Som utgangspunkt er det jo slik at alle ting, og også oss levende mennesker ikke har noen fremtid om det (les: "vi") ikke vedlikeholdes.
Å gå bakover på politisk plan for å finne noen syndebukker er vel lite hensiktsmessig. Men hadde man bygget alt av sidebaner og forbindelsesbaner som en gang i tiden var planer om, så hadde vi hatt betydelig mange fler jernbanelinjer og kilometer.
Det er jo riktig som du sier at etter at Nordlandsbanen ble åpnet i 1962 har vi av skikkelig NYE banestrekninger kun åpnet Gardermobanen i 1998. I tillegg har man dobbeltsporet Ski-Sandbukta på 90-tallet, Askerbanen i 2005 og 2011, samt dobbeltsporet Stavanger-Sandnes i 2009. (Som strengt tatt ikke er ferdig rent signalteknisk)
Man har jo derimot lagt ned en rekke baner siden det samme tidspunktet. Noen er revet, andre er nedlagt, og noen av dem har bare innstillt trafikken, men er riktignok fortsatt endel av det nasjonale jernbanenettet (F.eks Valdres og Numedalsbanen)
Ålgårdbanen er jo en bane som i sin tid ble nedlagt, men som idag endel krefter jobber for å få gjenopprettet grunnet stor folkevekst i området. Det kan jo nevnes at en fabrikk langs traseen for en tid tilbake ble nektet oppkjøp og utvidelse inn i traseområdet, nettopp av den grunn at Jernbaneverket også er inne på tanken om den kan være drivverdig igjen.
Det er klart at jernbanen som transportform har en fremtid i Norge. Den utfører allerede et enormt stykke transport endel steder. Å få alle dem som benytter tog daglig inn mot Oslo over på veien er en fysisk umulighet.
Som regionaltrafikk/intercity og forstadstrafikk så er det effektivt, trygt og svært gunstig for lokalmiljøet.
Det er nok få som vil klassifisere norske veier som gode. Det måtte isåfall være naturopplevelsene langs veien. Likevel, så føler jeg nå at man har kommet i en situasjon hvor veien går forbi toget.
På strekningen Oslo-Kristiansand (E18) begynner veien å bli noenlunde skapelig, med ganske brukbare kjøretider. Bussen går idag fortere en toget, som sliter med omtrent de sporene som da Sørlandsbanen ble åpnet på slutten av andre verdenskrig.
Med riktig satsing så har jernbanen definitivt sin posisjon også i Norge. Og med den store befolkningsveksten som kommer i det sentrale østlandet ettehvert så vil det å sikre et effektivt dobbeltsporet nettverk mellom byene muligheten for bosetning og jobb på forskjellig sted. Med en pendlerradius på 1 time vil man kunne komme ganske langt ut fra Oslo.
Om det var en fleip vet jeg ikke, men jeg har hørt det sagt at endel person i eiendomsbransjen i Oslo jobber mot slike prosjekter fordi det sies at det vil gi negativ utvikling på boligprisene. Mange lokkes til Oslo pga jobbmuligheter men vil helst bo utenfor.
Det stod jo også skrevet for en tid tilbake at private investorer, deriblant en større bank, var villige til å gå inn med kapital i Sør/vest og grenlandsbanen, fordi de var såpass sikkre på at dette ville bli en økonomisk suksess. Tenk selv antall byer langs kysten mellom Kristiansand og Drammen. Og det er ikke rent få.
Aust-Agder er vel forøvrig et av få fylker i landet uten flyplass.
Noe av den største utfordringen er vel at store deler av jernbanenettet er i ferd med å knekke sammen på et slikt vis at kundene forsvinner. Bare se på godstrafikken. Endel kunder går over til bil fordi det er altfor mange infrastruktur-relaterte problemer og forsinkelser.
Det er også et klart vrasku om regjerings feilslåtte poltikk når det kommer til oppdeling og oppslitting av jernbanen.
Norge er et lite lands, med drøyt usle 4 000km jernbanen. (Hvorfor ca 220 av dem forøvrig er dobbeltspor) , men likevel er det en lang rekke aktører som kjører her. Pr. idag er det vel 12 selskaper som kjører på norske spor. De fleste av dem godsselskaper, hvor ingen av dem driver det spesiellt godt. Man trenger stordriftsfordeler for å kunne få dette til å gå rundt i lille Norge. Men det viser jo igjen enkelte politikeres evne til å prioritere egne tanker, ideer, ønske om å finne opp hjulet på nytt, og prinsipper fremfor å faktisk lytte til fagfolk, og se hvilke erfaring man har høstet i utlandet og de resulateter man har der.
Med en slik trafikk som er f.eks langs Mjøsa idag, skulle det ha vært dobbeltspor til Lillehammer for lenge lenge siden.
Dessverre så tror jeg nok utviklingen går enda mer i feil retning om det ikke skjer noe snarest.
Folk og kunder blir naturlig nok lei av infrastruktur som stadig bryter sammen, og et forsøk på å holde dette i gang mellom all trafikk. Tapt tillit er ekstremt vanskelig å gjennvinne.
Da hjelper det ikke at Kleppa sier "me skal laga nye kryssingsspor"
Realiteten er vel at man strengt tatt burde sagt at "vi stenger Dovrebanen fra Eidsvoll til Lillehammer i 3år fremover for å bygge nytt. I den tid må dere finne andre løsninger. Velkommen tilbake til noe som fungerer i 2015"
At utbygging hjelper er det jo ingen tvil om, det ser man tydelig på tallenes tale for strekningen Sandnes-Stavanger hvor både punktlighet og antall reisende har steget betydelig.
Nå skal jeg ikke svartmale for mye, og mediene elsker jo å gjøre ting verre enn de er med tanke på hvor mange tog som faktisk kommer i rute, og hvor mange som er forsniket. Men det er ingen tvil om at noe må gjøres.
Så får vi heller så på det positive. Sett i antall tog vi avvikler på det nette vi har, så burde Norge hadde medalje og pokal. Både med tanke på antall og punktlighet. Endel av våre utenlandske kollegaer skjønner det knapt :)
Men det har jo sin pris siden fleksibilteten er tilnærmet 0..