Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

P.S. Lønning vil bli Debattleder på TV igjen

NYTT TEMA
meco
mecoInnlegg: 3344
07.12.16 14:53

Som det går det fram i dette korte portrett-intervjuet, er den gamle sluggeren åpen for tilbud.

"Vil klare like mange seere i dag"

Det tror faktisk jeg også. Men hvilken kanal er lur nok til det.

Obs. En del av innlegget falt bort da jeg postet. Prøver igjen.

(Innlegget ble redigert 07.12.16 14:55)

kansas00
kansas00Innlegg: 19761
07.12.16 21:25

Da burde han få med seg Staff  og Bauge ... litt usikker på om det var i lønning og staff bauge var med... mulig noen kan korrigere meg.

meco
mecoInnlegg: 3344
08.12.16 00:46
kansas00: Da burde han få med seg Staff og Bauge ... litt usikker på om det var i lønning og staff bauge var med... mulig noen kan korrigere meg.

Han snakker om det i videon :) Ene programmet med Bauge var hvertfall "Klart Svar" som gikk på TVN. Og så kom "Lønning & Staff" på TV2, og sist "Lønning direkte".

KingKongHalvor
KingKongHalvorInnlegg: 51064
12.12.16 09:40

Det er 15 år siden Lønning drev med dette, det er tvilsomt om han skulle klare å samle like mange seere nå i dag. Folks tv-hverdag er annerledes enn før, denne typen kontroversielle debattprogrammer hadde sin glanstid for 15-20 år siden, man får heller kose seg med artige YT-klipp.

Staff er blitt 83, har vært pensjonert mer eller mindre i 10-15 år, hans tid er nok også forbi.

meco
mecoInnlegg: 3344
13.12.16 22:45

"Folks tv-hverdag" er annerledes med at færre og færre gidder se på de debattene som er i dag, fordi de er dårlige. Egentlig er det vel bare en, den med hu teite Nrk dama som leder. Tragisk dårlig.


KingKongHalvor
KingKongHalvorInnlegg: 51064
14.12.16 22:10
meco: "Folks tv-hverdag" er annerledes med at færre og færre gidder se på de debattene som er i dag, fordi de er dårlige. Egentlig er det vel bare en, den med hu teite Nrk dama som leder. Tragisk dårlig.

Debattprogrammer var veldig populære på 80- og 90-tallet. Etterhvert ble det mer klovneri, som Lønning og Staff ble så populære på i en periode. Og med denne merkelige fyren som plutselig hylte fra tilskuerplass.
Men det ble en slutt på det også, og det var fordi seertallene gikk ned. Folk ble lei av klovnedebatter, og sikkert debattprogram generelt.

Løsningen er i hvertfall ikke å børste støv av folk som hadde gått ut på dato for 15-20 år siden, blir ikke engasjerende debatter av det.

meco
mecoInnlegg: 3344
15.12.16 19:00

Nei det ble vel sagt også at Bauge var for gammel, og siste utgave ("Lønning direkte") hadde ingen av dem og var temmelig seriøst.

Men trenger ikke være Lønning heller, det finnes andre gode kandidater.

Debatter i nyere tid er preget av for mye publikumstøy og tabloid form.
Man kan gjerne sjekke NRK klassikere som "Her og Nå" og "Åpen post" med Kjell Arnljot Wig. Debatter som kunne vare i 2 - 3 timer og gikk mer i dybden. Slike debatter er det alt for lite av i dag.

tinnyme
tinnymeInnlegg: 11026
16.12.16 12:59
meco: "Folks tv-hverdag" er annerledes med at færre og færre gidder se på de debattene som er i dag, fordi de er dårlige.

Just derfor bør vi få Per Ståle tilbake!

 

Perbu
PerbuInnlegg: 3771
04.01.17 21:40

Han er medlem av gruppa "Stopp Islamiseringen av Norge" på Facebook, så TV -stasjonene står nok i kø for å få ham med på laget.

kansas00
kansas00Innlegg: 19761
Perbu
PerbuInnlegg: 3771
06.01.17 11:48
kansas00: Tydelig at Per Ståles markedasverdi enda er gjeldende..

Jo da, som ekstrem personlighet i reality-tv, men ikke som programleder.

axce
axceInnlegg: 17670
09.01.17 23:13
meco: Som det går det fram i dette korte portrett-intervjuet, er den gamle sluggeren åpen for tilbud. "Vil klare like mange seere i dag" Det tror faktisk jeg også. Men hvilken kanal er lur nok til det.

Debattprogrammene til Per Ståle Lønning på 90-tallet var svært populære og hadde høye seertall, rundt 1 mill. seere på det meste.

"Debatten" på NRK-TV har til sammenligning 300- til 400.000 seere, til tross for at vi vel er 1 mill. flere innbyggere nå.

Årsaken til Lønnings popularitet var programmets form og hans makker Staff, var ikke godt for deltakere som ville holde agendaen sin skjult å slippe unna. Det spørs om det ikke var dette som felte disse debattprogrammene, det var mektige motstandere, som også talte media der Lønning var ansatt.

På den tid tusket de politiske partiene med Norges forhold til EU som ikke harmonerte med hva flertallet i folket ville. Erfaringene viser at vi ikke har hatt noen offentlig debatt om dette i Norge siden folkeavstemmingen i 1994. Da kunne man ikke ha skarpe debattprogrammer på TV hvor politikere kunne risikere å bli avkledd, hvormed EU-debatten blusset opp igjen. Dette ville skade de mektige ja-partiene og deres agenda om hemmelighold.

Det ble nok Lønnings fall.

(Innlegget ble redigert 09.01.17 23:15)

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 77007
09.01.17 23:29

Per Ståle Lønnings tid er forbi. Det er det ingen tvil om. 80- og 90-tallets trash-tv ville nok slitt voldsomt i dag. Det er og da var det jo småsensasjonelt. I dag fremstår det som flaut når man ser på gamle snutter fra Lønning og Staff.

Hva gjelder Debatten på NRK så er det jo også en grunn til at ikke mange ser på dette. Folkene bak er for svake, programleder Solheim er for svak i den rollen og den yngre målgruppen ser ikke på TV på den måten lenger.

De debattprogrammene som nok ville trukket mest seere vil nok fortsatt være de med ringrevene fra yrket. En såpass krass og direkte kar som Anders Magnus kunne tynt politikerne mer enn det Solheim får til i alle fall.

jakral
jakralInnlegg: 20638
10.01.17 02:11
axce: "Debatten" på NRK-TV har til sammenligning 300- til 400.000 seere, til tross for at vi vel er 1 mill. flere innbyggere nå.

Det er delvis pga svak redaksjon og den nye mediehverdagen. En annen årsak til seerflukten er nok at programmet ofte er sist på ballen i de fleste sakene når det begynner på torsdagskveldene. Kanskje har det hendt noe stort på en mandag eller tirsdag som er verdt å diskutere, og så går debatten på alle nettmedier, nyhetskanaler, Dagsnytt18 og i sosiale medier i et par dager, alle får sagt sitt, og når torsdagskvelden og Solheim står der føles alt utdebattert. Man gidder ikke enda en oppsummeringsrunde i en time med de samme makthaverne som har preget nyhetsbildet i et par dager allerede.

vadefugl
vadefuglInnlegg: 40231
10.01.17 04:42

Han vi nok ha høyere lønning. Tok dere den?

axce
axceInnlegg: 17670
10.01.17 21:57
GiPazzini_85: Per Ståle Lønnings tid er forbi. Det er det ingen tvil om. 80- og 90-tallets trash-tv ville nok slitt voldsomt i dag. Det er og da var det jo småsensasjonelt. I dag fremstår det som flaut når man ser på gamle snutter fra Lønning og Staff. Hva gjelder Debatten på NRK så er det jo også en grunn til at ikke mange ser på dette. Folkene bak er for svake, programleder Solheim er for svak i den rollen og den yngre målgruppen ser ikke på TV på den måten lenger. De debattprogrammene som nok ville trukket mest seere vil nok fortsatt være de med ringrevene fra yrket. En såpass krass og direkte kar som Anders Magnus kunne tynt politikerne mer enn det Solheim får til i alle fall.

Er litt merkelig at de store sakene befolkningen har minst kunnskaper om mangler i den offentlige debatten. Dette gjelder f.eks  EØS-avtalen og TTIP-forhandlingene.

Stortinget handler på vegne av befolkningen. Hvordan skal stortinget kunne bli representativt for befolkningen når befolkningen ikke har kunnskaper om de viktige sakene?

Vårt styringssystem er helt avhengig av en åpen offentlig debatt om de viktige sakene, og at disse er tema ved valgene.

Mener at Europautredningen har en god beskrivelse av hvor viktig demokratiet er av kunnskap og debatt:

"Kunnskap og debatt er viktige elementer i et demokratisk styre. Godt kunnskapsgrunnlag kan bedre utformingen og gjennomføringen av politikken og sikre at handlingsrommet blir utnyttet i størst mulig grad. Debatt og meningsutveksling bidrar til å øke politikkens og tilknytningsformens legitimitet. Velgere kan holde sine representanter ansvarlige, feil kan avdekkes og atferd korrigeres. Fravær av debatt bidrar til å svekke kunnskapsgrunnlaget, redusere handlingsrommet, gir svakere legitimitet og kan potensielt bidra til å undergrave tilliten til politikerne og det politiske system. Uten kunnskap kan heller ikke borgerne kjenne sine rettigheter og utøve sine plikter."

Og om medias samfunnsoppgave:

"Mediedekningen har en klar kobling mot kunnskap og demokrati. I moderne demokratier spiller media en avgjørende rolle for å sikre et godt og åpent samfunn. Media er gitt en samfunnsoppgave. Som velgere og borgere skal vi gjennom mediene få informasjon og analyser om politikk, alternativer og konsekvenser. Media skal være en vaktbikkje som skal følge politikere og andre beslutningstakere, og holde de styrende ansvarlig. Media skal også være sporhund som skal grave frem informasjon som andre ønsker holdes skjult, og samtidig spore virkninger når snoren er klippet og hverdagen har satt inn. Endelig skal media bidra til å forme samfunnsdebatten, gi oss bilder og perspektiver."

Den aller beste måten befolkningen kan få kunnskaper om sak og politikernes holdning til sak på, er TV-debatter hvor informasjon som politikerne ønsker holdt skjult, blir gravd fram av objektive programledere.

Den beste måten politikerne kan stoppe en åpen offentlig debatt, er å samrøre med media. Der ligger nok årsaken til at de "skarpe" TV-debattene ble fjernet på 90-tallet.

(Innlegget ble redigert 10.01.17 21:58)

axce
axceInnlegg: 17670
10.01.17 22:33
jakral: Det er delvis pga svak redaksjon og den nye mediehverdagen. En annen årsak til seerflukten er nok at programmet ofte er sist på ballen i de fleste sakene når det begynner på torsdagskveldene. Kanskje har det hendt noe stort på en mandag eller tirsdag som er verdt å diskutere, og så går debatten på alle nettmedier, nyhetskanaler, Dagsnytt18 og i sosiale medier i et par dager, alle får sagt sitt, og når torsdagskvelden og Solheim står der føles alt utdebattert. Man gidder ikke enda en oppsummeringsrunde i en time med de samme makthaverne som har preget nyhetsbildet i et par dager allerede.

Det er klart at når TV-kanaler legger ned debattprogram, så forsvinner jo publikums interesse, folk venner seg til at man får ikke nødvendig informasjon verken om saker eller politikernes holdninger til sakene.

"Mediedekningen har en klar kobling mot kunnskap og demokrati. I moderne demokratier spiller media en avgjørende rolle for å sikre et godt og åpent samfunn. Media er gitt en samfunnsoppgave. Som velgere og borgere skal vi gjennom mediene få informasjon og analyser om politikk, alternativer og konsekvenser. Media skal være en vaktbikkje som skal følge politikere og andre beslutningstakere, og holde de styrende ansvarlig. Media skal også være sporhund som skal grave frem informasjon som andre ønsker holdes skjult, og samtidig spore virkninger når snoren er klippet og hverdagen har satt inn. Endelig skal media bidra til å forme samfunnsdebatten, gi oss bilder og perspektiver."

Det er debattprogram på TV som mest effektivt gir folk kunnskaper om politikernes holdninger til sakene. Slike program gir selvsagt også kunnskaper om den enkelte sak, og i sum gir det befolkningen et godt grunnlag for å foreta valg og rett sammensetning av stortinget. 

Den fjerde statsmakt kan også brukes effektivt til å kneble åpen offentlig debatt, slik vi ser det i Norges forhold til EU.

Synd at vi har så feige politikere som ikke tør å holde politikken sin fram for velgerne. 

 

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 77007
11.01.17 03:18
axce: Er litt merkelig at de store sakene befolkningen har minst kunnskaper om mangler i den offentlige debatten. Dette gjelder f.eks EØS-avtalen og TTIP-forhandlingene. Stortinget handler på vegne av befolkningen. Hvordan skal stortinget kunne bli representativt for befolkningen når befolkningen ikke har kunnskaper om de viktige sakene? Vårt styringssystem er helt avhengig av en åpen offentlig debatt om de viktige sakene, og at disse er tema ved valgene. Mener at Europautredningen har en god beskrivelse av hvor viktig demokratiet er av kunnskap og debatt: "Kunnskap og debatt er viktige elementer i et demokratisk styre. Godt kunnskapsgrunnlag kan bedre utformingen og gjennomføringen av politikken og sikre at handlingsrommet blir utnyttet i størst mulig grad. Debatt og meningsutveksling bidrar til å øke politikkens og tilknytningsformens legitimitet. Velgere kan holde sine representanter ansvarlige, feil kan avdekkes og atferd korrigeres. Fravær av debatt bidrar til å svekke kunnskapsgrunnlaget, redusere handlingsrommet, gir svakere legitimitet og kan potensielt bidra til å undergrave tilliten til politikerne og det politiske system. Uten kunnskap kan heller ikke borgerne kjenne sine rettigheter og utøve sine plikter." Og om medias samfunnsoppgave: "Mediedekningen har en klar kobling mot kunnskap og demokrati. I moderne demokratier spiller media en avgjørende rolle for å sikre et godt og åpent samfunn. Media er gitt en samfunnsoppgave. Som velgere og borgere skal vi gjennom mediene få informasjon og analyser om politikk, alternativer og konsekvenser. Media skal være en vaktbikkje som skal følge politikere og andre beslutningstakere, og holde de styrende ansvarlig. Media skal også være sporhund som skal grave frem informasjon som andre ønsker holdes skjult, og samtidig spore virkninger når snoren er klippet og hverdagen har satt inn. Endelig skal media bidra til å forme samfunnsdebatten, gi oss bilder og perspektiver." Den aller beste måten befolkningen kan få kunnskaper om sak og politikernes holdning til sak på, er TV-debatter hvor informasjon som politikerne ønsker holdt skjult, blir gravd fram av objektive programledere. Den beste måten politikerne kan stoppe en åpen offentlig debatt, er å samrøre med media. Der ligger nok årsaken til at de "skarpe" TV-debattene ble fjernet på 90-tallet.

Er helt enig med deg at mange viktige saker burde kommet mer frem i lyset i form av f.eks debattprogrammer. Men ser ikke for meg at Lønning og Staff ville hatt en debatt, i alle fall ikke med særlig dybde, om f.eks TTIP.

Problemet i dag er at det foregår mange gode debatter, men det er ikke så mange som følger debattene på P2, fra Litteraturhuset og annet. De blir ofte stuet bort på radioprogrammer som enten går på morgenen, tidlig kveld eller i helgene. Altså ikke akkurat "prime time".

Men samtidig ser en også at "den fjerde statsmakt" er i ferd med å forvitre som vaktbikkje og selv Erna Solberg sa for et par år siden at huns synes at hun får mindre og mindre utfordrende spørsmål. I stedet for å drive med mer gravende journalistikk så beveger media seg heller mot "den femte statsmakt" (sosiale media) da dette er billigere og lettere å selge inn "lette" saker mot.

axce
axceInnlegg: 17670
11.01.17 15:51

GiPazzini_85: "Er helt enig med deg at mange viktige saker burde kommet mer frem i lyset i form av f.eks debattprogrammer. Men ser ikke for meg at Lønning og Staff ville hatt en debatt, i alle fall ikke med særlig dybde, om f.eks TTIP.

Problemet i dag er at det foregår mange gode debatter, men det er ikke så mange som følger debattene på P2, fra Litteraturhuset og annet. De blir ofte stuet bort på radioprogrammer som enten går på morgenen, tidlig kveld eller i helgene. Altså ikke akkurat "prime time".

Men samtidig ser en også at "den fjerde statsmakt" er i ferd med å forvitre som vaktbikkje og selv Erna Solberg sa for et par år siden at huns synes at hun får mindre og mindre utfordrende spørsmål. I stedet for å drive med mer gravende journalistikk så beveger media seg heller mot "den femte statsmakt" (sosiale media) da dette er billigere og lettere å selge inn "lette" saker mot."

------------------------------

Denne tråden handler jo om Per Ståle Lønning og muligheten for et comeback, og jeg tillot meg å kanskje gå litt utenom temaet. Nei, nå bør Lønning fortsette å være pensjonist. 

Men hvordan bryte det kompakte "rakettskjoldet" sammensausingkameratene har satt opp for å holde viktige saker utenfor den offentlige debatten og som tema i valgkampene?

Medias samfunnsoppgave er å være folkets vaktbikkje mot beslutningstakerne. Nå kan man si at det er motsatt, at media er beslutningstakernes vaktbikkje mot befolkningen.

Da er det opp til regjeringen/stortinget å gjenskape medias egentlige samfunnsoppgave.

 

Langorm
LangormInnlegg: 7743
11.01.17 19:35

Jeg husker Lønning og Staff sine underholdnings-programmer, med stor fornøyelse. Det var fra en tid folk forsto forskjellen mellom hvalkjøtt og fersken ( eller hva det nå var ). Så kom det nyere tider, hvor noen kom i overskudd av bedre vitenheter. Og siden den tid har lite endret seg.

nostalgikern
nostalgikernInnlegg: 9842
11.02.17 12:54
meco: Han snakker om det i videon :) Ene programmet med Bauge var hvertfall "Klart Svar" som gikk på TVN. Og så kom "Lønning & Staff" på TV2, og sist "Lønning direkte".

Kunne vært moro med litt slik lurvete og fresk debatt-opplegg igjen. Litt i tillegg til det velstriglede og velregisserte man har i dag.  Men slik ser nok ikke dagens ledelser på slikt, men allslags "råpreik" om f.eks. sex, det tillates i andre sammenhenger og programmer, nesten ikke måte på da.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg