Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Verftsstriden og ESA

NYTT TEMA
newsflash
newsflashInnlegg: 29434
20.01.17 18:53

Regjeringen har nå endelig kommet med sitt tilsvar til ESA, etter at ESA 25 oktober i år sendte brev til Norge at de anså høyesteretts dom til fordel arbeiderne for traktatstridig.

Det er tydelig vanskelig for høyre å motstå refleksen til å automatisk "bend over" hver gang brüssel uttaler seg, for dette var svake greier.

Tror du Hauglie står opp for norske rettigheter? For at høyesterett er høyeste rettsinstans i Norge? Neida.

Hun ber bare om "pent vær", og om ikke Norge "vær så snill" kan få  beholde den norske modellen. 

Link

Svakt!

inspector
inspectorInnlegg: 8362
21.01.17 10:49

Høyres nesegruse og ukritiske beundring for alt EU står for er mer enn besynderlig. De har tydeligvis enda ikke forstått at de politiske trendene både i Europa og i USA er naturlige motreaksjoner på Brussels klamme reguleringsiver.

Interessant å se om Høyre blir mer EU-kritiske når Brexit er en realitet og når Willoch begynner å filosofere rundt EUs realpolitikk.

 

axce
axceInnlegg: 17669
09.12.17 09:14
newsflash: Hun ber bare om "pent vær", og om ikke Norge "vær så snill" kan få  beholde den norske modellen.

Da AP, Høyre, Frp, Krf og Venstre meldte Norge inn i EU, var det for å få slutt på den norske måten å bygge landet på.

Steg for steg overtar EU denne "jobben", bl.a. med sosial dumping, privatisering og kriminelle aktører som boltrer seg noenlunde fritt.

Man har fått hva man har bedt om. 

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 09:21
newsflash: Regjeringen har nå endelig kommet med sitt tilsvar til ESA, etter at ESA 25 oktober i år sendte brev til Norge at de anså høyesteretts dom til fordel arbeiderne for traktatstridig. Det er tydelig vanskelig for høyre å motstå refleksen til å automatisk "bend over" hver gang brüssel uttaler seg, for dette var svake greier. Tror du Hauglie står opp for norske rettigheter? For at høyesterett er høyeste rettsinstans i Norge? Neida.

Det sier jo seg selv at høyesterett ikke kan felle dommer over internasjonale traktater som Norge har undertegnet. Høyesterett gjelder i Norge, men ikke over internasjonale traktater.

Om høyesterett feller en dom i strid med en internasjonal traktat, så bryter Norge denne traktaten. Da blir det en sak for politikerne, som enten må endre loven eller gå ut av traktaten. Men først må man stadfeste ved en interenasjona domstol om saken er i strid med traktaten. ESAs uttalelser er nemlig ingen dom. Saken er nok ikke over enda, Norge må bøye av eller så går saken til EFTA-domstolen.

Å snakke om "bend over" er bare barnslig. Det sier jo seg selv at internasjonale traktater ikek kan overstyres av enkeltlands nasjonale domstoler.

 

 

 

 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 09:24)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 12:53
Rhabagatz: Det sier jo seg selv at høyesterett ikke kan felle dommer over internasjonale traktater som Norge har undertegnet. Høyesterett gjelder i Norge, men ikke over internasjonale traktater. Om høyesterett feller en dom i strid med en internasjonal traktat, så bryter Norge denne traktaten. Da blir det en sak for politikerne, som enten må endre loven eller gå ut av traktaten. Men først må man stadfeste ved en interenasjona domstol om saken er i strid med traktaten. ESAs uttalelser er nemlig ingen dom. Saken er nok ikke over enda, Norge må bøye av eller så går saken til EFTA-domstolen. Å snakke om "bend over" er bare barnslig. Det sier jo seg selv at internasjonale traktater ikek kan overstyres av enkeltlands nasjonale domstoler.

Jepp, høyesteretts dommer gjelder i Norge. Og denne saken omhandler altså hvordan utenlandske arbeidere skal lønnes i Norge. 

Allmenngjøring er da vel lovlig i henhold til EØS avtalen, er det ikke?

Ellers så viser jo dette hvor rett neisiden og Anne Enger Lahnstein hadde i forkant av avstemningen i 1994.

https://tv.nrk.no/program/MDFP13002012/nei-og-atter-nei-norge-og-eu-i-50-aar#t=42m26s

Anbefaler å se hele dokumentaren, men det som er relevant i denne saken er vel fra ca 1:00:50. 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 12:53)

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 12:55
newsflash: Jepp, høyesteretts dommer gjelder i Norge.

Høyesterett kan ikke felle dommer over internasjonale traktater, skrev jeg. Om EFTA-domstolen kommer til en annen kjennelse, så er denne fasit.

Verre er det ikke.

At du synes at verden skulle vært annerledes, det forstår jeg. Men det endrer ikke verden.

 

 

 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 12:56)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 13:15
Rhabagatz: Høyesterett kan ikke felle dommer over internasjonale traktater, skrev jeg. Om EFTA-domstolen kommer til en annen kjennelse, så er denne fasit. Verre er det ikke. At du synes at verden skulle vært annerledes, det forstår jeg. Men det endrer ikke verden.

Nå er ikke dette en dom over en internasjonal traktat. Det er en dom i en arbeidsrettssak. I Norge. 

Så var ikke NHO fornøyd med utfallet, så de forsøkte (og lykkes) å få ESA på banen.

Så dermed blander ESA seg inn i forhold som det ble garantert en rekke ganger i forkant av EØS at ESA ikke skulle bry seg med.

Jeg antar du ikke så det jeg linket til i forrige innlegg..?

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 13:19
newsflash: Nå er ikke dette en dom over en internasjonal traktat. Det er en dom i en arbeidsrettssak. I Norge.

Nå anser altså ESA at det er traktatstridig. Og fasiten har EFTA-domstolen. Og Høyesterett har ingen myndighet over hva fasiten er.

At du ikek liker det er en annen sak, men rollefordelingen mellom Høyesterett og EFTA-domstolen er klar. 

 

 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 13:21)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 13:27
Rhabagatz: Nå anser altså ESA at det er traktatstridig. Og fasiten har EFTA-domstolen. Og Høyesterett har ingen myndighet over hva fasiten er. At du ikek liker det er en annen sak, men rollefordelingen mellom Høyesterett og EFTA-domstolen er klar.

Og dette ble det altså garantert at ikke var en sak for ESA da vi gikk inn i EØS. 

Visste en ikke bedre, eller var det en bevisst omgåelse av sannheten?

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 13:29
newsflash: Og dette ble det altså garantert at ikke var en sak for ESA da vi gikk inn i EØS.  Visste en ikke bedre, eller var det en bevisst omgåelse av sannheten?

Hvem garanterte hva? ESA?

Kanksje du kan linke opp påstandene så vi andre kan vurdere hva garantien gikk i, hvem som kom med den og i hvilken grad den brytes.

Eller er det bare tåkelegging fra din side?

 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 13:29)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 13:57
Rhabagatz: Hvem garanterte hva? ESA? Kanksje du kan linke opp påstandene så vi andre kan vurdere hva garantien gikk i, hvem som kom med den og i hvilken grad den brytes. Eller er det bare tåkelegging fra din side?

Norges statsminister på den tiden...

Så du ikke det jeg la ut for et par innlegg siden? 

Gro H. Brundtland påsto at det var løgn når Anne Enger Lahnstein sa at dersom en gikk inn i EØS, så ville det svekke de faglige rettighetene. 

I denne saken er det jo nettopp det som skjer. 

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 14:07
newsflash: Norges statsminister på den tiden... Så du ikke det jeg la ut for et par innlegg siden?  Gro H. Brundtland påsto at det var løgn når Anne Enger Lahnstein sa at dersom en gikk inn i EØS, så ville det svekke de faglige rettighetene.  I denne saken er det jo nettopp det som skjer.

Nei, jeg så ikke på linken du la ut. Men den handlet om EU, ikke EØS.

Men, jo, GHB forutså kanskje ikke hvordan enkeltsaker skulle utvikle seg 25 år etterpå, men dette er uansett et typisk anti-EU argument. 

EU har faglige rettigheter. Men de kan i detalj avvike fra de vi har i Norge.

Allmenngjøring av tariffavtaler er ikke en faglig rettighet - det handler om at de som ikke er fagprganiserte skal underlegges fagforbundenes avtaler.

 

 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 14:11)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 14:26
Rhabagatz: Nei, jeg så ikke på linken du la ut. Men den handlet om EU, ikke EØS. Men, jo, GHB forutså kanskje ikke hvordan enkeltsaker skulle utvikle seg 25 år etterpå, men dette er uansett et typisk anti-EU argument.  EU har faglige rettigheter. Men de kan i detalj avvike fra de vi har i Norge. Allmenngjøring av tariffavtaler er ikke en faglig rettighet - det handler om at de som ikke er fagprganiserte skal underlegges fagforbundenes avtaler.

Vel, du etterspurte jo en link. Noe du allerede hadde fått. 

Men for all del, en kan jo ikke tvinge info i hodet på folk...

Mener du ESAs rolle var ukjent da vi inngikk EØS? 

Og joda, det finnes faglige rettigheter også i EU. Men det er betydelig mindre rettigheter enn det som er vanlig i Norden. 

Synes du det er ok at faglige rettigheter svekkes? 

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 14:52
newsflash: Mener du ESAs rolle var ukjent da vi inngikk EØS?

Jeg mener at du bruker en påstand om EU som om den skulle gjelde EØS. Det er uredelig.

Jeg mener at allmenngjøring av tariffavtale ikke er en faglig rettighet - den faglige rettigheten begrenser til til egen kollektiv avtale.

 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 15:24
Rhabagatz: Jeg mener at du bruker en påstand om EU som om den skulle gjelde EØS. Det er uredelig. Jeg mener at allmenngjøring av tariffavtale ikke er en faglig rettighet - den faglige rettigheten begrenser til til egen kollektiv avtale.

EØS/EU er det samme i denne sammenhengen.

Mener du ESAs (evt EF domstolens) rolle var ukjent for Gro H Brundtland da hun benektet at faglige rettigheter ville bli svekket under EU/EØS?

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 16:22
newsflash: EØS/EU er det samme i denne sammenhengen.

Nei, EØS og Eu er ikek det samme.

Allmenngjøring av tariffavtale er ikke en faglig rettighet - forhold deg til det.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 19:32
Rhabagatz: Nei, EØS og Eu er ikek det samme. Allmenngjøring av tariffavtale er ikke en faglig rettighet - forhold deg til det.

EU og EØS fungerer nøyaktig på samme måte i denne sammenhengen. Vi får en domstol som står over norsk høyesterett.

Mener du Gro og resten av jasiden ikke var klar over dette i 1994, jfr hennes anklager mot Anne Enger Lahnstein?

Allmenngjøring en det bidraget en har for å forsøke bevare faglige rettigheter i EØS. Når en nå nektes å allmenngjøre tariffavtalen, så innebærer det en svekkelse av faglige rettigheter. 

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 20:21
newsflash: EU og EØS fungerer nøyaktig på samme måte i denne sammenhengen. Vi får en domstol som står over norsk høyesterett.

Vi har flere internasjonale domstoler som står over Høyesterett. Det er nedfelt i grunnloven.

Når det gjelder allmenngjøring av tariffavtalen så er det et virkemiddel mot sosial dumping og forringelse av arbeids- og lønnsvilkår - men ikke noen faglig rettighet slik disse defineres i ILO konvensjonen 151 som er retningsgivende for faglige rettigheter.

 

 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 20:21)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 20:27
Rhabagatz: Vi har flere internasjonale domstoler som står over Høyesterett. Det er nedfelt i grunnloven. Når det gjelder allmenngjøring av tariffavtalen så er det et virkemiddel mot sosial dumping og forringelse av arbeids- og lønnsvilkår - men ikke noen faglig rettighet slik disse defineres i ILO konvensjonen 151 som er retningsgivende for faglige rettigheter.

Du "glemmer" visst poenget i innlegget mitt:

Mener du Gro og resten av jasiden ikke var klar over dette (altså at vi fikk en domstol over høyesterett) i 1994, jfr hennes anklager mot Anne Enger Lahnstein?

Ellers så er det jo ingen som påstår at allmenngjøringen er en faglig rettighet :P

Trodde du det? Hehe!

Poenget er jo at når en nektes å allmenngjøre en tariffavtale, så har en ingen lovlige virkemiddel for å forhindre sosial dumping. Dette skjønner du visst du vil! :p

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24300
10.12.17 21:36
newsflash: Du "glemmer" visst poenget i innlegget mitt: Mener du Gro og resten av jasiden ikke var klar over dette (altså at vi fikk en domstol over høyesterett) i 1994, jfr hennes anklager mot Anne Enger Lahnstein? Ellers så er det jo ingen som påstår at allmenngjøringen er en faglig rettighet :P Trodde du det? Hehe! Poenget er jo at når en nektes å allmenngjøre en tariffavtale, så har en ingen lovlige virkemiddel for å forhindre sosial dumping. Dette skjønner du visst du vil! :p

Nå må du slutte å flytte blinken ettersom det passer deg.

Du blander sammen EU og EØS ettersom hva som paser inn. Du linket opp en link om faglige rettigheter og later som om det gjelder allmenngjøring av tariffavtaler. Og nå gjelder plutselig sitatet overnasjonale domstoler, som vi jo også hadde i 1994.

Nei, faglige rettighetter er ikke svekket med EØS - de er defelt i ILO-konvensjon 151, ja, vi hadde overnasjonale domstoler over høyesterett før 1994. 

 

(Innlegget ble redigert 10.12.17 21:37)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
10.12.17 21:46
Rhabagatz: Nå må du slutte å flytte blinken ettersom det passer deg. Du blander sammen EU og EØS ettersom hva som paser inn. Du linket opp en link om faglige rettigheter og later som om det gjelder allmenngjøring av tariffavtaler. Og nå gjelder plutselig sitatet overnasjonale domstoler, som vi jo også hadde i 1994. Nei, faglige rettighetter er ikke svekket med EØS - de er defelt i ILO-konvensjon 151, ja, vi hadde overnasjonale domstoler over høyesterett før 1994.

Nå er det jo ikke jeg som flytter blinken, det er du som rett og slett ikke klarer å svare...

Ellers har du ikke fått med deg at EØS rangeres over ILO-konvensjonen? Kom nylig en dom på det også...

Så får du fortsette å benekte at EØS svekker de faglige rettighetene, alle som setter seg det minste inn i hva dette egentlig handler om vet jo hva som er virkeligheten. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg