Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
fotballidiot2

Innlegg: 24296
fotballidiot2
21.09.20 19:05

Tror jeg neppe, da smitten stiger i de fleste land i Europa


Det gjorde det vel når vi klarte å "stoppe" smittespredningen sist også? Til og med når vårt naboland var på sitt høyeste antall smittetilfeller klarte vi å holde det nede selv uten de mest inngripende tiltak?

Solvgutt1

Innlegg: 18508
Solvgutt1
21.09.20 19:26
pfrog567: Dette var en nedlatende kommentar som jeg ble overrasket over at den kom akkurat fra deg. Tror man skal være forsiktig med slike kommentarer i disse corona-tider.

Det var en sarkastisk kommentar myntet på som mener at "det bare er gamle og syke som dør av corona", at "de fleste blir ikke veldig syke" og som ikke vil høre "Hysteriske enkelthistorier" om unge som blir alvorlig syke. 

lusekoftan

Innlegg: 47391
lusekoftan
21.09.20 20:22
Sandaas: I Norge kan 70+ generasjon fritt benytte butikker og kafeer og dra på ulike arrangement og har gjort det i mange måneder nå

Så bra då.

HNilsen

Innlegg: 12202
HNilsen
21.09.20 20:25
fotballidiot2: Men når det er så vanskelig å fatte de enkleste ting er det lite hensikt å diskutere.

Det handler også om å fatte at dette handler om mye mer enn bare helse, det handler i høyeste grad også om politikk. Hadde dette bare handlet om helse, så hadde f.eks. ikke skjenkestopp ved midnatt vært et høyprofilert tiltak. Et av flere tiltak mot serverings- og reiselivsbransjen som er diskutabelt, og som kan føre til konkurser og deretter høyere arbeidsledighet.

I Rogaland står 42 prosent av bedriftene i denne bransjen i reell fare for å gå konkurs, og en ærverdighet som City bistro kaster nå inn håndkleet etter 33 år. Eieren sier selv at hun er oppriktig bekymret for at restriksjonene skal ramme så hardt at selve matfagene blir skadelidende.

Vi kan kanskje si at det for denne delen av bransjen ikke har så stor betydning at det er skjenkestopp ved midnatt, men dette handler om synergier. Hvis det blir nedgang i besøket et sted i bransjen, så blir det også nedgang i en annen del av den. 

Så kan en spørre seg – er alt dette nødvendig? Vil det føre til lavere smittetall, vil det føre til færre i intensivbehandling og vil det føre til færre døde? Svaret er at mye er nødvendig. Mange av de mindre inngripende tiltakene har bransjen selv tatt til orde for og iverksett på en glimrende måte. Her blir det servert ved bordene, det blir passet på at de besøkende sitter i grupper med en meters avstand og det blir passet på at ikke for mange kommer inn i lokalet. Vi ser spor av entreprenørskap i apper som gjør bestillingene ved bordene smidigere. Tommel opp!

Imidlertid trenger ikke bransjen å få unødvendige tiltak tredd nedover hodet, tiltak som er høyst diskutable om har en effekt. Slik skjenkestopp ved midnatt er et eksempel på. FHIs ukerapporter viser med all tydelighet at det ikke er på utesteder smitten sprer seg. De aller fleste smittes hjemme eller på arbeidsstedet. Flere smittes på hjemmefester enn på serveringssteder ute på byen. På hjemmefestene serveres det ikke ved bordene, her blir ikke gjestene plassert i grupper med en meters avstand og her blir det heller ikke passet på at antall gjester ikke overstiger det som er forsvarlig. På hjemmefester finnes ingen serveringsapp. Det at flere smittes å hjemmefester enn på serveringssteder var også en tydelig trend før skjenkestoppen ble iverksatt.

Derfor smaker dette tiltaket av symbolpolitikk mer enn helse. Og dette er bare ett av flere eksempler. For vi ser nå at regjeringen iverksetter tiltak som det er høyst diskutabelt om har noen reell effekt. En side av dette er at det er overformynderi mot individet, en annen side av det er at det skaper arbeidsledighet og nedgangstid i mange bransjer. Det burde både bekymre og opprøre langt flere av oss.

(Innlegget ble redigert 21.09.20 20:25)

William_S3

Innlegg: 9084
William_S3
21.09.20 20:50
HNilsen: Derfor smaker dette tiltaket av symbolpolitikk mer enn helse. Og dette er bare ett av flere eksempler. For vi ser nå at regjeringen iverksetter tiltak som det er høyst diskutabelt om har noen reell effekt. En side av dette er at det er overformynderi mot individet, en annen side av det er at det skaper arbeidsledighet og nedgangstid i mange bransjer. Det burde både bekymre og opprøre langt flere av oss.

Jammen vi er jo en pandemi da må man jo tåle sånt vet du... Insert denne begrunnelsen for alt av tiltak man skal ha forøvrig (det ble jo avslørt fra VG at psykisk utviklingshemmede ikke fikk lov å ha  besøk fra sine kjære ) 

William_S3

Innlegg: 9084
William_S3
21.09.20 20:50
HNilsen: Derfor smaker dette tiltaket av symbolpolitikk mer enn helse. Og dette er bare ett av flere eksempler. For vi ser nå at regjeringen iverksetter tiltak som det er høyst diskutabelt om har noen reell effekt. En side av dette er at det er overformynderi mot individet, en annen side av det er at det skaper arbeidsledighet og nedgangstid i mange bransjer. Det burde både bekymre og opprøre langt flere av oss.

Dobbel 

(Innlegget ble redigert 21.09.20 20:50)

basillen

Innlegg: 1752
basillen
21.09.20 20:54

Antall registrerte smittetilfeller i Spania har gått noe ned den siste uken sammenlignet med ukene før. De siste to dagene har også dødsfallene vært noe lavere enn de foregående dagene i følge worldometers:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

Tallene må selvsagt tas med en klype salt da tall fra helgen gjerne kan være mangelfulle, og flere dødsfall vil legges til senere i uken.

Men la oss alle krysse fingrene, uansett hvilken side vi står på i debatten her, at tallene går nedover!

(Innlegget ble redigert 21.09.20 20:54)

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
21.09.20 20:56
HNilsen: Så kan en spørre seg – er alt dette nødvendig? Vil det føre til lavere smittetall, vil det føre til færre i intensivbehandling og vil det føre til færre døde?

Det eneste som er sikkert er at uteliv er reneste smitte-bonanzaen skulle man tro, når det først er et lokalt smitteutbrudd et sted. Alkohol og smittevern hører vel ikke helt sammen.

Så lenge man kan holde smitten på et mikroskopisk nivå bør utelivet fungere som normalt fordi muligheten til å bli smittet er minimal, slik det var før sommerferien.

Poenget er at det er viktig å holde nede smitten slik at vi kan ha ett år med minimale inngrep og restriksjoner, slik at vi heller kun kan innføre særtiltak der det er utbrudd.

(Innlegget ble redigert 21.09.20 20:59)

HNilsen

Innlegg: 12202
HNilsen
21.09.20 21:01
DavidSkruiz: slik at vi heller kan innføre særtiltak der det er utbrudd.

Og der er vi nå. Hvorfor tillater ikke regjeringen at kommunene selv bestemmer dette?

(Innlegget ble redigert 21.09.20 21:05)

ingliaskelnd

Innlegg: 51
ingliaskelnd
21.09.20 21:16

Virker vel som det er noe smitte også der siste 14 dager. Iallefall langt over de 20 per 100 000?

Ja, selvfølgelig blir det smitte her på Løkka. Men de fleste kommer ikke til å belaste sykehusene da de fleste som bor her er unge og slanke mennesker. Beste stedet i Norge å teste ut flokkimmunitet. Ser ut som det kan virke hvis man kjører bratt kurve, viruset ser ut til å begynne å brenne ut av seg selv ved 20 %. Man kan også bli smittet på nytt, hvis T-celleimmunitet er det dette viruset kjører på. Men da er man neppe supersmittsom eller blir supersyk. Men la oss se an. Kommer Sars 3 med høy dødelighet neste gang, er det også mulig at de som har vært smittet denne gangen, kan slippe billig unna neste gang. (Teori bak spanskesyken som tok unge folk og ikke gamle.).

(Innlegget ble redigert 21.09.20 21:18)

MacanT

Innlegg: 14132
MacanT
21.09.20 21:20
pfrog567: Kan ikke folk si sine meninger selv om de verken "brenner av en masse penger på nattklubber og lignende" eller "inviterer en masse folk på hjemmefest"? Eller er arbeidsledige?

Det kan de så absolutt, det er jo dessuten god underholdning :)

zetta

Innlegg: 13391
zetta
21.09.20 21:27
William_S3: (det ble jo avslørt fra VG at psykisk utviklingshemmede ikke fikk lov å ha  besøk fra sine kjære )

Det viser hvor stivbeint tyrannisk myndighetene er i dette. De lar all fornuft og avveiing fare for frykten som terroriserer politikerne og folk flest

zetta

Innlegg: 13391
zetta
21.09.20 21:33

Det er mange tilfeller av syke folk som har fått utsatt operasjoner og behandling, i noen tilfeller med fatale følger. De er altså hysterisk redd for enkelte situasjoner som kanskje kan føre til noen få smittetilfeller! Når man summerer opp skadevirkningene av tiltakene, spesielt på verdensbasis kan dette bli veldig stygt.


  Nei håndteringen av denne pandemien fra media og myndigheter stinker voldsomt. F eks CNN har vært helt forferdelige. WHO har også vært en panikkmaker, med f eks, verste trusselen menneskeheten står overfor..


 Jeg håper denne granskingen av håndteringen blir ærlig, grundig og tøff

mrk89

Innlegg: 199
mrk89
21.09.20 21:45
InDeilawetrust: Makan til bagatellisering. Er det bare å leie en hybel ute på landet når man kanskje har familie og unger og mister jobben i for eksempel Oslo? Med for eksempel en samboer som har jobb i Oslo og unger i barnehagen i samme by? Bare å flytte ut på landet?

Ja, det er helt utrolig at de samme folka som er så liberale med å kalle andre "egoister" i disse tider kan bagatellisere arbeidsløshet slik som dette her. "Det er jo bare å gå på NAV og leie hybel på landet". Totalt mangel på gangsyn. 

ingliaskelnd

Innlegg: 51
ingliaskelnd
21.09.20 21:47

Jeg tror viruset kan reaktivere seg selv etter mange uker, og at det er derfor man ikke forstår smittetilfellene på New Zealand. Det smitter også til dyr (Mink, hund, katt), og noen steder tror de  at folk har blitt smittet på minkfarm via dyr.


Vi blir aldri kvitt dette viruset, en vaksine vil neppe utrydde det. Den ser ut til at den i beste fall blir like effektiv som en influensavaksine, bortestt fra at de mest sårbare kanskje ikke vil få beskyttelse i det hele tatt. Antistoffene forsvinner fort, og den eneste vaksinen de hadde med utprøving av T-celleimmunitet har feilet for 2.gang i dag.Samme bivirkning som sist, sterk nevrologisk svikt og forvirring. (Oxford/Astra, vaksinen vi skulle få via Sverige).


Jeg vet ikke om man noengang har fått til en vaksine som er effektiv mot corona-virus eller andre sykdommer som kjører på T-celleimmunitet? (Kreft, Hiv, Sars, forkjølelsesvirus osv.)?

ingliaskelnd

Innlegg: 51
ingliaskelnd
21.09.20 22:09
Sarella: Den slappe holdningen som Sverige hadde i starten av pandemien spiller såklart inn på alle områder og er selvsagt en årsak til at 6000 familier i Sverige har mistet en av sine kjære.

Det er mange land/regioner som har hatt høyere dødstall på sykehjem enn Sverige.  Quebec i Canada og New York som innførte portforbud bl.a. Det ser faktisk nesten ut som om landene/regionene med de hardeste tiltakene har fått de høyeste dødsfallene. Vet ikke om tiltakene har noen annen effekt enn å utsette elendigheten. Og i motsetning til Sverige, har vi spart den bratte kurven til influensasesongen.


Forøvrig er Sverige det eneste landet i Europa som holdt seg til den originale pandemi-planen. Man skal kun vurdere å kjøre portforbud/Lockdown på sykdommer som har høyere enn 3% dødelighet, fordi disse tiltakene har så enormt skadelige konsekvenser. Dessuten er det luftbårent, og umulig å utrydde. FHI ønsket å kjøre svensk stategi, likeledeles statens serumsinstitutt i Danmark.


Det er media og politikere som fucker dette opp. Dette er et maraton, og ikke en sprint.

mrk89

Innlegg: 199
mrk89
21.09.20 22:11
ingliaskelnd: Vi blir aldri kvitt dette viruset, en vaksine vil neppe utrydde det. Den ser ut til at den i beste fall blir like effektiv som en influensavaksine, bortestt fra at de mest sårbare kanskje ikke vil få beskyttelse i det hele tatt. Antistoffene forsvinner fort, og den eneste vaksinen de hadde med utprøving av T-celleimmunitet har feilet for 2.gang i dag.Samme bivirkning som sist, sterk nevrologisk svikt og forvirring. (Oxford/Astra, vaksinen vi skulle få via Sverige).
Jeg vet ikke om man noengang har fått til en vaksine som er effektiv mot corona-virus eller andre sykdommer som kjører på T-celleimmunitet? (Kreft, Hiv, Sars, forkjølelsesvirus osv.)?

Jeg er fortsatt overrasket over den generelle optimismen rundt en eventuell vaksine. Desverre har det blir kommunisert til folk at vi bare må holde ut litt lenger, for vi bare venter på vidundervaksinen som skal frelse oss. Det virker som at folk bare tror det er et tidsspørsmål. Desverre er sjansen relativt stor for at vi faktisk aldri får en effektiv og kostnadsnyttig vaksine. Og selv om vi skulle få det, er det et stort spørsmål hvordan vi skal klare å produsere og distribuere de enorme mengdene som er nødvendig. Vi snakker nok nærmere 5-6 år, i beste fall. 


Det er null vitenskaplig grunnlag for å hevde at det bare er et tidsspørsmål. Vi har f.eks. jobbet med vaksiner mot HIV og hepatitt i årtier uten hell. 

Fjøsbonden

Innlegg: 39647
Fjøsbonden
21.09.20 22:31
daniekr: Dette er for det første blant marginale tilfeller og dernest noe som også finnes ved nært sagt alle andre lidelser. Å gå rundt og bekymre seg dypt for dette er rett og slett selvpining.

Poenget er at korona er et stort problem og utgjør en alvorlig trussel både nasjonalt og i global sammenheng. Både mot liv, helse og en rekke viktige samfunnsfunksjoner. Samtidig som en masse "hjernedøde halvidioter", også her i landet, bidrar til å spre død og lidelse ved sin totalt uansvarlige oppførsel og for å tilfredsstille sine egne banale og egoistiske behov. Å forsøke å bagatellisere dette er bare tragikomisk. 

(Innlegget ble redigert 21.09.20 22:35)

ingliaskelnd

Innlegg: 51
ingliaskelnd
21.09.20 22:31
Sandaas: Igjen, det er ikke fraværet av lockdown som gjør Skandinavia og Tysklands foreløpig håndtering en suksess, noe du her legger opp til. Det handler om at disse landene rakk å stoppe smitten langt tidligere enn land som til slutt så seg nødt til å ty til hardere lockdown, ikke at de "aksepterer at viruset vil være der". Disse landene har også vært svært bevisst på å bygge opp kapasitet og ha nødvendige system klare til å slå ned lokale utbrudd. Og de er raske til å lansere lokale tiltak ved behov, være det seg å sette en skoleklasse i karantene, innføre tidsbestemt skjenkestopp, forby tilskuere på arrangement (som region Bayern nylig gjorde) eller ha en lang rekke regler for ulike tjenester. Og igjen, vi gjør disse grepene for å ha kontroll, og det ønsker egentlig alle land. Noen derimot er for sent ute og må ty til slike harde tiltak som lockdown, som England eller Australia.

Skandinavia har en helt annen demografi og folkehelse og sykehuskapasitet enn mange andre land. Sverige er det mest urbane landet av oss med flest innbyggere klumpet opp på et sted med større innvanderbefolkning som bor tett. (Stockholm har mange flere innbyggere enn både KBH og Oslo). Jeg tror ikke vi hadde trengt noe mer enn en midlertidig lockdown slik som planen egentlig var, for å skaffe nødvendig smittevernsutstyr til helsepersonell, samt å få på plass rutiner. Vi hadde neppe fått italinske og spanske tilstander her, selv om det kunne blitt tøft noen uker. (Som Sverige erfarte, men vi har bedre demografi enn dem).


 


Finland hadde alt på plass i utgangspunktet, og kunne kjørt rett på uten katastrofale resultater (antageligvis, ingen vet). Sverige burde nok kjørt en midlertidig lockdown før de kjørte den bratte kurven.


 


De tror forøvrig at vanlig forkjølelse kan gi kryssimmunitet til SarsCov2, så det kan også være en forklaring på at det går bra i nord. I tillegg til lite antibiotikaresistens.

Fago

Innlegg: 4803
Fago
21.09.20 22:36
MacanT: Kanskje jeg er naiv men jeg trodde faktisk at folk som var arbeidsledige ville vært spesielt interesserte i å få kontroll på smittespredningen slik at dem kunne komme seg tilbake i jobb.

Sjenkestoppen har ingenting med smittespredning å gjøre. Tiltaket bidrar tvert i mot til smittespredning. Bakenfor ligger heller KrF, og noens behov for å blidgjøre KrF i en eller annen sak i forbindelse med statsbudsjettet. Hadde det vært smittevernhensyn som hadde vært avgjørende, hadde tiltaket blitt avviklet.

Ka9nen

Innlegg: 23281
Ka9nen
21.09.20 22:38

NAV er ikke noe å leve av på i Norge. 

MacanT

Innlegg: 14132
MacanT
21.09.20 22:39
Fago: Sjenkestoppen har ingenting med smittespredning å gjøre. Tiltaket bidrar tvert i mot til smittespredning. Bakenfor ligger heller KrF, og noens behov for å blidgjøre KrF i en eller annen sak i forbindelse med statsbudsjettet. Hadde det vært smittevernhensyn som hadde vært avgjørende, hadde tiltaket blitt avviklet.

Tullprat fra ende til annen.

ingliaskelnd

Innlegg: 51
ingliaskelnd
21.09.20 22:44
InDeilawetrust: Sånn går no dagan. Raymond er en løs kanon og er typen til å stenge ned hele byen om han våkner opp en dag og føler for det.

De unge, spreke Oslo-folka som smitter hverandre må slutte å teste seg. Da unngår vi lockdown. Si fra til nærkontakter, hold kjeft og bli hjemme hvis du ikke trenger sykehus.

HNilsen

Innlegg: 12202
HNilsen
21.09.20 22:46
MacanT: Tullprat fra ende til annen.

Sterkt argumentert. 

zetta

Innlegg: 13391
zetta
21.09.20 22:48
ingliaskelnd: De unge, spreke Oslo-folka som smitter hverandre må slutte å teste seg.

Ja, nå er det altfor mye testing.

HNilsen

Innlegg: 12202
HNilsen
21.09.20 22:49
Fjøsbonden: Samtidig som en masse "hjernedøde halvidioter", også her i landet, bidrar til å spre død og lidelse ved sin totalt uansvarlige oppførsel og for å tilfredsstille sine egne banale og egoistiske behov. Å forsøke å bagatellisere dette er bare tragikomisk.

Her er visst ingen ord for store. Kan man snakke om død og lidelse i den målestokken som gjelder nå om dagen? 

ingliaskelnd

Innlegg: 51
ingliaskelnd
21.09.20 22:52

Den eneste måten å bli kvitt de forferdlelige tiltakene denne "pandemien" har satt i gang, er å slutte å teste seg. Defenisjonen på en pandemi ligger på at den er utbredt i hele verden og har dødelighet på over 3%. Det blir mer og mer tydelig at man kanskje kan sette en 0 foran det 3-tallet istedenfor. Dette er en epedimi, ikke en pandemi. Den minner om Hong kong influensaen i dødelighet, og den gang gjorde man ingenting.


 


(Selv om jeg støtter de fornuftige tiltakene som håndvask, litt avstand, unngå store folkemengder og hold deg hjemme hvis du er syk. Cut the crap!)

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
21.09.20 22:54
HNilsen: Og der er vi nå. Hvorfor tillater ikke regjeringen at kommunene selv bestemmer dette?

Har du opplevd noen stor dissonans mellom kommuner og regjering?

De følger da alle Nakstad & Co sine smitte råd ???

(Innlegget ble redigert 21.09.20 22:55)

HNilsen

Innlegg: 12202
HNilsen
21.09.20 23:00
DavidSkruiz: Har du opplevd noen stor dissonans mellom kommuner og regjering?

Ja, det har vi da sett. Bergen var for en tid tilbake ute og kritiserte at kommunene ikke fikk ta disse avgjørelsene selv. Du foreslår jo selv dette tiltaket ett par innlegg lenger oppe i tråden. Jeg spør derfor - hvorfor ikke gjennomføre dette nå? Venter på svar, eller at du skal "brette armene opp", som du skrev her forleden. :)

DavidSkruiz

Innlegg: 9297
DavidSkruiz
21.09.20 23:04
ingliaskelnd: Det ser faktisk nesten ut som om landene/regionene med de hardeste tiltakene har fått de høyeste dødsfallene.

Det er vel ikke pussig. Skulle bare mangle at de landene som ikke fikk ut fingeren i tide ble nødt til å innføre de hardeste tiltakene, selv om det var for sent og man bare kunne begrense skaden på best mulig måte under håpløse forutsetninger.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg