Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Klima versus naturlig variabilitet

NYTT TEMA
trondhjem

Innlegg: 11935
trondhjem
11.12.20 11:41

Et mye brukt argument fra de som ikke godtar at den globale oppvarmingen har endret været til det verre er å vise til den naturlige værvariasjonen og hevde at den betyr at vi kan ikke "legge skylda" på den globale oppvarmingen når vi rammes av værekstremer. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Tilfeldighetenes spill i den naturlige variasjonen kan og vil innimellom skape sjeldent sterke ekstremvær. Slike værhendelser er ikke noe nytt fenomen. Ofte kan man vise til tidligere hendelser med uvanlig voldsomme vær. Men, siden den globale oppvarmingen løfter grunnivået som den naturlige variasjonen i været varierer rundt, vil den naturlige variasjonen oftere skape de normalt svært sjeldent sterke værvariasjonene.

Jo mer den globale oppvarmingen løfter grunnlinja, desto oftere vil dette skje. Før eller siden vil grunnlinja løftes så høyt at den natrurlige værvariasjonen skaper værfenomener som er så voldsomme at det ville vært så godt som null sjanse at de kunne ha skjedd dersom grunnivået ikke hadde blitt løftet. Dvs. at uten en global oppvarming ville ikke dette voldsomme ekstremværet kunne ha oppstått. Forskerne omtaler dette som at klimasignalet bryter ut av den normale variasjonen. 

I høst (vår på den sørlige halvkule) har Australia blitt rammet av en hetebølge som er så voldsom at den ville i så godt som umulig kunne ha oppstått uten at den globale oppvarmingen har løftet grunnlinja som været naturlig varierer over. Dette er et eksempel (og bevis) på at den globale oppvarmingen skaper mer ekstreme og skadelige værfenomener. Dette er også et eksempel på at det er mulig å vise at hendelsen etter all sannsynlighet skyldes den globale oppvarmingen og ikke er kun et utfall av tilfeldighetenes spill i den naturlige værvariasjonen. Den globale oppvarmingen fører til flere og farligere ekstremvær som skader folk, samfunn og naturen. 

Så langt har den globale oppvarmingen løftet grunnlinja med 1,1 °C. Tempoet som den globale oppvarmingen går med tilsier at den vil vi vil få rundt 3 °C innen 2100. Det som skjer i Australia nå er en skarp advarsel om hva vi har i vente dersom vi ikke snarest får ned klimagassutslippene. 

la1goa

Innlegg: 14693
la1goa
12.12.20 12:16
trondhjem: Så langt har den globale oppvarmingen løftet grunnlinja med 1,1 °C. Tempoet som den globale oppvarmingen går med tilsier at den vil vi vil få rundt 3 °C innen 2100.

Det begynner å tynnes i rekkene dine, de fleste har fått med seg virkeligheten, dvs. naturlige svigninger. Men når vi snakker om 1.1 grad på hundre år, det er noe GHCN 3.2 justerer alle målte landbaserte temperaturer mot. Sist jeg sjekket hadde de i gjennomsnitt lagt til 0.3 grader på papiret. Så man snakker reelt under 0.8 grader det hundre året. Hvordan NASA har klart å overjustere det til noe helt annet i sin globale index (dvs. en svært lite realistisk serie) er en gåte. Spesielt når man vet at landbaserte temperaturer dekker 30% mens sjøtemperaturer som ikke har denne økningen dekker 70% av overflaten.

ingenkanvite

Innlegg: 404
ingenkanvite
12.12.20 14:33
trondhjem: Den globale oppvarmingen fører til flere og farligere ekstremvær som skader folk, samfunn og naturen.
Mye av spådommene baserer seg på klimamodeller. Det er store usikkerheter og feilkilder med disse klimamodellene. En studie som går inn på dette temaet er:  Northern Hemisphere hydroclimate variability over the past twelve centuries, fra 1916. Hovedforfatteren, Fredrik Charpentier Ljungqvist, en historiker og klimaforsker ved Stockholms universitet, sier:" Til tross for sterk oppvarming fra det 20. århundre, finner vi at nedbør og tørkeekstremer i det 20. århundre har variert innenfor den naturlige variasjonen vi nå kan se i tidligere århundrer.Flere andre århundrer de siste 1200 årene viser sterkere og mer utbredte ekstremer og avvik fra gjennomsnittet. Klimamodeller overvurderer sterkt intensiveringen av våte og tørre ekstremer i det 20. århundre. ” Teamet brukte treringer, innsjøsediment, historiske data og andre typer arkivmateriale for å produsere sitt nye bilde av tidligere klima. De fant større landområder med relativt våtere forhold i det 9. til 11. århundre og det 20. århundre. Men tørrere forhold enn i det 20. århundre var mer utbredt mellom 1100- og 1800-tallet. "Mangelen på enighet mellom rekonstruksjon og klimamodellene på 1900-tallet indikerer at modellene kan ha begrensninger i å forutsi realistisk hvilke regioner som kan bli våtere og hvilke som kan bli tørrere i en varmere verden," sier Dr Ljungqvist.
En viss logikk i at litt kaldere perioder gir litt tørrere klima.

ingenkanvite

Innlegg: 404
ingenkanvite
12.12.20 16:34
ingenkanvite: En viss logikk i at litt kaldere perioder gir litt tørrere klima.

Det virker også som det til tider var mer vind og nedbør under den lille istid. At klimaet var mer ustabilt. Dette har også en viss logikk ut fra at temperaturforskjellen mellom ekvator og polene var større, noe som gir sterkere atmosfæriske krefter. Så kanskje kan et litt varmere klima gi litt større stabilitet.

ingenkanvite

Innlegg: 404
ingenkanvite
13.12.20 13:07
trondhjem: I høst (vår på den sørlige halvkule) har Australia blitt rammet av en hetebølge som er så voldsom at den ville i så godt som umulig kunne ha oppstått uten at den globale oppvarmingen har løftet grunnlinja som været naturlig varierer over. Dette er et eksempel (og bevis) på at den globale oppvarmingen skaper mer ekstreme og skadelige værfenomener.

Så kanskje vi kan gå til klimamodeller og se nærmere på dette med at mye av Australia vil bli ørken om 80 år.

Hva skjer med kjempeutslipp av CO2? Det urealistisk høye scenariet RCP8.5?

Ifølge MIROC 5 (japansk modell) vil Australia bli våtere.

Ifølge CSIRO-Mk 3-6-0 (australsk modell) vil Australia bli tørrere.

Andre modeller har våtere australske somre over store deler av kontinentet. Og noen har tørrere somre.  

xpoolman

Innlegg: 8932
xpoolman
13.12.20 13:21
ingenkanvite: Så kanskje kan et litt varmere klima gi litt større stabilitet.

Dette ser vi jo her hjemme hvor det var veldig mye mer uvær, altså kraftige stormer, på 60- og 70-tallet enn det har vært de siste par tiåra.

frankolainen

Innlegg: 9487
frankolainen
15.12.20 16:14
trondhjem: en hetebølge som er så voldsom at den ville i så godt som umulig kunne ha oppstått uten at den globale oppvarmingen har løftet grunnlinja som været naturlig varierer over.

Nå sauser du sammen propagandaen din. I det ene øyeblikket er dere 97% sikre og nå er du nede på "så godt som umulig". 

Virkeligheten er at temperaturen har økt jevnt siden den lille istiden. Økningen kom FØR mennesklige utslipp kan ha hatt noen effekt. Dette enkle faktum burde være mere enn nok til å legge hele klimareligionen død. Men klimareligionen er som alle andre religioner ikke tuftet på vitenskap, men på tro. Tro og makt. 

perchri

Innlegg: 11802
perchri
15.12.20 20:21
frankolainen: Nå sauser du sammen propagandaen din. I det ene øyeblikket er dere 97% sikre og nå er du nede på "så godt som umulig".  Virkeligheten er at temperaturen har økt jevnt siden den lille istiden. Økningen kom FØR mennesklige utslipp kan ha hatt noen effekt. Dette enkle faktum burde være mere enn nok til å legge hele klimareligionen død. Men klimareligionen er som alle andre religioner ikke tuftet på vitenskap, men på tro. Tro og makt.

..og penger i kassen. Klima avgifter osv. Big business dette her, samt mange flotte arbeidsplasser er det også blitt. Du verden, man får det til.

Kanskje ta livet litt mer med ro, og forberede oss på endringene?

At vi kan endre klima ......drømmetanker. 

frankolainen

Innlegg: 9487
frankolainen
21.12.20 10:25
xpoolman: Dette ser vi jo her hjemme hvor det var veldig mye mer uvær, altså kraftige stormer, på 60- og 70-tallet enn det har vært de siste par tiåra.

Arktis blir varmere. Tropene blir IKKE varmere (legg merke til hvor lite Klimafanatikerene snakker om dette ubestridte faktum). 

Varmere arktis og like varme tropiske strøk gir mindre temperaturgradienter som gir mindre uvær - enkel fysikk. Som vi også ser i dataene. 

Men det selger ikke klimaavgifter og CO2-kvoter like effektivt. Endeløse klimakonferanser koster penger må vite. 

frankolainen

Innlegg: 9487
frankolainen
21.12.20 15:05
perchri: Kanskje ta livet litt mer med ro, og forberede oss på endringene?

De endringene som er observert så langt er udelt positive. Vintrene er mildere og nettene er mindre kalde. Sokgen vokser som aldri før. Nye arter trekker nordover inn i isørkenen. Alt i alt - Happy Days. 

Og skal vi forberede oss på noe så er pandemier noe som har vist seg å kunne skape litt ugreie - hvorfor ikke bruke pengene på det fremfor Klimahysteriet? 

xpoolman

Innlegg: 8932
xpoolman
01.02.21 09:49
trondhjem: I høst (vår på den sørlige halvkule) har Australia blitt rammet av en hetebølge som er så voldsom at den ville i så godt som umulig kunne ha oppstått uten at den globale oppvarmingen har løftet grunnlinja som været naturlig varierer over.

Lokalt vær kalles det.

Fra november til desember falt temperaturen i Australia med 2,3 grader, fra 2,47 til 0,14 grader over normalen.
Det kalde været fortsatte i januar med 0,26 grader over normalen og nå i februar vil temperaturen fortsatt ligge rundt det normale.

kristofferbd

Innlegg: 1362
kristofferbd
01.02.21 10:53
xpoolman: Lokalt vær kalles det.

Nei, selvsagt ikke.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg