Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Likestilling kun til fordel for jenter

NYTT TEMA
eurepides
eurepidesInnlegg: 14598
06.03.15 17:18

Denne artikkelen forteller om hvordan kvinner får kjønnspoeng for å søke på guttedominerte studier:

http://www.aftenposten.no/okonomi/Jenter-far-ekstrapoeng-for-a-ta-guttedominerte-studier-7924414.html

Imidlertid så er problemet at det ikke er like sant motsatt vei. Det er få studier som gir kjønnspoeng for menn.

Dette må jo være galt. Skal det være likestilling må det oppfordres til et samfunn hvor begge kjønn deltar like mye i hvert arbeide så langt det går.

ibux99
ibux99Innlegg: 4608
06.03.15 17:59
eurepides: Denne artikkelen forteller om hvordan kvinner får kjønnspoeng for å søke på guttedominerte studier:

Det samme gjelder gutter også. Sykepleien, videre jordmorstudier.

Selv er jeg imot kvotering. Jeg tror på likeverd, ikke likestilling.

joplina
joplinaInnlegg: 60506
06.03.15 19:10
eurepides: Dette må jo være galt. Skal det være likestilling må det oppfordres til et samfunn hvor begge kjønn deltar like mye i hvert arbeide så langt det går.

Det er vel et forsøk på å få kvinner opp og frem i samme grad som menn. Vi er ikke der enda. Årsaken vites ikke.

"I norsk næringsliv er bare 13 prosent av topplederne kvinner, ifølge forsker Mari Teigen ved Institutt for samfunnsforskning.

Det er langt lavere enn i andre deler av samfunnet, som i det offentlige og i politikken, der andelen kvinner på toppen er nærmere 40 prosent."

eurepides
eurepidesInnlegg: 14598
06.03.15 19:50
ibux99: Selv er jeg imot kvotering. Jeg tror på likeverd, ikke likestilling.

Noen ganger i historiens forløp trengs det kanskje drahjelp. Kvinner har gått fra å ikke kunne stemme engang til å kunne endelig delta i arbeidslivet.

Dette har nok vært en prosess som ikke har kommet helt naturlig for seg. Jeg forstår veldig godt at man trenger visse reguleringer for å sørge for likhet. I det minste for en stund for å utjevne forskjeller.

eurepides
eurepidesInnlegg: 14598
06.03.15 19:52
joplina: Det er vel et forsøk på å få kvinner opp og frem i samme grad som menn. Vi er ikke der enda. Årsaken vites ikke. "I norsk næringsliv er bare 13 prosent av topplederne kvinner, ifølge forsker Mari Teigen ved Institutt for samfunnsforskning. Det er langt lavere enn i andre deler av samfunnet, som i det offentlige og i politikken, der andelen kvinner på toppen er nærmere 40 prosent."

Toppledelse er kanskje også dominert av menn som kommer fra den generasjonen hvor kvinner fortsatt ikke hadde fått alle rettighetene sine enda?

Det tar kanskje mer tid rett og slett for at disse skal skiftes ut og nye komme inn?

joplina
joplinaInnlegg: 60506
06.03.15 20:10
eurepides: Toppledelse er kanskje også dominert av menn som kommer fra den generasjonen hvor kvinner fortsatt ikke hadde fått alle rettighetene sine enda? Det tar kanskje mer tid rett og slett for at disse skal skiftes ut og nye komme inn?

Ja, det tar jo åpenbart tid....

Fra linken: "Anniken Huitfeldt er leder for Arbeiderpartiets kvinnenettverk. Hun er overrasket over den lave kvinneandelen i næringslivet.

- Hadde jeg sett disse tallene for 20 år siden hadde jeg ikke trodd det. Alle kvinnene som rykket inn på jusstudiene og Handelshøyskolen - vi trodde vi skulle rykke rett inn i næringslivet. I dag er jeg 45, og det har vi jo ikke gjort. Dette går mye saktere enn vi forestilte oss, sier hun.

Hun mener hennes egen generasjon kvinner har vært for optimistiske til egen karriere.

- Menn velger menn, først og fremst fordi de velger ledere som ligner på dem selv. Mange kvinner har selv ikke villet høre snakk om feminisme, men tenker at karrierestegene skal skje av seg selv, men det har de åpenbart ikke gjort, sier hun."

 

Bare 13%  kvinnelige toppledere i norsk næringsliv etter typ 20 år.....man kan jo lure på hva prosentandelen er etter 40 år da.....26% eller 36% eller 66% kanskje....

ibux99
ibux99Innlegg: 4608
06.03.15 20:15
eurepides: I det minste for en stund for å utjevne forskjeller.

Absolutt, like rettigheter og lik lønn osv

Men det er forskjell på menn og kvinner, det gjelder både interesser og biologi. Når det går så langt at svenske barn blir omtalt som hen, at jenter faktisk ikke får være prinsesser eller gutter spiderman, da har det gått for langt. Vi slet lenge med foreldrepermisjonstøyset også. Klart mor skal ha lengre permisjon. Hun trenger faktisk å komme seg etter langt svangerskap og fødsel, og hun ammer.

Og hvem har vel glemt SVs kamp mot rosa lego?

Det må ikke bli unaturlig. Vi er ikke intetkjønn.

Menn må gjerne bli jordmødre, men de må konkurere på lik linje med andre søkere.

Mikey666
Mikey666Innlegg: 797
06.03.15 21:02
joplina: - Hadde jeg sett disse tallene for 20 år siden hadde jeg ikke trodd det. Alle kvinnene som rykket inn på jusstudiene og Handelshøyskolen - vi trodde vi skulle rykke rett inn i næringslivet. I dag er jeg 45, og det har vi jo ikke gjort. Dette går mye saktere enn vi forestilte oss, sier hun. Hun mener hennes egen generasjon kvinner har vært for optimistiske til egen karriere. - Menn velger menn, først og fremst fordi de velger ledere som ligner på dem selv. Mange kvinner har selv ikke villet høre snakk om feminisme, men tenker at karrierestegene skal skje av seg selv, men det har de åpenbart ikke gjort, sier hun."

Meeh. Sammen med at kvinnene tok inn Handelshøyskolen så ble kravet til utdanning og erfaring stadig større for å bli toppleder.

Så per i dag er 90% av toppledere 45 og over, da bør man ha jobbet nesten kontinuerlig fram til den tid. Det gjør beklageligvis ikke kvinner. Dette har lite med å "ansatte seg selv" men en hindring de har fått fra et biologisk synspunkt. Personer som har 1-2 år utenfor arbeidslivet i 30-åra blir sjeldent eller aldri toppledere. 

Jeg ser per i dag at (da jeg går siste året på master på Handelshøyskolen) at jentene får mye lettere jobb enn menn. Så akkurat at det er noe diskriminering på gang nekter jeg for å tro på.

tikk
tikkInnlegg: 26778
07.03.15 19:35
Mikey666: Så per i dag er 90% av toppledere 45 og over, da bør man ha jobbet nesten kontinuerlig fram til den tid. Det gjør beklageligvis ikke kvinner. Dette har lite med å "ansatte seg selv" men en hindring de har fått fra et biologisk synspunkt. Personer som har 1-2 år utenfor arbeidslivet i 30-åra blir sjeldent eller aldri toppledere.

Dessuten vil ikke kvinner dedikere seg til noen "24 timers" dag for en lederjobb.

GARDSDATTRA
GARDSDATTRAInnlegg: 57006
07.03.15 22:03
ibux99: Men det er forskjell på menn og kvinner, det gjelder både interesser og biologi

Uten kvinnene mister det talentet og det mangfoldet som vi trenger rundt bordet dersom norsk næringsliv skal lykkes i årene fremover.

Elisabeth Grieg Styreleder Grieg Star


I den kronikken jeg linker til så har Elisabeth Grieg tatt opp og drøftet en rapport utarbeidet av Markedshøyskolen og tankesmien Agenda, Menn som ikke liker karrierekvinner.


Det kan altså finnes en forklaring som kanskje ikke er så enkel å få gjort noe med. Her kreves det en holdningsendring til kjønn, da især hos menn, og da det samtidig kreves at menn skjønner viktigheten av å ha kvinner i alle ledd i arbeidslivet, så regner jeg med at vi får slite lenge.
Men det er viktig med en kjønnsbalanse i lederstrukturer, nettopp fordi kvinner og menn tenker og vurderer ulikt - med det til resultat at sammen får de et næringsliv med en langt videre horisont og bedre løsninger enn om det sitter bare menn der.


Vi trenger kvinner i bunnen, og vi trenger kvinner midt i mellom, og vi trenger kvinner på toppen, og i alle lag imellom topp og bunn.

 

 

(Innlegget ble redigert 07.03.15 22:06)

MagneSt
MagneStInnlegg: 2690
14.03.15 10:48
eurepides: Denne artikkelen forteller om hvordan kvinner får kjønnspoeng

+ mange andre tiltak også etter at jenter kom i flertall på akademiske studier. I diskusjonen herinne må du være forberedt på typen argumentasjon at finnes det ett tilfelle motsatt vei så er alt greit liksom - likestilling da.

Tanken om likestilling som like muligheter kunne jo virke sympatisk, men det har blitt omdefinert og i praksis fått en helt annen betydning og mål enn det opprinnelig uttrykte. Det siste jeg hørte var at det har vært satt inn store ressurser for å få flere kvinnelige professorater. Ikke bare egne opprettede for kvinner, men også støtte og hjelp underveis, nærmest som - vil de ikke så skal de. Og det fokuseres for det meste på jenter når det gjelder ungdom og utdanning også.

 

 

 

 

(Innlegget ble redigert 14.03.15 11:00)

AlphaBeast
AlphaBeastInnlegg: 6838
01.04.15 04:35
joplina: Det er vel et forsøk på å få kvinner opp og frem i samme grad som menn. Vi er ikke der enda. Årsaken vites ikke. "I norsk næringsliv er bare 13 prosent av topplederne kvinner, ifølge forsker Mari Teigen ved Institutt for samfunnsforskning.

Hvorfor presse frem noe som ikke er "ment" til å skje? Menn og kvinner egnes best i forskjellige yrker, hvorfor er det negativt?

Kanskje menn er bedre egnet som toppledere og ledere generelt genetisk sett? Personlighet og kunnskap spiller selvsagt en stor rolle. Kunnskap er derimot ikke den eneste og viktigste egenskapen til en god leder.

La oss vri det litt om. Det finnes nok flere millioner menn som gjerne skulle ønske å lykkes innen basketball, de er desverre bare 1.80. Uansett hvor hardt de står på, hvor mye de ønsker og prøver ,vil de aldri kunne måle seg med en mann på 2.10 med samme innstilling og ambisjoner. Snur vi det om vil mannen på 2.10 ikke egne seg for andre yrker som krever andre genetiske forutsetninger.

tikk
tikkInnlegg: 26778
01.04.15 05:26

Sitat: "Dessuten vil ikke kvinner dedikere seg til noen "24 timers" dag for en lederjobb."

Helt korrekt. De ferreste kvinner velger arbeid "24" timer i døgnet 365 dager i året  framfor familieliv og fritid.

tao
taoInnlegg: 173
03.04.15 14:25

Det er best at begge kjønn har like muligheter. Men i praksis er mulighetene ikke helt like. En del grunn ligger i tradisjon – tradisjonelt har vi lavere forventninger til kvinners økonomiske innsats for familier. Men kvinner og menn er likeverd i Norge.  Legger inn en link for moro skyld

tikk
tikkInnlegg: 26778
03.04.15 17:08
tao: tradisjonelt har vi lavere forventninger til kvinners økonomiske i

Derfor står de friere til å velge bort jobb-ansvar og prioritere familien. Noe de tydeligvis benytter seg av.

silas
silasInnlegg: 19118
10.04.15 12:17
eurepides: Denne artikkelen forteller om hvordan kvinner får kjønnspoeng for å søke på guttedominerte studier: http://www.aftenposten.no/okonomi/Jenter-far-ekstrapoeng-for-a-ta-guttedominerte-studier-7924414.html Imidlertid så er problemet at det ikke er like sant motsatt vei. Det er få studier som gir kjønnspoeng for menn. Dette må jo være galt. Skal det være likestilling må det oppfordres til et samfunn hvor begge kjønn deltar like mye i hvert arbeide så langt det går.

Likestillingsloven handler først og fremst om kvinner.

§ 1.Formål

Lovens formål er å fremme likestilling uavhengig av kjønn. Likestilling innebærer:

a)likeverd,

b)like muligheter og rettigheter,

c)tilgjengelighet og

d)tilrettelegging.

Loven tar særlig sikte på å bedre kvinners stilling.

anonymfyr
anonymfyrInnlegg: 148
10.04.15 18:22
joplina: "I norsk næringsliv er bare 13 prosent av topplederne kvinner, ifølge forsker Mari Teigen ved Institutt for samfunnsforskning.

Og færre skal det bli. 

HYYYL
HYYYLInnlegg: 42921
10.04.15 19:13
anonymfyr: Og færre skal det bli.

Hvorfor det?

anonymfyr
anonymfyrInnlegg: 148
10.04.15 22:35
HYYYL: Hvorfor det?

Den demografiske bombe.

HYYYL
HYYYLInnlegg: 42921
10.04.15 23:55
anonymfyr: Den demografiske bombe.

Morsom du.

anonymfyr
anonymfyrInnlegg: 148
12.04.15 14:12
HYYYL: Morsom du.

Abortloven sørger som at det er bare kvinner som er religiøse som føder barn. Les litt statistikk du. Se selv hvor mange land i verden likestillingen har blirr værre de siste årene. Og kvinner selv er skyldig i denne demografiske svulst. Tenker på land som Indonesia, Filippinene, Irak, Libya, som nettopp har innført sharia. Dere kvinner må bare finne dere i å bli undertrykket. Dere har jo selv stemt for det. 

HYYYL
HYYYLInnlegg: 42921
12.04.15 14:19
anonymfyr: Dere kvinner må bare finne dere i å bli undertrykket.

Er du for undertrykking av kvinner?

anonymfyr
anonymfyrInnlegg: 148
12.04.15 14:22
HYYYL: Er du for undertrykking av kvinner?

Nei men de som er for kvotering,  og imot prostitusjon er for undertrykking.

(Innlegget ble redigert 12.04.15 14:23)

HYYYL
HYYYLInnlegg: 42921
12.04.15 14:28
anonymfyr: Nei men de som er for kvotering, og imot prostitusjon er for undertrykking.

Hva er poenget ditt egentlig?

Hva vil du frem til?

anonymfyr
anonymfyrInnlegg: 148
12.04.15 14:30
HYYYL: Hva er poenget ditt egentlig? Hva vil du frem til?

At 99% av de som hevder de er feminister er for undertrykking. 

anonymfyr
anonymfyrInnlegg: 148
12.04.15 14:32
joplina: Det er vel et forsøk på å få kvinner opp og frem i samme grad som menn. Vi er ikke der enda. Årsaken vites ikke.

Og de som har fattige foreldre tar sjendnere utdanning. Hva er poenget ditt? Tror du at alle er like? 

(Innlegget ble redigert 12.04.15 14:32)

Andriken
AndrikenInnlegg: 2465
01.06.15 00:25

Vet at mange jenter som er kjønnskvotert inn på NTNU velger å avslutte studiet fordi det blir for tøft. Her har de fått plass til fordel for en gutt som kunne fullført studiet. Har dette fra sikker kilde.

Er ikke mye snakk om det, men det er sløsing med ressurser.

Kvotering har ingen ting med likestilling å gjøre. For innbitte kvinnesakskvinner har likestilling alltid handlet om å få overtaket på menn.

sanila
sanilaInnlegg: 34058
13.07.15 12:21
Andriken: Vet at mange jenter som er kjønnskvotert inn på NTNU velger å avslutte studiet fordi det blir for tøft. Her har de fått plass til fordel for en gutt som kunne fullført studiet. Har dette fra sikker kilde.
Er ikke mye snakk om det, men det er sløsing med ressurser.
Kvotering har ingen ting med likestilling å gjøre. For innbitte kvinnesakskvinner har likestilling alltid handlet om å få overtaket på

Kønns kvotering hadde vel sin tid, mon ikke det er tid for kvinner at stå på egen ben , hva det angår. Her til lands

 Når "vi ikke er der enda" som en annen debatantt, uttrykker det, kunne det meget vel skyldes at man også som kvinne må gjøre sine valg, om man ønsker karriere livet.

 

Prostitusjon er derimot en annen sak.

 

(Innlegget ble redigert 13.07.15 12:22)

alva1
alva1Innlegg: 13721
13.07.15 18:34

"Vet at mange jenter som er kjønnskvotert inn på NTNU velger å avslutte studiet fordi det blir for tøft. Her har de fått plass til fordel for en gutt som kunne fullført studiet. Har dette fra sikker kilde."

 

Så lenge du bare synser og ikke kan linke til kilden din blir det litt vanskelig å ta det du sier som en sannhet. 

Det er jo ikke sånn at jenter er mindre smarte enn gutter, så det ligger isåfall andre forhold bak. Da er det snakk om prioriteringer. En annen jente kunne vel også tatt opp plassen, så det ville heller ikke nødvendigvis blitt en gutt. 

 

alva1
alva1Innlegg: 13721
13.07.15 18:40

Du anonyme fyr. 

Vi er ikke vandrende livmødre som skal stå til ansvar for hva patriarkalske kulturer og religioner steller i stand med. Det ansvaret og den skylden ligger hos dem. Kanskje på tide å legge ansvaret der det hører hjemme? 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg