Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Avslørende om eiendomsskatt/taksering!

NYTT TEMA
nostalgikern
nostalgikernInnlegg: 10963
11.08.19 21:37

Brennpunkt-programmet "Skattejakten", som ble sendt  på NRK1 i kveld, var et svært informativt og interessant program å følge.  Ting de avslørte ble jo bare verre og verre utover i programmet, som altså handlet om at mange kommuner nå betaler rel. store millionbeløp til div. konsulentfirmaer for å foreta retaksering av boliger, med tanke på å få inn mer eiendomsskatt til kommunekassa, og omgå denne  bestemmelsen  fra finansdep. ved Siv J. om at maks promillesats for skatteberegningen nå etter hvert  er blitt  satt ned fra 7 til 5 promille.  Kommunene kunne altså brukt gratis tilgjengelige offentlige takst-opplegg hvis de ønsket.  

Ett av konsulentfirmaene som ble engasjert brukte slik som i Østfold div. NAV-klienter  til å gå rundt og besiktige/vurdrere  eiendommer, de hadde fått et 3-timers lynkurs før de dro ut i hagene til folk for å måle opp og vurdere husenes tilstand osv.

I Arendal er det nå 10 år siden forrige eiendomsskattetaksering. Eksempel på tidsbruk var at en dag den gang ble nærmere 500 klager gjennomgått (av den politisk oppnevnte nemda for klagesaker) viste arkivet.  I følge programmet ble det brukt litt over et halvt minutt i snitt på å behandle hver klage den dagen... 

Betryggende tilstander for folk alt dette?  Lukter ikke godt denslags.

 

DrSchwei
DrSchweiInnlegg: 49315
13.08.19 09:47

Det har jo vært to vinklinger av dette. Det ene er det du beskriver. Den andre er jo at kommunene som har fulgt SSBs modeller også har fått veldig merkelige utslag, som at Spetalens villa til 50 mill får samme skatt som en villa til 10 mill.

Begge modeller har jo svakheter. Så spørs det hvilken som er verst da. Og ingen har vel kommet opp med andre forslag?

Det er klart det koster penger hvis man skal taksere alle boliger, og det er jo også klart at kommunene ikke har folk til å gjøre dette. Dermed må man betale private for å utføre målingene.

Det blir veldig tendensiøst framstilt som noe "suspekt" av man får firmaer til å gjøre, og at firmaene tjener penger på det. Selvsagt gjør de det. Men det er neppe godgjort at de tar seg for mye betalt.

At de bruker "NAV-klienter" er ikke helt riktig, det ble sagt at de brukte folk rekrutter fra NAV - altså folk som ønsker seg jobb. De har fått jobb. Hva er bedre enn det, det er vel det alle politiske partier er enige om?

Det må da være brillefint at at disse blir ansatt av private firmaer for å jobbe, og gjøre noe nyttig, i stedet for at de får penger fra NAV for å gjøre ingenting?

Så for øvrig at noen kommuner målte selv og brukte "NAV-klienter", får virkelig håpe de får betalt for dette, og at det ikke inngår som "arbeid for trygd".

Synes politikerne får vel mye pepper her. De får jo kritikk uansett valg av metode.

(Innlegget ble redigert 13.08.19 09:48)

nostalgikern
nostalgikernInnlegg: 10963
13.08.19 22:36
DrSchwei: Det må da være brillefint at at disse blir ansatt av private firmaer for å jobbe, og gjøre noe nyttig, i stedet for at de får penger fra NAV for å gjøre ingenting?

3 timers opplæring "i faget" virket vel i snaueste laget?... Den ene rådmannen som var intervjuet regnet med at firmaet de hadde leid inn,  hadde  sendt kompetente folk ut på disse oppdragene, sa han. 

DrSchwei
DrSchweiInnlegg: 49315
14.08.19 07:58
nostalgikern: 3 timers opplæring "i faget" virket vel i snaueste laget?... Den ene rådmannen som var intervjuet regnet med at firmaet de hadde leid inn, hadde sendt kompetente folk ut på disse oppdragene, sa han.

Ja, og det er jo lett og forstå at rådmannen tror at det er takstmenn som går rundt. Men det er jo innsamling av rådata. Kunne sikkert vært mer kvalifiserte folk som hadde gått inn her, men da ville jo det bli enda dyrere.

perchri
perchriInnlegg: 10199
14.09.19 08:47
DrSchwei: Ja, og det er jo lett og forstå at rådmannen tror at det er takstmenn som går rundt. Men det er jo innsamling av rådata. Kunne sikkert vært mer kvalifiserte folk som hadde gått inn her, men da ville jo det bli enda dyrere.

Politikere og batterier er noe herk....

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg