Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
fazz

Innlegg: 29002
fazz
26.02.21 12:00
Champis: - I mars i fjor, hvor mange døde mente du vi kunne ha taklet for å unngå å oppgi friheten vi vanligvis lever med?

>>> Det er selvsagt lett å sitte på anonyme internettfora å bestemme at andre personer en mest sannsynlig ikke kjenner, godt kan dø for at du skal slippe noe ubehag noen måneder. 

pfrog567

Innlegg: 21344
pfrog567
26.02.21 12:04
William_S3: Oslo og Viken stod alene for hele 75 prosent av nattas smittetall.

Ikke overraskende når man ser hvor mange som blir smittet på byggeplassene uten at de blir stengt ned. Har en byggeplass i nærheten av meg, og der kommer det stadig lastebiler fra diverse firmaer og leverer byggematerialer o.l. Ingen bruker verken munnbind eller holder avstand. Og arbeidsfolk tramper gladelig inn i butikkene uten munnbind. 

Hadde det vært f.eks. en restaurant eller pub med en ansatt/en gjest som hadde vært smittet, hadde myndighetene stengt den med en gang..

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:04
kval: Flere her som prater om redsel og panikk. Det handler ikke om det. Det handler om en rasjonell vurdering av hvordan et samfunn skal takle en epidemi på en ansvarlig måte. Våre folk i helsevesenet og hos myndighetene går ikke rundt og skjelver. Men ikke alle forstår dette og er redd for å komme ut av sine rutiner og vaner for en periode.

Rasjonell? Nei, her man godt inn en vei, som det er veldig vanskelig å hoppe av. Så det e rveldig mye som ikker er spesielt rasjonelt.

For en periode? Hva er "for en periode" for deg? Jeg har veldig stor forståelse for at du begynne rå bli gammel, fordi ett år er helt vilt lang tid for et barn/ungdom eller for de som faktisk bruker hverdagen sin til mer enn å sitte i sofaen. Og de er det mange av.

maxus4

Innlegg: 6673
maxus4
26.02.21 12:06
Pogba6: Nødt? Det det er påbud mener du? Har og vært steder det er påbudt på butikker, men jeg ga blaffen og det gikk fint.

Påbudt altså . Opphold på flyplass og på fly.   Og en gang på et sjukehus som besøkende i fellesområdet.

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:08
kval: Nei, jeg er ikke politisk døv eller blind overfor noen. Det har jeg aldri vært. Men jeg protesterer ikke mot myndighetene kun for å protestere eller kun for at de tilhører eliten.

Det gjør ikke jeg heller. Jeg protesterer på det jeg mener er idiotiske beslutninger.

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:10
Solvgutt1: Jeg tror ikke Pogba, som har vært smittet av covid-19 to ganger, er en man skal lytte til om smittevern.

Det virker som det er 2-3 debattanter her som kun logger inn av og til for å lese det han skriver og så svare. Det er veldig lite argumentasjon for sine synspunkter.

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:13
kval: Smitte, sykdom, død, økonomi, informasjon. Norge er verdens beste land - også når det gjelder denne pandemien. Unntaket er vaksineringen.

Dette er en feiltolkning. Man kan ikke si at man er verdens beste land uten å ta hensyn til forutsetninger i noe som helst grad. Vi klarer oss best økonomisk selv om vi sløser med pengene, så godt stilt er vi. Hadde en del andre land brukt de samme ressursene, så hadde de alldeles ikke kommet best ut. Og dette er bare ett eksempel på én forutsetning man må ta hensyn til når man snakker om hvordan pandemien håndteres.

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:16
kval: At nasjonale råd og regler i situasjonen kan slå feil ut på enkelte punkter og på enkelte steder sier seg selv. (Om de skjenker øl på Svalbard eller bare før kl 20:00 er en detalj som ikke opprører meg.)

Jeg er klar over at det finnes tusenvis av ting som ikke opprører deg. Men det som er mer skremmende, er at du tydeligvis ikke har noe forhold til at det opprører alle de som bli rammet av forskjellige ting.

Og det er der du er veldig ulik meg og sikkert mange andre som er mot en del tiltak. Vi tenker på en del andre ting enn det som har noe å si for oss selv.

Rexwiller

Innlegg: 12354
Rexwiller
26.02.21 12:16

For et jævla kaos. Nesten alle jeg kjenner er i karantene eller i midlertidig karantene. 

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:18
kval: Man skulle også protestere når du som smittebærer krenker andres rettighet og frihet til unngå smitte.

Rettighet til å unngå smitte? Humre, humre..... :)

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:24
William_S3: Nydelig innlegg i Nettavisen som treffer spikeren på hodet.

Absolutt en del gode poenger, og jeg skjønner ekstremt godt hans frustrasjon! Men det er litt synd at noen av de kritiske kronikkene blir skjemmet av fordummende utsagn om hvordan framleggingen av informasjon foregår ("reality-show"), hvor vanskelig det er å forstå reglene ("joker-nord") etc, etc. Det synes jeg ofte gjør at kritikken framstår som litt mer usaklig og litt mindre seriøs, noe den absolutt ikke burde være.

Columbus_3

Innlegg: 14871
Columbus_3
26.02.21 12:27
maxus4: Jeg har hatt på meg munnbind et par ganger , når jeg har vært nødt.   Et godt brukt et som har lagt knørvet sammen i lomma.

Med denne bruksanvisninger er det ikke rart noen er skeptiske. Flott gjort.

kval

Innlegg: 17396
kval
26.02.21 12:27
Champis: Dette er en feiltolkning. Man kan ikke si at man er verdens beste land uten å ta hensyn til forutsetninger

Neida, det er ingen feiltolkning. Jeg tolker ikke i det hele tatt. Jeg velger bare å legge vekt på resultatene i stedet for forutsetningene.

William_S3

Innlegg: 13512
William_S3
26.02.21 12:36
pfrog567: år man ser hvor mange som blir smittet på byggeplassene uten at de blir stengt ned. Har en byggeplass i nærheten av meg, og der kommer det stadig lastebiler fra diverse firmaer og leverer byggematerialer o.l. Ingen bruker verken munnbind eller holder avstand. Og arbeidsfolk tramper gladelig inn i butikkene uten munnbind.

Men spørsmålet er om disse er importert etter at regjeringen har stengt grensa eller om de var der fra før? men vet det er mindre respekt for smittevernsregler generelt blant disse gruppene, slik at de går på jobb selv om de er syke. 

DimitarBerbatov9

Innlegg: 13302
DimitarBerbatov9
26.02.21 12:37
Sandaas: Dette begynner å bli ganske så patetisk. Sitter du virkelig å sier at Norge er så helt utrolig unik at det bare er her at regional skjevdeling er en god løsning og at det er opplagt at i alle andre land med en annen bosetningsmønster og et annet smittetrykk så er dette ikke en god løsning? Ingen andre land har vurdert en slik vaksinasjonsløsning i denne pandemien men fordi akkurat Norge har denne perfekte kombinasjonen av bosetningsmønster og smittetrykk så er det "selvsagt" fullstendig logisk og eneste riktige å gå for en regional skjevfordeling?  At du så prøver å vinkle motstand mot en strategi som altså absolutt alle land har valgt bort i starten av sine vaksineprogram som at man er "mot at man skal prøve nye ting for å bekjempe viruset" blir bare for dumt. Bare fordi det er "nye ting" så er det ikke galt å avfeie det når det ikke akkurat er snakk om revolusjonerende ting du foreslår. Tror du virkelig ikke noe annet land har i det hele tatt vurdert tanken om en regional skjevdeling av vaksiner over prioritering på risikogrupper? At dette er helt ukjente tanker og at hadde de bare tenkt på det så kunne de gått for en slik løsning?  En regional skjevdeling har hele tiden vært noe FHI har vurdert, og et er altså nå når vi skal skrive mars at  det kanskje kommer en endring i strategien, og det altså etter man har kommet godt på vei med å vaksinere de mest utsatte gruppene. For det er faktisk en ganske betydelig forskjell  på situasjonen i  slutten av jan der man fordelte knappe 100 000 doser og nå når vi har allerede fordelt (eller planer om å fordele) 625 000 doser i starten av mars.

Det som er patetisk er at du i bortimot samtlige innlegg legger ord i min munn som jeg ikke har sagt. 

Nei, det er sannsynligvis ikke bare i Norge regional skjevfordeling kan være en god løsning. Jeg tror også det kan være en god løsning i Finland, Sverige, New Zealand for å nevne noen land. I England og Israel derimot, sannsynligvis helt meningsløst. 

Også er det jo morsomt at du mener jeg argumenterer for at regional skjevfordeling skal gå på bekostning av prioriteringen av risikogrupper. Dette har jeg aldri argumentert for. Det går an å kombinere. 

Prioritere helsearbeidere og risikogrupper i høypressområder først, så helsearbeidere og risikogrupper i resterende områder. Når risikogrupper over hele landet er vaksinert kjører man hardt på i pressområdene igjen, for å totalt sett minimere antall smittetilfeller på landsbasis, og å hindre smittespredning fra byene og rundt til alle landets hjørner. 

Norges strategi med å spre vaksine jevnt utover har både gjort at det totalt sett har gått tregt, og at man ikke har fått satt vaksinene der de trengs mest. 

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:38
Amnon: Skoler er en plass det er vanskelig å holde avstand, har ikke FHI sagt at munnbind kan anbefales ved høyt smittetrykk der dette er vanskelig? Jeg kommer aldri til å forstå den voldsomme reaksjonen mot munnbind, det er jo ikke inngripende og definitivt ingenting sammenlignet med å stenge skolen eller at deler av skolen må holde seg hjemme.

Det store spørsmålet er jo hvor mye dette egentlig har å si. De henger oppå hverandre uansett, hjelper munnbindet da? Og tror man bruken av munnbind over en hel dag på elever vil foregå på en korrekt og smittevernfaglig god måte? Garantert ikke.

Tror man at det er en sammenheng med at hvis man innfører munnbind, så vil man slippe å stenge skolene?

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:40
William_S3: SI meg hvilke bransjer har blitt like mye herja med som kultur, restaurant og uteliv det siste året?

Du må huske på at Kval driter i alt som ikke er så viktig for han selv. Det har han jo sagt klart fra om flere ganger.

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:44
Amnon: Det legges egentlig sjeldent og aldri frem slik, men det er jo et enkelt tiltak som ikke akkurat er spesielt inngripende.

Det kan man gjerne si. Men hva er det som egentlig er ekstremt inngripende - isolert sett? Stengte puber? Stengte treningssentere? Stengte idrettsarrangementer? Stengte grenser? Ikke klemming? Etc, etc, etc. Totalen er uansett at hverdagen er blitt fullstendig kokos.

Jeg husker bildene for ett år siden som kom fra Kina med elever som kom på skolen med munnbind. Det var en helt annen verden, og en verden jeg aldri kunne seg for meg at ville oppstå her, selv med et farligere virus i sving.

kval

Innlegg: 17396
kval
26.02.21 12:48
Champis: Rettighet til å unngå smitte?

Ja. Man bør ha beskyttelse mot smittebærere som med vitende og vilje driter i vernetiltak og utsetter andre for fare. 

maxus4

Innlegg: 6673
maxus4
26.02.21 12:49
Amnon: Jeg kommer aldri til å forstå den voldsomme reaksjonen mot munnbind, det er jo ikke inngripende og definitivt ingenting sammenlignet med å stenge skolen eller at deler av skolen må holde seg hjemme

De som er så glad i dette munbindet kan få lov å gå med det.  Det er inngripende å pålegge noen å dekke ansiktet  .  Det er heller ikke positivt å være i miljøer der man ikke ser ansiktene til hverandre.     Jeg ser at noen har så stort behov for å flagge hvor lydige de er og hvor godt det er å gå med munnbind.  Dere kan gjerne fortsette , men vi andre vil helst se på vakre ansikter, fine smil, ansiktutrykk og gjennkjenne de vi møter.  

Amnon

Innlegg: 20104
Amnon
26.02.21 12:50
Champis: Tror man at det er en sammenheng med at hvis man innfører munnbind, så vil man slippe å stenge skolene?

Handler det ikke om summen av tiltak da? Hvem sier munnbind ene og alene skal løse alle problemer? Det skapes en fortelling hvor munnbind selges inn som vidundertiltaket, men er det egentlig det som kommuniseres? Spørsmålet er jo om summen av tiltak på skoler kan være nok til å holde de åpne, eller om man må stenge ned. Hvis bruk av munnbind kan være med å vipppe dette i favør å holde åpent er jo det en bra ting.

pfrog567

Innlegg: 21344
pfrog567
26.02.21 12:51
William_S3: Men spørsmålet er om disse er importert etter at regjeringen har stengt grensa eller om de var der fra før? men vet det er mindre respekt for smittevernsregler generelt blant disse gruppene, slik at de går på jobb selv om de er syke.

Jeg synes det er samme hvor disse ansatte kommer fra. De får følge smittevernreglene på byggeplassene også, som alle andre må gjøre. Og klarer ikke byggefirmaet det, så får Raymond være såpass at han stenger like gjerne enn byggeplass for en periode som en restaurant. For det skal vel ikke være slik at noen er mer "fredet" enn andre. Ingen som dauer om f.eks. Stordalens sitt hotellprosjekt på Sollis plass blir stengt ned for en tid. 

(Innlegget ble redigert 26.02.21 12:54)

daniekr

Innlegg: 8436
daniekr
26.02.21 12:51
Champis: Men hva er det som egentlig er ekstremt inngripende - isolert sett? Stengte puber? Stengte treningssentere? Stengte idrettsarrangementer? Stengte grenser? Ikke klemming? Etc, etc, etc. Totalen er uansett at hverdagen er blitt fullstendig kokos.

Alle disse er enkeltvis langt kraftigere maktbruk enn jeg naivt trodde jeg skulle oppleve fra norske myndigheter i fredstid.

Helt siden de første kvantitative undersøkelsene fra Italia tikket inn i mars (som viste klart identifiserbare risikogrupper samt tilsvarende marginal risiko for andre grupper, samt sykdomstall totalt) har jeg slitt med å se at de altomfattende inngrepene står i forhold til utfordringen.

(Innlegget ble redigert 26.02.21 12:55)

Amnon

Innlegg: 20104
Amnon
26.02.21 12:52
maxus4: De som er så glad i dette munbindet kan få lov å gå med det.  Det er inngripende å pålegge noen å dekke ansiktet

Det er per definisjon inngripende, selvfølgelig. Relativt til å stenge ned noe synes jeg ikke det er så inngripende. Så der munnbind-bruk kan være med på å unngå det så synes keg det er positivt.

Premisset er at munnbind brukes når det gir mening og der det gir mening, altså at man følger de faglige retningslinjene.

(Innlegget ble redigert 26.02.21 12:53)

Sandaas

Innlegg: 13575
Sandaas
26.02.21 12:54
DimitarBerbatov9: Også er det jo morsomt at du mener jeg argumenterer for at regional skjevfordeling skal gå på bekostning av prioriteringen av risikogrupper. Dette har jeg aldri argumentert for. Det går an å kombinere.  Prioritere helsearbeidere og risikogrupper i høypressområder først, så helsearbeidere og risikogrupper i resterende områder. Når risikogrupper over hele landet er vaksinert kjører man hardt på i pressområdene igjen, for å totalt sett minimere antall smittetilfeller på landsbasis, og å hindre smittespredning fra byene og rundt til alle landets hjørner.  Norges strategi med å spre vaksine jevnt utover har både gjort at det totalt sett har gått tregt, og at man ikke har fått satt vaksinene der de trengs mest.

Denne måten å "prioritere begge deler" har jeg allerede kommentert overfor Solvgutten fortsatt altså handler om å prioritere vekk risikigrupper til fordel for grupper som ikke er like i stor risiko for alvorlig sykdomsforløp pga bostedsadresse. Det er og blir en dårlig strategi og altså noe ingen land har gått for.

Vi vet f.eks. at det er rundt 40 000 som er definert som sykehjemsbeboere og var i kategori 1 av de prioritere. Med en regional skjevdeling ville det si at alle vaksinedosene mesteparten av januar skulle ha gått til Oslo/Viken regionen. Det igjen hadde betydd at de utbruddene vi har sett andre steder i landet i denne perioden vile hatt langt mer alvorlige konskevenser. Det samme ser vi hadde vært tilfellet i feb med alle dosene til Oslo/Viken og steder som Ulvik, Bodø og Kristiansand med nesten ingen vaksinert i utsatte grupper men med pågående og for deres kommunestørrelse alvorlige utbrudd. 

Påstanden om at Norges strategi har gått treg er også veldig enkelt å tilbakevise.  Vi har fått fordelt og satt dosene vi har mottatt. Det er ikke strategien med å fordele dosene som gjør at vaksinasjonen går tregt, det er den generelle mangelen på tilgjengelige vaksiner. Vi er f.eks. langt unna situasjonen i Tyskland der de sitter på hundretusenvis av ubrukte AstraZeneca-doser. Det er også helt feil at vi ikke hat fått satt vaksinene deres de trengs mest. Oslo/Viken har ikke noe verre tall med tanke på sykehusinnleggelser og dødsfall enn andre deler av landet - noe som altså burde vært observerbart om din teori faktisk hadde stemt...

(Innlegget ble redigert 26.02.21 12:55)

Champis

Innlegg: 4444
Champis
26.02.21 12:55
kval: Det har vært en bratt læringskurve for noen og en hver. Slik kan det bli med et nytt virus som kommer overraskende fort for de fleste.

Læringskurve? Jeg tror ikke teoriene til FHI rundt effekten av munnbind er endret noe.

William_S3

Innlegg: 13512
William_S3
26.02.21 12:55

Bla bla bla redusere sosial kontakt bla bla er det som diskuteres i Osloområdet nå... Har jo faen meg holdt på med dette i et år nesten. Jeg orker ikke mer. Faktisk ikke. Eneste som er å se frem til i helgene nå er sport på TV. Pubquizer, kino, teatre, konserter har ikke vært mulig. Savner helt å bare treffe folk over en pils et sted i byen. Hvis de skal begynne å forby å besøke hverandre i Oslo klikker jeg. Vi som bor alene skal vel bare seile vår egen sjø uten å se andre folk. 

Amnon

Innlegg: 20104
Amnon
26.02.21 12:55
Champis: Det kan man gjerne si. Men hva er det som egentlig er ekstremt inngripende - isolert sett? Stengte puber? Stengte treningssentere? Stengte idrettsarrangementer? Stengte grenser? Ikke klemming? Etc, etc, etc. Totalen er uansett at hverdagen er blitt fullstendig kokos.

Jeg vil si at det å stenge ned noe, være seg puber, treningssentere eller annet er svært mye mer inngripende enn å påby bruk av munnbind. Spesielt når man følger retningslinjer, altså ved høyt smittetrykk der hvor det ikke er mulig å opprettholde avstand.

At jeg kategorisk ikke er negativt til munnbind, eller til og med positiv i visse situasjoner, må ikke tolkes som at jeg synes munnbind er helt topp. Men som et tiltak med effekt som kan forhindre strengere mer inngripende tiltak kan det være positivt.

maxus4

Innlegg: 6673
maxus4
26.02.21 12:55
William_S3: Nydelig innlegg i Nettavisen som treffer spikeren på hodet.

Det var innertier.  Forfriskende i disse nikke og smile og gjør deg så liten som mulig-tider å høre noen si rett ut det mange faktisk tenker
Deler linken på nytt under.

https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/koronapanelet-og-deres-forsok-pa-a-leke-gud-er-mildt-sagt-frustrerende/o/5-95-189672

William_S3

Innlegg: 13512
William_S3
26.02.21 12:57

FHI foreslår flere doser til områder med høyt smittetrykk

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg