Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Israel et strålende klimaforbilde

NYTT TEMA
Fremtidshåp
FremtidshåpInnlegg: 4117
30.10.19 10:00


Treplanting, solenergi-teknologi og en nasjonal handlingsplan er Israels svar på klima-forandringene.

Selv om Israel i liten grad bidrar til negative klimaendringer på grunn av sin begrensede størrelse og befolkning, er landet svært følsomt for eventuelle klimaeffekter på grunn av sin geografiske beliggenhet.

Den israelske regjeringen vedtok i juli 2018 en nasjonal handlingsplan for å møte klimautfordringene. Planen tar sikte på å redusere de negative effektene av klimaendringene, inkludert vannmangel, tørke og beredskap mot økende grad av ekstremvær.

Handlingsplanen innebærer også å fremme forskning og økt bevissthet omkring bruk av vann, i form av vannbesparende tiltak samt forbedret rensing og gjenbruk av avløpsvann.

Yacov Hadas-Handelsman er tjenestemann i Utenriksdepartementet, og har fått ansvar for bærekraft og klimaendringer. Under hans ledelse har det kommet politiske forslag om at all offentlig transport skal være elektrisk i 2025 og at import av kjøretøyer som går på fossilt drivstoff skal forbys før 2030.

I løpet av de siste tre årene har vi redusert bruken av kull med om lag 25%, forteller Yacov Hadas-Handelsman til Times of Israel. Den israelske holdningen skaper løsninger. I dag kommer 70 til 75 prosent av vannet vårt fra avsalting, som gjennom ny teknologi ikke lenger produserer miljøskadelig saltvann og som nå benytter seg av naturgass fremfor kull, framhever Hadas-Handelsman.

Vi produserer cirka 600 millioner kubikkmeter avsaltet vann årlig. Vi ønsker å doble denne mengden de neste ti årene slik at vi kan selge vann til våre naboer og vanne vår egen natur.

Yacov Hadas-Handelsman påpeker at Tyskland nå benytter israelske nyvinninger innen solenergi og at tyske bilprodusenter bruker israelsk teknologi for programmering, systembeskyttelse og batteriforbedring.

Flere hundre millioner trær har blitt plantet i Israel siden starten av 1900-tallet, og Israel er det eneste landet i den tørre regionen som driver tilbake ørkenspredningen. Å plante trær over hele verden er den desidert beste og billigste måten å takle klimakrisen på, ifølge forskere i Sveits. Når trær vokser, tar de opp og lagrer karbondioksid som ellers ført til global oppvarming. Et verdensomspennende nyplantings-program kunne fjernet to tredjedeler av alle utslipp som slippes ut i atmosfæren på grunn av menneskelig aktivitet. Denne nye kvantitative evalueringen viser at planting og forvaltning av skog ikke bare er en av løsningene på klimaendringer, men faktisk er den desidert beste, sier professor Tom Crowther til den britiske avisen The Guardian. Crowther ved det sveitsiske universitetet ETH Zürich har ledet forskningen.

(Innlegget ble redigert 30.10.19 10:01)

la1goa
la1goaInnlegg: 13370
30.10.19 12:40
Fremtidshåp: Selv om Israel i liten grad bidrar til negative klimaendringer på grunn av sin begrensede størrelse og befolkning, er landet svært følsomt for eventuelle klimaeffekter på grunn av sin geografiske beliggenhet.

Israel er et at de få landene som aktivt påvirker klimaet. Klimaet blir påvirket av vannet som ledes andre steder enn sine naturlige veier. Enkelte områder er overrislet av vann og andre steder blir tørrere enn vanlig. Dette klimaproblemet er jeg ganske sikker på at de driter i.

Fremtidshåp
FremtidshåpInnlegg: 4117
30.10.19 14:34

Kan også nevne at Israel har startet opp med å trekke ut, eller samle opp damp og fuktighet i luften.  Dette blir det også mye vann av.


Forøvrig er det ingenting Israel «driter i».  En slik dårlig språkbruk avslører igjen forakt for et glimrende forgangsland på alt positivt.

la1goa
la1goaInnlegg: 13370
30.10.19 15:11
Fremtidshåp: Forøvrig er det ingenting Israel «driter i».  En slik dårlig språkbruk avslører igjen forakt for et glimrende forgangsland på alt positivt.

Uansett språkbruk, jeg ser ikke på Israel som et foregangsland. Hadde de vært det ville den humane situasjonen vært langt annerledes. For the record, jeg støtter hverken palestinere eller israelere.

limallima
limallimaInnlegg: 2887
30.10.19 15:31
Fremtidshåp: Treplanting, solenergi-teknologi og en nasjonal handlingsplan er Israels svar på klima-forandringene. Selv om Israel i liten grad bidrar til negative klimaendringer på grunn av sin begrensede størrelse og befolkning, er landet svært følsomt for eventuelle klimaeffekter på grunn av sin geografiske beliggenhet. Den israelske regjeringen vedtok i juli 2018 en nasjonal handlingsplan for å møte klimautfordringene. Planen tar sikte på å redusere de negative effektene av klimaendringene, inkludert vannmangel, tørke og beredskap mot økende grad av ekstremvær. Handlingsplanen innebærer også å fremme forskning og økt bevissthet omkring bruk av vann, i form av vannbesparende tiltak samt forbedret rensing og gjenbruk av avløpsvann. Yacov Hadas-Handelsman er tjenestemann i Utenriksdepartementet, og har fått ansvar for bærekraft og klimaendringer. Under hans ledelse har det kommet politiske forslag om at all offentlig transport skal være elektrisk i 2025 og at import av kjøretøyer som går på fossilt drivstoff skal forbys før 2030. I løpet av de siste tre årene har vi redusert bruken av kull med om lag 25%, forteller Yacov Hadas-Handelsman til Times of Israel. Den israelske holdningen skaper løsninger. I dag kommer 70 til 75 prosent av vannet vårt fra avsalting, som gjennom ny teknologi ikke lenger produserer miljøskadelig saltvann og som nå benytter seg av naturgass fremfor kull, framhever Hadas-Handelsman. Vi produserer cirka 600 millioner kubikkmeter avsaltet vann årlig. Vi ønsker å doble denne mengden de neste ti årene slik at vi kan selge vann til våre naboer og vanne vår egen natur. Yacov Hadas-Handelsman påpeker at Tyskland nå benytter israelske nyvinninger innen solenergi og at tyske bilprodusenter bruker israelsk teknologi for programmering, systembeskyttelse og batteriforbedring. Flere hundre millioner trær har blitt plantet i Israel siden starten av 1900-tallet, og Israel er det eneste landet i den tørre regionen som driver tilbake ørkenspredningen. Å plante trær over hele verden er den desidert beste og billigste måten å takle klimakrisen på, ifølge forskere i Sveits. Når trær vokser, tar de opp og lagrer karbondioksid som ellers ført til global oppvarming. Et verdensomspennende nyplantings-program kunne fjernet to tredjedeler av alle utslipp som slippes ut i atmosfæren på grunn av menneskelig aktivitet. Denne nye kvantitative evalueringen viser at planting og forvaltning av skog ikke bare er en av løsningene på klimaendringer, men faktisk er den desidert beste, sier professor Tom Crowther til den britiske avisen The Guardian. Crowther ved det sveitsiske universitetet ETH Zürich har ledet forskningen.

Hva ønsker du å debattere her?


Som du ofte gjør, poster du et langt innlegg om Israels fortreffelighet, uten å innlede til debatt. Dette er et forum for meningsutveksling, ikke for posting av nyheter.

limallima
limallimaInnlegg: 2887
30.10.19 15:46
Fremtidshåp: Forøvrig er det ingenting Israel «driter i»

Åjoda, aicat skildret IDF sin trang til å etterlate "visittkort" i blant annet moskeer i Libanon under IDFs operasjoner der. Han konstaterte ved selvsyn at en del soldater hadde etterlatt avføring i forskjellige bygninger. Håper aicat arresterer meg dersom husker feil.

limallima
limallimaInnlegg: 2887
30.10.19 15:46
Fremtidshåp: Forøvrig er det ingenting Israel «driter i»

DP

(Innlegget ble redigert 30.10.19 15:48)

MagneR
MagneRInnlegg: 1130
30.10.19 21:39
limallima: Hva ønsker du å debattere her?

TS var i alle fall innom dette! Og slikt vil i alle fall jeg ha frem på bordet. Men kanskje det blir en altfor enkel og banal løsning for mange? hvorfor er dette så lite omtalt i mediene? 

Fremtidshåp
FremtidshåpInnlegg: 4117
01.11.19 08:50
MagneR: TS var i alle fall innom dette! Og slikt vil i alle fall jeg ha frem på bordet. Men kanskje det blir en altfor enkel og banal løsning for mange? hvorfor er dette så lite omtalt i mediene?

Det er ikke politisk korrekt, må vite.  Å fremme det positive som Israel skaper, er fy-fy for venstresiden.


Det eneste de ønsker er å bruke Israel som verdens hakkekylling.  Og det mens Israel sitter på kunnskap som kan løse mye av verdens klimaproblemer.

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 22373
01.11.19 09:07
Fremtidshåp: Flere hundre millioner trær har blitt plantet i Israel siden starten av 1900-tallet, og Israel er det eneste landet i den tørre regionen som driver tilbake ørkenspredningen. Å plante trær over hele verden er den desidert beste og billigste måten å takle klimakrisen på, ifølge forskere i Sveits.

Det er også israelere som mener at å plante trær i Israel er en svært dårlig idé som gjør mer skade enn nytte.

First, the destructive nature of the tree-planting process itself could do untold damage to the fragile soil. While most people who “donate trees” to Israel maintain the romanticized notion that small teams plant the trees by hand, the reality is that the process has “evolved” to become an industrial-style undertaking. Because so many of the trees and other plants that had been protecting the soil are now gone, the threats of severe soil erosion and runoff due to wind and rain are very serious. Tree-planting staff and vehicles entering the sensitive areas would erode the soil further, leading to unnecessary long-term damage. Second, forests are capable of rejuvenating naturally, so planting additional trees would be redundant and harmful, with seedlings and saplings competing for nutrients and room to grow. As such, the rehabilitation process must rely on the natural renewal capabilities of the affected region based on the natural seed bank found in the ground itself, not on initiated tree planting. Knowing all this, you can understand why ecologists from the Society for the Protection of Nature in Israel are urging the public to allow nature to run its course. It’s clear to us that the only way forward is patience, careful planning and consultation with experts in the field.

"Å plante trær over hele verden er den desidert beste og billigste måten å takle klimakrisen på, ifølge forskere i Sveits."

Betyr det at disse forskerne mener det er lurt å plante trær  hvor som helst i verden uten tanke på de økologiske konsekvensene av treplantingen?


Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 22373
01.11.19 09:15
Fremtidshåp: inkludert vannmangel,

Du er selvfølgelig klar over at Israels overforbruk av vann er i ferd med å ødelegge Dødehavet, der vannstanden har sunket svært mye fordi Israel tar altfor mye vann fra Jordan-elva?

Overforbruket av vann truer også Genesaretsjøen.

Fremtidshåp
FremtidshåpInnlegg: 4117
01.11.19 11:06
la1goa: Uansett språkbruk, jeg ser ikke på Israel som et foregangsland. Hadde de vært det ville den humane situasjonen vært langt annerledes. For the record, jeg støtter hverken palestinere eller israelere.

Du hadde kanskje gjort det bedre enn Israel du med fiender på alle sider ?  fiender som higer etter å drepe jøder og ødelegge deres stat, samt 1,7 milliarder muslimer i verden og omtrent like mange sosialister og venstrevridde som har som mål å strupe jødenes eneste stat på kloden.

Uansett hva Israel gjør eller ikke gjør av positivt for verden, også for palestinerne, så blir landet kritisert.  Nå er jødene kommet meget langt med å utvikle solenergi - som kan erstatte mye av olje og kull. Dette er et stort fremskritt for både miljø og klima.  

Også når det gjelder evapuering og stesilering av saltvann.  Og ikke nok med det - også utvinning av vann fra luftfuktighet - man samler opp damp og bruker dette til drikkevann, badevann og kanskje også overrisling av planter.

(Innlegget ble redigert 01.11.19 11:10)

aicat
aicatInnlegg: 20143
01.11.19 11:44
limallima: Åjoda, aicat skildret IDF sin trang til å etterlate "visittkort" i blant annet moskeer i Libanon under IDFs operasjoner der. Han konstaterte ved selvsyn at en del soldater hadde etterlatt avføring i forskjellige bygninger. Håper aicat arresterer meg dersom husker feil.

(Innlegget ble redigert 01.11.19 11:49)

Fremtidshåp
FremtidshåpInnlegg: 4117
01.11.19 11:48

RETTELSE:  Ikke stesilering, men destillering av saltvann.  Beklager feilen i mitt siste innlegg.

(Innlegget ble redigert 01.11.19 11:51)

la1goa
la1goaInnlegg: 13370
01.11.19 11:50
Fremtidshåp: Du hadde kanskje gjort det bedre enn Israel du med fiender på alle sider ?  fiender som higer etter å drepe jøder og ødelegge deres stat, samt 1,7 milliarder muslimer i verden og omtrent like mange sosialister og venstrevridde som har som mål å strupe jødenes eneste stat på kloden.

"For the record, jeg støtter hverken palestinere eller israelere."

la1goa
la1goaInnlegg: 13370
01.11.19 11:56
Fremtidshåp: Nå er jødene kommet meget langt med å utvikle solenergi - som kan erstatte mye av olje og kull. Dette er et stort fremskritt for både miljø og klima.   Også når det gjelder evapuering og stesilering av saltvann.  Og ikke nok med det - også utvinning av vann fra luftfuktighet - man samler opp damp og bruker dette til drikkevann, badevann og kanskje også overrisling av planter.

Så lenge de holder seg unna solceller men bruker solfangere så snakker vi miljø. Klimamessig har det nesten ingen betydning om man henter kraft fra kull, atomer, vann, vind, bølger, m.m.


Hvor smart det samle opp damp kommer ann på kraftforbruket, man må dekke enorme områder for å lage like lite vann som det som finnes i elva der nede.

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 22373
01.11.19 12:51
Fremtidshåp: Du hadde kanskje gjort det bedre enn Israel du med fiender på alle sider ?  fiender som higer etter å drepe jøder og ødelegge deres stat, samt 1,7 milliarder muslimer i verden og omtrent like mange sosialister og venstrevridde som har som mål å strupe jødenes eneste stat på kloden. Uansett hva Israel gjør eller ikke gjør av positivt for verden, også for palestinerne, så blir landet kritisert.  Nå er jødene kommet meget langt med å utvikle solenergi - som kan erstatte mye av olje og kull. Dette er et stort fremskritt for både miljø og klima.   Også når det gjelder evapuering og stesilering av saltvann.  Og ikke nok med det - også utvinning av vann fra luftfuktighet - man samler opp damp og bruker dette til drikkevann, badevann og kanskje også overrisling av planter.

Du avsporer din egen tråd. Dette forumet heter  Miljø og Klima, og du har startet en tråd for å diskutere klima- og miljøtiltak i Israel. Siden du har startet en tråd nettopp med dette som tema, skulle man tro dette var noe du vil diskutere, men slik ser det ikke ut.

Israels fiender, ødeleggelse av jødenes stat, muslimer, sosialister og venstrevridde har ingen relevans for det du her har startet en tråd om. Det er avsporing og sabotasje av din egen tråd.

(Innlegget ble redigert 01.11.19 12:52)

aicat
aicatInnlegg: 20143
01.11.19 13:49
Fremtidshåp: destillering av saltvann

Her har du litt mer om Sorek - et av verdens største desalineringsanlegg litt sør for Tel Aviv:.
Daniel Birnbaum - som er adm. direktør i Soda Stream planlegger å åpne en fabrikk i Gaza. :) Om det blir noe av planene til Birnbaum i Gaza - får vi jo håpe at Sorek - verdens største desalineringsanlegg som ligger 15 km sør for Tel Aviv kan supplere også Gaza med ferskvann - da akkurat problemet med vann er noe som vil gjøre Gaza ubeboelig innen et par år - skal vi tro NGOene som jobber i Gaza. Sorek produserer 650 000 m3 ferskvann fra sjøvann pr døgn - og produksjonen overstiger faktisk Israels eget behov. “Things could bubble up in Gaza soon, as Soda-Stream CEO Daniel Birnbaum announced plans on Thursday to open a manufacturing facility in Gaza.” “We want the people in Gaza to have jobs, real jobs, because where there is prosperity there can be peace,” Birnbaum said, on day two of the Globes Business Conference in Jerusalem. The CEO explained how Sodastream’s “values” led the company to make this decision. https://www.jpost.com/Israel-News/Sodastream-will-open-factory-in-Gaza-says-CEO-at-Globes-Conference-574925

(Innlegget ble redigert 01.11.19 13:53)

aicat
aicatInnlegg: 20143
01.11.19 13:49

https://vgd.no/samfunn/midtoesten/tema/1855234/tittel/fremgang-i-midtoesten-traaden/innlegg/48424562?xtmc=sorek&xtcr=2#post48424562

 

(Innlegget ble redigert 01.11.19 13:54)

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 22373
01.11.19 14:25
aicat: Her har du litt mer om Sorek - et av verdens største desalineringsanlegg litt sør for Tel Aviv:.
Daniel Birnbaum - som er adm. direktør i Soda Stream planlegger å åpne en fabrikk i Gaza. :) Om det blir noe av planene til Birnbaum i Gaza - får vi jo håpe at Sorek - verdens største desalineringsanlegg som ligger 15 km sør for Tel Aviv kan supplere også Gaza med ferskvann - da akkurat problemet med vann er noe som vil gjøre Gaza ubeboelig innen et par år - skal vi tro NGOene som jobber i Gaza. Sorek produserer 650 000 m3 ferskvann fra sjøvann pr døgn - og produksjonen overstiger faktisk Israels eget behov. “Things could bubble up in Gaza soon, as Soda-Stream CEO Daniel Birnbaum announced plans on Thursday to open a manufacturing facility in Gaza.” “We want the people in Gaza to have jobs, real jobs, because where there is prosperity there can be peace,” Birnbaum said, on day two of the Globes Business Conference in Jerusalem. The CEO explained how Sodastream’s “values” led the company to make this decision. https://www.jpost.com/Israel-News/Sodastream-will-open-factory-in-Gaza-says-CEO-at-Globes-Conference-574925

Dette ser veldig bra ut og dette er et felt der israelsk teknologi og know how kan komme hele Midtøsten til nytte og gagn.

Dette må da være billig?

Israel gjør nå havvann om til ferskvann for så lite som fem kroner for tusen liter.

«Vi har fem store avsaltingsanlegg i Israel nå, og disse produserer hele 80 prosent av vårt urbane vannforbruk. Kostnaden på vannet er fra 52 til 80 cent (4,50-6,80 kr) pr. kubikk-meter», sier Raphael Semiat, professor, kjemisk ingeniør og ekspert på desalinering (avsalting) ved teknologiinstituttet Technion i Haifa. Billigere har det aldri vært å utnytte havet til drikkevann, og den nye kostnadsrekorden kommer takket være teknologiske forbedringer i produksjonen.

Saudi-Arabia er i teten her.

Saudi-Arabia størst. Israel er det landet som produserer avsaltet havvann billigst, men Saudi-Arabia er det landet som produserer klart mest – nesten 10 milliarder liter hver eneste dag.

Energiforbruket er en hindring og et problem

«Å pumpe vann 200 kilometer krever omtrent samme mengde energi som omvendt osmose», opplyser den israelske professoren Raphael Semiat. Det betyr i praksis at energiforbruket økes til godt over det tredobbelte når avsaltet sjøvann pumpes over 400 kilometer. Kyststater og øystater med relativt god økonomi er de som enklest kan ta i bruk ny avsaltingsteknologi, mens det for fattige, tørkerammede innlandsstater i dag er en uoverkommelig utfordring å få vann pumpet hundrevis av, og i noen tilfeller langt over tusen, kilometer inn fra havet.

Som det står i artikkelen, pumper Saudi-Arabia vann fra havet til Riyadh, en avstand på mer enn 400 kilometer, men de har vel økonomi til det.

En negativ følge er skader på miljøet.

Miljøorganisasjoner har pekt på flere problematiske faktorer når det gjelder avsalting av havvann. Jonas Holmqvist, leder i Foreningen for internasjonale vannstudier, Fivas, er kritisk. «Helt generelt går det an å si at desalinering er en teknikk som er for dyr for de fleste områder som har vannmangel, fordi disse også er fattige. Den utstrakte bruken i gulflandene har også økologiske konsekvenser», sier han. Holmqvist peker også på at avsaltingsanleggene bidrar til betydelige klimautslipp, fordi mange av dem i stor grad bruker ikke-fornybar energi i produksjonen.

Alt i alt ser det svært lovende ut.

MagneR
MagneRInnlegg: 1130
01.11.19 19:22
Homo_Erectus: Betyr det at disse forskerne mener det er lurt å plante trær hvor som helst i verden uten tanke på de økologiske konsekvensene av treplantingen?

Vi får håpe folk flest ikke ønsker å gjøre dumme ting ;-)

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 22373
01.11.19 19:38
MagneR: Vi får håpe folk flest ikke ønsker å gjøre dumme ting ;-)

Det får vi virkelgi håpe. Jeg har ikke forutsetninger for å uttale meg om hvor klokt eller dumt det er å plante skoger i Israel. Jeg ser bare at fagfolk er uenige og har ulike meninger om saken.

Men å være for eller mot treplanting bare fordi det er snakk om Israel, er dumt.

Keva
KevaInnlegg: 22293
01.11.19 19:43
Fremtidshåp: En slik dårlig språkbruk

...kritiseres av en debattant som i går kl 11.08 skrev følgende om sine meningsmotstandere:

"Det er de ondskapsfulle kreftene som drev denne selvmordsbomberen mange av de notoriske Israel-kritikerne støtter. "

Oh, the irony...

aicat
aicatInnlegg: 20143
01.11.19 20:18
Homo_Erectus: Men å være for eller mot treplanting bare fordi det er snakk om Israel, er dumt.

Vel, du har sikkert hørt om Sochrot - en israelsk organisasjon som vel vi kan oversette med et ord som "remebering". De arbeider for at den israelske befolkningen og turister som kommer til Israel ikke skal glemme Nakba og hva som skjedde med de ca 500 palestinske landsbyene som sionistene la i grus i 1948.

Hva har så treplanting med Nakba å gjøre? Jo, Israel har en politikk vi kan kalle "memerocide" - som prøver å skjule ruiner og spor etter disse 500 landsbyene. En av metodene er å plante trær og anlegge en park / piqnik-område over stedet det en gang lå en landsby.

Men Israel har vært så lite "smarte" at de har brukt sypress som en av de vanligste treslagene de planter på slike steder. Sypress er ikke hjemmehørende naturlig i Israel, men er et importert treslag. Derfor er det lett for Sochrot og vi som turister å finne restene etter slike landsbyer - ved rett og slett se hvor der er en samling sypresstrær. Om vi blant sypressene også kan finne kaktus - som ofte ble - og fortsatt blir brukt som grensegjerde til naboen - kan vi være sikre på at her lå det en palestinsk landsby for 70 år siden.

(Innlegget ble redigert 01.11.19 20:21)

Kropotknik
KropotknikInnlegg: 3892
01.11.19 21:51
aicat: og som jeg skrev et annet sted her;

Dette er feil forum for temaet ditt.

(Innlegget ble redigert 01.11.19 21:52)

Fremtidshåp
FremtidshåpInnlegg: 4117
04.11.19 16:09

Mens verden krangler og ikke kan komme til enighet og effektive miljø og klimatiltak, stormer IIsrael frem med nye oppfinnelser og miljøtiltak.  Denne gang er det drivstoff på biler.  

Israelske jøder har fremstilt en bil som kan kjøre på hydrogen.  De kalles piston engeene.

https://m.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-develops-piston-engine-that-runs-on-water-alcohol-no-gas-605425?fbclid=IwAR3PQY86XjJnYtMVUi4rvc_pci2QaKD_KeIaiH_Uadluuso9A9SdiRQg4hY

(Innlegget ble redigert 04.11.19 16:14)

aicat
aicatInnlegg: 20143
04.11.19 16:28
Fremtidshåp: Israelske jøder har fremstilt en bil som kan kjøre på hydrogen.

Hydrogenbiler har vi hatt i flere år. De produseres av flere kjente bilprodusenter. Så vidt jeg husker var det vel nettopp en hydrogentank stasjon som eksploderte i Bærum for en tid siden og som har gjort det vanskelig å bruke denne typen biler det siste.

la1goa
la1goaInnlegg: 13370
04.11.19 19:11
Fremtidshåp: Israelske jøder har fremstilt en bil som kan kjøre på hydrogen.

Vi har en fyllestasjon med hydrogen rundt 3 km i fra hytta i Sverige. Der kunne vi ha tanket hydrogen hvis vi hadde anskaffet en hydrogenbil. Men det er ingen ladestasjoner i nærheten. 

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 22373
04.11.19 19:39
Fremtidshåp: Mens verden krangler og ikke kan komme til enighet og effektive miljø og klimatiltak, stormer IIsrael frem med nye oppfinnelser og miljøtiltak.

Hvis du virkelig er interessert i å diskutere miljøvern i Israel, finner du mange tema for debatt i disse linkene fra Israels miljøverndepartement.

https://www.timesofisrael.com/topic/environmental-protection-ministry/

https://www.gov.il/en/Departments/ministry_of_environmental_protection

perchri
perchriInnlegg: 10260
04.11.19 19:47
Fremtidshåp: Kan også nevne at Israel har startet opp med å trekke ut, eller samle opp damp og fuktighet i luften.  Dette blir det også mye vann av.
Forøvrig er det ingenting Israel «driter i».  En slik dårlig språkbruk avslører igjen forakt for et glimrende forgangsland på alt positivt.

Mulig det, men de bør først bli kvitt kleptomaniet sitt. dersom de skal få velsignelse fra resten av verden......Tjueri er aldri vært populært.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg