Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
17.09.20 14:45

Nå ser jeg at de skal sende deler av Nord England inn i en ny lockdown. Jesus. 

Everenga

Innlegg: 6281
Everenga
17.09.20 14:49
xpoolman: Her nede i Hellas har nå smittetrykket vært over tre ganger så høyt som det var i mars i langt over en måned uten at samfunnet bukker under av den grunn. Hadde de nå igjen stengt alt slik som de gjorde i mars så hadde samfunnet gjort nettopp det; bukket under. Det sitter veldig langt inne å stenge ned alt igjen her i alle fall.

Jeg er helt enig i det, jeg er på den motsatte siden av ting, jeg vil ha åpnet det aller meste så snabbt som møjligt. 

KongOlav2

Innlegg: 42781
KongOlav2
17.09.20 14:49

Noen som har formening om egentlig hvorfor smitten sprer seg så voldsomt mye mer i Spania og Frankrike enn i andre store europeiske land som Tyskland, UK og Italia? Det er jo fra 4 til 7-8 ganger så mye smitte i de to førstnevnte landene de siste par ukene. Restriksjonene i landene er da vel ikke så forskjellige?

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 14:54
maxus4: Samtidig ska vi tro at i Wuhan der alt starter , med en befolkningsmengde som overgår det meste i verden så har man beseiret viruset.

Ja, jeg tror nok at man kan legge til et par nuller bak tallet på smittede i Wuhan. 

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 14:58
KongOlav2: Noen som har formening om egentlig hvorfor smitten sprer seg så voldsomt mye mer i Spania og Frankrike enn i andre store europeiske land som Tyskland, UK og Italia? Det er jo fra 4 til 7-8 ganger så mye smitte i de to førstnevnte landene de siste par ukene. Restriksjonene i landene er da vel ikke så forskjellige?

Det er ganske påfallende. Spesielt siden det ikke er særlige reiserestriksjoner mellom f.eks. Tyskland, Storbritannia og Frankrike. Det kan vel ha noe med hvordan folk bor og forholder seg til hverandre, men det er nesten utrolig om kulturforskjeller skal forklare alt. 

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 15:01
KongOlav2: Noen som har formening om egentlig hvorfor smitten sprer seg så voldsomt mye mer i Spania og Frankrike enn i andre store europeiske land som Tyskland, UK og Italia?

Det er vel mer utbredt bruk av ansiktsmasker i Spania og Frankrike så vidt jeg forstår ;). Ha ha. Nei, jeg vet faktisk ikke hva som kan forårsake dette. Det er et interessant fenomen.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 15:10)

Gorback

Innlegg: 5194
Gorback
17.09.20 15:09
Everenga: Jo man kan holde på som nå men det er da ikke noe man kan drive med til evig tid?

Bare vent til det dukker opp et annet tilsvarende eller farligere virus - noe som garantert vil komme - da har vi det hele gående igjen ad infinitum! Fullstendig galemathias den karusellen som politikerne over hele verden har satt igang... 

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
17.09.20 15:24
fotballidiot2: Ja har en nær slektning som var i Thailand i mars når det brøt ut og som venter på å få reise ned igjen til kjæresten. Ser desverre ut som de kan gå lang tid før han eller andre nordmenn slipper inn igjen.

Verden har blitt mer eller mindre gal. Nå får mange kjærester fra Thailand avslag fra UDI på søknadene sine om gjenforening, eller samvær med sine norske kjærester. Etter kanskje mer enn et halvt år fra hverandre allerede. Årsaken er ikke at Thailand er farget rødt, langt i fra. De er så og si virusfrie.

 

Neida, årsaken er at det ikke (pr. nå) går flygninger tilbake til Thailand etter endt opphold i Norge. 

 

Slik blir situasjonen helt låst for de som har kjærester i en del andre land i verden. Flyene har sluttet å fly, fordi grensene er stengt for turisme. Trolig ut året, og kanskje enda lenger.

 

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/2d1304/kjaerester-fra-thailand-faar-naa-visum-nei

(Innlegget ble redigert 17.09.20 15:31)

klaumb

Innlegg: 6068
klaumb
17.09.20 15:28
KongOlav2: Noen som har formening om egentlig hvorfor smitten sprer seg så voldsomt mye mer i Spania og Frankrike enn i andre store europeiske land som Tyskland, UK og Italia? Det er jo fra 4 til 7-8 ganger så mye smitte i de to førstnevnte landene de siste par ukene. Restriksjonene i landene er da vel ikke så forskjellige?

Dette er vel ingen fasit, men Thor Hushovd snakket i alle fall om at Franskmenn har fått en langt mer avslappet holdning til Corona i det siste på en av TdF sendingene og at de bryr seg mindre om de restriksjonene og tiltakene som er. Han sa vel at oppfatningen hans er "at dette må vi leve med en stund, og det er ikke så farlig som man trodde". 

Nå er vel dette en holdning man har sett flere steder, men kan jo være at den er sterkere der enn mange andre steder. 

Ellers er det vel kanskje smittesporingen og testingen som er mest avgjørende akkurat nå i den fasen man har vært i? Mer enn nasjonale restriksjoner og tiltak antageligvis. 

William_S3

Innlegg: 9218
William_S3
17.09.20 16:01

Rart det ikke er mer demonstrasjoner i Thailand. Landet er såvidt meg bekjent helt avhengig av turisme 

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
17.09.20 16:46
William_S3: Rart det ikke er mer demonstrasjoner i Thailand. Landet er såvidt meg bekjent helt avhengig av turisme

Nja, leser man poll`er som er gjort, er det faktisk overraskende bred støtte blant thaiene for å stenge grensene minst ut året. Turismen lider voldsomt, men utlendinger generelt har, etter mitt syn, lenge vært til dels uønsket i Thailand. Kanskje litt spesielt å si, men etter nær 15 år i landet, sitter jeg igjen med det inntrykket. Spesielt etter at militæret tok over makten i landet.

 

De ønsker pengene våre, men fra korttidsturister, som i et par uker, som legger igjen mest mulig penger på kortest mulig tid. Utover det, er det veldig "meeh".

 

Og så er nok thaiene matet fra styresmaktene med at viruset er livsfarlig, så der er det best å skalke lukene.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 16:51)

lusekoftan

Innlegg: 47404
lusekoftan
17.09.20 17:08
scav0r: Håpløst - Dere svensker har åpent for så og si hele Europa uten noen form for karantene, uten at smitten er på astronomiske nivåer, som det hevdes at den vil bli av de som vil ha stengte grenser

Så får vi hoppas att det förblir.


 

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 17:41
William_S3: Min bestefar på snart 99 er ikke veldig bekymra for det her.

Når du snart runder 100 år, så er det fult forståelig. Og godt å være helt oppegående i hodet på den alderen. Er det broren til Olav Thon kanskje :)

(Innlegget ble redigert 17.09.20 17:42)

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 17:47
InDeilawetrust: Mens min bestefar er livredd og snakker knapt om noe annet. Er så vidt ute av døra. Kan for så vidt skjønne det. Han er i risikogruppen deluxe da han hadde et hjerteinfarkt for noen år siden, og har kreft og generelt veldig dårlig helse. Han tåler neppe en runde med dette.

Folk er forskjellige, for gjennom min jobb så vil de eldre heller ha kontakt med sine pårørende enn å bli isolerte. Noe jeg skjønner godt, for om noen uker eller måneder så kan det være "natta" til dem. Dessuten så er det mange som blir deprimerte nettopp pga for lite sosial kontakt.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 17:48)

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 17:51
DennisB: innlagte på sykehus.

Jeg har spurt deg før, "DennisB", men prøver igjen. Hvordan var det å ligge 6 uker i kunstig koma på sykehuset? Husker du noe av forløpet før du ble så syk at du måtte legges i respirator? Spør bare pga at det er greit å høre om det fra noen som har opplevd å bli så syke.

mrk89

Innlegg: 218
mrk89
17.09.20 18:08
pfrog567: Folk er forskjellige, for gjennom min jobb så vil de eldre heller ha kontakt med sine pårørende enn å bli isolerte. Noe jeg skjønner godt, for om noen uker eller måneder så kan det være "natta" til dem. Dessuten så er det mange som blir deprimerte nettopp pga for lite sosial kontakt.

Har også det samme inntrykket; at eldre og de fleste i risikogruppene heller vil "nyte" tiden de har igjen enn å leve i frykt og isolasjon. Dog er det en del eldre som har fått skikkelig angst av dette her, noe som også er veldig forståelig slik som media har drevet på. 6 måneder med krigstyper som DØDSVIRUSET, STENG NED NÅ! og NÅ KOMMER DØDSBØLGEN er ikke akkurat kognitiv terapi. 

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
17.09.20 18:32
pfrog567: Jeg har spurt deg før, "DennisB", men prøver igjen. Hvordan var det å ligge 6 uker i kunstig koma på sykehuset? Husker du noe av forløpet før du ble så syk at du måtte legges i respirator? Spør bare pga at det er greit å høre om det fra noen som har opplevd å bli så syke.

Å ok, har ikke sett det. Men jeg skrev vel litt om det i det første innlegget etter at jeg kunne skrive litt igjen.


Rundt 6 uker er samlet fra jeg ble lagt inn, til jeg var såpass oppe at jeg kunne forlate sykehuset. Man fikk ikke et døgn mer enn det som var nødvendig der, det virket som det var hastverk med å fylle opp senga mi med en ny pasient.


Fortsatt usikker på hvor lang tid jeg var helt "borte", men jeg ble betydelig verre på sykehuset. Har tenkt i ettertid på hvorfor, om det bare var kroppen som ble gradvis svakere, eller om det var fordi det var flust av virus på sykehuset, som påvirket sykeforløpet. Det kan ha vært en kombinasjon antar jeg.


Forløpet fram til innleggelsen husker jeg bedre nå, for jeg skrev en del her inne før jeg ble såpass at det ble ringt etter ambulanse for meg. Jeg ble bare gradvis mer kortpustet, og det jeg bagatelliserte for meg selv, ble plutselig alvor. Fikk knapt inn luft den dagen de kjørte meg.


På sykehuset ble det forsøkt noe jeg antar var en oksygenmaske, uten særlig virkning, før jeg ble tilkoblet en pustemaskin. Hadde denne i noen netter, med noen pauser på dagtid, men tilstanden ble verre. Så sa de at de måtte gi meg noe som gjorde at kroppen slappet av, jeg samtykket og alt ble svart for meg.


Til jeg våknet opp, og alt var blankt. Hukommelsen (ca. 90% er tilbake) var nesten verst. Kunne ikke gjøre rede for meg, fikk panikk. Men det var normalt sa de, så ble jeg trillet til et annet rom, og det ble gjort noen tester der. Jeg måtte få opp bevegeligheten igjen, som tok noen dager. Koordinasjonen var ikke som før.


Så ble jeg nærmest tvunget ut derfra på egenhånd. Den var mer tricky, da jeg ikke husket hvor jeg bodde..


Jaja, i ettertid har jo mye gått bra, så jeg skal være fornøyd. Har fått varig lavere lungekapasitet, men lærer vel etter hvert å leve med det. Hjertet slår ujevnt, tross medisiner, men det er visst også normalt. Nå er det kosthold og opptrening viktig, for å unngå andre komplikasjoner, som blodansamlinger etc. Har min daglige gåtur nå.


Reiser hjem til Norge etter hvert, og får oppfølging der. Man har vel neppe noen quick fix for meg, men jeg tar èn og èn dag, så får vi se.

ingliaskelnd

Innlegg: 64
ingliaskelnd
17.09.20 18:51

Jeg begynner å håpe på at Grunerløkka allerede har en grad av flokkimmunitet. Siden det ikke smeller her nå.Helt merkelig, bortsett fra at det er aldersgruppen som dominerer her mest sannsynlig ikke får noe særlig symptomer. Det er uansett det stedet i Norge som har alle forutsetninger for å få det flokkimmunitet (Hvis det virker) uten for store offer i dødstall. I så fall, så er det god jobb av party 20-30 åringene! Takk skal dere ha, gå ut og kos dere:)

DennisB

Innlegg: 16432
DennisB
17.09.20 18:53

Jeg skjønner at min situasjon er uvanlig. Men jeg er vel neppe den eneste som har opplevd dette slik. Å være innlagt i et land med generelt dårligere helsetjeneste enn i Norge, er ikke et pluss, for å si det sånn. Jeg fikk vite at de var i sterk tvil om jeg ville komme i gjennom. Jeg kan også ha blitt "vekket" i ny og ne, men det husker jeg ingenting av.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 19:02)

ingliaskelnd

Innlegg: 64
ingliaskelnd
17.09.20 19:03

Grunnen til at det har gått dårligere i Sør-Afrika tenker jeg kanskje er fordi de har kjørt hardt portforbud, og at de har mye ubehandlet HIV. Det meste av Afrika bør klare seg fint, de har ekstremt lav gjennomsnittsalder

InDeilawetrust

Innlegg: 40041
InDeilawetrust
17.09.20 19:41

Tiltakene har blitt en politisk greie nå. Hvorfor skal politikerne bestemme hvor mange som skal få lov til å dra på fotballkamp eller holde igjen breddefotballen og ikke la de få spille i det hele tatt?

 

Med knapt folk innlagt på sykehus er tiltakene alt for overdrevne nå. Selv i Tyskland og Danmark har de åpnet for 20/30% av stadionkapasiteten. At det skal være så uber strengt i Norge er bare tull pr nå. Men er ikke overrasket. 

Argumentet er vel: «bare vent, om to uker kan det kanskje bli skikkelig ille» og sånn har det vært i snart 1 år. Men det blir aldri en markant økning i antall innleggelser uansett hva man åpner opp for. 

Det er snakk om store stadioner med plass til 10-15-20 tusen mennesker. At bare 200 slipper inn er tragisk. Det er 13 forskjellige innganger på for eksempel Brann-stadion. Så alle trenger ikke å gå inn i samme inngang heller. 

 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 19:50)

Sandaas

Innlegg: 12802
Sandaas
17.09.20 19:57
InDeilawetrust: Tiltakene har blitt en politisk greie nå. Hvorfor skal politikerne bestemme hvor mange som skal få lov til å dra på fotballkamp eller holde igjen breddefotballen og ikke la de få spille i det hele tatt?   Med knapt folk innlagt på sykehus er tiltakene alt for overdrevne nå. Selv i Tyskland og Danmark har de åpnet for 20/30% av stadionkapasiteten. At det skal være så uber strengt i Norge er bare tull pr nå. Men er ikke overrasket. 
Argumentet er vel: «bare vent, om to uker kan det kanskje bli skikkelig ille» og sånn har det vært i snart 1 år. Men det blir aldri en markant økning i antall innleggelser uansett hva man åpner opp for.

Fordi politikerne hører i stor grad på fagmiljøene som nettopp er satt til å vurdere slike ting. Man gikk utover innspillene og tillot unntak for for e-cup og landslag denne høsten, samt Raja lovet unntak for andre internasjonale idrettsmesterskap (som håndball-EM). 

Angående dette med Danmark så spørs jo hvor smart det er nødvendigvis å følge deres oppskrift (eller hvor lenge det varer til de strammer inn på disse tingene), for der har de allerede signalisert en rekke innstramming som går lenger enn det vi har i Norge. Nettopp fordi de ser en klar negativ utvikling.

Og nei, argumentet er ikke "bare vent, om to uker kan det kanskje bli skikkelig ille", argumentene er at "gjør vi ikke noe nå så vil det bli langt verre om 2 uker, fordi utviklingen vi har nå er lik hvordan det var før det smalt i mars/april". Dette ser vi både her i Norge, Europa og i andre land som USA.

F.eks. vet vi at smitten gikk opp over sommeren her i Norge, og at vi nå har sett store lokale utbrudd. Selv om det ikke har ført til markant flere innleggelser så medfører det f.eks. mange som settes i karantene nettopp for å forhindre innleggelser og dødsfall. At ansatte på skoler, sykehus, eldresenter m.m. må i karantene fordi det er avdekkes smitte er prisen man må betale for å unngå flere alvorlig syke og flere døde, og hadde vi fått smitten ytterligere ned så hadde vi også sluppet å ha så mange i karantene. 

Rapporten rundt Hurtigruta-fiaskoen avdekker også hvor fort dette kan gå om man slurver med reglene. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 19:59)

HNilsen

Innlegg: 12231
HNilsen
17.09.20 19:59
fotballidiot2: Noen av oss velger å stole på at helsemyndighetene har best kompetanse og ikke vil innføre mer begrensninger enn de helt nødvendige.

Det kan vel diskuteres om hytteforbud, skolestenging og skjenkestopp ved midnatt er helt nødvendige tiltak. Det kan også diskuteres om det er våre helsemyndigheter eller om det er våre politikere som ivrer for slike tiltak. Det kan definitivt diskuteres om dette er tiltak som er tuftet på helsefaglige råd.  

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 19:59
DennisB: Reiser hjem til Norge etter hvert, og får oppfølging der. Man har vel neppe noen quick fix for meg, men jeg tar èn og èn dag, så får vi se.

Ok, Dennis. Du forklarte det greit. Var bare meg som var nysgjerrig. Er glad du er på bedringens vei. Vi var flere inne her på VGD som var bekymret når du forsvant her i sommer. Men godt at du er på bedringens vei. Du får pelle deg hemmat :) Så du ikke blir smittet på nytt, for det står ikke så bra til i Indonesia ser det ut som.

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 20:03
DennisB: Men jeg skrev vel litt om det i det første innlegget

Jo, du gjorde sikkert det. Men det er så mange innlegg i denne tråden, så det går helt i surr mange ganger :) Forresten, jeg savner vgd-brukeren som lurte på om det sør-afrikanske militæret skulle skyte viruset :) Hvor er det blitt av han? Håper han ikke er blitt syk.

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 20:06
ingliaskelnd: Jeg begynner å håpe på at Grunerløkka allerede har en grad av flokkimmunitet.

Bor du på Løkka? Og hva er det som gjør at dere har fått mer flokkimmunitet enn andre folk i Oslo?

basillen

Innlegg: 1817
basillen
17.09.20 20:07
Sandaas: Dette ser vi både her i Norge, Europa og i andre land som USA. F.eks. vet vi at smitten gikk opp over sommeren her i Norge, og at vi nå har sett store lokale utbrudd. Selv om det ikke har ført til markant flere innleggelser så medfører det f.eks. mange som settes i karantene nettopp for å forhindre innleggelser og dødsfall. At ansatte på skoler, sykehus, eldresenter m.m. må i karantene fordi det er avdekkes smitte er prisen man må betale for å unngå flere alvorlig syke og flere døde, og hadde vi fått smitten ytterligere ned så hadde vi også sluppet å ha så mange i karantene.

Tull. Det er ikke et eneste land i Europa som er i nærheten av å være der hvor vi var i mars/april hvis man ser på data for sykehusinnleggelser og dødsfall. Riktignok ser Spania nå en økning i dødstall, men med tanke på at Spania har hatt over 120000 nye registrerte smittede de siste to ukene, er ikke dødstallene store sett i forhold til dette.

La meg spørre deg følgende: Sett at det faktisk tar flere år før vi får en velfungerende vaksine, mener du da at vi skal fortsette med de tiltakene vi har nå i årevis? Sette alle i karantene som har vært i nærheten av en som har hatt viruset, nekte større forsamlinger, vingle rundt med "gule" og "røde" land, osv. Vet jo at det er regjeringen og helsemyndighetene som tar slike avgjørelser, men nå lurer jeg på din personlige mening. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 20:17)

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 20:07
ingliaskelnd: Grunnen til at det har gått dårligere i Sør-Afrika

Dårlige skyteferdigheter :)

pfrog567

Innlegg: 18763
pfrog567
17.09.20 20:09
InDeilawetrust: ed knapt folk innlagt på sykehus er tiltakene alt for overdrevne nå. Selv i Tyskland og Danmark har de åpnet for 20/30% av stadionkapasiteten. At det skal være så uber strengt i Norge er bare tull pr nå.

Enig. Og viruset smitter visstnok mer inne, så hvorfor ikke la folk gå på fotballkamper e.l., så lenge det er utendørs? Helt tullete dette.

LOB

Innlegg: 658
LOB
17.09.20 20:14

Sandaas skrev "Fordi politikerne hører i stor grad på fagmiljøene som nettopp er satt til å vurdere slike ting. "

 

 

 

De medisinske fagmiljøet har som hovedoppgave å stanse viruset til en hver pris. Selv om ikke Folkehelseinstituttet gjør en samlet vurdering før hva tiltakene innebærer for hele samfunnet over tid så har de i hvert fall et noe bredere perspektiv enn Nakstad og helsedirektoratet som gjerne stenger skolene på nytt hvis det kan føre til at vi unngår 5 smittetilfeller. 

 

Det hadde vært ønskelig hvis våre politikere kunne ta de brede vurderingene men de er jo fanget av opinionen som i sin tur er skremt av mediene som har sine egne drivkrafter til å skremme oss dag ut og dag inn. 

(Innlegget ble redigert 17.09.20 20:15)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg