Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Generell diskusjon rundt coronaviruset

NYTT TEMA
Everenga

Innlegg: 8408
Everenga
22.04.21 13:38
Xavi7: Raymond. Du vet hvor problemene er.

Han vet også hvor stemmene hans er og det er ikke på Oslo vest.

I tillegg så er det jo sånn at åpner man butikkene ett sted så drar alle dit. Skjenkingen er en ting, men butikkene åpnes nok samtidig i Oslo og de tilstøtende kommunene. 

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
22.04.21 13:38
Solvgutt1: Når alle har fått tilbud om vaksine, så kan man fjerne alle tiltak. Så får de som ikke vil ta vaksinen leve med den risikoen det innebærer. For de vaksinerte vil risikoen for alvorlig sykdom være så lav at tiltak ikke er forsvarlig uansett. Men så lenge man er i en situasjon der ikke alle har fått tilbud om vaksine, og man må ha smittetallene ned til et visst nivå for å kunne redusere tiltak, så kan man ikke gi frislipp for en gruppe som vil føre til at smitten øker, eller reduseres saktere, fordi de har fått en vaksine som andre ikke har fått tilbud om ennå.

Enig i alt, men jeg har mine tvil til at det kommer til å skje. Men jeg er dessverre pessimistisk av meg. Den ekstreme risikoaversjonen som har bredt om seg gir meg inntrykk av at vi ikke kommer til å tolerere noe som helst sykelighet av dette viruset.

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
22.04.21 13:39
Fago: Hvis de er så lite effektive at tiltak må settes inn mot smitte, er det, pr.def. ikke snakk om vaksine.

Du bør slå opp definisjonen på vaksine. 

basillen

Innlegg: 5520
basillen
22.04.21 13:39
Solvgutt1: Flokkimmunitet er et misforstått begrep. Nei, man vil neppe ha en flokkimmunitet som gjør at smittespredningen dør helt ut, men man vil ha en såpass høy immunitet i befolkningen at smittepotensialet blir betydelig mindre.  Det vil rett og slett være langt færre som smittes, og disse vil i hovedsak være i grupper som tåler viruset godt.

Ja, jeg er helt enig med deg her.

Poenget mitt er at man ikke skal se bort fra at politikere og helsetopper bruker argumentet om at barn og unge ikke er vaksinerte som et påskudd for å videreføre masse tiltak. Særlig nå som retorikken dreies stadig mer i retning av en utopisk nullvisjon.

William_S3

Innlegg: 14096
William_S3
22.04.21 13:39

Ingen endringer i Oslo denne uka nei.

mrk89

Innlegg: 1449
mrk89
22.04.21 13:42
oddvar_kjempebra: Nei, dette er noe vaksinepassmotstanderne har fått for seg. Men vaksinepass skal utelukkende brukes til å lette på tiltak som man ellers ville ha hatt.

Hvem er det som har fortalt deg at "det utelukkende skal brukes til å lette på tiltak som man ellers ville ha hatt"? Jeg har ikke hørt noen spesifikk uttalse på hva vaksinepassene skal brukes til. Det er vel under utredning fortsatt. 

Champis

Innlegg: 4960
Champis
22.04.21 13:42
oddvar_kjempebra: At folk forsvarer at det er forskjellige tiltak forskjellige steder i Norge, men er i mot forskjellige tiltak for folk med og uten immunitet er meningsløst. Å mene at alle skal leve under strenge tiltak til alle er vaksinert er det også noe merkelig med.

Jeg synes det er merkelig at du har fått helt oppheng i én måte å se diskusjonen på, og at du enda - etter så lang tid - ikke enda har skjønt hva diskusjonen faktisk går ut på.

Hvem er det som egentlig mener de tingene du sier her? Tvert i mot har jeg stort sett lest innlegg som ønsker at folk skal kunne få lettelser når de er vaksinert.

Men det store spørsmålet som du tydeligvis ikke tar stilling til, er om et vaksinepass gjør at folk som er uvaksinerte får flere restriksjoner enn de har i dag.

Du snakker jo hele tiden om at det er bra å få i gang samfunnet igjen, men man gjør jo ikke det hvis man gjør det vanskeligere for folk å gjøre ting enn det er i dag?

Det er enda uklart hvordan vaksinepasset skal virke, og ikke minst hvor lenge det skal virke - og jeg håper selvsagt på at det ikke ender opp slik jeg frykter. Men det er altså disse spørsmålene diskusjonen dreier seg om for min del hvert fall.

Så får du gjerne sitte og sammenligne dette med helt andre ting i samfunnet, men det har absolutt ingen sammenheng for min del.

Mrsa2

Innlegg: 9883
Mrsa2
22.04.21 13:45
Champis: Men det store spørsmålet som du tydeligvis ikke tar stilling til, er om et vaksinepass gjør at folk som er uvaksinerte får flere restriksjoner enn de har i dag.

Kvifor skal uvaksinerte få fleire restriksjonar enn dei har i dag på grunn av vaksinepass? 

ingliaskelnd

Innlegg: 1616
ingliaskelnd
22.04.21 13:45

Gjetter på full rulle på dansesteder og nattklubber fremover også:) Kjelleren på Revolver blir sikkert smekkfull med vaksinerte 50-80 åringer.

Champis

Innlegg: 4960
Champis
22.04.21 13:45
oddvar_kjempebra: Hva tror du en kafeeier velger: 1) Holde stengt 2) Holde åpent, men bruke litt ressurser på å sjekke vaksinepass.

Hva tror du kafeeier velger:

1) Holde åpent for de med vaksinepass.

2) Holde åpent for alle, akkurat som i dag.

Solvgutt1

Innlegg: 24767
Solvgutt1
22.04.21 13:47
basillen: Ja, jeg er helt enig med deg her. Poenget mitt er at man ikke skal se bort fra at politikere og helsetopper bruker argumentet om at barn og unge ikke er vaksinerte som et påskudd for å videreføre masse tiltak. Særlig nå som retorikken dreies stadig mer i retning av en utopisk nullvisjon.

Hovedtruslene fra Covid-19 har vært det eksplosive smittepotensialet kombinert med en ganske høy dødelighet, særlig i de eldre aldersgruppene og en rimelig høy andel alvorlig syke, egentlig i alle voksne aldersgrupper. 

Vaksineringen vil forhåpentligvis eliminere alle disse faktorene, og da tenker jeg man kan kjøre på.

En et vaksinepass som bremser eller stopper nedgangen i smitten, og gjør at folk som ikke har fått tilbud om vaksine må vente lengre på å få opphevet tiltakene er jeg helt imot. Det er ekstremt usolidarisk. En vaksinert person som bli smittet, og smitter andre vil bidra til smittetallet i sin kommune og kan dermed bidra til å forlenge tiltakene der. En som smittes og smitter videre i Tromsø vil ikke bidra til forlengede tiltak i Oslo.

Derfor er geografiske forskjeller noe annet enn vaksinepass.

Champis

Innlegg: 4960
Champis
22.04.21 13:47
KongOlav2: Det bør iallfall ikke skje som man nå driver på i Danmark. At du må være vaksinert for å få gå på restaurant. Om vaksinepasset skal brukes til noe innenlands, må det f.eks være at disse kan sitte tettere og være flere, men ikke at alle andre ikke får lov til noe.

Nettopp. Ingen avstandsbegrensninger til hverandre, kan samles flere, slipper karantene ved reise utenlands, slipper karantene som nærkontakt til smittet etc. Gjerne slippe å gå med munnbind også.

(Innlegget ble redigert 22.04.21 13:47)

Everenga

Innlegg: 8408
Everenga
22.04.21 13:48
ingliaskelnd: Gjetter på full rulle på dansesteder og nattklubber fremover også:) Kjelleren på Revolver blir sikkert smekkfull med vaksinerte 50-80 åringer.

Husker jeg og en gjeng andre førsteårsstudenter i Liverpool i sin tid forvillet oss inn på en bar der det var "Over 40s  singles night" i freshersuka i Liverpool. Grøss und grau. :)

DimitarBerbatov9

Innlegg: 13311
DimitarBerbatov9
22.04.21 13:50
oddvar_kjempebra: Og da er det i hvertfall bra om vi har vaksinepass slik at ikke 70% av befolkningen må leve under strenge restriksjoner som ikke har noen mening for dem og kun skader landets økonomi og dermed også de som ikke er vaksinert ennå.

Regner man ikke med at ca 30 % av befolkningen er i risikogruppen?

Som betyr at 70 % av befolkningen allerede i et år har levd under strenge restriksjoner som ikke har noen betydning for dem. 

En vaksinert 85-åring vil vel fortsatt ha vel så høy sannsynlighet for alvorlig sykdom som en uvaksinert 20-åring? 

Everenga

Innlegg: 8408
Everenga
22.04.21 13:50
basillen: Poenget mitt er at man ikke skal se bort fra at politikere og helsetopper bruker argumentet om at barn og unge ikke er vaksinerte som et påskudd for å videreføre masse tiltak. Særlig nå som retorikken dreies stadig mer i retning av en utopisk nullvisjon.

Det er en reell bekymring, det som kommer til å kjempe mot dette er når alle landene rundt oss har åpnet. Det er grenser for hvor lenge vi kan sitte alene med tiltak. At vi blir sist med det meste tar jeg for gitt. 

Champis

Innlegg: 4960
Champis
22.04.21 13:52
kval: Hva er det du vil belyse? Inngangskontroll er vel ikke noe nytt?

Haha! Akkurat, ja - vi er der....

Så uansett hva du må vise fram for å komme inn noen steder i framtiden, så vil du bare si: "jaja, inngangskontroll er vel ikke noe nytt....."

basillen

Innlegg: 5520
basillen
22.04.21 13:53
Solvgutt1: Hovedtruslene fra Covid-19 har vært det eksplosive smittepotensialet kombinert med en ganske høy dødelighet, særlig i de eldre aldersgruppene og en rimelig høy andel alvorlig syke, egentlig i alle voksne aldersgrupper.  Vaksineringen vil forhåpentligvis eliminere alle disse faktorene, og da tenker jeg man kan kjøre på.

Igjen - jeg er helt enig med deg. 

Poenget mitt, for å gjenta det igjen, er at så lenge man ikke har vaksinert barn og unge, så vil man etter all sannsynlighet ha noe smitte i samfunnet. Spørsmålet blir da om dette vil aksepteres, eller om det vil brukes som et påskudd av politikere og helsetopper til å videreføre masse tiltak i håp om å nå en utopisk nullvisjon.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
22.04.21 13:56
basillen: gjen - jeg er helt enig med deg.  Poenget mitt, for å gjenta det igjen, er at så lenge man ikke har vaksinert barn og unge, så vil man etter all sannsynlighet ha noe smitte i samfunnet. Spørsmålet blir da om dette vil aksepteres, eller om det vil brukes som et påskudd av politikere og helsetopper til å videreføre masse tiltak i håp om å nå en utopisk nullvisjon.

De kan jo hende at de bruker dette for å videreføre tiltak, men jeg er usikker på om de tør det. Det er valg snart.

Uansett så hadde det da vært bra med vaksinepass slik at ikke store deler av befolkningen måtte ha tiltak som ikke gav noen mening.

Champis

Innlegg: 4960
Champis
22.04.21 13:56
oddvar_kjempebra: Nei, det har vi ikke. Alle (andre) skjønner at jeg prater om graden av immunitet og ikke absolutt immunitet. Det finnes ikke for noen sykdommer. Poenget er at vi nå vet at vaksinen både beskytter mot alvorlig sykdom og mot smittespredning. De som er vaksinert vil ved eksponering av viruset i langt mindre grad bli syke og i langt mindre grad bli smittsomme. Dermed blir det meningsløst å implementere strenge tiltak mot disse.

Et annet praktisk spørsmål: Alle under 18/16 år, som ikke skal vaksineres - når tenker du at de skal kunne leve likt som de som er vaksinerte? Nå med én gang eller når alle er vaksinert? Hvis de må vente, hvordan blir det da med uvaksinerte barn som er i følge med vaksinerte foreldre?

De som ikke kan ta vaksinen av ulike grunner - hvordan skal de kunne leve i denne overgangsperioden?

Everenga

Innlegg: 8408
Everenga
22.04.21 13:56
basillen: eller om det vil brukes som et påskudd av politikere og helsetopper til å videreføre masse tiltak i håp om å nå en utopisk nullvisjon.

Her tror jeg det fort blir en splitt mellom helsetopper innad og ikke minst mellom helsetopper og politikere. At Helsedirektoratet vil gå for en nullvisjon er jeg ikke er øyeblikk i tvil om, FHI tar nok et mer helhetlig syn, så får vi se hva som får gjennomslag hos Høie og co. Her blir det viktig hvilken vinkel media velger. 

(Innlegget ble redigert 22.04.21 13:57)

Champis

Innlegg: 4960
Champis
22.04.21 13:58
oddvar_kjempebra: Poenget er at de som er i mot forskjellige tiltak for folk med og uten immunitet merkelig nok ikke har noen problem med at det er forskjellige tiltak for folk som bor hvor det er liten smittespredning kontra de som bor hvor det er stor smittespredning.

Igjen - du har misforstått hva diskusjonen dreier seg om.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
22.04.21 13:58
Champis: Så uansett hva du må vise fram for å komme inn noen steder i framtiden, så vil du bare si: "jaja, inngangskontroll er vel ikke noe nytt....."

Nå er jo bare vaksinepass et mildertidig tiltak i perioden før smittespredningen er under kontroll.

Alternativet i mellomtiden er strenge tiltak for alle.

Solvgutt1

Innlegg: 24767
Solvgutt1
22.04.21 14:00
oddvar_kjempebra: Uansett så hadde det da vært bra med vaksinepass slik at ikke store deler av befolkningen måtte ha tiltak som ikke gav noen mening.

Problemet er at du baserer deg på en premiss om at vaksinerte ikke sprer smitte. Noe de gjør. I langt mindre grad enn ikke-vaksinerte, men vaksinerte sprer smitte de og. (som gruppe, ikke hvert enkelt individ).

Når da resten av befolkningen sitter og venter på at smittetallene skal ned på et gitt nivå, så de kan få lettelser, så vil de vaksinertes bidrag til smittetallet ha en negativ effekt på dem.

Derfor alle tiltak være felles for de som påvirkes av dem.

Siden et smitteutbrudd i Sogndal kommune ikke har noen påvirkning på smittetall og tiltak i Oslo kommune, så er det legitimt med forskjellige tiltaksnivåer der. 

Champis

Innlegg: 4960
Champis
22.04.21 14:00
KingKongHalvor: Utfordringen med vaksinepass viser seg i diskusjoner og kommentarfelt, det er navlebeskuelse Deluxe. I stedet for å tenke at det er bra at man kan komme igang igjen, at treningssentre kan åpne, at restauranter kan ta imot gjester, at kulturlivet igjen kan bli aktivt, så ser man bare det urettferdige i at man ikke selv får tilgang. Her skal det ikke åpnes for noe før JEG kan få delta. Trist.

For min del burde vi åpnet det aller meste nå for absolutt alle.

Hvis vaksinepasset gjør at det kun er folk som er vaksinert som kan bruke forskjellige arenaer - andre folk må teste seg - hva tenker du om det? Vil det gjøre at vi får samfunnet mer eller mindre i gang, tenker du?

Everenga

Innlegg: 8408
Everenga
22.04.21 14:01
oddvar_kjempebra: Alternativet i mellomtiden er strenge tiltak for alle.

Det er det jo ikke da vi allerede er der at de eldste gruppene er vaksinert. La oss si at det tar en måned å få på plass et vaksinepass, det er vel det raskeste man kan forestille seg. Da er det satt nesten en million doser til. 

TheBaseline

Innlegg: 1440
TheBaseline
22.04.21 14:02

To døde av covid i Sarpsborg som hadde fått første vaksinedose. Kanskje er det allikevel nødvendig med minst to doser, muligens en tredje boostershot for de mange mutasjonene. 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
22.04.21 14:02
Champis: Igjen - du har misforstått hva diskusjonen dreier seg om.

Det var ikke et argument.

Jeg aksepterer ikke nødvendigvis premissene andre setter for denne diskusjonen. Det er det du ikke har skjønt.

Aksepterer man forskjellige tiltak for forskjellige mennesker basert på geografi (og potensiell smittefare) så må man nesten akseptere forskjellige tiltak for forskjellige mennesker basert på smittefareforskjell mellom vaksinerte og ikke-vaksinerte.

(Innlegget ble redigert 22.04.21 14:05)

Everenga

Innlegg: 8408
Everenga
22.04.21 14:04
TheBaseline: To døde av covid i Sarpsborg som hadde fått første vaksinedose. Kanskje er det allikevel nødvendig med minst to doser, muligens en tredje boostershot for de mange mutasjonene.

Her er jo spørsmålet når de var vaksinert. Det tar noen uker etter vaksinen før den har full effekt. Ellers vil det dø folk av corona også etter at alle er vaksinert, det må man faktisk tåle. 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 27905
oddvar_kjempebra
22.04.21 14:05
TheBaseline: To døde av covid i Sarpsborg som hadde fått første vaksinedose. Kanskje er det allikevel nødvendig med minst to doser, muligens en tredje boostershot for de mange mutasjonene.

Du har misforstått dette. Første dose gir en viss beskyttelse. Andre dose gir høyere beskyttelse.

Ingen vaksine gir garanti mot å ikke bli smittet. Men sannsynligheten synker radikalt.

Så selv med alle vaksinert så vil noen bli smittet.

TheBaseline

Innlegg: 1440
TheBaseline
22.04.21 14:08

Da har det altså kommet frem at det også har oppstått alvorlige blodpropper etter vaksinasjon med RNA vaksinene. Det er ikke sikkert disse er linket til vaksinene. Dersom de er det tror jeg det er viktig at det blir oppgitt alder, kjønn og om de personene hadde noen underliggende sykdommer. Er for eksempel forskjell på om en 90 åring med mange underliggende sykdommer ikke tåler en vaksine og en frisk 20-åring. Men selv om det mot formodning skal vise seg å være en sammenheng er de fortsatt tryggere enn vektorvaksinene. Det har oppstått færre alvorlige blodpropptilfeller med RNA vaksinene enn vektorvaksinene (når man ser ut fra hvor mange som er vaksinert med hver vaksine). Jeg tror noe risiko er umulig å unngå. Jeg stoler fortsatt mer på disse vaksinene enn vektorvaksinene, til tross for nyheter om blodpropp. Har tidligere sagt at jeg sier ja til Pfizer eller Moderna dersom jeg får tilbud. Det står jeg på fortsatt. Vil derimot ikke ta noen av vektorvaksinene. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg