Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Arbeidsledighet

NYTT TEMA
axce
axceInnlegg: 17835
24.04.09 13:34

I sin tid ble det argumentert med at Norge måtte melde seg inn i EU pga. at arbeidsledigheten ville bli så stor i Norge hvis vi stod utenfor.

Det var kanskje et av motivene for at Spania meldte seg inn. I dag har de 17 % arbeidsledighet. Noen som vet hvor høy den er i Norge, hm.

Uavhengig1
Uavhengig1Innlegg: 862
24.04.09 14:27

I 1986, da Spania ble EU-medlem var arbeidsledigheten i Spania på drøyt 21%, så poenget ditt er? Det nytter ikke å trekke frem enkelteksempler slik du gjør, det vil nesten alltid gi et skjevt bilde. Spania er et land som har vært belemret med høy arbeidsledighet siden 70-tallet, med unntak av perioden 2000-2008...omtrentlig. Norge har en annen sosial struktur, så noen direkte sammenligning er ikke mulig. Dessuten har vi som kjent finanskrise for tiden, som også rammer Norge i noen grad, så hvor du vil hen kan man jo lure på.

Karamchand
KaramchandInnlegg: 731
24.04.09 14:37

Han vil ikke til EU i alle fall.
.. og der er jeg enig, av den samme grunn som du gir; ’Vi har en annen sosial struktur’. Vi har et av verdens beste, men dog minste, velferdssystem som holder oss flytende gjennom disse tider. Det å gjøre Spanias og eus problemer til våre, er å endre lagoppsettingen vår fullstendig. Det er dumt siden vi vinner med det laget vi har.

Uavhengig1
Uavhengig1Innlegg: 862
24.04.09 14:39

Vi har en sosial struktur som ligner på den de har i Sverige og Danmark blant annet og for det meste mye til felles med alle land i EU, så den kjøper jeg ikke, men det er jo lov til å ha en egen mening om den saken.

Poenget er uansett at å bli medlem av EU ikke endrer vår sosiale struktur noe mer enn det vi allerede er utsatt for gjennom EØS, så det er ikke noe argument mot EU-medlemskap. 

Vi har i det hele mye til felles med resten av Europa, og DET er et godt argument for EU-medlemskap. Det vil bringe oss nærmere våre naturlige samarbeidspartnere.

(Innlegget ble redigert 24.04.09 14:43)

Karamchand
KaramchandInnlegg: 731
24.04.09 14:55

Nå er det snart 1 Mai, med påfølgende opphevelse av tidligere østblokklands karantenetid. Videre trer tjeneste- og innkjøpsdirektivet i kraft i løpet av året. De største endringer ligger mao. frem i tid, ikke bak oss.

Eøs er en avtale vi kan si opp. En kan riktignok også tre ut fra fullt medlemskap, men det er en langt mer komplisert og kostbar prosess. Som du sier, det er lov å ha meninger, og min er at vi skal forholde oss helt rolige å se hvor det bærer av sted. Som nisser på lasset har vi fått det beste fra to verdener, altså; med mulighet til å hoppe av og med mulighet til å bli med videre.

(Innlegget ble redigert 24.04.09 15:01)

Uavhengig1
Uavhengig1Innlegg: 862
24.04.09 15:07

Vi kan ikke klare oss uten en EØS-lignende avtale, det er sikkert. Hvis da vi ikke skal organisere oss som diverse rike stater i midtøsten, det ville forandre Norge til det ugjenkjennelige.

kansas00
kansas00Innlegg: 19880
24.04.09 18:16
axce: I sin tid ble det argumentert med at Norge måtte melde seg inn i EU pga. at arbeidsledigheten ville bli så stor i Norge hvis vi stod utenfor. Det var kanskje et av motivene for at Spania meldte seg inn. I dag har de 17 % arbeidsledighet. Noen som vet hvor høy den er i Norge, hm.

Vi må være ærlige nok til å innrømme at mye av norges gunstige situasjon i forhold til arbeidsledighet skyldes solide statsfinanser, oljeformue og ikke minst at vi har en stor offentlig sektor. Andre land som har mindre offentlig sektor vil i større grad oppleve arbeidsledigheten mye hardere enn vi gjør. Det er gjerne land uten store formuer som ikke har råd til å holde i live en stor offentlig sektor. Derfor kan man f.eks se for seg at hvis norge hadde før ren Frp politikk siden valget i 1994 så ville jeg tippe at arbeidsledigheten i norge nå antagelig hadde vært på nivå med sverige fordi vi hadde hatt langt færre i offentlig sektor.. og oljeformuen vår hadde vært mye lavere fordi frp jobber for enorme skattelettelser for oljebransjen. Altså et betydelig slankere oljefond.

Et eksempel på et land som faktisk dro nytte av eu-medlemskap var finland som i perioden før sitt ja til eu faktisk hadde en arbeidsledighet opp mot 20%. Derfor kom skremselspropagandaen også til norge om at hvis vi sa nei, så ville vi få skyhøy arbeidsledighet. Og trusselen passet bra for i perioden rundt 1990-1994 så var arbeidsledigheten faktisk ganske så stor i norge. Så dette var noe nordmenn fryktet reelt. Derfor et billig og lettkjøpt valgkampargument fra ja-siden. Det komiske ser man i ettertid på hvor feil ja-siden faktisk tok her.

Uansett er den norske lave ledigheten i liten grad relatert til om vi hadde vært medlem av eu eller ikke.. Sannsynligvis hadde vi hatt like lav ledighet som medlemer. Statsfinansene og forvaltningen av disse har mye mer å si. Til tross for at vi er en ganske råvarebasert nasjon, så har i liten grad politikern latt oss leve i luksus.. På den måten har norsk økonmi fått holde seg sterk..

Men alle som har begynnelsen av 90-tallet friskt i minne med 120.000-150.000 arbeidsledige.. og mange flere også.. veit at dårlige tider også kan komme til oljelandet norge. Ofte lyver også statistikkene. Da man ofte i dårlige tider opplever at folk heller begynner å studere igjen. Da står de ikke oppført som arbeidsledige.. Og mange som på begynnelsen av 90-tallet ble flyttet over på arbeidsmarkedstiltak.. Altså ut av en statistikk og inn i  en annen.

Karamchand
KaramchandInnlegg: 731
25.04.09 05:39
Uavhengig1: Vi kan ikke klare oss uten en EØS-lignende avtale, det er sikkert. Hvis da vi ikke skal organisere oss som diverse rike stater i midtøsten, det ville forandre Norge til det ugjenkjennelige.

Nødvendigheten av eøs .. derom strides klovnen og tyven [ref.].

Vi har historie for å være multilaterale, vi praktisk talt skrev FN loven om hvordan små land som oss skal unngå å falle i imperiers hender, igjen .. men i disse dager innfører r/g lovregler som binder oss stadig nærmere unilaterale EU. E gjengen - kunne vi ikke bare holdt oss til å være enige om bøy på bananer og slikt?

100% enig med deg i at vi ikke må bli dårlige kopier av gulfstatene.
Men det må sies, de har en fornuftig tilnærming til innvandringspolitikk, der er de på linje med Monaco, Liechtenstein, Andorra, Isle of Man, Åland, og Kina.

ben_nevis
ben_nevisInnlegg: 57991
26.04.09 12:22
Karamchand: Nødvendigheten av eøs .. derom strides klovnen og tyven

Jeg vil tro det i stor grad er klovnen som bestrider nødvendigheten av Eøs når vi vet at 80% av vår eksport går til Europa?

(Innlegget ble redigert 26.04.09 12:25)

ben_nevis
ben_nevisInnlegg: 57991
26.04.09 12:24
axce: I sin tid ble det argumentert med at Norge måtte melde seg inn i EU pga. at arbeidsledigheten ville bli så stor i Norge hvis vi stod utenfor. Det var kanskje et av motivene for at Spania meldte seg inn. I dag har de 17 % arbeidsledighet. Noen som vet hvor høy den er i Norge, hm.

I vår tid vet vi at en rekke kystarbeidsplasser har forsvunnet ut av landet vårt fordi vi sliter med toll på eksport av foredlede fiskeprodukter inn til Eu.

I vår tid vet vi også at den globale krisen vi nå har vert vitne til fører til økt arbeidsledighet i alle land,og at Eu-landene ville følt krisen i enda sterkere grad dersom de stod alene uten Eu.

(Innlegget ble redigert 26.04.09 12:25)

Klikk for å gå tilbake til toppen