Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Brexit nærmer seg

NYTT TEMA
newsflash
newsflashInnlegg: 29434
21.01.17 10:14

Klokken tikker, og det nærmer seg den dagen der britene formelt utløser klausulen som gjør at de går ut i fra EU.

Det har jo vært en del spekulasjoner om en såkalt "myk" brexit, der SB fortsatt var underlagt Brüssels lover og regler. Den ballen er nå lagt effektivt død etter Theresa Mays tale 

Link

Hun gjør det klart at hun og Storbrittania går for en såkalt "hard" Brexit, der britene ikke er med i det indre marked, og dermed heller ikke er bundet av de lovene og reglene som kommer fra Brüssel. Britiske lover og regler skal blir bestemt av det britiske parlamentet. Punktum. 

Og hun ønsker selvfølgelig en god handelsavtale med EU. Noe som også burde være i EUs interesse. Dessverre er det krefter i Brüssel som ønsker å "straffe" britene, ved å dra ut forhandlingene. Frykten er at dersom det viser seg at SB faktisk får en god avtale, så vil korthuset falle sammen. 

Fra klassekampen:

"Britenes utmelding av EU viser at mye av det som er bra ved EU, er ikke en naturlig konsekvens av Brussels ekspanderende overnasjonale ambisjoner. Handelsavtaler er et godt verktøy for å sikre åpen og fri handel. Men det er bare EU som også krever å regulere landenes sosiale produksjonsforhold ned til minste detalj, slik Brussel gjør når Esa vil bestemme reglene for dekning av reise, kost og losji i Norge, selv om det betyr å sette Høyesterett til side. Nødvendig standardisering over landegrensene kan også oppnås gjennom bilaterale eller multilaterale avtaler. Det samme gjelder forskningssamarbeid, studentutveksling og frie helsetjenester på tvers av grensene. Det EU frykter mest av alt, er at det skal komme for en dag at unionsprosjektet har møtt veggen fordi de føderale ambisjonene har blitt for store. Felles penge- og valutapolitikk har vært ødeleggende, og målet om å styre alle lands utvikling ned til minste detalj skaper folkelig og demokratisk motstand. Det som er godt ved EU-samarbeidet, kan man i like stor grad oppnå gjennom et forpliktende samarbeid mellom selvstendige og likestilte nasjoner."

Det oppsummerer egentlig det hele, EU har utspilt sin rolle. Europas fremtid er selvstendige nasjonalstater som samarbeider til det beste for alle uten at en trenger en føderasjon eller felles valuta av den grunn. 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
21.01.17 12:25

Forhandlingene er ventet å ta lang tid. Intet uvanlig med det. Forhandlingene med Canada tok 10 år.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
21.01.17 13:44
Serutover: Forhandlingene er ventet å ta lang tid. Intet uvanlig med det. Forhandlingene med Canada tok 10 år.

Forhandlingene tar lang tid dersom EU går inn for at det skal ta lang tid. 

Ser at WTO generaldirektør sier at såfremt britene ikke høyner sine tollforpliktelser når de forlater EU, så vil de få på plass WTO avtalen raskt. 

Link

Dersom EUs forhandlingsledere viser de samme pragmatiske holdningen, så vil dette gå raskt. Men det virker som EUs ledere er mer opptatt av å "straffe" SB, enn å få til en god avtale for begge parter. 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
21.01.17 14:48

Så hvorfor tok forhandlingene med Canada 10 år?

Ønsket EU å straffe Canada?

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
21.01.17 15:09
Serutover: Så hvorfor tok forhandlingene med Canada 10 år? Ønsket EU å straffe Canada?

Fordi EU og Canada startet med et utgangspunkt der reglene var forskjellige.

SB og EU starter med et utgangspunkt der reglene er like.

Skjønner du ikke forskjellen?

Mener du EU ikke ønsker å straffe SB for å gå ut?

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
21.01.17 15:36

Er det ikke nettopp det UK ønsker å unngå? Det kommer til å bli harde og lange forhandlinger.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
21.01.17 15:50
Serutover: Er det ikke nettopp det UK ønsker å unngå? Det kommer til å bli harde og lange forhandlinger.

SB har ingen ønsker å endre regler om toll eller andre tekniske forordninger når det kommer til handel. De ønsker å beholde dette slik det er i dag. 

Det er den politiske delen SB ønsker å endre, og det har ingenting med en handelsavtale å gjøre. 

1769
1769Innlegg: 50301
23.01.17 10:52
newsflash: Men det virker som EUs ledere er mer opptatt av å "straffe" SB, enn å få til en god avtale for begge parter.

EUs ledere er veldig mange i tallet, derfor vil dette sannsynligvis ta veldig lang tid. Det er slettes ikke sikkert at Tyskland, Polen og Malta har sammenfallende interesser. Om du husker tilbake fra EØS-forhandlingene, så var særlig Spania vanskelige å overtale. Forhandlingene med Canada stod lenge stille pga belgisk uenighet, og avtalen med Ukraina møtte motstand i Nederland. 

Når det er sagt, så er det selvsagt slik i alle organisasjoner at det å være medlem må innebære noen fordeler som man ikke får utenfor. Full britisk markedsadgang uten at man for eksempel bidrar til fellesskapet er nok utelukket. 

vif_support
vif_supportInnlegg: 4577
23.01.17 11:42

Boris Johnson advarte Frankrike med nazi-sammenligning
Storbritannias utenriksminister Boris Johnson advarte Frankrike mot å straffe landet for at de vil ut av EU

http://www.nettavisen.no/nyheter/boris-johnson-advarte-frankrike-med-nazi-sammenligning/3423304553.html

He he, han dro vel også en vits under brexit-kampanjen om at det er folk som har prøvd å 'samle' europa før ;)

(Innlegget ble redigert 23.01.17 11:42)

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
23.01.17 13:58
newsflash: SB har ingen ønsker å endre regler om toll eller andre tekniske forordninger når det kommer til handel. De ønsker å beholde dette slik det er i dag.
Det er den politiske delen SB ønsker å endre, og det har ingenting med en handelsavtale å gjøre.

Det er klart det har med en handelsavtale å gjøre hvilke subsidier du gir til næringslivet for eksempel. Det kan virke politisk, men det ligger mer bak enn som så.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
23.01.17 17:18
Serutover: Det er klart det har med en handelsavtale å gjøre hvilke subsidier du gir til næringslivet for eksempel. Det kan virke politisk, men det ligger mer bak enn som så.

Og det er fortsatt den politiske delen SB ønsker å endre.

Mener du skattlegging av næringslivet har noe å gjøre i en handelsavtale? 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
23.01.17 17:22
1769: EUs ledere er veldig mange i tallet, derfor vil dette sannsynligvis ta veldig lang tid. Det er slettes ikke sikkert at Tyskland, Polen og Malta har sammenfallende interesser. Om du husker tilbake fra EØS-forhandlingene, så var særlig Spania vanskelige å overtale. Forhandlingene med Canada stod lenge stille pga belgisk uenighet, og avtalen med Ukraina møtte motstand i Nederland.  Når det er sagt, så er det selvsagt slik i alle organisasjoner at det å være medlem må innebære noen fordeler som man ikke får utenfor. Full britisk markedsadgang uten at man for eksempel bidrar til fellesskapet er nok utelukket.

Og det spiller ingen rolle at Tyskland, Polen og Malta ikke har sammenfallende interesser. SB forhandler med EU, ikke Tyskland, Polen og Malta. 

Det er EUs forhandlingsleder som evt kan trekke forhandlingene i langdrag. Han kan selvfølgelig velge å høre på de EU landene som ønsker å straffe SB ved å trekke ut forhandlingene, eller han kan la være. 

Ellers så viste jeg deg jo at avtalen med Canada var i en særstilling da Juncker sørget for at denne måtte ratifiseres i hvert enkelt medlemsland. Slik er det ikke EU forhandler frihandelsavtaler til vanlig, og det er ikke slik SBs avtale vil bli ratifisert. Dette ble jo forklart deg i detalj i en tidligere debatt. 

På trolletur?

axce
axceInnlegg: 17669
23.01.17 17:30

Ja-siden later til å svært lite å fare med når de forsøker å framstille det så vanskelig å fremforhandle bilaterale handelsavtaler.

Er jo langt lettere å bli enige om slike avtaler enn hva som er tilfellet med overnasjonale avtaler, som f.eks EU-medlemskap.

 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
23.01.17 19:45

Klart at skattlegging av næringslivet har noe med handel å gjøre og kan potensielt være med i en handelsavtale.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
23.01.17 19:56
Serutover: Klart at skattlegging av næringslivet har noe med handel å gjøre og kan potensielt være med i en handelsavtale.

Mener du landenes skattepolitikk er en naturlig del av handelsavtaler? 

Tror kanskje dette er et tema du bør lese deg opp på :)

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
23.01.17 20:44

Ja i og med at skattepolitikk i noen tilfeller kan sees som en form for subsidier så kan det potensielt være med i en handelsavtale. At det er kontroversielt er en annen sak.

(Innlegget ble redigert 23.01.17 20:45)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
23.01.17 21:57
Serutover: Ja i og med at skattepolitikk i noen tilfeller kan sees som en form for subsidier så kan det potensielt være med i en handelsavtale. At det er kontroversielt er en annen sak.

Det er ikke med i noen handelsavtaler i det heletatt :p

Det virker som at du er alene om å mene dette...

1769
1769Innlegg: 50301
23.01.17 22:41

Newsflash:

På trolletur?

_____

Har jeg skrevet noe som ikke stemmer? Avtalen med Canada virker ikke akkurat å være et unntak. 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
23.01.17 23:19

Det er som sagt kontroversielt men i og med at skattepolitikk kan virke som subsidiering så er det rimelig at hvis alle handelshindringer skal bort må en gjøre noe med dette også.

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
24.01.17 10:57

Så er det klart. Høyesterett har bestemt at det er parlamentet som skal bestemme om UK skal ut av EU. Det betyr at det kanskje ikke blir så klokkerent hard Brexit som May vil ha.

 

Høyesterett har avgjort at parlamentet bestemmer

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
24.01.17 17:15
1769: Har jeg skrevet noe som ikke stemmer? Avtalen med Canada virker ikke akkurat å være et unntak.

Du trekker frem handelsavtalen med Canada som et eksempel på at det vil ta tid for SB å få på plass en frihandelsavtale, til tross for at du vet (det er blitt forklart i detalj tidligere) at handelsavtalen med Canada var et unntak til hvordan EU vanligvis ratifiser handelsavtaler. 

Det får meg til å konkludere med at enten er det et eller annet galt med hukommelsen, eller så troller du.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
24.01.17 17:15
Serutover: Det er som sagt kontroversielt men i og med at skattepolitikk kan virke som subsidiering så er det rimelig at hvis alle handelshindringer skal bort må en gjøre noe med dette også.

Nei det er ikke kontroversielt. Det er et ikketema. 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
24.01.17 17:20
Serutover: Så er det klart. Høyesterett har bestemt at det er parlamentet som skal bestemme om UK skal ut av EU. Det betyr at det kanskje ikke blir så klokkerent hard Brexit som May vil ha.   Høyesterett har avgjort at parlamentet bestemmer

Det er ingen tvil om at "bremain" leiren kommer til å bruke dette for å forsøke å legge hindringer i veien for Brexit. 

Jeg tror neppe de lykkes, de konservative som har flertall i parlamentet og de har sagt at folkeavstemningen skal respekteres. 

1769
1769Innlegg: 50301
24.01.17 19:51

Det stemmer at EU kan inngå handelsavtaler uten å involvere medlemsstatene, men det er bare så lenge avtalen ikke regulerer områder som tilhører det nasjonale nivås domene. Hvorvidt en avtale mellom EU og UK vil komme inn på slike områder vil tiden vise, men det er slettes ikke usannsynlig. 

Uansett kommer neppe EU til å inngå en handelsavtale med UK uten at man tar hensyn til de ulike medlemsstatenes interesser, selv om man skulle droppe turen innom de nasjonale forsamlingene. 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
24.01.17 19:57
1769: Det stemmer at EU kan inngå handelsavtaler uten å involvere medlemsstatene, men det er bare så lenge avtalen ikke regulerer områder som tilhører det nasjonale nivås domene. Hvorvidt en avtale mellom EU og UK vil komme inn på slike områder vil tiden vise, men det er slettes ikke usannsynlig.  Uansett kommer neppe EU til å inngå en handelsavtale med UK uten at man tar hensyn til de ulike medlemsstatenes interesser, selv om man skulle droppe turen innom de nasjonale forsamlingene.

Normalen er at EU inngår handelsavtaler uten å involvere medlemslandene. Unntaket er handelsavtalen med Canada, som takket være Junckers inngripen måtte ratifiseres i parlamentene i medlemslandene. 

Allikevel velger du altså å bruke unntaket som et eksempel på hvordan EU inngår handelsavtaler. 

Svakt. Det er ikke slik at du ikke har fått opplyst om dette tidligere.

(Innlegget ble redigert 24.01.17 19:58)

1769
1769Innlegg: 50301
24.01.17 22:02

Jeg nevnte vel Ukraina også? Og uansett om CETA er bare ett eksempel, så er det et ganske så relevant eksempel, både på grunn av nærheten i tid, samt potensielt innhold i en EU-UK-avtale. Det er vel ganske åpenbart at britene ønsker en handelsavtale som også inkluderer service-sektoren? 

Litt rask googling viser for øvrig at EU-domstolen for tiden vurderer om handelsavtalen med Singapore også må innom medlemsstatene, så en helt unik problemstilling er det vel ikke tale om. 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
24.01.17 22:21
1769: Jeg nevnte vel Ukraina også? Og uansett om CETA er bare ett eksempel, så er det et ganske så relevant eksempel, både på grunn av nærheten i tid, samt potensielt innhold i en EU-UK-avtale. Det er vel ganske åpenbart at britene ønsker en handelsavtale som også inkluderer service-sektoren?  Litt rask googling viser for øvrig at EU-domstolen for tiden vurderer om handelsavtalen med Singapore også må innom medlemsstatene, så en helt unik problemstilling er det vel ikke tale om.

Nå blander du handelsavtaler med en såkalt "mixed agreement". SB har ikke gitt utrykk for noe ønske om en slik avtale. 

De ønsker en handelsavtale.

Slik er det EU forhandler om frihandelsavtaler:

"Trade policy is an exclusive power of the EU. This means that the EU, and not individual member states, negotiates international trade agreements. The European Commission negotiates with the trading partner on behalf of the whole EU but does so in close cooperation with the Council and European Parliament who ultimately approve the overall agreement."

Mener du dette ikke er riktig?

 

1769
1769Innlegg: 50301
24.01.17 22:32

Om britene og EU styrer klar av en blandet avtale så kan det som du sier gå raskt og smertefritt. Men da spørs det om de får til en avtale som også omfatter servicesektoren. 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
24.01.17 22:49
1769: Om britene og EU styrer klar av en blandet avtale så kan det som du sier gå raskt og smertefritt. Men da spørs det om de får til en avtale som også omfatter servicesektoren.

Mener du May eller noen andre i SB har uttrykt noe ønske om en "mixed agreement"?

Ut i fra det jeg har lest og hørt av talen hun holdt, så var det utelukkende en handelsavtale det var snakk om. 

Har du noen kilder på at SB ønsker en "mixed agreement"? Eller er det bare noe du selv tror?

PS: Handel innenfor servicesektoren (bortsett i fra transport) er noe medlemslandene har overgitt til EU. 

(Innlegget ble redigert 24.01.17 22:50)

1769
1769Innlegg: 50301
25.01.17 00:00

"Instead we seek the greatest possible access to it through a new, comprehensive, bold and ambitious Free Trade Agreement."

Jeg vet ikke hvor mye vekt man skal legge på adjektiver, men det virker på meg som hun ønsker at avtalen skal være ganske så omfattende. 

Denne artikkelen om Singapore-avtalen og de tilhørende juridiske herligheter oppsummerer problemstillingene ganske godt. Det er godt mulig at domstolen kommer til samme konklusjon som deg, men å avfeie hele problemstillingen blir for enkelt. 

 

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg