Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Vindkraften uteblir nå = dyr strøm

NYTT TEMA
nostalgikern

Innlegg: 12482
nostalgikern
05.02.21 21:20

Tenk om vi nå skulle basert oss bare på vindkraft, som enkelte nok ville foretrukket.  Nå har "vinden" altså stort sett uteblitt i flere uker, og strømmen er rekorddyr, men heldigvis har vi vannkraft (som egentlig også er upopulær hos mange av "naturvernerne").  Er ikke f.eks. Alta-utbyggingen "god å ha" f.eks. i disse tider?  Hva ble egentlig problemet sånn i ettertid med den?  Knapt noe kanskje?  (Skjønner iallfall ikke at Gro kunne finne på i ettertid og uttale at hun angret på den utbygginga).  Kommer nok godt med i disse elforbrukstider serru...

MagneR

Innlegg: 1662
MagneR
05.02.21 21:59
nostalgikern: Nå har "vinden" altså stort sett uteblitt i flere uker, og strømmen er rekorddyr, men heldigvis har vi vannkraft (som egentlig også er upopulær hos mange av "naturvernerne").

Ja.

Har nevnt det før i en annen kontekst; vi kan øke produktiviteten i eksisterende vannkraft med 17 % ved bare å foreta div. utbedringer. Har jeg lest mer enn et sted. Dermed ingen synlige inngrep i naturen.

Men av en eller annen grunn er det ikke politisk korrekt å gjøre dette. Er det for folkelig? Vulgært? Slik jeg ser det, hadde det vært best å gjøre dette først.

Etterpå kunne man vurdert vindkraft. På de aller mest gunstige steder. Hvis man da i det hele tatt hadde funnet det nødvendig.

Fico

Innlegg: 27549
Fico
05.02.21 22:20
nostalgikern: Hva ble egentlig problemet sånn i ettertid med den?

Vi kan neppe legge alt vann i rør?, var en gang et mantra. Takket være det, har jo også  etterslekten muligheten til å oppleve urørt norsk natur?  

Vi må jo tro at mennesker også også i tiden fremover vil kunne lære seg nye ting og teknikker, og da kan de kanskje prise seg lykkelige over om dagens innovative eventuelt har vært fremsynte nok?

perchri

Innlegg: 11808
perchri
06.02.21 08:58
MagneR: Har nevnt det før i en annen kontekst; vi kan øke produktiviteten i eksisterende vannkraft med 17 % ved bare å foreta div. utbedringer. Har jeg lest mer enn et sted. Dermed ingen synlige inngrep i naturen. Men av en eller annen grunn er det ikke politisk korrekt å gjøre dette. Er det for folkelig? Vulgært? Slik jeg ser det, hadde det vært best å gjøre dette først.

Ja, øke virkningsgraden er vel en av åttgjerda. Jeg ser i krystallkula, framtidig strømproblemer. En er, alle el-bilene samt enorm økning av elektriske dingsbomser. 

Så jeg har montert nødstrømsaggregat,

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
06.02.21 09:32
MagneR: Har nevnt det før i en annen kontekst; vi kan øke produktiviteten i eksisterende vannkraft med 17 % ved bare å foreta div. utbedringer. Har jeg lest mer enn et sted. Dermed ingen synlige inngrep i naturen. Men av en eller annen grunn er det ikke politisk korrekt å gjøre dette. Er det for folkelig? Vulgært? Slik jeg ser det, hadde det vært best å gjøre dette først.

Du har god grunn til å stille slike spørsmål. Hvorfor har ikke den geniale vannkraften første prioritet, når det nå skal brukes milliarder på ulønnsom og unødvendig vindkraft.
Industrien får nå tilgang til milliarder i subsidier for å bygge havvind, som skal gå til drift av våre oljeinstallasjoner, som fra før er selvforsynt med energi. Det som spares av gass og olje, skal sendes videre til Europa. Håpløst!
Vannkraften er underlagt strenge skatte og andre reguleringer, og eiere ser vel for seg ørkesløse tilstander, med søknader og miljøprotester, samtidig som skatteregimet gjør det mindre lønnsomt å oppgradere, enn ny vindkraft.
Klimasaken er full av selvmotsigelser, håpløse og idiotiske tiltak. 

(Innlegget ble redigert 06.02.21 09:33)

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
06.02.21 09:46
nostalgikern: Alta-utbyggingen "god å ha" f.eks. i disse tider?  Hva ble egentlig problemet sånn i ettertid med den?  Knapt noe kanskje?  (Skjønner iallfall ikke at Gro kunne finne på i ettertid og uttale at hun angret på den utbygginga).

Gro mener vel det passer seg best akkurat nå, å komme med slike påstander.
Situasjonen for førti år siden var, at Finnmark var helt avhengig av "russekraft", da overføringslinjene sørfra var dårlige eller helt fraværende. Altakraften var et lite bidrag, men fortsatt importerer Øst Finnmark kraft, også fra atomkraftverk på Kola.
Pussig også, at hver gang det er spørsmål om energiutbygging, gruvedrift eller andre inngrep i Finnmark, som kan bidra til verdiskaping og gir arbeidsplasser, blir det bråk med samenes krav om erstatning, og ymse rettigheter.

(Innlegget ble redigert 06.02.21 09:49)

nostalgikern

Innlegg: 12482
nostalgikern
06.02.21 20:31
Arrcab: Altakraften var et lite bidrag, men fortsatt importerer Øst Finnmark kraft, også fra atomkraftverk på Kola.

Så "miljøvernerne" foretrakk altså heller kraft fra kanskje halvveis "falleferdige" gamle atomkraftverk i Russland, fremfor det planlagte  vannkraftverket i Alta?  Sier vel sitt...

Fico

Innlegg: 27549
Fico
06.02.21 21:39
nostalgikern: Så "miljøvernerne" foretrakk altså heller kraft fra kanskje halvveis "falleferdige" gamle atomkraftverk i Russland, fremfor det planlagte  vannkraftverket i Alta?  Sier vel sitt.

Har ikke de fleste surnet seg ferdige da da når det gjelder Alta?

Samlet potensialet for utbygging i dag er vesentlig mindre  enn i tiden ved Alta-utbyggingen, mens "varheten" for naturen er vesentlig større,  da må en forsøke å gjøre utbygging minst smertelig for naturen?

nostalgikern

Innlegg: 12482
nostalgikern
06.02.21 21:51
Fico: da må en forsøke å gjøre utbygging minst smertelig for naturen?

- ja, men si det vel først og fremst til planleggere og de som godtar div. vindkraftparker i dag.  Er overbevist om at det fortsatt finnes lite tilgjengelige såkalte V-daler/juv der det kunne demmes opp og få til ugenerende magasiner for nye vannkraftverk, iallfall en del.  Og alle monner drar, elforbruket vil sikkert "eksplodere" snart, og magel=dyr strøm selvfølgelig.

Fico

Innlegg: 27549
Fico
06.02.21 22:58
nostalgikern: Og alle monner drar, elforbruket vil sikkert "eksplodere" snart, og magel=dyr strøm selvfølgelig.

For min del har jeg i flere år pekt på   problemene, som vil oppstå når fossile brensler skal fases ut, enten vi vil eller ikke,

Da må vi ha tilskudd av annen energi, men overføringsnettet vårt her i landet er gammelmodig og modent for oppdatering, som skal være estimert til 150 milliarder kr.

Å bruke mer natur er noe av det verste vi kan gjøre, og flere av  midlertidige løsninger blir for dårlige.

Den delen av bilparken som skal erstattes med elbiler bruker i dag energi tilsvarende tilsvarende 1,2 millioner tusen-litere bensin, og da er det vel fare for vi må lade etter tur eller i rekkefølge?

Videoseven

Innlegg: 7685
Videoseven
13.02.21 14:39
Arrcab: Du har god grunn til å stille slike spørsmål. Hvorfor har ikke den geniale vannkraften første prioritet, når det nå skal brukes milliarder på ulønnsom og unødvendig vindkraft.
Industrien får nå tilgang til milliarder i subsidier for å bygge havvind, som skal gå til drift av våre oljeinstallasjoner, som fra før er selvforsynt med energi. Det som spares av gass og olje, skal sendes videre til Europa. Håpløst!

Samme her, det er helt sjokkerende å høre på lavt utdannede mennesker, som fantaserer om vindmøller som en moderne vrangforestilling av Don Quijote.

Vi er verdens beste på vannkraft, har nedbør, fjell og 100 års erfaring. Likevel skal noen med en tøysebachelor prøve å fortelle folk at vindmøller ute i saltvann er veien å gå.

Det er skremmende å se hvor lett klimareligionen har fått feste hos de dumme.

perchri

Innlegg: 11808
perchri
13.02.21 22:37
nostalgikern: Tenk om vi nå skulle basert oss bare på vindkraft, som enkelte nok ville foretrukket.  Nå har "vinden" altså stort sett uteblitt i flere uker, og strømmen er rekorddyr, men heldigvis har vi vannkraft (som egentlig også er upopulær hos mange av "naturvernerne").  Er ikke f.eks. Alta-utbyggingen "god å ha" f.eks. i disse tider?  Hva ble egentlig problemet sånn i ettertid med den?  Knapt noe kanskje?  (Skjønner iallfall ikke at Gro kunne finne på i ettertid og uttale at hun angret på den utbygginga).  Kommer nok godt med i disse elforbrukstider serru...

Sverige har fyrt opp igjen et gammelt kullkraftverk....sånn for sikkerhets skyld. Må da være deilig å ha noe i "bakhånd"?

For meg kan de gjerne fyre med kull så mye de vil, framfor å fryse fordervet. vent..det kommer...en eller flere vintere med det dobbelt av de -23 gradene vi har i det siste, inkludert lavere temperaturer ned igjennom europa. Da kan vi heller ikke importere, men vi har vel ikke noe kull på lur som kan startes opp? Vind er det så som så med. Noen luringer disse strømleverandørene.......de jobber kortsiktig og for å få mye penger i kassa..en å tenke litt sikkerhetsmessig fram i tid.   "når kulda setter inn...osv."

xpoolman

Innlegg: 8945
xpoolman
17.02.21 10:04

I USA sliter de nå skikkelig med kraftsituasjonen i kulda.

Frosne og ubrukelige vindkraftverk har ført til blackout i hele Texas og strømpriser på over 9000 USD/MWh. Dette tilsvarer en pris på 7 kroner og 60 øre pr. kilowattime.

I Austin går hotellene lens for mat og oppfordrer gjestene om å bruke glødestaver som belysning i mørket.

Joda, vindkraft er en fin ting :-)

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
17.02.21 13:53
Fico: Da må vi ha tilskudd av annen energi, men overføringsnettet vårt her i landet er gammelmodig og modent for oppdatering, som skal være estimert til 150 milliarder kr.

Prisvariasjonene er hinsides alt som er fornuftig. Det er ikke mulig å planlegge økonomien, når en vare som er "like viktig" som luften vi puster i, hopper opp og ned mellom 300 og 30 øre pr. Kw, på grunn av dårlige overføringslinjer. På det sentrale og folkerike Østlandet, var prisen i perioder, dobbelt så høyt som i resten av Sør Norge i uka som gikk.
Ufattelig at kabler til utlandet prioriteres før en massiv utbygging av det nasjonale nettet.

ingenkanvite

Innlegg: 404
ingenkanvite
17.02.21 14:05
nostalgikern: Er overbevist om at det fortsatt finnes lite tilgjengelige såkalte V-daler/juv der det kunne demmes opp og få til ugenerende magasiner for nye vannkraftverk, iallfall en del.

 

  Grønne guruer vil oppsøke V-daler, og finne arter som står på rødlister. Det eneste de er opptatt av er å bygge ut vindkraft til havs, med tapsprosjekt på trillioner av kroner.   Grønne guruer er ikke opptatt av arter som står på rødlister i u-land. Der skal det sprenges, graves og forurenses, slik at vi får nok mineraler og metaller til det grønne skiftet.
Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
17.02.21 14:38
ingenkanvite: Grønne guruer vil oppsøke V-daler, og finne arter som står på rødlister. Det eneste de er opptatt av er å bygge ut vindkraft til havs, med tapsprosjekt på trillioner av kroner.

Jeg vet ikke hva du mener med "grønne guruer", men ledende politikere, enten de er gule eller grønne, er desperate for å finne såkalte "grønne arbeidsplasser", som kan redde verkstedindustrien, koste hva det koste vil.
Folk flest har ikke peiling på verken teknologi eller økonomi, og er så mentalt bearbeidet av klimamaset, at protestene uteblir. 

trondhjem

Innlegg: 11945
trondhjem
17.02.21 16:26
Arrcab: Prisvariasjonene er hinsides alt som er fornuftig. Det er ikke mulig å planlegge økonomien, når en vare som er "like viktig" som luften vi puster i, hopper opp og ned mellom 300 og 30 øre pr. Kw, på grunn av dårlige overføringslinjer.

Det er ikke dårlige overføringslinjer som sådan som gir de store variasjonene i strømprisen, men energiloven av 1991 som gjorde strøm til en ordinær vare underlagt ordinære tilbuds og etterspørselstyrte prismekanismer. 

Nå har vi hatt en uheldig kombinasjon med lite vind som reduserer effekten inn på nettet og sprengkulde i hele landet som gir rekordhøyt forbruk. Da spretter markedsprisen rett til værs grunnet større etterspørsel enn tilbud i markedet. 

Før 1991 var elektrisk kraft en basisvare underlagt offentlig ansvar. 

(Innlegget ble redigert 17.02.21 16:27)

Trenberth

Innlegg: 4713
Trenberth
17.02.21 17:44

Uheldig kombinasjon? Dette er ganske så vanlig om vinteren. Det vil skje om ogjen og om igjen ...

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
17.02.21 19:18
trondhjem: Det er ikke dårlige overføringslinjer som sådan som gir de store variasjonene i strømprisen, men energiloven av 1991 som gjorde strøm til en ordinær vare underlagt ordinære tilbuds og etterspørselstyrte prismekanismer.

Dårlige linjer vart upresist, men årsaken til prisforskjellene fra time til time mellom landsdeler, er som Statnett selv sier, det er mangel på kapasitet i nettet, og det er for dårlig.
Dersom landet har kraft nok, bør overføringslinjer og lokale tett prioriteres, før kabler ut av landet.
Ellers har du sjølsagt rett, energiloven har gjort en livsviktig ressurs om fra å levere nok, til rett tid og til god kvalitet, om til et spekulasjonsobjekt, og en melkeku for private og offentlige eiere.

trondhjem

Innlegg: 11945
trondhjem
17.02.21 20:18
Trenberth: Dette er ganske så vanlig om vinteren.

Dette VAR ganske så vanlig om vinteren. 

Vi må gå flere år tilbake til å finne sist det var en tre-fire ukers landsdekkende sprengkulde. I fremtiden vil disse kuldeperiodene bli mer sjeldne. 

 

Fico

Innlegg: 27549
Fico
17.02.21 22:39
Arrcab: Det er ikke mulig å planlegge økonomien, når en vare som er "like viktig" som luften vi puster i, hopper opp og ned mellom 300 og 30 øre pr. Kw, på grunn av dårlige overføringslinjer

Mulig det, men jeg vil trodd at pris kunne blitt avhengig av tilbud og etterspørsel.

Da er vi i den situasjonen  at å lade elbil om morgenen kunne koste hundredelapper, mot noen tiere på et annet tidspunkt, som det ble vist til i nyhetene  fra nettsjefen.

 

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
18.02.21 09:03
trondhjem: Vi må gå flere år tilbake til å finne sist det var en tre-fire ukers landsdekkende sprengkulde. I fremtiden vil disse kuldeperiodene bli mer sjeldne.

Jeg frykter det verste, men håper spådommene er riktige, og at slike kuldeperioder blir sjeldne. Det som vil komme uansett, er vedvarende kostbar strøm, med pristopper som er hinsidig all fornuft, dersom staten ikke tar noen grep for å sikre stabile og rimelige priser.

MagneR

Innlegg: 1662
MagneR
18.02.21 10:47
Arrcab: Jeg frykter det verste, men håper spådommene er riktige, og at slike kuldeperioder blir sjeldne. Det som vil komme uansett, er vedvarende kostbar strøm, med pristopper som er hinsidig all fornuft, dersom staten ikke tar noen grep for å sikre stabile og rimelige priser.

Det tas grep ser jeg. Kontraproduktive sådanne. 

Jeg er ikke spes begeistret for partiet Rødt, men denne Moxnes er ikke dum.

Her om vanvidd som kun et land med veldig mye penger, og veldig lite respekt for eget folk kan tillate seg.

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
18.02.21 11:11
MagneR: Jeg er ikke spes begeistret for partiet Rødt, men denne Moxnes er ikke dum.

Det som er så herlig med småpartiene på venstreside, de har penger til alt mulig som dukker opp av populære saker, uten å ha et fnugg av ansvar for inndekning.

MagneR

Innlegg: 1662
MagneR
18.02.21 11:30
Arrcab: Det som er så herlig med småpartiene på venstreside, de har penger til alt mulig som dukker opp av populære saker, uten å ha et fnugg av ansvar for inndekning.

Snakker du om Rødt og Moxnes og det Moxnes skriver i sitt innlegg? Hva sier han som er feil, i så fall?

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
18.02.21 11:55
MagneR: Snakker du om Rødt og Moxnes og det Moxnes skriver i sitt innlegg? Hva sier han som er feil, i så fall?

Moxnes er som andre politikere, han sier mye fornuftig om saker han brenner for. Når det gjelder Rødt, må vi ikke glemme deres totalitære sosialistiske nirvana, som kommunister.

MagneR

Innlegg: 1662
MagneR
18.02.21 12:06
Arrcab: Moxnes er som andre politikere, han sier mye fornuftig om saker han brenner for. Når det gjelder Rødt, må vi ikke glemme deres totalitære sosialistiske nirvana, som kommunister.

Enig i det.

Men om det han sa hadde vært sagt av Trump, hadde jeg likevel vært hjertens enig.

IndocteCollectio

Innlegg: 19440
IndocteCollectio
18.02.21 12:09
nostalgikern: Tenk om vi nå skulle basert oss bare på vindkraft, som enkelte nok ville foretrukket.

Kan du vise til at noen ønsker KUN vindkraft?

Arrcab

Innlegg: 10323
Arrcab
18.02.21 12:32
MagneR: Men om det han sa hadde vært sagt av Trump, hadde jeg likevel vært hjertens enig.

Mange av oss hadde sikkert hært Republikanere, dersom vi var amerikanere med en annen og mer "normal president" enn Trump. 

LAVPROFIL

Innlegg: 6492
LAVPROFIL
18.02.21 12:39
trondhjem: I fremtiden vil disse kuldeperiodene bli mer sjeldne.

Om kuldeperioder blir mer sjeldne i fremtiden vet du ingen ting om.

Det hadde vært mer redelig av deg å si at dette er noe du tror.

(Innlegget ble redigert 18.02.21 12:40)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg