Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:25
Solvgutt1: Selvfølgelig ville det påvirket befolkningens adferd dersom man slapp viruset fritt og ikke forsøkte å begrense det.

Man blir vant til det meste og panikken avtar når flere har gått gjennom det og oppdager at det faktisk ikke er verdens ende. At vi må tvære ut denne prosessen i det uendelige er utrolig skadelig. 

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:26
Solvgutt1: At det åpenbart ikke stemmer.

Javel? Du mener man kan gå for nullvisjon eller holde smittetrykket nede ved tiltak i det uendelige?

Solvgutt1

Innlegg: 18614
Solvgutt1
17.09.20 13:26
Everenga: Man blir vant til det meste og panikken avtar når flere har gått gjennom det og oppdager at det faktisk ikke er verdens ende. At vi må tvære ut denne prosessen i det uendelige er utrolig skadelig.

Det er en alt for høy andel som blir skikkelig, alvorlig og kritisk syke til at dette er realistisk.

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:27
Solvgutt1: Det er en alt for høy andel som blir skikkelig, alvorlig og kritisk syke til at dette er realistisk.

Vås

Fago

Innlegg: 4825
Fago
17.09.20 13:27
DennisB: Mens mange av de som har mistet jobbene sine i Asia, Afrika eller Sør-Amerika, er familefedre eller mødre, med mengder av barn. Mange har nå INGEN inntekt i det hele tatt, ingen støtte, og svært begrensede formuer. Jeg antar at disse studentene du nevner har familiemedlemmer med en tykkere lommebok enn i disse landene. Dere får ikke miste perspektivene, der hjemme på bjerget. Dette er en pandemi som har rammet hele verden steinhardt økonomisk. Norge og nordmenn hører til de som er minst berørt av alle.

Og at andre har det verre mener du rettferdiggjør tiltak med NEGATIV virkning på smitten? Hva med studentene UTEN foreldre med tykk lommebok, altså de fleste stdenter? Det er liksom helt greit for deg at de ikke har noe som helst av inntekten de skulle hatt, bare fordi dere hysteriske hypokondere skal kunne  ha et tiltak som gir NEGATIV effekt, men av en eller annen merkelig grunn får dere til å føle dere bedre?

Solvgutt1

Innlegg: 18614
Solvgutt1
17.09.20 13:27
Everenga: Javel? Du mener man kan gå for nullvisjon eller holde smittetrykket nede ved tiltak i det uendelige?

Du er altså ikke et mellomsjikt mellom nullvisjon og at hele befolkningen smittes?

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:28
Solvgutt1: Du er altså ikke et mellomsjikt mellom nullvisjon og at hele befolkningen smittes?

Jo man kan holde på som nå men det er da ikke noe man kan drive med til evig tid?

Solvgutt1

Innlegg: 18614
Solvgutt1
17.09.20 13:29
Everenga: Jo man kan holde på som nå men det er da ikke noe man kan drive med til evig tid?

Nei, nå kommer det vaksiner etterhvert.

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 13:29

Ser antall sykehusinnleggelser går litt opp og ned og er nå på 20 igjen. Uten det er noen dramtikk rundt det. 


Men registrerer at til tross for at det "store" utbruddet har vært i Bergen er det relativt liten andel av de innlagte om er der. 15/20 innlagte er fortsatt i Sør-Øst. 


Tyder det på at de har klart å begrense utbruddet til stort sett de yngste ?

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:30
Solvgutt1: Du er altså ikke et mellomsjikt mellom nullvisjon og at hele befolkningen smittes?

Jeg har heller ikke sagt at hele befolkningen smittes, men at en majoritet på 60-70% gjør det. Det er faktisk en vesensforskjell fordi det muliggjør isolasjon av ekstra sårbare. 

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:30
Solvgutt1: Nei, nå kommer det vaksiner etterhvert.

Ja vi får se. 

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:32
fotballidiot2: Men registrerer at til tross for at det "store" utbruddet har vært i Bergen er det relativt liten andel av de innlagte om er der.

Er vel en stor andel studenter blant de smittede i Bergen mens det på østlandet har vært mange i moskemiljøet i Østfold. Det er sikkert et høyere aldersskikt blant sistnevnte.


Ellers har jo Tufte Johansen summert det greit opp med "du vet det er ingen som blir skremt av at to karer i Sarpsborg har mista luktesansen". 

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
17.09.20 13:36
daniekr: Uenigheten ligger i terskler for tiltak, grad av tiltak og omfang av tiltak.

Enig. Jeg har en viss forståelse for de som nå mener at tiltakene enten er eller har vært for mange, for intense, og at noen av dem burde vært enten fjernet, justert eller aldri vært der i utgangspunktet.

 

Det jeg derimot ikke forstår, er noen av argumentene for deres syn. Gjengangeren er at tiltakene ikke kan rettferdiggjøres ut fra faktiske dødstall eller innlagte på sykehus. 

 

Tiltakene som er gjort må jo ha hatt en stor betydning for vår lave dødsrate, og at antall innlagte har vært såpass lave. Så rent objektivt, har tiltakene hatt en god effekt. Hvilken effekt vi hadde hatt med mange færre tiltak, vet vi ikke, og får vi heller aldri vite.

 

Jeg er selvsagt med på å diskutere om alle tiltakene var nødvendige i såpass utstrekning. Selv om jeg er enig i regjeringens håndtering, i hvert fall fram til nylig (spesielt fordi vi handlet mer eller mindre i blinde), så forstår jeg kritikken.

 

La meg spørre (jeg tror jeg vet svaret dog), hadde du vært like mye i mot tiltakene som er gjort, om vi i stor grad hadde fulgt Sveriges linje, og fått de samme resultatene (rent hypotetisk), med 3000 dødsfall, og en mangedobling av innlagte og intensivpasienter?

 

Jeg synes Sverige er et greit land å sammenligne oss med, selv om de har litt høyere befolkningstetthet i enkelte byer. Landet er nesten like langstrakt og den spredte bebyggelse er ikke helt ulik Norges.

 

Jeg tror du mener at du uansett ikke ville hatt en mengde inngripende tiltak, men hvor ville du satt grensen?

 

Sjøl er jeg enig i at regjeringen drar strikken langt nå, tross nye utbrudd. Det mener jeg fordi testing, sporing og isolering bør holde etter så mange måneder. Noe jeg mener alle land som har muligheten til, nå også burde ha gjort, istedenfor nye lockdowns, gjeninnføring av tiltak, og ikke minst stengte grenser ut året, som man ser i noen land. Det er viktig å få økonimien i gang igjen nå.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 13:47)

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
17.09.20 13:39
basillen: Samtidig - og det kan være jeg virker som en stor egoist nå - mener jeg at fokuset har vært veldig mye på at folk som er unge og friske må ofre svært mye for å beskytte de eldre og utsatte. Kanskje det heller burde vært forventet mer at det er de som er eldre og utsatt, eller bare generelt redd for viruset, som bør ta forhåndsregler, og ikke forvente at alle andre skal ofre sosialt liv, reiser og, i en del tilfeller, jobbene sine. Dette kan som sagt virke egoistisk, men jeg har faktisk møtt folk i risikogrupper som deler dette synspunktet. Og hvis jeg er så heldig at jeg lever til 80+, så kommer jeg til å mene akkurat det samme. Jeg vil ikke forvente at hele den norske befolkningen skal ofre sosialt liv og alle de andre gledene som kommer ved å vær ung for å muligens gi meg litt hypotetisk ekstra levetid.

Min bestefar på snart 99 er ikke veldig bekymra for det her. For han spiller dette viruset ikke så stor rolle sier han. Men har nok noe med at denne generasjonen har vært ute en vinternatt før og opplevd virkelige kriser som 2 verdenskrig osv. Her til lands virker det som de mest hysteriske er 30-40 år og har barn. Den gruppa med mitt barn skal ikke være forsøkskanin var full av gærninger når jeg var inne der og leste. Barna skulle ikke sendes tilbake til skolen, barnehage osv. Det er disse foreldra som er de reelle egoistene spør du meg. 

InDeilawetrust

Innlegg: 40041
InDeilawetrust
17.09.20 13:42
William_S3: Min bestefar på snart 99 er ikke veldig bekymra for det her. For han spiller dette viruset ikke så stor rolle sier han.

Mens min bestefar er livredd og snakker knapt om noe annet. Er så vidt ute av døra. Kan for så vidt skjønne det. Han er i risikogruppen deluxe da han hadde et hjerteinfarkt for noen år siden, og har kreft og generelt veldig dårlig helse. Han tåler neppe en runde med dette. 

KongOlav2

Innlegg: 42781
KongOlav2
17.09.20 13:45
William_S3: Her til lands virker det som de mest hysteriske er 30-40 år og har barn. Den gruppa med mitt barn skal ikke være forsøkskanin var full av gærninger når jeg var inne der og leste. Barna skulle ikke sendes tilbake til skolen, barnehage osv. Det er disse foreldra som er de reelle egoistene spør du meg.

Definitivt. Og kanskje strekke det litt lenger aldersmessig. 30-50 eller 35-50. De mest moralske og de som tåler minst risiko ser ut til å være folk i slutten av 30-åra og i 40-åra.

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:46
William_S3: Den gruppa med mitt barn skal ikke være forsøkskanin var full av gærninger når jeg var inne der og leste. Barna skulle ikke sendes tilbake til skolen, barnehage osv. Det er disse foreldra som er de reelle egoistene spør du meg.

Men de folka er jo egentlig kjempehappy for nå er de redd for noe som media gir dem mehold i. Ellers går det jo i stråling, gluten eller dårlig aura. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
17.09.20 13:48
KongOlav2: Definitivt. Og kanskje strekke det litt lenger aldersmessig. 30-50 eller 35-50. De mest moralske og de som tåler minst risiko ser ut til å være folk i slutten av 30-åra og i 40-åra.

Enig - virker som en gjeng med foliehatter. Det var altså foreldre som hadde lyst til å ta fra sine barn grunnleggende rett til opplæring. Så kan man ha hjemmeskole, men det er streng godkjenning rundt dette og man må søke kommunen. 

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:49
KongOlav2: Definitivt. Og kanskje strekke det litt lenger aldersmessig. 30-50 eller 35-50. De mest moralske og de som tåler minst risiko ser ut til å være folk i slutten av 30-åra og i 40-åra

Ja og merkelig nok er dette forskjellig fra land til land. I Storbritannia gir denne gruppa stort sett bengen mens de yngre er livredde. 

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 13:51
William_S3: Så kan man ha hjemmeskole, men det er streng godkjenning rundt dette og man må søke kommunen.

Jeg vet hva jeg mener er mest skadelig for et barn. Covid er peanuts i forhold til en skrulle med sjamantromme og ørepynt i tre som skal drive hjemmeskole. 

xpoolman

Innlegg: 8263
xpoolman
17.09.20 13:53
Everenga: Man blir vant til det meste og panikken avtar når flere har gått gjennom det og oppdager at det faktisk ikke er verdens ende. At vi må tvære ut denne prosessen i det uendelige er utrolig skadelig.

Alle er vel enige i at de strenge tiltaka som ble gjort "verden over" i mars var over alle støvleskaft og ikke noe det går an å gjeninnføre for en lengre periode.
Helst ikke for en uke engang.
Det går fint an å overleve slik Europa gjør nå med de tiltaka som er og med åpne grenser uten karantene, bortsett fra Norge og England da, fram til en vaksine foreligger.

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 14:03
xpoolman: Det går fint an å overleve slik Europa gjør nå med de tiltaka som er og med åpne grenser uten karantene, bortsett fra Norge og England da, fram til en vaksine foreligger.

Der er vi grundig uenige. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
17.09.20 14:08
xpoolman: Det går fint an å overleve slik Europa gjør nå med de tiltaka som er og med åpne grenser uten karantene, bortsett fra Norge og England da, fram til en vaksine foreligger

Enig det er nok noe på vei fra EU som ønsker felles reiseregler i EU/EØS. Slik det er nå er det et rent helvete av et lappeteppe med regler 

xpoolman

Innlegg: 8263
xpoolman
17.09.20 14:10
Everenga: Der er vi grundig uenige.

Her nede i Hellas har nå smittetrykket vært over tre ganger så høyt som det var i mars i langt over en måned uten at samfunnet bukker under av den grunn.

Hadde de nå igjen stengt alt slik som de gjorde i mars så hadde samfunnet gjort nettopp det; bukket under.

Det sitter veldig langt inne å stenge ned alt igjen her i alle fall.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 14:10)

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 14:14
Solvgutt1: At det åpenbart ikke stemmer.

Ser du noe særlig tegn på at han tar feil? Spredningen fortsetter jo?

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 14:18
William_S3: Enig det er nok noe på vei fra EU som ønsker felles reiseregler i EU/EØS. Slik det er nå er det et rent helvete av et lappeteppe med regler

Håper virkelig det. Denne vinglingen mellom gult og rødt og alle de kronglete reglene er frustrerende for alle. En må klare å finne en noe mer langsiktig og kollektiv løsning. Er glad for at vi ihvertfall har en relativt EU-vennlig regjering akkurat nå.

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 14:27
DennisB: Sjøl er jeg enig i at regjeringen drar strikken langt nå, tross nye utbrudd. Det mener jeg fordi testing, sporing og isolering bør holde etter så mange måneder. Noe jeg mener alle land som har muligheten til, nå også burde ha gjort, istedenfor nye lockdowns, gjeninnføring av tiltak, og ikke minst stengte grenser ut året, som man ser i noen land. Det er viktig å få økonimien i gang igjen nå.

Alt i alt har vår regjering gjort mye riktig. De skal de ha. At vi stengte ned en del ting "i tilfelle" i mars var helt ok. Poenget var jo at dette skulle vare en kort stund for å hindre overbelastning i helsevesenet. Etter 6 mnd. må en som du sier akseptere at en ikke får "utslettet" dette viruset og heller prøve å takle den lavgradige kontinuerlige spredningen med avstand, testing, sporing og karantene. Den evinnelige uthalingen med tiltak som ikke har gode argumenter bak seg fører bare til misnøye. 


De landene som gjeninnfører lockdowns nå kommer til å etterhvert få enorm misnøye i befolkningen med påfølgende politisk uro. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
17.09.20 14:29
mrk89: De landene som gjeninnfører lockdowns nå kommer til å etterhvert få enorm misnøye i befolkningen med påfølgende politisk uro.

Ja jeg tror demonstrasjonene vil vokse i omfang i Melbourne (jeg er selvsagt uenig i at covid 19 er en konspirasjon, og at Bill Gates chipper hele verden gjennom en vaksine), men jeg ville nok ha demonstrert likevel. For det er å dra strikken veldig langt. 

maxus4

Innlegg: 5944
maxus4
17.09.20 14:32
mrk89: De landene som gjeninnfører lockdowns nå kommer til å etterhvert få enorm misnøye i befolkningen med påfølgende politisk uro.

Folk vil etterhvert miste tilliten til myndighetene.  Det etter at de samme myndighetene i starten av pandemien oppnådde rekordhøy tillitt.    Etter 7 mnd ser folk at viruset var langt mindre farlig enn først antatt.  De færreste får noe sjuke.  Sjansen for å død er lav.  SJukehusene ble aldri overbelastet og et stort antall av sjukehusene er idag omtrent tomme. . Til tross for vi er i en pandemi . De færreste kjenner noen som har vært sjuke og med økt testing så finner man tusenvis av smittede hver dag som knapt har symptomer.


Samtidig ska vi tro at i Wuhan der alt starter , med en befolkningsmengde som overgår det meste i verden så har man beseiret viruset.  Noe ingen land i verden har vært i nærheten av å gjøre. Og mens vi vet og ser alt dette så blir myndighetene mer og mer giret på å stenge ned og innføre flere begrensinger.      


Og mediene henger på. Ingen kritiske spørsmål og krigsoverskrifter slik Dagbladet har 4 av nå er omtrent daglige .


Myndigheter og mediene kan ta hele den coronaen sin og stappe den opp en viss plass.     Det var greit i februar, mars, april og til og med mai . Nå er det bare patetisk !

fotballidiot2

Innlegg: 24355
fotballidiot2
17.09.20 14:36
maxus4: Og mens vi vet og ser alt dette så blir myndighetene mer og mer giret på å stenge ned og innføre flere begrensinger.

Heldigvis håper man å unngå det i Norge og heller åpne mer. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg