Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvis vi hadde latt naturen gå sin gang

NYTT TEMA
Atreygutten

Innlegg: 1264
Atreygutten
20.04.21 21:27

Hva hadde skjedd hvis verden droppet smitteverntiltaket og bare lot smitten gå sin gang? Hadde vi klart å bygge folkeimmunitet etter et par år? Vi hadde jo ikke vaksiner under svartedauden og spanskesyken, og de forsvant jo til slutt? 

(Innlegget ble redigert 20.04.21 21:29)

Teodora

Innlegg: 128
Teodora
20.04.21 21:33
Atreygutten: Hva hadde skjedd hvis verden droppet smitteverntiltaket og bare lot smitten gå sin gang? Hadde vi klart å bygge folkeimmunitet etter et par år?

Hadde nok vært det beste, men en god del mennesker hadde også dødd, også nære og kjære. Ikke på langt nær så mange som under de store pestene, men i et rikt og velutviklet land burde vi taklet dette uten de sosiale følgende vi har sett det siste året. Med det mener jeg at det burde vært en selvfølge at helsevesenet er dimensjonert for vesentlig mer enn normaltilstander. 

Langveg

Innlegg: 18151
Langveg
20.04.21 21:38

Ein burde sjå på verknadene  på immunforsvaret alle desse tiltaka kan få på lang sikt. Folk med normalt  immunforsvar  døyr  ikkje av corona. No kan  store folkemngder får  svekkt immunforsvar. Eit for sterilt  miljø er ikkje godt for andre enn svært  sjuke og svake. 

inspector

Innlegg: 10694
inspector
21.04.21 07:42
Langveg: Folk med normalt  immunforsvar  døyr  ikkje av corona.

Tøv.

Unge friske kan også dø av corona, akkurat som av spanskesyken: https://sml.snl.no/spanskesyken

Under spanskesyken innførte man også inngripende smitteverntiltak. 

KongOlav2

Innlegg: 45098
KongOlav2
21.04.21 07:47
inspector: Unge friske kan også dø av corona, akkurat som av spanskesyken: https://sml.snl.no/spanskesyken Under spanskesyken innførte man også inngripende smitteverntiltak.

Dog var sannsynligvis gjennomsnittsalderen på de som døde under spanskesyken ganske mye lavere enn 75-80 år. Når de i risikogruppene (eldre og yngre med underliggende sykdommer) er fullvaksinert, bør det åpnes mer eller mindre helt opp igjen. Da bør risikoen man er villig til å ta være opp til hver enkelt.

NiGoZeroIchi

Innlegg: 15080
NiGoZeroIchi
21.04.21 13:16
Atreygutten: Hva hadde skjedd hvis verden droppet smitteverntiltaket og bare lot smitten gå sin gang? Hadde vi klart å bygge folkeimmunitet etter et par år? Vi hadde jo ikke vaksiner under svartedauden og spanskesyken, og de forsvant jo til slutt?

Vi ville trolig oppnådd en viss flokkimmunitet etter noen år, men mange flere ville blitt alvorlig syke, og mange flere ville dødd.  Siden flere ville blitt smittet, ville vi trolig også sett flere alvorlige mutasjoner, noe som jo virker negativt inn på immuniteten.

Når det gjelder svartedauden/pest - det har vært mange epidemier som skyldes pestbakterien (yersinia pestis), og det er fortsatt mulig å bli syk (og dø) av pest.  Sykdommen kan behandles med antibiotika.

NiGoZeroIchi

Innlegg: 15080
NiGoZeroIchi
21.04.21 13:34
Langveg: Ein burde sjå på verknadene  på immunforsvaret alle desse tiltaka kan få på lang sikt. Folk med normalt  immunforsvar  døyr  ikkje av corona. No kan  store folkemngder får  svekkt immunforsvar. Eit for sterilt  miljø er ikkje godt for andre enn svært  sjuke og svake.

Vi utsettes nok for patogener selv med tiltakene, å holde en meter avstand, begrense antallet nærkontakter eller gå med munnbind på bussen plasserer oss ikke i et sterilt miljø. 

Jeg er også tvilende på om det å stadig få smittsomme virusinfeksjoner (som forkjølelse og influensa) fungerer så gunstig på immunforsvaret...

Folk med "normalt immunforsvar" overlever ganske riktig corona - men det er ikke alltid så lett å vite på forhånd om immunforsvaret fungerer "normalt" i møte med corona.  Her er det ikke bare problem med de som har svekket immunforsvar - det motsatte (overreaksjon fra immunforsvaret) kan være vel så problematisk.

Solvgutt1

Innlegg: 23840
Solvgutt1
21.04.21 13:37
NiGoZeroIchi: Vi utsettes nok for patogener selv med tiltakene, å holde en meter avstand, begrense antallet nærkontakter eller gå med munnbind på bussen plasserer oss ikke i et sterilt miljø.  Jeg er også tvilende på om det å stadig få smittsomme virusinfeksjoner (som forkjølelse og influensa) fungerer så gunstig på immunforsvaret... Folk med "normalt immunforsvar" overlever ganske riktig corona - men det er ikke alltid så lett å vite på forhånd om immunforsvaret fungerer "normalt" i møte med corona.  Her er det ikke bare problem med de som har svekket immunforsvar - det motsatte (overreaksjon fra immunforsvaret) kan være vel så problematisk.

Jeg har ikke hatt influensa siden jeg var barn. Det er faktisk veldig få som får influensa i løpet av en sesong. Rundt 5-10% av befolkningen.

Når da noen selverklærte smittevernseksperter har funnet ut at vil er i skikkelig trøbbel fordi -ingen- fikk influensa denne sesongen, noe som betyr at alles immunforsvar nærmest har tatt ferie og blir et enkelt mål for neste års influensa så tror jeg dette er på ganske sviktende grunnlag.

Denne sesongen var det vel dessuten rekord i antall som tok influensavaksinen, så det veier nok i ganske stor grad opp for denne manglende influensasesongen.

OddFellow

Innlegg: 161
OddFellow
21.04.21 20:28
inspector: Unge friske kan også dø av corona, akkurat som av spanskesyken
OddFellow

Innlegg: 161
OddFellow
21.04.21 20:29
Atreygutten: Hva hadde skjedd hvis verden droppet smitteverntiltaket og bare lot smitten gå sin gang?
perchri

Innlegg: 11863
perchri
22.04.21 09:00
OddFellow: Se til Brasil igjen så har du svaret.

Tenker det hadde blitt en skikkelig desimering. India sliter nå med en ny korona oppdatering.(mutasjon)..måtte herren hindre den i å entre Norge. Vi vipper på kamten av episode 4 her i europa. Vaksinene vi nå har, kan fort bli null verdt. Dette viruset virker for meg å være svært så hissig i sine mutasjoner. Vi er alfor mange kryp her på kloden, så kanskje det har en skult misjon bak seg? (ingenting med religion ø gjøre)

Løsning for framtidige epedemier er fortest mulig å stoppe all unødig flying/reising kloden rundt. Er det så inderlig vanskelig å holde seg "hjemme" i det landet man tilhører? Vær klat over at evolusjonen har ikke med i sitt regnestykke all den reising på kryss og tvers som vi har bedrevet.

Menneskets fremmedfrykt er gener fra evolusjonens start....den er ikke for morro skyld.

OddFellow

Innlegg: 161
OddFellow
22.04.21 12:37
perchri: Er det så inderlig vanskelig å holde seg "hjemme" i det landet man tilhører?

Tydeligvis...kjenner flere som snakker med stjerner i øynene om den enorme reiseboomen som skal komme etter Corona. Og to nye norske  flyselskaper sitter klar til å ta seg av "tsunamien av reisende" som et av de uttrykte det.

 

Rexwiller

Innlegg: 12353
Rexwiller
22.04.21 12:45

Trodde ikke det skulle skje, men lysten til å reise har faktisk blitt mindre enn den var før korona. Har funnet ut at det er andre ting å bruke penger på som man har glede av hele tiden og ikke bare på ferie.

OddFellow

Innlegg: 161
OddFellow
22.04.21 12:57
Rexwiller: Trodde ikke det skulle skje, men lysten til å reise har faktisk blitt mindre enn den var før korona. Har funnet ut at det er andre ting å bruke penger på som man har glede av hele tiden og ikke bare på ferie.

Føler mye det samme selv. Selv om flybilletten var billig så er det så mye annet som koster...det går fort noen tusen på en weekendtur uansett. 

Å fly så mye som mulig og så billig som mulig er nærmest blitt fremstilt som en menneskerett de siste 15-20 årene. Godt hjulpet av veltalende lavprisaktører med media i ryggen.

 

 

Everenga

Innlegg: 8066
Everenga
22.04.21 13:02
perchri: Er det så inderlig vanskelig å holde seg "hjemme" i det landet man tilhører?

Ja og helt uaktuelt. 

Everenga

Innlegg: 8066
Everenga
22.04.21 13:03
OddFellow: det går fort noen tusen på en weekendtur uansett.

Og det gjør det ikke i Norge?

bønna1

Innlegg: 50704
bønna1
22.04.21 13:05
Teodora: Ikke på langt nær så mange som under de store pestene, men i et rikt og velutviklet land burde vi taklet dette uten de sosiale følgende vi har sett det siste året. Med det mener jeg at det burde vært en selvfølge at helsevesenet er dimensjonert for vesentlig mer enn normaltilstander.

Vi vet ikke hvordan det ville gått om man lot smitten spre seg uhemmet, eks. diverse mutasjoner over tid. Å tro at man ville hatt tilstrekkelig dimensjonert helsevesen ved fri smitte verden over er i beste fall naivt, spør du meg. 

OddFellow

Innlegg: 161
OddFellow
22.04.21 15:16

Folk som tror det gir status å reise er forlengst gått ut på dato. Å reise til Australia eller Søramerika er forlengst blitt like vanlig som en tur med Danskebåten. Eller ennå vanligere. (Vi snakker selvf om tiden pre-corona)

FjernsynVG

Innlegg: 1408
FjernsynVG
22.04.21 21:28
Teodora: burde vært en selvfølge at helsevesenet er dimensjonert for vesentlig mer enn normaltilstander.

Hvordan tenker du deg det organisert. Ekstra  sykesenger? ekstra sykepleiere?

Hva mener du med dimensjonert? Et ord du slenger ut uten å ha tenkt igjennom problemstillingen?

Teodora

Innlegg: 128
Teodora
22.04.21 21:53
FjernsynVG: Hvordan tenker du deg det organisert. Ekstra  sykesenger? ekstra sykepleiere? Hva mener du med dimensjonert? Et ord du slenger ut uten å ha tenkt igjennom problemstillingen?

Fysiske lokaler som kan benyttes i krisesituasjoner og som på kort tid kan omgjøres til intensivenheter. Tilstrekkelig medisinsk utstyr (smittevernsutstyr, respiratorer, oksygenapparater osv). Medisinsk personell må i ekstreme situasjoner kunne omdisponeres fra f eks forefallende arbeid og kontorarbeid. Dette er ting som både lege- og sykepleierforeningen har påpekt tidligere, det er ikke noe nytt. 

Champis

Innlegg: 4438
Champis
22.04.21 21:57
OddFellow: Folk som tror det gir status å reise er forlengst gått ut på dato. Å reise til Australia eller Søramerika er forlengst blitt like vanlig som en tur med Danskebåten. Eller ennå vanligere. (Vi snakker selvf om tiden pre-corona)

Voldsomt til moralisering her da!

Du får jo bare holde deg hjemme i framtiden, du - hvis det er det du ønsker. Men du trenger jo ikke å snakke ned andre folk som har lyst til å reise.

Mrsa2

Innlegg: 9685
Mrsa2
22.04.21 22:51
Teodora: Medisinsk personell må i ekstreme situasjoner kunne omdisponeres fra f eks forefallende arbeid og kontorarbeid. Dette er ting som både lege- og sykepleierforeningen har påpekt tidligere, det er ikke noe nytt.

Er desse kvalifisert til å jobbe med intensiv pasientar?

OddFellow

Innlegg: 161
OddFellow
23.04.21 07:59
Champis: Voldsomt til moralisering her da!

Moralisering? Jeg bare påpeker fakta. 

Champis

Innlegg: 4438
Champis
23.04.21 14:48
OddFellow: Jeg bare påpeker fakta.

Så absolutt ikke. Det er ikke sånn at du sitter på fasiten.

Corvus

Innlegg: 27103
Corvus
28.04.21 10:28
Atreygutten: Hva hadde skjedd hvis verden droppet smitteverntiltaket og bare lot smitten gå sin gang? Hadde vi klart å bygge folkeimmunitet etter et par år? Vi hadde jo ikke vaksiner under svartedauden og spanskesyken, og de forsvant jo til slutt?

Hadde jo dødd enormt mange flere millioner, kanskje titalls eller hundretalls millioner.

Kanskje noe å prøve å unngå?

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg