Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 22:44
Sixten: Riktigt gamla människor tål inte respiratorbehandling hursomhelst. De flesta av de riktigt gamla som dött i Sverige med Corona skulle ha dött av årlig influensa eller vinterkräksjuka eller äldredomssvaghet inom loppet av en månad eller två ändå.

Hvis det faktisk er så, hvorfor gir man ikke bare de gamle en solid dose morfin som de kan ta utpå høsten, sånn rett før influensasesongen, så sparer man samfunnet for store utgiftter? Og dem selv for "masse lidelse".

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 22:47
justanothername: Det var jo et valg som ble tatt. Dette viruset er helt avhengig av mennesker for å spre seg.

Jo, förvisso, men betydligt fler resenärer från Alperna till och från Sverige. Betydligt fler internationella kontakter på det stora hela för Sverige.


Helt annan utgångssituation - det är du väl klar över? Andra val - ja, men då var ju smittan över oss. Vi gjorde ingen lockdown, men vi hamnar ändå i ett annat läge. Betydligt högre internationellt inflöde än Norge. Eller? Kan ju inte riktigt jämföras på det sättet.

Sarella

Innlegg: 17860
Sarella
11.09.20 22:52
justanothername: Hvis det faktisk er så, hvorfor gir man ikke bare de gamle en solid dose morfin som de kan ta utpå høsten, sånn rett før influensasesongen, så sparer man samfunnet for store utgiftter? Og dem selv for "masse lidelse".

Jepp, helt utrolig at folk kan få seg til å skrive noe så dumt. Snakk om å sortere ut mennesker, får litt assosiasjoner til hva man har lest om seleksjonsrampene i Auschwitz II-Birkenau...

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 22:53
Xavi7: Jeg stemte Høyre ved forrige valg. Jeg visste ikke at det skulle komme en pandemi i 2020. Tipper du heller ikke visste det

Ingen visste når, men det har jo vært advart mot dette i mange år, så det var jo naivt å tro at det ikke ville komme noe, (selv om de fleste helsemyndigheter nok tenkte og planla for en influensa).


Dette er jo tross alt tredje coronavirus som hadde potensiale å bli en pandemi. De to andre har du vel ikke hørt om ettersom de ble stoppet før de ble spredt til så mange land at det kunne kalles pandemi ("pan" er gresk for "alle"), SARS-CoV rammet vel 23 land.

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 22:54
justanothername: Hvis det faktisk er så

Ja, det är faktiskt så. Googla om du vill. Respiratorvård är faktiskt krävande. Man kan inte sätta en redan svag människa  i respirator - lika lite som man kan använda logiska argument på ointelligenta människor. Så är det bara. Tyvärr.

Herinacius

Innlegg: 7296
Herinacius
11.09.20 22:55
Sarella: coronatilfeller

tilfeller eller 'tilfeller'

LOB

Innlegg: 658
LOB
11.09.20 22:56

Sulfat: nei Sverige har ikke 60% flere døde i covid-19. I Nederland har overdødeligheten vært 12% i mars til august og tilsvarende for Sverige er 15%. 

 

https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html

 

Gitt at hverken nordmenn,  svensker eller hollendere nå til dags er nomader som lever fritt ute i skogen så refererte "trangboddhet" til boligens størrelse og ikke antall innbyggere per kvadratkilometer mange svenske drabantbyer er det  veldig mye mer trangbodd enn noe i  Norge. Dessuten indikerer tallene fra Europa at hvis man hadde en utbredd smitte i samfunnet i midten  av mars så hadde tiltakene liten betydning for utfallet av epidemien.  

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:05)

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 22:59
Sarella: Jepp, helt utrolig at folk kan få seg til å skrive noe så dumt. Snakk om å sortere ut mennesker, får litt assosiasjoner til hva man har lest om seleksjonsrampene i Auschwitz II-Birkenau...

Ja, ikke sant, (skjønt jeg tror ikke du fikk med deg ironien i mitt svar).

 

Men det er faktisk det som har skjedd i Sverige med de fleste gamle som har dødd av Covid-19. De har ikke blitt sendt til sykehus, de har fått såkalt palliativ behandling, som vil si at man gir dem morfin slik at de ikke lider.

Professor: Vården av äldre med covid-19 är dödshjälp

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson säger till Dagens Nyheter att många äldre inte behandlas mot sjukdomen, utan i stället får palliativa läkemedel direkt.

– Att rutinmässigt ge äldre med lunginfektion morfin och midazolam, som är andningshämmande, är aktiv dödshjälp, för att inte säga något värre.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:00)

Solvgutt1

Innlegg: 18608
Solvgutt1
11.09.20 23:00
justanothername: Men det er faktisk det som har skjedd i Sverige med de fleste gamle som har dødd av Covid-19. De har ikke blitt sendt til sykehus, de har fått såkalt pallativ behandling, som vil si at man gir dem morfin slik at de ikke lider.

Dette er vanlig med gamle folk som har så skjør helse at de ikke vil overleve intensivbehandling. Det gjøres også ved vanlig lungebetennelse og andre sykdommer. 

Dette gjøres i Norge også, og sannsynligvis alle andre siviliserte land.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:01)

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:01
Solvgutt1: Du gjør jo ikke annet enn å resirkulere det samme tullet

Ja, den förtjänar väl i alla fall en gäspning.

Solvgutt1

Innlegg: 18608
Solvgutt1
11.09.20 23:01
LOB: Dessuten indikerer tallene fra Europa at hvis man hadde en utbredd smitte i samfunnet i midten  av mars så hadde tiltakene liten betydning for utfallet av epidemien.

Hadde ikke Sverige og Danmark relativt jevne tall fram til midten av mars?

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 23:02
Solvgutt1: Dette er vanlig med gamle folk som har så skjør helse at de ikke vil overleve intensivbehandling. Det gjøres også ved vanlig lungebetennelse og andre sykdommer.

Ja, jeg vet det utmerket godt fra selvsyn.


Men se svaret mitt til Sarella, Sverige ser ut til å ha tatt det noe lengre enn Norge.

Solvgutt1

Innlegg: 18608
Solvgutt1
11.09.20 23:02
Sixten: Ja, den förtjänar väl i alla fall en gäspning.
basillen

Innlegg: 1817
basillen
11.09.20 23:08
Solvgutt1: Dette er vanlig med gamle folk som har så skjør helse at de ikke vil overleve intensivbehandling. Det gjøres også ved vanlig lungebetennelse og andre sykdommer.  Dette gjøres i Norge også, og sannsynligvis alle andre siviliserte land.

Dette er sant og et godt poeng.

Jeg har selv sett to nære familiemedlemmer gå bort av kreft de siste årene. For begge to var de siste par månedene før de døde et rent helvete. Etter å ha sett hva disse gikk gjennom så vil jeg faktisk si at hvis jeg var i denne situasjonen ville jeg heller fått coronaviruset og dødd i løpet av en uke eller to heller enn å gjennomgå den torturen det var for disse å være levende de siste månedene. Ingen av disse ville tålt respiratorbehandling de siste ukene det kan jeg love dere.

Enkene til disse familiemedlemmene mine virket faktisk lettet da ektefellene gikk bort selv om de nå hadde mistet sine ektefeller. Så ille var den siste tiden.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:08)

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:15
justanothername: Men det er faktisk det som har skjedd i Sverige med de fleste gamle som har dødd av Covid-19. De har ikke blitt sendt til sykehus, de har fått såkalt palliativ behandling, som vil si at man gir dem morfin slik at de ikke lider.

Fantastiskt att du är så insatt i svensk äldreomsorg. Jag själv är gift med en kvinna som jobbar inom äldrevården. Hon kan vittna om att de som får en plats på ett så kallat särskilt boende i Sverige är i så dåligt skick att det redan innan Corona är nära till döden.


Citera gärna det du läser i aviser, det är bra, men berätta inte för mig om hur det ligger till inom svensk äldrevård. Jag har betydligt närmare till korrekt kunskap än vad du har. Även om du läser svenska kvällsaviser på nätet och därmed tycker dig vara expert på området. 


Jag har varit i Oslo en gång och drack då ett par öl på en krog i centrala Oslo. Läser ibland också VG. Det betyder inte att jag vet hur saker och ting ligger till i Norge.


Värt att tänka på innan man yttrar sig.

Sarella

Innlegg: 17860
Sarella
11.09.20 23:21
Sixten: Jag själv är gift med en kvinna som jobbar inom äldrevården. Hon kan vittna om att de som får en plats på ett så kallat särskilt boende i Sverige är i så dåligt skick att det redan innan Corona är nära till döden.

Bullshit, bestemoren til han som er sammen med niesen min bor på et slikt hjem i Sverige, rett utenfor Stockholm, hun er oppegående og ganske klar. De er livredde for å få smitte inn på hjemmet.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:23)

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:25
Sarella: Jepp, helt utrolig at folk kan få seg til å skrive noe så dumt. Snakk om å sortere ut mennesker, får litt assosiasjoner til hva man har lest om seleksjonsrampene i Auschwitz II-Birkenau...

Här har vi en som verkligen hänger med i svängarna. Oj, oj!

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:26
Sarella: Bullshit,

Bullshit var ordet. Du vet inte vad du talar om.

Sarella

Innlegg: 17860
Sarella
11.09.20 23:26
Sixten: Här har vi en som verkligen hänger med i svängarna. Oj, oj!

Kommer fra en med en regjering med nesten 6000 liv på samvittigheten...

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:27)

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:29
Sarella: bestemoren til han som er sammen med niesen min

Vad låter detta som? Kusinen till min mor har en kompis som har en brylling som har en kompis som har en syster som har en halvbror som säger att han har hört att ...


Bullshit är bullshit!

DavidSkruiz

Innlegg: 9306
DavidSkruiz
11.09.20 23:30
Sixten: Riktigt gamla människor tål inte respiratorbehandling hursomhelst. De flesta av de riktigt gamla som dött i Sverige med Corona skulle ha dött av årlig influensa eller vinterkräksjuka eller äldredomssvaghet inom loppet av en månad eller två ändå.

Helt riktig.

Det er derfor jeg gjør et poeng av at alle de respiratorpasientene som har dødd i Sverige ikke er typiske sykehjem-pasienter som bare ville hatt kort tid igjen å leve med begrenset livskvalitet.

Dette er ikke et vanlig influensa virus som bare tar livet av de mest skrøpelige. Det har tatt livet av mange eldre som kunne levd i mange år fortsatt med god livskvalitet.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:32)

startelver

Innlegg: 66454
startelver
11.09.20 23:32

Alle vet at Sixten er et svensk troll, ikke noe å bry seg om. 

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 23:32
Sixten: Jag har varit i Oslo en gång och drack då ett par öl på en krog i centrala Oslo. Läser ibland också VG. Det betyder inte att jag vet hur saker och ting ligger till i Norge.
Värt att tänka på innan man yttrar sig.

Du må gjerne diskreditere denne professoren om det er viktig for deg, men husk at vi har en pandemi som vi ikke hadde behøvd å ha, i hvert fall ikke på det nivå vi har.


Det har vært advart i årevis om at det var ingen grunn til å tro at det ikke skulle komme epidemier som kunne utvikle seg til pandemier, men de aller fleste landene var ikke forberedt på det, Norge inkludert, ettersom vi var vant til at epidemiene som gjerne kommer fra de mest folkerike landene (dvs Kina) blir stoppet i tide, før de kommer til oss. 


Dessuten viste den forrige trusselen seg å være mye mildere enn det man fryktet, og man planlegger jo typisk for forrige krise, så da kan man tenke seg hvordan det planleggingen ble.


I Sverige var det en gjeng som "bestemte seg for" at dette var bare en ny influensa, og man skulle gå for flokkimmunitet på et par måneder. Med et nytt virus, som ingen egentlig kunne si hvordan ville virke. Galskap. Det fungerte selvfølgelig ikke. Uflaks.


Andre land, spesielt de som hadde erfaringer fra før (dvs land i nærheten av Kina), gikk for å holde ute viruset, og slå ned det som måtte slippe igjennom. Basert på erfaringene sine.


Når fokkimmunistene i Sverige, Storbritannia med flere fikk styre, så måtte det jo gå galt, og problemet er at de da smitter over på de som faktisk lykkes i å slå ned viruset. Taperne smitter over på vinnerene, og gjør alle til tapere. Den eneste måte de kan forsvare sin strategi på er om andre taper minst like mye som dem.


Hadde alle gjort jobben sin fra starten av, så hadde vi kunnet unngå pandemien (og sluppet unna masse tiltak og økonomiske utfordringer). Kall meg gjene for over-optimistisk, men jeg synes ikke vi skal gå ut ifra "minste felles multiplum", at "det nytter ikke fordi de andre ikke vil".

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:33
Sarella: Kommer fra en med en regjering med nesten 6000 liv på samvittigheten..

Assosciera inte mig med min regering. Jag har inte röstat på den. Kom med något bättre!

DavidSkruiz

Innlegg: 9306
DavidSkruiz
11.09.20 23:35
Sixten: Assosciera inte mig med min regering. Jag har inte röstat på den. Kom med något bättre!

Men du forsvarer den svenske strategien.

(Innlegget ble redigert 11.09.20 23:36)

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:38
justanothername: Du må gjerne diskreditere denne professoren om det er viktig for deg,

Nej, jag vill att du ska tala om för mig varför du kan mer om svensk äldrevård än jag kan. Inte att du ska referera till en pensionerad professor i Sverige.


Berätta vad du vet om svensk äldreomsorg som jag, eller min fru som jobbar inom området inte vet.

Sarella

Innlegg: 17860
Sarella
11.09.20 23:39
Sixten: Vad låter detta som?

Det spiller null rolle hva det låter som, man tror på hva man vil her, din kone kan kan like gjerne være fru pigalopp som har forvillet seg med juleposten i mummidalen som noe annet.


Det vi vet er at nesten 6000 svensker har tatt kvelden grunnet covid-19, det er opplest og vedtatt, står svart på hvitt. Om noe slikt hadde skjedd i Norge ville regjeringen vår vært hengt opp mot veggen på alle bauger å kanter, antakeligvis saksøkt i hue å ræva også, ikke snakk om at dette ville vært forbigått slik dere svensker velger å bøye hodene deres mot den udugelige ledelsen deres.

Sixten

Innlegg: 387
Sixten
11.09.20 23:41
DavidSkruiz: du forsvarer den svenske strategien.

Betyder det att jag försvarar den svenska regeringen? 

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
11.09.20 23:43
Sixten: Berätta vad du vet om svensk äldreomsorg som jag, eller min fru som jobbar inom området inte vet.

Jeg vet at det dør mange ganger så mange av Covid-19 i svensk eldreomsorg enn i den Norske.


 

ElIngles

Innlegg: 2161
ElIngles
11.09.20 23:44
justanothername: Geriatrikprofessor Yngve Gustafson säger till Dagens Nyheter att många äldre inte behandlas mot sjukdomen, utan i stället får palliativa läkemedel direkt. – Att rutinmässigt ge äldre med lunginfektion morfin och midazolam, som är andningshämmande, är aktiv dödshjälp, för att inte säga något värre.

Dette er direkte sykt, hvis det er sant!

Klikk for å gå tilbake til toppen