Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Vi trenger en bedre måte å diskutere på - og deg

NYTT TEMA
aicat
aicatInnlegg: 16513
03.10.13 20:04
VG Nett: Det som vi i VGD er veldig klar over - er de mange små "krigene" som foregår her. Det foregår slag om både evolusjon, fotballag, rettssaker, vitenskap, politikk og dessuten personlige feider som vi må steppe inn og stoppe.

Du nevnte at tonen på religionsforumet var heller dårlig for en tid tilbake. Jeg registrerer at det er blitt adskillig bedre - og jeg ser også hvorfor.

Lightning
LightningInnlegg: 12006
03.10.13 20:30
Volmets: Hvis jeg nå hadde vært av den entydig sensitive sorten, så hadde jeg kanskje trodd at dette var myntet på meg - iom at det var tankestrek til slutt... Den kategorien du nevner faller inn under 'de ufølsomme - grobianene. Undrer virkelig på om denne tråden har bidratt til noe bedre? Tror det - i alle fall har jeg selv stoppet opp og endret teksten ofte etter dette.

Du virker som en meget "balansert" og reflektert debattant.

Hvorvidt tråden har bidradd til bedring kan diskuteres. Det avgjørende er jo hvorvidt de som trenger "oppstramming" lar seg påvirke: Dessverre er det vel også slik at enkelte bare stikker innom for å søke "trøst" for egen agenda, og driter ellers en lang marsj i egne regel-overtredelser. Og grobianene, som du kaller de ufølsomme, er vel gjerne aldri innom denne tråden.

(Innlegget ble redigert 03.10.13 20:36)

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
03.10.13 20:50
Lightning: Det avgjørende er jo hvorvidt de som trenger "oppstramming" lar seg påvirke

Nettopp!

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25857
03.10.13 21:04
Lightning: Det er faktisk sjefsmoderatoren som har skrevet startinnlegget i denne tråden: "Vi trenger en bedre måte å diskutere på - og deg". Det virker ikke som at Øyvind Solstad her definerer "sarthet" som hovedproblemet, jeg vil si snarere tvert i mot...!

Du forstod ikke at jeg viste til innlegget like ovenfor ditt?

Jeg er enig med ham i at enkelte er for sarte (mitt ordvalg).

Lightning
LightningInnlegg: 12006
03.10.13 21:07
Volmets: Nettopp!

I følge Jesus er det like vanskelig for en rik mann å bli frelst som for en kamel å gå gjennom en trang port i Jerusalem som ble kalt "nåløyet". I VGD er det enda mye vanskeligere å bli utvist etter den regelen som altfor lite blir brukt:"Trakassering fører til umiddelbar utvisning." Og skulle noen likevel klare den prestasjonen å bli utvist p.g.a. trakassering, kan vedkommende uansett komme raskt tilbake via vide VGD-porter med nytt nick-navn. Dette systemet oppmuntrer neppe til forbedring av "grobianene"...

(Innlegget ble redigert 03.10.13 21:10)

Lightning
LightningInnlegg: 12006
03.10.13 21:14
kjempekanin: Jeg er enig med ham i at enkelte er for sarte (mitt ordvalg).

OK. Det ironiske er at sartheten ofte går bare en vei. Ofte er de sarteste for egen person samtidig de mest ufølsomme og uempatiske overfor andre.

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25857
03.10.13 21:19
Lightning: OK. Det ironiske er at sartheten ofte går bare en vei. Ofte er de sarteste for egen person samtidig de mest ufølsomme og uempatiske overfor andre.

Jeg tror at vi snakker om to forskjellige ting.

ynnory
ynnoryInnlegg: 47148
03.10.13 21:23
VG Nett: På enkelte av underforumene er det en god tone, og det er lett for nykommere og finne seg til rette. Andre steder er det full kræsj hver eneste dag.
Vi klarer aldri å fikse det uten din hjelp. Før du trykker "Send inn" - gjør en liten sjekk med deg selv på disse seks punktene. Så blir det mye bedre og være her.

Vennlig hilsen
Øyvind Solstad
Ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG
http://www.vg.no/profil/?u=8862/

Oppdatering: Disse seks reglene er ikke REGLER i den forstand - men Arne Næss' "rettesnorer" for hvordan en diskusjon blir bedre. Før du hiver deg på og svarer at dette aldri vil funke (og dermed går rett i fella), tenk over de siste innleggene og trådene du har vært med i: hvordan ville diskusjonen vært om alle tok disse hensynene?
Oppdatering 2: Flere har påpekt at "…det er det mest idiotiske jeg har hørt i år…" er nettopp påpeking av sak og ikke person. Det har de rett i. Men det gjør ikke en debatt bedre at man kaller ting idiotisk. Bør nok brukes med omhu.

Les og lær. Men så er det dette med å få teori og praksis til å gå hånd i hånd.. Her sliter jeg..

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
03.10.13 21:34
Lightning: OK. Det ironiske er at sartheten ofte går bare en vei. Ofte er de sarteste for egen person samtidig de mest ufølsomme og uempatiske overfor andre.

Du er inne på noe der ja. Men det gjelder å være litt følsom da, mht de som svarer på utspill - og svare defensivt hvis folk er aggressive, bedre det enn å ikke svare i det hele tatt - da kan de bli enda mer trigget. 

(Innlegget ble redigert 03.10.13 21:37)

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
05.10.13 16:52

Har revurdert min lettvinte katalogisering av nettdebattanter:)

Du har den sårbare (sarte) for egen person, og det er to typer. Den ene trekker seg straks ved motgang, den andre eksploderer i skjellsord…

Du har den sensitive, de som skriver behersket og aldri er de som starter med- og sjelden følger opp med ufinheter. De kan virke usårbare.

Så har du de som durer i vei med sitt og nesten aldri svarer på kommentarer – de ignorer andres innlegg.

Videre de sinte. De som kun leter etter noen å gyve løs på, og gjerne forfølger sine ‘ofre’ i lang tid.

Kanskje kan du finne flere, men det er i alle fall noen som er litt av flere typer. Den sensitive kan også ha sårbare sider, og eksplodere i et gitt tilfelle. «Alle har flere sider, hvilken du viser avhenger av situasjonen», som en kjent psykiater sa det.

aicat
aicatInnlegg: 16513
07.10.13 09:08
Volmets: Har revurdert min lettvinte katalogisering av nettdebattanter:) Du har den sårbare (sarte) for egen person, og det er to typer. Den ene trekker seg straks ved motgang, den andre eksploderer i skjellsord… Du har den sensitive, de som skriver behersket og aldri er de som starter med- og sjelden følger opp med ufinheter. De kan virke usårbare. Så har du de som durer i vei med sitt og nesten aldri svarer på kommentarer – de ignorer andres innlegg. Videre de sinte. De som kun leter etter noen å gyve løs på, og gjerne forfølger sine ‘ofre’ i lang tid. Kanskje kan du finne flere, men det er i alle fall noen som er litt av flere typer. Den sensitive kan også ha sårbare sider, og eksplodere i et gitt tilfelle. «Alle har flere sider, hvilken du viser avhenger av situasjonen», som en kjent psykiater sa det.

Flere av disse momentene du her trekker frem er eksempler på ulike typer debattanter som vi sikkert har stiftet bekjentskap med noen og enhver. Men jeg kan tilføye en observasjon jeg har gjort meg som du her ikke kommenterer.

Etter å ha debattert alt fra naturvern på 60-tallet til Viet Nam-krigen på 70-tallet ...og forsvars- og Midt-Østen politikk de siste 20-30 åra i diverse medier - er det en erfaring jeg har gjort meg.

Det er et sikkert tegn at når en debattmotstander har gått tom for saklige motargumenter kommer personangrepene og sjikanen på bordet. For å trekke parallellen til Godwins Law - så er det til eksempel i Midt-Østen debatten et sikkert tegn på at en debattant har tapt debatten - at anklagene om antisemittisme og jødehat blir en del av skjellsordene som blir tatt i bruk.

I Religionsforumet her på VGD har jeg opplevd grove injurier basert på rene løgnhistorier - og da forstår man at den som må ty til slike "argumenter" ikke bare har tapt debatten, men også sin integritet. Da har det ingen hensikt å fortsette noen debatt - med en som selv har meldt seg ut av en hver seriøs meningsutveksling. Av og til er det en fordel å ikke klage inn slike innlegg til mod for å få de slettet, men snarere la de bli stående som stigma mot den som selv har valgt å sette seg ned på et slikt lavmål i en debatt.

Personangrep og sjikane rammer kun den som tar slike "argumenter" i bruk. Det ser det ut for at en del debattanter fullstendig har glemt.

 

(Innlegget ble redigert 07.10.13 09:15)

Store-O
Store-OInnlegg: 10672
07.10.13 11:25

Og da.. kommer beskjeden om at en er feig og har trukket seg fra "diskusjonen", ofte fordi man er "satt på plass"  stukket av må vite.  Ofte dukker da stalkerne opp i andre tråder og fortsetter der... Gjerne med sitater fra år tilbake  tatt totalt ut av sin sammenheng. 

Hadde et prakteksempel her om dagen på politikk internasjonal da en halv setning jeg hadde skrevet for 7 år siden i et helt annet tema ble sitert, totalt malplassert.  Selvsagt svarte jeg ikke. Jeg "stakk av" ... sikkert også med halen mellom beina. 

Ellers synes jeg Volmets revurderinger av typer, var svært bra her. 

(Innlegget ble redigert 07.10.13 11:26)

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
07.10.13 21:15

Det "aicat" og "Store-O" nevner her kan vel beskrives som kverulanter (de som 'vinne' debatter), og som i den hensikt forsøker seg med hersketeknikker og stråmenn, irrelevanse/usaklighet inklusive. En kunne beskrive mange typer, og det er alle grader av alle ting, som det heter. Hva jeg selv er? En blanding av flere, men prøver i alle fall å være saklig...

(Innlegget ble redigert 07.10.13 21:25)

forzagrandemilan
forzagrandemilanInnlegg: 2409
07.10.13 21:46

Hei jeg glemte å huke av på hjelp på en forbruker tråd så jeg lagde en til, sletter dere den første?

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
11.10.13 00:26
forzagrandemilan: Hei jeg glemte å huke av på hjelp på en forbruker tråd så jeg lagde en til, sletter dere den første?

Tipper du har falt mellom to stoler.

Goblin_9
Goblin_9Innlegg: 22090
12.10.13 03:01
Volmets: Det "aicat" og "Store-O" nevner her kan vel beskrives som kverulanter (de som må 'vinne' debatter), og som i den hensikt forsøker seg med hersketeknikker og stråmenn, irrelevanse/usaklighet inklusive. En kunne beskrive mange typer, og det er alle grader av alle ting, som det heter. Hva jeg selv er? En blanding av flere, men prøver i alle fall å være saklig...

I denne forbindelsen må jeg nesten nevne tråden "Øygardens venner", der en viss samling av debattanter terroriserer andre med bla a diskusjoner seg i mellom om andres motiver, politiske tilhørighet etc.
Denne mobbmentaliteten medfører helt klart at de holder andre debattanter fra å delta i debatten, fordi de vet at de vil bli trakassert på samme infame og koordinerte måte av klikken.

Hvordan jeg kan være så sikker på det?
Fordi jeg stadig får tomler fra ganske mange som ikke er på tråden i det hele tatt.....

Jeg synes mod bør se på denne tråden og enten kortslutte visse debattanter - eller hele tråden. Den er forlengst glidd bort fra selve emnet, og er nå i det stadiet der den andre Øygard-tråden befinner seg - æreskjelling og trakassering.

(Innlegget ble redigert 12.10.13 03:02)

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25857
12.10.13 03:52
Goblin_9: I denne forbindelsen må jeg nesten nevne tråden "Øygardens venner", der en viss samling av debattanter terroriserer andre med bla a diskusjoner seg i mellom om andres motiver, politiske tilhørighet etc. Denne mobbmentaliteten medfører helt klart at de holder andre debattanter fra å delta i debatten, fordi de vet at de vil bli trakassert på samme infame og koordinerte måte av klikken.
Hvordan jeg kan være så sikker på det? Fordi jeg stadig får tomler fra ganske mange som ikke er på tråden i det hele tatt.....
Jeg synes mod bør se på denne tråden og enten kortslutte visse debattanter - eller hele tråden. Den er forlengst glidd bort fra selve emnet, og er nå i det stadiet der den andre Øygard-tråden befinner seg - æreskjelling og trakassering.

Jeg fant ingen tråd med den tittelen, ved søk.

Lurer derfor på du mener tråden med denne tittelen?:

http://vgd.no/samfunn/aktuelt/tema/1778939/tittel/vennene-til-oeygard/innlegg/39973304#post39973304

Jeg har lest hele tråden, og har ikke lagt merke til denne kollektive mobbing og trakassering som du her nevner.

Goblin_9
Goblin_9Innlegg: 22090
12.10.13 11:40
kjempekanin: Jeg har lest hele tråden, og har ikke lagt merke til denne kollektive mobbing og trakassering som du her nevner.

Jeg mener selvsagt "Vennene til Øygard".
Jeg regner selvsagt ikke med at du legger merke til at noe er galt med den opptreden og mangel på debattskikk, personangrep etc som utvises.

(Innlegget ble redigert 12.10.13 11:42)

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25857
12.10.13 21:29
Goblin_9: Jeg mener selvsagt "Vennene til Øygard".Jeg regner selvsagt ikke med at du legger merke til at noe er galt med den opptreden og mangel på debattskikk, personangrep etc som utvises.

Nei, jeg la ikke merke til den.

Jeg synes overhodet ikke at det er unormalt eller merkelig (eller: trakasserende og mobbende, som du og dine mener at dette er) at man bemerker hva andre debattanter står for og har skrevet tidligere på forumet.

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
12.10.13 22:02

Unison hakking er nedrig spør du meg. Det er ytterst få som er "venner" her i den forstand at de støtter hverandre i ett og alt. Unntak ser vi på en tråd som dette. Altså klikker - som før sagt, som forsøker å skremme bort folk med mer nyanserte meninger. Det fungerer i alle fall ikke på meg - har liten respekt for slike. Noen i disse klikkene har sikkert trykket på klageknappen også, men så langt har jeg bare fått ett innlegg slettet, og det var i en helt annen sammenheng.

(Innlegget ble redigert 12.10.13 22:03)

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25857
12.10.13 23:22
Volmets: Unison hakking er nedrig spør du meg. Det er ytterst få som er "venner" her i den forstand at de støtter hverandre i ett og alt. Unntak ser vi på en tråd som dette. Altså klikker - som før sagt, som forsøker å skremme bort folk med mer nyanserte meninger. Det fungerer i alle fall ikke på meg - har liten respekt for slike. Noen i disse klikkene har sikkert trykket på klageknappen også, men så langt har jeg bare fått ett innlegg slettet, og det var i en helt annen sammenheng.

Jeg ser at du svarer meg:

Venner støtter hverandre IKKE i ett og alt.
Slik er det ikke hverken på VG-forumet eller i det virkelige liv.

Hvem av dere er det som har så nyanserte meninger, da?
Ja, dette sånn i motsetning til meg, f.eks.

Jeg ser at 6 innlegg ble slettet inatt og idag dagtid. Skal man mene at disse ble slettet grunnet trakasserende/mobbende innhold, var dette isåfall rettet mot jenta i Øygard-saken, siden det var hun som der ble omtalt.

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
13.10.13 12:57
kjempekanin: Jeg ser at du svarer meg:

Nei, det var ikke rettet til en bestemt person.

joplina
joplinaInnlegg: 62252
13.10.13 13:25
Volmets: Unison hakking er nedrig spør du meg. Det er ytterst få som er "venner" her i den forstand at de støtter hverandre i ett og alt. Unntak ser vi på en tråd som dette. Altså klikker - som før sagt, som forsøker å skremme bort folk med mer nyanserte meninger.

Hmmm..."folk med mer nyanserte meninger"...er du virkelig sikker på det?

Jeg har ikke "venner" på vgd...jeg holder ikke kontakt med debattanter utenfor vgd (slik man jevnlig kan se andre gjør når de overbringer hilsner fra kreti og pleti og forteller at de skal møte X eller Y som debatterer her...eller som forteller at "en mail er på vei")

Jeg har vel det man kaller meningsfeller fra sak til sak og tema til tema - men jeg har minst like mange med stikk motsatte meninger jeg får bryne meg på.

Jeg har både sett og erfart at debattanter kan få mye pes - men slettest ikke fordi de serverer "mer nyanserte meninger". Heller motsatt vil jeg påstå.

Debattanter som  serverer rimelig kontroversielle meninger med veldig dårlige begrunnelser - om enn noen begrunnelser  i det hele tatt. De pleier å få høre det også.

Og noen av disse gir seg ikke heller, men maler på i sitt - fortsatt uten å kunne begrunne eller forklare hvorfor de tenker sånn eller mener slikt på en måte som er forståelig. Og ja, da  får de som regel samme pes videre.

Det er øyet som ser som avgjør om slikt er hakking på "nyanserte innlegg"  fra meningsmotstandere, eller om det er en kverrulant som bare er ute etter å piske opp stemningen og som klarer det også.

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25857
13.10.13 17:08
Volmets: Nei, det var ikke rettet til en bestemt person.

Nei, det var jo rettet mot disse påståtte klikkene som såkalt trakasserer den som det her skrives forsvarsskrift for. Og så besvarte du innlegget mitt, ser jeg på profilen min.

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25857
13.10.13 17:12
joplina: Jeg har både sett og erfart at debattanter kan få mye pes - men slettest ikke fordi de serverer "mer nyanserte meninger". Heller motsatt vil jeg påstå.
Debattanter som serverer rimelig kontroversielle meninger med veldig dårlige begrunnelser - om enn noen begrunnelser i det hele tatt. De pleier å få høre det også.
Og noen av disse gir seg ikke heller, men maler på i sitt - fortsatt uten å kunne begrunne eller forklare hvorfor de tenker sånn eller mener slikt på en måte som er forståelig. Og ja, da får de som regel samme pes videre.
Det er øyet som ser som avgjør om slikt er hakking på "nyanserte innlegg" fra meningsmotstandere, eller om det er en kverrulant som bare er ute etter å piske opp stemningen og som klarer det også.

Fullstendig enig.

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
13.10.13 17:20
kjempekanin: Nei, det var jo rettet mot disse påståtte klikkene som såkalt trakasserer den som det her skrives forsvarsskrift for. Og så besvarte du innlegget mitt, ser jeg på profilen min.

Javel. Når jeg vil skrive noe uten å sitere så trykker jeg "svar" på det nærmeste innlegget, men får vel slutte med det.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18716
13.10.13 17:51

Dette blir for offtopic - så vi stopper den der. 

Øyvind

missChance
missChanceInnlegg: 50599
14.10.13 19:14

Hva er det som skjer når det på en forumside står at det er et innlegg i denne tråden kl. 18.26 i dag, når det faktisk er ditt innlegg 17.51 i går som står som det siste? Jeg har sett det i andre tråder også hvor jeg tror det er nye innlegg, men så er det ingenting der. Hvis noe er slettes, burde vel klokkeslettet også forsvinne?

(Innlegget ble redigert 14.10.13 19:20)

Sitat
SitatInnlegg: 9588
15.10.13 19:15

Det er irriterende at innlegg og tråder slettes før jeg får lest dem ferdig, det skjedde meg nå nettopp.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18716
15.10.13 19:19
missChance: Hva er det som skjer når det på en forumside står at det er et innlegg i denne tråden kl. 18.26 i dag, når det faktisk er ditt innlegg 17.51 i går som står som det siste? Jeg har sett det i andre tråder også hvor jeg tror det er nye innlegg, men så er det ingenting der. Hvis noe er slettes, burde vel klokkeslettet også forsvinne?

Enig, det er litt caching av sider som gjør at det blir sånn. Vi har sett på det men det var litt mye å endre for et forholdsvis lite problem så da har det blitt nedprioritert.

Øyvind

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg