Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Asymmetriske relasjoner

NYTT TEMA
FjodorDVD
FjodorDVDInnlegg: 669
13.05.18 08:03

Et uttrykk som tas i bruk i #metoo debatter er asymmetriske relasjoner. Dette uttrykket er ikke nevnt i Norges lover såvidt jeg vet. 

Da står man der at folkedomstolen, gatas parlament og forståsegpåere definerer hva som er asymmetriske relasjoner eller hva som "ikke er greit". At presten roter med den sørgende enka for eksempel. Det er asymmetri. Men at snekkeren gjør det samme, det er greit. Eller er det greit?

At folkedomstolen bestående av selvoppnevnte dommere skal avgjøre hva som er uakseptable asymmetriske relasjoner og derved frata mennesker sin frihet og myndighet virker moralistisk i sin juridiske mangelfullhet. Så la oss hjelpe folkedomstolen litt. Hva er en uakseptabel asymmetrisk relasjon?

Doktor og pasient? Flyver og flyvertinne? Flyver og passasjer kanskje? Partileder og ungkomsomol? Prest og enke? Snekker og enke? Rødruss og 1.klassing? Filmmogul og wannabee? Hotellkonge og skjønnhet? Ordfører og sekretær? Rockestjerne og groopie? Professor og student? Trener og atlet? Milliardær og fattig skjønnhet? Alfahann og kvinne? Mann og kvinne? Rik og fattig? Vestkantgutt og bondepike?

Asymmetrien er åpenbar, men er det dermed sagt at det er ulovlig? Er det utenkelig at enka, 1. klassingen, wannabeen, studenten eller flyvertinna også har en fri vilje og myndighet? Har en selvoppnevnt folkedomstol mandat til å frata kvinner sin frie vilje og myndighet over seg selv som menn selvsagt har?

 

 

 

 

joplina
joplinaInnlegg: 60673
13.05.18 09:53
FjodorDVD: Da står man der at folkedomstolen, gatas parlament og forståsegpåere definerer hva som er asymmetriske relasjoner eller hva som "ikke er greit".

Nei....folk kan ha sprikende personlige meninger om den saken og hva som passer seg/ikke passer seg..men en asymetrisk relasjon som kan få følger er relasjoner der den ene part i varierende grad er den andre parts "ansvar".

F.eks enka som oppsøker presten som sjelesørger etter tap av sin ektefelle, den ufrivillig syke/skadde som får hjelp og behandling av helsepersonell/fagfolk , den ansatte som jobber for sine overordnede, eleven og lærerne osv.

Når mennesker befinner seg i en situasjon/rolle  der overordnede er en forutsetning for at disse menneskene skal få hjelp, få lønn, få nødvendig kunnskap/utdanning eller muligheten til å fullføre noe de er satt til å gjøre, da er disse menneskene og de overordnede i et asymetrisk forhold.

(Innlegget ble redigert 13.05.18 09:55)

FjodorDVD
FjodorDVDInnlegg: 669
14.05.18 22:28
joplina: men en asymetrisk relasjon som kan få følger er relasjoner der den ene part i varierende grad er den andre parts "ansvar".

Den er grei nok. En verge og en umyndig for eksempel. Da skal tredjepart gripe inn. Slike forhold kan sikkert reguleres greit ved eksisterende lov.

Overordnet og underordnet blir mer problematisk. Benyttes frasen asymmetrisk relasjon er det ikke habilitet som diskuteres men overgrep og seksuell trakassering. Lite kan eller bør gjøres om det ikke er tilfelle? Før i tiden med strenge klasseskiller var det nok annerledes.

Saksbehandler og klient? Det blir sånn midt på treet. Jeg har lest om lege/pasient forhold som har vekket lovens oppmerksomhet. Men det har gjerne vært som følge av anmeldelse om overgrep. Om leger eller sosionomer kan ha kontakt med klienter privat vet jeg ikke. Antagelig ikke, men kan ikke huske det har vært noen slike saker uten anmeldelse. 

 

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg