Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Full seier for BDS i Strasbourg.

NYTT TEMA
aicat

Innlegg: 24086
aicat
17.06.20 09:43

Flere land har forsøkt å kriminalisere kampanjer som oppfordrer til Israel-boikott. Nå slår Den europeiske menneskerettsdomstolen fast at dette strider mot ytringsfriheten.

I 2009 ble elleve franske aktivister anklaget for «oppfordring til diskriminering» etter å ha delt ut løpesedler som oppfordret til økonomisk boikott, deinvestering og sanksjonering mot Israel, og idømt store bøter. Aktivistene anket saken gjennom det franske rettsvesenet og tapte i høyesterett. De tok til slutt saken til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), som torsdag enstemmig slo fast at straff for å drive kampanje for boikott av israelske produkter er et brudd på aktivistenes rett til ytringsfrih

– Den praktiske betydningen av dommen i EMD er at enkeltpersoner og organisasjoner som støtter BDS, ikke kan utsettes for sanksjoner av den grunn, sier advokat Kjell Brygfjeld fra Forsvar folkeretten.

Også Amnesty støtter dommen:
På nettsida til Amnesty International i Storbritannia sier Marco Perolini, representant for Amnesty i Frankrike, at avgjørelsen fra EMD «etablerer en tydelig presedens som bør stoppe misbruket av antidiskrimineringslover til å angripe aktivister som fører kampanje mot menneskerettsbrudd begått av Israel».

https://klassekampen.no/utgave/2020-06-17/en-ny-dom-verner-boikott

 

(Innlegget ble redigert 17.06.20 09:47)

joplina

Innlegg: 67140
joplina
17.06.20 11:11
aicat: Også Amnesty støtter dommen:
På nettsida til Amnesty International i Storbritannia sier Marco Perolini, representant for Amnesty i Frankrike, at avgjørelsen fra EMD «etablerer en tydelig presedens som bør stoppe misbruket av antidiskrimineringslover til å angripe aktivister som fører kampanje mot menneskerettsbrudd begått av Israel».

Det var gode nyheter :) 


Flott at du opplyser om dem her, så kanskje vi kan bli spart av noen tusen innlegg som gnåler om hvor antisemittisk diskriminerende det er at det oppfordres til boikott 

aicat

Innlegg: 24086
aicat
17.06.20 11:36
joplina: Flott at du opplyser om dem her, så kanskje vi kan bli spart av noen tusen innlegg som gnåler om hvor antisemittisk diskriminerende det er at det oppfordres til boikott

Fint at også Amnesty støtter denne dommen. Så får vi se da om det selvoppnevnte nye medlemmet i AI her - også støtter det som hans organisasjone støtter?

aicat

Innlegg: 24086
aicat
17.06.20 12:29
aicat: Amnesty

Som ventet har vårt nye selvoppnevnte medlem av AI ingen kommetarer til sak - verken når det gjelder anneksjon av VB, BDS eller blinkskyting på barn, men er mer opptatt av å avspore i form av persondebatt - noe som ofte er den eneste muligheten når saklige motargumenter mangler. :-))
Skal jeg ta det som et komplemet at han er så manisk opptatt av min person, siden han ikke evner å svare på noen av de sakene jeg tar tak i - som man skulle tro var aktuelle i Israel (f.eks. anneksjonen av VB, blinkskyting på barn...etc.) stedet for sak, men velger i stedet å lage kopitråder og debatt med seg selv?

(Innlegget ble redigert 17.06.20 12:38)

mo6

Innlegg: 9388
mo6
19.06.20 11:50
aicat: Fint at også Amnesty støtter denne dommen. Så får vi se da om det selvoppnevnte nye medlemmet i AI her - også støtter det som hans organisasjone støtter?

Fint at AI støtter dommen, det skulle bare mangle. BDS handler om ytringsfrihet og kan ikke forbys eller straffes i et demokrati.


Så spørs det da, om AI får en utmelding snart?

aicat

Innlegg: 24086
aicat
19.06.20 18:30
mo6: Så spørs det da, om AI får en utmelding snart?

Han har ikke en gang meldt seg inn - så han trenger ikke melde seg ut - for det å stjele en annens logo har han jo erfaring med fra før. I dette tilfellet er logoen han har plasert på hodet kun tom stafasje uten reelt innhold.

aicat

Innlegg: 24086
aicat
22.06.20 17:35

 Innland fylkesting vedtok 17. juni at fylkeskommunen gjennom sine anskaffelser ikke skal kjøpe varer og tjenester som åpenbart kommer fra stater som okkuperer andre områder i strid med folkeretten.

Fylkeskommunen skal også støtte opp under internasjonale ordninger som tydelig merker produkter med opprinnelsesland.

Forslaget ble fremmet av Johannes Wahl Gran (MDG) på vegne av SV og MDG.

Med dette tar fylkeskommunen i sin anskaffelsesstrategi et samfunnsansvar for etisk og rettferdig handel.

(Innlegget ble redigert 22.06.20 17:36)

Keva

Innlegg: 26041
Keva
22.06.20 18:09
aicat: Med dette tar fylkeskommunen i sin anskaffelsesstrategi et samfunnsansvar for etisk og rettferdig handel.

Veldig bra. Flere og flere får opp øynene for rettferdig handel!

aicat

Innlegg: 24086
aicat
24.06.20 09:51

Dommen i Strasbourg er overordnet de lovene som både Tyskland og Frankrike har vedtatt som gjør det kriminelt å støtte BDS. Så nå vil noen av de som er tiltalt for å fremme BDS bruke dommen fra Strasbourg i den kommende rettsaken.

To israelere og en palestiner skal for retten i Tyskland etter å ha forstyrret talen til en israelsk politiker. De håper på hjelp fra den ferske Strasbourg-dommen.

– Dommen fra Den europeiske menneskerettsdomstolen kom på et perfekt tidspunkt, sier Ronnie Barkan, israelsk fredsaktivist og en av stifterne av organisasjonen Boycott from Within, på telefon fra Israel.

Domstolen slo som kjent 11. juni enstemmig fast at straff for å drive kampanje for boikott, sanksjoner og de-investering mot Israel (BDS) er brudd på retten til å ytre seg fritt.
Barkan sitter nå koronafast i hjemlandet, men 4. august skal han være på plass i Berlin, der han bor, for å stille i retten sammen med israelske Stavit Sinai og palestinske Majed Abusalama.

De tre er saksøkt etter at de i juni 2017 avbrøt talen til Knesset-representanten Aliza Lavie på Humboldt-universitetet i Berlin. Lavie satt i det israelske parlamentet for det sekulære middelklassepartiet Yesh Atid fra 2013 til 2019. Hun satt i forsvars- og utenrikskomiteen i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen, under Israels angrep på Gaza i 2014.

– Som leder i Israels anti-BDS-lobby var Lavie i Tyskland i en delegasjon med eksplisitt mål om å angripe BDS-bevegelsen. Vi anklaget henne for å være medansvarlig for angrepet på Gaza i 2014 og massakren av 2200 palestinere, sier Barkan.

Han hadde med FN-rapporten «Israeli Practices towards the Palestinian People and the Question of Apartheid», som FN-rapportør Richard Falk var medforfatter av.

Barkan kritiserte Lavie for å forsvare «den kriminelle apartheidstaten Israel», og ga henne rapporten. Richard Falk har siden gått ut med støtte til de tre aktivistene.

https://klassekampen.no/utgave/2020-06-24/klar-for-rettssak-i-berlin

(Innlegget ble redigert 24.06.20 09:52)

mo6

Innlegg: 9388
mo6
24.06.20 14:46

Hva synes Israel sine "venner" om dette?

aicat

Innlegg: 24086
aicat
10.10.20 20:50

Det baskiske selskapet CAF er i ferd med å ta store markedsandeler innenfor kollektivtransport i Norge, bl.a. gjennom leveranse av de nye trikkene til Sporveien i Oslo.

Samtidig har CAF fått kontrakten med å utvide og drive forstadsbanen som knytter de ulovlige israelske koloniene sammen med Vest-Jerusalem. En forlengelse til den illegale kolonien Ailo ved Betlehem skjer på okkupert palestinsk land, og er i strid med folkeretten. Utbygginga vil være med på å sementere okkupasjonen. 
Som et ledd i BDS-kampanjen bør Oslo kommune unngå å inngå kontrakter med selskaper som tjener penger på den israelske okkupasjonen.

(Innlegget ble redigert 10.10.20 20:51)

aicat

Innlegg: 24086
aicat
17.01.21 16:55

Boikott er IKKE antisemittisme! - "I Fedrelandsvennen 12. januar skriver KrFs Stortingsrepresentant og leder for Israels Venner på Stortinget, Hans Fr. Grøvan, om filmen “Den største forbrytelsen”, om jødehatet som har eksistert gjennom historien, og som i aller høyeste grad eksisterer i samfunnet i dag. Forfølgelsen av norske jøder må aldri glemmes og aldri tilgis. Boikott av staten Israel er et ikke-voldelig verktøy for å straffe en rasistisk apartheidstat, som holder fem millioner palestinere under en brutal okkupasjon. Israel bryter folkeretten og menneskerettighetene daglig, og palestinerne kjenner dette på kroppen hver eneste dag. BDS-bevegelsen (Boikott, Deinvesteringer og Sanksjoner) fokuserer sine boikott-kampanjer på selskaper som er direkte involvert i folkerettsbrudd. - Når Grøvan velger å sammenligne lovlige og ikke-voldelige protester mot menneskerettighetsbrudd med antisemittisme, får han et forklaringsproblem. Da det tyske parlamentet vedtok at BDS i seg selv er antisemittisk, skrev syv israelske menneskerettighetsorganisasjoner et brev til parlamentet, hvor de sier at å sammenligne boikott med antisemittisme er å gjøre kampen mot antisemittismen en bjørnetjeneste. - Palestinakomiteen i Norge tar antisemittisme på det høyeste alvor. Vi kjemper mot alle former for rasisme, deriblant antisemittisme, og vil ha oss frabedt at Grøvan tillegger dem som kjemper en solidarisk kamp for palestinernes rettigheter rasistiske meninger vi ikke har. "

(Innlegget ble redigert 17.01.21 16:57)

aicat

Innlegg: 24086
aicat
17.01.21 16:59

siden ikke alt lot seg lime inn her - får jeg supplere det ovenstående med:

At de som støtter BDS er:
Jewish Voice for Peace,
Boycott from Within,
Association for Civil Rights in Israel og
Israeli Committee Against House Demolitions.

Palestinakomiteen i Norge tar antisemittisme på det høyeste alvor.

Vi kjemper mot alle former for rasisme, deriblant antisemittisme, og vil ha oss frabedt at Grøvan tillegger dem som kjemper en solidarisk kamp for palestinernes rettigheter rasistiske meninger vi ikke har. "

Innlegget ovenfor er sakset fra Fedrelandsvennen 15/1 21:

og teksten er skrevet av Morten Heszlein-Lossius, politisk nestleder i Palestinakomiteen i Norge

Innlegget ble først publisert i Fedrelandsvennen 15. januar 2021.

(Innlegget ble redigert 17.01.21 17:25)

Keva

Innlegg: 26041
Keva
17.01.21 19:19
mo6: Hva synes Israel sine "venner" om dette?

Som man kunne ha mistanke om, har de fullstendig ignorert tråden.

Her er forresten linken til Palestinakomiteens svar til Grøvan, hvis artikkel er en av de største ansamlinger av stråmenn og floskler jeg har sett.

Fico

Innlegg: 27528
Fico
17.01.21 20:59
Keva: Her er forresten linken til Palestinakomiteens svar til Grøvan

Din link:

Palestinakomiteen i Norge tar antisemittisme på det høyeste alvor. Vi kjemper mot alle former for rasisme, deriblant antisemittisme

Da har du kanskje eksempler på  hvordan PK bekjemper  antisemittisme?

Keva

Innlegg: 26041
Keva
18.01.21 07:20
Fico: Da har du kanskje eksempler på  hvordan PK bekjemper  antisemittisme?

Det får du spørre Palestinakomiteen om.
Men jeg har aldri sett at de har fremmet antisemittisme - tvert imot fordømmer de enhver rasisme og diskriminering.

Eller har du eksempler på at de har sagt eller gjort noe antisemittisk...?

mo6

Innlegg: 9388
mo6
18.01.21 15:29
Fico: Da har du kanskje eksempler på  hvordan PK bekjemper  antisemittisme?

PK bekjemper antisemittisme daglig, det er deres grunnpilar. Palestinerne er også semitter.

knthz

Innlegg: 4112
knthz
18.01.21 15:30

Godt ytre-venstre også er supportere av ytringsfriheten. Riktig nok er det som regel kun når det gagner dem, men jeg tar det jeg får.

Denne dommen burde jo være en selvfølge.

Keva

Innlegg: 26041
Keva
18.01.21 16:21
knthz: ytre-venstre

Men noe saklig hadde du ikke å komme med i ditt innhopp i debatten...?

(Innlegget ble redigert 18.01.21 16:21)

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
18.01.21 16:25
Keva: Men noe saklig hadde du ikke å komme med i ditt innhopp i debatten...?

Hvis det er ytre venstre som mener at det ikke er antisemittisme å boikotte Israel, må det logisk nok være ytre høyre som mener det er antisemittisme å boikotte Israel.

Keva

Innlegg: 26041
Keva
18.01.21 16:41
Homo_Erectus: Hvis det er ytre venstre som mener at det ikke er antisemittisme å boikotte Israel, må det logisk nok være ytre høyre som mener det er antisemittisme å boikotte Israel.

Dét er selvsagt den logiske slutningen.

Men i visse kretser er visst slikt noe som logikk og fornuft helt uinteressant...

aicat

Innlegg: 24086
aicat
18.01.21 16:54
knthz: Denne dommen burde jo være en selvfølge.

Ja, for de fleste var vel dette i tråd med normal rettsoppfatning. Men vi ser jo både her og andre steder at mange av Israel sine støttespillere forsøker å kople kritikk av Israel - og BDS som ikke er annet enn et pressmiddel for å få staten Israel til å respektere Genèvekonvensjonene og menneskerettighetene -til å bli definert som jødehat / antisemittisme.
Godt at vi har en internasjonal rettsinnstans som tydeligvis er av den oppfatning at BDS / oppfordring til BDS er helt innenfor loven og i tråd med ytringsfriheten.
For hvorledes kan man kalle et press for å få Israel til å etterleve folkeretten for antisemittisme?
For å sitere 240 Jewish & Israeli scholars, responding to the Bundestag’s attack on BDS in 2019
Sitat: ".... We are shocked that demands for equality and compliance with international law are considered anti-Semitic".

(Innlegget ble redigert 18.01.21 16:59)

staaalisen

Innlegg: 10534
staaalisen
18.01.21 18:17
Homo_Erectus: Hvis det er ytre venstre som mener at det ikke er antisemittisme å boikotte Israel, må det logisk nok være ytre høyre som mener det er antisemittisme å boikotte Israel.

De siste hundre års erfaringer fra Europa og Midtøsten viser vel at det ekstreme venstre (voldsvenstre) og nazistisk/fascistisk ideologi har en lei tendens til å finne sammen i saker som har med jøder og Israel å gjøre. Stalins pogromer fra forrige århundre - var de "ytre høyre" for deg? 

aicat

Innlegg: 24086
aicat
18.01.21 18:28
staaalisen: De siste hundre års erfaringer fra Europa og Midtøsten viser vel at det ekstreme venstre (voldsvenstre) og nazistisk/fascistisk ideologi har en lei tendens til å finne sammen i saker som har med jøder og Israel å gjøre

Ja, du vil kanskje påstå at denne bermen her:

Arbeit macht frei:
“Holocaust survivors often describe the slogan as a reminder of the many ways in which the Nazis tried to give their prisoners false hope, with the inscription suggesting to the people arriving at the camps that hard work would eventually secure their release, when their deaths were already certain…”
https://www.theguardian.com/world/2020/may/02/auschwitz-memorial-condemns-nazi-slogan-illinois-coronavirus-rally

Camp Auschwitz
One of the many horrifying images from the Jan. 6 rampage on the U.S. Capitol shows a long-haired, long-bearded man wearing a blackCamp Auschwitz” T-shirt emblazoned with a skull and crossbones, and under it the phrase “work brings freedom” – an English translation of the Auschwitz concentration camp motto: “Arbeit macht frei.”

https://www.brandeis.edu/now/2021/january/anti-semitism-capitol-riot-sarna.html

- som er støttespillere for den samme narsissisten som du er tilhenger av har noe som helst med ytre venstre å gjøre?
Men du støtter jo også fascisten Netanyahu - og det er jo ingen overrakelse at ytre høyre-fascister som du støtter finner sammen i en felles kamp mot jøder.

(Innlegget ble redigert 18.01.21 18:30)

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
18.01.21 18:44
staaalisen: De siste hundre års erfaringer fra Europa og Midtøsten viser vel at det ekstreme venstre (voldsvenstre) og nazistisk/fascistisk ideologi har en lei tendens til å finne sammen i saker som har med jøder og Israel å gjøre. Stalins pogromer fra forrige århundre - var de "ytre høyre" for deg?

Hva behager? Ber du meg forklare og redegjøre for andres innlegg?

knthzGodt ytre-venstre også er supportere av ytringsfriheten. Riktig nok er det som regel kun når det gagner dem, men jeg tar det jeg får.

 

Denne dommen burde jo være en selvfølge.

Det denne debattanten som sier at ytre venstre  er supportere av ytringsfriheten. Det er denne debattanten som  sier det er en selvfølge  at det ikke er antisemittisme å boikotte Israel.

Holder du meg ansvarlig for det andre har skrevet?

staaalisen

Innlegg: 10534
staaalisen
18.01.21 18:47
aicat: Arbeit macht frei:

Trump er tidenes amerikanske president for israelerne. Han nyter en popularitet i jødestaten som ingen statsleder i moderne tid. Politikken hans gjorde han populær blant de arabiske israelerne også. Etter alle de nye fredsavtalene er det store endringer på gang i israelsk politikk.   Det har ført til at lederne for de israelske araberne nå undersøker mulighetene for et nærmere politisk samarbeid med Likud og Netanyahu!!!! Før neste valg er det godt mulig at nye allianser blir presentert for de israelske velgerne. 

(Etter at enda en riksrettssak er åpnet, viser det selg at Trumps popularitet i USA har økt betydelig/Rasmussen Polls - men det er en annen diskusjon) 

Men jeg spurte om kommunistikonet Josef Stalins pogromer til din debattvenn her - var de "ytre høyre", hva mener du?

(Innlegget ble redigert 18.01.21 18:56)

staaalisen

Innlegg: 10534
staaalisen
18.01.21 18:55
Homo_Erectus: Holder du meg ansvarlig for det andre har skrevet?

Jeg stilte et konkret spørsmål om noe som du selv skrev om antisemittisme - hvordan kunne jeg vite at det ble oppfattet som en tyngende ansvarsfordeling?   
Siden du ikke svarer, så er det nærliggende å tro at du ser på venstresidens gamle ikon Josef Stalin som "Ytre høyre"?

aicat

Innlegg: 24086
aicat
18.01.21 18:59
staaalisen: Trump er tidenes amerikanske president for israelerne.

Ja, kanskje for det rasistiske sionistregimet tilNetanyahu - men ikke for jødene. De fleste amerikanske jødene har for lengst snudd ryggen til fascistene Netanyahu og Trump. Dette er jødehatere du assosierer deg med -og at du pøver å fremstå som en forsvarer for jøder - når du støtter denne bermen av bl.a. antisemitter du ser link til ovenfor - har kun vist at du ikke har noen som helst troverdighet som forsvarer for jøder, kun som forsvarer for ren fascisme.

Homo_Erectus

Innlegg: 26757
Homo_Erectus
18.01.21 18:59
staaalisen: Jeg stilte et konkret spørsmål om noe som du selv skrev om antisemittisme - hvordan kunne jeg vite at det ble oppfattet som en tyngende ansvarsfordeling?   
Siden du ikke svarer, så er det nærliggende å tro at du ser på venstresidens gamle ikon Josef Stalin som "Ytre høyre"?

Å? Jeg trakk en logisk slutning.

Homo_Erectus: Hvis det er ytre venstre som mener at det ikke er antisemittisme å boikotte Israel, må det logisk nok være ytre høyre som mener det er antisemittisme å boikotte  Israel.

Hvis du mener slutningen er feil, fortell hva som er feil.

Du må så gjerne også prøve å fortelle hva dette har med Stalin å gjøre.

staaalisen

Innlegg: 10534
staaalisen
18.01.21 19:17
Homo_Erectus: Hvis du mener slutningen er feil, fortell hva som er feil. Du må så gjerne også prøve å fortelle hva dette har med Stalin å gjøre.

Logisk slutning, he-he.......  Jeg sendte en minst like logisk slutning tilbake i en debatt om ytre høyre og ytre venstre som du selv tok initiativ til. 

Historien viser at antisemittisme har ført til jødeforfølgelser. Stalin var initiativtaker til pogromer mot jødene, og da bør det være av en viss interesse hvor du vil plassere han i det bildet som du skaper deg av ytre venstre kontra ytre høyre  i jødesaker.  

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg