Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
13.09.20 12:25
daniekr: Mens man kappes om å ta Corona mest på alvor, så kan en begynne å se konturene av utfordringer som vil gjøre Corona til en fotnote. https://www.borsen.no/nyheter/brygger-opp-til-katastrofe/72838521 Dårligere velferd, arbeidsledighet, lavere levestandard, dette har jo alltid vært gode ingredienser for et rolig verdensbilde.. Interessante tider i møte, for å si det mildt.

Jeg leste forresten i gårsdagens Klassekampen at Høyre foreslår å innføre et makstak på hva man motta i trygd. At de våger i disse coronatider å fremme noe sånt.  Folk lever faktisk ikke noe luksusliv på trygd her  i landet i motsetning til hva Høyre tror. 

(Innlegget ble redigert 13.09.20 12:27)

Sarella

Innlegg: 17860
Sarella
13.09.20 12:44

Hør på disse tåpelige såkalte "ekspertene" våre, alle tok grundig feil, og nå står de der og ror med strikkepinner i sirup. "Antall konkurser i fjor: 2523 Antall konkurser i år: 1850

Regjeringen derimot, hittil har de styrt denne krisen vi er inne i nå eksemplarisk. Det vil være galskap å bytte de ut neste år, jeg satser på at de får fortsette 4 år til.

LOB

Innlegg: 658
LOB
13.09.20 12:50

William_S3: det er for å forhindre at noen får en høyre inntekt etter de ble ufør enn de hadde som arbeidstakere. Maks samlet trygd skal tilsvare  en alminnelig inntekt, feks 450 000 i året. Høyre anbefaler ikke å senke minstenivåen på trygden. Høres rimelig ut synes jeg. Problemet med slike tiltak er at det fremst råker (fremmedkulturelle) trygdede med mange barn og at det øker "barnefattigdomen". Et annet problem kan være at middelklassen ser sei lei av å betale inn til et system som kun dekker inntektsbortfall opp til 4-5 grunnbeløp. 

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
13.09.20 12:54
Sarella: Hør på disse tåpelige såkalte "ekspertene" våre, alle tok grundig feil, og nå står de der og ror med strikkepinner i sirup. "Antall konkurser i fjor: 2523 Antall konkurser i år: 1850

Tja du har ikke tenkt på at Skatteetaten en periode stoppet konkursbegjæringer osv?? En de bedrifter overlever nå nok pga støtte fra regjeringen, men de støtteordningene vil nok oppheve en dag. Hva tror du skjer da? 


Jo det er all grunn til å bytte dem ut da det er ingen grunn til å tro de vil slutte med å føre kjip Høyre politikk for folk flest. Tror heldigis NAVere har fått litt høyere sympati etter at mange måtte søke dem. Det har mildt sagt ikke vært populært å utfordre tankegangen at enhver på NAV er en snylter, det håper jeg har endra seg. Denne kjipe høyrepolitikken har ført til at folk som før fikk AAP måtte over på sosialstønad uten å være avklart til noe som helst. Hint du skal ikke ha et rødt øre på konto for å få sosialstønad. 

startelver

Innlegg: 66454
startelver
13.09.20 13:03
William_S3: Hint du skal ikke ha et rødt øre på konto for å få sosialstønad.

Det er sånn sosialhjelp fungerer, og har fungert i alle år, også under arbeiderpartiregjeringen. 

Merkelig å legge skyld på Høyre på hvordan NAV fungerer.  Høyre og de andre regjeringspartiene har styrt denne krisen på en utmerket måte. 

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 13:09
lusekoftan: Har verkligen Giesecke sagt att han "håper" det ? Eller är det bara din våta dröm att han ska ha sagt det ?

Giesecke er vel ikke typen til å si at han "håper" noe. Han er alltid sikker på sin sak. Han sier bare "ni gör fel". 

At han selv bommet totalt i sitt anslag (en til to måneder før man har flokkimmunitet) er et ikke-tema for ham.

 

(Innlegget ble redigert 13.09.20 13:11)

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
13.09.20 13:13
startelver: Det er sånn sosialhjelp fungerer, og har fungert i alle år, også under arbeiderpartiregjeringen.  Merkelig å legge skyld på Høyre på hvordan NAV fungerer.  Høyre og de andre regjeringspartiene har styrt denne krisen på en utmerket måte.

At de har gjort ting verre for syke er det ingen som helst tvil om. Det har ikke gitt raskere avklaring ved å kutte tiden fra 4 til 3 år. Nei det er slettes ikke merkelig å legge skylden på Høyre og regjeringa hvordan NAV fungerer. Det er de som legger rammeverket. Man ser også en trenering av NAV skandalen og det virker som det er en uvilje fra regjeringen til å ordne opp. Kun få dager før skandalen ble offentlig kjent ble det dømt folk til fengsel. 

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 13:18
William_S3: Det er egentlig nokså sært hvordan et virus som oppstod i et område av Kina som man neppe kan si er overbefolket av turister plutselig har spredd seg til hele verden (kjenner ingen som har reist på tur til Wuhan, men kjenner flere som har vært i Beijing, Shanghai, Hong Kong etc)

Det var vel mer forretningsreiser som spredte det enn turisme?

Wuhan er en millionby (11 millioner innbyggere) og en stor industriby, en såkalt "hub", og er blitt store på high-tech

Previously a steel city, Wuhan started to encourage next-generation technological advancements in 1988 with the establishment of the East Lake High-Tech Development Zone, also known as Optics Valley. Boasting over 90,000 firms, Optics Valley drove the output of Wuhan's high-tech industries to over one trillion yuan (143 billion U.S. dollars) in 2018, according to Xinhua. With its added value surpassing 300 billion yuan (43 billion U.S. dollars), the high-tech industry accounted for 20.6 percent of Wuhan's GDP the same year.

These economic figures show why the city has cemented its place in China's high-tech industry. Wuhan is now the world's largest producer of optical fiber, optoelectronic devices and laser equipment. More than 300 of the world's top 500 companies, including Microsoft and Germany-based software developer SAP, have a presence in the city. 

https://news.cgtn.com/news/2020-03-19/Why-Wuhan-is-significant-to-China-s-high-tech-industry-OWswL5gTyU/index.html

(Innlegget ble redigert 13.09.20 13:20)

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 13:40
basillen: Det har vel vært skrevet en del om at den mest sannsynlige forklaringen på det voldsomme utbruddet Italia skyldes kinesiske arbeidere i Milan-området som returnerte fra Kina etter å ha vært der på ferie.

Det som skjedde der var vel at de fikk spredt smitte i samfunnet i en tid før de reagerte. Med en sykdom som har en slik ekspotensiell vekst i smitte, så "sår" man fort en stor "avling". Hvis man ikke holder seg i den flate delen av kurven, så finner man fort seg selv i den bratte delen. 


At industriforeningen kjempet imot nedstenging, ettersom økonomien er så viktig for regionen, var nok den mest kostbare feilen som ble gjort.


Det er visstnok en god del kinesere som jobber i tekstilindustrien i Nord-Italia (30000?), men  den som regnes som Pasient 1 var en italiener og det var ikke noen alarm som gikk angående smittede det kinesiske miljøet før ham.


Men ettersom så mange smittsomme kan være asymptomatiske så er det vanskelig å si.


 

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 13:53

Interessante ideer om munnbind/facemasks:


Face masks could be giving people Covid-19 immunity, researchers suggest


Face masks may be inadvertently giving people Covid-19 immunity and making them get less sick from the virus, academics have suggested in one of the most respected medical journals in the world. 


The commentary, published in the New England Journal of Medicine, advances the unproven but promising theory that universal face mask wearing might be helping to reduce the severity of the virus and ensuring that a greater proportion of new infections are asymptomatic. 


If this hypothesis is borne out, the academics argue, then universal mask-wearing could become a form of variolation (inoculation) that would generate immunity and “thereby slow the spread of the virus in the United States and elsewhere” as the world awaits a vaccine.


 


 

Xavi7

Innlegg: 10275
Xavi7
13.09.20 13:54

Da er vi der Tegnell spådde. Norge har høyere smitterate enn Sverige, kan vi lese i dagens aviser. Høie klør seg nok i skjegget nå

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
13.09.20 14:08
Xavi7: Da er vi der Tegnell spådde. Norge har høyere smitterate enn Sverige, kan vi lese i dagens aviser. Høie klør seg nok i skjegget nå

Og det uten at svenskene har mast om munnbind og stengt ned skoler eller hatt karantenekrav for innreise fra EU/EØS. En ser jo at landene med de strengeste munnbindkravene er der hvor det nå går rett vest. Frankrike feks. Min yngste kusine har nettopp begynt igjen på skolen der for første gang etter mars og der er det munnbind påbud under hele skoledagen, bortsett fra i gymtimer og under matpauser. Hun er 16 år så går vel på tilsvarende videregående nivå. 

(Innlegget ble redigert 13.09.20 14:11)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
13.09.20 14:38
William_S3: Og det uten at svenskene har mast om munnbind og stengt ned skoler eller hatt karantenekrav for innreise fra EU/EØS.

Men der maks grensen på 50 på arrangement i praksis har kvelt hele kulturlivet deres denne sommeren og 70+ generasjonen har måtte følge anbefalingene og isolere seg fra samfunnet uten å engang kunne oppsøke kafeer eller butikker uten å gå på tvers av myndighetenes anbefalinger. Skulle jo bare mangle at med slike strenge regler og anbefalinger at også Sverige etterhvert fikk smitten nedover, og nå har de lykkes så godt at de har nådd nivået i Norge der vi fortsatt frykter at lokale utbrudd skal spre seg. Så får vi håpe at de ikke vil se samme vekst som resten av Europa,  de har jo ligget et stykke bak kurven på det meste. 

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
13.09.20 14:49
Sandaas: Men der maks grensen på 50 på arrangement i praksis har kvelt hele kulturlivet deres denne sommeren og 70+ generasjonen har måtte følge anbefalingene og isolere seg fra samfunnet uten å engang kunne oppsøke kafeer eller butikker uten å gå på tvers av myndighetenes anbefalinger. Skulle jo bare mangle at med slike strenge regler og anbefalinger at også Sverige etterhvert fikk smitten nedover, og nå har de lykkes så godt at de har nådd nivået i Norge der vi fortsatt frykter at lokale utbrudd skal spre seg. Så får vi håpe at de ikke vil se samme vekst som resten av Europa,  de har jo ligget et stykke bak kurven på det meste.

Men Sverige har jevnt over hatt et åpnere samfunn enn Norge uten stengte grenser og karantene eller stengte skoler osv. Sverige bedriver uansett ikke en vinglestrategi som stenge, åpne, stenge, åpne, stenge, åpne i det uendelige slik som man ser flere land nå gjør (inkludert Norge delvis). Det er ikke mulig for en daglig leder på en restaurant å sette opp en vaktliste i oktober, før myndighetene kommer med neste krumspring. 

GiPazzini_85

Innlegg: 86966
GiPazzini_85
13.09.20 14:57
Xavi7: Da er vi der Tegnell spådde.

Nei, det er vi ikke. Da må dødsraten opp vesentlig. Svenskene kan heller ikke vise til immunitet så langt.

Men så har vi folk som Tegnell som prøver seg på en spansk en med at immunitet kan finnes selv uten antistoffer. Helt sikkert...

(Innlegget ble redigert 13.09.20 14:58)

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
13.09.20 15:00
GiPazzini_85: Men så har vi folk som Tegnell som prøver seg på en spansk en med at immunitet kan finnes selv uten antistoffer. Helt sikkert..

Det er vel blant annet hintet til at man faktisk kan være immun uten antistoffer ved hjelp av T celle immunitet så Tegnell er ikke helt ute på viddene om han sier det. 

(Innlegget ble redigert 13.09.20 15:01)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
13.09.20 15:03
GiPazzini_85: Men så har vi folk som Tegnell som prøver seg på en spansk en med at immunitet kan finnes selv uten antistoffer. Helt sikkert...

Og selv forskere fra anerkjente Karolinska Universitet som har fått dette på trykk i Cell - et av de mest prestisjefylle medisinske tidsskriftene i verden - hever dette. Hørt på maken!


https://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(20)31008-4.pdf


 


 

basillen

Innlegg: 1817
basillen
13.09.20 15:06
justanothername: Det er visstnok en god del kinesere som jobber i tekstilindustrien i Nord-Italia (30000?), men  den som regnes som Pasient 1 var en italiener og det var ikke noen alarm som gikk angående smittede det kinesiske miljøet før ham.
Men ettersom så mange smittsomme kan være asymptomatiske så er det vanskelig å si.

Ja, selv om den "offiselle" Pasient 1 var en italiener, så kan fortsatt mange andre ha ankommet fra Kina i ukene senere og bidratt til å spre viruset raskt.

Men, som du sier, dette er vanskelig å bevise.

At vestlige land burde ha stengt grensen til innreisende fra Kina mye tidligere - eller i hvert fall pålagt alle innreisende fra Kina karantene allerede fra januar av - er imidlertid hevet over en hver tvil. Det er jo slik bl.a. Taiwan klarte å unngå å bli rammet hardt.

(Innlegget ble redigert 13.09.20 15:06)

William_S3

Innlegg: 9217
William_S3
13.09.20 15:14
basillen: Og selv forskere fra anerkjente Karolinska Universitet som har fått dette på trykk i Cell - et av de mest prestisjefylle medisinske tidsskriftene i verden - hever dette. Hørt på maken!
https://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(20)31008-4.pdf

Karolinska Universitet er forøvrig også blant de best ranka medisinske universitetene i Europa. Virkelig en institusjon svenskene kan være stolt av. Og attpå til en norsk rektor også Ole Petter Ottersen som tidligere var rektor på UiO. Det er sagt i visse forskningsmiljø at Ole Petter Ottersen kunne fått en Nobelpris i medisin om han ville hadde det ikke vært for at han satsa på en  lederkarriere i akademia. Han er blant de mest siterte norske medisinske forskerne. 

(Innlegget ble redigert 13.09.20 15:16)

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
13.09.20 15:36
justanothername: Giesecke er vel ikke typen til å si at han "håper" noe.

Så det menar du att du vet bäst om där borta från din utsiktspost i främmande land.

(Innlegget ble redigert 13.09.20 15:38)

Xavi7

Innlegg: 10275
Xavi7
13.09.20 15:40

Vi kan ikke være fornøyd med utviklingen i Norge. Regjeringen har hatt flaks at de har kunnet følge land som Danmark underveis. Skal sies at de har strammet inn mer enn Danmark gjerne. Feks ikke latt fotballspillere trene normalt til tross for null smitterisiko. Den største tabben gjorde de nylig ved å stenge ølservering tidlig. Noe som førte til at ungdom og unge voksne mistet all respekt og ga faen. Jeg vil gi denne regjeringen en svak 3 på håndteringen av pandemien

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
13.09.20 15:41
Xavi7: Da er vi der Tegnell spådde. Norge har høyere smitterate enn Sverige, kan vi lese i dagens aviser.

Anmärkningsvärt när man redan på försommaren kunde läsa i detta forum att viruset hade blivit "slått ned" i Norge.

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 16:01
lusekoftan: Anmärkningsvärt när man redan på försommaren kunde läsa i detta forum att viruset hade blivit "slått ned" i Norge.

Det hadde jo det. Men planen heter "slå ned og holde nede", så selv om del 1 gikk etter planen, så får vi nå smitte fra de landene som ikke har gjort jobben sin. Hvis man ikke isolerer de landene som tapte eller til og med valgte å tape mot viruset, så smitter tapet over på vinnerene.

At man tillot karantenefrie reiser mot majoriteten av befolkningens ønske var totalt feil ifølge strategien, og det eneste som er verre er de personene som kom fra land der de skulle være i karantene som men som ikke har gjort det og istedet smittet andre.

 

Husk, viruset sprer seg ikke selv, det må mennesker til.

(Innlegget ble redigert 13.09.20 16:06)

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 16:05
Xavi7: Den største tabben gjorde de nylig ved å stenge ølservering tidlig. Noe som førte til at ungdom og unge voksne mistet all respekt og ga faen.

Mange ja, og som vanlig er det, selv om de fleste er fornuftige, alltid noen som må ødelegge 

En undersøkelse Kantar har gjort for NRK viser at 47 prosent vil ha forbud, 38 prosent er uenig.

Undersøkelsen viser også at nesten 80 prosent av ungdommen ikke var på fest med flere enn anbefalt, da landet var i krisetilstand. 

https://www.p4.no/nyheter/ungdommer-vil-ha-fest-forbud/artikkel/812049/

 

(Innlegget ble redigert 13.09.20 16:17)

Xavi7

Innlegg: 10275
Xavi7
13.09.20 16:16
lusekoftan: Anmärkningsvärt när man redan på försommaren kunde läsa i detta forum att viruset hade blivit "slått ned" i Norge.

Aldri glem at nordmenn er svært selvgode. Spesielt de som styrer landet.

Xavi7

Innlegg: 10275
Xavi7
13.09.20 16:16
lusekoftan: Anmärkningsvärt när man redan på försommaren kunde läsa i detta forum att viruset hade blivit "slått ned" i Norge.

p

(Innlegget ble redigert 13.09.20 16:16)

Solvgutt1

Innlegg: 18608
Solvgutt1
13.09.20 16:19
lusekoftan: Anmärkningsvärt när man redan på försommaren kunde läsa i detta forum att viruset hade blivit "slått ned" i Norge.

Man kunne jo også lese fra svenske eksperter at Norge ville få like mange døde som Sverige. Vet ikke hva som er lengst unna sannheten jeg. 

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 16:21
Xavi7: Aldri glem at nordmenn er svært selvgode. Spesielt de som styrer landet.

De som styrer landet er de som folket velger (dvs vi har et parlamentarisk system der folket velger parlamentet som så danner styret).


Jeg tror ikke det er noen god ide å forsøke å skape en slik "oss og dem" holdning.

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
13.09.20 16:23
lusekoftan: Anmärkningsvärt när man redan på försommaren kunde läsa i detta forum att viruset hade blivit "slått ned" i Norge.

Det var vel etter at man kunne lese at Sverige ville ha flokkimmunitet før mai, nei vent.... i midten av mai.... hmmm nei, slutten av mai.... juni da?


Før heller senere så går det vel, i verste fall får man ta vaksiner til hjelp.

toydoll

Innlegg: 2812
toydoll
13.09.20 16:36
William_S3: Det er egentlig nokså sært hvordan et virus som oppstod i et område av Kina som man neppe kan si er overbefolket av turister plutselig har spredd seg til hele verden (kjenner ingen som har reist på tur til Wuhan, men kjenner flere som har vært i Beijing, Shanghai, Hong Kong etc)

Jeg har hvert i Wuhan et par ganger.
Er som oftest her turister starter/stopper på Yangtzee River cruise i Kina.
Selv om Wuhan ikke er like populær som Beijing, Shanghai, Chengdu etc, Så er det ganske mange vestelige som jobbet der pre covid.
Frankrike har også et konsulent I Wuhan.
Wuhan hadde direkte fly fra alle stor byer i Asia plus daglig fly fra New York, San Francisco, Moskva, Paris, Roma, London.
Så en del tusen turister/forretnings folk som reiste fra Wuhan hver dag.

Klikk for å gå tilbake til toppen