Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Artikkel 19 i EØS-avtalen

NYTT TEMA
axce
axceInnlegg: 17615
28.04.16 11:15

Hørte EU-minister Elisabeth Aspaker i spørretimen i stortinget lovprise EØS-avtalen, hvor hun trakk fram den store handelen vi har med EU, ca. 80 % av eksporten.

Den samme andelen hadde vi under frihandelsavtalen fra 1973 også, så det kan ikke være pga. handelen Høyre mener at EØS-avtalen er så viktig for Norge.

Nei, EØS-avtalen er viktig for ja-partiene AP, Høyre og Frp, med halehengene Krf og Venstre, fordi EØS-avtalen kliner Norge til EU praktisk talt slik et EU-medlemskap ville ha gjort.

Hovedbestemmelsen i artikkel 19 i EØS-avtalen er at "Avtalepartene skal fortsette sine bestrebelser med sikte på en gradvis liberalisering av handelen med landbruksvarer."

Artikkelen tar altså ikke sikte på en liberalisering i så stor grad at landbruksproduksjonen i Norge raseres. Den forrige regjeringen tok grep for å forhindre slik rasering, i fullt medhold av EØS-avtalen.

Som vi husker hastet den forrige EU-ministeren til Bryssel og beklaget at Norge hadde gjort tiltak for å berge norsk landbruksproduksjon, men ble stoppet av stortinget.

Blir spennende å se om den sittende regjeringen vil stå på Norges side i artikkel 19-forhandlingene.

(Innlegget ble redigert 28.04.16 11:16)

moskos
moskosInnlegg: 14309
30.05.16 13:48
axce: Blir spennende å se om den sittende regjeringen vil stå på Norges side i artikkel 19-forhandlingene.

I det hele tatt interessant å se hvordan Norge prøver å komme ombord i den synkende EU-skuta, istedet for å holde avstand slik andre fornuftige folk ville gjort.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg