

LOB

Innlegg: 658
LOB
11.09.20 09:52
Solvgutt1: Men her er jo poenget at Norge faktisk fulgte godt med og hadde en viss oversikt sånn at de kunne innføre tiltak på gode tidspunkt, mens Sverige svirret rundt i blinde med en statsepidemiolog som snakket om at toppen snart var nådd allerede i februar.

Årsaken til at Norges tiltak var effektive var kanskje at det ennå ikke var en utbredt samfunnsspredning i Norge ved det tidspunktet. Gitt en eksponenttell økning av smitten så er det sannsynligvis essensielt at tiltakene settes inn i tide. I Sverige, liksom i de fleste vesteuropeiske land, var midten av mars for seint.  

daniekr

Innlegg: 6233
daniekr
11.09.20 09:52
fotballidiot2: Men jeg registrerer at nesten alle medisinske "eksperter" mener det er nødvendig med tiltak.

Problemet er at når disse går fra å styre smittevern på operasjonsstua til å skulle ha den samme definisjonsretten på et helt samfunn så er det noe som går tapt på veien.

Det medisinfaglige er en liten del av helheten som har fått enormt med plass.

Ser at senest i dag er noen avisoppnevnte smitteverns"eksperter" ute og krever påbud og tiltak igjen. 

Ikke minst også denne dataingeniøren fra NTNU som har kalkulert seg fram til alle skippertakene vi må finne oss i av tiltak og av en eller annen grunn har direktelinje til VGs forside.

Det virker som det har gått total kollektiv corona-psykose i folk. Er det ingen som ser hvor ekstremt lite konsekvenser som følger av det man skriker om? Nærmest ikke en sjel i Oslo sentrum (som må være det tettest befolkede stedet i Norge) bruker noe munnbind på trikk, holder avstand på utesteder m.m. Allikevel går verden videre og praksis INGEN ligger på sykehus. Hva er det som går av folk og politikere?

En annen ting man er nødt til å erkjenne om man skal ha noe faglighet i dette arbeidet er at to ting som skjer samtidig ikke nødvendigvis har en årsakssammenheng. Vi vet faktisk ikke hva som hadde skjedd hvis man ikke hadde gjort X og Y.

Det blir som dette litt dårlig gjenfortalte munnhellet om mannen som stod hver dag og ropte for å skremme vekk rovdyr. En dag spurte noen mannen om hvorfor han stod og ropte, for det var jo ingen rovdyr i området. "Nemlig" sa mannen. Litt sånn er smittedebatten også. 

(Innlegget ble redigert 11.09.20 10:01)

Klikk for å gå tilbake til toppen