Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Vi trenger en bedre måte å diskutere på - og deg

NYTT TEMA
VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
28.01.14 15:33
Lightning: Et kort og konsist spørsmål: Er en eller flere i MOD-teamet også aktiv som debattant(er) her på VGD?

Nei. Det er bare jeg som har en aktiv konto på VGD. Alle moderatorene og utviklerne har selvsagt en konto (vi må kunne logge oss på vi som alle andre), men det er bare jeg som skriver her.

Øyvind

tr0ndern
tr0ndernInnlegg: 12384
28.01.14 16:26
StevenPatrick: For meg må man gjerne gi disse spammerne retten til ikke å oppføre seg, retten til stadig å komme tilbake etc, men da blir innholdet i trådstarten her noe hult...

Det har da lenge vært kjent at venstreekstremistene er tilnærma totalt fritatt fra regelverket på VGD, skjønner ikke hvorfor det overrasker noen lenger.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
28.01.14 16:40
tr0ndern: Det har da lenge vært kjent at venstreekstremistene er tilnærma totalt fritatt fra regelverket på VGD, skjønner ikke hvorfor det overrasker noen lenger.

Jau. Sånn går no dagan. 

Det er ingen som er "fritatt" regelverket på VGD. Skjønner ikke at du gidder å holde på med det tullet der. For det har ingen som helst hold i virkeligheten.

Øyvind

tr0ndern
tr0ndernInnlegg: 12384
28.01.14 16:42
VG Nett: For det har ingen som helst hold i virkeligheten.

"OK"

Lightning
LightningInnlegg: 11853
28.01.14 17:24
VG Nett: Skjønner ikke at du gidder å holde på med det tullet der.

Hvis en gal påstand blir gjentatt tilstrekkelig mange ganger, vil den iallfall kunne oppfattes som en sannhet..

LaRedoutee
LaRedouteeInnlegg: 1480
29.01.14 12:12
tr0ndern: "OK"

Overasker ikke med det svare heller..

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45332
29.01.14 12:23
VG Nett: Jau

MOD - jeg anmoder herved om at alle mine motparters innlegg stilet til meg får stå i fred uten sletting sjøl om de er anmeldt som "upassende innlegg" - og sjøl om de inneholder utskjelling av undertegnede.

Samtidig fritas dere herved for taushetsplikt vedr. mine eventuelle innklaginger.

:o)

Dette er ikke for å forringe forumet eller for å tillate dårlig språkbruk - advarsler og utestengelse er probate midler mot det - men fjerning av innlegg ser for det første snålt ut - både når noen allerede har rukket å svare på et innlegg som blir sletta, og i særdeleshet når innlegget er sitert av andre (samt at datostemplinga forsvinner) - for det andre kan det ødelegge sammenheng i et ordskifte - og for det tredje kan det virke mot sin hensikt og avspore tråden fordi en diskusjon om selve slettinga kan oppstå.

Mvh

BE

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
29.01.14 13:07
BlackEagle: MOD - jeg anmoder herved om at alle mine motparters innlegg stilet til meg får stå i fred uten sletting sjøl om de er anmeldt som "upassende innlegg" - og sjøl om de inneholder utskjelling av undertegnede. Samtidig fritas dere herved for taushetsplikt vedr. mine eventuelle innklaginger.

Hyggelig det - og sporty! Men det kommer dessverre ikke til å skje.

Vi har redaktøransvar for VGD og alt som skrives her. Og et sett med regler for nettsiden. Så selv om akkurat du er tykkhudet i nettdebatten så er det nok vi som bestemmer hva som er greit eller ikke.

Og: Det er ikke slik at "meldt som upassende innlegg" = slettes. Vi gjør en vurdering på hver enkelt, og sletter dessuten en rekke innlegg som ikke er meldt inn. Vi følger med både på enkeltforum, spesielle tråder og den generelle flyten av innlegg på VGD (som er opp mot 11 000 innlegg i døgnet).

Øyvind

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45332
29.01.14 13:38
VG Nett: Hyggelig det - og sporty! Men det kommer dessverre ikke til å skje. Vi har redaktøransvar for VGD og alt som skrives her. Og et sett med regler for nettsiden. Så selv om akkurat du er tykkhudet i nettdebatten så er det nok vi som bestemmer hva som er greit eller ikke. Og: Det er ikke slik at "meldt som upassende innlegg" = slettes. Vi gjør en vurdering på hver enkelt, og sletter dessuten en rekke innlegg som ikke er meldt inn. Vi følger med både på enkeltforum, spesielle tråder og den generelle flyten av innlegg på VGD (som er opp mot 11 000 innlegg i døgnet).

Takker for svar! Og - jeg hadde vel ikke venta noe annet...

Nei, jeg er klar over at innlegg ikke automatisk slettes, og likeså at dere har redaktøransvar. Likeledes vet jeg at den vurderinga dere foretar ikke er bare enkel, og ressurser tar den jo. Men keep in mind det obersten og jeg har vært inne på.

Dessuten - som sagt: Om noen skulle spørre dere om jeg har klaget inn innlegg (og det har ikke skjedd på leeeeeenge), så er dere fri til å svar "NEI" når det er sant.

Mvh

BlackEagle

(Innlegget ble redigert 29.01.14 13:39)

Lightning
LightningInnlegg: 11853
29.01.14 15:55
BlackEagle: MOD - jeg anmoder herved om at alle mine motparters innlegg stilet til meg får stå i fred uten sletting sjøl om de er anmeldt som "upassende innlegg" - og sjøl om de inneholder utskjelling av undertegnede. Samtidig fritas dere herved for taushetsplikt vedr. mine eventuelle innklaginger. :o) Dette er ikke for å forringe forumet eller for å tillate dårlig språkbruk - advarsler og utestengelse er probate midler mot det - men fjerning av innlegg ser for det første snålt ut - både når noen allerede har rukket å svare på et innlegg som blir sletta, og i særdeleshet når innlegget er sitert av andre (samt at datostemplinga forsvinner) - for det andre kan det ødelegge sammenheng i et ordskifte - og for det tredje kan det virke mot sin hensikt og avspore tråden fordi en diskusjon om selve slettinga kan oppstå. Mvh BE

Det går i prinsippet an å forebygge helt det problemet som du omtaler, hvis alle hadde respektert regelverket.... I praksis går det iallfall an å gjøre problemet betydelig mindre, nemlig ved at flest mulig debattanter følger regelverket --- selv om  motdebattant bryter det. Det er den prisverdige agendaen Øyvind Solstad arbeider for og som jeg støtter 100%.

(Innlegget ble redigert 29.01.14 16:02)

FlameWarrior
FlameWarriorInnlegg: 5656
29.01.14 17:03
VG Nett: Det er ikke slik at "meldt som upassende innlegg" = slettes. Vi gjør en vurdering på hver enkelt, og sletter dessuten en rekke innlegg som ikke er meldt inn.

Disse vurderingene er dessverre ofte lite sammenhengende, og tar ikke hensyn til trådens kontekst. Når det er sagt tror jeg selvsagt ikke at dette skyldes noen "konspirasjon" fra MODs side, som mange har antydet. Det er vel heller et spørsmål om dårlig bemanning - og, det skal sies,  enkelte dårlige vurderinger også. ;)

Når det er sagt, vil jeg komme med et eksempel på inkonsekvens, som jeg tidligere har påpekt: hvorfor fikk 18.01.14 21:08-innlegget i denne tråden bli stående? Jeg tok meg overhodet ikke nær av dette angrepet, men anmeldte det fordi svaret merkelig nok ble slettet. Det siste hadde heller ikke vært noe problem, hadde det ikke vært for denne slående inkonsekvensen.

(Innlegget ble redigert 29.01.14 17:06)

theodinsen
theodinsenInnlegg: 12
29.01.14 17:11

Er det ikke slik at Norges befolkning i grunn er litt ekstra "hårsåre". Jeg syntes for mange tar seg nær av for mye. Enkelte kan uttrykke seg litt ekstremt, men tror det er mer for å gi litt mer vekt til det de ytrer. Det er ytringsfrihet i dette landet og hva mener VGD ytringfriheten burde defineres som hvis ikke folk kan si hva de mener. På VGD så tror jeg det er mange mennesker fra samme vennegjeng som slenger med leppa kun for å skape reaksjoner.

Lightning
LightningInnlegg: 11853
29.01.14 17:36
theodinsen: Er det ikke slik at Norges befolkning i grunn er litt ekstra "hårsåre". Jeg syntes for mange tar seg nær av for mye. Enkelte kan uttrykke seg litt ekstremt, men tror det er mer for å gi litt mer vekt til det de ytrer. Det er ytringsfrihet i dette landet og hva mener VGD ytringfriheten burde defineres som hvis ikke folk kan si hva de mener. På VGD så tror jeg det er mange mennesker fra samme vennegjeng som slenger med leppa kun for å skape reaksjoner.

Mener du at VG Nett bare skal gi blaffen i det redaktøransvaret som Øyvind skriver om her på tråden i dag kl13.07?

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45332
29.01.14 17:42
Lightning: Det går i prinsippet an å forebygge helt det problemet som du omtaler, hvis alle hadde respektert regelverket.... I praksis går det iallfall an å gjøre problemet betydelig mindre, nemlig ved at flest mulig debattanter følger regelverket --- selv om motdebattant bryter det. Det er den prisverdige agendaen Øyvind Solstad arbeider for og som jeg støtter 100%.

Jada; det er både riktig og fornuftig, og jeg er helt enig i at en moderator trengs.

Men sletting av innlegg virker likevel noen ganger meningsløst, og noen ganger forvirrende (f. eks. når folk allerede har sitert en kort setning fra innlegget og besvart det - og utgangspunktet ikke lenger finnes).

Øyvind har imidlertid gjort rede for deres arbeidsmetoder og retningslinjer; jeg har fått lufta mine betenkeligheter - og stort mer er det ikke å si om den saken.

Mvh

BE

Lightning
LightningInnlegg: 11853
29.01.14 18:41
BlackEagle: sletting av innlegg virker likevel noen ganger meningsløst, og noen ganger forvirrende (f. eks. når folk allerede har sitert en kort setning fra innlegget og besvart det - og utgangspunktet ikke lenger finnes).

Du har selvsagt et meget godt poeng her. For den som bryter regelverket, betyr jo slettinga (ironisk nok!) bare at "spora av forbrytelsen slettes" overfor andre debattanter. (Etter det jeg forstått, har MOD oversikt over antall slettinger på de forskjellige nicka.) --- De verste debatt-trolla gir uansett blaffen i hvor mange innlegg som er blitt slettet, så lenge debatt-trolla slipper å lage nytt nick, som dessverre da oftest fortsetter med regelbrytinga der de slapp med forrige nick...

Et mulig alternativ ville ha vært ei form for "prikkbelastning":Med et slikt system ville da bare innlegg som innebar teoretisk risiko for erstatningssak mot VG Nett bli slettet, slik at ingen kunne se teksten på disse innlegga. Alle innlegg med regelbrudd (som nå blir slettet), kunne ha bli merket med både antall "prikker" debattanten har "opparbeidet". og med en tallkode for hvert innlegg med regelbrudd, der type regelbrudd ble angitt. Prikkbelastninga måtte selvsagt innebære at etter et passelig tidspunkt forsvant gamle "prikker". De debattantene som da passerte ei grense for "prikker" innenfor et gitt tidsrom, ville da etter et slikt system bli utestengt automatisk, i tillegg til at utestenging kunne skje umiddelbart ved særlig grove tilfeller av regelbrudd.

Fordelen med ei slik ordning ville ha vært en høy grad av "selvdisiplinering" for de debattantene som nå skamløst bryter regelverket: Antall forseelser innenfor et gitt tidsrom ville jo ha blitt vist med et slikt system både for debattanten selv og alle meddebattanter Da ville ikke en debattant ha gyldig unnskyldning for at enda et nytt regelbrudd innebar utestenging!

(Innlegget ble redigert 29.01.14 18:51)

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45332
29.01.14 19:23
Lightning: Et mulig alternativ ville ha vært ei form for "prikkbelastning":Med et slikt system ville da bare innlegg som innebar teoretisk risiko for erstatningssak mot VG Nett bli slettet, slik at ingen kunne se teksten på disse innlegga. Alle innlegg med regelbrudd (som nå blir slettet), kunne ha bli merket med både antall "prikker" debattanten har "opparbeidet". og med en tallkode for hvert innlegg med regelbrudd, der type regelbrudd ble angitt. Prikkbelastninga måtte selvsagt innebære at etter et passelig tidspunkt forsvant gamle "prikker". De debattantene som da passerte ei grense for "prikker" innenfor et gitt tidsrom, ville da etter et slikt system bli utestengt automatisk, i tillegg til at utestenging kunne skje umiddelbart ved særlig grove tilfeller av regelbrudd. Fordelen med ei slik ordning ville ha vært en høy grad av "selvdisiplinering" for de debattantene som nå skamløst bryter regelverket: Antall forseelser innenfor et gitt tidsrom ville jo ha blitt vist med et slikt system både for debattanten selv og alle meddebattanter Da ville ikke en debattant ha gyldig unnskyldning for at enda et nytt regelbrudd innebar utestenging!

Skylder deg en tommel, og jeg har tenkt samme tanken sjøl!

Tiltredes!

Mvh

BE

Volmets
VolmetsInnlegg: 2062
29.01.14 19:48
BlackEagle: Tiltredes!

Når folk er enige med meg har jeg alltid følelsen av at jeg må ta feil. (Oscar Wilde)

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45332
29.01.14 20:18
Volmets: Når folk er enige med meg har jeg alltid følelsen av at jeg må ta feil

*glise*

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
29.01.14 20:54
Lightning: Et mulig alternativ ville ha vært ei form for "prikkbelastning":Med et slikt system ville da bare innlegg som innebar teoretisk risiko for erstatningssak mot VG Nett bli slettet, slik at ingen kunne se teksten på disse innlegga.

Tenk deg denne tankegangen på et utested: vaktene kaster bare ut folk som faktisk bryter loven - f eks ved å slå ned andre. 

Det vil ikke fungere i praksis. Vi må sørge for at det er ok å være her også, og da er det en god del som må tas bort fordi det er avsporing, sjikanering, trolling, spam osv.

En filosofi der bare brudd på norsk lov skulle slettes, ville føre til kaos på kort tid.

Øyvind

kjempekanin
kjempekaninInnlegg: 25835
29.01.14 21:00
Lightning: De debattantene som da passerte ei grense for "prikker" innenfor et gitt tidsrom, ville da etter et slikt system bli utestengt automatisk, i tillegg til at utestenging kunne skje umiddelbart ved særlig grove tilfeller av regelbrudd.

Tror jeg har lite for seg. Det er for enkelt å opprette nye / å ha flere brukerprofiler.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
29.01.14 21:02
theodinsen: Det er ytringsfrihet i dette landet og hva mener VGD ytringfriheten burde defineres som hvis ikke folk kan si hva de mener.

Ja, vi har ytringsfrihet i Norge. Det vi derimot IKKE har er ytringsplikt. Så VG som publisist har ingen som helst plikt til å bringe videre alle meninger som noen måtte ha, hverken her, på nettsidene våre eller i papiravisen vår.

Det er en egen tråd som forklarer dette i mer detalj i dette forumet:

http://vgd.no/kultur-og-fritid/vg-debatt/tema/1768937/tittel/ytringsfrihet-og-vgd

Vi må ha regler for at det skal fungere. Alle steder i samfunnet er det regler som sørger for at folk ikke "kræsjer" i hverandre hele tiden. Mange av reglene er uskrevne, mange er skrevne, og noen er lover man kan bli straffet for å bryte.

Sånn er det her også. Vi har et sett med regler som vi har laget i den hensikt at det skal bli bedre å debattere.

Jeg tror det er to hovedgrunner til at forum som dette ikke er så populært som før:

1) Facebook og andre sosiale medier - fordi folk får diskutert og snakket med folk andre steder, ofte på en enklere måte.

Og 2) at forum som VGD tradisjonelt har tiltrukket seg folk med sterke meninger om forskjellige emner, så sterke meninger at de "i midten" ikke syns det er noe stas lengre. Det var kanskje artig med kakekasting en stund, men så fant de andre arenaer hvor oppførselen var mer sivilisert.

Vi ser at i flere av underforumene her, er en tildels "ukultur" der det er om og gjøre og "ta" motstanderen. Det blir det sjelden bra debatt av. Mens andre steder fungerer det bedre. Et eksempel er f eks klubbtrådene for fotball-lagene på fotballforumene. Der er det selvsagt enkelte fighter, men stort sett sklir debatten bra - masse innlegg, og kvalifiserte og begrunnede meninger. Og det fungerer nettopp fordi folk ikke er så polariserte i en klubbtråd (med unntak av de som er innom for å trolle) som i f eks politiske eller religiøse debatter her på forumet.

Øyvind

(Innlegget ble redigert 29.01.14 21:03)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
29.01.14 21:05
BlackEagle: Men sletting av innlegg virker likevel noen ganger meningsløst, og noen ganger forvirrende (f. eks. når folk allerede har sitert en kort setning fra innlegget og besvart det - og utgangspunktet ikke lenger finnes).

Når vi sletter ett innlegg forsøker vi slette siteringer av dette også. Det er ikke alltid vi lykkes med dette. Så det kan se litt snodig ut i blant.

Og på generelt basis: Det er VELDIG sjelden noen er enig i at innlegget deres ble slettet. Uten sammenligning forøvrig så er det vel veldig sjelden noen er enig i at akkurat de skal få den parkeringsboten, fartsboten, anmerkningen, dommen. Det er vel temmelig menneskelig at vi ikke ser hva vi selv gjør feil så veldig godt.

Øyvind

Lightning
LightningInnlegg: 11853
29.01.14 21:10
VG Nett: En filosofi der bare brudd på norsk lov skulle slettes, ville føre til kaos på kort tid.

Du misforstår: Det jeg skrev var at alle innlegg som brøt VGD-regelverket, skulle prikkbelastes, men bare de innlegga som i tillegg til brudd på VGD-regelverket også brøt norsk norsk, ble slettet av MOD. Disse sletta innlegga ville likevel (selvsagt!) få prikkbelastning slik som alle øvrige regelbrudd av brukeren.

(Innlegget ble redigert 29.01.14 21:13)

titan_sable
titan_sableInnlegg: 60823
29.01.14 21:12
VG Nett: Jeg tror det er to hovedgrunner til at forum som dette ikke er så populært som før: 1) Facebook og andre sosiale medier - fordi folk får diskutert og snakket med folk andre steder, ofte på en enklere måte. Og 2) at forum som VGD tradisjonelt har tiltrukket seg folk med sterke meninger om forskjellige emner, så sterke meninger at de "i midten" ikke syns det er noe stas lengre. Det var kanskje artig med kakekasting en stund, men så fant de andre arenaer hvor oppførselen var mer sivilisert.

Jeg er litt enig med deg, men det er nok noen flere faktorer:

Første punktet er korrekt. Over tid så har vi sett at arenaene for diskusjoner har flyttet seg. Vi har hatt IRC og USENET, som begge er "døde", og storhetstiden for web-baserte forum er over. Folk har flyttet seg over til sosiale medier og senere vil det sikkert bli andre arenaer.

Det andre punktet er også korrekt, men her må dere (vgd) ta litt ansvar selv. Dere kan selv sette rammene, uansett hvor urettferdig det føles overfor brukerne.

I tillegg så er det åpenbart at dette ikke lenger er plattformen som VG primært satser på for diskusjoner. Dette gjenspeiles både i lite vedlikehold, lite nyutvikling og at dere ikke lenger reklamerer for forumet på vg. Tidligere var det vanlig å legge inn tekster som "diskuter mer på våre diskusjonssider" i artiklene på vg, nå henvises folk til kommentarfeltene.

Det jeg lurer på er om forumet har en fremtid, og om vi får tid på oss til å finne nye arenaer hvis vg bestemmer seg for å slukke forumet. Det ville vært trist hvis vg, uten forvarsel, stengte forumet. 

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
29.01.14 21:13
Lightning: Og bare de innlegga som i tillegg til brudd på VGD-regelverket brøt norsk norsk, ble slettet av MOD.

Som sagt: Det ville ikke funket. Vi sletter innlegg som bryter reglene. Så enkelt. Hvis innlegg som brøt reglene fikk stå, ville det bli kaos.

Øyvind

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
29.01.14 21:14

Og det er nå i grunnen ganske enkelt: Ikke bryt reglene. Problem solved.

0gg0
0gg0Innlegg: 28520
29.01.14 21:15
VG Nett: Alle moderatorene og utviklerne har selvsagt en konto (vi må kunne logge oss på vi som alle andre

Betyr det i praksis at jeg kan diskutere med en som har muligheten å finne ut hvem jeg er? Ikke at det trenger å gjøre noe, bare lurte.

Lightning
LightningInnlegg: 11853
29.01.14 21:18
VG Nett: Hvis innlegg som brøt reglene fikk stå, ville det bli kaos.

Nja, kanskje. Brukere som hadde vært "ledende på prikker" ville med et slikt system til en viss grad være i "gapestokken", og forhåpentlig skjerpe seg, men det er selvsagt ikke sikkert: Som kjempekanin nevnte, ville det gjerne motivere for nye nick/flere brukerprofiler hvis prikkbelastninga ble "for stor"...

(Innlegget ble redigert 29.01.14 21:20)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
29.01.14 21:28
0gg0: Betyr det i praksis at jeg kan diskutere med en som har muligheten å finne ut hvem jeg er? Ikke at det trenger å gjøre noe, bare lurte.

Nei, som jeg skrev i samme innlegg så er de ikke aktive.

Øyvind

0gg0
0gg0Innlegg: 28520
29.01.14 21:33
VG Nett: Nei, som jeg skrev i samme innlegg så er de ikke aktive.

Jau så sannelig gjorde du ikke det.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg