Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Norske journalister stemmer knallrødt

NYTT TEMA
dapre
dapreInnlegg: 1225
11.05.17 22:29

Norske journalister stemmer knallrødt

Litt synd at den hopen med venstrevridde skal opplyse den resterende delen av befolkningen om norsk politikk. Snakk om å sette bukken til havresekken.

Hva med et kvoteringssystem ? ;)

 

(Innlegget ble redigert 11.05.17 22:34)

Lyngen
LyngenInnlegg: 1382
12.05.17 09:51

Overskriften din stemmer ikke med målingen. Falsk nyhet du kommer med. Hadde du skevet en slik overskrift i en avis hadde du vært en værsting og antagelig en som bruker sitt politiske ståsted i jobben slik seriøse journalister ikke gjør.

(Innlegget ble redigert 12.05.17 09:53)

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24121
12.05.17 09:55
dapre: Norske journalister stemmer knallrødt Litt synd at den hopen med venstrevridde skal opplyse den resterende delen av befolkningen om norsk politikk. Snakk om å sette bukken til havresekken. Hva med et kvoteringssystem ? ;)

Medlemmene i fagforeningen Norsk Journalistlag er rødere enn befolkningen forøvrig. Bombe!

dapre
dapreInnlegg: 1225
13.05.17 00:02
Lyngen: Overskriften din stemmer ikke med målingen. Falsk nyhet du kommer med. Hadde du skevet en slik overskrift i en avis hadde du vært en værsting og antagelig en som bruker sitt politiske ståsted i jobben slik seriøse journalister ikke gjør.

Kanskje en fordel om du klikker på linken ? Det er MSN/NTB som har laget overskriften, ikke jeg.

Neste gang får du forklare hva som er feil, og ikke bare si at noe er det.

Perspektiver
PerspektiverInnlegg: 5699
14.05.17 09:15
dapre: Litt synd at den hopen med venstrevridde skal opplyse den resterende delen av befolkningen om norsk politikk. Snakk om å sette bukken til havresekken. Hva med et kvoteringssystem ? ;)

Kan ikke se at de skriver knallrødt i hvert fall , snarere knallblått.

Hva de stemmer for være opp til dem men det påvirker ikke hvilken side artiklene de står på i det de skriver og det er så langt fra knallrødt som det kan være.

(Innlegget ble redigert 14.05.17 09:17)

Lyngen
LyngenInnlegg: 1382
14.05.17 18:50
dapre: Kanskje en fordel om du klikker på linken ? Det er MSN/NTB som har laget overskriften, ikke jeg. Neste gang får du forklare hva som er feil, og ikke bare si at noe er det.

Da er dere like dårlige på å lage korrekte overskrifter. Rødt fikk 8,3 %. Høyre 23. Ren matematikk det. Fakta fra den målingen er at journalistene ligger litt mer mot venstre enn resten og at det ikke er så mange frp´ere som velger å bli journalister (det er ikke så overraskende).

JudasT
JudasTInnlegg: 5303
15.05.17 09:55
Lyngen: Da er dere like dårlige på å lage korrekte overskrifter. Rødt fikk 8,3 %.

Du er ikke helt redelig, for å uttrykke det diplomatisk. Som du godt veit, er det forskjell på rødt og Rødt. De røde partiene fikk 59% av journalistenes stemmer, og det er ca. en halv gang til så mye som partienes oppslutning i hele befolkningen.
Og at det ekstremrøde partiet Rødt fikk fire ganger så stor oppslutning, bare forsterker inntrykket av at journalistene stemmer knallrødt.

DimitarBerbatov9
DimitarBerbatov9Innlegg: 13121
15.05.17 10:11
Lyngen: Da er dere like dårlige på å lage korrekte overskrifter. Rødt fikk 8,3 %. Høyre 23. Ren matematikk det. Fakta fra den målingen er at journalistene ligger litt mer mot venstre enn resten og at det ikke er så mange frp´ere som velger å bli journalister (det er ikke så overraskende).

Du er ikke fryktelig oppegående, er du?

Høyre, Norges nest største parti fikk på denne undersøkelsen ett mandat mer enn SV, et parti som vaker på sperregrensa blant befolkningen generelt. Og du presterer å hevde at journalistene ligger litt mer til venstre?

Med mindre det ligger et sarkastisk trykk på ordet litt, så er du helt ute på vidda. At 100 av 169 mandater til de tre partiene lengst til venstre er faktisk definisjonen på knallrødt. Et par steg lenger til venstre og vi har ren kommunisme blant journalistene. 

(Innlegget ble redigert 15.05.17 10:12)

VikingF
VikingFInnlegg: 4356
17.05.17 16:47

Lurer litt på kunnskapen til artikkelforfatteren der:

"Frp får ingen representanter siden de havner under sperregrensen."

Et parti kan vel få representant(er) på Stortinget selv om de ender under sperregrensen? Det er vel utjevningsmandat man ikke kan få hvis man ligger under 4%?

Beklager, det var litt off-topic.

jeolno
jeolnoInnlegg: 11167
20.05.17 21:26
dapre: Norske journalister stemmer knallrødt

"Hvis norske journalister hadde fått bestemme, ville Ap, SV og Rødt fått 100 av 169 representanter på Stortinget."

Medieundersøkelsen viser at Den fjerde statsmakt er er minst like dominert av venstrevridde journalister og redaktører som som det alle tidligere undersøkelser har vist.

Det er all grunn til å hevde at jevne stortingsvalg har blitt avgjort til Arbeiderpartiets fordel ved hjelp av bevisst og ubevisst bistand fra "nøytrale" kommentatorer og lederskribemter.

Påvirkningskraften er stor. Derfor har AP/LO over tid brukt utallige millioner på "Arbeiderpressen". Og av samme grunn har AP, med ett unntak alltid sikret seg kringkastingssjefjobben.

fargerik
fargerikInnlegg: 50061
22.05.17 03:49

Er det så mange journalister som skriver om politikk, a?

Hvilken rolle spiller det hva husflidjournalister, musikkjournalister, sportsjournalister, reisejournalister, biljournalister, matjournalister osv. stemmer?

Noen skriver bare om klær og mote og sminke, betyr det noe hva de stemmer?

Det som bør være av interesse, er at tidligere undersøkelser av journalister som skriver om politikk har vist at de fleste av dem faktisk har stemt borgerlig.

Artikkelen ser ikke ut til å skille mellom disse, derfor er medieundersøkelsen verdiløs.

(Innlegget ble redigert 22.05.17 03:56)

JudasT
JudasTInnlegg: 5303
22.05.17 05:47
fargerik: tidligere undersøkelser av journalister som skriver om politikk har vist at de fleste av dem faktisk har stemt borgerlig. Artikkelen ser ikke ut til å skille mellom disse, derfor er medieundersøkelsen verdiløs.

Enda mer verdiløst er løse påstander, uten engang forsøk på dokumentasjon, fra et pseudonym på Internett.

fargerik
fargerikInnlegg: 50061
22.05.17 08:20
JudasT: Enda mer verdiløst er løse påstander, uten engang forsøk på dokumentasjon, fra et pseudonym på Internett.

Hvor mye mener du selv en musikkjournalist eller en journalist som dekker sport betyr i politikken, da?

(Innlegget ble redigert 22.05.17 08:21)

JudasT
JudasTInnlegg: 5303
23.05.17 14:56
fargerik: Hvor mye mener du selv en musikkjournalist eller en journalist som dekker sport betyr i politikken, da?

Det jeg reagerte på og derfor siterte, var din udokumenterte påstand at "tidligere undersøkelser av journalister som skriver om politikk har vist at de fleste av dem faktisk har stemt borgerlig".
Du forsøker å bytte emne.

fargerik
fargerikInnlegg: 50061
24.05.17 05:41
JudasT: Det jeg reagerte på og derfor siterte, var din udokumenterte påstand at "tidligere undersøkelser av journalister som skriver om politikk har vist at de fleste av dem faktisk har stemt borgerlig".
Du forsøker å bytte emne.

Dette har vært debattert i VGD tidligere.

Det burde være unødvendig å repetere, men siden du ikke klarer å google, værsågod.

"...Det er ikke journalistene alene som setter dagsorden i norske medier – de gjør det innenfor sine arbeidsgiveres rammeverk. Ingen av de 10 største avisene (opplag på nett/papir samlet) i Norge tilhører venstresiden – disse er generelt høyreorienterte eller borgerlige, som Schibsted-avisene..."

"...Men stemmer anklagene med virkeligheten? Ikke helt. For ser vi på hva journalister oppga i året det sist var stortingsvalg, i 2013, viser tallene fra Respons at «kun» 45 % av journalistene (s. 15) stemte på de tre venstresidepartiene Ap, SV og Rødt..."

"...Etter et drøyt år med Høyre-Frp-regjeringen viste fjorårets tall fra Medieundersøkelsen en framgang for opposisjonen. Men Ap, SV og Sp fikk fremdeles under halvparten av stemmene blant journalister: 49 %..."

"...Det viser seg nemlig at blant journalister som jobber med politikk og økonomi, så opplyste i fjor 5 prosent av dem at de stemmer Frp (s. 77). Mens ingen (0 prosent) av de 59 deltagende politiske/økonomiske journalistene vil stemme Senterpartiet. Blant de som faktisk jobber med politikk/økonomi er det 49 % som stemmer på Ap, SV, Rødt og Sp..."

Dette har vært debattert tidligere.

Nå forventer jeg at TS hoster opp litt detaljer fra årets undersøkelse, for det som er interessant er hva politikk/økonomi-journalister stemmer. Det er nemlig revnende likegyldig hva f. eks. en kulturjournalist eller en matskribent stemmer, for de er ikke meningsbærere politisk og de skriver ikke noe som påvirker folks meninger om politikk.

(Innlegget ble redigert 24.05.17 05:52)

jeolno
jeolnoInnlegg: 11167
26.06.17 16:37
fargerik: Ingen av de 10 største avisene (opplag på nett/papir samlet) i Norge tilhører venstresiden – disse er generelt høyreorienterte eller borgerlige, som Schibsted-avisene..."

"Aftonbladet har siden 1966 vært eneste sosialdemokratiske avis i Stockholm. 1996 kjøpte Schibsted 49,9 % av aksjene i selskapet, noe som i dag er økt til 91 %. Tidningen er kjent for en aggressiv journalistikk og er ofte blitt oppfattet som talerør for den sosialdemokratiske venstrefløyen."

Med Schibstedt som majoritetseier, er avisen til tross for det, i praksis et talerør for Vensterpartienet (kommunisterna). Den redaksjonelle linjen er ikke endret siden svensk LO var eneeier av avisen.

Venstrevridningen av media er like dominerende i Sverige som i Norge.

 

 

(Innlegget ble redigert 26.06.17 16:39)

broren_til_noen
broren_til_noenInnlegg: 23323
26.06.17 16:48
fargerik: Hvilken rolle spiller det hva husflidjournalister, musikkjournalister, sportsjournalister, reisejournalister, biljournalister, matjournalister osv. stemmer?

Si ikke det.

Sønnen min blei overbevist SV-er etter å ha lest en oppskrift på bernaisesaus.

 

skaftetryne32
skaftetryne32Innlegg: 1387
26.06.17 17:06

Dette blir litt som med feministene som klager over at det ikke er flere kvinner som er fiskere eller spiller gitar. Ta litt jævla ansvar sjøl da vel og kjøp en gitar eller et garn. Så forbanna knallrødt var det heller ikke.

fargerik
fargerikInnlegg: 50061
27.06.17 13:02
broren_til_noen: Sønnen min blei overbevist SV-er etter å ha lest en oppskrift på bernaisesaus.

Shit!

En blodrød SV-matskribent skaffer altså velgere til SV.

Dette er en uting, pressen må sette inn FrP-folk i matskribentbransjen.

neondian
neondianInnlegg: 5009
27.06.17 13:09

Dette er vel same leksa som tidlegare år.

Då spurte ein kun medlemmer i Norsk Journalistlag, og fekk då naturleg nok ei overvekt mot venstre i politikken.

Er det same utvalet ein spør i år også, så vert nok resultata dei same.

Det er vel kanskje ikkje så mange journalister som stemmer FrP som organiserar seg.

 

(Innlegget ble redigert 27.06.17 13:16)

broren_til_noen
broren_til_noenInnlegg: 23323
27.06.17 13:10
fargerik: Dette er en uting, pressen må sette inn FrP-folk i matskribentbransjen.

Tror du ikke det kan bli litt vel mye Grandiosa og grillpølser da?

 

timez
timezInnlegg: 365
10.07.17 20:09

Dette er en sånn måling som stadig vekk dras fram som "bevis". Det er et par ting som er greit å ha med seg:

1) Det er 653 journalister som svarer. Det er frivillig å svare så da er ikke nødvendigvis svarene representative. 

2) Det er bare medlemmer av NJ. I de fleste mediebedrifter er det journalister organisert i en rekke fagforeninger. Som en annen skrev over her, vil ofte f eks journalister som jobber innen økonomi og finans, ikke være organisert i NJ, og følgelig ikke svare på undersøkelsen.

3) En undersøkelse på tvers av alle norske medier gir egentlig ikke noe godt bilde av hver enkelt redaksjon. Det vil være som om man spør alle i Norge hvor ofte de er på kaia, får svaret "2,3 ganger i uka" og dermed konkluderer med at folk i Indre Telemark er ofte på kaia. Så selv om hovedtallene viser en trend (innen NJ-organiserte journalister som faktisk svarte), så sier det nada om hver enkelt avis. Jeg vil f eks tro at det er stor forskjell på partipolitiske preferanser blant journalister i Finansavisen og Dagen. 

Det er et generelt problem med meningsmålinger. Folk leser overskrifter og tar seg nesten aldri tid til å sette seg inn i dataene. 

Denne tråden i seg selv er eksempel på det, der trådstarter lenker til en sak på MSN, mens et enkelt Google-søk kunne ført direkte til undersøkelsens sider - der metode og datagrunnlag står forklart:

http://www.nordiskemediedager.no/nyheter/#4178

Og til slutt:

4) Selv om en person sier at h*n ville stemt et parti ved valg, så betyr ikke det at det innvirker på jobben. Jeg har jobbet med masse forskjellige journalister som jeg vet ha stemmer. Og mitt klare inntrykk er at de som oftest sørger for å mer enn kompensere for egne preferanser, ved å være ekstra kritiske til informasjon som kommer fra det partiet de selv ville stemt. 

Det er en merkelig kortslutning å tro at selv om en person, etter å ha tenkt seg om, velger ett parti fremfor ett annet, så skal vedkommende evangelisere for dette i saker vedkommende lager. 

De fleste sportsjournalister er svært ivrige fotballsupportere, uten at det nødvendigvis påvirker hva og hvordan de skriver og rapporterer om lagene. 

 

JudasT
JudasTInnlegg: 5303
12.07.17 12:33
timez: det er stor forskjell på partipolitiske preferanser blant journalister i Finansavisen og Dagen.

Synes du disse to avisene er typiske representanter for avisene i Norge? Vi har lokalaviser, fylkesaviser, regionaviser og et par riksaviser (med glidende overganger). Dessuten en håndfull aviser for spesielt interesserte, menighetsblader kallet, og to av disse var det du fant det for godt å trekke fram. Det sier seg selv at journalistene i Klassekampen og DN heller ikke er på linje politisk sett med det store gross av journalister i lokal-, region- og riksavisene. Denne gruppa aviser er det som i mine øyne er representative for dagspressa. Og den er stort sett mye, mye rødere enn leserne.

timez
timezInnlegg: 365
12.07.17 12:52
JudasT: Synes du disse to avisene er typiske representanter for avisene i Norge?

Nei. Det var et eksempel. Og du leste tydeligvis ikke resten av innlegget. Som forventet.

aIseboy
aIseboyInnlegg: 4098
12.07.17 13:06
timez: 4) Selv om en person sier at h*n ville stemt et parti ved valg, så betyr ikke det at det innvirker på jobben. Jeg har jobbet med masse forskjellige journalister som jeg vet ha stemmer. Og mitt klare inntrykk er at de som oftest sørger for å mer enn kompensere for egne preferanser, ved å være ekstra kritiske til informasjon som kommer fra det partiet de selv ville stemt.

Grunnlaget for å konklusjonen om at en journalist som stemmer AP vil skrive pro-AP i sine artikler, er sannsynligvis basert på "på seg selv kjenner man andre best". Enkelte her inne (som er opptatt av akkurat denne årlige undersøkelsen) hadde ikke klart å si en positiv ting om AP om så det stod om livet..

En annen sak å legge merke til er at denne undersøkelsen er noe Frank Aarebrot i mange år har syslet med. Da vet vi at det er kvalitet. Poenget er at Aarebrot alltid blir flagget som "AP-velger", og følgelig uten legitimitet, når kan kommer med uttalelser som ikke passer denne gjengen, mens han skifter hatt til "professor" når han en sjelden gang sier noe som passer inn i agendaen.

(Innlegget ble redigert 12.07.17 13:07)

riksen77
riksen77Innlegg: 5323
20.07.17 18:36

Alle vet vel dette, at journalister flest stemmer til venstre i det politiske landskapet. Overhodet ingen overraskelse der. Endel, regner med det er de som stemmer til venstre selv vil hevde at det ikke betyr så mye hva de stemmer. At dette ikke vil ha noe betydning i saker de skriver om. Selvsagt har det noe å si.... Politisk ståsted har mye å si på vinkling av det du skriver. 

fargerik
fargerikInnlegg: 50061
21.07.17 15:05
riksen77: Alle vet vel dette, at journalister flest stemmer til venstre i det politiske landskapet. Overhodet ingen overraskelse der. Endel, regner med det er de som stemmer til venstre selv vil hevde at det ikke betyr så mye hva de stemmer. At dette ikke vil ha noe betydning i saker de skriver om. Selvsagt har det noe å si.... Politisk ståsted har mye å si på vinkling av det du skriver.

Så dersom en journalist som stemmer FrP skriver om mat eller anmelder konserter, så skal jeg som AP- mann forkaste det som propaganda?

timy3
timy3Innlegg: 4626
21.07.17 15:08
dapre: Litt synd at den hopen med venstrevridde skal opplyse den resterende delen av befolkningen om norsk politikk. Snakk om å sette bukken til havresekken

Det er en demokratisk rett, også for journalister og stemme hva de vil.

Klipp fra artikkeln.

"Aps oppslutning faller med 2,2 prosentpoeng til 33 prosent fra 2016 til 2017. Det største utslaget står Senterpartiet for med en økning på 3,1 prosentpoeng til 7,1 prosent. Ellers gjør Frp det bedre enn i fjor med en oppslutning på 3,6 prosent, en framgang på 2,2 prosentpoeng. Høyre står på stedet hvil med 13,5 prosent.#

Hvis du synes det er så forferdelig resultat i denne media undersøkelsen så må du sørge for at flere som mener det samme som deg blir journalister.

 

 

Solvgutt1
Solvgutt1Innlegg: 6788
21.07.17 15:12
timy3: Hvis du synes det er så forferdelig resultat i denne media undersøkelsen så må du sørge for at flere som mener det samme som deg blir journalister.

Nå er jo venstresiden veldig glad i kjønnskvotering og ett av argumentene der er jo at det er vanskelig å rekruttere kvinner inn i mannsdominerte yrker, fordi det er vanskelig å få innpass når kjønnsbalansen er så lav. Derfor må man bruke tvang til å få en kjønnsbalanse som igjen skal heve rekrutteringen. Det samme gjelder kanskje også politisk syn? At det er vanskelig å få innpass i et miljø der holdningene er sterkt venstrevridd dersom man selv er høyrevridd. 

Det er jo merkverdig at en manglende kjønnsbalanse gjerne omtales som et strukturelt problem og et samfunnsproblem, der tiltak må gjøres systematisk for å få bukt med problemet, mens en enda sterkere politisk ubalanse beskrives som at folk på høyresiden er for dårlige til å bli journalister og at flere av dem bare må velge journalistyrket uten at noe av ansvaret tilskrives samfunnet eller bransjen selv.

Selv mener jeg at politisk ubalanse i yrker som sitter med stor definisjonsmakt, og som er holdningsskapende i samfunnet er et større demokratisk problem enn manglende kjønnsbalanse.

(Innlegget ble redigert 21.07.17 15:13)

fargerik
fargerikInnlegg: 50061
21.07.17 15:45
Solvgutt1: Selv mener jeg at politisk ubalanse i yrker som sitter med stor definisjonsmakt, og som er holdningsskapende i samfunnet er et større demokratisk problem enn manglende kjønnsbalanse.

Hva mener du selv en journalist som skriver om bil i motorspaltene skal stemme?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg