Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
basillen

Innlegg: 3046
basillen
24.10.20 11:00
William_S3: Jeg tror støtte og ikke støtte for tiltak er ganske jevnt fordelt mellom høyre og venstresiden her. Jeg er iallefall på venstresiden politisk - og helt enig det du skriver om Jeff Bezos

Godt å høre at den oppfatningen jeg har av min sosiale omgangskrets da ikke er representativ for alle :).

TrondLFC

Innlegg: 4861
TrondLFC
24.10.20 11:19

" Lockdown som tiltak er noe som aldri bør vurderes i åpne demokratier. "

 

Virus ( uansett kategori ) driter i demokrati. Om det er det som må ofres i en periode for å få bukt med dette jævla drittviruset så so be it.

Kjøp en ekstra mobillader, kjøp inn klær du trenger for å klare deg på sikt. Sørg for å ha råvarer for produksjon av forskjellige matretter/varer osv.

Jo mer selvhjulpen vi blir jo mindre rolle vil det spille for hver enkelt hva slags tiltak politikerne kommer med, diktatur eller ikke.

(Innlegget ble redigert 24.10.20 11:19)

William_S3

Innlegg: 11334
William_S3
24.10.20 11:20

Jeg la faktisk ut en status rundt dette med tiltak i går. Skrev at når tilliten faller blant unge til tiltakene er ikke svaret med å innføre enda strengere tiltak. Da starter jo det strenge tiltaket med liten tillit allerede. Nei da inviterer man til dialog. Kommunikasjon med befolkningen er viktig. Fikk en like fra en venn av meg som snart er ferdig studert sykepleier og også fra folk jeg trodde var veldig hysteriske. 

William_S3

Innlegg: 11334
William_S3
24.10.20 11:22
TrondLFC: Virus ( uansett kategori ) driter i demokrati. Om det er det som må ofres i en periode for å få bukt med dette jævla drittviruset så so be it.

Man kan også ofre demokratiet for alle unntakssituasjoner. Det kan komme terroraksjoner osv. Men det er dine tanker som er skumle fordi det skaper en presedens for at man kan ofre demokratiet for nesten hva slags situasjoner som helst. 

daniekr

Innlegg: 7198
daniekr
24.10.20 11:25
TrondLFC: Virus ( uansett kategori ) driter i demokrati. Om det er det som må ofres i en periode for å få bukt med dette jævla drittviruset så so be it.

Livsfarlig tankegang. Dette baner vei for opportune bevegelser med langt mindre gylne motiver enn å beskytte bestemor fra virus. Nå tror jeg absolutt ikke du mener det, men drar vi litt østover er det nok av eksempler på hvor beleilig denne coronasituasjonen kom, slik at man kunne skrape sammen det siste av eneveldig makt. Bare se på Ungarn. Makt korrumperer og politikere forholder seg kun til liberale prinsipper dersom de blir holdt i nakkeskinnet. Minner også om at Erna ville ha 2 årig krigsfullmakt i utgangspunktet.

I fare for å dra for store floskler men allikevel, så døde altså titalls millioner i kampen for demokrati og liberale friheter for kun et par generasjoner siden. Men det skal vi altså ofre for et relativt ufarlig virus.

(Innlegget ble redigert 24.10.20 11:33)

William_S3

Innlegg: 11334
William_S3
24.10.20 11:28
daniekr: fare for å dra for store floskler men allikevel, så døde altså titalls millioner i kampen for demokrati og liberale friheter for kun et par generasjoner siden. Men det skal vi altså ofre for et relativt ufarlig virus.

Ja ved slik tankegang gir man blanke faen i alle krigsveteraner fra andre verdenskrig og andre kamper som har blitt tatt før andre verdenskrig også. Hele kampen for det moderne demokratiet startet jo i opplysningstiden og selv da tok det lang tid før demokratiene ble nogenlunde stabile. Flertallet av verdens befolkning lever fortsatt ikke i ordentlige og velfungerende demokratier. 

(Innlegget ble redigert 24.10.20 11:29)

TrondLFC

Innlegg: 4861
TrondLFC
24.10.20 11:35

Man kan også ofre demokratiet for alle unntakssituasjoner. Det kan komme terroraksjoner osv. Men det er dine tanker som er skumle fordi det skaper en presedens for at man kan ofre demokratiet for nesten hva slags situasjoner som helst. "

 

Nå kan situasjoner i samfunnet kun vurderes individuelt ut i fra hverdagsstrukturen man befinner seg i i aktuelt tidsrom.

At mine tanker blir sett på som skumle får selvagt du lov til å mene, men jeg kan ikke se at dagens situasjon vil bedre seg hvis vi alle og enhver skal innta gatene og rope om "grunnleggende rettigheter ", hva nå enn det måtte være...

At det trekkes inn andre eksempler som argument for å iverksette unntakstilstand eller ikke er nå så, men det vil bunne ut i om hver og en aksepterer det totale risikonivået vi til enhver tid måtte befinne oss i.

Så blir det opp til hver enkelt å agere i forhold hvor de måtte mene vi måtte befinne oss i forhold til risikobilde.

Deila

Innlegg: 44657
Deila
24.10.20 11:40

Viruset er tilbake med full kraft i hvert fall, både i Europa, Norge og ellers i verden. Det er helt sikkert. 

William_S3

Innlegg: 11334
William_S3
24.10.20 11:41
TrondLFC: ine tanker blir sett på som skumle får selvagt du lov til å mene, men jeg kan ikke se at dagens situasjon vil bedre seg hvis vi alle og enhver skal innta gatene og rope om "grunnleggende rettigheter ", hva nå enn det måtte være...

Disse er nedfelt i grunnloven - det er bare å lese den. Der står det feks også at alle som har lovlig opphold i landet har rett til fri ferdsel innad i riket. 

Pogba6

Innlegg: 10228
Pogba6
24.10.20 11:43
William_S3: Der står det feks også at alle som har lovlig opphold i landet har rett til fri ferdsel innad i riket.

Det står det i menneskerettighetserklæringen og. Ingen mennesker skal bli utsatt for frihetsberøvelse så lenge de ikke er dømt for noe kriminelt.

Columbus_3

Innlegg: 13897
Columbus_3
24.10.20 11:44

slettet fordi jeg svarte på rent tøv.

 

(Innlegget ble redigert 24.10.20 11:47)

Pogba6

Innlegg: 10228
Pogba6
24.10.20 11:47
Columbus_3: Likevel kan man sperre folk inne i et fengsel. Er grunnloven brutt da mener du?

Da er man dømt for en eller flere kriminelle handlinger. Hvilken kriminell handling har man gjort av å være borger i et land?

William_S3

Innlegg: 11334
William_S3
24.10.20 11:47
Columbus_3: Likevel kan man sperre folk inne i et fengsel. Er grunnloven brutt da mener du?

Stråmannsargumentasjon. Dette er også selvsagt omtalt i grunnloven og man kan selvsagt ikke sperres inne i fengsel uten at det foreligger en rettskraftig dom fra en domstol.  Også folk som er siktet/tiltalt i en straffesak har rettigheter som advokatbistand heldigvis kan man si.  Og selv om man sitter i varetektsfengsel så kan ikke kommunikasjon med advokat avlyttes eller overvåkes. 

(Innlegget ble redigert 24.10.20 11:48)

Pogba6

Innlegg: 10228
Pogba6
24.10.20 11:51
Columbus_3: slettet fordi jeg svarte på rent tøv.

Skjønner godt at du slettet tullet ditt. Da gjenstår det kun å slette 13330 innlegg.

William_S3

Innlegg: 11334
William_S3
24.10.20 11:51

Fin artikkel om utelivet - myndighetene kommer ikke uteliv og serveringsbransjen i møte i det hele tatt. Det virker som om denne bransjen er den regjeringen liker best å spille russisk rullet med

TrondLFC

Innlegg: 4861
TrondLFC
24.10.20 11:55

Disse er nedfelt i grunnloven - det er bare å lese den. Der står det feks også at alle som har lovlig opphold i landet har rett til fri ferdsel innad i riket. "

Jeg vet at det står skrevet. Men ikke si det til meg, det er et forbanna virus som må forstå det, åpenbart.

Men greit, vi driter i tiltak i frihetens navn, men da kan vi heller ikke klage på at vi ikke blir kvitt pandemien for så langt har jo eksisterende tiltak kun hatt sterkt begrenset effekt, om noen.

 
HNilsen

Innlegg: 12707
HNilsen
24.10.20 11:56
Sandaas: Når du kommer med slike kommentarer "Er ikke WHO enige i sine egne tall, som jeg referer til? De sier selv at 780 millioner er smittet, og at 1,1 millioner er døde. Det gir en dødelighet på ca 0,1 prosent. " så er det jo nettopp eksempler på hvordan du beviselig bruker tall feil og kommer med egenkomponerte regnestykker som brukes til å ufarliggjøre denne pandemien... Som sagt, WHO sier ikke at 780 millioner er smittede, de sier ikke at 1,1 millioner er døde og de sier i hvert fall ikke at dødeligheten er ca 0,1%, så hvorfor late som dine egne hobby-skriblerier egentlig er noe WHO mener?

Alle tall som predikerer hvor mange prosent som dør og blir alvorlig syke av de som blir smittet er estimater. Dette fordi vi heller ikke i dag kjenner det nøyaktige tallet av hvor mange som har vært smittet. Jeg ser aldri at du reagerer så krakilsk, som det du gjør her, når slike tall legges fram. Tvert imot bruker du og andre slike tall for å argumentere nettopp for strenge tiltak. Det er derfor god grunn til at du kan legge vekk andregradkrenkelsen du føler på vegne av WHO.

Solvgutt1

Innlegg: 20562
Solvgutt1
24.10.20 11:59
HNilsen: Alle tall som predikerer hvor mange prosent som dør og blir alvorlig syke av de som blir smittet er estimater. Dette fordi vi heller ikke i dag kjenner det nøyaktige tallet av hvor mange som har vært smittet. Jeg ser aldri at du reagerer så krakilsk, som det du gjør her, når slike tall legges fram. Tvert imot bruker du og andre slike tall for å argumentere nettopp for strenge tiltak. Det er derfor god grunn til at du kan legge vekk andregradkrenkelsen du føler på vegne av WHO.

Forstår du virkelig så lite som det fremstår som du gjør her, eller er dette et bevisst forsøk på å misvise andre, eventuelt trolling?

Forstår du at du ikke kan sette estimerte antall smittede opp mot bekreftede antall døde?

(Innlegget ble redigert 24.10.20 11:59)

HNilsen

Innlegg: 12707
HNilsen
24.10.20 11:59
basillen: Godt å høre at den oppfatningen jeg har av min sosiale omgangskrets da ikke er representativ for alle :).

Her inne tror jeg mange av de som er for strengere tiltak hører til på ytre høyre-siden. Dette fordi covid-19 spiller på mange av de samme strengene som innvandring, fremmedfrykt og moralisering av liberal livsførsel. 

William_S3

Innlegg: 11334
William_S3
24.10.20 12:03
TrondLFC: Jeg vet at det står skrevet. Men ikke si det til meg, det er et forbanna virus som må forstå det, åpenbart. Men greit, vi driter i tiltak i frihetens navn, men da kan vi heller ikke klage på at vi ikke blir kvitt pandemien for så langt har jo eksisterende tiltak kun hatt sterkt begrenset effekt, om noen.

Ja det er forbanna virus - men betyr det at vi skal sette alt av lovverk til side?  Husk at Erna SOlberg selv ville ha ubegrensa fullmakt. Det sa jussprofessorer tydelig fra om ikke var greit. Opposisjonen hørte på dem og fikk nedskalert dette kraftig. Hva gjorde folk flest? JAMMEN VI ER I EN PANDEMI DERFOR MÅ DE  HA ALLE FULLMAKTER!!!  Der var opposisjonen velfungerende og bra å ha. 

(Innlegget ble redigert 24.10.20 12:05)

Solvgutt1

Innlegg: 20562
Solvgutt1
24.10.20 12:06
HNilsen: Her inne tror jeg mange av de som er for strengere tiltak hører til på ytre høyre-siden. Dette fordi covid-19 spiller på mange av de samme strengene som innvandring, fremmedfrykt og moralisering av liberal livsførsel.

Før Norge innførte sine tiltak 12. mars var det først og fremst fra venstresiden det ble klaget på at det ikke ble gjort nok. Regjeringen ble anklagd for å sette "Børsen foran menneskeliv". Bergen og Oslo med sine AP-byrådsledere stengte samfunnet før de nasjonale tiltakene ble innført. Det er også AP-Oslo som har de sterkeste tiltakene i dag. De er de eneste som har innført munnbindpåbud. I den siste tiden har det også kommet krav fra Johansen-byrådet om sterkere nasjonale tiltak.

HNilsen

Innlegg: 12707
HNilsen
24.10.20 12:09
Solvgutt1: Forstår du at du ikke kan sette estimerte antall smittede opp mot bekreftede antall døde?

Selvsagt er ikke tallet bekreftet. Selvsagt mener jeg ikke at dette tallet er er et sikkert tall. Like lite som vi kan si at covid er tre ganger så dødelig som influensa, slik du har argumentert for i debatten tidligere. For heller ikke dette tallet er bekreftet. Også dette tallet er en antakelse. 

HNilsen

Innlegg: 12707
HNilsen
24.10.20 12:10
Solvgutt1: Før Norge innførte sine tiltak 12. mars var det først og fremst fra venstresiden det ble klaget på at det ikke ble gjort nok. Regjeringen ble anklagd for å sette "Børsen foran menneskeliv". Bergen og Oslo med sine AP-byrådsledere stengte samfunnet før de nasjonale tiltakene ble innført. Det er også AP-Oslo som har de sterkeste tiltakene i dag. De er de eneste som har innført munnbindpåbud. I den siste tiden har det også kommet krav fra Johansen-byrådet om sterkere nasjonale tiltak.

Jeg skrev "her inne". Altså i denne tråden. 

Solvgutt1

Innlegg: 20562
Solvgutt1
24.10.20 12:11
HNilsen: Selvsagt er ikke tallet bekreftet. Selvsagt mener jeg ikke at dette tallet er er et sikkert tall. Like lite som vi kan si at covid er tre ganger så dødelig som influensa, slik du har argumentert for i debatten tidligere. For heller ikke dette tallet er bekreftet. Også dette tallet er en antakelse.

Du sammenligner WHOs estimat på antall smittede med WHOs offisielle tall på Covid-19-døde. Skjønner du at disse ikke kan sammenlignes med hverandre? Det handler ikke om at de ikke er sikre eller presise, men at de ikke er sammenlignbare.

Det blir så å besøke å en by, observere 20 mennesker hvorav 9 av dem er damer, anslå at det bor 20.000 i byen og slå fast at 9 av 20.000 personer i denne byen er damer.

(Innlegget ble redigert 24.10.20 12:12)

HNilsen

Innlegg: 12707
HNilsen
24.10.20 12:18
Solvgutt1: Du sammenligner WHOs estimat på antall smittede med WHOs offisielle tall på Covid-19-døde. Skjønner du at disse ikke kan sammenlignes med hverandre? Det handler ikke om at de ikke er sikre eller presise, men at de ikke er sammenlignbare.

Når dødeligheten blir antatt å være rundt 0,3 prosent i Norge, slik du har gjort i debatten, så er det ut fra den samme usikkerheten og unøyaktighetene du viser til her. 

Pogba6

Innlegg: 10228
Pogba6
24.10.20 12:19

Det finnes udemokratiske krefter på begge sider, derfor stemmer jeg ikke på noen av dem. Stemmer på demokratiske partier som har minimalt med lover og regler og lar folk få leve sine liv i fred. Det er det som er demokrati, nemlig frihet.

TrondLFC

Innlegg: 4861
TrondLFC
24.10.20 12:41

Ja det er forbanna virus - men betyr det at vi skal sette alt av lovverk til side "

 

Nei absolutt ikke, poenget mitt er bare at da kan vi heller ikke klage over at vi ikke blir kvitt pandemien.

Som du selv sier, det står nedfelt i grunnloven, men da må vi og åpne for idretts og kulturarrangement med publikum for at denne delen av grunnloven skal kunne håndheves fullt ut, for å nevne noen eksempler.

Problemet er bare at det er andre lover som også trer inn i samfunnskritiske situasjoner.

basillen

Innlegg: 3046
basillen
24.10.20 13:04
HNilsen: Her inne tror jeg mange av de som er for strengere tiltak hører til på ytre høyre-siden. Dette fordi covid-19 spiller på mange av de samme strengene som innvandring, fremmedfrykt og moralisering av liberal livsførsel.

Ja, vgd er litt sånn Twilight Zone i så måte.

basillen

Innlegg: 3046
basillen
24.10.20 13:05
TrondLFC: Nei absolutt ikke, poenget mitt er bare at da kan vi heller ikke klage over at vi ikke blir kvitt pandemien.

Vi klager ikke heller. En del av oss her inne regner det som svært sannsynlig at dette viruset vil være blant oss muligens for resten av livene våre. Av den grunn er det viktig å finne en balanse mellom tiltak og aksept for at viruset sirkulerer.

TrondLFC

Innlegg: 4861
TrondLFC
24.10.20 13:10

Hele kampen for det moderne demokratiet startet jo i opplysningstiden og selv da tok det lang tid før demokratiene ble nogenlunde stabile. "

Det blir feil av meg å kaste meg inn i en diskusjon om hva som er et reélt demokrati i et coronaforum, jeg er ansolutt for demokrati. Jeg påstår bare at vi har et virus gående som ikke ser definisjonsforskjellen på et demokrati/ikke demokrati.

Klikk for å gå tilbake til toppen