Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Et svært aktuelt justismord

NYTT TEMA
Thyra
ThyraInnlegg: 43154
05.01.13 18:45
phrielas: Tryggere, om ikke noen hadde plantet falske bevis

Dersom noen virkelig var ute etter å ta deg, skal du ikke se bort i fra at det var plantet falske bevis.

joplina
joplinaInnlegg: 65193
05.01.13 19:10
phrielas: Som jeg får inntrykk av når det kommer til personlig erfaring, så merker jeg også befinner det seg et iver etter å straffe seksualsvoldsforbrytere, særlig hos kvinner. Noe større enn det jeg får inntrykk av hos menn.

Det er vel en naturlig følge av at flest seksualforbrytere er menn, og flest offer for seksualforbrytelser er jenter og kvinner.

phrielas
phrielasInnlegg: 564
05.01.13 19:22
joplina: Det er vel en naturlig følge av at flest seksualforbrytere er menn, og flest offer for seksualforbrytelser er jenter og kvinner.

Riktig, dermed vil dette påvirke rettsikkerheten. Dessverre så er det få voldtektsforbrytelser som blir håndtert, dermed vil det være tenkelig at iveret der blir større.

 

Jeg kan godt erkjenne at hele greia med voldtektsforbrytelser blir vanskelig. Hele greia er bare trist, særlig når man skjønner hvordan verden fungerer.

joplina
joplinaInnlegg: 65193
05.01.13 19:27
phrielas: Riktig, dermed vil dette påvirke rettsikkerheten. Dessverre så er det få voldtektsforbrytelser som blir håndtert, dermed vil det være tenkelig at iveret der blir større.

Skjønner ikke hva du mener.

Sier du at fordi de fleste seksualforbrytere er menn og de fleste offer er jenter og kvinner så er det et rettssikkerhetsproblem?

At det hadde vært "bedre" for rettssikkerheten hvis seksualforbrytelsene hadde vært mere jevnlig fordelt mellom kjønnene?

Du skrev i ditt forrige innlegg : "så merker jeg også befinner det seg et iver etter å straffe seksualsvoldsforbrytere, særlig hos kvinner. Noe større enn det jeg får inntrykk av hos menn."

 

- Betyr det at du tror en rett som stort sett er representert av menn ville være  for slappe til å dømme, og en rett som stort sett er representert av kvinner ville være for ivrige til å dømme...?

- Hvis det ikke er det du mener ; så hva mener du da?

phrielas
phrielasInnlegg: 564
06.01.13 01:31

"Sier du at fordi de fleste seksualforbrytere er menn og de fleste offer er jenter og kvinner så er det et rettssikkerhetsproblem?"

Hvis en spekulerer i detailj så er ikke dette usannsynlig.

"At det hadde vært "bedre" for rettssikkerheten hvis seksualforbrytelsene hadde vært mere jevnlig fordelt mellom kjønnene?"

Artig tanke og det høres heller ikke usannsynlig ut. Ikke akkurat noe jeg vi tipse det motsatte kjønn om. :P

"- Betyr det at du tror en rett som stort sett er representert av menn ville være  for slappe til å dømme, og en rett som stort sett er representert av kvinner ville være for ivrige til å dømme...?

- Hvis det ikke er det du mener ; så hva mener du da?"

Vel.. som Solveig Kristine Høgtun påpekte, så er iveren etter å få voldtektsforbrytere dømt med på å skade rettsikkerheten ettersom voldtektforbrytelser har fått mer oppmerksomhet. Jeg tror der er iver hos menn også, så derfor tror jeg ikke det er snakk om direkte motsetninger her. En voldtektsforbrytelse er en alvorlig sak. 

joplina
joplinaInnlegg: 65193
06.01.13 09:24
phrielas: Vel.. som Solveig Kristine Høgtun påpekte, så er iveren etter å få voldtektsforbrytere dømt med på å skade rettsikkerheten ettersom voldtektforbrytelser har fått mer oppmerksomhet.

Fått mere oppmerksomhet enn hva?

Eller fått større fokus generelt?

phrielas
phrielasInnlegg: 564
06.01.13 11:21
joplina: Fått mere oppmerksomhet enn hva? Eller fått større fokus generelt?

Fått mer fokus.

joplina
joplinaInnlegg: 65193
06.01.13 11:26
phrielas: Fått mer fokus.

Ok

Men jeg skjønner fortsatt  ikke hvordan et større generelt fokus på voldtekt kan skade rettssikkerheten.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
06.01.13 11:33
joplina: Men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan et større generelt fokus på voldtekt kan skade rettssikkerheten.

Da er vi to.

Dvele
DveleInnlegg: 2404
06.01.13 12:21
Thyra: Selvpåført rus er ikke formildende dersom man har begått en kriminell handling.

Er du helt sikker på det?

Jeg vil tippe det finnes en haug med dommer som sier det motsatte.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
06.01.13 12:24
Dvele: Er du helt sikker på det?
Jeg vil tippe det finnes en haug med dommer som sier det motsatte.

Mulig jeg tar feil, men jeg mener ihvertfall at vi lærte det da vi hadde rettslære på videregående. Man kan ihvertfall ikke frikjennes pga selvpåført rus.

Hva med mennesker som vet at de blir voldelige i fylla, f.eks. kan de bare drikke seg overstadig beruset og tenke at de vil slippe billig unna om de skulle voldta/drepe/grisebanke noen mens de er for fulle til å vite hva de driver med?

Dvele
DveleInnlegg: 2404
06.01.13 12:30
joplina: Men jeg skjønner fortsatt  ikke hvordan et større generelt fokus på voldtekt kan skade rettssikkerheten.

Mer fokus kan bety sterkere krav fra politikerne, som kan påvirke rettsvesenets straffeutmåling i slike saker, og et generelt ønske om å få satt flere i fengsel for faenskapen de har begått. Når høyesterett ber de andre rettsinstansene legge seg på en strengere linje, kan det jo tenkes at det går utover rettssikkerheten til noen av de som er tiltalt, fordi det ligger et press på retten om å få flere dømt.

Bare en tanke.

Jeg tror også det kan være et poeng i at kvinner dømmer anderledes enn menn i slike saker. Det ligger mye følelser i voldtektssaker, og kvinner identisifiserer seg naturlig nok lettere med sitt eget kjønn enn hva menn gjør. 

Dvele
DveleInnlegg: 2404
06.01.13 12:32
Thyra: Hva med mennesker som vet at de blir voldelige i fylla, f.eks. kan de bare drikke seg overstadig beruset og tenke at de vil slippe billig unna om de skulle voldta/drepe/grisebanke noen mens de er for fulle til å vite hva de driver med?

Jeg blir så forbanna over folk som forteller at de blir så voldelige og aggresive av å drikke sprit, og så gjør de nettopp det.

Som oftest virker nok rus skjærpende heller en formildene vil jeg tro.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
06.01.13 12:53
Dvele: Mer fokus kan bety sterkere krav fra politikerne, som kan påvirke rettsvesenets straffeutmåling i slike saker, og et generelt ønske om å få satt flere i fengsel for faenskapen de har begått. Når høyesterett ber de andre rettsinstansene legge seg på en strengere linje, kan det jo tenkes at det går utover rettssikkerheten til noen av de som er tiltalt, fordi det ligger et press på retten om å få flere dømt.
Bare en tanke.
Jeg tror også det kan være et poeng i at kvinner dømmer anderledes enn menn i slike saker. Det ligger mye følelser i voldtektssaker, og kvinner identisifiserer seg naturlig nok lettere med sitt eget kjønn enn hva menn gjør.

Et generelt ønske om å få satt flere skyldige i fengsel, ikke å få satt flere i fengsel generelt. Slik det er nå er det minimal sjanse for at en mann som begår en voldtekt skal bli dømt, og du skal ikke se bort i fra at enkelte menn spekulerer i dette. Men det er tross alt bedre at skyldige slipper unna enn at uskyldige blir dømt.

Kvinnelige dommere identifiserer seg nok lettere med sitt eget kjønn, på samme måte som mannlige dommere identifiserer seg lettere med sitt eget kjønn. I voldtektssaker er de fleste ofrene kvinner, og de fleste tiltalte menn. En god dommer skal være upartisk. Men dersom du tror at kvinner lettere dømmer i slike saker fordi de identifiserer seg med offeret, kan det ikke også være slik at menn lettere frikjenner fordi de identifiserer seg med tiltalte? At de lettere tror på mannens forklaring om at det var frivillig, og at hun likte litt "røff behandling", eller at hun hadde frivillig sex med fire ukjente menn på en gang bak en campingvogn...

phrielas
phrielasInnlegg: 564
06.01.13 12:53
Dvele: Mer fokus kan bety sterkere krav fra politikerne, som kan påvirke rettsvesenets straffeutmåling i slike saker, og et generelt ønske om å få satt flere i fengsel for faenskapen de har begått. Når høyesterett ber de andre rettsinstansene legge seg på en strengere linje, kan det jo tenkes at det går utover rettssikkerheten til noen av de som er tiltalt, fordi det ligger et press på retten om å få flere dømt. Bare en tanke. Jeg tror også det kan være et poeng i at kvinner dømmer anderledes enn menn i slike saker. Det ligger mye følelser i voldtektssaker, og kvinner identisifiserer seg naturlig nok lettere med sitt eget kjønn enn hva menn gjør.

Spot on! Nøyaktig hva jeg har prøvd å formidle i denne tråden.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
06.01.13 12:54
Dvele: Jeg blir så forbanna over folk som forteller at de blir så voldelige og aggresive av å drikke sprit, og så gjør de nettopp det.

Samme her. Da viser de jo med all tydelighet at de gir blaffen i om de skader andre.

Dvele
DveleInnlegg: 2404
06.01.13 15:17
Thyra: Kvinnelige dommere identifiserer seg nok lettere med sitt eget kjønn, på samme måte som mannlige dommere identifiserer seg lettere med sitt eget kjønn. I voldtektssaker er de fleste ofrene kvinner, og de fleste tiltalte menn. En god dommer skal være upartisk. Men dersom du tror at kvinner lettere dømmer i slike saker fordi de identifiserer seg med offeret, kan det ikke også være slik at menn lettere frikjenner fordi de identifiserer seg med tiltalte? At de lettere tror på mannens forklaring om at det var frivillig, og at hun likte litt "røff behandling", eller at hun hadde frivillig sex med fire ukjente menn på en gang bak en campingvogn...

Jeg tror også menn generelt lettere tror på kvinner i slike situasjoner. Det handler til syvende og sist om beskyttelsesinstinkter og kultur.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
06.01.13 16:15
Dvele: Jeg tror også menn generelt lettere tror på kvinner i slike situasjoner. Det handler til syvende og sist om beskyttelsesinstinkter og kultur.

Hvis både kvinner og menn lettere tror på kvinner i slike saker, hvorfor blir da så få voldtektsmenn dømt? Jeg er enig i at ingen skal dømmes uten bevis, og skjønner at dette ofte er vanskelig å bevise. Men er det egentlig vanskelig å bevise voldtekter enn mord, f.eks.? De fleste mordere blir jo dømt.

alva1
alva1Innlegg: 13726
06.01.13 16:19

Dvele: "Jeg tror også menn generelt lettere tror på kvinner i slike situasjoner. Det handler til syvende og sist om beskyttelsesinstinkter og kultur."

(Innlegget ble redigert 06.01.13 16:30)

alva1
alva1Innlegg: 13726
06.01.13 16:38

Det tror ikke jeg, Dvele. Menn spekulerer nemlig hele tiden på hvor mange kvinner som melder inn voldtekt lyver. Leser det støtt og stadig jeg. Menn som mener kvinner etter et one night stand bare helt uten videre slenger inn en anmeldelse på voldtekt. Akkurat som om det var helt vanlug å gjøre det.

Spekulasjoner om hvorvidt jenta la opp til det, flørtet, ikke tok forhåndsregler osv osv

Her stopper altså beskyttelsesinstinktet opp. Akkurat når det gjelder sitt eget kjønn og iveren til å forsvare det for enhver pris.

 

phrielas
phrielasInnlegg: 564
06.01.13 17:19
alva1: Det tror ikke jeg, Dvele. Menn spekulerer nemlig hele tiden på hvor mange kvinner som melder inn voldtekt lyver. Leser det støtt og stadig jeg. Menn som mener kvinner etter et one night stand bare helt uten videre slenger inn en anmeldelse på voldtekt. Akkurat som om det var helt vanlug å gjøre det. Spekulasjoner om hvorvidt jenta la opp til det, flørtet, ikke tok forhåndsregler osv osv

Vel.. ærlighet er en dyd som ikke alle har.

(Innlegget ble redigert 06.01.13 17:24)

alva1
alva1Innlegg: 13726
06.01.13 17:58

Og derfor faller Dveles argument om at menn lettere tror på kvinner i slike sammenhenger bort. 

Dvele
DveleInnlegg: 2404
06.01.13 18:54
alva1: Og derfor faller Dveles argument om at menn lettere tror på kvinner i slike sammenhenger bort.

Nei, du beskriver et lite fåtall av menn. Menn som burde fått akkurat den straffen slike handlinger og slik oppførsel fortjener.

De mennene jeg kjennner og omgåes med, har stor respekt for kvinner, og tar naturligvis like strek avstand fra voldtekt og seksuelle overgrep som du og dine likesinnede.

Dvele
DveleInnlegg: 2404
06.01.13 18:56
Thyra: Men er det egentlig vanskelig å bevise voldtekter enn mord, f.eks.?

Ja, det er naturligvis svært mye vanskeligere å bevise noe som helst, når det så ofte koker ned til påstand mot påstand, og det ikke foreligger andre beviser enn at mannen har vært inne i kvinnen.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
06.01.13 19:00
Dvele: De mennene jeg kjennner og omgåes med, har stor respekt for kvinner, og tar naturligvis like strek avstand fra voldtekt og seksuelle overgrep som du og dine likesinnede.

Og de kvinnene jeg kjenner og omgås med tar naturligvis like sterk avstand fra falske voldtektsanmeldelser som du og dine likesinnede.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
06.01.13 19:02
Dvele: Ja, det er naturligvis svært mye vanskeligere å bevise noe som helst, når det så ofte koker ned til påstand mot påstand, og det ikke foreligger andre beviser enn at mannen har vært inne i kvinnen.

Ved mord er det naturlignok ikke påstand mot påstand, siden offeret ikke er i stand til å si noe. Ofte er det ingen vitner, og gjerningsmannen nekter. Det er vel ikke en gang nødvendig å ha et lik for å dømme noen for mord.

Dvele
DveleInnlegg: 2404
07.01.13 18:29
Thyra: Ved mord er det naturlignok ikke påstand mot påstand, siden offeret ikke er i stand til å si noe. Ofte er det ingen vitner, og gjerningsmannen nekter. Det er vel ikke en gang nødvendig å ha et lik for å dømme noen for mord.

I slike tilfeller handler det vel til syvende og sist om tekniske spor og indisier.

Men hvordan skal man kunne bevise at en kvinne hadde urfivillig samleie, hvis det ikke finnes tekniske bevis utover DNA spor, (som jo vil være identiske hvis dette samleiet hadde foregått frivillig?

Selv om det nok i mange tilfeller er rått og brutalt for den det gjelder, kan det ikke være sånn at en mann skal dømmes kun på grunnlag av hva den fornærmede kvinner sier.

Dette er jævlig vanskelige saker, særlig for de som opplever å ikke bli trodd. Jeg har ikke noe problem med å se det. Og somk jeg har sagt før; menn som utsetter kvinner (eller andre menn) for slike ting, bør få den straffen de fortjener.

Thyra
ThyraInnlegg: 43154
07.01.13 20:50
Dvele: Men hvordan skal man kunne bevise at en kvinne hadde urfivillig samleie, hvis det ikke finnes tekniske bevis utover DNA spor, (som jo vil være identiske hvis dette samleiet hadde foregått frivillig?

Nei, det er jo naturligvis ikke lett. Men når jeg leser om slike saker som dette, så tenker jeg at det ikke er rimelig å anta at en jente skal ha frivillig sex bak en campingvogn med fire tilfeldige menn på en gang, som hun treffer på vei til do.

(Innlegget ble redigert 07.01.13 20:51)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg