Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Temperaturar på Nordpolen

NYTT TEMA
Langveg
LangvegInnlegg: 12706
24.02.18 10:06

YR oppgjev at temperaturen på Nordpolen i morgon vil vera maks minus -1 grad,  men på måndag vert maksimumstemperaturen -19, i dagane deretter-24,-25 osb til temperaturen igjen kjem til å auka noko. Forklaringa ser ut til å vera vindretninga. No er det sønnavind, men sidan kjem vinden frå nord. Det fortel berre at vindretning er den avgjerande faktoren når det gjeld temperatur (jfr sibirkulda som no trugar Frankrike) Men ein kan undra på korleis det kan blåsa nordavind på Nordpolen. Er det nokon som har ei forklaring?

 

(Innlegget ble redigert 24.02.18 10:10)

Arrcab
ArrcabInnlegg: 6215
24.02.18 10:31
Langveg: Men ein kan undra på korleis det kan blåsa nordavind på Nordpolen. Er det nokon som har ei forklaring?

På Nordpolen blåser det nordavind og sønnavind fra alle kanter!

fargerik
fargerikInnlegg: 51018
24.02.18 12:37
Langveg: Men ein kan undra på korleis det kan blåsa nordavind på Nordpolen. Er det nokon som har ei forklaring?

Kompasset snurrer rundt og rundt;-)

Hvor er den magnetiske nordpolen, egentlig?

I det ville vesten er det østavind, og i det fjerne østen er det vestavind.

Da må det vel være sønnavind på sydpolen, da.

(Innlegget ble redigert 24.02.18 12:40)

Nabo
NaboInnlegg: 13473
24.02.18 12:43
fargerik: Kompasset snurrer rundt og rundt;-)
Hvor er den magnetiske nordpolen, egentlig?

Den kan du se her:

https://no.wikipedia.org/wiki/Den_magnetiske_nordpol

Den beveger seg ørlite år for år.

fargerik
fargerikInnlegg: 51018
25.02.18 11:22
Nabo: Den kan du se her: https://no.wikipedia.org/wiki/Den_magnetiske_nordpol Den beveger seg ørlite år for år.

Jaja. plassert rundt 180 grader. Da har det vel blåst sønnavind, da, og ikke nordavind, dersom man ikke regner den magnetiske nordpolen som nordpol, for da har det vært nordavind.

(Innlegget ble redigert 25.02.18 11:22)

Nabo
NaboInnlegg: 13473
25.02.18 12:23
fargerik: Jaja. plassert rundt 180 grader. Da har det vel blåst sønnavind, da, og ikke nordavind, dersom man ikke regner den magnetiske nordpolen som nordpol, for da har det vært nordavind.

På den geografiske nordpol, så er all vind definert som sønnavind.

Når en har kommet til den magnetiske nordpol, så er den såpass langt unna den geografiske nordpol, at en kan begynne å definere vinden med den retningen den kommer fra. Vind som blåser langs 180-graden, som i dette tilfellet vil være enten nordavind eller sønnavind. Ved noen av de andre vindretningene, så må en ta kompassrosen til hjelp for å bestemme den korrekte retningen på vinden.

fargerik
fargerikInnlegg: 51018
26.02.18 11:03
Nabo: På den geografiske nordpol, så er all vind definert som sønnavind. Når en har kommet til den magnetiske nordpol, så er den såpass langt unna den geografiske nordpol, at en kan begynne å definere vinden med den retningen den kommer fra. Vind som blåser langs 180-graden, som i dette tilfellet vil være enten nordavind eller sønnavind. Ved noen av de andre vindretningene, så må en ta kompassrosen til hjelp for å bestemme den korrekte retningen på vinden.

Alltid sønnavind på Nordpolen. Grei definisjon.

Nå er det vel, slik jeg har forstått det jetstrømmen som styrer dette værfenomenet akkurat nå.

Jetstrømmen har tatt en pause, og stenger ikke for de varmere luftmassene som siver nordover.

Det merkes kanskje i Bergen? Lite vestavind for tiden? Her i plankebyen er det nordost og kaldt. Men jeg vet...sørvesten kommer tilbake, og ny sørvest er surere enn gammal nordost.

(Innlegget ble redigert 26.02.18 11:05)

SIG100
SIG100Innlegg: 11702
26.02.18 14:21
fargerik: Alltid sønnavind på Nordpolen. Grei definisjon.

Teoretisk sett er selvsagt alle retninger mot sør på Nordpolen.

Imidlertid er det selvsagt et behov for å se på vindretning også her. Om du beveger deg en meter sørover vil man ha en retning å forholde seg til.

Det er derfor definert at referansen for vindretning er 0-meridianen. Det vil si at om det blåser fra Greenwich så er det sønnavind, om det blåser mot Greenwich er det nordavind. Blåser det fra Russland blir det østavind, fra Canada vestavind.

Denne definisjonen gjelder for område 89 grader nord til 90 grader nord.

Tilsvarende er nordavind på sydpolen vind fra Greenwich.

Nabo
NaboInnlegg: 13473
26.02.18 20:35
fargerik: Alltid sønnavind på Nordpolen. Grei definisjon.
Nå er det vel, slik jeg har forstått det jetstrømmen som styrer dette værfenomenet akkurat nå.
Jetstrømmen har tatt en pause, og stenger ikke for de varmere luftmassene som siver nordover.
Det merkes kanskje i Bergen? Lite vestavind for tiden? Her i plankebyen er det nordost og kaldt. Men jeg vet...sørvesten kommer tilbake, og ny sørvest er surere enn gammal nordost.

På min del av Vestlandet har det vert en rolig vinter så langt, en og annen vindkule har det vert, men stort sett en kjølig stille vinter med en mange dager med snø på bakken, avbrutt av noen kraftige regndager, og så kulde igjen.

Det begynte å snø engang før Jul, og den har kommet og gått mange ganger etter den tid. I dag har det vert noen få +grader og et lett snødryss, og nå er begynner den lenge omtalte kulden.

Onsdag og Torsdag er de to kaldeste dagene i følge yr med ned til 10-minus sier meldingene og med øst-sør-øst og østavind opp mot 9-sekundmeter i 10 minus, så er det nok mest innevær i de neste dagene.

Østavind er den skumleste vinden på mine trakter, for enten blir den som det blir meldt, eller så merker ingenting, og i verste fall blir det kraftige fallvinder fra fjellene som kommer som kanonkuler mot folk og fe. Det er den som gjør de uventede skadene på hus, tak og spesielt skogen, for den har røttene sine mot vest for å ankre godt mot sydvesten og vestavinden, den blir rett og slett overasket av kraftig vind fra øst, og har lite forankring den veien. Men det går vel bra denne gangen også, det pleier jo det.

Fra Lindesnes og til Nordkapp er østavind fralandsvind og derfor favorittvinden for de som har kysten som sin arbeidsplass, både fiskere og fraktebåter liker østavinden, da er havstykkene på kysten flate hav med krusninger på, i motsetning til alt som kommer fra vestlig retning.

På plattformene i Nordsjøen, der er østavinden brutal, og enda verre for de båtene som går fra og til Norge og kontinentet, da er ising et seriøst problem for de som er utsatt for det.

Det kommer vel snart et lavtrykk mellom England og Island/Grønland, og da kommer den vanlige sørvesten tilbake igjen.

 

Nabo
NaboInnlegg: 13473
26.02.18 20:50
fargerik: Nå er det vel, slik jeg har forstått det jetstrømmen som styrer dette værfenomenet akkurat nå.

Fortvil ikke, for Peter Varmestein var her den 22. Februar, og etter gammel tro, er dette begynnelsen på våren.

https://snl.no/Per_varmstein

Langveg
LangvegInnlegg: 12706
28.02.18 09:25

Den einskilde dagen med høg temperatur på Nordpolen (-1) har fått globaloppvarmingsdisiplane til å gå av hengslane:

Temperaturutviklingen i Arktis har brutt fullstendig med normalen siste seksti år og befinner seg nå på mai/juni-nivå. På Grønlands nordligste fastlandpunkt ble det søndag registrert seks plussgrader.

Værsituasjonen når det nærmer seg mars, er denne: Gradestokken kryper opp mot null grader flere steder i Arktis

Verstoda er heilt annleis enn desse "eskpertane" hevdar  på Yr. Yrs eigne previsjonar syner variasjonar mellom -21  og -26 gradar på Nordpolen for heile tidbolken i dag til neste torsdag. På Svalbard vil temperaturane variera mellom -8 og -16. Ein dag med høg temp i nord, gjev ikkje global oppvarming, men alt kan visst brukast for å halda klimaendringstrua ved lag og for å påvirka godtruande folk.

SIG100
SIG100Innlegg: 11702
28.02.18 12:59
Langveg: Den einskilde dagen med høg temperatur på Nordpolen (-1) har fått globaloppvarmingsdisiplane til å gå av hengslane:
Langveg
LangvegInnlegg: 12706
28.02.18 17:45
SIG100: Den eneste som har gått av hengslene her er nok deg.

Og dette er ikkje alarmisme og pære sludder? Temperaturutviklingen i Arktis har brutt fullstendig med normalen siste seksti år og befinner seg nå på mai/juni-nivå. På Grønlands nordligste fastlandpunkt ble det søndag registrert seks plussgrader.

Temp på Nordpolen  i mai/juni er då ikkje minus 25/-26 gradar som han er no?

Og vert ikkje temperaturen ein dag på Grønland brukt som eit fordekt  innlegg i klimaovertruaideologien?

(Innlegget ble redigert 28.02.18 17:47)

frankolainen
frankolainenInnlegg: 6240
01.03.18 10:50
Langveg: Temperaturutviklingen i Arktis har brutt fullstendig med normalen siste seksti år og befinner seg nå på mai/juni-nivå.
la1goa
la1goaInnlegg: 11639
01.03.18 10:55
frankolainen: https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/02/gfs_nh-sat1_t2_1-day-4.png

Det er i grunn en grei forklaring på forskjellen mellom klima og vær.

SIG100
SIG100Innlegg: 11702
04.03.18 15:10
Langveg: Og dette er ikkje alarmisme og pære sludder? Temperaturutviklingen i Arktis har brutt fullstendig med normalen siste seksti år og befinner seg nå på mai/juni-nivå. På Grønlands nordligste fastlandpunkt ble det søndag registrert seks plussgrader. Temp på Nordpolen  i mai/juni er då ikkje minus 25/-26 gradar som han er no? Og vert ikkje temperaturen ein dag på Grønland brukt som eit fordekt  innlegg i klimaovertruaideologien?

Sludderet er det du som står for.

Artikkelen sier klart og tydelig at de spesielle forholdene som var når artikkelen ble skrevet, skyldes et meteorologisk  fenomen.

At du ønsker å tillegge artikkelen påstander endrer ikke dette, ei heller at temperaturen har blitt mer normal senere. Og - det dreier seg ikke om temperaturen en dag.

At du blander sammen Arktis, nordpolen og Grønland i en suppe endrer heller ikke fakta.

Det som kan være bekymringsverdig er om dette er en mer permanent endring i værsystemene og slike forhold inntreffer kraftigere og oftere. Det er nemlig ting som kan tyde på det.

Det vi vet er at temperaturen i Arktisk har steget kraftig de seneste tiår. Du kan for eksempel se her eller her.

SIG100
SIG100Innlegg: 11702
04.03.18 15:11
la1goa: Det er i grunn en grei forklaring på forskjellen mellom klima og vær.

Det er vel helst en klar manifestasjon av hvor lite seriøst skeptiker miljøet er - både her på VGD og ellers.

la1goa
la1goaInnlegg: 11639
04.03.18 23:45
SIG100: Det er vel helst en klar manifestasjon av hvor lite seriøst skeptiker miljøet er - både her på VGD og ellers.

Skulle du liksom være seriøs nå? Du går alltid til angrep på selve fotballspilleren i stedet for ballen. For å redde deg slik at du ikke maler deg fast i hjørnet, hva syntes du om forklaringen som viser forskjellen på vær og klima?

SIG100
SIG100Innlegg: 11702
06.03.18 14:35
la1goa: Skulle du liksom være seriøs nå? Du går alltid til angrep på selve fotballspilleren i stedet for ballen. For å redde deg slik at du ikke maler deg fast i hjørnet, hva syntes du om forklaringen som viser forskjellen på vær og klima?

Takker for nok et personangrep fra den alltid seriøse la1goa.

Hvilken forklaring er du sikter til? For du mener vel ikke seriøst at Tony Hellers barnslige form for humor er en forklaring?

frankolainen
frankolainenInnlegg: 6240
06.03.18 19:11
SIG100: For du mener vel ikke seriøst at Tony Hellers barnslige form for humor er en forklaring?

Jeg syns den er Spot On!

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har blitt avspist med "Det er ikke klima, det er vær" fra deg og dine. Samtidig så lar dere ikke en eneste lunken liten fis forbigå i stillhet. Da MALER dere fanden på veggen, helt uberørt av deres egen dobbelmoral.

Vi har nok ikke sett slutten på på Klimasvindelen ennå, men jeg tror vi nærmer oss med stormskritt. Et par kalde vintre til, så blir dere rullet i tjære og fjær, det er min prediksjon.

 

la1goa
la1goaInnlegg: 11639
07.03.18 10:48
SIG100: Takker for nok et personangrep fra den alltid seriøse la1goa. Hvilken forklaring er du sikter til? For du mener vel ikke seriøst at Tony Hellers barnslige form for humor er en forklaring?

Følte du  et spørsmål om seriøsitet  som personangrep? Vel, verden står visst ikke til påske, jeg har sluttet å forundre hva du mener er personangrep. Det meste er visst det. Spørsmålet hoppet du også bukk over ved å klassifisere det som barnslig, kan vi katerigosere det som personangrep. Jeg tviler fordi det er rettet mot en skeptiker. Jeg har lært i dag av deg at informasjon og spørsmål er personangrep hvis det er rettet mot en som mener at vi går en katastrofe i møte. Men hva blir det neste vi hører fra deg?

Jeg har dog et spørmål som du sikkert oppfatter som personangrep, hvorfor i all verden trykker du ikke på "Upassende innlegg" knappen? den er der hvis du mener å bli utsatt for nettopp personangrep.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg