Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Er det riktig med skjevfordeling av vaksiner?

NYTT TEMA
Champis

Innlegg: 4533
Champis
04.03.21 17:32
Arrcab: Verdiløse er de ikke, men alle slike undersøkelser er ingen fasit, og bør leses med forstand.

Det er jeg helt enig i. Jeg er bare forundret over at du tar usikkerheten rundt en sånn undersøkelse kun til inntekt den ene veien.

Champis

Innlegg: 4533
Champis
04.03.21 17:35
ehall: Og det i sosialdemokratiske Norge der alle liksom skal stille likt. Men som vanlig er det forskjell på folk, spesielt når vi ser hvilke grupper som settes først i køen. Jeg synes helsemyndighetene, regjeringen og Johansen kan sette seg rundt bålet og synge kombaya, så kan de se om viruset blir borte av seg selv.

Synes du en person i risikogruppen som bor et sted hvor det er hundre ganger høyere sjanse for å bli smittet stiller likt med en som bor et sted hvor det er lite eller ingen smitte?

Men som vanlig er det forskjell på folk, spesielt når vi ser hvilke grupper som settes først i køen.

Hva mener du egentlig med det utsagnet? Hvilke grupper tenker du på her?

(Innlegget ble redigert 04.03.21 17:36)

GARDSDATTRA

Innlegg: 63664
GARDSDATTRA
04.03.21 18:56
trondhjem: Legg så inn det faktum at den som bor i et tettbebygd byområde har vesentlig større sannsynlighet for å bli smittet enn de som bor i mer grisgrendte strøk fordi viruset sprer seg mye lettere mellom folk som lever trangt enn de som lever mer isolert.

Jeg mener bestemt at de øvrige byene i landet vårt ikke er i nærheten av å være grisgrendte, og at det kan lamme nødvendige, komm tjenester dersom det kommer et smitteutbrudd inn i små kommuner.

ehall

Innlegg: 23867
ehall
04.03.21 20:53
Champis: Hva mener du egentlig med det utsagnet? Hvilke grupper tenker du på her?

Om du følger med hvem (og hvor) smitten er størst, så skjønner du det. 

Champis

Innlegg: 4533
Champis
04.03.21 21:13
ehall: Om du følger med hvem (og hvor) smitten er størst, så skjønner du det.

Ja, men jeg skjønner ikke hvorfor du skriver dette? Hva har det med saken å gjøre? Du skriver det på en måte som gir inntrykk av det er en gjeng annenrangs mennesker som prioriteres.

Er det ikke lurt å prioritere de som er mest utsatt?

Iseran2770

Innlegg: 15467
Iseran2770
04.03.21 21:14

Den skjevfordeling FHI har kommet frem til er så latterlig liten at kommuner som klager på at de får 97 doser i stedet for 100 driter seg ut.

Denne artikkelen i Aftenposten forteller om hvor forsvinnende få doser Oslo får. Hadde dosene blitt fordelt etter folketall ville de hjulpet 10 ganger mer.  

ehall

Innlegg: 23867
ehall
04.03.21 23:04
Champis: Ja, men jeg skjønner ikke hvorfor du skriver dette? Hva har det med saken å gjøre?

De prioriteres på grunn at de er dårlig på smittevern. De kommer altså tidligere inn i vaksinekøen på fordi de ikke følger rådene som resten av landet gjør. 

insomniac

Innlegg: 1167
insomniac
04.03.21 23:24
ehall: De prioriteres på grunn at de er dårlig på smittevern. De kommer altså tidligere inn i vaksinekøen på fordi de ikke følger rådene som resten av landet gjør.

At gamlingene og de som tilhører høyrisikogruppene i Oslo (som er de som vil få disse vaksinene) er dårligere på smittevern enn ellers i landet tror du ikke på selv engang.

 

ehall

Innlegg: 23867
ehall
04.03.21 23:58
insomniac: At gamlingene og de som tilhører høyrisikogruppene i Oslo (som er de som vil få disse vaksinene) er dårligere på smittevern enn ellers i landet tror du ikke på selv engang.

Alle som følger med i avisa vet det, men noen er blinde. 

KHWS

Innlegg: 16886
KHWS
05.03.21 09:25
insomniac: At gamlingene og de som tilhører høyrisikogruppene i Oslo (som er de som vil få disse vaksinene) er dårligere på smittevern enn ellers i landet tror du ikke på selv engang.

Problemet er at det er en god del som gir "F" i den smittesituasjonen de er i. Det er ikke akseptabelt både ovenfor den gruppen du nevner og for øvrig resten av befolkningen i landet. Det er kanskje på tide at "noen" tar ansvar.

Bagley-Towns

Innlegg: 2127
Bagley-Towns
05.03.21 09:29

Den reelle diskusjonen burde ikke vært om skjevfordeling, men hvorfor vi ikke har flere vaksiner.

Norge hadde muligheten til å betale overpris på egenhånd, og dermed fått så mange vaksiner at vi kunne vært omtrent ferdigvaksinert nå. Det burde så klart være oppdraget for et hvert land, å sikre sine innbyggere først. Men i en tid hvor globalistene, internasjonalistene og EU-tilhengerne har overtatt makten og inntatt stortinget og regjeringsbygningene så jobber ikke makta lengre for det beste for sine innbyggere...

Ikke akkurat rart at Senterpartiet vokser...

Arrcab

Innlegg: 10435
Arrcab
05.03.21 10:04
Champis: Jeg er bare forundret over at du tar usikkerheten rundt en sånn undersøkelse kun til inntekt den ene veien.

Hvordan kvaliteten på denne undersøkelsen egentlig er, det vet vi egentlig ikke.
Men inntrykket etter en overflatisk presentasjon i media, uten kontrollspørsmål og resultater fra mindre kommuner, underbygger et ønsket resultat.

(Innlegget ble redigert 05.03.21 10:05)

Arrcab

Innlegg: 10435
Arrcab
05.03.21 10:23
Bagley-Towns: Den reelle diskusjonen burde ikke vært om skjevfordeling, men hvorfor vi ikke har flere vaksiner.

Der er jeg enig. Vi er rette i ryggen og moralister, som er lite frampå når det gjelder andre saker enn bistand, vaksine til den fattige verden, og deltakelse i alle mulige giverlandsgrupper. Vi vil antakelig bli liggende "under bussen", og hevde vår prektighet, lenge etter at oljefondet er brukt.
For å bruke ministerens ord, "det skulle tatt seg ut", dersom vi går utenom det som er avtalt med EU. 

(Innlegget ble redigert 05.03.21 10:23)

insomniac

Innlegg: 1167
insomniac
05.03.21 12:39
ehall: Alle som følger med i avisa vet det, men noen er blinde.

Jeg vet ikke hvilke nyhetskilder du bruker, men jeg har ikke sett en eneste nyhetssak om at eldre i Oslo driter i smitteverntiltakene.

Champis

Innlegg: 4533
Champis
05.03.21 14:38
ehall: De prioriteres på grunn at de er dårlig på smittevern. De kommer altså tidligere inn i vaksinekøen på fordi de ikke følger rådene som resten av landet gjør.

Så det er kun den gruppen som er dårlige på smittevern? Synes det oser av rasistiske holdninger lang vei. 

Ja, det finnes selvfølgelig folk blant innvandrere som er dårlige på smittevern, men det er mange andre grunner som er mye mer avgjørende for at det er en del smitte i disse miljøene. Jeg forundres over at det er så mange som ikke forstår dette. 

Hvis du flytter 50 000 innvandrere fra Oslo Øst til Finnmark og erstatter dem med 50 000 finnmarkinger, så vil ikke det endre på smittetrykket hverken i Finnmark eller Oslo Øst. 

Mrsa2

Innlegg: 9693
Mrsa2
05.03.21 18:53
Iseran2770: Denne artikkelen i Aftenposten forteller om hvor forsvinnende få doser Oslo får. Hadde dosene blitt fordelt etter folketall ville de hjulpet 10 ganger mer.

Det er jo det ein gjere. Ein får dosar fordelt ut etter kor mange som skal få tilbod om vaksine. Hugs at Oslo har ei veldig ung folkemengde i forhold til dei fleste andre plassar i Norge. 

Solvgutt1

Innlegg: 23912
Solvgutt1
05.03.21 18:57
GARDSDATTRA: Jeg mener bestemt at de øvrige byene i landet vårt ikke er i nærheten av å være grisgrendte, og at det kan lamme nødvendige, komm tjenester dersom det kommer et smitteutbrudd inn i små kommuner.

Det er ingen kommuner utenfor Østlandet som er i nærheten av Oslo når det gjelder befolkningstetthet. Både Trondheim og Bergen er større i areal enn Oslo. Oslo har også den største innvandrerbeboelsen i Norge og har den største trafikken inn og ut av kommunen i Norge. 

Utbrudd i små kommuner er som regel kortvarige, og slås fort ned. Nettopp fordi det er mye enklere å slå ned utbrudd i en liten kommune, enn i Oslo. Færre mennesker spredt på et større område, som stort sett bor i eneboliger og kjører egen bil til og fra jobb og butikk.

91% av alle innlagte ligger på sykehus tilknyttet Helse Sør-Øst, som rundt halvparten av pasientgrunnlaget i Norge. Ahus alene har flere innlagte enn samtlige sykehus utenfor Helse Sør-Øst til sammen. Ullevål har omtrent like mange som alle sykehus utenfor Helse Sør-Øst til sammen. Det sier litt om hvor sykdomsbyrden ligger, og hvor vaksinetrykket burde være størst.

(Innlegget ble redigert 05.03.21 19:04)

Solvgutt1

Innlegg: 23912
Solvgutt1
05.03.21 19:07
ehall: De prioriteres på grunn at de er dårlig på smittevern. De kommer altså tidligere inn i vaksinekøen på fordi de ikke følger rådene som resten av landet gjør.

Og andre prioriteres fordi de som følge av en usunn livsstil har pådratt seg sykdommer som plasserer dem i forskjellige risikogrupper. Vaksinering handler ikke om å belønne de som har vært flinkest eller straffe de som har vært minst flinke. Det handler om å redusere alvorlig sykdom, død og etter hvert smittespredning så effektivt som mulig.

ehall

Innlegg: 23867
ehall
05.03.21 19:30
Champis: Synes det oser av rasistiske holdninger lang vei.

Dere må slutte å bruke det ordet, det er oppbrukt og har ingen virkning. Faktisk bare sier det at dere har ikke argumenter. Eller er Venstre-mannen og sjefredaktøren Gunnar Stavrum blitt rasist på sine eldre dager? Å påpeke dette er det nesten ingen lenger som mener er rasisme.

Champis

Innlegg: 4533
Champis
05.03.21 21:13
ehall: Dere må slutte å bruke det ordet, det er oppbrukt og har ingen virkning. Faktisk bare sier det at dere har ikke argumenter. Eller er Venstre-mannen og sjefredaktøren Gunnar Stavrum blitt rasist på sine eldre dager? Å påpeke dette er det nesten ingen lenger som mener er rasisme.

Når du er kritisk til at innvandrere er blant de som nå blir prioritert, uten at det er noe smittevernfaglig begrunnelse for kritikken, så er det rasisme. Punktum.

Hvis du mener at dette kun handler om smittevern, så vet du i så fall ikke hva du snakker om. For det er først og fremst andre grunner til at innvandrere er overrepresentert når det gjelder smitte.

Og hvis det ikke er rasistisk ment, så skjønner jeg ikke hvorfor du framlegger det på den måten. Akkurat som om de er mye verre enn alle andre.

ehall

Innlegg: 23867
ehall
05.03.21 22:37
Champis: så er det rasisme. Punktum.

Haha, morsom du.

MacanT

Innlegg: 15765
MacanT
06.03.21 15:53
ehall: Dere må slutte å bruke det ordet, det er oppbrukt og har ingen virkning.

Rasismebegrepet har dessverre blitt så utvannet at det har helt mistet sin betydning. Slik blir det når folk slenger ut ordet rasisme i tide og utide.

ehall

Innlegg: 23867
ehall
06.03.21 18:52
MacanT: Rasismebegrepet har dessverre blitt så utvannet at det har helt mistet sin betydning. Slik blir det når folk slenger ut ordet rasisme i tide og utide.

Og enda dummere er det når de egentlig selv er rasister, uten at de ser det selv ;)

Champis

Innlegg: 4533
Champis
06.03.21 20:42
ehall: Og enda dummere er det når de egentlig selv er rasister, uten at de ser det selv ;)

Hvilke uttalelser mener du gjør meg til rasist?

Champis

Innlegg: 4533
Champis
06.03.21 20:47
MacanT: Rasismebegrepet har dessverre blitt så utvannet at det har helt mistet sin betydning. Slik blir det når folk slenger ut ordet rasisme i tide og utide

Når man refererer til en gruppe som bare gir faen, uten noe som helst dokumentasjon, så synes jeg det lukter litt rasistiske holdninger. Når man snakker om det som en negativ ting at de områdene som prioriteres for vaksine består av en del innvandrere, og derfor ikke liker at de blir prioritert. Mon tro om holdningen hadde vært den samme om det kun var nordmenn som hadde bodd i disse områdene....

DrSchwei

Innlegg: 53770
DrSchwei
06.03.21 21:39

Skjevfordeling? Her er jo det ulike ord som kan brukes. Her er jo det folkehelseperspektivet som settes opp mot enkeltindividet. Overordnet politikk går vel ut på at man skal hindre flest mulig dødsfall. Her er jo det ulike modeller. Hvis man får færre dødsfall ved å fordele vaksinen til de mest utsatte områdene, oppnår jo man målet best på den måten. Samtidig kan det fort føles urettferdig når en 70-åring med underliggende sykdommer må vente et par uker ekstra fordi folk i Oslo bor tettere...

.. tenker at den fordelingen som man har kommet til nå virker fornuftig. Det er litt sånn at Raymond med hevet stemme får litt, samtidig som det ikke er åpnebart at folk i områder med mindre smitte må vente altfor lenge eller på noen som helst måte blir utsatt for ekstra fare.

Klikk for å gå tilbake til toppen