Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
ingliaskelnd

Innlegg: 64
ingliaskelnd
14.09.20 22:33

Vi har utsatt smittebølgen vår til høsten. Tror ikke det var lurt, men det gjenstår å se. Samtidig virker det kanskje som viruset har mutert til en noe mildere variant: Lav dødelighet for tiden (Kan selvfølgelig være  fordi at de nå tester unge, asymptomatiske mennesker som aldri er innom sykehuset engang. Det skyldes i hvertfall ikke bedre behandling selv om det sikkert har blitt det også Men kanskje det er lurt å gå ut å prøve corona-rulletten nå?


Jeg tror viruset har kommet for å bli, med mindre flokkimmunitet virker. Men jeg tror kanskje det gjør det, men tror ikke vaksinasjon alene er særlig effektiv for dem som trenger den mest.


Viruset kjører på immunsystemet, og den eneste vaksinen (Oxford) som var langt fremme i forhold til T-celleimmunitet feilet nylig. (Selv om de har gjenopptatt den, men det er en alvorlig fare for at immunsystemet overreagerer, tror det skjedde med en av forsøkspersonene). Jeg kommer aldri til å ta en vaksine mot en sykdom som jeg i min alder, 45 år, har under 0,1 % (?) sjanse for å dø av. Og som jeg dessuten har en sterk mistanke om at jeg hadde i februar med comeback i april.


Antistoffene forsvinner fort, så folk kommer uansett neppe til å være immune lenge selv ved vaksinasjon. La de som vil gå ut å kose seg hvis de vil det, gjøre det! Kanskje de redder livet ditt senere ved at de får flokkimmunitet. Vi vet ikke det sikkert enda, men det begynner å se ut som Sverige har hatt rett strategi .Og at flokkimmuniteten begynner å virke allerede på 20 %. La oss følge med på stedene som var hardest rammet  først fremover!


Og spar meg for gamlehjemsshamen mot Sverige med høye dødstall,mange stater og land med lockdown og portforbud har hatt 80% dødsfall i instutisjonene sine. (Canada og USA bl.a.) Det er dårligere enn Sveriges 70% eller hva det nå er. Vi klarer neppe å beskytte disse menneskene uansett hva vi velger å gjøre.


Hold deg hjemme alene hvis du er redd, kan og vil. Jeg gidder ikke det. Og jeg bryter ingen regler heller, men slutt å skylde på andres oppførsel pga. dødsfall! 70% blir smittet av sine egne nærkontakter, ingenting resgistrert via butikker f.eks. Media er medsynder for dette fenomenet!

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
14.09.20 23:05

Og som jeg dessuten har en sterk mistanke om at jeg hadde i februar med comeback i april.

 

Nå er det vel rundt 0.5 % av de som testes som har det. (etter vi fikk opp testkapasiteten) Mesteparten av disse har vel mistanke. Så at du skulle hatt det 2 ganger på et par mnd er det nok vesentlig mindre enn 0,5 % sjangse for

(Innlegget ble redigert 14.09.20 23:08)

ingliaskelnd

Innlegg: 64
ingliaskelnd
14.09.20 23:09

Du vet at lockdown ikke er å trekke innendørs sammen med mange fremmede, men holde seg hjemme med sin familie? Prinsippet med lockdown er å ta ned mobiliteten i samfunnet og stoppe spredning, ikke at folk kan fortsette som før bare innendørs...


 


Jeg har dansk kjæreste bosatt i København. For min del har denne tiden vært helt jævlig og surrealistisk. Fra passfrihet fra 50-tallet til at man ikke kan møtes. Vi hadde en periode ikke annet valg enn evt. å møtes i Sverige. Vurderte, og vurderer fortsatt å flytte til Sverige, kjæresten min eier et sommerhus der.


Og jeg hadde en karriere i Danmark på gang som er umulig å opprettholde for tiden, og pengene mine er bundet opp i Norge (Kunstnerstipend). Er i en umulig situasjon nå som krever at jeg må bryte regler på den ene eller andre siden. Er i kulturbransjen, så ingen bedring i sikte. Folk har forskjellige liv, viruset i seg selv er det som bekymrer meg minst for tiden. Men verdens politikk gjør det!

pfrog567

Innlegg: 18759
pfrog567
14.09.20 23:30
justanothername: Begravelsesbyråer henter coronastøtte: – Alt stoppet opp, også virusene
https://e24.no/naeringsliv/i/6jL37e/begravelsesbyraaer-henter-coronastoette-alt-stoppet-opp-ogsaa-virusene
Erik Lande er tredje generasjons driver av familiebedriften Landes begravelsesbyrå. Det er ett av fem begravelsesbyråer i Norge som har søkt og fått innvilget kontantstøtte, ifølge oversikten til Skatteetaten.
– Alternativet hadde vært

Jøss, det dør da folk uansett corona-viruset eller ei. Dette blir for dumt.

pfrog567

Innlegg: 18759
pfrog567
14.09.20 23:36
ingliaskelnd: Jeg har dansk kjæreste bosatt i København. For min del har denne tiden vært helt jævlig og surrealistisk. Fra passfrihet fra 50-tallet til at man ikke kan møtes.

Dere kan da besøke hverandre. Bare ta en 10-dagers karantene det, enkelt og greit.

ingliaskelnd

Innlegg: 64
ingliaskelnd
14.09.20 23:42

Hey fotballidiot!


Jeg fikk veldig vondt i halsen 5 dager etter at jeg kom hjem fra en rundtur via Danmark og Sverige i vinterferien deres (i midten av februar, tidligere enn den norske) via 7 forskjellige offentlige transportmidler: Båt, buss, tog, T-bane. Dag 9 massiv hodepine, forsvant i løpet av dag 10. Frisk en uke, så besvimte jeg to ganger med høy puls en uke senere.(Har lavt blodtrykk så ikke uvanlig, men hjerterytmen var off). Kjørte ut i trykk i brystet i april, med noe som kjentes ut som feber etterpå. (Vet ikke, har ikke termometer).


Formen vekslet mellom bra og dårlig i løpet av 2 timer, men ble normalisert etter 5 dager. Frisk siden, bortsett fra at blodtrykket mitt kjentest uregelmessig ut en tid etterpå. Du har helt rett, jeg vet ikke om det var Corona, for de testet meg ikke selv om jeg meldte meg.


Masse folk med ski i Danmark på den tiden forøvrig. De kan ha vært i Norge, eller i Østerrike/Italia. I dont know. Jeg tror smitten kom fra bussenturen hjem fra KBH/Kastrup og Gøteborg (stoppet jeg gikk på i).


Var innom butikken dagen etter jeg kom hjem, deretter møtte jeg jeg ingen mennesker de neste dagene. Usannsynlig at det var influensa i forhold til inkubasjonstid. Har heller aldri hatt influensa tror jeg? Pleier bare å få vondt i halsen, snørr og hoste ved vanlig forkjølelse. Noe rart var det definitivt,men var ikke supersyk som man pleier å bli av influensa (Sier folk).

HNilsen

Innlegg: 12231
HNilsen
14.09.20 23:44
ingliaskelnd: Jeg har dansk kjæreste bosatt i København. For min del har denne tiden vært helt jævlig og surrealistisk. Fra passfrihet fra 50-tallet til at man ikke kan møtes. Vi hadde en periode ikke annet valg enn evt. å møtes i Sverige. Vurderte, og vurderer fortsatt å flytte til Sverige, kjæresten min eier et sommerhus der.
Og jeg hadde en karriere i Danmark på gang som er umulig å opprettholde for tiden, og pengene mine er bundet opp i Norge (Kunstnerstipend). Er i en umulig situasjon nå som krever at jeg må bryte regler på den ene eller andre siden. Er i kulturbransjen, så ingen bedring i sikte. Folk har forskjellige liv, viruset i seg selv er det som bekymrer meg minst for tiden. Men verdens politikk gjør det!

Jeg har stor forståelse for at du opplever dette vanskelig. Du har min medfølelse.

Slik situasjonen er i dag, så er det vanskelig å forstå at man skal opprettholde disse sterkt inngripende tiltakene. Hadde situasjonen vært mer prekær, så kunne man forstått det og endog vært lojale mot tiltakene, men slik stoda er nå, så har jeg stor forståelse for at du i din situasjon vurderer å bryte reglene. 

Edit: At du har hatt covid-19 to ganger er jeg nok mer skeptisk til. :)

(Innlegget ble redigert 14.09.20 23:48)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
15.09.20 07:38

Får man ølgardin i København? Kan virke sånn


https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=42634

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
15.09.20 07:47
pfrog567: Jøss, det dør da folk uansett corona-viruset eller ei. Dette blir for dumt.

Tydeligvis ikke... tiltakene har stoppet mer enn bare covid-19.


Og jeg tror ikke begravelsesbyråene har store muligheter for å påvirke hvor mange kunder de skal ha, dvs. intern konkurranse mellom byråene er det jo, men det er vanskelig å "verve" nye kunder.

justanothername

Innlegg: 15401
justanothername
15.09.20 07:59
ingliaskelnd: Viruset kjører på immunsystemet, og den eneste vaksinen (Oxford) som var langt fremme i forhold til T-celleimmunitet feilet nylig. (Selv om de har gjenopptatt den, men det er en alvorlig fare for at immunsystemet overreagerer, tror det skjedde med en av forsøkspersonene).

Feilet? Har ikke sett noe om at den har feilet.


Når man tester på ti-tusenvis av mennesker så må man regne med at noen kommer til å bli syk av ett eller annet, eller man oppdager noen som allerede hadde noe på gang som ikke er relatert til vaksinen.


Ser for meg ut som prosessen er at en ekstern komite skal vurdere tilfellet om noen av testpersonenene blir syk, og konklusjonen nå var at det ikke hadde noe med vaksinen å gjøre.

Columbus_3

Innlegg: 13350
Columbus_3
15.09.20 08:13
pfrog567: Dere kan da besøke hverandre. Bare ta en 10-dagers karantene det, enkelt og greit.

Man kan, men bør man? Nei, etter min mening.
Alle råd går ut på å reise minst mulig.

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
15.09.20 08:30
HNilsen: Slik situasjonen er i dag,

Hva er situasjonen i dag ?

Stigende smittetall i hele Europa (med mulig unntak av Sverige), samt nye rekorder i smitte på verdensbasis flere dager i det siste. Land nær oss som Frankrige og Tjekkia har høyere daglige smittetall enn i mars/april. I Norge har vi fortsatt rimelig god kontroll, men likevel har vi allerede klart å få noe smitte inn på sykehjem og flere i helsevenet har blitt smittet. Når folk på sykehusene blir smittet vil det gå utover tilbudet også for andre sykdommer. Skal vi måtte ha en situasjon hvor folk som jobber på sykehusene igjen skal være redde for å gå på jobb ? I Sverige var nær 1/3 del av de smittede i starten helsespersonell.

Og for å unngå at de utbruddene vi har skal komme ut av kontroll brukes det veldig mye ressurser både på testing, sporing og ekstra smittetiltak. Ressurser som kunne og burde vært brukt på annet. Et arbeid som er svært krevende og belastende for kommunene det gjelder. 

Vi har foreløpig sluppet veldig inngripende tiltak siden April og motivasjonen til folk burde ikke være vanskelig å holde oppe ift de enkle ting for å beholde en slik situasjon. Forstår ikke hvorfor vi må miste kontrollen for å forsvare tiltak. Det er langt enklere å holde noe nede når man har rimelig kontroll enn å få tilbake kontrollen om man mister den.

Klarer rett å slett ikke å forstå at situasjonen må bli prekær for at vi skal ha "inngripende" tiltak. Vi har disse tiltakene nettopp for å ikke havne i en slik situasjon. 

(Innlegget ble redigert 15.09.20 08:41)

pfrog567

Innlegg: 18759
pfrog567
15.09.20 08:49
justanothername: Og jeg tror ikke begravelsesbyråene har store muligheter for å påvirke hvor mange kunder de skal ha, dvs. intern konkurranse mellom byråene er det jo, men det er vanskelig å "verve" nye kunder.

Neida, men det dør folk hver dag av sykdom og ulykker. Så at det "bare" er dødd 266 personer av corona i løpet av det siste halvåret fordelt på hele landet, skulle påvirke økonomien mye til begravelsesbyråene rundt omkring stiller jeg meg tvilende til. 

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
15.09.20 09:02
pfrog567: skulle påvirke økonomien mye til begravelsesbyråene rundt omkring stiller jeg meg tvilende til.

Vet ikke hva status er nå, men vi hadde fra uke 1 til 28 - 872 færre dødsfall enn i et "normalår". En begravelse koster vel for en 60-70 000. 


I tillegg til at det har vært færre dødsfall har vel mange avlyst seremoniene grunnet Covid19 som vel også er med å redusere omsetningen. 


2019 var det kun tre–fire prosent av de pårørende som ikke vil ha en seremoni, nå er vi oppe i 12–15 prosent.

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
15.09.20 09:03

Kun 12 % mener det var riktig å åpne for utenlandsreiser i sommer. 81 % mener det var feil og 7 % vet ikke. 

Regner med Dagbladet har skylden for dette ?

(Innlegget ble redigert 15.09.20 09:05)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
15.09.20 09:16
fotballidiot2: Kun 12 % mener det var riktig å åpne for utenlandsreiser i sommer. 81 % mener det var feil og 7 % vet ikke.  Regner med Dagbladet har skylden for dette ?

Det var nå en grunn til at man åpna opp også - en kunne  ikke hatt det stengt i all evighet. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
15.09.20 09:35
Columbus_3: Man kan, men bør man? Nei, etter min mening.
Alle råd går ut på å reise minst mulig.

Hva du mener er fullstendig uinteressant, folk har sine grunner for å reise. 

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
15.09.20 09:41
William_S3: Det var nå en grunn til at man åpna opp også - en kunne ikke hatt det stengt i all evighet.

Nå sier jeg ingenting om min oppfatning rundt det. Jeg synes det var greit de åpnet noe.


Det hadde heller ikke vært umulig å forholdt seg til det en lenge sa at i år må en basere seg på Norges ferie. Hadde nok blitt noe ramaskrik og noen som reiste uansett, men de fleste hadde akseptert det. Er vel først og fremst turistnæringen som virkelig hadde fått problemer. 


Så det var nok viktig å få noe turister inn og da måtte en nesten åpne begge veier. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
15.09.20 10:08

Forøvrig er de første overskriftene på Dagbladet i dag så å si coronafritt. Er de lei av å skremme? Nå handler det om MArtin Ødegaard, orkan i USA (som  jo selvsagt er alvorlig nok det) og saken mot Waras samboer. 

Forøvrig hadde Bergen i går flere tilfeller av corona enn Oslo i absolutt antall. Oslo har jo hele tiden hatt mer kontinunerlig smitte, men uten at det har vært et utbrudd som har prega hele byen, 

(Innlegget ble redigert 15.09.20 10:14)

Columbus_3

Innlegg: 13350
Columbus_3
15.09.20 10:13
William_S3: Forøvrig er de første overskriftene på Dagbladet i dag så å si coronafritt. Er de lei av å skremme?

Saver du info?
Det er vel ikke så mye nytt å  berette om etter deres mening.

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
15.09.20 10:14
Columbus_3: Saver du info?
Det er vel ikke så mye nytt å  berette om etter deres mening.

Hehe nei bare en interessant observasjon. De kommer ofte med sensasjonsoverskrifter om corona i fete typer. 

Columbus_3

Innlegg: 13350
Columbus_3
15.09.20 10:15
William_S3: Hva du mener er fullstendig uinteressant

Ønsker du forumet som et ensrettet ekkokammer?

basillen

Innlegg: 1817
basillen
15.09.20 10:21
justanothername: Tydeligvis ikke... tiltakene har stoppet mer enn bare covid-19.

Så da vil vi etter all sannsynlighet få en periode med overdødelighet så snart tiltakene lettes på. På sikt, over tid, jevner dette seg ut.

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
15.09.20 10:26
basillen: Så da vil vi etter all sannsynlighet få en periode med overdødelighet så snart tiltakene lettes på. På sikt, over tid, jevner dette seg ut.

Ikke nødvendigvis. At vi fikk mindre influensa i år trenger ikke medføre flere tilfeller neste år. Antagelig vil enda flere vaksinere seg slik at en får mindre influensa smitte enn normalår ? 

Andre smittsomme sykdommer trenger heller ikke blusse opp med mye større omfang slik at en tar igjen det tapte. Tvertimot kan noe av den potensielle smitten ha blitt redusert over lang tid. Når en grunnet tiltak har færre med smitte vil færre bli smittet.

Tror også vi framover selv uten tiltak vil være mer bevisst de enkle ting som hyppig håndvask etc som vil medføre mindre sykdom.

(Innlegget ble redigert 15.09.20 10:29)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
15.09.20 10:28
fotballidiot2: ror også vi framover selv uten tiltak vil være mer bevisst de enkle ting som hyppig håndvask etc som vil medføre mindre sykdom.

Ja det er faktisk helt utrolig hvor dålig håndhygiene en del har. Om man har tilbragt bare bittelitt tid på offentlig toalett ser man det. Ved god håndhygiene kan man faktisk holde Norovirus og sånt på et bunnivå. Spredningsmåten er direkte ekkel - den må liksom ut fra en persons tarm og inn i noens munn (de aller fleste smittes av Norovirus via den veien). Annen smittemåte er jo i kontakt med oppkast  eller avføring fra en smitta person via dråper. Har man det i hus må ting helst klores. 

(Innlegget ble redigert 15.09.20 10:30)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
15.09.20 10:29
fotballidiot2: Ikke nødvendigvis. At vi fikk mindre influensa i år trenger ikke medføre mer tilfeller neste år. Antagelig vil enda flere vaksinere seg.

Det kan være, men matematisk vil slike trender jevne seg ut over tid. Vi skal tross alt alle dø en gang, så om antall døde går ned en periode, vil det rent matematisk være uunngåelig at antallet vil gå opp i andre perioder. 

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
15.09.20 10:32
basillen: Vi skal tross alt alle dø en gang, så om antall døde går ned en periode, vil det rent matematisk være uunngåelig at antallet vil gå opp i andre perioder.

Det er selvsagt korrekt. Men det kan medføre at gjennomsnittlig levealder øker og vi får en forskyvning. Trenger ikke endre seg så fort tiltakene lettes på, men på sikt ja.

Men det eneste som er sikkert er at vi skal dø.

(Innlegget ble redigert 15.09.20 10:32)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
15.09.20 10:49
fotballidiot2: Det er selvsagt korrekt. Men det kan medføre at gjennomsnittlig levealder øker og vi får en forskyvning. Trenger ikke endre seg så fort tiltakene lettes på, men på sikt ja. Men det eneste som er sikkert er at vi skal dø.

Jo da, det er riktig at vi ikke nødvendigvis vil se en økning i dødstall umiddelbart etter at vi letter på tiltakene. Men det er også et faktum at en god del av de som dør av Covid-19 er svært gamle og reduserte mennesker som i noen tilfeller bare er en infeksjon unna døden. Så snart samfunnet normaliserer seg igjen (dog uvisst når dette blir. . .), og vanlige forkjølelsesvirus og slikt begynner å gå rundt igjen, så vil nok en del av de som har vært isolert fra omverdenen de siste månedene dø.

Selvsagt kan vi jo hypotetisk fortsette med å isolere disse svært gamle og syke menneskene, men er det egentlig et mål i seg selv? Når man først havner på gamlehjem og er syk og skrøpelig så vet man godt at man har entret livets siste fase. Spørsmålet blir da hvordan man faktisk vil leve den tiden man har igjen. Vil man leve i en hermetisk lukket boks fullstendig isolert fra omverdenen slik at man kanskje kan leve litt lengre? Eller vil man heller bruke den lille tiden man har igjen til å omgås familie og venner og oppleve menneskelig kontakt før man går bort? Selv om dette medfører risiko for at man kan få en infeksjon.

Jeg vet godt hva jeg ville valgt.

(Innlegget ble redigert 15.09.20 10:51)

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
15.09.20 11:04
fotballidiot2: Hva er situasjonen i dag ? Stigende smittetall i hele Europa (med mulig unntak av Sverige), samt nye rekorder i smitte på verdensbasis flere dager i det siste. Land nær oss som Frankrige og Tjekkia har høyere daglige smittetall enn i mars/april.

Det er vanskelig å se at reiserestriksjoner mellom land med tilnærmet likt smittetrykk skal ha noen virkning. Vi har karantene for folk som kommer fra Sverige og Tyskland, som nå har lavere smittetrykk enn Norge. Dette gir ikke mening. Det er mangelen på god dokumentasjon og skjønn i utarbeidelsen av tiltakene som gjør mange av oss frustrerte. I samme setning kan jeg nevne det idiotiske breddeidrettsforbudet. 


Reiserestriksjoner handler ikke bare om turister. De fleste kan klare seg uten et år med utenlandsferie, men etter 6 mnd. begynner det å bli nok av grensestenging for folk med familie, kjæreste og lignende utenlands. Og det er ikke vits å komme med "du kan jo bare ta 10 dagers karantene". Når man er i jobb er dette for de fleste ganske vanskelig å gjennomføre. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
15.09.20 11:06
mrk89: Reiserestriksjoner handler ikke bare om turister. De fleste kan klare seg uten et år med utenlandsferie, men etter 6 mnd. begynner det å bli nok av grensestenging for folk med familie, kjæreste og lignende utenlands. Og det er ikke vits å komme med "du kan jo bare ta 10 dagers karantene". Når man er i jobb er dette for de fleste ganske vanskelig å gjennomføre.

Og særlig for de som ikke kan ta hjemmekontor.  Der hvor det er mulig vil jeg tro arbeidsgivere oftere er mer fleksible. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg