Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Meningsløse lokalaviser

NYTT TEMA
DrSchwei

Innlegg: 53506
DrSchwei
18.11.20 10:16

Har tilgang til en del lokalviser. Det er etter hvert blitt tynne greier rundt om. Det mest påfallende er at journanlistene nå selv om de mellomstore avisene begynner å gå ned på pludrenivå.

To eksempler fra de siste dagene. En helside i Moss Avis om at ansatte i Kiwi/Meny får en bonus til jul på opp til 10.000 kroner. Dette er presentert bare som en gladsak med en smilende ansatt. Det er selvsagt hyggelig å få bonus fordi det har vært et ekstra travelt år. Men likevel - ikke et eneste kritisk spørsmål til lønnsnivået for de ansatte i butikkene. Det er vel noen av de som virkelig kan sies å være lavtlønnet. Ei heller et ord om de store overskuddene eierne henter ut...

Romerikes Blad (mener jeg det var). Helside om noen unge kvinner som har begyt å spare til pensjon. Den ene var såvidt passert 20! Det hele avrundes med et intervju med DNB som selvsagt tjener gode penger på at folk sparer til pensjon i meningsløs ung alder. Det er også vinklet inn på kvinner og pensjonssparing, akkurat silk som DNB driver markedsføringen sin.

Er det rart avisene taper lesere? Begge disse artiklene kunne vært skrevet som reklame, kundemagasin eller content marketing i avisene, men det er altså journalister som bruker arbeidsdagen sin på å skrive dette. Og det er abonnentene som betaler for det.

(Innlegget ble redigert 18.11.20 10:16)

return_of_drakkar

Innlegg: 29516
return_of_drakkar
01.12.20 12:17
DrSchwei: En helside i Moss Avis om at ansatte i Kiwi/Meny får en bonus til jul på opp til 10.000 kroner. Dette er presentert bare som en gladsak med en smilende ansatt. Det er selvsagt hyggelig å få bonus fordi det har vært et ekstra travelt år. Men likevel - ikke et eneste kritisk spørsmål til lønnsnivået for de ansatte i butikkene. Det er vel noen av de som virkelig kan sies å være lavtlønnet. Ei heller et ord om de store overskuddene eierne henter ut...

Jo, men alt til sin tid.

https://www.moss-avis.no/stormende-jubel-etter-koronabonus-det-er-rorende/s/5-67-1208203?session=2e3ea07b-2c0a-471f-a718-8b981e973e1f&access=granted

Her er det da i alle fall slik at de ansatte blir frontet med at de har gjort en god jobb. Kanskje ga det dem glede med artikkelen, at de følte litt stolthet.

Så få heller avisen, avisene, media generelt og fagforeninger og alt som er ta opp sakene med både disses lønn og utbytte til eiere.
Men de er nok, de ansatte altså, ikke spesielt prioriterte av noen av de jeg nevner.

Vi snakker da her kanskje om A-media-avisene?
Jeg har ett abb som da gir tilgang til 70 aviser.
Jeg synes de gir mye bra mine opprinnelige trakter, og det er faktisk en del kritisk journalistikk i dem - særlig da mot ting på lokalplanet. Lokalavisene har nok bidratt en god del til at en del kommunale avgjørelser blir omgjort på grunn av trykk i avisene, altså da med berørte som får fram sitt og politikerne blir utfordret.

Dog er det slik at enkelte lokalaviser har veldig mye artokler fra andre lokalaviser. Men også disse er da som oftest pluss-artikler slik de fleste artiklene er i den som henter inn fra andre.

 

gugler

Innlegg: 1072
gugler
07.12.20 18:02
DrSchwei: Begge disse artiklene kunne vært skrevet som reklame

Ser samme skuringa i lokalavisa vår. Ofte artikler om bedrifter som skal flytte inn i nye bygg og hvordan omsetning har godt opp osv. Artiklene kunne vært skrevet av bedriften selv og kan fint defineres som ren markedsføring.

Eivinder

Innlegg: 2038
Eivinder
12.12.20 16:43

En annen ting er at folk flest bryr seg så lite om de små lokalavisene at de ikke stiller kritiske spørsmål til f.eks. redaktøren og nivået på journalistikken, selv om tallene viser at en stor prosent av innbyggerne i bygda abonnerer.

Redaktøren i lokalavisen til den knøttlille bygda jeg bor i har sittet i samme jobb siden avisen ble stiftet i 1998. Ingen har stilt noen spørsmål om det er på tide med et bytte. Hvem er sjefen hans/hennes? Ingen. Man kan jo stille spørsmålet: Hvem er det som vurderer jobben en lokalavisredaktør gjør?

Litt avsporing av tema kanskje, men stikkord er det du er inne på, nemlig "gladsaker og ingen kritiske spørsmål".

(Innlegget ble redigert 12.12.20 16:44)

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48875
BornOnThe4thOfJuly
13.12.20 10:54
Eivinder: En annen ting er at folk flest bryr seg så lite om de små lokalavisene at de ikke stiller kritiske spørsmål til f.eks. redaktøren og nivået på journalistikken, selv om tallene viser at en stor prosent av innbyggerne i bygda abonnerer. Redaktøren i lokalavisen til den knøttlille bygda jeg bor i har sittet i samme jobb siden avisen ble stiftet i 1998. Ingen har stilt noen spørsmål om det er på tide med et bytte. Hvem er sjefen hans/hennes? Ingen. Man kan jo stille spørsmålet: Hvem er det som vurderer jobben en lokalavisredaktør gjør? Litt avsporing av tema kanskje, men stikkord er det du er inne på, nemlig "gladsaker og ingen kritiske spørsmål".

Måten å stille "kritiske spørsmål" til redaktøren og nivået på journalistikken er vel gjerne å ikke benytte lokalavisen. Bruke markedsmekanismene for å si i fra at man ikke liker produktet.

Man kan jo være heldig å få framført et leserbrev i lokalavisene men det er jo opp til avisen selv om de vil tillate.

Det høres ut som det er denne redaktøren selv som er eieren og da er selvsagt ingen andre sjefen til redaktøren og at eieren ikke vil bytte ut seg selv er vel ikke så merkelig. Har eieren ansatt en redaktør så har vel den som andre ansatte et stillingsvern som gjør at man ikke uten videre kan si vedkommende opp. Men det er altså eieren/eierene som vurderer jobben til redaktøren.

Er du misfornøyd med lokalavisen så er altså ikke løsningen å kreve at redaktøren byttes ut dersom du ikke selv er eier. Løsningen er å komme med et alternativ. En konkurrent. Det kan være en annen lokalavis med alt det innebærer fra å lage noen få artikler i løpet av en måned på nær hobbybasis til å jevnlig ha artikler og følge med på hva som skjer på bygda. Det siste er en jobb og antageligvis en jobb  med veldig dårlig betaling.

Alternativt kan man la andre skrive leserinnlegg på en dedikert debattside for bygda som man styrer.

Dette kan både være i form av egen internettside der du selv har kontrollen eller via FB der du overlater en del av kontrollen til dem.

Klikk for å gå tilbake til toppen