Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Vi trenger en bedre måte å diskutere på - og deg

NYTT TEMA
aicat
aicatInnlegg: 14964
05.02.14 21:00
VG Nett: I enkelte av forumene her på VGD har folk lagt seg til en måte og diskutere å som ikke er forenlig med reglene for VGD. "Det er ikke tillatt å trakassere meddebattanter. Diskuter sak, ikke person!"

Men når debattformen blir slik at man bruker diverse knep for å unngå å svare på spørsmål - burde det være mulig å påpeke dette overfor de som bedriver den slags - uten at dette blir slettet som persondebatt. Her er det jo selv debattmetoden som er under kritikk.

På plassen fremfor kantinen Fredrikke på Blindern står der en fin blank skulptur - populært kalt for "kandidaten" - kanskje ikke uten grunn siden den er blank og full av huller.

Etter en del års erfaring med studentbesvarelser er det visse karaktertrekk som går igjen når en kandidat er "ute på tynn is" - og prøver å komme seg inn på fast grunn når de ikke greier å besvare det det spørres om.

Når vi leser noe svar fra slike "kandidater / debattanter" her på VGD i ulike debatter - da kan man bare lene seg tilbake og nikke gjenkjennende til disse "kandidaters" tapre forsøk på å karre deg i land - simpelt hen fordi de tar i bruk de samme lett identifiserbare frasene som vi kjenner igjen fra blanke kandidater - fulle av hull - og som velger diverse fluktruter og omgående bevegelser for å ikke svare på det de er blanke på.

Noen våger seg av ulike grunner ut på debatter selv om de mangler basale kunnskaper om temaet. Når de da kjører seg fast og blir svar skyldig - da kommer disse lett gjenkjennelige unnamanøvrene på bordet. 

Skal man få til en meningsfull debatt bør det være lov å påpeke uredelige og usaklige debattformer direkte til vedkommende uten å bli slettet for persondebatt.

Dere sier dere følger godt med i et par bestemte fora - men likevel er det noen som bedriver disse debattformene - uten at mod ser ut til å bry seg om det - snarere tvert om - så sletter dere innlegg som påpeker slikt.
(Innlegget ble redigert 05.02.14 21:02)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
05.02.14 21:44
aicat: Dere sier dere følger godt med i et par bestemte fora - men likevel er det noen som bedriver disse debattformene - uten at mod ser ut til å bry seg om det - snarere tvert om - så sletter dere innlegg som påpeker slikt.

Nei, vi sletter innlegg der folk bryter reglene. Det er ikke forbudt å være dust i Norge. Eller ikke skjønne ting.

Men det er mot reglene her å si at en person er dust om de oppfører seg som en. Skjønner du forskjellen?

Du har f. eks. hatt masse bra innlegg der du faktisk tar for deg grundig det noen sier. Og plukker det fra hverandre.

Men så gjør du (og mange med deg) den tabben at dere slenger på ting ala "men det er vel for mye å håpe på at sånne folk skal forstå sånt" eller "ingen håp om forbedring på IQern fra den kanten". Disse eksemplene var ikke dine, men fra innlegg slettet siste tiden. 

Vær nå litt smart da. Diskuter sak og la være det personstikket som altfor mange slenger på. 

Jeg skjønner selvsagt at det er knall irriterende når noen ikke følger noen regler for en normal diskusjon. Og er øredøvende immun mot sunn fornuft og logikk. Men det betyr ikke at man skal ta agnet og begynne og oppføre seg tåpelig.

Da ender det med sletting og ofte med utestengelse også.

Øyvind

(Innlegget ble redigert 05.02.14 21:45)

Romlingane
RomlinganeInnlegg: 15796
05.02.14 21:59
VG Nett: Da ender det med sletting og ofte med utestengelse også.

Bror hadde et godt forslag. Det burde også, som flere andre har vært inne på, å åpne opp for PM fra MOD så de det gjelder kan få en advarsel først.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
05.02.14 22:04
Romlingane: Bror hadde et godt forslag. Det burde også, som flere andre har vært inne på, å åpne opp for PM fra MOD så de det gjelder kan få en advarsel først.

Flere har foreslått prikkbelastning, men det er ikke aktuelt. Det er i praksis dette i dag. Vi ser nemlig ALLE innlegg en person har fått slettet når vi sjekker, og begynner det å bli mange blir vi strengere. Men kunne kanskje vist det til folk også - sånn at de skjønte at de brøt reglene. 

Men sånn generelt syns jeg det er godt gjort om man får slettet en haug med innlegg og IKKE merker det.

Øyvind

Jaddadu
JaddaduInnlegg: 3734
05.02.14 22:16

I et fritt land trenger vi et forum med total ytringsfrihet, men alle som kommer med trusler om vold og direkte diskriminering av enkelt personer, burde utestenges på livstid. 

Det å kalle noen for dumme lavpannede idioter er ikke diskriminering, men i aller høyeste grad en del av ytringsfriheten, og de som sitter som ledere i enkelte forum og hevder at slikt ikke tillates, burde bli sparket ut av all samfunsdebatt, plantet på hekken av en renovasjonsbil, og satt til å sortere råttent avfall... da hadde de nok lært en lekse tenker nå jeg.

XD

Romlingane
RomlinganeInnlegg: 15796
05.02.14 22:25
VG Nett: Men sånn generelt syns jeg det er godt gjort om man får slettet en haug med innlegg og IKKE merker det.

Det er det jo, men som han sier, så ble folk mer saklige etter en ukes utestengelse. Og hvis dere, som du sier, blir strengere, så burde jo folk få en advarsel. Som på fotballbanen, hvor dommeren gjerne gir noen advarsler først før det gule kortet kommer.

Eller på puben, som du liker å sammenligne med, hvor man som regel får beskjed om å ta seg en runde rundt kvartalet og trekke litt frisk luft før men prøver å komme inn igjen. Eller får beskjed om å roe seg ned før man blir kastet ut. :)

StevenPatrick
StevenPatrickInnlegg: 28113
05.02.14 22:32
Romlingane: Eller på puben, som du liker å sammenligne med, hvor man som regel får beskjed om å ta seg en runde rundt kvartalet og trekke litt frisk luft før men prøver å komme inn igjen. Eller får beskjed om å roe seg ned før man blir kastet ut. :)

Lytt til erfarne fjellfolk;-)

Du har definitivt et poeng, Romle. Likeså burde PM-funksjonen åpnes inn mot MOD. Ville gjort dialog mye enklere, og det burde være både i bruker og moderators interesse.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
05.02.14 22:54
Romlingane: Eller på puben, som du liker å sammenligne med, hvor man som regel får beskjed om å ta seg en runde rundt kvartalet og trekke litt frisk luft før men prøver å komme inn igjen. Eller får beskjed om å roe seg ned før man blir kastet ut. :)

Har jeg aldri hørt om. De sier "gå hjem".

;)

Keva
KevaInnlegg: 17583
05.02.14 23:24
Lightning: Du skriver mye på Midtøsten-forumet, har jeg sett. Du skriver veldig saklig med stor kunnskap. Jeg skjønner ikke at du klarer å holde ut så lenge med enkelte av dine motdebattanter der: 2-3 av dem skriver mye, men de klarer neppe å lage mer enn 1 av 4 innlegg mot motdebattant innenfor VGD-regelverket, resten er respektløs, usaklig og negativ personfokus. De er "grossister" på sletta innlegg, men MOD klarer av en eller annen grunn ikke å få dem utestengt, uansett hvor mye sjikane trolla der presterer.

Veldig enig med deg, både om Aicat og om trollene.

Et par av de verste har vel vært kastet ut et antall ganger, men kommer stadig tilbake - enkelte med nick som demonstrativt tilkjennegir at det dreier seg om samme person...

Mod lar også alt for mye av sjikanen stå, synes jeg. Jødehat-beskyldninger er f.eks. veldig usaklig og stygt, men Mod lar slikt passere 9 av 10 ganger.

Lightning
LightningInnlegg: 11853
06.02.14 01:14
Jaddadu: Det å kalle noen for dumme lavpannede idioter er ikke diskriminering, men i aller høyeste grad en del av ytringsfriheten, og de som sitter som ledere i enkelte forum og hevder at slikt ikke tillates, burde bli sparket ut av all samfunsdebatt, plantet på hekken av en renovasjonsbil, og satt til å sortere råttent avfall... da hadde de nok lært en lekse tenker nå jeg.

Det er VG Nett som eier dette forumet, og det er derfor VG Netts selvfølgelige rett til både å bestemme reglene her og å håndheve VGD-regelverket etter beste skjønn.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
06.02.14 08:31
Jaddadu: I et fritt land trenger vi et forum med total ytringsfrihet, men alle som kommer med trusler om vold og direkte diskriminering av enkelt personer, burde utestenges på livstid.  Det å kalle noen for dumme lavpannede idioter er ikke diskriminering, men i aller høyeste grad en del av ytringsfriheten, og de som sitter som ledere i enkelte forum og hevder at slikt ikke tillates, burde bli sparket ut av all samfunsdebatt, plantet på hekken av en renovasjonsbil, og satt til å sortere råttent avfall... da hadde de nok lært en lekse tenker nå jeg.

Dette hører vi rett som det er. Og det er fullstendig utopisk. Det ville sklidd ut til de grader. For det er jo ikke sånn at trusler og oppfordringer til lovbrudd kommer av seg selv. I mange diskusjoner er det fordi man begynner i det små og så bygger det seg opp - til folk går helt bananas. Vi må gripe inn FØR folk begynner og sloss, akkurat som alle andre steder i verden. Vakter på et utested lar ikke folk stå og skrike til hverandre, da er det ut. Samme her.

Du skriver "total ytringsfrihet" - hva er det for noe egentlig? At man skal kunne ytre hva man vil? Det er ikke slik at ytringsfrihet står OVER alle andre lover i samfunnet. Du har f eks krav på privatliv og jeg kan ikke ytre ting som krenker deg i den sammenheng. Det gjelder f eks informasjon om seksuallivet ditt, private ting, sykdommer osv. 

Det samme gjelder eiendomsretten, som begrenser HVOR du kan ytre deg. Du kan ikke starte en butikk, og så gå inn på konkurrentens butikk og ytre at din butikk er bedre.

Det er altså ikke noe som heter "total ytringsfrihet" - det er i såfall anarki. Og det er neppe noe god modell for en debatt.

Øyvind

tr0ndern
tr0ndernInnlegg: 12384
06.02.14 10:10

"De fleste tråder blir tulletråder når du begynner å skrive i dem. Har du noe tall på hvor mange tråder du har ødelagt?"

 

Slikt mener altså tydeligvis MOD er en "bra måte å diskutere på", all den tid innlegget forstatt står, til tross for innrapportering. Men når man vet hvem som har skrevet ovennevnte innlegg, og vedkommendes politiske syn, er det jo ikke så rart.

(Innlegget ble redigert 06.02.14 10:11)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
06.02.14 10:35
tr0ndern: Slikt mener altså tydeligvis MOD er en "bra måte å diskutere på", all den tid innlegget forstatt står, til tross for innrapportering. Men når man vet hvem som har skrevet ovennevnte innlegg, og vedkommendes politiske syn, er det jo ikke så rart.

Igjen (og sikkert for 200. gang): Dette er IKKE Høyesterett. 

I Høyesterett er det slik at alle dommer som vedtas er lovgivende for alle domstoler under - og for hvordan fremtidige dommer skal dømmes.

Noen av dere synes å tro at det fungerer på samme måte på et nettforum. Unnskyld meg - men hallo?

At du klarer å finne et innlegg som du har rapportert som vi IKKE har gjort noe med - betyr faktisk IKKE at SLIK ER NÅ LOVEN! Retten er hevet.

Det er både en logisk feilslutning, og kverulerende.

At du i tillegg antyder at nettopp din rapportering ikke ble fulgt pga. det politiske synet på den som hadde skrevet innlegget - og dermed også at moderatorene sympatiserer med dette synet - er konspirerende og usant.

Øyvind

(Innlegget ble redigert 06.02.14 10:36)

Romlingane
RomlinganeInnlegg: 15796
06.02.14 11:05
VG Nett: Har jeg aldri hørt om. De sier "gå hjem". ;)

Det er klart, de som begynner å slåss eller blir så fulle at de ikke klarer å gjøre rede for seg, må selvfølgelig ut. :)

Men det du sier om å gripe ut før det går så langt, kan for eksempel innebære advarsler i form av PM eller en ukes utestengelse.

trondergutt
tronderguttInnlegg: 31666
06.02.14 11:25
VG Nett: Igjen (og sikkert for 200. gang): Dette er IKKE Høyesterett.

Hender det at du blir trøtt og lei av jobben din ? :)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
06.02.14 11:46
trondergutt: Hender det at du blir trøtt og lei av jobben din ? :)

Forbausende sjelden faktisk. Jeg jobber med masse fine folk og kule prosjekter i VG. Nå holder vi på med redaksjonelt regnskap for 2013 - etter samme mønster som det i fjor:

http://www.vg.no/spesial/2013/regnskap/

Øyvind

Lightning
LightningInnlegg: 11853
06.02.14 14:01
Keva: Jødehat-beskyldninger er f.eks. veldig usaklig og stygt, men Mod lar slikt passere 9 av 10 ganger.

Ja, jødehat-beskyldningene er eksempler på horribelt avsporende og veldig ulogisk personfokus. Tenk om f. eks. berettiget kritikk av Putin-regjeringen eller påpekning av omfattende korrupsjon i et eller annet østeuropeisk land ble lagt ut som "hat mot den slaviske rasen". Og hvis man så viser til at mange respektable folk i østeuropeiske land kommer med samme kritikk, avfeies denne interne kritikken med at den bare kommer fra "selv-hatende slavere"....

(Innlegget ble redigert 06.02.14 14:01)

Jaddadu
JaddaduInnlegg: 3734
06.02.14 22:15
VG Nett: Du skriver "total ytringsfrihet" - hva er det for noe egentlig? At man skal kunne ytre hva man vil? Det er ikke slik at ytringsfrihet står OVER alle andre lover i samfunnet. Du har f eks krav på privatliv og jeg kan ikke ytre ting som krenker deg i den sammenheng. Det gjelder f eks informasjon om seksuallivet ditt, private ting, sykdommer osv.

Vel, dette minner ikke mye om den avisen som selv distribueres over hele landet, og som har som mål å frembringe oppslag som kan sjokkere mest mulig. Det er stor forskjell på å overgå alle lover i samfunnet verbalt, til å krenke dem, men språklig sett, som er den eneste reelle form i dette forumet, må kunne stå nærmest fritt, for her er alle anonyme, og da trenger vi ikke noen Stasifundametalister til å lage kvasiregler.

XD

(Innlegget ble redigert 06.02.14 22:18)

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
06.02.14 22:18
Jaddadu: Vel, dette minner ikke mye om den avisen som selv distribueres over hele landet, og som har som mål å frembringe oppslag som kan sjokkere mest mulig. Det er stor forskjell på å overgå alle lover i samfunnet, til å krenke dem, men språklig sett, som er den eneste reelle form i dette forumet, må kunne stå nærmest fritt, for her er alle anonyme, og da trenger vi ikke noen Stasifundametalister til å lage kvasiregler.

Du bruker sterke ord: Stasifundamentalister - fordi vi har et sett regler? 

VG har ikke som mål å "sjokkere mest mulig". Det er en tabloid avis med både kjendiser, gravende journalistikk, utenriks, sport og underholdning.

Øyvind

Bror_min
Bror_minInnlegg: 5124
07.02.14 12:35
VG Nett: Har jeg aldri hørt om. De sier "gå hjem".

Samme opplevelse, pluss at samtalen pleier å foregå omtrent slik:

"Detta ække stedet for deg."

"Jammen, jeg skal jo spelle her! Vi skal gå på kl 23. Alle instrumentene mine står allerede på scenen."

"Hakke noe å si, gå hjem og slapp av du."

 

Sitat
SitatInnlegg: 9588
07.02.14 13:29
Bror_min: Samme opplevelse, pluss at samtalen pleier å foregå omtrent slik: "Detta ække stedet for deg." "Jammen, jeg skal jo spelle her! Vi skal gå på kl 23. Alle instrumentene mine står allerede på scenen." "Hakke noe å si, gå hjem og slapp av du."

Hehe :-)

Knaxern
KnaxernInnlegg: 38343
07.02.14 18:56

Savner roperten, og synd at kamptrådene ikke er linket til vg-live lenger :-'(

Jaddadu
JaddaduInnlegg: 3734
07.02.14 20:41
VG Nett: Du bruker sterke ord: Stasifundamentalister - fordi vi har et sett regler?  VG har ikke som mål å "sjokkere mest mulig". Det er en tabloid avis med både kjendiser, gravende journalistikk, utenriks, sport og underholdning. Øyvind

Skal vedde 1 million på hvilket regjeringsalternativ du stemmer på... din avis er jo medlem, så da er det jo bare å slå sammen 2 og 2.

For hvem er du som tror du har makt til å sette regler ?... anbefaler å legge ned hele forumet dersom dere ikke kan akseptere noen språklig form som i realiteten ofte ytres i det daglige og ikke minst på de visuelle medier.

VGD er ingen visuell debatt kanal, derfor burde det være reelle muligheter for å kunne bruke sin ytringsfrihet, når den virkelig er reel i direkte kontakt ellers i samfunnet.

Men det er nå min mening, men også den rette.

XD

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
07.02.14 23:31
Jaddadu: Skal vedde 1 million på hvilket regjeringsalternativ du stemmer på... din avis er jo medlem, så da er det jo bare å slå sammen 2 og 2. For hvem er du som tror du har makt til å sette regler ?... anbefaler å legge ned hele forumet dersom dere ikke kan akseptere noen språklig form som i realiteten ofte ytres i det daglige og ikke minst på de visuelle medier. VGD er ingen visuell debatt kanal, derfor burde det være reelle muligheter for å kunne bruke sin ytringsfrihet, når den virkelig er reel i direkte kontakt ellers i samfunnet.

Øh javel. Hva jeg personlig mener er da forholdsvis irrelevant. Og neppe som du tror uansett.

Jeg har ikke laget reglene, men de er greie de. Takk for anbefalingen. 

Ytringsfrihet er ikke knyttet til den enkelte kanal som finnes, men er en generell rettighet du har i samfunnet. Den trumfer heller ikke andre rettigheter folk har, slik som mange har for vane å påstå.

Når det er sagt så er ytringsfrihet noe av det beste vi har i samfunnet.

Likevel trenger mennesker regler, normer og lover for å omgås. Så får man gjerne være uenige med dem.

Øyvind

StevenPatrick
StevenPatrickInnlegg: 28113
07.02.14 23:44
VG Nett: Likevel trenger mennesker regler, normer og lover for å omgås. Så får man gjerne være uenige med dem.

Helt klart, og jeg tror ikke dere som gruppe støtter et politisk syn, en religion eller et fotballag.
Det blir rett og slett litt for dumt å hevde slike ting.

Det jeg derimot ikke skjønner, det er hvorfor dere "velger" å gjøre deres egen jobb vanskeligere enn den trenger å være.
Åpne PM inn mot MOD, gi advarsler, små enkle grep som med et trykk i begynnelsen vil, sannsynligvis, lette deres egne oppgaver senere. 
Det er mulig det er tekniske vansker jeg ikke ser, men...? 

Jean_Grey
Jean_GreyInnlegg: 4126
07.02.14 23:45
VG Nett: Men det betyr ikke at man skal ta agnet og begynne og oppføre seg tåpelig.

Jeg tror du har meget rett i dette. Det skal ikke forundre meg om dette kan være en bevisst taktikk fra disse debattantenes side for å fremprovosere situasjoner, få motdebattanter til å tippe over slik at de blir bannet.

(Innlegget ble redigert 07.02.14 23:45)

Jaddadu
JaddaduInnlegg: 3734
08.02.14 22:28
VG Nett: Øh javel. Hva jeg personlig mener er da forholdsvis irrelevant. Og neppe som du tror uansett. Jeg har ikke laget reglene, men de er greie de. Takk for anbefalingen.  Ytringsfrihet er ikke knyttet til den enkelte kanal som finnes, men er en generell rettighet du har i samfunnet. Den trumfer heller ikke andre rettigheter folk har, slik som mange har for vane å påstå. Når det er sagt så er ytringsfrihet noe av det beste vi har i samfunnet. Likevel trenger mennesker regler, normer og lover for å omgås. Så får man gjerne være uenige med dem. Øyvind

Jammen hør nå her.... VGD er et livløst forum, INGEN kan ta fysisk skade av vokabulære utalelser, men dersom noen tar psykisk skade, er det vel ganske enkelt å utestenge dem som ikke takler en språklig smerte, da har de egentlig ingen ting her å gjøre, eller så bør de som har satt reglene bare søke seg ut av samfunnet, for deres egen sikkerhets skyld.

Det finnes jo de som har tatt livet sitt p.g.a. skikane i media, men det er noe helt annet og har liten relasjon til et slikt forum som VGD.

Ikke sikkert du forstår hva jeg vil fram til, men det er i grunnen meg revnende likegyldig.

XD

GARDSDATTRA
GARDSDATTRAInnlegg: 57603
08.02.14 23:11
Jaddadu: Jammen hør nå her.... VGD er et livløst forum, INGEN kan ta fysisk skade av vokabulære utalelser, men dersom noen tar psykisk skade, er det vel ganske enkelt å utestenge dem som ikke takler en språklig smerte, da har de egentlig ingen ting her å gjøre, eller så bør de som har satt reglene bare søke seg ut av samfunnet, for deres egen sikkerhets skyld.

Mangt og mye man skal lese på vgd, det skal være sikkert.

VG Nett
VG NettInnlegg: 18708
09.02.14 00:35
Jaddadu: Jammen hør nå her.... VGD er et livløst forum, INGEN kan ta fysisk skade av vokabulære utalelser, men dersom noen tar psykisk skade, er det vel ganske enkelt å utestenge dem som ikke takler en språklig smerte, da har de egentlig ingen ting her å gjøre, eller så bør de som har satt reglene bare søke seg ut av samfunnet, for deres egen sikkerhets skyld.

Selvsagt kan folk skades av hva noen skriver på nettet! Enten det er på VGD eller andre steder. Folk kan bli syke, få psykiske problemer, tape penger, forhold kan ødelegges, sikkerhetsmessige problemer osv.

Vi er nødt til å ha regler her - og folk som ser etter at de blir fulgt. Så enkelt er det. Om mennesker hadde en mekanisme som gjorde at vi aldri skadet eller plagde andre mennesker, hadde vi ikke hatt behov for hverken politi, vakter eller rettsvesen. 

Øyvind

Sitat
SitatInnlegg: 9588
09.02.14 01:10
Jean_Grey: Jeg tror du har meget rett i dette. Det skal ikke forundre meg om dette kan være en bevisst taktikk fra disse debattantenes side for å fremprovosere situasjoner, få motdebattanter til å tippe over slik at de blir bannet.

Jepp, opplever dette i en tråd nå, men jeg takler det fint og morer meg med det istedenfor da det er lett match, selv om det er sånn ca 8 mot 1 :-)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg