Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
LOB

Innlegg: 658
LOB
17.09.20 10:42
justanothername: En sammenligning: Vi har bilbeltepåbud, selv om det bare dør ca 100 mennesker i trafikken hvert år. Betyr det at bilbeltepåbudet bør avskaffes?

Å tvinge folk bruke bilbelte har omtrent ingen negative konsekvenser. Å innføre lockdown, stenge skoler (eller tvinge elever med litt snue å bli hjemme)  etc. Har over tid veldig store konsekvenser for befolkningens økonomi og psykiske og fysiske helse.  

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
17.09.20 10:44
Everenga: u skjønner selvfølgelig selv at det er en søkt sammenligning siden et bilbeltepåbud ikke påvirker samfunnet negativt på noen måte.
Men ja selvfølgelig burde påbudet vært avskaffet hvis det førte til sterk stigning i arbeidsledigheten, sosial isolasjon, dårligere læringsforhold i utdanningssystemet, forsinkelser i offentlig administrasjon og psykiske vansker for store grupper.

Nei jeg skjønner virkelig ikke hva justanothernames stadige sammenlikning med bilbelte har med saken å gjøre. Bilbeltet forårsaker ikke akkurat massiv arbeidsledighet og er et bagatellmessig lite inngripende tiltak for å forbedre trafikksikkerheten... Vi kunne begynt å snakke om man i tillegg til bilbeltet måtte polstre seg inn i beskyttelsesdrakt for å kjøre bil. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 10:44)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 10:50
William_S3: Nei jeg skjønner virkelig ikke hva justanothernames stadige sammenlikning med bilbelte har med saken å gjøre. Bilbeltet forårsaker ikke akkurat massiv arbeidsledighet og er et bagatellmessig lite inngripende tiltak for å forbedre trafikksikkerheten... Vi kunne begynt å snakke om man i tillegg til bilbeltet måtte polstre seg inn i beskyttelsesdrakt for å kjøre bil.

Bra sagt!


Bilbelte er et tiltak omtrent på samme nivå som håndhygiene. Det har en positiv effekt, men koster omtrent ingenting. Altså er dette tiltak som er helt greit å ha.

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 10:51
justanothername: Nå pleier man jo ikke å kalle det å bli arbeidsledig for tragedier i land med et så bra utviklet velferdssystem som Norge. Man får jo penger og etter all sannsynlighet en ny jobb etterhvert, eventuelt etter en omskolering.
Folk som blir syke og får men eller dør, det kalles gjerne tragedier.

Å bli arbeidsledig kan i mange tilfeller være en stor livskrise og føre til store problemer for den enkelte og for familier. Å påstå at en stor bølge med arbeidsledighet i befolkningen ikke er en tragedie er å ha totalt tunnelsyn. Sammenhengen mellom arbeidsledighet og dårlig helse, mental sykdom, selvmord osv. er svært sterk. Det er sant at vi har et "godt utviklet velferdssystem", men hvor lenge vil dette vare dersom vi skal fortsette å pøse inn milliarder for å holde coronatiltakene gående?


Kontroversielt nok vil jeg nesten påstå at det er en større "tragedie" at en 40 år gammel familiefar mister jobben og må på trygd enn det er at en 85 år gammel sykehjemspasient dør av viruspneumoni. 

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 10:52
mrk89: Å bli arbeidsledig kan i mange tilfeller være en stor livskrise og føre til store problemer for den enkelte og for familier.

Hvor mye av arbeidsledigheten skyldes norske tiltak? Og hva hadde arbeidsledigheten og sykefraværet vært uten tiltak?

Hverken oljepris, langt mindre eksport etc skyldes norske Covid19 tiltak.

Mye av problemene i hotell og restaurantbransjen skyldes også frafall av konferanser, sosiale arrangemeneter etc. Tror vi større bedrifter hadde gjennomført dette i dagens situasjon om ikke vi hadde tiltak? Tror vi reisevirksomheten til/fra Norge hadde gått som før uten tiltak?

Det er tragisk med enhver som mister jobben, men skulle likt å visst hvor mange som gjør det grunnet våre tiltak.

 

 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 10:56)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 10:53
William_S3: Så har du også de som var ledige før corona satte inn for fullt (inkludert meg) - det er langt verre nå. Mens jeg jevnt og trutt fikk intervjuer før mars har det vært helt tyst siden. Var på et intervju i juni men det er det. Klart motivasjonen min har gått drastisk ned.

Håper det ordner seg for deg! Jeg har kun vært arbeidsledig en kort periode i livet mitt for noen år tilbake, og selv om det kun varte litt over en måned var det utrolig tøft mentalt. Lykke til!


Dette er jo igjen også noen jeg ser til stadighet - de som skriker mest om tiltak, lockdowns, etc., er folk i trygge, stabile jobber som kunne vært i lockdown i årevis uten at det ville påvirket inntekten deres.


 

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 10:58
William_S3: Så har du også de som var ledige før corona satte inn for fullt (inkludert meg) - det er langt verre nå.

Helt klart verre, men ikke umulig.

Hadde 2 i relativt nær familie som var arbeidsledig før Covid19, men som nå har fått jobb.

Kjenner faktisk ingen som har mistet jobben og heller ingen som pt går arbeidsledig. (1 som har fått kurs gjennom NAV)

Kjenner folk som var permittert, men alle disse er nå tilbake i jobb.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 10:59)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 10:59
fotballidiot2: Hvor mye av arbeidsledigheten skyldes norske tiltak? Og hva hadde arbeidsledigheten og sykefraværet vært uten tiltak?

Et par eksempler:

- Nedstengingen av restaurant- og servicebransjen i mars. Mange restauranter og servicebedrifter måtte sette kroken på døren i kjølvannet av dette.

- Strenge innreiseregler med karantene som gjør at turister uteblir. Dette går hardt utover turist- og hotellnæringen.

- Skjenkestopp midnatt. Sier seg selv at dette rammer utelivsbransjen.

- Forbud mot forsamlinger. Dette går kraftig utover kulturbransjen som blør mye i disse dager. I tillegg til hoteller og eventaktører som lever av å arrangere konferanser gjennom hele året.

- Hjemmekontor. Dette går hardt utover transportnæringen da færre benytter seg av transport, samt alle de som jobber i kantiner rundt om kring.

Jeg kunne fortsatt å liste opp mange flere eksempler, men som du ser så er ikke de norske tiltakene uten problemer de heller.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 10:59)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
17.09.20 11:04
basillen: Dette er jo igjen også noen jeg ser til stadighet - de som skriker mest om tiltak, lockdowns, etc., er folk i trygge, stabile jobber som kunne vært i lockdown i årevis uten at det ville påvirket inntekten deres.

Nå vet jeg ikke helt hvem du mener med "de som skriker mest om tiltak, lockdown, etc", men jeg ser ikke hvem du her mener, hverken globalt eller her i Norge. Ja om ikke en håndfull gamle leger/pensjonister er de du peker på?

Derimot ser jeg enkelte protestere og demonstrere mot de tiltakene man har på plass idag,være det seg i USA, Tyskland eller England. Og er det noe jeg er sikker på så er dette ikke blant de intelligente i et samfunn, men folk som hopper på konspirasjonsteorier og stoler mer på en youtube-video enn offentlig informasjon. Er jo en grunn til at de som mener at covid19 er overdrevet og bare tull har allierte seg med antivaksine bevegelsen. Her forkaster man vitenskapen til fordel for konspirasjoner, og da er man i mine øyne bare dum.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:04)

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 11:05
basillen: Jeg kunne fortsatt å liste opp mange flere eksempler, men som du ser så er ikke de norske tiltakene uten problemer de heller.

Kunne kommet med flere eksempler jeg også på folk som har mistet arbeid grunnet tiltakene, men var tall jeg var interessert i. Det er ingen tvil om at en del har mistet jobben grunnet (nødvendige) tiltak. Men litt usikker på omfanget derav spørsmålet.

Dog ville mange av eksemplene du nevner blødd også uten norske tiltak. Enkelte som har måtte stenge ned hadde muligens ikke noen lang framtid uansett. Folk ville ikke fortsatt livet som normalt. Konferanser ville blitt avlyst også uten tiltak.

Det er også skapt nye arbeidsplasser som en konsekvens av Covid19. Detaljhandelen går vel blandt annet så det suser. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:06)

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 11:05
William_S3: Vi bør for alvor diskutere åpning nå. Nesten ingen dør tross høyere smittetall..åpne opp for flere på fotballkamp og kanskje gjøre 200 grensa mer fleksibel er nok veien å gå.

Det ser desverre ut til at vi har låst oss fast i situasjonen vi er i nå. Ser liten vilje hos politikerne til å diskutere videre gjenåpning. Og folket virker apatisk til hele greia. Er redd for at vi har flere år foran oss med tomme fotballtribuner, avlyste kulturarrangementer og pre-1990-lignende reiserestriksjoner. 


Den onde sirkelen er jo at en gjenåpning vil føre til en viss økning i smitte (dette er uungåelig), noe som igjen vil føre til "panikk" og gjeninnføring av tiltakene, siden man har innprentet denne utopiske "nullvisjonen" i hodene til folk. 

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 11:08
mrk89: Det ser desverre ut til at vi har låst oss fast i situasjonen vi er i nå. Ser liten vilje hos politikerne til å diskutere videre gjenåpning.

Det er vel allerede planer for mer åpning, men avhenger av smittesituasjonen.

Blandt annet vurderes det åpning for 600 på arrangementer med 3 kohorter a' 200. Får man kontroll i Bergen gjennomføres fort det.

Fortsatt kanskje for lite, men iallefall et steg i rett retning. Burde åpnet for minimum 20 % av tilskuerkapasitet på utendørs arrangementer med faste sitteplasser i mine øyne.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa under dagens pressekonferanse at de jobber med hvordan man kan ytterligere gjenåpne innenfor idrett- og kultursektoren.

- Gradvis åpne for trening med nærkontakt for voksne og åpne opp for 600 personer, inndelt i tre kohorter på 200 personer, på arrangement er også noe som kan bli aktuelt når det blir forsvarlig, sa Høie. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:11)

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
17.09.20 11:10
William_S3: Haha Dagbladet klarer ikke å gi seg med sykdom - nå er det Skabb som er i vinden.

Vi kan le og ha det moro av dette, men off topic, har noen fått disse skabbmiddene på seg noen gang?

 

Jeg fikk dem her i Indonesia for en stund siden. Dere vet, disse nærmest usynlige, bitte små svarte prikkene, som borer seg under huden, lager ganger der og legger egg..

 

Noe mer motbydelig har jeg aldri vært borti. Jeg fikk det etter å ha flyttet inn og ut av hotellrom, fra et sengesett. Jeg merket det var noe galt da jeg våknet en morgen, og klaget til manageren der, på skittent sengesett. Disse uhyrene overlever faktisk ofte vask også.

 

Derfra var det et helvete å bli kvitt udyrene. Ingen stygge utslett, men forsiktige røde prikker, lignende myggestikk, i massevis, som spredte seg fra sted til sted. All verdens medisiner og kremer funket ikke, ei heller Nix 5%, som til og med norske apotek og leger anbefaler.

 

Det tok meg et par-tre måneder å bekjempe dem. Har aldri opplevd maken. Og det ble sagt her at dette virker å være et samfunnsproblem som har kommet til dels tilbake de siste årene. Uvisst av hvilken årsak.

 

For ordens skyld, jeg er av den renslige typen, dusjer hver dag, ofte to ganger, og vasker meg skikkelig ren. Det stod ikke på det, de hadde allerede funnet sine boliger under huden, og da er det for sent.. Steike for et mareritt altså.

 

Sorry, folkens, carry on.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:13)

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 11:10
fotballidiot2: Det er tragisk med enhver som mister jobben, men skulle likt å visst hvor mange som gjør det grunnet våre tiltak.

Vel, det er vel statistikk på dette dersom det er eksakte tall du er ute etter?. I hvert fall gikk arbeidsledigheten kraftig opp etter tiltakene ble innført. Som basilien skrev over; det er vanskelig å tro at skjenkestopp, stengte skoler og barnehager, hjemmekontor, avlyste konferanser og møter, reiserestriksjoner osv. ikke bidrar til dårlige tider i diverse næringer. 

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 11:14
mrk89: Vel, det er vel statistikk på dette dersom det er eksakte tall du er ute etter?. I hvert fall gikk arbeidsledigheten kraftig opp etter tiltakene ble innført. Som basilien skrev over; det er vanskelig å tro at skjenkestopp, stengte skoler og barnehager, hjemmekontor, avlyste konferanser og møter, reiserestriksjoner osv. ikke bidrar til dårlige tider i diverse næringer.

Det er vel ingen statistikk som viser hva som skyldes tiltakene og hva som skyldes endringer i verdensøkonomien, oljepris,  bedrifters interne regler og folks endring av atferd.

Selvom det har vært "lov" å reise innenlands. Vet jeg mange selskaper som har langt strengere regler enn det som er innført av regjreringen. I vårt konsern er det forbudt med jobbreiser utenom de som er helt nødvendige. Og alle reiser skal godkjennes av lederens leder.

Alle sosiale arrangementer og konferanser har blitt avlyst selvom flere av dem kunne vært arrangert innenfor de smittereglene regjeringen har innført. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:17)

Fago

Innlegg: 4825
Fago
17.09.20 11:15
fotballidiot2: Mye av problemene i hotell og restaurantbransjen skyldes også frafall av konferanser, sosiale arrangemeneter etc. Tror vi større bedrifter hadde gjennomført dette i dagens situasjon om ikke vi hadde tiltak? Tror vi reisevirksomheten til/fra Norge hadde gått som før uten tiltak?

Men mye skyldes også coronatiltak, nærmere bestemt vedtaket om stopp ved midnatt. Dette er et vedtak som har beviselig negativ effekt på smittesituasjonen, og er dermed ikke begrunnet med smittevern. Legg merke til at ingen fra fagmiljøet støtter det tiltaket. Derimot har tiltaket store negative virkninger på andre områder. Man har jo en mistanke om at tiltaket er et frieri til KrF i en eller annen sak i forbindelse med statsbudsettet.

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 11:18
Sandaas: Nå vet jeg ikke helt hvem du mener med "de som skriker mest om tiltak, lockdown, etc", men jeg ser ikke hvem du her mener, hverken globalt eller her i Norge. Ja om ikke en håndfull gamle leger/pensjonister er de du peker på? Derimot ser jeg enkelte protestere og demonstrere mot de tiltakene man har på plass idag,være det seg i USA, Tyskland eller England. Og er det noe jeg er sikker på så er dette ikke blant de intelligente i et samfunn, men folk som hopper på konspirasjonsteorier og stoler mer på en youtube-video enn offentlig informasjon. Er jo en grunn til at de som mener at covid19 er overdrevet og bare tull har allierte seg med antivaksine bevegelsen. Her forkaster man vitenskapen til fordel for konspirasjoner, og da er man i mine øyne bare dum.

Mitt innlegg var myntet på de som hyppig skriver i media om hvor viktig det er med veldig inngripende tiltak for å få dempet viruset (Andersen, Svanæs & Co).

Du kan gjerne mene at en god av de som protesterer mot tiltak er uintelligente mennesker, og du vil selvsagt kunne finne en del av disse i alle demonstrasjoner. Jeg har heller ikke noe til overs for folk som mener at Covid-19 er en konspirasjon og at en eventuell vaksine vil være pushet av Bill Gates med en hemmelig mikrochip inkludert i vaksinen, etc. Disse folkene er opplagt idioter. Her er vi enige.

Når det er sagt har jeg full forståelse for at folk i England og ikke minst Australia protesterer mot en del av de særdeles drakoniske og inngripende tiltakene implementert i disse landene. Flere av disse tiltakene mener jeg er fullstendig ute av proporsjon i forhold til problemet. 

Heldigvis har vi en mer oppegående og edruelig regjering her til lands selv om noen av tiltakene her også er høyst diskutable i forhold til prisen vi betaler for dem.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:19)

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 11:20
Fago: Dette er et vedtak som har beviselig negativ effekt på smittesituasjonen

Mulig dette stemmer. 

Registrerte at Høie på PK sa de hadde tall som viste at det var færre folk som var samlet i store grupper "i fylla" etter dette. Er jo også et tiltak veldig mange andre land velger varianter av. Mulig det er gjort mot bedre vitende, men antar det ligger noe bak det.

Så virker det som om noen legger til grunn at alle hjemmefester skyldes dette tiltaket, men jeg vet med sikkerhet at det var mange hjemmefester rundt omkring selv når uteplassene hadde åpent til langt over midnatt. Vet også at noe Vorspiel varte lengre.

Dette er imedlertid et tiltak jeg både tror og håper forsvinner rimelig raskt.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:23)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
17.09.20 11:21
basillen: Et par eksempler: - Nedstengingen av restaurant- og servicebransjen i mars. Mange restauranter og servicebedrifter måtte sette kroken på døren i kjølvannet av dette. - Strenge innreiseregler med karantene som gjør at turister uteblir. Dette går hardt utover turist- og hotellnæringen. - Skjenkestopp midnatt. Sier seg selv at dette rammer utelivsbransjen. - Forbud mot forsamlinger. Dette går kraftig utover kulturbransjen som blør mye i disse dager. I tillegg til hoteller og eventaktører som lever av å arrangere konferanser gjennom hele året. - Hjemmekontor. Dette går hardt utover transportnæringen da færre benytter seg av transport, samt alle de som jobber i kantiner rundt om kring. Jeg kunne fortsatt å liste opp mange flere eksempler, men som du ser så er ikke de norske tiltakene uten problemer de heller.

- Nedstenging av restaurant- og servicebransjen: Men denne er i praksis i gang og man så ikke det antall konkurser som man spådde, fakta gikk færre konkurs denne våren enn i et gjennomsnittsår.

- Men turist- og hotellnæringen hadde uansett hatt det tøft siden det ikke er bare er reglene i et land som betyr noe om det kommer turister eller ei. I Sverige der de ikke har noe karantene for innreise så ser man like få turister og en like stor smell på denne næringen. Det er altså ikke tiltakene som er problemet, men at det (logisk nok) ikke er særlig mange turister midt i en pandemi.

- Skjenkestopp. Dette er foreløpig spådommer på linje med de som kom i mars. 

- Forbud mot forsamling. Heldigvis har jo Norge f.eks. hele denne sommeren hatt mindre restriksjoner enn f.eks. Sverige (200 vs 50) noe som betyr også at disse har kunne fortsette til en vis grad. Hotellbeleggene denne sommeren har f.eks. vært bedre enn en vanlig sommer.

Og sånn kan man fortsette. Vi kan også peke på bransjer som har hatt en voldsom vekst takket være mindre grensehandel (matbutikkene har hatt rekordomsetting og ansatt langt flere) eller fordi folk ikke bruker penger på reise. Bygg og anlegg har f.eks. fortsatt som før og har også sett en økning av oppdrag. 

Og igjen, disse tiltakene er ikke vilkårlig men for å begrense en pandemi som man daglig for påminnelse om hva kan skape av død og lidelse om den ikke holdes til et minimum. Arbeidsledighet har ikke skutt i været og stadig flere kommer tilbake fra permisjon, og OECD  driver å nedjusterer de forventede tapene nettopp fordi tiltakene har fungert og folk har returnert i arbeid fortere enn fryktet. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:23)

Fago

Innlegg: 4825
Fago
17.09.20 11:25
fotballidiot2: Registrerte at Høie på PK sa de hadde tall som viste at det var færre folk som var samlet i store grupper "i fylla" etter dette.

Det er enkelt å svare på: Det har de INGEN oversikt over!

Solvgutt1

Innlegg: 18614
Solvgutt1
17.09.20 11:26

Herregud. At kultur- og utelivsbransjen har blitt rammet hardt av tiltakene er jo ingenting å diskutere. Det er klart at tiltakene har store kostnader. Det ville et sykdom ute av kontroll også hatt. Så handler det om å finne den riktige balansen mellom tiltak og sykdomsbyrde. De som tror at regjeringen har truffet perfekt der, og ikke innført tiltak har kostet mer enn de smaker kan gå å legge seg. Det samme kan de som tror at dette er noe en annen regjering hadde fått til. Man falmer delvis i blinde her. 


Men akkurat nå virker det som myndighetene blir i overkant skremt av enhver økning i smittetallene, og sjenkestoppen kan fort vise seg å ha hatt minimal, og kanskje negativ, effekt på smittespredning. Det er slike avgjørelser som burde vært tatt lokalt. 

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
17.09.20 11:30
basillen: Mitt innlegg var myntet på de som hyppig skriver i media om hvor viktig det er med veldig inngripende tiltak for å få dempet viruset (Andersen, Svanæs & Co). Du kan gjerne mene at en god av de som protesterer mot tiltak er uintelligente mennesker, og du vil selvsagt kunne finne en del av disse i alle demonstrasjoner. Jeg har heller ikke noe til overs for folk som mener at Covid-19 er en konspirasjon og at en eventuell vaksine vil være pushet av Bill Gates med en hemmelig mikrochip inkludert i vaksinen, etc. Disse folkene er opplagt idioter. Her er vi enige. Når det er sagt har jeg full forståelse for at folk i England og ikke minst Australia protesterer mot en del av de særdeles drakoniske og inngripende tiltakene implementert i disse landene. Flere av disse tiltakene mener jeg er fullstendig ute av proporsjon i forhold til problemet.  Heldigvis har vi en mer oppegående og edruelig regjering her til lands selv om noen av tiltakene her også er høyst diskutable i forhold til prisen vi betaler for dem.

At det er de samme som skriver kronikk etter kronikk om hvor dårlig Norge har  håndtert dette og krever hardere tiltak vil jeg si viser at dette er knapt noen i et samfunn som Norge, så hvorfor bruke tid på disse, de kan trygt ignoreres. 

Da er det langt mer alvorlig med mange tusen i demonstrasjonstog og folk som beviselig driter i ting som hjemmekarantene eller enkle smittevernregler. Disse har en beviselig negativ effekt på hvordan et land kan håndtere en pandemi. For å si det litt enkelt, hadde ikke 40% av de som settes i hjemmekarantene vært så jævla dum og ødelagt for alle andre så hadde vi for lengst kunne rulle ut flere lettelser og enda mer normalisering av samfunnet. Men Høie og co kan ikke gjør dette når så mange tullinger løper rundt og sprer viruset uten tanke på andre, være det seg religiøse tullinger, dumme studenter eller generelt bare harry rasshøl.

Og nei, jeg har ingen medlidenhet til protester i England eller Australia. I mange tilfeller det de samme tullingene som stemte Boris Johnsen inn gitt han makten til å styre som en full sjømann. England har gjort så mange feil i denne pandemien at de hele tiden er på etterskudd og må komme med slikt fordi de har 0 plan og 0 forståelse for hvordan man håndterer denne pandemien. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:30)

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 11:30
Sandaas: Og igjen, disse tiltakene er ikke vilkårlig men for å begrense en pandemi som man daglig for påminnelse om hva kan skape av død og lidelse om den ikke holdes til et minimum.

Hvis du har fulgt bare ørlite med i media, så vet du godt at det har vært en økning i arbeidsledighet de siste månedene. Selvsagt er en del av dette også berørt av det som skjer internasjonalt, men du er veldig naiv hvis du ikke tror at det vi har gjort i Norge har gjort noen som helst form for økonomisk skade.

Som et eksempel: selv om restaurantnæringen nå er oppe og går igjen, så er det mange restauranter som satte kroken på døren nå i mars. Da er man faktisk begjært konkurs, og det er ikke lett å bare åpne opp på nytt.

Det her videre vært mange oppslag i media om at hotellnæringen og eventbransjen sliter voldsomt. Ja, de fikk et lite oppsving nå i sommer, men med den reduseringen vi har i reise og konferansevirksomhet nå som høsten er kommet, så har denne bransjen det ekstremt tøft nå.

Videre har det vært mange oppslag om hvordan folk i kulturbransjen sliter veldig om dagen.

Selvsagt skjønner jeg at disse tiltakene ble implementert for å "begrense en pandemi", men det provoserer meg at du og en del andre mener at vi skal bare feie alle de negative konsekvensene med disse tiltakene under teppet som en bagatell. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:31)

Fago

Innlegg: 4825
Fago
17.09.20 11:35
Sandaas: - Nedstenging av restaurant- og servicebransjen: Men denne er i praksis i gang og man så ikke det antall konkurser som man spådde, fakta gikk færre konkurs denne våren enn i et gjennomsnittsår.
pfrog567

Innlegg: 18762
pfrog567
17.09.20 11:36
xpoolman: Nå har man funnet ut at det omfattende norske vaksineprogrammet, og da særlig BCG-vaksinen, muligens gjør oss nordmenn mer motstandsdyktige mot coronaviruset:

Dette diskuterte vi allerede i mars/april, så ikke noe nytt det :) Men det er kanskje en av årsakene.

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 11:38
Sandaas: Da er det langt mer alvorlig med mange tusen i demonstrasjonstog og folk som beviselig driter i ting som hjemmekarantene eller enkle smittevernregler. Disse har en beviselig negativ effekt på hvordan et land kan håndtere en pandemi. For å si det litt enkelt, hadde ikke 40% av de som settes i hjemmekarantene vært så jævla dum og ødelagt for alle andre så hadde vi for lengst kunne rulle ut flere lettelser og enda mer normalisering av samfunnet. Men Høie og co kan ikke gjør dette når så mange tullinger løper rundt og sprer viruset uten tanke på andre, være det seg religiøse tullinger, dumme studenter eller generelt bare harry rasshøl. Og nei, jeg har ingen medlidenhet til protester i England eller Australia. I mange tilfeller det de samme tullingene som stemte Boris Johnsen inn gitt han makten til å styre som en full sjømann. England har gjort så mange feil i denne pandemien at de hele tiden er på etterskudd og må komme med slikt fordi de har 0 plan og 0 forståelse for hvordan man håndterer denne pandemien.

Jeg har da aldri sagt at jeg mener folk skal bryte karantene. 

Det jeg mener er at jeg forstår godt det sinnet som en del av disse folkene som protesterer har. Faktisk er det for meg helt uforståelig at noen faktisk kan støtte det som f.eks. skjer i Melbourne nå der omtrent alle rettighetene mennesker skal ha i et demokratisk samfunn blir fullstendig kastet på søppeldyngen.

Vi kommer nok imidlertid aldri til å bli enige da vi åpenbart har helt forskjellig synspunkt på hvordan vi vurderer risikoen knyttet til Covid-19 og hvilke tiltak som kan rettferdiggjøres sett opp mot denne risikoen. Så dette kommer bare til å gå i sirkler.

At Boris Johnson har oppført seg som en full sjømann og at England har håndtert Covid-19 katastrofalt er vi imidlertid begge 100 % enige om. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:39)

pfrog567

Innlegg: 18762
pfrog567
17.09.20 11:41
basillen: Dette utsagnet her tyder på at du ikke har peiling på hvordan det føles å bli arbeidsledig. Det er én ting å bli arbeidsledig hvis man fremdeles er ung, bor hjemme hos ressurssterke foreldre og mister en 20 % bistilling man har ved siden av studier. Det er noe helt annet å bli arbeidsledig i godt voksen alder når man er etablert med huslån, billån og har en hel familie å forsørge. Pengene man får fra NAV som arbeidsledig er som regel langt under det man gjerne har hatt i lønn, og for mange familier blir det økonomisk svært vanskelig å klare seg gjennom langvarig arbeidsledighet. Så dette rammer ikke bare den som blir arbeidsledig, men alle i familien rundt, inkludert barn.

Enig med deg. Det går utover psyken når folk blir ufrivillig arbeidsledig. Men ikke alle forstår dette, dessverre.

ermathi

Innlegg: 9970
ermathi
17.09.20 11:49
Everenga: Men ja selvfølgelig burde påbudet vært avskaffet hvis det førte til sterk stigning i arbeidsledigheten, sosial isolasjon, dårligere læringsforhold i utdanningssystemet, forsinkelser i offentlig administrasjon og psykiske vansker for store grupper.

Her bommer du fullstendig. Tiltakene er bare en liten del av nedgangen. Den ville kommet uansett fordi befolkningen vil endret sin atferd uansett tiltak eller ikke. Folk ville uansett ikke gått sså mye på restaurant, kino, teater osv. Reiselivsbransjen ville uansett ligget med brukket rygg fordi folk uansett ville droppet utenlandsferien. Bedrifter ville avlyst seminarer osv uansett. Du fremstiller det som tiltakene er grunnen til den økonomiske elendigheten, det er feil. Det er viruset som er grunnen!

 

For øvrig er ditt syn på gamle og syke mennesker og at det bare er å la dem dø, helt forferdelig.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 11:49)

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 11:49
Sandaas: Og igjen, disse tiltakene er ikke vilkårlig men for å begrense en pandemi som man daglig for påminnelse om hva kan skape av død og lidelse om den ikke holdes til et minimum.

Jo, mange av tiltakene framstår som vilkårlige og populistiske. F.eks. skjenkestopp (som trolig bare av negativ virkning), stopp av breddeidrett, stenging av universiteter/skoler og reisekarantene for naboland med mindre smitte enn Norge. Ingen av disse tiltakene har noe som helst vitenskapelig grunnlag bak seg, eller for den del logikk bak seg.


Det er patetisk å hindre folk å drive utendørsfotball mens en samtidig ikke innfører bruk av munnbind i rushtiden på trikken og ved besøk på sykehjem. 

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 11:57
basillen: så vet du godt at det har vært en økning i arbeidsledighet de siste månedene

Det er feil. 

Det har vært en nedgang i arbeidsledighet de siste månedene. Fra mars/april til nå er den vel ca halvert. Fra medio juni til medio september er det nesten 100' færre helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV

Men den er fortsatt en del høyere enn før 12 mars.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 12:03)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg