Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
HNilsen

Innlegg: 13489
HNilsen
26.11.20 18:32
Solvgutt1: Veldig rar beskrivelse. Vern om miljø og naturressurser? Er det noe høyrepopulister er opptatt av? SNL har en mye bedre, mer utdypende og presis definisjon

Det kan så være, men kan selveste bokmålsordboka, så kan vel saktens også William og Everenga. 

Sandaas

Innlegg: 13575
Sandaas
26.11.20 18:47
basillen: Når jeg leser dette så innser jeg hvor komplett utopisk det er å tro at Ola Dunk skal følge alle disse reglene. Hvor mange gidder å skifte engangsmunnbind hver time? Hvor mange gidder å vaske tøymunnbindene etter hvert eneste bruk? Hvor mange husker på å spirte hendene før og etter man tar på munnbindet hver eneste gang? Jeg tviler ikke på at en del mennesker gjør dette, men å forvente at samtlige borgere skal gjøre dette er fullstendig urealistisk. Det er bare å ta seg en tur på restaurant i Bergensområdet for å se hvor lite folk følger disse reglene. Det begynner virkelig å demre for meg hvorfor munnbind ikke har en døyt å si i andre Europeiske land. Større tulletiltak skal en lete lenge etter.

At det finnes idiotier som ikke skjønner hvordan man skal bruke munnbind  er ikke et argument mot å bruke munnbind. Som jeg har vært inne på tidligere, dette ser da ut til å fungere relativt smertefritt i en rekke asiatiske land og det er altså ingen grunn til at ikke dette også skal fungere i europeiske land. Hva er det du mener gjør at en nordmann er mindre i stand til å sette seg inn i hvordan man bruker et såpass enkelt produkt enn den jevne koreaner eller japaner? 

Vil enkelte ikke forstå hvordan man bruker dette korrekt? Selvsagt, men det er absolutt ingen grunn til å dermed si at det er bortkastet for alle andre. Som sagt, dette virker da tilsynelatende til å fungere problemfritt i en rekke  andre land i verden og det er ingen logisk argument for at europeere ikke skal kunne gjøre det mange andre millioner har lært seg å gjøre. 

At folk er visstnok så dumme at de aldri vil kunne bruke munnbind er absolutt på bånn av bøtta over meningsløse argumenter mot munnbind. Det er så absolutt ingenting som tilsier at europeere er dummere enn andre etniske grupper eller er ute av stand til å bruke et såpass enkelt produkt. Vil noen oppriktig mene at nordmenn generelt er for dumme for munnbind? Er dette virkelig argumentet dere velger å kjøre fram i "kampen mot munnbind"?

(Innlegget ble redigert 26.11.20 18:51)

Hetfield

Innlegg: 20950
Hetfield
26.11.20 18:54

@gugler: 

Jeg kommer heller ikke til å ta mrna-driten fra USA eller England, når jeg leser hva slags alvorlige side-effekter man kan risikere å få.

En vaksine skal være grundig gjennomtestet uten hastesnarveier og med få bivirkninger før jeg tar en.

Da venter jeg heller et år til..

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 18:54
Sandaas: At det finnes idiotier som ikke skjønner hvordan man skal bruke munnbind  er ikke et argument mot å bruke munnbind. Som jeg har vært inne på tidligere, dette ser da ut til å fungere relativt smertefritt i en rekke asiatiske land og det er altså ingen grunn til at ikke dette også skal fungere i europeiske land. Hva er det du mener gjør at en nordmann er mindre i stand til å sette seg inn i hvordan man bruker et såpass enkelt produkt enn den jevne koreaner eller japaner?

Hva er det som får deg til å tro at det er akkurat munnbind som har bidratt til suksessen en del asiatiske land har hatt mot Covid-19? Skal du påvise at munnbind her har hatt en beviselig effekt så må du isolere denne effekten satt opp mot andre tiltak disse landene har hatt og så ekstrahere effekten av hver enkelt av dem.

Er det ikke mye mer nærliggende å tro at suksessen til land som f.eks. Singapore, Sør-Korea og Vietnam skyldes eksepsjonelt god grensekontroll og TISK?

Dette er jo tiltak som jeg også faktisk har tro på.

Ellers er jeg uenig i den første setningen din. Når et lands politikere innfører et tiltak så må de faktisk ta med i vurderingen hvorvidt det er realistisk å anta at folk faktisk gjennomfører tiltaket korrekt. Hvis det viser seg utopisk å oppnå dette, og dette da fører til at tiltaket mister sin effekt så er det ingen grunn til å innføre det heller. Særlig med munnbind hvor feil bruk faktisk kan ha en negativ effekt.

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 18:56
Sandaas: Det er så absolutt ingenting som tilsier at europeere er dummere enn andre etniske grupper eller er ute av stand til å bruke et såpass enkelt produkt

Empiriske data tyder på at dette faktisk er tilfelle. Nå vet jeg ikke hvor du bor, men spaserer du inn på en restaurant eller et kjøpesenter i Oslo eller Bergen så vil du se dette med egne øyne.

(Innlegget ble redigert 26.11.20 18:56)

Deila

Innlegg: 51476
Deila
26.11.20 18:58
Sandaas: Er dette virkelig argumentet dere velger å kjøre fram i "kampen mot munnbind"?

Det vi diskuterer er effekten, og effekten om det ikke brukes riktig. Dette er ingen "kamp mot munnbind" Jeg bruker munnbind på butikken og de få gangene jeg tar kollektiv fordi det er påbudt. 

Sandaas

Innlegg: 13575
Sandaas
26.11.20 18:59
basillen: Euromomo er nå oppdatert med data til og med uke 47: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps#excess-mortality Grafene viser for Europa samlet (i hvert fall de landene som er med på Euromomo sine analyser) at det virker som at bølgen vi har hatt med overdødelighet den siste tiden er på vei nedover.  Interessant også å se at Sverige selv til og med i uke 47 har underdødelighet basert på de nåværende dataene.

Som de også skriver, dette er tall som skal tas med forbehold. Ser vi på f.eks. de preliminære tallene til SCB over dødsfall i Sverige så fyller de fortsatt på dødsfall på datoer så langt tilbake som 20 oktober i sin seneste oppdatering fra 23. november. Jeg tror Sverige og andre land sliter med uvanlig stort etterslep på disse tallene når de står midt oppi en pandemi, og vi må nok vente lenge på hva den endelige statistikken for 2020 sier. Ser vi litt på de enkelte landene så peker z-scoren oppover i de fleste landene som er omfattet av prosjektet, med en foreløpig registrert økning i Østerrike, England, Portugal, Slovenia, Kypros, Danmark, Estland, Hellas, Italia, Luxembourg, Malta og Sverige

Sandaas

Innlegg: 13575
Sandaas
26.11.20 19:02
Deila: Det vi diskuterer er effekten, og effekten om det ikke brukes riktig. Dette er ingen "kamp mot munnbind" Jeg bruker munnbind på butikken og de få gangene jeg tar kollektiv fordi det er påbudt.

Ja, og da påpeker jeg at det er et fullstendig ulogisk å hevde at europeere i praksis er for dumme til å bruke munnbind korrekt. Når dette er argumentet for å kunne se bort fra den positive effekten munnbind har på smittespredning da har man nådd bunnen av bøtta over argumenter. Vi må faktisk konkludere med at den jevne europeer ikke er dummere enn den jevne japaner. Og om de ikke er vant med å bruke munnbind så er de virkelig ikke så dumme at de ikke kjapt kan lære seg dette. 

pfrog567

Innlegg: 21383
pfrog567
26.11.20 19:02
basillen: USA er så stort at det er meningsløst å sammenligne det med et enkelt europeisk land. Man bør heller sammenligne det med Europa som helhet. Også - selv om det virker som at 2400 døde amerikanere er mye, så er det, dersom man justerer for folketallet, omtrent like mange døde per million innbygger som det Sverige har for tiden. Altså: Not great, not terrible. Det skumle er vel at trenden i USA fremdeles peker oppover.

Eller heller sammenligne en amerikansk stat med et europeisk land der, der innbyggertallene er noenlunde like. 

Dessuten så er det ikke noe rart at smitten fremdeles ikke går ned i USA, når man ser hvordan folk oppførte seg der både under BLM-opptøyene og rundt valgkampen. Det eneste man ser som skal liksom være "effektivt" er munnbind, og for øvrig mange uten også. Mens avstand har ikke vært i tankene der. Og nå er det Thanksgiving..

Man ser det samme nå i Argentina etter Maradonas død. Likedan i Napoli, der mange sørger også. 

Da blir selvfølgelig "resultatet" deretter også. 

(Innlegget ble redigert 26.11.20 19:05)

Sarella

Innlegg: 20344
Sarella
26.11.20 19:03
Sandaas: At folk er visstnok så dumme at de aldri vil kunne bruke munnbind er absolutt på bånn av bøtta over meningsløse argumenter mot munnbind. Det er så absolutt ingenting som tilsier at europeere er dummere enn andre etniske grupper eller er ute av stand til å bruke et såpass enkelt produkt. Vil noen oppriktig mene at nordmenn generelt er for dumme for munnbind? Er dette virkelig argumentet dere velger å kjøre fram i "kampen mot munnbind"?

Jepp, dette er som du sier bånn i bøtta av meningsløse argumenter. Snakk om å legge seg ned og undervurdere seg selv som en idiot.

DrSchwei

Innlegg: 53770
DrSchwei
26.11.20 19:03

Debatten på NRK1 legger opp til en debatt om spørsmålet hva land som har mindre smitte enn oss (Kina, New Zealand etc) gjør rett og vi galt. Gruer meg nesten til en debatt med et slikt utgangpsunkt. Ifølge OECD er Norge et av de landene i verden som har kombinert hensyn til smitte og øknomi på en best mulig måte. Og vi skal ikke så veldig langt før vi ser hva som kan ha gått galt... Er redd for at man fyller studio med en masse tullinger.

pfrog567

Innlegg: 21383
pfrog567
26.11.20 19:06
DrSchwei: Er redd for at man fyller studio med en masse tullinger.

Som vanlig :)

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 19:08
Sandaas: Som de også skriver, dette er tall som skal tas med forbehold

Ja, det stemmer. Det var derfor jeg også brukte formuleringen "basert på de nåværende dataene."

Maradona_123

Innlegg: 24768
Maradona_123
26.11.20 19:09
basillen: USA er så stort at det er meningsløst å sammenligne det med et enkelt europeisk land. Man bør heller sammenligne det med Europa som helhet. Også - selv om det virker som at 2400 døde amerikanere er mye, så er det, dersom man justerer for folketallet, omtrent like mange døde per million innbygger som det Sverige har for tiden. Altså: Not great, not terrible. Det skumle er vel at trenden i USA fremdeles peker oppover.

Til din informasjon, så har USA passert Sverige for en stund siden, angående døde ift innbyggertall.

Også, du vet vel at Europa sin totale befolkning er nesten dobbelt så stor som USA sin befolkning? 

Det er ingen tvil om at USA gjør det dårligere enn gjennomsnittet i Europa, pr. innbygger, og som du påpekte, så peker trenden i USA fortsatt rett opp, i motsetning til Europa, der man i det minste ser en viss grad av utflating nå.

 

 

(Innlegget ble redigert 26.11.20 19:10)

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 19:11
Maradona_123: Til din informasjon, så har USA passert Sverige for en stund siden, angående døde ift innbyggertall. Også, du vet vel at Europa sin totale befolkning er nesten dobbelt så stor som USA sin befolkning?  Det er ingen tvil om at USA gjør det dårligere enn gjennomsnittet i Europa, pr. innbygger, og som du påpekte, så peker trenden i USA fortsatt rett opp, i motsetning til Europa, der man i det minste ser en viss grad av utflating nå.

Jeg er ikke uenig i noe av det du skriver her. 

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 19:13
Sarella: Jepp, dette er som du sier bånn i bøtta av meningsløse argumenter. Snakk om å legge seg ned og undervurdere seg selv som en idiot.

Jeg undervurderer ikke meg selv. Jeg undervurderer andre folk. 

Sarella

Innlegg: 20344
Sarella
26.11.20 19:13

Storbritannia: Boris Johnson sier det er grunn til å håpe at en vaksine og massetesting vil gjøre at det ikke blir behov for restriksjoner til våren. Britene "står overfor en hard vinter", sier Johnson. - Hvis vi letter opp nå, risikerer vi å miste kontrollen over viruset igjen, sier han.

Vil tro det betyr at de opprettholder de strenge reglene de har i dag.

Sarella

Innlegg: 20344
Sarella
26.11.20 19:14
basillen: Jeg undervurderer andre folk.

Ja, den saken er klinkende klar.

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 19:15
Sarella: Ja, den saken er klinkende klar.

Du kan jo slå opp hva gjennomsnitts-IQen er i Norge. Så kan du regne med at rundt halvparten har IQ under dette.

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 19:24
NoDabForYou: IQ i øst Asia er høyere enn her. Det er også grunn til å tro at gi.snitt IQ er lavere i de overrepresenterte gruppene her til lands. Kombinert med mye melanin i huden er det oppskrift for elendighet.

Ja, nå var mitt innlegg ment litt humoristisk og da ;). Det skal jo egentlig ikke særlig høy IQ til for å kunne bruke et munnbind riktig.

Poenget er at mange rett og slett gir blaffen.

Deila

Innlegg: 51476
Deila
26.11.20 19:25
Sandaas: Ja, og da påpeker jeg at det er et fullstendig ulogisk å hevde at europeere i praksis er for dumme til å bruke munnbind korrekt.

Samme kan det være, Sandaas. Du gjentar bare det samme om og om igjen vedrørende dette. Jeg har sett med egne øyne her i Norge at det brukes feil. Vet om folk som bruker engangsmunnbind flere ganger og ikke vasker tøymunnbind mellom hver gang. Og de er ikke alene. At du nekter å innse at sånne folk finnes får være opp til deg. 

Jeg er også helt sikker på at det finnes mange folk, inkludert meg selv som bruker det riktig, men det gjelder ikke alle. 

Hetfield

Innlegg: 20950
Hetfield
26.11.20 19:32

Flere som gir blaffen i avstand og peller på ting de ikke skal ta på også.

Tendensen er at mange gir faen og ødelegger for resten som er nøye og setter livene sine på vent, dessverre.

NoDabForYou

Innlegg: 2467
NoDabForYou
26.11.20 19:49

Ser gamlingene fortsatt hoster inn i håndflaten. Trodde egentlig det var ut etter svineinfluensaen men vil man ikke så vil man ikke. 

fazz

Innlegg: 29032
fazz
26.11.20 19:54
basillen: Jeg undervurderer ikke meg selv. Jeg undervurderer andre folk.

>>> Som en klok mann engang sa:

"It is better to remain silent and be thought a fool, than to open your mouth and remove all doubt."

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 20:08
fazz: >>> Som en klok mann engang sa: "It is better to remain silent and be thought a fool, than to open your mouth and remove all doubt."

"Takes one to know one" er det vel også noe som heter ;).

Men, seriøst, dette var egentlig et forsøk på litt humor som egentlig viser seg nå ikke fungerte særlig bra.

I følge min kone så er jeg bare morsom sånn ca 7 av 10 ganger, så av og til bommer jeg. Dette var en av de gangene.

(Innlegget ble redigert 26.11.20 20:14)

Sarella

Innlegg: 20344
Sarella
26.11.20 20:19
basillen: Men, seriøst, dette var egentlig et forsøk på litt humor som egentlig viser seg nå ikke fungerte særlig bra.

Jeg forsto humoren, jeg syns forøvrig du er ganske morsom ;)

basillen

Innlegg: 5033
basillen
26.11.20 20:21
Sarella: Jeg forsto humoren, jeg syns forøvrig du er ganske morsom ;)

Det er godt å høre! Håper det ikke er fordi du synes mine forsøk på å være saklig er latterlig morsomme ettersom vi jo tross alt er uenig om en del :).

Du har dine morsomme øyeblikk du også, forresten!

(Innlegget ble redigert 26.11.20 20:26)

basillen

Innlegg: 5033
forbasket

Innlegg: 1078
forbasket
26.11.20 21:00
NoDabForYou: Kombinert med mye melanin i huden er det oppskrift for elendighet.

Rasist også ja. Color me surprised.

Sarella

Innlegg: 20344
Sarella
26.11.20 21:02
basillen: Dagens skremmesak fra Dagbladet:

Hva med NRK, kun tull?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg