Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Solvgutt1

Innlegg: 18605
Solvgutt1
11.09.20 11:28
fotballidiot2: Selvom de offisielle tallene nå ligger på omtrent samme nivå som i begynnelsen av April. Antas det at den reelle smitten da var rundt 4,5 ganger så høy.

Jeg tror dette er lave estimater. De får prøve minst 10 ganger så høy.

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
11.09.20 11:43
forbasket: At dette er "lusekoftan"s våte drøm er det vel ingen som tviler på,

Tullprat.

Amnon

Innlegg: 18451
Amnon
11.09.20 12:10
fotballidiot2: Jeg tror nok denne positive utviklingen vil fortsette i Sverige. Så håper jeg det ikke går motsatt vei med resten. Men gjenstår å se om Tegnell & co får rett i at Norge og Danmark får en høst som er langt verre enn Sverige. Det er ikke umulig.

Sverige gjorde èn åpenbar feil; de klarte ikke å beskytte de eldre/institusjonene - og det kostet naturligvis altfor mange liv. Jeg er dog ganske sikker på at det er flere faktorer her enn strategien som spiller inn på de tallene, f.eks hvordan eldreomsorgen er strukturert og gjennomført. Tegnell har nok ikke helt feil når han sier at svikten man så her har vært en tikkende bombe i mange år og er i høyeste grad et politisk problem. Mye deltidsansatte som jobber på flere sykehjem, språkvansker og brukere som bor tett. Det er sikkert langt mer å ta tak i. Der strategien faktisk feilet var å ikke innføre en "lockdown" av institusjonene og å stole fullt ut på at folk flest var fornuftige nok til å holde seg unna hvis de var i tvil om de kunne være smittet.

Men nå står jo Sverige i den situasjonen at uten å vingle med tiltakene slik man ser i resten av Europa så har dødsfallene stabilsert seg på et lavt nivå de siste to månedene og smittetallene har gradvis falt til samme nivå som vi nå ser i Norge (hvor det er stigende trend). Da er det jo nærliggende å tro at flokkimmunitet spiller en rolle, og kanskje også at folk har mer tiltro og aksept for situasjonen vi er i og tiltakene som må opprettholdes. I såfall har de som spår en fin høst for svenskene helt rett, mens vi i Norge nok fortsatt vil vingle og slite med å motivere folket til å ta seg sammen. Man ser jo med de store utbruddene nå at det er veldig vanskelig å få folk til å følge de enkleste regler som karantene, og R0 er stort sett godt over 1 over lengre tid. Det lover kanskje ikke så godt for de neste månedene hvor man vil være enda tettere på hverandre. 

Personlig har jeg fortsatt tro på at vi kommer oss greit igjennom det her til lands også - vi er jo tross alt ikke i noen kritisk situasjon, men det bør ikke gå særlig over det vi ser nå i smittetall før smittesporingen blir uhyggelig vanskelig. Da er det eneste verktøyet vi har igjen i verktøy-skrinet vårt en nedstengning enten lokalt eller nasjonalt, og det tror jeg ikke folk aksepterer i noen særlig grad en gang til. Sånn sett og med unntak av den grove kollapsen rundt å beskytte de eldre som svenske opplevde i starten av pandemien så blir jeg mindre og mindre i tvil om at de hvert fall hadde den rette strategien - om ikke gjennomføringen ble god nok.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 12:17)

fotballidiot2

Innlegg: 24349
fotballidiot2
11.09.20 12:27
Amnon: Men nå står jo Sverige i den situasjonen at uten å vingle med tiltakene

De har vel ikke vinglet med tiltakene, men har vel også etterhvert innført strengere tiltak og nærmet seg nabolandene. Så det har vel vært en innrømmelse av at det var behov for noe strengere tiltak enn de hadde i starten.

Den store forskjellen var vel i mars/april. De senere månedene har det vel ikke vært de store forskjellene. 

Om det var lurt å ikke ha flere tiltak i starten når de hadde dårlig teskapasitet, lite smittevernutstyr og lite kunnskap om viruset kan sikkert komme til å bli diskutert. Som også vår skolestengning og enkelte andre tiltak vil bli kritisert i ettertid.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 12:34)

scav0r

Innlegg: 781
scav0r
11.09.20 12:36

Sverige har også hatt åpne grenser hele tiden uten at det virker som det har påvirket antall smittede i stor grad


 

fotballidiot2

Innlegg: 24349
fotballidiot2
11.09.20 12:40
scav0r: Sverige har også hatt åpne grenser hele tiden uten at det virker som det har påvirket antall smittede i stor grad

Vi har vel også hatt åpne grenser, men reiseråd karantenekrav. 

Sverige hadde også reiseråd om ingen unødvendige reiser hverken i inn eller utland til 15 Juli. Man anbefalte ikke engang innenlandsreiser over en til to timer..

De innførte også innreiseforbud fra alle land utenfor EØS. Mener de har det enda, men iallefall til medio juni.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 12:47)

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 12:47
LOB: Akkurat, det er derfor Helsedirektoratet, som kun har helsevesenets perspektiv, har propagert for mer inngripende tiltak enn Folkehelseinstituttet som har et større samfunnsperspektiv.

FHI direktøren sier nå at de egentlig ville ha strengere tiltak, men Regjeringen sa nei.


https://www.nrk.no/norge/fhi-direktoren-ville-ha-strengere-koronatiltak-i-januar-1.15156505

Herinacius

Innlegg: 7296
Herinacius
11.09.20 13:31

Coronavirus: Sweden ‘vindicated’ as Covid cases hit new low
Sweden has registered its lowest rate of positive coronavirus tests yet even after its testing regime was expanded to record levels in what one health official said was a vindication of its relatively non-intrusive Covid-19 strategy.

Over the past week the country carried out more than 120,000 tests, of which only 1.3 per cent identified the disease.

At the height of the pandemic the proportion was 19 per cent.

Johan Carlson, an epidemiologist and director of the public health agency, said that Swedes seemed to be benefiting from widespread immunity because of the decision not to order the population to stay at home during the first wave.

“Our strategy was consistent and sustainable,” Professor Carlson said. “We probably have a lower risk of [the virus] spreading than other countries.”

Amnon

Innlegg: 18451
Amnon
11.09.20 13:48
fotballidiot2: De har vel ikke vinglet med tiltakene, men har vel også etterhvert innført strengere tiltak og nærmet seg nabolandene

Tror ikke små justeringer og innstramminger over tid er særlig problematisk, men det må være en rød tråd i tilnærmingen og noe folk flest kan, klarer og gidder å forholde seg til. Svenskene har vært bedre enn Norge her, selv om Norge heller ikke er noen versting. Det finnes langt verre eksempler.

Amnon

Innlegg: 18451
Amnon
11.09.20 13:48
Herinacius: 90% of French cases non-infectious.

Jeg kan ikke fransk, men antar at det er ca. samme som har blitt sagt siden hvertfall juni av forskere?

https://www.scientificamerican.com/article/how-superspreading-events-drive-most-covid-19-spread1/

Rundt 80% av smitten skjer av 10% av de smittede, såkalte superspredere. Dette gjelder kanskje ikke i alle situasjoner, men ser ut til å være ganske typisk. Det betyr jo uansett ikke at de resterende 80% ikke er smittsomme under enhver situasjon, men at det skal veldig mye til før de bidrar. Det kan jo både være noe biologisk/fysiologisk (som at ikke de er asypmtomatiske eller smittsome før sypmtomene kommer), men også handle om atferd og sosial situasjon.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 13:54)

nometalhorse

Innlegg: 18449
nometalhorse
11.09.20 14:11
Amnon: Rundt 80% av smitten skjer av 10% av de smittede, såkalte superspredere.

Det tror jeg ofte stemmer godt. Der sto tidlig at man skulle unngå kor ettersom der sprer man mye partikler i luften under sang, men det ser ikke ut til at alle har fått med seg.

31/8-2020 hadde Koret Lystgården Vokal i Bergen øvelse, og etter to timers korøving var 11 av 15 medlemmer koronasmittet

(Innlegget ble redigert 11.09.20 14:12)

Sarella

Innlegg: 17860
Sarella
11.09.20 14:22

Ny smitterekord i Frankrike: Frankrike har registrert det høyeste antallet nye coronatilfeller på ett døgn, med 9 843 nye smittede, opplyser franske helsemyndigheter. Rekorden ble satt torsdag. Nå frykter franske leger at sykehusene og intensivavdelingene kan bli overbelastet med syke i løpet av høsten, slik de var i mars.

3200 nye tilfeller registreres hver dag i Storbritannia, skriver Sky News og viser til estimater fra britiske helsemyndigheter.  Tall fra 30. august til 5. september viser en økning på hele 2000 tilfeller daglig sammenlignet med den foregående uken.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 14:25)

Amnon

Innlegg: 18451
Amnon
11.09.20 14:31
Sarella: Ny smitterekord i Frankrike: Frankrike har registrert det høyeste antallet nye coronatilfeller på ett døgn, med 9 843 nye smittede, opplyser franske helsemyndigheter. Rekorden ble satt torsdag. Nå frykter franske leger at sykehusene og intensivavdelingene kan bli overbelastet med syke i løpet av høsten, slik de var i mars. 3200 nye tilfeller registreres hver dag i Storbritannia, skriver Sky News og viser til estimater fra britiske helsemyndigheter.  Tall fra 30. august til 5. september viser en økning på hele 2000 tilfeller daglig sammenlignet med den foregående uken.

Ser tegn spesielt i England, Frankrike, Spania osv. på at det er begrenset hvor lenge man kan kontrollere et slikt virus med harde tiltak. Det er også noe av grunnen til at jeg tror Sverige har gjort det ganske bra, selvfølgelig med et forbehold om utviklingen der utover høsten. Man vet jo enda ikke hvor stor grad av flokkimmunitet (hvis noen) det er, men per nå ser man jo tegn på at de kan holde smitten lavt og ha god kontroll uten å måtte ha spesielt strenge tiltak gående.

Dødstallene er heldigvis lavere nå enn i mars da man er bedre til å beskytte de sårbare, men det er åpenbart at når smittetallet blir høyt nok vil det også bli veldig vanskelig å effektivt beskytte risikogruppene.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 14:31)

Rexwiller

Innlegg: 11509
Rexwiller
11.09.20 14:33

Man tester ca 6 ganger flere enn man gjorde tidligere. Smittetilfeller er økt ca 6 ganger i forhold til i sommer. Antall på sykehus har omtrent ikke økt.  Så og si ingen havner på intensiven.


Det er altså ingenting som tyder på mer smitte i samfunnet nå enn tidligere. Forskjellen er at man avdekker flere tilfeller fordi man tester flere. Rart hvor få som ser denne sammenhengen.

scav0r

Innlegg: 781
scav0r
11.09.20 14:38
Rexwiller: Man tester ca 6 ganger flere enn man gjorde tidligere. Smittetilfeller er økt ca 6 ganger i forhold til i sommer. Antall på sykehus har omtrent ikke økt.  Så og si ingen havner på intensiven.
Det er altså ingenting som tyder på mer smitte i samfunnet nå enn tidligere. Forskjellen er at man avdekker flere tilfeller fordi man tester flere. Rart hvor få som ser denne sammenhengen.

Enig, Så sant ikke viruset har svekket seg betraktelig så må det jo være antall syke/innlagte som må være måltallet for hvordan situasjonen er.

basillen

Innlegg: 1817
basillen
11.09.20 15:00
Sarella: Ny smitterekord i Frankrike: Frankrike har registrert det høyeste antallet nye coronatilfeller på ett døgn, med 9 843 nye smittede, opplyser franske helsemyndigheter. Rekorden ble satt torsdag. Nå frykter franske leger at sykehusene og intensivavdelingene kan bli overbelastet med syke i løpet av høsten, slik de var i mars. 3200 nye tilfeller registreres hver dag i Storbritannia, skriver Sky News og viser til estimater fra britiske helsemyndigheter.  Tall fra 30. august til 5. september viser en økning på hele 2000 tilfeller daglig sammenlignet med den foregående uken.

Ja, det ser ut som de munnbindene virkelig gjør susen.

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 15:01
Rexwiller: Det er altså ingenting som tyder på mer smitte i samfunnet nå enn tidligere. Forskjellen er at man avdekker flere tilfeller fordi man tester flere. Rart hvor få som ser denne sammenhengen.

Det kommer vel av at helsepersonellet sier at de tester flere pga. mistanke om mer smitte. Man tester fremdeles hovedsaklig "målrettet", folk med symptomer og folk som har hatt kontakt med smittede,  selv om det har vært sagt fra sentralt hold at man skal teste mer og mer, teste bredt.


Så det er nok ikke helt slik du antyder, kanskje litt, men det er nok helt sikkert mer smitte, (slik det ble spådd etter ferie og skolestart)

daniekr

Innlegg: 6232
daniekr
11.09.20 15:04

Syns det mangler noe vesentlig i disse RØDE overskriftene fra myndighetene (Helsedir, FHI, regjeringen, velg en), og det er en refleksjon hvor farlig sykdommen er i seg selv.


Det synes som om man behandler dette som zombie-apokalypse. Hver bidige smittetilfelle er liksom krise. Det er beviselig ikke det. Ergo blir heller ikke smittetall og "utbrudd" like dramatisk.

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
11.09.20 15:08
daniekr: Syns det mangler noe vesentlig i disse RØDE overskriftene fra myndighetene (Helsedir, FHI, regjeringen, velg en), og det er en refleksjon hvor farlig sykdommen er i seg selv.

Dette må jo også journalister grave i, men til det er de altfor dårlige.  Er liksom sjeldne noen kritiske spm på pressekonferansene til regjeringen. 

Rexwiller

Innlegg: 11509
Rexwiller
11.09.20 15:08

LOL. Overskriften til Dagbladet står ikke helt i stil med innholdet.

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 15:08
fotballidiot2: Vi har vel også hatt åpne grenser, men reiseråd karantenekrav.  Sverige hadde også reiseråd om ingen unødvendige reiser hverken i inn eller utland til 15 Juli. Man anbefalte ikke engang innenlandsreiser over en til to timer.. De innførte også innreiseforbud fra alle land utenfor EØS. Mener de har det enda, men iallefall til medio juni.

Ja, mange tror Sverige ikke hadde noen tiltak, men de stengte jo skoler (bortsett fra gunnskolen), hadde begrensning i reisevirksomhet eksternt og internt, (den gikk vel ned 80-90%).  Det må tas med i betraktningen når man skal sammenligne.


 

daniekr

Innlegg: 6232
daniekr
11.09.20 15:11
William_S3: Dette må jo også journalister grave i, men til det er de altfor dårlige.  Er liksom sjeldne noen kritiske spm på pressekonferansene til regjeringen.

Smitte i seg selv har blitt den nye folkefienden uten noe nyanser knyttet til reelle konsekvenser

maxus4

Innlegg: 5944
maxus4
11.09.20 15:12
basillen: Ja, det ser ut som de munnbindene virkelig gjør susen.

Sysselsetter iallefall masse folk og gir en masse "Karens" god moralsk overlegenhet med å få noe å påpeke og klage over-  Og dersom lykken smiler får man også gleden av å rapportere noen naboer eller noen andre som har det litt moro og lever livet på normalt vis.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 15:13)

daniekr

Innlegg: 6232
daniekr
11.09.20 15:14

Den eneste effekten jeg har observert er at de få som har munnbind gjerne grupperer seg sammen på perrongen og ombord (vekk fra ikke-munnbindbærere), noe som utligner den fra før høyst usikre fordelen av munnbind. Så fasiten er fiasko.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 15:14)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
11.09.20 15:15
Rexwiller: LOL. Overskriften til Dagbladet står ikke helt i stil med innholdet.

Og selvsagt med rød tekst på svart bakgrunn.

maxus4

Innlegg: 5944
maxus4
11.09.20 15:17
Rexwiller: LOL. Overskriften til Dagbladet står ikke helt i stil med innholdet.

Svart bakgrunn og store røde bokstaver med teksten "HØY RISIKO"     Koronaen lever best i mediene . Blir snart som den vitsen om " hvorfor Amishene ikke har Korona.  - Fordi de har ikke TV eller internett "

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
11.09.20 15:19
maxus4: Svart bakgrunn og store røde bokstaver med teksten "HØY RISIKO"     Koronaen lever best i mediene . Blir snart som den vitsen om " hvorfor Amishene ikke har Korona.  - Fordi de har ikke TV eller internett "

Herregud den overskriften tar kaka. Husker jo litt før sommeren  at Dagbladet hadde en høyest spekulativ overskrift NYTT UTBRUDD uten at det stod noe mer. Utbruddet handla om en ufarlig mage/tarm bakterie.... Det var nærmest bare Dagbladet som skrev om det. Vel ingen hørte noe mer om det så antar det døde ut av seg selv kort tid etterpå. 

(Innlegget ble redigert 11.09.20 15:20)

maxus4

Innlegg: 5944
maxus4
11.09.20 15:22

Og fra teksten til Dagbladet: "En av personene i huset i Ås var på en religiøs samling på Stovner i Oslo lørdag 29. august." 


Hva slags religiøs samling dette er snakk om er det en ganske stor sannsynlighet for.   

startelver

Innlegg: 66452
startelver
11.09.20 15:28
Amnon: Det er også noe av grunnen til at jeg tror Sverige har gjort det ganske bra, selvfølgelig med et forbehold om utviklingen der utover høsten

De har ofret 5000 menneskeliv, vi har "ofret" 265 liv.  

Så kan du diskutere hvor mye et liv er verdt. 

Uansett om Sverige vil har færre smittede pga immunitet de neste månedene vil 2020 stå som et svart kapittel i svensk historie. 

Et mørkt , trist kapittel. 

Hadde Norge hatt flere tusen døde ville vi følt det samme. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg