Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Devaluering er flott!

NYTT TEMA
ben_nevis
ben_nevisInnlegg: 57991
05.12.12 21:12

Ja det påstår enkelte €uro-motstandere og synes det er dumt at ikke Hellas gjør det samme som Hviterussland gjorde.

Dette er jo den.....optimale...løsningen, ikke sant?

At matvarene dobles i pris fører selvsagt ikke til problemer......

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7655450

 

(Innlegget ble redigert 05.12.12 21:17)

WatTyler
WatTylerInnlegg: 3300
06.12.12 00:01

Kviterussland er et diktatur Benny , med en lukket økonomi, som kunstig forsøkte å opprettholde verdien på sin egen valuta, mot alle økonomiske tyngdelover, uten at Lukasjenkos egne undersåtter hadde tro på at han evnet å få det til. Til slutt kollapset demningen.

 Dette er ikke et enestående tilfelle. Du kan lese om dusinvis av analoge kollapser dersom om du ønsker. Felles var gjerne at dogmatiske styresmakter ikke så skriften på veggen i tide.

Dette er noe helt annet enn edrulig bruk fra en stat med en åpen økonomi. Der kan pragmatisk devaluering for å bedre konkurranseevnen være en fantastisk sikkerhetsventil. Les f.eks om det italienske Wirtschaftswunderet.

Fra et meget påvert utgangspunkt vokste Italia, gjennom en drøss av devalueringer, opp til ca 98 % av økonomisk output pr arbeider i 1980 (Vest-Europa gjennomsnittet). En posisjon man stort sett beholdt (gjennom mange nye devalueringer), inntil man i 1996 effektivt bandt Liraen til tyske Mark (i.e Euro). Da startet ulykken for Italia. Man frasa seg da sitt beste verktøy i skuffen for å få solgt italienske varer og tjenester, hjemme og ute.

Sorry Benny . Dette var lavmål. Tenke å  blande inn et ex-kommunistisk diktatur da gitt......

;-)  wat 

(Innlegget ble redigert 06.12.12 00:06)

ben_nevis
ben_nevisInnlegg: 57991
06.12.12 01:19
WatTyler: Sorry Benny . Dette var lavmål. Tenke å blande inn et ex-kommunistisk diktatur da gitt......

Et utfyllende svar fra deg som vanlig,men jeg vil ikke si det er lavmål å vise effekten av devaluering. For den er den samme enten det gjelder diktatur eller ikke.

Som du har sett så har enkelte påstått at Islands manglende kontroll på en valuta i fritt fall var en devaluering,mens løsningen faktisk var å suspendere den fra salg.

Men,etter 2 flasker god rødvin,dersom det er så flott med devaluering;hvorfor står ikke verdens land i kø for å devaluere dersom det er en så rosenrød løsning som opp til flere påstår at det er....?

Fokkeslasken77
Fokkeslasken77Innlegg: 12825
08.12.12 05:49
ben_nevis: Dette er jo den.....optimale...løsningen, ikke sant?

Devaluere og eksportere seg ut av krisa hadde ikke vært så dumt - hadde det bare ikke vært for at det meste av industriproduksjonen i vesten har flagget ut takket være globalistagendaen.

Jeg misunner deg din uvitenhet, helt alvorlig talt. 

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
08.12.12 07:08
Fokkeslasken77: Devaluere og eksportere seg ut av krisa hadde ikke vært så dumt

Hvordan skal de klare det? Land som Hellas har knapt noen industri og er helt avhengige av å importere alt fra mat til drivstoff for å klare seg. Med en devaluering blir importen dyrere og prisen på eksport lavere, kansje ikke så smart for et land med et stort handelsunderskudd allerede?

PowerRanger
PowerRangerInnlegg: 578
08.12.12 09:37
iMariuz: Hvordan skal de klare det? Land som Hellas har knapt noen industri og er helt avhengige av å importere alt fra mat til drivstoff for å klare seg. Med en devaluering blir importen dyrere og prisen på eksport lavere, kansje ikke så smart for et land med et stort handelsunderskudd allerede?

En svakere valuta gir hvert fall bedre forhold for de konkuranseutsatte bedriftene. Med en gang vil handelsunderskuddet øke, men etter hvert vil en svakere valuta føre til at man eksporter mer og importer mindre. Forholdene legges også bedre til rette for nye bedrifter å starte opp. Hellas må gjennom en økonomisk hestekur og en svakere valuta ville fått frem et mer riktig kostnadnsnivå for landet.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
08.12.12 10:01
iMariuz: Hvordan skal de klare det? Land som Hellas har knapt noen industri og er helt avhengige av å importere alt fra mat til drivstoff for å klare seg. Med en devaluering blir importen dyrere og prisen på eksport lavere, kansje ikke så smart for et land med et stort handelsunderskudd allerede?

Jeg ser både du og andre her inne stadig sier at Hellas "knapt nok har noen industri". Faktum er at eksport utgjør 22 % av deres BNP. Mens importen tilsvarer 30 % av BNP. 

Link

Så forskjellen er ikke så stor som du hevder. 

I tillegg så har vi jo turistindustrien som også vil tjene mye på en devaluering. 

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
08.12.12 10:24
newsflash: Jeg ser både du og andre her inne stadig sier at Hellas "knapt nok har noen industri". Faktum er at eksport utgjør 22 % av deres BNP. Mens importen tilsvarer 30 % av BNP.

Altså 8% av BNP i forskjell, et tall som vil øke når BNP synker med 30-40% og prisene på importvarer Hellas er helt avhengige av skyter i været med en svak valuta slik som mat og drivstoff.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
08.12.12 10:30
PowerRanger: En svakere valuta gir hvert fall bedre forhold for de konkuranseutsatte bedriftene. Med en gang vil handelsunderskuddet øke, men etter hvert vil en svakere valuta føre til at man eksporter mer og importer mindre.

Mat, drivstoff og råvarer til industrien må de fortsatt ha og prisene på dette vil øke kraftig med en svak valuta. Da hjelper det ikke om de eksporterer noen ekstra oliven og får inn et par ekstra turister. 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
08.12.12 14:40
iMariuz: Altså 8% av BNP i forskjell, et tall som vil øke når BNP synker med 30-40% og prisene på importvarer Hellas er helt avhengige av skyter i været med en svak valuta slik som mat og drivstoff.

Tull, forskjellen vil jo minke dersom det devalueres. De vil importere mindre, og eksportere mer. 

Dette er jo elementært Marius :P

 

 

ben_nevis
ben_nevisInnlegg: 57991
08.12.12 20:23
newsflash: Tull, forskjellen vil jo minke dersom det devalueres. De vil importere mindre, og eksportere mer. 
Dette er jo elementært Marius :P

Jasså? Så dersom man devaluerer så finner man olje og begynner å produsere varer man tidligere importerte?

Fokkeslasken77
Fokkeslasken77Innlegg: 12825
09.12.12 00:58
iMariuz: Hvordan skal de klare det? Land som Hellas har knapt noen industri og er helt avhengige av å importere alt fra mat til drivstoff for å klare seg. Med en devaluering blir importen dyrere og prisen på eksport lavere, kansje ikke så smart for et land med et stort handelsunderskudd allerede?

Dette blir for dumt. Klarte du ikke å lese hele avsnittet eller klippet du vekk det som ikke passet svaret ditt? 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
09.12.12 10:46
ben_nevis: Jasså? Så dersom man devaluerer så finner man olje og begynner å produsere varer man tidligere importerte?

En devaluering stimulerer til innenlands produksjon ja, slik at mer av varene en trenger blir produsert innenlands. 

Ellers så må en selvfølgelig importere olje, og det blir dyrere. Men det opphever ikke den positive effekten en devaluering har for eksportindustrien.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
09.12.12 12:11
newsflash: Ellers så må en selvfølgelig importere olje, og det blir dyrere. Men det opphever ikke den positive effekten en devaluering har for eksportindustrien.

Men kostnadene for devalueringen blir større enn det man tjener. For de må da importere mer råvarer til industrien som da blir dyrere pga. den svake valutaen. Og de vil fortsatt måtte importere mat og drivstoff som de er helt avhengige av og som også vil bli dyrere. Det er derfor gresk næringsliv og et solid flertall av folket ønsker å beholde euroen.

PowerRanger
PowerRangerInnlegg: 578
09.12.12 12:42
iMariuz: Mat, drivstoff og råvarer til industrien må de fortsatt ha og prisene på dette vil øke kraftig med en svak valuta. Da hjelper det ikke om de eksporterer noen ekstra oliven og får inn et par ekstra turister.

De første effektene er jeg enig gir en svekket handelsbalanse. Men etter hvert vil de nye prisene føre til at importen går ned, eksporten øker. Nye bedrifter kommer frem etter hvert vært som man får bedre konkuranseforhold. Selvfølgelig er det ikke alt som kan lages av greske bedrifter så man vil være avhengig av en mange importvarer som har blitt dyrere, men med et bedre konkurseforhold til utlandet sier erfaringer at man etter hvert vil få en bedre handelsbalanse. Dette ble tydelig vist på Island.

Dette er dog ikke opplagt for som du skriver så vil importvarene bli dyrere. Marshall-Lerner betingelsen sier det jeg prøvde å få frem over og forskning skal ha vist at den holder.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
09.12.12 12:45
iMariuz: Men kostnadene for devalueringen blir større enn det man tjener. For de må da importere mer råvarer til industrien som da blir dyrere pga. den svake valutaen. Og de vil fortsatt måtte importere mat og drivstoff som de er helt avhengige av og som også vil bli dyrere. Det er derfor gresk næringsliv og et solid flertall av folket ønsker å beholde euroen.

Det er jo ikke det som er de historiske erfaringene med devaluering Marius. 

(Innlegget ble redigert 09.12.12 12:45)

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
09.12.12 13:07
PowerRanger: Selvfølgelig er det ikke alt som kan lages av greske bedrifter så man vil være avhengig av en mange importvarer som har blitt dyrere, men med et bedre konkurseforhold til utlandet sier erfaringer at man etter hvert vil få en bedre handelsbalanse. Dette ble tydelig vist på Island.

Hellas og Island er også to vidt forskjellige land med svært forskjellie økonomier. For mens Island har en betydelig eksportindustri har Hellas en svært liten eksportindustri. Forøvrig så har handelsbalansen til Hellas blitt langt bedre selv som medlem av eurosonen, så hvorfor skulle de risikere 40% nedgang i BNP, enormt økning i ledigheten og økt underskudd og statsgjeld?

PowerRanger
PowerRangerInnlegg: 578
09.12.12 15:29
iMariuz: Hellas og Island er også to vidt forskjellige land med svært forskjellie økonomier. For mens Island har en betydelig eksportindustri har Hellas en svært liten eksportindustri. Forøvrig så har handelsbalansen til Hellas blitt langt bedre selv som medlem av eurosonen, så hvorfor skulle de risikere 40% nedgang i BNP, enormt økning i ledigheten og økt underskudd og statsgjeld?

Vel, begge er små åpne økonomier som er avhengig av stor import som da vil bli dyrere med en devaluering. Og selv om Island har en ganske mye større eksportandel utgjorde faktisk eksporten 24% av Hellas BNP i 2011.

Jeg har tidligere arrgumentert for at det beste for Hellas kan være å bli i eurosonen, men det gjør ikke at det vil være en fordel for deres handelsbalanse å få en svakere valuta.

iMariuz
iMariuzInnlegg: 10306
09.12.12 15:47
PowerRanger: Vel, begge er små åpne økonomier som er avhengig av stor import som da vil bli dyrere med en devaluering. Og selv om Island har en ganske mye større eksportandel utgjorde faktisk eksporten 24% av Hellas BNP i 2011.

Som altså er en lavere andel av BNP enn det var i Island i 2007

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg