Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Moria-dekningen

NYTT TEMA
nostalgikern

Innlegg: 12260
nostalgikern
11.09.20 10:35

En viss forskjell i "åpenheten" i nyhetsformidlingen  omkring forholdene, og hva som har skjedd i forbindelse de påsatte brannene  i Morialeiren.  F.eks. i dag så kunne TV2-reporteren på stedet melde om at det i natt hadde vært en relativt voldsom slåsskamp mellom afrikanske og afghanske migranter/asylsøkere, der bl.a. én var blitt knivstukket.  (Krangelen hadde visstnok blitt utløst av at på et senter for utlån av mobilladere, der hadde ikke afrikanerne fått tilgang til å låne lader, iallfall måtte de vente lenger enn de andre her nevnte, såvidt jeg forstod).  

NRK har sin egen utsending til stede, og i morgenrapporten fra vedkommende reporter (rapport til Nyhetsmorgen), der ble denne slåsskampen og knivstikkinga ikke nevnt.  

Mon tro hva skyldes slikt? Mistanken kan fort gå i retning av en form for neddyssing igjen, altså at publikum helst ikke skal få et dårlig inntrykk av disse som har oppholdt seg i leiren, at det ikke skal feste seg et inntrykk av at det her virkelig er litt av hvert av typer som vil til Europa...  

Første morgenen etter at brannene oppstod, så var det i bare én av disse nyhetsformidlerne som kort nevnte at brannmannskapene var forsøkt hindret av leirbeboere (altså før den andre runden med nedbrenning ble satt i gang), disse meldingene ble senere den morgenen sløyfet...

På én av nyhetskanalene (husker ikke i farten hvem) ble det vist at disse "barna" som i flokk og følge gikk ombord i ett av flyene som skulle frakte flere hundre til Tyskland eller Frankrike, det så ut til å være afghanske gutter, sannsynligvis da litt under 18 år utfra utseendet å dømme, - skal jo dreie seg om "enslig mindreårige" som skulle bli fraktet til disse to landene. 

Sannelig ikke sikker på om akkurat disse i tilfelle er de mest "sårbare" der nede  - mye brukt uttrykk-  i denne situasjon, men tydeligvis oppfatningen i de to nevnte landene da.

Så konklusjonen er at det er litt interessant å legge merke til hva som tas med og hva som utelates hvis man sammenligner disse to nyhetskanalene i en slik rel. dramatisk sak.  Kan kanskje jevne seg ut over litt tid denslags, men at den voldsomme slåsskampen ikke ble nevnt i morges hos den ene nyhetsformidleren, det synes jeg nok var en smule påfallende...

nostalgikern

Innlegg: 12260
nostalgikern
11.09.20 22:59

PS. 

Hvis man så på f.eks. NRKs "analyse" av dette med Høyres landsmøte og temaet Moria (Dagsrevyen i kveld), så var det en garvet politisk kommentator som tok for seg dette i kveld.  Vedkommende kommentator kan nok sies å være ganske flink til å virke "upartisk" i de fleste sammenhenger, og dermed profesjonell,  slik en sådan posisjon selvfølgelig burde innebære med tanke på  stillingens muligheter for påvirkning av publlikum osv.  Imidlertid brukte han uttrykket "flyktninger" konsekvent om disse som befinner seg i denne Moria-leiren.  Det samme gjorde han for et par dager siden også.  Da begynner det nemlig å lukte litt "politisk holdning", for vedkommende burde vite bedre enn å bruke et slikt uttrykk om alle disse i denne leiren, for det er åpenbart en god del migranter der også.

 

Statsministeren slo i en intervjurunde midt på dagen idag (TV-intervju) at disse som oppholder seg på Lesvos, de skal pr. definisjon ikke omtales som "flyktninger" (har jo ikke flyktningestatus i henhold til FNs begrepsregelverk), "De er asylsøkere", uttalte Erna.  Profesjonelt vurdert/uttalt selvfølgelig. 

(Innlegget ble redigert 11.09.20 22:59)

kansas00

Innlegg: 23387
kansas00
12.09.20 09:10
nostalgikern: "De er asylsøkere", uttalte Erna. Profesjonelt vurdert/uttalt selvfølgelig.

Er vel heller feil uttalt av Erna Solberg da disse vel ikke har søkt asyl i Hellas. På Lesvos har de pt. ikke noen mulighet til å søke asyl i noe annet land. Med andre ord kan ikke omtales som asylsøkere. Asylsøker blir disse i det øyeblikket de faktisk leverer en asylsøknad.

Det burde Solberg også vite, men tipper hun ordlegger seg for å tekkes Frp som støtteparti for regjeringen, samtidig som hun balanserer på linje for de innvandringsliberale partiene i regjeringen sin.. Skal prøve å høres streng ut samtidig som hun vet at ord som asyl klinger godt i ørene på venstre/krf..

(Innlegget ble redigert 12.09.20 09:15)

nostalgikern

Innlegg: 12260
nostalgikern
12.09.20 12:27
kansas00: Er vel heller feil uttalt av Erna Solberg da disse vel ikke har søkt asyl i Hellas. På Lesvos har de pt. ikke noen mulighet til å søke asyl i noe annet land. Med andre ord kan ikke omtales som asylsøkere. Asylsøker blir disse i det øyeblikket de faktisk leverer en asylsøknad.

Hva er så ditt forslag til korrekt betegnelse da? Er migranter også feil, mener du?  Hvis grensene nordover ikke hadde vært stengt ned, slik at de kunne komme videre nordover som i 2015, da ville vel  formålet med marsjen/reisen være å søke asyl i det landet de valgte å dra til. Noen annen "begrunnelse" overfor myndighetene for å komme ville de vel neppe fått gehør for.  Ville neppe holde å kalle seg turister som ville besøke slektninger heller, eller arbeidssøkende...  (Det sies at en hel generasjon europeisk ungdom mistet muligheten til et verdig liv etter finanskrisen i 2009, kjempestor arbeidsledighet, mange godt voksne bor nå fortsatt hjemme hos sine foreldre osv., så  landene trenger ikke ny arbeidskraft fra sør, hvis da ikke underbetaling er greia).


Ingen i Moria-leiren har såvidt jeg vet så langt flyktningestatus. 


Ser de har mobiltelefoner og holder seg orientert.  Uforståelig at de da likevel valgte å ta seg over (også i senere tid) til overbefolkede og trøbbelbefengte/sterkt beryktede Moria-leiren på Lesvos, -  fra fredelige og land-romslige Tyrkia.  Dessuten et muslimsk område.

PerryAndre

Innlegg: 9097
PerryAndre
12.09.20 12:46

Etter min mening er det EU som først og fremst har ansvar for det som skjer på deres eget territorium. 

Om Norge tar i mot 50-100 eller 150. Hjelper ikke på problemet. Største problemet EU står ovenfor, er strømmen av mennesker som vil til Europa. I første omgang må EU sørge for at en  ny leier ikke blir et oppsamlingsted for de som har fått avslag på sine søknader. Og som vil prøve seg en gang til. 

 

(Innlegget ble redigert 12.09.20 12:48)

kansas00

Innlegg: 23387
kansas00
13.09.20 07:47
nostalgikern: Hva er så ditt forslag til korrekt betegnelse da?

Enten flyktning eller immigrant. Å være flyktning fordrer nå at man drar fra noe fordi man lider under forfølgelse i landet man flykter fra. Kan kanskje være tilfelle for en del i moria, men om de er forfulgt, men ikke søker asyl i første trygge landet de drar til, så nå ikke beksyttelsesbehovet motivet. Ergo da blir de ikke noe annet enn immigranter. På lik linke med andre ihistorien som har flyttet på seg for å få et bedre liv. Eksempelvis som man i europa dro til nord-amerika en gang i tiden. Noen av disse var nok flyktninger(religiøs forfølgelse i europa) om man skulle fulgt definisjoner som bruker nå, men de fleste dro nå primært for et bedre liv. Primært får vel mediene ta mye av skylda for de sammensuriumet de gjør når de blindt bruker ordet flyktning uten å ha noen dokumentasjon på om de i leiren faktisk har flyktet fra forfølelse.

Og tilbake til solbergs påstand. Asylsøker er man nå ikke før man faktisk har søkt asyl. Krever faktisk ikke noe mer enn at man faktisk søker asyl. Så solberg kan ikke kalle disse asylsøkere da de tydeligvis ikke har levert noen asylsøknad.

 

(Innlegget ble redigert 13.09.20 07:54)

kansas00

Innlegg: 23387
kansas00
13.09.20 07:59
PerryAndre: Om Norge tar i mot 50-100 eller 150. Hjelper ikke på problemet. Største problemet EU står ovenfor, er strømmen av mennesker som vil til Europa. I første omgang må EU sørge for at en ny leier ikke blir et oppsamlingsted for de som har fått avslag på sine søknader. Og som vil prøve seg en gang til.

Generelt er nå det største problemet befolkningsveksten i kontinentene som grenser mot europa. At man har flyktningestrømmer er bare syptomer. Mange land i spesielt afrika har en befolkningsvekst som vil være umulig å demme opp for og som vil gi noen strømmer av mennesker man knapt har sett maken til i historien. Nigeria (som vel ligger verst an) skal vel opp i rundt 700 millioner mennesker på et areal som ikke er i stand til å brødfø det antallet mennesker. Samtidig som få av nabolandene er særlig interessert i å ta av for dette da de har mer enn nok med seg selv..

 

Bare i Afrika sør for Sahara er fertiliteten fortsatt høy. Befolkningen i Nigeria forventes for eksempel å vokse fra cirka 180 millioner i dag til over 700 millioner i 2100, ifølge FN. Nigeria forventes da å være verdens tredje mest folkerike land, etter India og Kina.

Det skumle her er nå at selv om India virkelig langt i fra det beste landet til å ha en så stor befolkning. Så har de i det minste noen ting fra tiden som britisk koloni som de kan dra nytte av. Eksempelvis et av verdens største jernbanenettverk.. Mer areal og tilgang på vann etc.. Dette er jo sånt som nigeria ikke har, men skal oppe i en slik svimlende befolknig.. Alarmbjellene burde hatt gått for europeiske politikere for lengst..

(Innlegget ble redigert 13.09.20 08:12)

nostalgikern

Innlegg: 12260
nostalgikern
13.09.20 08:08

Hun svenske miljøaktivisten som så mange av den yngre garde nå regnes som nærmest en ledestjerne, hun har jeg aldri hørt nevne denne problematikken med overbefolkning.  Noen som kan vise til at hun har nevnt det overhodet?

kansas00

Innlegg: 23387
kansas00
13.09.20 08:14
nostalgikern: Hun svenske miljøaktivisten som så mange av den yngre garde nå regnes som nærmest en ledestjerne, hun har jeg aldri hørt nevne denne problematikken med overbefolkning. Noen som kan vise til at hun har nevnt det overhodet?

Mmm nettopp. Alle problemer har en rot, og roten er jo befolknigvekst. Alle andre problemer er jo ikke noe annet enn visne blader på den samme veksten. At man vil ha folk i den vestlige verden til å kjøre el-bil og spise økologisk er jo ikke stor annet enn å plukke vekk et visent blad..

DrSchwei

Innlegg: 52369
DrSchwei
14.09.20 15:37

Kan ikke noen fortelle litt i offentligheten her at ordførerne vil ha disse folka fordi de får millioner av kroner fra staten for å ta seg av disse....


 

nostalgikern

Innlegg: 12260
nostalgikern
15.09.20 10:57
DrSchwei: Kan ikke noen fortelle litt i offentligheten her at ordførerne vil ha disse folka fordi de får millioner av kroner fra staten for å ta seg av disse....

F.eks. ordføreren i Tromsø var framme på TV2-nyhetene nå i morges og "forlangte" at Norge burde ta imot iallfall 1000 personer fra Moria...  (Mange måter å gjøre seg bemerket på, forresten samme fyren som var så ivrig på å innføre den berømte "søring-karantena" i sin tid, den har tydeligvis gått ut på dato nå da... Spørs om ikke staten er vel raus overfor kommunene hvis disse, når de tar imot asylsøkere  inntil videre (de første årene), går skikkelig i pluss pga. alle tilskuddene og  overføringene?  Kommunene later til å glemme at sosialhjelpsutbetalinger av betydelig grad kan følge litt senere ut i løpet, noe de må sørge for selv...

Men apropos medie-dekningen fra Moria.  Man kan vel egentlig få inntrykk av at f.eks. TV2 nærmest, iallfall i det siste, har bedrevet en form for kampanjejournalistikk?  

Kanskje de burde kalt "serien" for "Moria-leiren minutt for minutt"?...

Det er klart det gjør inntrykk på seerne og politikere, bloggere og influensere osv. stadig å få inn nærmest direktesendinger og agiterende kommentarer fra utsendt (veldig engasjert kvinnelig reporter) reporter hvor det vises babyer som løftes opp og har ligget på gata osv., bl.a. fordi foreldrene ikke vil flytte inn i ny leir osv.

Forresten merkelig at TV2 akkurat hadde kameraene akkurat rett ved der den eldre mannen forleden fikk liksom et anfall  etter å ha pustet inn tåregass, som kom som sikkert forventet av "alle", slik situasjonen akkurat da ble.  Sønnen hans hadde tatt han med til "frontlinjen" der politiet stod klar med tåregass i tilfelle videre framstøt fra migrantene, var vel ikke særlig hensynsfullt å ta med en gammel mann helt fram i første rekke av tusenvis bak dem, altså med tanke på at tåregass snart kunne bli utløst?  Det ble ringt etter ambulanse (ukjent av hvem...), og det ble jo dramatiske tv-bilder på TV2 ut av det hele, og som sikkert gjorde stort inntrykk på seerne osv.  Neste dag var den ivrige kvinnelige TV2-reporteren på plass igjen og snakket med mannen (vedkommende hadde  tydeligvis kommet seg relativt fort fra de tilsynelatende problemene tåregassen hadde forårsaket dagen før) og hun fulgte han bl.a. til en butikk, og lurte på om han ikke hadde lyst til å komme til Norge nå...  Jo, det kunne han nok tenke seg, svarte den gamle.  

Husker for noen måneder siden var samme reporter på plass i denne Morialeiren og drev og løftet små babyer i fanget sitt.  Klart slikt gjør inntrykk på seerne...

Ett eksempel på mediedekningen som  helt sikkert er med på, i vesentlig og effektiv grad, å forme oponionen  i Norge.  Effektivt, men neppe objektiv journalistikk vel?.

(Innlegget ble redigert 15.09.20 10:59)

IndocteCollectio

Innlegg: 18141
IndocteCollectio
15.09.20 11:00
nostalgikern: fikk liksom et anfall

Var i hvert fall så alvorlig at ambulansepersonellet tok han med. Men du sitter kanskje på informasjon at det bare var tull og mannen var helt frisk?

IndocteCollectio

Innlegg: 18141
IndocteCollectio
15.09.20 11:06
kansas00: . Alle problemer har en rot, og roten er jo befolknigvekst. Alle andre problemer er jo ikke noe annet enn visne blader på den samme veksten.

Og det finnes årsaker og løsninger på befolkningsvekst også.


https://www.fn.no/tema/fattigdom/befolkning

clavin

Innlegg: 33657
clavin
15.09.20 11:18

Umiddelbart etter brannen ble det kjørt en "undersøkelse" som fortalte at et ganske stort flertall ønsket at Norge skulle ta flere enn 50 fra Moria. Uten at jeg vet hvordan spørsmålsstillingen var her så er det misvisende at man tar en slik poll umiddelbart etter brannen, da folk ikke har fått tenkt særlig gjennom verken realiteter (som at få om noen kvalifiserer for asyl, og at dette vil spise av kvoten av virkelige flyktninger) eller konsekvenser (hvilket signal vil det sende ut til andre leirer om det faktisk nyttet å tenne på egen leir?). Vi har også i andre saker sett at folk i starten er veldig for noe, da det støtter den eller de som umiddelbart rammes, men at støtten blir midre etterhvert som nyansene kommer på banen (disse nyansene drukner fullstendig i starten, da det eneste som presenteres er den ene siden av saken).


Et annet forhold som aldri tar slutt er å trekke fram "barna", til tross for at det er veldig få av disse i Moria. Ja, det er mange gutter som enten er 17 år, eller påstår at de er 17 år, men er det naturlig å omtale disse som barn? Det kunne ikke falle verken meg eller så mange andre å omtale norske 17-åringer som barn, da disse omtales som ungdommer, evt. som nesten voksne. At det juridiske barne-begrepet i Norge er under 18 år er greit, men hvorfor skal dette begrepet videreføres til å omhandle "ungdommer" fra Afghanistan? Norge har ikke ansvar for barn og "barn" fra Afghanistan, uansett om de er 0 eller 17 år, så hvorfor skal man være tvunget til å se disse under ett? 


Hva om TV-kanalene istedet for å vise bilder av barn på 3-4 år, som i liten grad finnes i leiren, istedet hadde vist "søte" bilder av "17-årige" menn med fullskjegg? Hadde det framkalt mye sympati om folk hadde fått sett disse "barna", som man kaller dem? De ville da sannsynligvis sett det absurde i situasjonen.

nostalgikern

Innlegg: 12260
nostalgikern
17.09.20 22:41
IndocteCollectio: Var i hvert fall så alvorlig at ambulansepersonellet tok han med. Men du sitter kanskje på informasjon at det bare var tull og mannen var helt frisk?

Nei, det er klart at hvis det var ambulansepersonell tilgjengelig, så virket jo situasjonen der og da litt dramatisk, det ble viftet foran ansiktet hans, for han hadde jo (kanskje for første gang i sitt liv) blitt utsatt for å være i nedslagsfeltet for  tåregassen, og det er sikkert ekstra belastende for så gamle mennesker, selv yngre og friske folk blir jo gjerne satt ut av spill da.  Som sagt, veldig uansvarlig av hans sønn, som ble intervjuet av TV2 i forbindelse med dette som skjedde, altså dette å dra med seg sin gamle far helt fremst i rekken av demonstranter, der politiet da stod oppstilt med både våpen og tåregassgranater rett foran dem for å stoppe demonstrantenes "fremrykking".


Neste dag var den gamle  tilbake og ble ledsaget av TV2-reporteren da han gikk til et medisindepot der, så det var visst ikke så alvorlig med han likevel, heldigvis for han da, får man vel si.  Dagen før var det forresten en kvinne som falt overende, også den gang rett foran TV2-kameraet.. og båret bort på båre, altså med dramatiske bilder,  som sikkert gjør inntrykk på seerne, ingen tvil om det.  Moria minutt for minutt på TV2 altså.

IndocteCollectio

Innlegg: 18141
IndocteCollectio
18.09.20 08:04

Nostagi: Så fordi han ble skrevet ut dagen etter så kan det ikke ha vært alvorlig og da? Det vet du jo null om. Men jeg ser jo at du med flere tydeligvis ikke ønsker at situasjonen for menneskene,  for det er  altså mennesker, i Moria er.

nostalgikern

Innlegg: 12260
nostalgikern
18.09.20 11:11
IndocteCollectio: Nostagi: Så fordi han ble skrevet ut dagen etter så kan det ikke ha vært alvorlig og da? Det vet du jo null om. Men jeg ser jo at du med flere tydeligvis ikke ønsker at situasjonen for menneskene,  for det er  altså mennesker, i Moria er.

Jeg skrev jo at det var bra for han at det tydeligvis ikke ble så alvorlige konsekvenser som det lå an til ved å se innslaget da han ble sendt bort, ellers ville vel vedkommende blitt lenger enn over natten på sykehuset sikkert.


Hva du prøver å si i det siterte over her f.o.m. "Men jeg ser" osv. fant jeg ingen mening i (dermed to og en halv "meningsløs" setning, iallfall etter mitt skjønn, men du kan jo drøye det og se an litt nå om andre skjønner dette bedre, så gjerne for meg, men jeg skjønte det iallfall ikke...).

TollefTruls

Innlegg: 5448
TollefTruls
19.09.20 15:36

Det hadde vært en fordel om man hadde sendt Moria minutt for minutt på Afgahnsk Rikskringkastning. Da ville de se at afgahnere har det best der de hører hjemme- i Afgahnistan.

(Innlegget ble redigert 19.09.20 15:37)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg