Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
15.09.20 23:36
zetta: Dere sitter fast i en ond sirkel dere ikke kommer ut av. Det vil alltid påvises positive tester, noen av dem er til og med falske! Så sier dere at det ikke er mye verre pga tiltakene vi har.  Hvordan skal dere komme ut av dette?
 Dere holder samfunnet i et nakkegrep. Grunnleggende rettigheter blir undertrykt, på grunnlag av hva? At noen tror vi er i stor fare og at samfunnet er på randen av katastrofe. Dette er dystopia og skremselspropaganda og bør på ingen måte være tilstrekkelig til å holde samfunnet i kne.
 På et eller annet tidspunkt må dere se virkeligheten i øynene og innse at man må ta noe risiko. Man kan ikke være så redd for sykdom og død at man blir helt lammet og verden blir lammet.

Du kan jo ikke benekte at det ikke er henger på greip å angripe at man har mange tiltak ved å vise til lite død og sykdom når tiltakene er årsaken til såpass lite død og sykdom. Du må kunne vise til at antall syke og døde ikke er merkbart forskjellig i land med ulike restriksjoner. Det er her dine argumenter faller helt sammen.

Sverige kjørte en annen linje enn sine nordiske naboer i starten av pandemien, og vi ser en markant forskjell i antall døde og syke. Dette er et overveldende bevis på at tiltak har en viktig effekt. Det samme ser vi at Sverige gradvis har trappet opp sine tiltak og også de etterhvert kommet ned på et smittenivå tilsvarende naboland. Om tiltak var ubetydelig ville dette ikke skjedd, ei heller den økning vi ser når unge dropper enkle smittevernregler og selvfølgelig pådrar seg smitte. Land som var for sent ut med å ta dette alvorlig, testet for lite og vinglet i sine tiltak, som Brasil, USA, Spania, England m.fl., har vesentlig høyere antall døde og syke enn land som var raskt ute med å få på plass mye testing og milde restriksjoner. Ikke bare det, de som var tidlig ute forhindret at dette kom ut av kontroll og har sluppet helt unna de hardeste tiltakene for å stoppe viruset. 

"Vi" holder ikke noe samfunn i nakkegrep, men heldigvis støtter flertallet opp om fornuftige og riktige grep for å holde smitten nede og forhindre at nettop det blir mange syke og døde. Om tiltakene var nytteløse og bare et grep for å kontrollere samfunnet, hvordan kan du da forklare at man enkelt kan dokumentere at smitten fort faller og lokale utbrudd rask kveles med nettopp tiltak som utstrakt testing, sporing og bruk av karantene.

Verden og Norge er også langt fra lammet. De landene som reagerte tidlig har klart å rulle ut lettelser og vendt tilbake mer til normalen, land som ikke tok dette alvorlig sliter ekstremt (Brasil det kanskje verste eksempelet). I Norge har vi tatt smitten nede og tiltakene rettes primært inn mot inngrep for å stoppe de få lokale utbruddene vi har sett. 

Du snakker om å ta "noe risiko", vi ser jo hver dag at det på verdensbasis tikker inne mange tusen nye døde, er det dette du mener er et bevis på at man skal droppe tiltak og late som viruset ikke vil påvirke oss bare vi lukker øynene? Snakk om å opptre som en godtroende fjott. Igjen, du må dokumentere at tiltakene kan lettes, og det gjør du virkelig ikke ved å vise til at nettopp tiltakene er så effektive at vi har få syke og få døde...

(Innlegget ble redigert 15.09.20 23:42)

ingliaskelnd

Innlegg: 64
ingliaskelnd
15.09.20 23:48
InDeilawetrust: Ikke bra det, da dette viruset smitter lettere inne. Generelt vil vi nok samles mer inne utover høsten og vinteren nå som det blir kaldere her i Norge også.

Helt riktig! Derfor forstår jeg ikke hvorfor Oslo plutselig bestemte seg for å jage øldrikkende unge folk fra parkene. Fullstendig idiotisk tiltak, som bare fører til at alle klumper seg sammen i små leiligheter eller tar kollektiv litt ut av byen for å drikke der i sola. (Disse folka har hverken penger til utepils, balkong eller hage)


Men la oss nå se om Grunerløkka er det første stedet som får flokkimmunitet og smittetall på linje med Stockholm:) Og så håper jeg at ingen av dem er så dumme å teste seg, da havner vi bare under portforbud eller annen skit.


Bli hjemme hvis du er syk, si fra til venner. Thats it.

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
15.09.20 23:48

Bare for å ha det klart, også jeg håper at vi snart igjen kan rulle ut nye lettelser (som regjeringen  også hadde planer for før slike store lokale utbrudd gjorde dette umulig). Ting som å øke maks antall til 500 eller åpne for kamper også innen breddeidretten er nok høyt oppe på agendaen. Men også jeg skjønner at man ikke bare kan knipse på fingrene og så vil det gå bra med slike lettelser og at dette kan gjøres uavhengig smittesituasjonen i landet. Det er helt avhengig at man viser at man får kontroll over lokale utbrudd og at de fort kan kveles før mange hundre smittes og man risikerer å miste kontroll med ukjente smitteveier. At man fikk såpass mange smittede på Haukeland sykehus var f.eks. et klart varseltegn på at kommunene og deler av befolkningen kanskje ikke kan håndtere en slik lettelse på det nåværende tidspunkt. 

(Innlegget ble redigert 15.09.20 23:48)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 07:36

Tysk studie viser at viruset har blitt mindre dødlig i alle aldersgrupper 


https://www.vg.no/forbruker/helse/i/VqRxGV/studie-av-tyske-smittede-corona-doedelighet-faller-i-alle-aldersgrupper

Columbus_3

Innlegg: 13350
Columbus_3
16.09.20 07:58
William_S3: Tysk studie viser at viruset har blitt mindre dødlig i alle aldersgrupper

Det er bra.
Man klarer nå stort sett å hold viruset ute fra sykehjem og sykehus. Dessuten ser vi at folk med såkalte underliggende sykdommer har blitt veldig forsiktig.
Dødeligheten blant unge har vel aldri vært høy?

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
16.09.20 08:22
William_S3: Tysk studie viser at viruset har blitt mindre dødlig i alle aldersgrupper 
https://www.vg.no/forbruker/helse/i/VqRxGV/studie-av-tyske-smittede-corona-doedelighet-faller-i-alle-aldersgrupper

At det nå kommer studier som støtter opp under det man har sett av tallene en stund er jo ikke overraskende.

Viruset dreper langt færre, også i gruppen 80+.

Så kan man spørre seg hvorfor.

Det kan være fordi viruset har mutert til en mindre aggressiv variant.

Men det kan også være at viruset i utgangspunktet ikke er særlig farlig for folk flest, men at en liten udefinert gruppe er ekstra utsatt og at mange av disse fikk viruset i våres. Og nå er mange av disse døde eller har (delevis) immunitet.

Så kan det også være sesongvariasjoner. At viruset er mer dødelig på vinteren. Kanskje pga av en kombinasjon av covid-19 og andre virus som blomsterer opp om vinteren.

Mer testing som fører til tidligere behandling og generelt bedre behandling er også en mulig faktor

Det vi i hvertfall kan fastslå med ganske så stor sikkerhet er at dødeligheten er langt under en prosent.  Jeg tipper at den vil vise seg å være langt under en halv prosent også.

Og at det hysteriet man opplevde tidligere i år hvor man nærmest fastslo at dødeligheten var 4% fordi regnestykket antall registrerte smittede/antall døde ble 4% er den type irrasjonell tankegang vi må bare avvise i slike situasjoner.

Det gjelder å holde hodet kaldt.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 08:27)

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24039
oddvar_kjempebra
16.09.20 08:31
Columbus_3: Det er bra.
Man klarer nå stort sett å hold viruset ute fra sykehjem og sykehus. Dessuten ser vi at folk med såkalte underliggende sykdommer har blitt veldig forsiktig.

Som sagt: man ser at dødeligheten for 80+ også faller sterkt. I Tyskland fra 26% til 11% bare på noen mnd. 

(Innlegget ble redigert 16.09.20 08:31)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
16.09.20 09:30
William_S3: Tysk studie viser at viruset har blitt mindre dødlig i alle aldersgrupper 
https://www.vg.no/forbruker/helse/i/VqRxGV/studie-av-tyske-smittede-corona-doedelighet-faller-i-alle-aldersgrupper

Vi får virkelig håpe dette stemmer! Håper også at noen forskere etter hvert kommer med bedre data på hvor mange som faktisk rammes av alvorlige senskader, gjerne da også fordelt på aldersgrupper. Ingenting ville jo vært bedre enn om dette viruset ender opp med å bli såpass mildt at det ikke skiller seg fra andre virus vi har akseptert at vi må leve med.

For øvrig påfallende at dette som er en god nyhet ikke nevnes i omtrent en eneste nettavis. Ikke et ord i Dagbladet for eksempel.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 09:30)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 09:52
basillen: Vi får virkelig håpe dette stemmer! Håper også at noen forskere etter hvert kommer med bedre data på hvor mange som faktisk rammes av alvorlige senskader, gjerne da også fordelt på aldersgrupper. Ingenting ville jo vært bedre enn om dette viruset ender opp med å bli såpass mildt at det ikke skiller seg fra andre virus vi har akseptert at vi må leve med. For øvrig påfallende at dette som er en god nyhet ikke nevnes i omtrent en eneste nettavis. Ikke et ord i Dagbladet for eksempel.

Nei du vet nettavisene er jo avhengige av klikk og få ting genererer så mye klikk som skremming. Hvis vi får bedre datagrunnlag på folk som sliter lenge etterpå så kan man nok lempe en god del på tiltakene etterhvert. Forskningen tar alltid litt tid å henge med  når man ser en trend rett og slett fordi det er strenge kvalitetskrav. Overskriftene i går var jo at regjeringen strammer inn reglene for karantene, men det er jo i realiteten feil. Det de har gjort er å samle alt sammen i en forskrift og ikke det lappeteppet som er. Noen reell innstramming er det ikke. Samtidig så ser jeg på Dagbladet at politiet har slått jernring rundt Melbourne. Tenker vi kan få store protester i Melbourne også mot såpass innskrenking av bevegelsesfrihet. 

(Innlegget ble redigert 16.09.20 09:57)

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
16.09.20 10:01
William_S3: Nei du vet nettavisene er jo avhengige av klikk og få ting genererer så mye klikk som skremming.

Tror nok positive nyheter om Corona også genererer mye klikk i disse tider. Mange som går å venter på signaler som gjør at vi kan komme tilbake til normalen.

LOB

Innlegg: 658
LOB
16.09.20 10:02
Sandaas: Sverige kjørte en annen linje enn sine nordiske naboer i starten av pandemien, og vi ser en markant forskjell i antall døde og syke. Dette er et overveldende bevis på at tiltak har en viktig effekt.

En annen forklaring er at utbredelsen i starten av pandemien, før tiltakene kunne fått effekt, var veldig mye større i Sverige enn i Norge men mer lik situasjonen i Nederland/Belgia/ Frankrike, dvs land som nå har høyere eller lignende dødstall som de i Sverige til tross for at de innførte hard lockdown. F.eks så hadde Norge 75 personer på intensiven den 26/3 (dvs 13 dager etter tiltakene ble lansert og altfor kort tid for at de skulle få effekt på innlagte på intensiven, gitt 3-5 dager inkubasjonstid og minst en uker innen sykdommen blir alvorlig) imens tilsvarende tall for Sverige var 247 personer.    


https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa/page/page_0/

basillen

Innlegg: 1817
basillen
16.09.20 10:06
William_S3: Nei du vet nettavisene er jo avhengige av klikk og få ting genererer så mye klikk som skremming. Hvis vi får bedre datagrunnlag på folk som sliter lenge etterpå så kan man nok lempe en god del på tiltakene etterhvert. Forskningen tar alltid litt tid å henge med  når man ser en trend rett og slett fordi det er strenge kvalitetskrav. Overskriftene i går var jo at regjeringen strammer inn reglene for karantene, men det er jo i realiteten feil. Det de har gjort er å samle alt sammen i en forskrift og ikke det lappeteppet som er. Noen reell innstramming er det ikke. Samtidig så ser jeg på Dagbladet at politiet har slått jernring rundt Melbourne. Tenker vi kan få store protester i Melbourne også mot såpass innskrenking av bevegelsesfrihet.

Ja, jeg er 100 % enig med deg. Jobber med forskning selv, så vet godt hvor lang tid det kan ta for at resultatene skal være av god nok kvalitet til publisering :). 


Melbourne er forresten helt ekstremt. Her snakker vi virkelig om skremmende tiltak fullstendig ute av proporsjon med problemet, og en drastisk innskrenking av det jeg mener er fundamentale rettigheter i et demokratisk samfunn.

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
16.09.20 10:08
LOB: En annen forklaring er at utbredelsen i starten av pandemien, før tiltakene kunne fått effekt, var veldig mye større i Sverige enn i Norge men mer lik situasjonen i Nederland/Belgia/ Frankrike, dvs land som nå har høyere eller lignende dødstall som de i Sverige til tross for at de innførte hard lockdown. F.eks så hadde Norge 75 personer på intensiven den 26/3 (dvs 13 dager etter tiltakene ble lansert og altfor kort tid for at de skulle få effekt på innlagte på intensiven, gitt 3-5 dager inkubasjonstid og minst en uker innen sykdommen blir alvorlig) imens tilsvarende tall for Sverige var 247 personer.

Nå ble det jo iverksatt testing,  smittesporing og karantene for skiturister veldig tidlig i Norge enkelte steder. Faktisk før FHI anbefalte det.  Vet ikke om det samme ble gjort i Sverige. Men det er iallefall liten tvil om at i Stavanger/Sandnes fikk man tidlig stoppet stor spredning grunnet enkle tiltak.


 

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
16.09.20 10:09

Mens smittetallene i Indonesia altså går tildels kraftig opp for hver uke som går. Dødstallene likeså.

 

Ikke at jeg tror dette er en noe som helst reell situasjon i Indonesia heller, det bare registreres flere. Tallene er uansett myye høyere i realtiteten, enn de som registreres hos worldometer.  Noe også guvernørene enes om. Det koster penger å bli testet, og for indonesere generelt blir det for dyrt. Også det å bli lagt inn på sykehus, er noe indonesere flest unngår, og da blir registreringen veldig dårlig.

 

Jakarta er forresten nå under lockdown for andre gang i pandemien. Om dette har blitt ubetydelig i andre land, så sliter i hvert fall Indonesia med å få kontroll.

 

Ser det som skrives her, og jeg undres når noen hevder at man ikke dør etter 28 dager inn i sykdommen. Dette er jo langt fra korrekt. Selv hadde jeg symptomer i minst en uke (kanskje to) før jeg testet meg, testet positivt, og isolerte meg. Nye to uker før jeg ble innlagt, og 6 uker på sykehuset, de fleste av dem i kunstig koma. 

 

Jo, folk kan dø mange uker etter at man er smittet. Lurer forresten på om jeg ble smittet for tidlig. Kanskje skulle jeg ha ventet, fordi viruset ikke er farlig lenger..

 

Leser jeg her på VGD. Og da er det vel slik.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:26)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 10:13
basillen: Ja, jeg er 100 % enig med deg. Jobber med forskning selv, så vet godt hvor lang tid det kan ta for at resultatene skal være av god nok kvalitet til publisering :). 
Melbourne er forresten helt ekstremt. Her snakker vi virkelig om skremmende tiltak fullstendig ute av proporsjon med problemet, og en drastisk innskrenking av det jeg mener er fundamentale rettigheter i et demokratisk samfunn.

Spørsmålet er hvor lenge befolkningen i Melbourne vil akseptere det. Enkelte menneskerettsorganisasjoner har problematisert det. Blir ikke overrasket over om vi ser demonstrasjoner der innen kort tid. 

basillen

Innlegg: 1817
basillen
16.09.20 10:15
LOB: En annen forklaring er at utbredelsen i starten av pandemien, før tiltakene kunne fått effekt, var veldig mye større i Sverige enn i Norge men mer lik situasjonen i Nederland/Belgia/ Frankrike, dvs land som nå har høyere eller lignende dødstall som de i Sverige til tross for at de innførte hard lockdown. F.eks så hadde Norge 75 personer på intensiven den 26/3 (dvs 13 dager etter tiltakene ble lansert og altfor kort tid for at de skulle få effekt på innlagte på intensiven, gitt 3-5 dager inkubasjonstid og minst en uker innen sykdommen blir alvorlig) imens tilsvarende tall for Sverige var 247 personer.

Dette er et bra poeng. Det er også en studie ute nå som peker på 16 faktorer som forfatterne mener førte til det høye dødstallet forårsaket av Covid-19 i Sverige. Den er ganske kritisk til måten Sverige håndterte beskyttelsen av de på eldre tidlig i pandemien.

Det er imidlertid et annet poeng forfatterne fremhever som ikke har vært diskutert så mye tidligere. Sverige hadde en særdeles mild influensasesong i 2019, med en betydelig underdødelighet. Dette skapte en såkalt "dry-tinder" situasjon på svenske sykehjem med et stort antall pasienter som i en "normal" influensasesong ville dødd, men som overlevde influensasesongen 2019. Når Covid-19 så traff sykehjemmene omkom naturligvis svært mange av disse. Forfatterne mener at så mange som 25-50 % av dødsfallene kan relateres til dette.

Lenke:

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3674138

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:16)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 10:17
basillen: et er imidlertid et annet poeng forfatterne fremhever som ikke har vært diskutert så mye tidligere. Sverige hadde en særdeles mild influensasesong i 2019, med en betydelig underdødelighet. Dette skapte en såkalt "dry-tinder" situasjon på svenske sykehjem med et stort antall pasienter som i en "normal" influensasesong ville dødd, men som overlevde influensasesongen 2019. Når Covid-19 så traff sykehjemmene omkom naturligvis svært mange av disse. Forfatterne mener at så mange som 25-50 % av dødsfallene kan relateres til dette.
Lenke:
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3674138

Veldig bra vi lenker til forskning og ikke alt som blåses opp i media. Her var det jo tom noen som benekta at T celle immunitet kunne være en greie med covid 19, men det ble publisert i et presitsjetungt medisinsk tidsskrift. 

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:18)

LOB

Innlegg: 658
LOB
16.09.20 10:24
Sandaas: Verden og Norge er også langt fra lammet. De landene som reagerte tidlig har klart å rulle ut lettelser og vendt tilbake mer til normalen, land som ikke tok dette alvorlig sliter ekstremt (Brasil det kanskje verste eksempelet). I Norge har vi tatt smitten nede og tiltakene rettes primært inn mot inngrep for å stoppe de få lokale utbruddene vi har sett.  Du snakker om å ta "noe risiko", vi ser jo hver dag at det på verdensbasis tikker inne mange tusen nye døde, er det dette du mener er et bevis på at man skal droppe tiltak og late som viruset ikke vil påvirke oss bare vi lukker øynene? Snakk om å opptre som en godtroende fjott.

I mange utviklingsland, f.eks India, vill tiltakene mot covid-19 medføre langt flere dødsfall en selve sykdommen.  For å sette ting i perspektiv så døde 1.6 millioner mennesker av  diaré i 2017. 


https://ourworldindata.org/diarrheal-diseases


Globalt  sett så tror jeg jordens befolkning samlet hadde hatt det mye bedre hvis epidemien ble taklet på samme måte som andre andre pandemiene de siste 100 årene, dvs Asiasyken og Hongkong influensaen ,dvs uten tiltak. Dette gjelder muligens ikke i rike vestlige land og det er muligens også etterpåklokskap da man i begynnelsen kunne tro at dødeligheten var på langt høyere enn den faktisk var. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 10:26
LOB: I mange utviklingsland, f.eks India, vill tiltakene mot covid-19 medføre langt flere dødsfall en selve sykdommen.  For å sette ting i perspektiv så døde 1.6 millioner mennesker av  diaré i 2017.

Mye av problemet med India er at sykdommer har fryktelig gode kår. Store slumområder og mye fattigdom og en folkelhelse som generelt ikke er grunnleggende god blant mange. Rene oppskriften på mange dødsfall det. Der har faktisk kineserne som regel bedre grunnleggende levevilkår enn inderne i det store og det hele (det er de eneste to landene som egentlig kan sammenlignes med hverandre på jorda) 

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:28)

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
16.09.20 10:28
LOB: For å sette ting i perspektiv så døde 1.6 millioner mennesker av diaré i 2017.

Følger de rådene om håndvask etc så vil vel dette falle dramatisk ?

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:29)

pfrog567

Innlegg: 18761
pfrog567
16.09.20 10:30
William_S3: alt som blåses opp i media.

Man går lei av coronaen i media når slik som f.eks. VG nå opplyser om at 1 ansatt er smittet ved en Oslo-skole og klassen er satt i karantene.. Det skjønner de fleste, men er det noe som liksom må opplyses til hele landet? Hadde forstått det hvis nesten hele klassen hadde vært smittet, men ikke bare en person.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:31)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 10:33
pfrog567: Man går lei av coronaen i media når slik som f.eks. VG nå opplyser om at 1 ansatt er smittet ved en Oslo-skole og klassen er satt i karantene.. Det skjønner de fleste, men er det noe som liksom må opplyses til hele landet? Hadde forstått det hvis nesten hele klassen hadde vært smittet, men ikke bare en person.

Enig i dette  -  media kan også tråkke over en grense her mtp personvern. Jeg regner jo med at foreldrene på skolene det gjelder informeres. 

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:34)

fotballidiot2

Innlegg: 24354
fotballidiot2
16.09.20 10:33
pfrog567: Man går lei av coronaen i media når slik som f.eks. VG nå opplyser om at 1 ansatt

Det postive er da at de heldigvis ikke har en artikkel om hver enkelt av de 116 som ble registrert smittet i går :-)

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
16.09.20 10:34
LOB: En annen forklaring er at utbredelsen i starten av pandemien, før tiltakene kunne fått effekt, var veldig mye større i Sverige enn i Norge men mer lik situasjonen i Nederland/Belgia/ Frankrike, dvs land som nå har høyere eller lignende dødstall som de i Sverige til tross for at de innførte hard lockdown. F.eks så hadde Norge 75 personer på intensiven den 26/3 (dvs 13 dager etter tiltakene ble lansert og altfor kort tid for at de skulle få effekt på innlagte på intensiven, gitt 3-5 dager inkubasjonstid og minst en uker innen sykdommen blir alvorlig) imens tilsvarende tall for Sverige var 247 personer.

Dette måtte jo gå galt, når det ikke ble iverksatt tiltak samtidig med Europa for øvrig. I uker etter at bl.a. idretten ble stengt ned i Europa, for å unngå folkemengder, så gikk idretten sin gang i Sverige. De var etter hvert sammen med Hviterussland skrekkeksempler på hvordan dette ikke burde håndteres.

 

De kom etter, men da var skadene allerede gjort. De tok det ikke seriøst nok fra starten, mest fordi Tegnell beroliget Sverige med sine misvisende og feilaktige meldinger om at smitten først ikke ville komme til Sverige, deretter ikke bli spredt i samfunnet. Den ville kun nå hotspots noen steder, som i Italia og i Wuhan.

 

Når det allikevel skjedde, så skulle Sverige ha nådd toppen allerede i slutten av mars, så ble det uker ut i april etc. Tegnell har mye av skylden for Sveriges slette håndtering av dette i starten, siden svenskene ble lullet inn i troen på at dette snart var over.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:35)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 10:35
fotballidiot2: Det postive er da at de heldigvis ikke har en artikkel om hver enkelt av de 116 som ble registrert smittet i går :-)

Det hadde blitt slitsomt for å si det forsiktig. 

LOB

Innlegg: 658
LOB
16.09.20 10:41
fotballidiot2: Nå ble det jo iverksatt testing,  smittesporing og karantene for skiturister veldig tidlig i Norge enkelte steder. Faktisk før FHI anbefalte det.  Vet ikke om det samme ble gjort i Sverige. Men det er iallefall liten tvil om at i Stavanger/Sandnes fikk man tidlig stoppet stor spredning grunnet enkle tiltak.

Det er mulig effektiv smittesporing klarte å bremse spredningen i Norge men i så fall er det smittesporingen de første ukene som ga utslag, ikke at Norge stengte skoler og forhindret folk å ha påskeferie på hyttene sine. Folkhälsomyndighten sier nå at smitten kom til Sverige fra flere land samtidig og at alpturistene ikke var hovedkilden. Hvis kilden til smitten var mer spredt i Sverige enn i Norge, der Ischgl virker ha vært primærkilden, så gjør det sporingsarbeidet vanskeligere. Men Tegnell og co var uten tvil altfor avslappet mtp å begrense innførsel av smitten. Tegnell sa bla at det ikke var mulig å begrense innførsel av smitten fra Kina da det ikke fantes direktefly fra Kina til Sverige imens det i realiteten landet et fly fra Beijing på Arlanda flere dager i uken.  

basillen

Innlegg: 1817
basillen
16.09.20 10:42
DennisB: Dette måtte jo gå galt, når det ikke ble iverksatt tiltak samtidig med Europa for øvrig. I uker etter at bl.a. idretten ble stengt ned i Europa, for å unngå folkemengder, så gikk idretten sin gang i Sverige

Sverige gjorde mye feil innledningsvis. Det er det ikke tvil om. Særlig i forbindelse med beskyttelse av sykehjem og lite kontroll på hvem som kom inn til landet.

 

Så vidt meg bekjent er det imidlertid ikke påvist at det at idretten gikk sin gang i Sverige har hatt en stor betydning for smitten. Men jeg kan ta feil her, så hvis du har en lenke til en studie eller troverdig nyhetssak som bekrefter dette, så setter jeg pris på det.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:43)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
16.09.20 10:43
basillen: Sverige gjorde mye feil innledningsvis. Det er det ikke tvil om. Særlig i forbindelse med beskyttelse av sykehjem.

Men Sverige har også kommet på rett kjøl igjen nå - det dør nesten ikke personer i Sverige lenger. Vi ser flere regioner bli gule av FHI. 

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
16.09.20 10:45

Legger også til at for første gang i nyere tid er indonesere nå uønsket i sitt "beste" og nærmeste naboland, Malaysia. I Malaysia har de nå full kontroll over viruset, mens det er mer eller mindre ute av kontroll i Indonesia. Derfor har myndighetene i Malaysia også stengt grensene til sine gode og nære venner, noe de også har gjort med alle turister fra andre land.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:52)

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
16.09.20 10:49
basillen: Så vidt meg bekjent er det imidlertid ikke påvist at det at idretten gikk sin gang i Sverige har hatt en stor betydning for smitten. Men jeg kan ta feil her, så hvis du har en lenke til en studie eller troverdig nyhetssak som bekrefter dette, så setter jeg pris på det.

Nei, jeg har ingen link til noen analyse. Men jeg fulgte dette tett i starten, og det er et faktum at mens resten av Europa stanset idretten, og ingen hadde tilskuermasser lenger, så hadde Sverige sine vanlige tilskuere i ytterligere minst et par uker mens smitten bredte seg i samfunnet, spesielt i Stockholm.

 

Det skal ikke rakettforskning til å forstå at det kan ha fått konsekvenser for spredningen av viruset i Sverige.

 

Selvsagt er det vanskelig å finne tall på slikt, siden det har vært ganske gjengs å mene i Sverige at deres vei har vært riktig. Da lar man slikt ligge, vil jeg tro.

(Innlegget ble redigert 16.09.20 10:51)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg